ΤΑ ΚΟΛΥΒΑ

Πρέπει να με συγχωρήσετε, αν δεν πέτυχα την ορθογραφία της λέξης. Ούτε και με ενδιαφέρει αν την γράφω σωστά, αφού ούτε καν μπήκα στον κόπο να την δω ετυμολογικά ή σωστή γραμμένη από κάποιο λεξικό. Η λέξη αυτή, απλά δεν υπάρχει για μένα. Κι ούτε υπήρξε ποτέ, όταν έθαψα τους γονείς μου, κι όταν ήρθα κοντά στην υποχρεωτική θρησκευτική, δηλαδή δημοσιουπαλληλική κατάσταση,  που άπαντες πρέπει να συμφωνήσουν.

Εν πάσει περιπτώσει, μιλούσα με φίλη θεούσα για το επερχόμενο Σάββατο, που θεωρείται Ψυχοσάββατο. Είναι ένα από κάποια αντίστοιχα Σάββατα, τα αφιερωμένα στις ψυχές, αλλά για κάποιο λόγο, θεωρείται το πιο σοβαρό. Φυσικά η θρήσκα φίλη μου, δεν μπορούσε να ταξινομήσει τον λόγο της σοβαρότητας. Το θεώρησα λογικό, αφού στην απόλυτη ελευθερία της μπούρδας που λέγεται ορθοδοξία του Χριστιανισμού, της κλασσικής αίρεσης σε σχέση με την κανονική θρησκεία, ο καθένας μπορεί και να διαλέγει και πότε γιορτάζει.

Η κοπέλλα όμως, επρόκειτο να φτειάξει κόλυβα για το Σάβατο. Και μάλιστα, όντας εντελώς άσχετη με την παρασκευή της συγκεκριμένης συνταγής, εδέχθη και την ειδεχθή παρατήρηση της μητέρας  της – από μαντρί κρατάει η δυσειδαιμονία – οτι παρέλειψε ένα υλικό, και συγκεκριμένα το μικρό φυστίκι το αράπικο. Κόλυβο χωρίς τέτοιο υλικό; Μήπως δεν γίνει κόλυβο τελικά, αλλά  κόλληβο και παρεξηγηθούν οι ψυχές και δεν το φάνε; Πού να ξέρω; Εδώ δεν ήξερε εκείνη που πιστεύει.

Τι πιστεύει βέβαια, κανείς δεν ξέρει. Κι όταν λέμε κανείς, μιλάμε κύρια και για την ίδια. Να μαγειρεύεις κόλυβα και να μην ξέρεις τα υλικά, για ποιόν λόγο τα κάνεις. Άσε δε, που δεν ήξερε, τι γίνονται αυτά, και μετά την εκκλησία.Τρομερές ερωτήσεις γίνανε και φυσικά απαντήσεις δεν πήραμε, αφού και τα χελιδόνια δεν έχουν έρθει ακόμα. Διότι το  σιτάρι, τη σήμερον ημέρα, ποιός άλλος να το φάει;

Όμως η κουβέντα έγινε πολύ έντονη. Αν πάρουν χαμπάρι αυτοί της εκκλησίας, οτι λείπει το αράπικο μικρό φυστίκι, μήπως δεν καλέσουν τις ψυχές και τις αφήσουν εκεί πάνω εκ δεξιών του Πατρός; Οι ψυχές όμως από την άλλη, μήπως θελήσουν να μην καθίσουν ετούτη την μέρα εκ δεξιών και να κατέλθουν στα εγκόσμια και να καταναλώσουν κόλυβα έστω και σκέτα από φυστίκι; Πώς τρώω εγώ και σκέτο από γιουβέτσι. Ψυχή δεν είμαι κι εγώ; Δεν κατάλαβα. Μόνο σε μένα αρέσει το σκέτο; Τι, επειδή ακόμα διαθέτω σώμα; Μήπως γίνει κανάς κανγάς εκεί πάνω, που λείπει αυτό το υλικό;

Προχωρησα όμως,  αφού πάντα οι πικάντικες λεποτομέρειες ενδιαφέρουν εμένα και την στήλη. Αγοράζουμε λοιπόν σιτάρι από το σούπερ μάρκετ, και αφού προσθέσουμε και μερικά υλικά, βράζουμε το μείγμα. Του ρίχνουμε ζάχαρη – και πρακτικά ό,τι μπορούμε για να το νοστιμέψουμε, είπα εγώ- και περιμένουμε όλη τη νύχτα, να εξαερισθεί το σιτάρι. Άκλαστο αν πάει στην εκκλησία, πιθανώς να μας κλάσει ο θεοσεβούμενος δημόσιος υπάλληλος με τα μαύρα και τα γένεια.

