Πότε ιδρύθηκε τελικά ο Βάζελος;

Μπορεί οι περισσότεροι φίλαθλοι να είναι αποδεδειγμένα αντι-Ολυμπιακοί, είτε λόγω της παράγκας, είτε λόγω άλλων γεγονότων. Αλλά ειλικρινά φίλοι μου, αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω, το οποίο μου το έστειλε ένας φίλος (ειλικρινά ενώ ειναι παλιό, προσωπικά δεν το γνώριζα), θα σας αποδείξει πόσο ηλίθιοι μπορεί να ειναι οι βάζελοι, και μάλιστα χωρίς λόγο και αιτία.

Συγκεκριμένα, σας παραθέτω όλόκληρο το κείμενο της πραγματικής ιστορίας του Παναθηναϊκού, και την ημερομηνία ίδρυσής του….. Μην βιαστεί κανείς να πει: 1 9 0 8…..

“Το 2008 πλησιάζει με γοργά βήματα και οι πολυαγαπημένοι μας φίλοι της ομάδας με την αλογοτροφή στο στήθος, ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα 100 χρόνια απ’την ημερομηνία ίδρυσης της ομάδας τους.

Τα… ποιά;;;

Όπως μπορεί να δεί και ο πλέον δύσπιστος, το καταστατικό ίδρυσης του ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ (Π.Α.Ο.) :
idrisi_panathinaikou

Τι είναι αυτό πάλι; “Αναγνωρισμένο σωματείο την 16η Φεβρουαρίου 1924 δια της 227/1924 απόφασης του Δικαστηρίου”; Δηλαδή, η Πανάθα δεν ιδρύθηκε το 1908; Τι γίνεται ρε παιδιά;

Ας δούμε λοιπόν λίγο το ιστορικό ίδρυσης του “σύλλογου μεγάλου” κλπ κλπ. :

