ΤΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ

Μάχη γίνεται μέχρις εσχάτων. Από δώ οι δανειστές κι από εκεί η κυβέρνηση, που προσπαθεί να βρει τρόπους να μην εφαρμόσει κατά γράμμα το μνημόνιο. Τρομερό πράμα αυτό. Να σου λένε τι να κάνεις αφού είσαι μίνιμουμ άσχετος, κι εσύ να το παίζεις οτι έχεις πρόγραμμα, όραμα και λοιπές μπαρούφες. Δεν τόχες από το 1821 και το βρήκες τώρα.

Κι όλα αυτά, την ώρα που όλα τα νούμερα και οι δείκτες, έχουν αποφασιστικά αποδείξει, οτι η τελική καταστροφή της χώρας, οφείλεται ακριβώς στα περίφημα ισοδύναμα, τα οποία τα σκέφτηκε ο ΓΑΠ αλλά και τα δέχτηκε η τρόικα. Μιλάω για τα ισοδύναμα που εφαρμόστηκαν θεωρητικώς από το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο.

Τι ισοδύναμα ρε μπαρούφες; Το λειτουργικό κόστος του δημόσιου τομέα κανείς δεν το κοιτάζει; Αμάν με τις πελατειακές σχέσεις των ληστοσυμμοριών που το παίζουν κόμματα παραγωγής πολιτικής. Έλεος με την μπούρδα των ισοδύναμων μέτρων, που είχαν επίπτωση μόνο στον ιδιωτικό τομέα. Τον μόνο τομέα που μπορούσε να φέρει κάποια ανάπτυξη έστω και φορομπηχτικά.

Κι ενώ έχουν περάσει πλέον πέντε χρόνια με την βύθιση της χώρας ακόμα και σε επίπεδο ενεργών φορολογικών δηλώσεων, βγαίνει αυτός ο Μπαλτάς κι ανακαλύπτει νέα ισοδύναμα. Να αυξήσει τα εισιτήρια στα μουσεία για να ισοφαρίσει τα έσοδα από την παρμένη πίσω αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σώπα ρε μεγάλε, που έμαθες και οικονομικά.

Δηλαδή ο Μπαλτάς, έχει μετρήσει τα έσοδα από την αύξηση του 23% στην ιδιωτική παιδεία και τα έχει ισοσκελίσει με την άυξηση των εισιτηρίων; Πλάκα κάνουμε τώρα; Έχει μεττρήσει τους δυό πληθυσμούς κι έχει βγάλει άκρη; Ειδικά βέβαια στα μουσεία, που τα διευθύνουν τεμπελχανάδες ή τύποι που τα παίρνουν μαύρα για να μην εκδίδουν κανονικά εισιτήρια; Ο Μπαλτάς αγνοεί οτι όταν έχουν μπει καινούργια εκδοτήρια εισιτηρίων στα μουσεία ανά την χώρα, οι τραγικοί δημόσιοι υπάλληλοι ρίχνουν νερό στις μηχανές για να τις χαλάσουν και να μην εκδίδουν εισιτήρια;

Και στο φινάλε, για ποιό λόγο να βρεθούν ισοδύναμα; Όποιος έχει λεφτά, στέλνει το παιδί του στην ιδιωτική εκπαίδευση. Γουστάρει και πληρώνει. Δεν έχει; Ας μην πάει σε αυτήν αλλά στην κρατική. Δεν κατάλαβα τώρα. Θα ασχολήθω μέσω αριστερής κυβέρνησης με την προστασία του αγαθού της ιδιωτικής εκπαίδευσης; Ο Μπαλτάς είναι αριστερός ή είναι υπάλληλος των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων ;

Για να μας κάνει την χάρη ο καραψεύτης. Που σκέφτηκε τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να πληρώσουν ιδιωτική παιδεία αλλά δεν σκέφτηκε οτι τα μουσεία εκθέτουν πράματα που ενδιαφέρουν όλον τον κόσμο. Και που το δημόσιο αγαθό της πολιτιστικής κληρονομιάς, χρήζει αναβάθμισης σε επίπεδο εισιτηρίου. Για να πάρουμε με τις ντομάτες τον τύπο, που είναι πιθανό να αυξήσει τις τιμές στις δημόσιες πλαζ και να προμοτάρει την είσοδο στον Αστέρα.