Εκεί, λοιπόν, γίνεται η λειτουργία της ευλογίας. Τρία χαρτάκια. Ένα για τις ψυχές που μνημονεύονται, άλλο ένα για την υγεία των επιζώντων κι άλλο ένα που δεν έχει ονόματα, αλλά είναι ένα χαρτονόμισμα για την τσέπη του μεσίτη προς τον θεόν, που δεν του φτάνει ο μισθός. Έτσι. Όσα κόλυβα και να πάνε οι πιστοί στας εκκλησίας, μπορεί και να μην προλάβει ο δημόσιος λειτουργός να φέρει εις πέρας τας εργασίας του αν δεν πέσει και το κολυβόσημο και να πάνε τα κόλυβα χαμένα, οι ψυχές νηστικές και πόσα άλλα.

Τα οποία μάλιστα κόλυβα, μετά την ευλογία, κανείς δεν ξέρει τι γίνονται. Πού πάνε; Τα τρώνε οι παπάδες κι είναι όλοι σαν παραγεμιστές γαρδούμπες ή πάνε στα σκουπίδια και τα τρώνε τα σκουλίκια; Εκτός αν πράγματι κατεβαίνουν οι ψυχές και τα τρώνε, αφού εκεί πάνω στον παράδεισο, μάλλον θα τις έχουν  ξενηστικώσει για να παραμείνουν καλές Χριστιανές.  Τα κόλυβα πάνε στις ψυχές για τις οποίες προοορίζονται τελικά ή οι ψυχές μένουν διψασμένες και καρτερούν εκδίκηση μέσω δευτέρας παρουσίας. Ομολογώ την αδυναμία μου σε απάντηση, ίδια με το οτι οι ψυχές διαθέτουν στόμα και γουστάρουν κόλυβα.

Χώρια που στο τέλος  των κολύβων , ναι υπάρχει και τέλος στην μαλακία, ετέθη θέμα από την θεούσα φίλη μου, σε τι σκεύος πρέπει να τα πάμε στην εκκλησία. Να τα πάμε σε σακούλα ή σε πορσελάνινο πιάτο; Λογική ερώτηση την οποίαν θα την είχαν και οι ψυχές μαζί με τα χελιδόνια. Δεν θέλω όμως  προβληματισμούς. Η εκκλησία μπορεί να σου επιστρέψει τα κόλυβα, ειδικά αν είναι σκέτα από φυστίκι,  αλλά το σκεύος θα το κρατήσει. Οι ψυχές μπορεί να θέλουν να τρώνε σε αυτά που αφήσανε οι πιστοί αλλά η εκκλησία θέλει να τρώει αυτά που αφήσανε.

Αυτό ομως το Ψυχοσάββατο θάναι διαφορετικό. Καθότι καλή γκόμενα η θεούσα και την θέλω, λέω να πάω και γω τα κόλυβα μαζί της στην εκκλησία. Να γίνω θρήσκος ρε παιδί μου. Υπερ των ψυχών κι εγώ. Και να φέρω τα υλικά που παρέλειψε. Ένα μικρό φυστίκι  Αιγίνης ρε αδερφέ. Να νοστιμέψουμε τα σιτάρια. Να με δει  ο παπάς και να με δουν κι οι ψυχές. Να φύγουμε από την παρτούζα ευχαριστημένοι όλοι. Και να αποτινάξουμε όλες εκείνες τις μαλακίες με τον Δία και τους Κομφούκιους και τους Αλλάχ, που δεν είχαν προβλέψει κόλυβα. Ζήτω τα Ψυχοσάββατα, νούμερα.