Ο 18χρονος αθλητής του Πανελληνίου Γ.Σ. στο στίβο, Γεώργιος Καλαφάτης, σε ηλικία 18 ετών (γεννηθείς το 1890), μαζί με άλλους συναθλητές του, ίδρυσε τον Π.Ο.Α. (Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών) το Δεκέμβριο του 1908 με την πρώτη συνέλευση να γίνεται σε αίθουσα της τότε Ιππευτικής Σχολής στο Πεδίο του Άρεως. Πρώτος πρόεδρος του Π.Ο.Α. ορίστηκε ο Αλέξανδρος Καλαφάτης, αδελφός του ιδρυτή.
Το 1909 ο Καλαφάτης ήρθε σε ρήξη με τον χρηματοδότη Μιλτιάδη Μαρινάκη και παίρνοντας με το μέρος του αρκετούς παίκτες αποχώρησε και ίδρυσε μία νέα ομάδα : τον Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό Ομιλο (Π.Π.Ο.). Το γήπεδο της νέας ομάδας ήταν στην πλατεία Αμερικής. Εναν χρόνο αργότερα ο Π.Ο.Α. διαλύθηκε κι έτσι ο Π.Π.Ο. εκτός από τους παίκτες πήρε μαζί του και τους φιλάθλους της ομάδας. Ο Π.Π.Ο. έλαβε μέρος στο 3ο πρωτάθλημα της ΤΕΠ ΣΕΓΑΣ και κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο με τον Γιώργο Καλαφάτη στην σύνθεσή του.
Το 1918 ο Π.Π.Ο. μετονομάζεται σε Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό και Αγωνιστικό Ομιλο (Π.Π.Α.Ο.), ενώ τα νέα του χρώματα είναι το πράσινο και το λευκό και έμβλημά του το τριφύλλι. Στις 19 Ιανουαρίου του 1921 η γενική συνέλευση του συλλόγου αποφάσισε ομόφωνα να εξουσιοδοτήσει τον Γιώργο Καλαφάτη να βρει νέα τοποθεσία για γήπεδο. Μέσα σε τρεις μήνες βρέθηκε λύση, καθώς ο Καλαφάτης βρήκε τον χώρο Περιβόλα στην αρχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οι δυσκολίες, όμως, που συνάντησε μέχρι να εξασφαλιστεί ο χώρος και να διαμορφωθεί σε γήπεδο ήταν πολλές. Ο χώρος ανήκε στον Δήμο Αθηναίων, του οποίου επικεφαλής ήταν ο Γ. Τσόχας, που είχε διατελέσει στο παρελθόν και πρόεδρος του Π.Π.Α.Ο. Ομως ο δήμαρχος αρνήθηκε την παραχώρηση του χώρου, πιθανότατα γιατί είχε δυσαρεστηθεί που η συνέλευση δεν του είχε παραχωρήσει και πάλι την θέση του προέδρου του συλλόγου. Χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του πρίγκιπα Νικολάου (!), ώστε να πειστεί το δημοτικό συμβούλιο να παραχωρήσει την έκταση το 1922. Λίγο καιρό αργότερα, όμως, η μικρασιατική καταστροφή είχε ως αποτέλεσμα την έλευση προσφύγων στην Αθήνα, οι οποίοι αναζητούσαν χώρους για προσωρινή στέγαση, ενώ και ο σύλλογος των απόστρατων αξιωματικών διεκδικούσε την έκταση. Η οριστική παραχώρηση του χώρου έγινε, ύστερα από πολλούς αγώνες των υπευθύνων του συλλόγου, το καλοκαίρι του 1924.
Νωρίτερα μέσα στο 1924 η ομάδα παίρνει την σημερινή της ονομασία, Παναθηναϊκός Αθλητικός Ομιλος (Π.Α.Ο.), με πρωτοβουλία του γενικού αρχηγού, Γιώργου Καλαφάτη. Αυτό έγινε διότι ο κόσμος επιθυμούσε ένα πιο εύχρηστο όνομα (από το Π.Π.Α.Ο.), ενώ υπήρχαν προβλήματα και στο ταχυδρομείο, αφού συχνά υπήρχε σύγχυση με τον Πανελλήνιο. Τo 1931 ο Αγγελος Μεσσάρης αποχώρησε ύστερα από κόντρα με τον Απόστολο Νικολαϊδη, όμως είχε την στήριξη των συμπαικτών του. Την κατάσταση αυτή επιχείρησε να εκμεταλλευτεί ο Σταμάτης Μερκούρης (γιός του δημάρχου Αθηναίων), που επιθυμούσε να γίνει πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Εχοντας στο πλευρό του τους παίκτες και αρκετούς διοικητικούς παράγοντες θέτει θέμα νέων εκλογών, τις οποίες όμως χάνει από τον Νικολαΐδη. Ετσι, μετά την επανεκλογή του ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού προχώρησε στην διαγραφή αυτών που του είχαν εναντιωθεί, ενάς εκ των οποίων ήταν και ο Γιώργος Καλαφάτης. Πάντως, αυτοί που τότε έφυγαν επέστρεψαν στον σύλλογο είκοσι χρόνια αργότερα. Μαζί με τους παράγοντες αποχώρησε και η πλειοψηφία των παικτών που είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα της περιόδου 1929-1930 και με την υποστήριξη του Σταμάτη Μερκούρη δημιουργείται η ομάδα Πράσινα Πουλιά με έδρα το γήπεδο του Πανελληνίου. Ο Παναθηναϊκός διαλύεται και δύο χρόνια αργότερα, το 1933, αναγκάζεται να εντάξει και πάλι στο δυναμικό του τους παίκτες που είχαν αποχωρήσει. Και έζησαν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα…

Τι είδαμε λοιπόν ;

1908: ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΘΗΝΩΝ (Π.Ο.Α.)
1909: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ (Π.Π.Ο.)
1918: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ (Π.Π.Α.Ο.)
1924: ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ (Π.Α.Ο.)
Είναι απορίας άξιον τι κερδίζουν οι… πρασινοφρουροί με το να πλαστογραφούν την ίδια την ιστορία της ομάδας τους, τη στιγμή που ΟΛΕΣ οι άλλες ομάδες του πλανήτη αναφέρουν ως ημερομηνία ίδρυσης τους την ημερομηνία που αναγράφεται στο καταστατικό ίδρυσης του συλλόγου ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑ. Είτε ζήλεψαν τη δόξα του John Nash και βάλθηκαν να μας αποδείξουν οτι στην εξίσωση “2008-x = 100” ισχύει το “x=1924”, είτε νομίζουν πως η ημερομηνία ίδρυσης αποτελεί τίτλο… τιμής (τι να πουν και οι Αγγλικές ομάδες τότε…).

