Υπόθεση Ολυμπιακού-Τράπεζας Κρήτης

Στις 5 Μαρτίου 2010 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά με την 1446/2010 απόφασή του δέχεται την από 19.12.1989 αγωγή της Παλαιά Τράπεζα Κρήτης υπό εκκαθάριση Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία» κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός για ποσά «δρχ. 608.000.000, DEM 8.126.000 και CHF 1.050.000 εντόκως από 19.12.1989». Αυτά αφορά βέβαια τα χρέη της ΠΑΕ Ολυμπιακός από την περίοδο Κοσκωτά. Την απόφαση  έχασε και κατ’ έφεση ο Ολυμπιακός το φθινόπωρο του 2011  (ΕφΠειρ 567/2011, ξέρουμε ότι κατέθεσε αναίρεση 28 Νοεμβρίου 2011, αρά η απόφαση εξεδόθη εντός τριμήνου πριν απ’ αυτό) κερδίζοντας όμως εν μέρει στον Άρειο Πάγο, ο οποίος ανέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο (μία περίληψη του ιστορικού υπάρχει εδώ). Κάποιοι διάλογοι που αφορούν το έντονο ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για την υπόθεση πριν εκδικαστεί στον Άρειο Πάγο, έχουν καταγραφεί στη δικογραφία για τα (δεύτερα) στημένα (δείτε εδώ σ. 22 επ.).

Υπήρχε όμως και δεύτερη αγωγή, από 8-7-1992, την οποία δέχτηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 2010 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά με την 5019/2010 απόφασή του «δέχεται την αγωγή της Παλαιά Τράπεζα Κρήτης υπό εκκαθάριση Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία» κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Βάσει των όσων αναφέρονται στο από 24/6/2010 ενημερωτικό δελτίο της ΠΑΕ Ολυμπιακός (σ. 31) το διακύβευμα είναι «2.973.017 δολ. ΗΠΑ, 3.221.391 Γερµανικά Μάρκα, 150.000 Ολλανδικά φιορίνια και 2.210 Ελβετικά Φράγκα εντόκως» από 08.07.1992 (ημερομηνία της αγωγής). Από τον ισολογισμό της ΠΑΕ Ολυμπιακός προκύπτει ότι, μέχρι 31 Οκτωβρίου 2014 η έφεση δεν είχε τελεσιδικήσει.

Να σημειώσουμε όμως δύο πράγματα:

  1. Tο Δημόσιο έχει μεν εγγυηθεί τα χρέη του Ολυμπιακού προς την Τράπεζα Κρήτης, αλλά μόνο μέχρι του ποσού των 2,6 δις δραχμών (ΦΕΚ 796Β, 19/12/1990), που δε φαίνεται να είναι επαρκές, ενόψει του ανατοκισμού επί τόσα χρόνια. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, το ποσό της πρώτης υπόθεσης είχε φτάσει (με τους τόκους) τα 19,5 εκ. ευρώ ενώ συνολικά η οφειλή και από τις δύο αγωγές υπολογιζόταν σε 40 εκ., πολύ πιο πάνω από τα 7,6 εκ. ευρώ (ισόποσο των 2,6 δις) που καλύπτει η εγγύηση.
  2. Η απόφαση με την οποία παρέχεται η εγγύηση προβλέπει ότι «οι ΠΑΕ [συμπεριλαμβανομένης της ΠΑΕ Ολυμπιακός] α) προς εξασφάλιση των χρημάτων της εγγύησης του Δημοσίου, θα εκχωρήσουν άμεσα και μέχρι την τελεσιδικία των αποφάσεων υπέρ της Τράπεζας Κρήτης, το 20% των κάθε είδους ακαθάριστων εσόδων τους υπέρ του δημοσίου, καταθέτοντας τα σχετικά ποσά με την παρέλευση 10ημέρου από τη λήξη κάθε μήνα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και β) μετά την τελεσιδικία των αποφάσεων υπέρ της τράπεζας Κρήτης, θα εκχωρούν κατά τα ως άνω το 60% των ακαθάριστων εσόδων τους». Επειδή, φαντάζομαι, ούτε το 20% των εισπράξεών της εκχωρούσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός τόσα χρόνια, ούτε το 60% προτίθεται να εκχωρήσει στο μέλλον, είναι εξαιρετικά πιθανό να μην κάνει χρήση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου.