Τι να τα κάνεις ρε ούφο τα ισοδύναμα; Θες να έχεις έσοδα από τα μουσεία; Βεβαίως αύξησε τις τιμές, αλλά φτειάχτα κιόλας. Δώστα σε ιδιωτικές εταιρείες να τα δουλέψουν και πάρε φόρους από τα κέρδη. Θέλει ο άλλος να στείλει το παιδί του σε ιδωτικό σχολείο; Τράβα την αύξηση του ΦΠΑ κι άσε τον ιδιωτικό τομέα να κάνει τα κουμάντα του. Είτε να κατεβάσει τα δίδακτρα που είναι στον θεό, είτε να ανταγωνιστεί μεταξύ του. Τι φοβάσαι; Μήπως τα λεφτά των σεντουκιών πάνε στην δημόσια παιδεία; Άσε ρε που είπες κι εσύ να γίνεις πολιτικός και να κάνεις αντίσταση κατά των μνημονίων σώζοντας τους λεφτάδες γονείς.

Βγήκε τώρα κάποιο νούμερο, που ήταν γνωστό από την προηγούμενη θητεία του, και πέταξε μια παρόλα. Στην ουσία αποκαλύπτοντας το πραγματικό πρόσωπο αυτής της κυβέρνησης των ηθοποιών, των τυχοδιωκτών αλλά και των άσχετων. Και προστατεύει εμένα από παραπάνω έξοδα για κάτι ιδιωτικό, προσφέροντας έσοδα από τα μουσεία. Δήθεν οτι είναι ισοδύναμα. Λόγια μπας και τσιμπήσει ο ποιμήν της Πϊνδου και των άλλων βουνών. Που σαφώς και τσιμπάει αφού ούτε στα μουσεία πάει αλλά ούτε και παίρνει χαμπάρι από το άλλο, το ισοδύναμο.

Πες ρε μαλάκα οτι είσαι δεξιός και προστατεύεις τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων. Που μου βρήκες και τα ίδια έσοδα από τους γραφικούς που επισκέπτονται τα μουσεία. Που κάνεις και προσφορά από το υπουργείο σου στην δήθεν αντίσταση χωρίς αρχή και τέλος που κάνει κάποιος κοντός που τον λένε Τσίπρα. Βλάκα. Τα μουσεία έπρεπε νάναι τζάμπα και κοινωνική προσφορά. Άντε ισοσκελισμένα για τα έξοδα τους. Τα σχολεία τα ιδιωτικά, με αριστερή κυβέρνηση, θάπρεπε νάναι πανάκριβα για να δείξεις το έργο σου στην δημόσια παιδεία. Τα θέλεις βέβαια αφού σε φόρους προσβλέπεις και κανένα σχέδιο δεν έχεις. Αλλά όχι να μας λες και για ιοσδύναμα και για προσφορά.

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

4 Responses to ΤΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ

  1. Ο/Η The Snitch λέει:

    Ναι γινεται μαχη… Απλα ειναι τα πραγματα και το εχουν πει πολλες φορες: Εφραμοζεις μνημονιο, περνας αξιολογηση, περνεις λεφτα. Αν διμηνο η τριμηνο θυμιζω.
    Εγω παντως σημερα διαβασα αυτο και διαψευση δεν βρηκα:

    Γκάφα Μπαλτά με την αύξηση των εισιτηρίων στα μουσεία και το 23% στην Παιδεία

    Προανήγγειλε την αύξηση εισιτηρίων ως ισοδύναμο για το 23% στην Παιδεία – Ο προϋπολογισμός αναζητά τουλάχιστον 230 εκατ. για το 2016 από το 23%, όταν οι εισπράξεις από τους αρχαιολογικούς χώρους είναι μόλις 54 εκατ.
    Αυξήσεις και στα εισιτήρια για την είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους προανήγγειλε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς με το επιχείρημα ότι το σημερινό αντίτιμο είναι απαράδεκτο χαμηλό, αλλά και ως ισοδύναμο για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

    Ωστόσο ο πρώην Παιδείας και νυν Πολιτισμού συνελήφθη αδιάβαστος στα οικονομικά.
    Και αυτό διότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής υπηρεσίας οι εισπράξεις για το 2014 έφτασαν τα 54,6 εκατομμύρια ευρώ ενώ το 2013 τα συνολικά έσοδα από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους έφτασαν τα 47 εκατομμύρια.

    Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με την επιβολή 23% ΦΠΑ στην Παιδεία στοχεύει σε ένα έσοδο της τάξης των 160 εκατ. ευρώ για το 2015 και τουλάχιστον 230 εκατ. ευρώ για το 2016.
    Μια απλή αριθμητική πράξη λοιπόν αρκεί για να δείξει πως ακόμη και αν διπλασιαστούν τα εισιτήρια στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους πάλι δεν βγαίνει ο στόχος του ισοδύναμου.

  2. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Συμφωνώ απολύτως πως αυτά τα “ισοδύναμα” είναι μια “ελληνική εφεύρεση” προκειμένου ότι μπορεί να βγει σαν κέρδος-όχι μόνο οικονομικό- από τα όποια (απαράιτητα πλέον) μέτρα που θέτονται στα μνημόνια-όχι όλα ασφαλώς-ακυρώνονται από τις “ισοδύναμες” “εμπνεύσεις”-μπαρούφες.
    Μια φορά ρε παιδί μου,καποιος να τους πει “κάντε αυτό” και να το κάνουν. Μια φορά. Ολο “στροφές”, όλο αναμοχλεύσεις, όλο μπερδέματα,όλο πολυπλοκότητα και στο τέλος μια τρύπα στο νερό.
    Δεν φταίνε φυσικά αυτοί,οι ένδον λουμπίνες και καθυστερημένοι εννοώ. Φταίνε κυρίως οι εντολείς.Οι απ’έξω. Θέλετε να εφαρμοστούν 5-10 μέτρα; Εντάξει. Φέρτε 200-300-500 δικούς σας εδώ. Επανδρώστε τις ανάλογες αρχές και υπουργεία και θέστε τα σε εφαρμογή. Λέτε σε τεμπέλιδες και κομπιναδόρους ελληναράδες να εφαρμόσουν; Να “εφασμόσουν”; Δεν υπάρχει τέτοια λέξη στο λεξιλόγιό τους.
    “Εφαρμόζω” στην Ελλάδα,αιώνες τώρα σημάινει απλά “βρίσκω τρόπο τα ξεφύγω με το παραδάκι στην τσέπη”. Παρακάμπτω,τη βγάζω “λάδι”…τη σκαπουλάρω. Την κάνω από τις υποχρεώσεις μου. Ξεγελώ τους πάντες και ξεγλυστράω.
    Τίποτα άλλο.
    Ισως αν έβαζαν από ένα αναπηρικό αμαξίδιο σε κάθε είσοδο υπουργείου,έτσι σαν υπενθυμιση Σόιμπλε,μπορεί και να γινόταν κάτι,από φόβο. Είναι και αυτή μια καλή και σχετικά φτηνή λύση.
    Λέμε τώρα.

  3. Ο/Η netrino λέει:

    Γενικότερα ειναι ακριβως ετσι οπως τα εγραψες βεβαια 5 ευρω η εισοδος στο μουσείο της Ακρόπολης μου φαινονται λιγα

  4. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς netrino : Φίλε μου, μου είναι αδιάφορο πόσο κάνει το εισιτήριο σε κάθε μουσείο, αφού ιδεολογικά θεωρώ οτι η είσοδος στα νεκροταφεία, πρέπει να είναι δωρεάν. Άλλο έγραψα : Οτι ο Μπαλτάς υποστηρίζει τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων ( όπισθεν ) και οτι ούτε πολλαπλασιασμούς δεν έκανε ( έμπροσθεν ).