ΣΗΜΑΙΑ ΑΠΟ ΝΑΫΛΟΝ

Εσχάτως ευρέθη και μερίς του πληθυσμού της κιτρινόμαυρης παρέας, που έπεσε από τας νεφέλας σχετικά με τις αποκαλύψεις του σαγόνια περί του Στέλιου Μανωλά. Πολλές πληροφορίες σε δυό αράδες, ε; Εσχάτως, νεφέλες, Μανωλάς. Μα τι ωραία που βγαίνει μια παρατήρηση, την ώρα που  το μυθιστόρημα γίνεται δωρική γραφή και ποίηση.

Το βασικό κακό βέβαια στην ιστορία, είναι οτι υπάρχουν νεφέλες. Αν δεν υπήρχαν, θα ανέβαιναν κάποιοι οπαδοί σε αυτές; Με τίποτα, θα απαντούσε ένας νορμάλ σοβαρός άνθρωπος. Όμως και νεφέλες να μην υπήρχαν, αυτοί οι οπαδοί θα μπορούσαν να ήσαν κρυμμένοι και σε λαγούμια, και να βγαίνανε πάλι εσχάτως. Έχει καμία σημασία λοιπόν; Είτε πέφτεις από νεφέλες και τσακίζεσαι, είτε βγαίνεις από το υπέδαφος και τυφλώνεσαι από το φως ;

Αποτελεσματικά έχουμε τα ίδια. Μια μερίδα πληθυσμού, που ενώ δεν έχει τίποτα να ψάξει και τίποτα να βρει – όπως λέει και το άσμα του Νιόνιου για την πλαστική σημαία -, γουστάρει να ονειροβατεί και να ζει κάπου αλλού. Εκεί που οι σημαίες δεν είναι νάϋλον, αλλά είναι από ανθρώπινα σώψυχα, και συμβολίζουν εδαφικές ανεξαρτησίες κι αυτοτελείς ακεραιότητες.

Κι αν για τα κράτη και τα έθνη, θα μπορούσα δυνητικά να κάνω κάποια εξαίρεση, ποδοσφαιρικά, δεν υπάρχει τίποτε σε επίπεδο σημαίας. Και δεν μιλάω για τώρα, που το περιβάλλον είναι καθαρά οικονομικό κι επαγγελματικό ( sic ), αλλά μιλάω και για πολύ παλιά, που δήθεν διοικούσε ο αγνός ερασιτεχνισμός. Τρίχες κατσαρές δηλαδή αν σκεφτούμε τον Νεστορίδη, που αστοχούσε στη Νέα Σμύρνη, τον Παπαιωάννου που πήγε να τραγουδήσει, τον Κούδα που τον παρέσυραν τα παιδιά του Πειραιά, τον Δομάζο και τον Αντωνιάδη που αυτομόλησαν ακολουθώντας τον Δεληκάρη, τον Λουκανίδη που πάντα έκανε ένα μοιραίο λάθος αν το αποτέλεσμα δεν ήταν αρεστό, και τόσα άλλα από σημαίες, που δεν μου φτάνουν ούτε δέκα σελίδες να γράφω.

Δηλαδή, δεν μας φτάνει που έχουμε πήξει στην μπούρδα της εκάστοτε ανθρώπινης πίστης, τώρα πρέπει να έχουμε και σημαίες. Επειδή λέει κλωτσάνε καλά το τόπι, ή επειδή έτυχε να μην φύγουν από την ομάδα ποτέ. Αλλά αυτός είναι ο άνθρωπος σε όλους τους τομείς του. Καλός συνθέτης ο τάδε; Σπουδαίος άνθρωπος. Σημαντικός ηθοποιός ο δείνα στον ρόλο που έπαιξε; Ε, δεν μπορεί, θάναι και μεγαλείο ανθρώπου. Ο κόσμος, πράγματι δεν έχει τίποτα να χάσει και τίποτα να βρει, αλλά πρέπει συνέχεια να μιλάει.

Κι έτσι την πάτησε κι ο Μανωλάς, που μίλαγε στα κινητά. Τον πιάσανε οι υπερκοριοί της ΚΥΠ, κι ενώ δεν υπάρχει κάποια δικογραφία, η μυστική ανεξάρτητη υπηρεσία, τον έδωσε στον Αλαφούζο κι αυτός στον εντολοδόχο του, τον σαγόνια. Αλλά να μην ξεφεύγουμε σε άλλα θέματα τώρα, που ούτε τον Μανωλά δεν απασχόλησαν και μάλλον είναι λεπτομέρειες.

