Ποιος εφυγε?

The sun never sets  on the British Empire, but it does so in Messinia, apparently. Ηρθα για 3 μερες και βρεχει 25 Ιουνιου. Αμα σε θελει.. Ελπιζω- ετσι λενε- τουλαχιστον απο αυριο να χαρουν τις διακοπες τους οι ανθρωποι.

Ποιος εφυγε απο την ΕΕ και γιατι ξαφνικα και ενω ΟΛΟΙ ΠΑΡΑΚΑΛΑΓΑΝ τους Βρεττανους τωρα το παιζουν μαγκες? Ε τι περιμενατε να κανουν δηλαδη? Κολοτουμπα εκαναν για να δειξουν στα minion οτι ακομη υπαρχουν και δεν εχουν- και καλα- αναγκη. Αφου ΔΕΝ ειχαν αναγκη γιατι δε το ελεγαν τοσο καιρο με μια απλη δηλωση: εμεις ειμαστε ΕΕ και οποιος θελει μπορει να ερθει μαζι μας στην ενωση. Καλο θα του κανει και θα μας κανει- ειδικα αν δεν ειναι κανα αμορφωτο ζητιανακι αλα Τσιμπλα.

Μα γιατι ΦΥΣΙΚΑ το Commonwealth μπροστα τους ειναι γιγαντας. Η μαλλον για να το πουμε πιο απλα η ΕΕ μπροστα στους Βρεττανους ειναι το περιπτερο του χωριου μπροστα στο Harrods. Οταν εστηναν οι Αγγλοι ‘ενωσεις’ και trading γυρω στα 800-900-1000 χρονια πριν , η Ευρωπη  απλα δεν υπηρχε μη πουμε για Γαλλους Γερμανους και λοιπους πικραμενους. Οποιος θελει μπορει να ψαξει το “Domesday Book” του 1080 η την “Great Magna Carta” του 1215. Που ηταν η Γερμανια το 1215? ΠΟΥΘΕΝΑ γιατι απλα δεν υπηρχε. 600 χρονια μετα το 1806 ξεκινησε η Γερμανια να υπαρχει.

Μερικα ΑΠΛΑ παραδειγματακια του τι εστι Commonwealth που ιδρυθηκε επισημα το 1500:

Cayman Islands- Έχουν 40.000 εταιρείες από το 1998 με 600 τράπεζες και τραστ. Εκει- ΜΟΝΟ εκει – εχει ΕΙΚΟΣΙ ΕΝΑ (21) ΤΡΙΣ. Ξαναλεω ΕΙΚΟΣΙ ΕΝΑ ΤΡΙΣ net worth σε ΧΡΗΜΑ και οχι σε αξια. Χρημα νοηται οτι παει σε τραπεζα-fund και οχι σε επενδυση δηλαδη υποδομες, R+D, assets κλπ, μιας και εκει δεν υπαρχει τιποτε απο ολα αυτα. Να πουμε ποσες φορες αγοραζουν τη ΟΛΗ τη Γερμανια (3.46 ΤΡΙΣ) η ολη την ΕΕ, μονο τα νησακια η να το αφησουμε μη πεθανουμε στα γελια?

Αυστραλία – πλούσια σε άνθρακα, χρυσού, κρέας, το μαλλί, τα μηχανήματα, σιδηρομεταλλεύματος, βωξίτη, φυσικού αερίου, ουρανίου και πετρελαίου.

Μπρουνέι – Πλούσιο σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο με 79 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που εξήχθησαν το 2001. Έχει, επίσης, τα δάση, τα ψάρια, τα ελαστικά και το πιπέρι.

Ινδία – Έχει κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τα χημικά προϊόντα, χάλυβα, εξοπλισμός μεταφορών, το τσιμέντο και το πετρέλαιο.

Νιγηρία – Η πολυπληθέστερη χώρα με αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου των 27 δις βαρέλια και τα αποθέματα φυσικού αερίου από 4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια μαζί με τον άνθρακα, τα φιστίκια και φοινικέλαιο.