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

One Response to Πότε ιδρύθηκε τελικά ο Βάζελος;

  1. Ο/Η dinos λέει:

    Πάντοτε, ιστορικά, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας είχε χιλιάδες εχθρούς, που θα ήθελαν να τον δούν πεθαμένο (βλέπε “πέτρινα χρόνια, πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες του Ολυμπιακού) αλλά και εκατομύρια πιστών που τον λατρεύουν ως οιωνεί θρησκεία. Όσον αφορά το πότε ισρύονται οι ομάδες, ας διαβάσουμε το απόσπασμα ενός σύγγατρου φίλου:
    “Στον Πειραιά, όπως ήδη είδαμε, υπήρχαν δύο μεγάλα ποδοσφαιρικά σωματεία: ο Πειραϊκός Σύνδεσμος και η Πειραϊκή Ενωση, με εξαιρετικούς, η καθεμία, ποδοσφαιριστές. Θεωρήθηκε εύλογο, λοιπόν, ότι η συνένωση θα σήμαινε την ισχυροποίησή τους και θα αποτελούσε ένα σημαντικό αντίβαρο απέναντι στην Αθήνα.
    Ετσι, στην αρχή, τον Ιανουάριο του 1924, το ποδοσφαιρικό τμήμα του Πειραϊκού Συνδέσμου και η Πειραϊκή Ενωση ένωσαν τις δυνάμεις τους και ίδρυσαν τον Α.Π.Σ.Π (Αθλητικό και Ποδοσφαιρικό Σύλλογο Πειραιώς).
    Η νέα ομάδα, ήταν ένα ισχυρό πλην θνησιγενές συγκρότημα διότι δεν ανταποκρινόταν στην ιστορική απαίτηση της γένεσης και η ιστορία είχε αποφασίσει εντελώς διαφορετικά. Διότι δεν αρκούσε απλά και μόνο η δημιουργία μιας πολύ ισχυρής ομάδας (τέτοιες υπάρχουν πολλές) αλλά, καθορίζονταν, νομοτελειακά, η γέννηση ενός ιδεολογικού προτύπου και συμβόλου. Ετσι, τον ίδιο χρόνο, μετά από αντιδικίες των μελών του αλλά, στην πραγματικότητα, υπακούοντας στα κελεύσματα της ιστορικής μοίρας, ο Α.Π.Σ.Π. διαλύεται και διασπάται σε δύο ομάδες. Η πρώτη, με επικεφαλής κυρίως τους αδελφούς Ανδριανόπουλους και τον Κώστα Κλειδουχάκη, θα ιδρύσει τον Ολυμπιακό Όμιλο Πειραιώς, ενώ η δεύτερη, με επικεφαλής τους Φερλέμη, Χατζηανδρέου, Πέππα κ.ά., θα προχωρήσει, μαζί με τους γιανγκ μπόϋς, στην ίδρυση του τοπικού ανταγωνιστή, Εθνικού. Το 1924, λοιπόν, πέφτει το σπέρμα του Ολυμπιακού. Το όνομα Ολυμπιακός αποδίδεται στον Νότη Καμπέρο και γίνεται ομόφωνα αποδεκτό από όλους. Είχε μάλιστα τοποθετηθεί ήδη και σε επίσημα έγγραφα του Α.Π.Σ.Π πάνω από τον τίτλο του σωματείου, δηλ. “ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ” Α.Π.Σ.Π.
    Άμεσα, στις 16 Μάη του 1924, ( όπως αναφέρεται και στην απόφαση του «Δικαστηρίου των εν Πειραιεί Πρωτοδικών), το Δ.Σ. υποβάλλει αίτηση στο Πρωτοδικείο για την έγκριση του καταστατικού του. Η υπόθεση αυτή, όμως, καθυστερεί γιατί στο παιγνίδι της γένεσης θα μπεί και ο «Ομιλος Φιλάθλων Πειραιώς» και στον Ολυμπιακό αναμένουν την απόφαση του προέδρου του, Σταύρου Μαραγκουδάκη, σχετικά με την είσοδό του στο νέο σχήμα. Γενικά, πάντως, η πλειοψηφία των μελών του Ο.Φ.Π., είχε ταχθεί υπέρ της ένταξης στον Ολυμπιακό.
    Ορίζεται λοιπόν Συνέλευση στις 10 Μαρτίου 1925 όλων των εμπλεκομένων για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις…….”
    Έτσι, λοιπόν, ιδρύθηκε ο Ολυμπιακός. Ούτε το 1895 (χρονολογία ίδρυσης του Πειραϊκού Συνδέσμου) ούτε το 1905 (χρονολογία ίδρυσης της Πειραϊκής Ένωσης).
    Διότι με τη λογική του 1908, η ΑΕΚ ιδρύθηκε το 1890 (ΠΕΡΑ ΚΛΟΥΜΠ) και οι ΑΠΟΛΛΩΝ, ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ τις ίδιες ή κοντινές χρονολογίες. Αλλά -προς τιμή τους- δεν χρησιμοποιούν τέτοια τερτίπια.
    Να επισημάνω, τέλος. ότι η μόνη υπάρχουσα ομάδα που ιδρύθηκε – π ρ α γ μ α τ ι κ ά – το 1908 είναι ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης.
    Αυτά και ζητώ συγγνώμη αν κούρασα