Post By Γιώργος Κιντής (76 Posts)

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

2 Responses to Υπόθεση Ολυμπιακού-Τράπεζας Κρήτης

  1. Ο/Η Savvi λέει:

    Όταν ζούμε σε μια χώρα η οποία είναι κάτω από την Γκάμπια και την Κολομβία όσον αφορά τον δείκτη διαφθοράς τι να συζητήσουμε; Για το αν θα είναι σκάνδαλο η υπόθεση με τα στημένα, για το αν η ΠΑΕ Ολυμπιακός θα πληρώσει, για την λίστα Λαγκάντ, για την υπόθεση siemens και Χριστοφοράκο, για το χρηματιστήριο, για το παραδικαστικό, για την λίστα Νικολούση, για τα υποβρύχιά που γέρνουν κτλ, κτλ, κτλ…. Θα τιμωρηθεί κανένας, όχι να μπει φυλακή σώνει και καλά για να ικανοποιηθεί ο όχλος ο οποίος απαιτεί αίμα αλλά να πληρώσει κάτι τις βρε αδερφέ. Η απάντηση είναι ένα εριστικό ΟΧΙ. Ποιος δεν λαδώνετε ο δικηγόρος, ο γιατρός, ο εφοριακός, ο τελωνιακός, ο δικαστικός, ο πολιτικός, ο μηχανικός, ο λογιστής κτλ κτλ ΠΟΙΟΣ; Ακόμα και αυτός που το παίζει αδέκαστος και τίμιος θα γουστάρει να πληρώσει κάτι τις λιγότερο και να μην πάρει απόδειξη. Είναι και αυτός μέσα στο κόλπο γιατί έτσι λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα. Για να κάνεις μπίζνες στην Ελλάδα πρέπει να έχεις τον δικό σου άνθρωπο και αν δεν τον έχεις πρέπει να τον βρεις. Τόσο απλό. Τώρα για να έρθω στο θέμα μας δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση αν ο Ολυμπιακός τραβήξει το καυτό εξάσφαιρο. Το ίδιο δεν κάνουν όλοι; Εδώ όμως υπάρχει και ένα ηθικό ζήτημα. Είναι δυνατόν να έχει βγάλει τόσα εκατομμύρια από το τσουλου και να χρωστάει;(Δώσε κάτι βρε αδερφέ) Ναι είναι, γιατί είσαι στην Ελλάδα. Εδώ η ΑΕΚ όπως και άλλες ομάδες φεσώσανε τον Ελληνικό Λαό έπεσαν Γ εθνική για να καθαρίσουν, σε άλλους ανοίξανε οι τράπεζες Κυριακή, σε άλλους μπήκε εγγυητής το δημόσιο, σε άλλους τους παγώσανε τα χρέη κτλ κτλ. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος φταίει τα σωματεία ή οι διαχειριστές τους; Και στην τελική ποιος τους πληρώνει; ΟΛΟΙ ΜΑΣ. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια γιατί είσαι στην Ελλάδα και τα πράγματα έτσι λειτουργούν. Δεν τα ξέρω όλα και δεν έχω άποψη για όλα για αυτό και οι συγκεκριμένες ειδήσεις(με την ευρεία έννοια) με αφήνουν παγερά αδιάφορο γιατί γνωρίζω εκ των προτέρων το αποτέλεσμα. Το πρόβλημα δεν είναι ο Χ, Ψ Μαρινάκης ή ΠΑΣΟΚ(τυχαία αναφορά) είναι το οτι θα πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα. Το πώς θα γίνει αυτό δεν το γνωρίζω.

  2. Ο/Η The Snitch λέει:

    Χοχοχοχο τσάμπα τη πήρα, κανα 100αρικο με τα φέσια την έδωσα, τσάμπα θα τη πάρω παλι..
    Χοχοχοχοχοχο, θα γίνω επιτέλους ο τριακοστός κατασκευαστής.