Σιγκαπούρη – Ηλεκτρονικά, χημικά προϊόντα, εξοπλισμός μεταφορών, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διύλισης πετρελαίου στον κόσμο και ένα σημαντικό κέντρο ναυπηγικής.

Νότια Αφρική – ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο της πλατίνας, χρυσού και χρωμίου.

Ζιμπάμπουε – Άνθρακας, ο χρυσός, ο χαλκός, το νικέλιο, ο κασσίτερος, πηλό, χάλυβα, ξύλο, τσιμέντο και χημικά.

Τι ειναι ομως πολιτικα και τι σημαινει Commonwealth-Κοινοπολιτεια?

Κάθε χώρα της Κοινοπολιτείας, που αναγνωρίζει τη βασίλισσα ως επικεφαλής του κράτους έχει έναν εκπρόσωπο της βασίλισσας, που ονομάζεται “Γενικός Κυβερνήτης.” Ο Γενικός Κυβερνήτης διατηρεί όλα τα διαθέσιμες δυνάμεις που ασκει η  Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου που περιλαμβάνει το άνοιγμα και το κλείσιμο του κοινοβουλίου και την κατάργηση του κοινοβουλίου. Επιπλέον, ο Γενικός Κυβερνήτης διορίζει τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο από το τμήμα με τη μεγαλύτερη υποστήριξη από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Στον Καναδά, για παράδειγμα, οι δέκα επαρχίες έχουν όλα έναν εκπρόσωπο της Βασίλισσας! Όταν το Κοινοβούλιο άνοιξε, τόσο ο Πρωθυπουργός και ο Γενικός Κυβερνήτης δινουν μια ομιλία. Ο Γενικός Κυβερνήτης παραδίδει “την ομιλία από το θρόνο.”

Ωραια αυτα για το εφε αλλα παμε στο ζουμι: η κοινοπολιτεια- δηλαδη οι Βρεττανοι-  εχουν αυτη τη στιγμη στον ΟΗΕ, εκει δηλαδη που γινεται η μοιρασια, ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ (45) ψηφους στους 192. Δηλαδη το 23,5% των ψηφων ειναι ΑΜΕΣΑ εξαρτωμενο απο το UK. Επιπλέον, κάθε φορά που μια επιτροπή διαμορφώνεται στα Ηνωμένα Έθνη, περιστρέφεται η “προεδρία”. Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν 4 χώρες της Κοινοπολιτείας που είναι μέλη μιας επιτροπής απο 15 κρατη, αυτό σημαίνει ότι η Βρετανία είναι πρόεδρος το 25% του χρόνου. Αυτό συμβαίνει σε ΟΛΕΣ τις εκατοντάδες επιτροπές, φορέων, οργανισμών, κλπ σε όλη την ολόκληρο με το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών.

Ξεκινώντας με την ίδρυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) το 1944, μια οικονομική διεθνης υποδομή ιδρύθηκε η οποίο ακολούθησε μια πολιτική διεθνούς υποδομής πάνω από τα έθνη-κράτη. Κατά τα τελευταία 61 χρόνια, αυτή η υποδομή έχει αναπτυχθεί για να συμπεριλάβει το εμπόριο, το δίκαιο, το στρατιωτικό και πλεον τις πληροφοριες  ως αποτέλεσμα της 11ης Σεπτεμβρίου και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αμερική.

Ούτε μία φορά ομως δεν εχουμε δήλωση ένος Αμερικανου Προεδρου που να λεει:  “Επιλέξτε είτε τον ΟΗΕ είτε την Κοινοπολιτεία.”

Ποιος αφησε ποιον λοιπον?

Κανενας κανενα θα πω εγω μιας και οι Βρεττανοι ειναι πρωτον παντου και δευτερον μεχρι να φυγουν (οταν και αν) θα εχουν φτιαξει τετοιες διακρατικες που τα γατακια της ΕΕ θα ψαχνουν να βρουν τι εγινε..