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

41 Responses to ΤΑ ΚΟΛΥΒΑ

  1. Ο/Η conpater λέει:

    Να βαλει,πες της,και λιγο μπισκοτο τριμμενο.Κατα προτιμηση πτι-μπερ,δινουν μια νοστιμια παραπανω. Εγω,στον χρονο του πατερα μου,επειδη ηταν προσφατα και παραμονη Πρωτοχρονιας,εφτιαξα ενα γιουλμπασι ,δυο εφτιαξα το ενα για εμας,και το πηγα στην εκκλησια για να φανε οι ζωντανες ψυχες που ειχαν αναγκη. Υπεκυψα βεβαια στα παρακαλια του παπα-Νικου να μην το περασω μεσα απο την εκκλησια ,γιατι θα δημιουργουσα χοντρο υπαρξιακο προβλημα στο ποιμνιο. Τωρα,γιατι ο πατερ μεταξυ τσιγαρου και καφε μου ξεστομισε πως καλυτερα το γιουλμπασι απο το σταρι,δεν το ξερω,Ειναι εσωτερικα της εκκλησιας αυτα,ας τα βρει η… υπηρεσια !

  2. Ο/Η stelathen λέει:

    τα κολυβα και ολες οι θρησκευτικες δραστηριοτητες φανουροπιτες κτλ, θεωρω πως προεκυψαν για να δικαιολογηθει ο ρολος της γυναικας-νοικοκυρας πολλα πολλα χρονια πισω.

    η γυναικα κλεισμενη στο σπιτι, εκανες τις δουλειες του σπιτιου καθημερινα, και επειδη ξεκουραση δεν προβλεποταν , εφηυρε τις ημερες γιορτης των αγιων, οπου στις γιορτες τους δεν επρεπε να κανει δουλειες, οποτε τσουπ το ρεπο.

    καλο το ρεπο ομως με τις βολτες τι γινεται?οποτε σκασανε οι λειτουργιες, τα ψυχοσαββατα, οι ολονυχτιες για να βγει εξω απο το σπιτι.

    σου ευχομαι καλη πορεια στο δρομου του θεου

  3. Ο/Η Γιώργος λέει:

    ΑΕΚ, ΛΑΤΡΕΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ…..Τα υπόλοιπα που γράφεις είναι για τους αθεοταλιμπάν που δεν ξέρουν τι εστί καν δικέφαλος αετός.

  4. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Γιώργος : Γράφω για το ψυχοσάββατο και τίποτε άλλο. Το τι εστί δικέφαλος αετός, το ξέρω τέλεια και πολύ πριν από εσένα που ζεις το μόρφωμα της ΑΕΚ 2013, σε μια χώρα που την διοικούν λαθρέμποροι κι απολαμβάνεις την συμμορία των τίποτε, αν είσαι κάποιος ατομικά.

  5. Ο/Η DNAEK λέει:

    Σημαδιακή ανάρτηση εν οψει κρίσιμου διημέρου να υποθέσω;
    Πιθανον κάποιος δικέφαλος να θρηνήσει το σαββατοκύριακο.
    Η ΑΕΚ πάντως δεν εχει να φοβηθεί τίποτε.
    Εχει περάσει στην αιωνιότητα απο το 2013.

  6. Ο/Η placebo στο σημερινό nocebo λέει:

    «η προσφορά καρπών στη μνήμη των νεκρών χάνεται στα βάθη ενός ομιχλώδους κόσμου αρχέγονης μυθιστορίας, αυτόν της πρώιμης αρχαιότητας, από τις επιτάφιες χοές και τους εναγισμούς έως την δύση της ρωμαϊκής εποχής και την μεταλαμπάδευση των ταφικών εθίμων στη παλαιοχριστιανική εποχή και τη διατήρησή τους έως τις μέρες μας».
    Παλαιολιθικής εποχής … τα κόλυβα! goo.gl/cexoKX