Ο Στέλιος ήταν πάντα αυτός που ήταν. Ένα ταλέντο κι ίσως το κορυφαίο σέντερ μπακ της Ελλάδας. Τέλος. Όλα τα άλλα που μπορείς να αποδώσεις σε μια σημαία, είναι απλά αποκυήματα του κόσμου ή έστω των δημοσιογράφων, που παραμυθιάζουν τον κόσμο. Σημαία τόσο αγχωμένη κι ευθυνόφοβη, δεν έχω ξαναδεί. Σημαία που έγραφε στα παπάρια του την ομάδα όλη για καμιά αύξηση, και το έπαιζε τουριστικός καταστηματάρχης στη Νάξο, επίσης δεν έχω ξανασυναντήσει. Σημαία που έχει δηλώσει παλιά οτι ο καπετάνιος ήταν ο πατέρας του, κι οτι αν είχε ευκαιρία θα είχε φύγει από την ΑΕΚ, επίσης δεν πρέπει να υπάρχει πουθενά.

Και να πεις οτι κρυβόταν; Μόνος του τα έλεγε αυτά, χωρίς καμία πίεση. Πηγαία εκμηδένιζε  τον ρόλο της σημαίας. Διότι μια ωμότητα την έχει. Όπως τότε που ονομάτισε τον Μελισσανίδη λαμόγιο. Οπότε γιατί να μην βοηθήσει τον ανηψιό του να πάει στα χρήματα,  που άλλωστε δεν υπήρχαν στην ΑΕΚ; Manager δεν την είχε δει τότε; Πολύ σωστά έπραξε λοιπόν, και πολύ σωστά πούλησε σότο για την Ρόδο. Άλλωστε είχε κι έχει καλούς δασκάλους στην ΑΕΚ. Και πολύ καλούς συμβούλους τότε – κανείς δεν ξέρει ποιός καθυστερεί τις δίκες για τα κακουργήματα – που σίγουρα κάτι θα τσίμπησαν από τα μαύρα για να μην κάνουν ανανέωση στον Κωστάκη. Ή μήπως κάνω λάθος;

Φυσικά κανένα λάθος δεν κάνω, και δεν χρειαζόντουσαν οι υπερκοριοί του Αλαφούζου, που αλλού την πάει την δουλειά, για να μάθουμε γράμματα. Κύρια όμως να πούμε, οτι πρέπει να σταματήσει αυτή η μαλακία με τις σημαίες, κι αυτό το ανήθικον που έκανε ο Μανωλάς στην ΑΕΚ, που θα έπρεπε να τον έχει απομακρύνει. Και τι είναι η ΑΕΚ; Πάνω από τον ιδιοκτήτη της, όπως συχνά λέει κι εκείνος; Μην μπούμε στο παιχνίδι της αέναης μαλακίας τώρα.

Γιατί να απομακρυνθεί ο υπάλληλος από την εταιρία; Δεν κάνει καλά την δουλειά του; Επειδή την έβλαψε στο παρελθόν; Σιγά τα ωά, με όλους τους ηθικολόγους, μέσα ή έξω από την ΑΕΚ, που δεν θα κάνανε τα ίδια. Τα έχουμε δει όλα και τα ξέρουμε. Όπως και ξέρουμε οτι ο Μελισσανίδης, έχει πάρει μια πολύ σωστή απόφαση : Να αφήσει τον Μανωλά να σιγοβράσει στο ζουμί του. Τα ισόβια είναι καλύτερη ποινή από την θανατική. Να μείνει ο Μανωλάς εκεί, που έχει φτύσει πάμπολλες φορές. Και βέβαια να διαβάζει την ανακοίνωση στήριξης από τους παλαίμαχους, και να χτυπάει κι άλλες φορές το κεφάλι του στον τοίχο. Διότι εκτός του οτι είναι αστείο να σε υποστηρίζουν οι τίποτες, είναι πολύ αστείο η ανακοίνωση να υπογράφεται κι από τον Βλάχο, τον Γεωργαμλή και τον εκτελεστικό διευθυντή.

 

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

4 Responses to ΣΗΜΑΙΑ ΑΠΟ ΝΑΫΛΟΝ

  1. Ο/Η Latinos λέει:

    Καλα ας διωξουν πρωτα το βατραχο-πριγκιπα μπααααααεβιτς και μετα διωχνουμε και αυτον…Πρωτα ομως στα βασικα παιδια…Πρωτα ας φυγει το μεγαλυτερο καρκινομα της ΑΕΚ….

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Στήβεν σε παρακαλώ ένα post ποδοσφαιρικό για την ομάδα τώρα που έκλεισαν οι μεταγραφές (ή δεν έκλεισαν :))

  3. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Ανώνυμο : Οβερ ελήφθη, πιστεύω σε άλλη μία.

  4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Ευχαριστώ!
    (Μακάρι έναν κοντό γρήγορο!!!!)