 

Τελος θα πω ενα πραγμα food 4 thought. Οι Αμερικανοι θελουν ενα πιο αδυναμο δολαριο μιας και με rate στο κατω απο 1,10 με το ευρω εχουν θεμα. Εσωτερικο μιας και εξωτερικα απλα τυπωνουν οσα τους λοιπουν. Εσωτερικα ομως εχουν να αντιμετωπισουν τις ‘θεσεις’ των κινεζων στα ομολογα και την ισοτιμια με το Γουαν. Δηλαδη το ΜΟΝΟ τροπο να κρατησουν τη κινεζικη παραγωγη.

 

ΥΓ Υπαρχει πολυ υλικο για το θεμα. Για τον απλο λογο οτι το world finance and economics το κανω απο χομπυ (οπως και τη τεχνολογια). Μηχανικος δις (παραγωγης και μηχανολογος) ειμαι κανονικα, ασχετα πως ηρθαν τα πραγματα στη ζωη.

 

A good scientist is a person with original ideas. A good engineer is a person who makes a design that works with as few original ideas as possible. There are no prima donnas in engineering.

Freeman Dyson

Post By The Snitch (631 Posts)

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

2 Responses to Ποιος εφυγε?

  1. Ο/Η bandog λέει:

    εγω τα εκονομικα δεν τα κατεχω αλλα γεωπολιτικα γνωριζω οτι η βρετανια μονη της σε σχεση με την ΕΕ ειναι οτι ειναι η λιβερπουλ στο διεθνες ποδοσφαιρο σε σχεση με το λεβαδειακο…

    η γερμανια εκανε παντα γεναιες προσπαθεις να ηγεμονευση στην ευρωπη και ειχε μερικα πολλα δυνατα καμ μπακ απο καταστροφες αλλαως ευρασιατικη δυναμη δεν θα εχει ποτε την παγκοσμια επιρροη μιας ατλαντικης δυναμης της ανοιχτης θαλασσας.

    ο σοφος μεταξας το διεκρινε αυτο οταν η εγρμανια ειχε κανει ολη την ευρωπη να κατουρηθει και μονο οι βρετανοι κρατουσαν τα μποσικα.

    τα σημερινα σερνικωματα των 6 πρωτοτοκων της ΕΕ απεναντισ τη βρετανια μου προκαλουν γελιο οταν εδω και 6 χρονια τους εχουν ακνει αν χασουν το μπουσουλα και τοςυ χορευουνσ το ταψι κατι ελλαδες με κατι απιθανες πολιτικες καρικατουρες και δεν βρηκαν το θαρρος οι ιδιοι να πουν σε αυτα τα κρατιδια τυπου ελλαδας, κυπρου κλπ “ΟΞΩ ΡΕ”

    ο πιο ευστοχος χαρακτηρισμος για αυτο το σερνικωμα των ευρωπαιων ειναι της κερατωμενης γκομενας που παιρνει 100 τηλεφωνα το γκομενο να του πει και καλα να μαζεψει τα πραγματα του απο το σπιτι της και αυτος την γραφει στα @@ του….

  2. Ο/Η The Snitch λέει:

    @ bandog
    Μη λες τετοια γιατι χαλας το ονειρο! Ξερεις – ειδικα αμα εισαι Ο ΑΜΟΡΦΩΤΟΣ ΤΙΠΟΤΑΣ – ποσο χρονο και ενεργεια χρειαζεται για να χτισεις το παραμυθι σου? Να κανεις τους ηλιθιους συνειρμους σου, να κοψεις να ραψεις οπως σε βολευει για να κατεβασεις ενα ολοκληρο εθνος που κυριαρχει πανω απο 1000 χρονια σε ολο το πλανητη, στα δικα σου ανυπαρκτα μετρα και σταθμα? Και καθεσαι εσυ τωρα και λες τετοια πραγματα?

    Its like catching an ice cream cone in the air, because a child was hit by a car..