    Οι Απώλειες (Κόλλυβα).
    συνδέεται με τη λατρεία τη Δήμητρας και συμβόλιζε την Περσεφόνη-σιτάρι, σύμβολο της αθανασίας της ψυχής. Γιαυτό και το σιτάρι είναι και το σύμβολο της αιώνιας (το βλέπουμε αργότερα και στις παραβολές του Ιησού αλλά και στο λόγο του Παύλου). Πέρα από το ότι κατά την κλασική περίοδο στην Αθήνα, συνήθιζαν να σπέρνουν στους τάφους στάρι, μια φορά το χρόνο προσέφεραν τη λεγόμενη “πανσπερμία” ή “πανκαρπία” ένα έδεσμα-μείγμα καρπών όλων των ειδών της εποχής. Σέρβιραν την πανσπερμία την Ημέρα των Χυτρών δηλαδή την τρίτη και τελευταία ημέρα της γιορτής των Ανθεστηρίων, στις 13 του μήνα Ανθεστηριώνα, κάτι σαν το σημερινό Ψυχοσάββατο. Ανάλογο έθιμο είχαν και κατά τα μέσα Οκτωβρίου (τον Πανεψιώνα μήνα) όπου έβραζαν καλαμπόκι και στάρι στη μνήμη του Θησέα. goo.gl/i4atwb

    και τρώς και παίζεις .

  7. Ο/Η Ο Παρατηρητής λέει:

    Πεθαίνω για κόλλυβα (λολ)
    Απέναντι απο το μαγαζί μου υπάρχει η εκκλησία του Αϊ-Γιώργη, οπότε τα ψυχοσάββατα όταν σχολά η εκκλησία έρχονται οι γειτόνισσες και μου προσφέρουν κόλλυβα για να σχωρεθούν τα πεθαμένα τους.
    Τους “εύχομαι” να ζήσουν να τους θυμούνται, και απολαμβάνω.
    Τα κόλλυβα γίνονται υπέροχο πρωϊνό, αν η νοικοκυρά ξέρει πώς να τα φτιάχνει και της πετύχουν.

  8. Ο/Η conpater λέει:

    Κανονικα,επρεπε να το γραψω σε προγουμενη αναρτηση,ας ειναι ομως…
    Συμφωνα με τα σχολια οσον αφορα το παιχνιδι με την Δυναμο Κιεβου ,η ΑΕΚ εκανε ενα φοβερο παιχνιδι,μια καταπληκτικη εμφανιση που χρονια ειχαμε να δουμε.Δεν φοβηθηκε το ματς,ουτε πηγε να το κλεψει. Πηγε να το παρει. Κατι στο οποιο συμφωνω 100%. Η διαφωνια μου ειναι ( παραφωνια θα ελεγα), πως ενω μπορουσε το κατι παραπανω που θα εγραφε ΙΣΤΟΡΙΑ για την ομαδα,ο προπονητης (κατα την αποψη μου) τραβηξε χειροφρενο χανοντας – ισως – μοναδικη ευκαιρια για την ομαδα και τον εαυτον του. Μπορει να ειναι κατι το οποιο το ειδα μονον εγω. Ετσι,ειπα σημερα να προχωρησω σε διορθωτικη δηλωση -σχολιο οσον αφορα τον προπονητη μας που ειναι η εξης
    Ο ΧΙΜΕΝΕΘ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ
    Ο ΧΙΜΕΝΕΘ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ
    Ο ΧΙΜΕΝΕΘ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ.

    Πιστευω πως αποκατασταθηκε η ταξη.

  9. Ο/Η Koreas λέει:

    Ένα γράμμα στον εαυτό μου….

    Αεκτζη μου αγαπημένε, άγνωστε μου ενωσιτη,

    Οι παλιοί καιροί περασαν, νέοι καιροί ήρθαν. Από τούδε και στο εξής θα γαμεις. Εσυ ο οποίος έχεις περάσει τα πάνδεινα ως οπαδός κι ως ελλην οπαδός. Απελευθερώθηκες από τα δεσμά σου. Κόπηκαν οι αλυσίδες που σε κρατούσαν ποδοσφαιρικό υποζύγιο. Δε είσαι τώρα ο περίγελος των άλλων. Δε ψάχνεις πια για δικαιολογίες για να καλύψεις τις αδυναμίες. Ξανασταθηκες στα πόδια σου. Ορίζεις τη μοίρα σου. Τραβάς μπροστά.

    Ναι ΑΑεκτζη μου πίστευε το τώρα ΓΑΜΕΙΣ. ΓΑΜΕΙΣ. Ξέρω σου φαίνεται περίεργο για να είναι αληθινό. Ξέρω έχεις τραβήξει πολλά.

    ΓΓΑΜΕΙΣ όμως αντρίκια , παστρικια, με ικανότητα, όχι κλέβοντας, όχι κοκκαλεικα, όχι βαζελικα, αντρίκια. Δε θα εξευτελίσεις το παιχνιδι, δε θα γαμεις εξευτελιζοντας τους υπόλοιπους. Με σεβασμό, με ψυχή, με θάρρος, με ικανότητα. Γαμεις όχι μόνο για να νικάς αλλά και για να σε σέβονται. Να σε θαυμάζουν . να είσαι περήφανος για την ομάδα που έτυχε να επιλέξεις. ΓΑΜΕΙΣ για να αξίζει το χρόνο που σπατάλας την ενεργεια που δίνεις σε αυτή σου την ενασχόληση.

    Γαμεις σεβομενος τους κανόνες του παιχνιδιού , του παιχνιδιού που έχει κανόνες , γραπτούς και άγραφους. Γαμεις έχοντας κατά νου ότι υπάρχει και η ήττα. ΓΑΜΕΙΣ ξέροντας ότι δε μπορεί πάντα να κερδίζεις. Γαμεις ξέροντας ότι δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος. Γαμεις ξέροντας ότι η συνέχεια είναι αυτή που μετράει κι όχι η φωτοβολίδα.

    Ενωσιτη μου ξέρω ότι λιμοκτονεις για τίτλους, ξέρω ότι τους θέλεις με οποιαδήποτε αντίτιμο, ακόμη ακόμη και ας είναι αγορασμένοι, στημένοι , κίβδηλοι. Ξέρω πολύ καλά ότι αυτά κάνουν και οι άλλοι. Σου έχουν κλεψει τίτλους , σου έχουν κλεψει γήπεδα, σε έχουν εξευτελίσει πολλές φορές. Όμως ευτυχώς είσαι εδώ τώρα όρθιος , δυνατός , ωραίος, άξιος. Μη τα χάσεις τώρα την πορεία σου. Είπαμε θα γαμεις με σεβασμό.

    Γαμεις και απαιτείς να ανέβει η ικανότητα σου η τόλμη σου η γενναιοδωρία σου. Ξέρω πρέπει να πας ενάντια στο ρεύμα πρέπει να ξεριζώσεις συνήθειες χρόνων. Άλλωστε ποιος ζει ποιος πεθαίνει; κι όμως η χαρά και η περηφάνια που θ νοιώθεις θα είναι μεγαλύτερη και αποδεχτεί από όλους τους υγιείς πυλώνες γύρω σου. Είπαμε όχι κοκκαλεικα δε έχει αξια. Τον μνημονεύει κανείς; Τον θυμάται κανείς ως γαμια; Ένα γεροντάκι είναι που πέρασε και δεν ακούμπησε.

    Γαμεις με σκαμπανεβάσματα . Είναι οι κανόνες του παιχνιδιού που δε μπορεί να μην έχουν σκαμπανεβάσματα. Είναι το ιδιαίτερο αυτό αγώνισμα που σε θέλει όπως και η ζωή δυνατό συναισθηματικά. Σε θέλει μάγκα. Σε θέλει να διαχειρίζεσαι με εξυπνάδα τα συναισθήματα σου. Μη φοβάσαι πότε , είπαμε βάλτο καλά μέσα στο μυαλό σου: ΤΤΏΡΑ ΓΑΜΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ. Μη φάνεις κατώτερος των περιστάσεων. Πας για κάτι σπουδαίο . πας για να έχεις διάρκεια. Πας για να είσαι ο πιστός ενωσιτης…

    Ps. Αφορμή ήταν το παραπάνω κειμενο του conpater. Σε κανένα σημείο δεν είχα στο μυαλό μου τον conpater, άσε που συμφωνώ στην κριτική του τη θεωρώ δημιουργική και είπαμε γαμουμε αλλά ταυτόχρονα θα γινόμαστε πιο άξιοι , πιο δυνατοί, πιο αεκτζηδες.

  10. Ο/Η Γιώργης ο Γαρατζέος λέει:

    @conpater: Νομίζω έχεις στοχοποιήσει λάθος τον “ένοχο” για το τι έγινε από το 70′ και μετά στο Κίεβο. Του μανόλο -με τα καλά και τα κακά του- φαίνεται πεντακάθαρα ότι του έχουν δοθεί στόχοι ή μάλλον συγκεκριμένη ιεράρχηση στόχων. Το πρωτάθλημα είναι ο 1ος με διαφορά, η Ευρώπη 2ος. Με αυτή την ιεράρχηση και με ένα παγκο που το μόνο που μπορείς να πεις είναι ότι και η τελευταία ατάκα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (δεν έχει μείνει κάνας χριστιανός εδώ να μου πάρει το κεφάλι?), τον Κλωναρίδια, τον Γιακουμάκη (2 γκολ φέτος όλα κι όλα) και τον Αστρίτ είχε μόνο να βάλει…τι νόμιζες: τον Αρδίζογλου, τον Έμερσον και το Μπατίστα?
    Συμφωνώ ότι έπρεπε να είχαν γίνει αλλιώς, αλλά με φασόλια μόνο φασολάδα φτιάχνεις.
    Η ιεράρχηση είναι καθαρή και την υπηρετεί όσο μπορεί καλύτερα. Μέχρι εδώ, μιά χαρά τα πάει συνολικά.
    Η ομάδα δε μπορεί άλλες υπερβάσεις, φαίνεται από το δελτίο τραυματισμών της. Οπότε του έχει γίνει ξεκάθαρο ποιά να διαλέξει: τα 30 μύρια των ομίλων του τσου λου…(η αλλιώς…όσα μας λείπουν για την αγιασοφιά…)

  11. Ο/Η Koreas λέει:

    @Steven

    Τι απέγινε; την έριξες τη θεουσα ; σε ταισε σιτάρι;

    Περιττό να το ξαναπω. Γράφεις, αδερφέ….

  12. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Koreas : Οι πιο εύκολες γκόμενες είναι οι θεούσες.

  13. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς όλους : Αναζητώ έναν μουσικό για να μελοποιήσω κάτι ποιήματα που έχω. Όποιος ξέρει τίποτα, μου λέει.

  14. Ο/Η Koreas λέει:

    @Steven

    Αν θέλεις κάποια από τα ποιήματα σου μπορείς να τα μοιραστείς μαζί μας.

  15. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Koreas : Κάποια ναι, αυτά για τα οποία ζήτησα συνδρομή τα σκοπεύω για τραγούδια λαϊκά ( Μακρόπουλος κλπ ).

  16. Ο/Η placebo στο σημερινό nocebo λέει:

    @ το ψάχνεις το κορίτσι εδώ και καιρό ,έχουν αναπαραχθεί και σε προγενέστερους καιρούς τα κόλλυβα.
    Τό ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΌ κύκλωμα μακράν τρομερότερο και βρωμερότερο του α(θ)λητικού.

  17. Ο/Η Γιώργης ο Γαρατζέος λέει:

    Μάθημα σήμερα από Τούμπα: Karma is a bitch…ελληνιστί ρόδα είναι και γυρίζει….

  18. Ο/Η ΑΕΚ LFC λέει:

    Προφητικο το σημερινο ποστ.Μαλλον αναφεροσουν στους Παοκτζηδες.Απλα απιστευτοι…….

  19. Ο/Η Dimitris-Sweden λέει:

    @Steven βλέποντας τι γίνεται στον βορρά, διαπιστώνω ότι γεννάνε και τα κοκκόρια του τίγρη…

  20. Ο/Η Γιώργης ο Γαρατζέος λέει:

    Αύριο θέλουμε αυτό που είδαμε στο Κίεβο με 2+ γκολ δικά μας αυτή τη φορά. 11 βράνιες θέλουμε στο χόρτο από το 1′ έως το 90’+.
    Και Τούμπα γεμάτη με κόσμο σε 2 εβδομάδες.

  21. Ο/Η Savvi λέει:

    Τα κόλλυβα χρησιμοποιούνται σε κηδείες και μνημόσυνα. Διαλέγεται και παίρνεται ότι πιστεύετε για το ποδόσφαιρο μας.

  22. Ο/Η conpater λέει:

    Πιστευω ακομα στην προσωπικοτητα και στο “εγω” του ατομου.Κατι που σχεδον εχει εξαφανιστει στο ελληνικο ποδοσφαιρο,αφου εδω μιλαμε 90% ποδοσφαιρικα.
    Οσο “υπαλληλος” και να εισαι,οσο ευθυνοφοβος η φτερο στον ανεμο, καποια στιγμη αρπαζεις την ευκαιρια που σου δινεται να κανεις αυτο το κλικ παραπανω που νιωθεις μεσα σου,για να κανεις την υπερβαση πρωτα για τον εαυτον σου. Και τα κερδη τα μοιραζονται κι αλλοι γυρω σου αφου μιλαμε για ομαδικο αθλημα,κι οχι για τενιστα. Κανεις δεν σου προεξοφλει την 30αρα του C.L . Προχωρας εκει που εισαι,κι οσο προχωρας κερδιζεις,και σε πρεστιζ και σε χρημα. Αν τωρα,εχεις καταταξει τον εαυτον σου στο “δημοσιουπαλληλικι”, εισαι αξιος της μοιρας σου. Και τουλαχιστον απο καποιους ανθρωπους μην περιμενεις τα ευσημα γιατι “λακισες” την τελευταια στιγμη,ειτε γιατι δεν το`χεις μεσα σου ειτε αυτες τις εντολες ακολουθουσες.
    Δεν παραγνωριζω τι εχει προσδωσει στην ομαδα ο Χιμενεθ φετος.Αναφερομαι ΜΟΝΟ στο συγκεκριμενο παιχνιδι,και τις κινησεις που εκανε.
    Ας δουμε και το παιχνιδι αυριο και προχωραμε.Τα παραπλευρα κερδη για την ΑΕΚ ,οπως λεγαμε πριν λιγες μερες, αρχισαν απο την Τουμπα σημερα. Ενας αλλος “υπαλληλος” δεχτηκε να γινει ρεζιλι των σκυλιων,οπως ο Ιβιτς,οπως παλιοτερα ο Περειρα…Ποσο ξεφτυλες πραγματικα ειναι καποιοι ρε πουστη μου !!!

  23. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς AEKLFC : Και με ρωτάει σήμερα ο Βύρων στο facebook : Αύριο κάνουμε περίπατο; Και τον ρωτάω : Θα παίξουμε;

  24. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς conpater : Την θυμάσαι την υδροφόρα εκεί κάτω;

  25. Ο/Η conpater λέει:

    Αν την θυμαμαι λεει… Εψαχναν 7 ατομα γιατι δεν επαιρνε μπροστα,την ωρα που ο αλλος παταγε το κλαπετο… Ομορφιες !!!!

  26. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς conpater : Η πλάκα είναι οτι κάποιοι μπαίνανε εδώ – ναι εδώ – και λέγανε οτι η ομάδα πρέπει να προστατευτεί. Και τσαντιζόντουσαν που δεν απαντούσαμε. Και να μην μπορεί να γίνει συνειρμός που ο Μελισσανίδης πήγε στα Σπάτα να μιλήσει για τελικούς. Μπορώ να πω οτι υπάρχει μια απειρία μεν, αλλά να μην υπάρχει αντίληψη των γεγονότων δε; Εγώ φυσικά έχω τοποθετηθεί : Να χάσουμε αύριο ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΠΛΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ. ΤΟ ΛΕΩ ΚΑΙΡΟ ΤΩΡΑ. ΜΕ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΝΕΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ.Αν δεν κάνεις διπλό, δεν θα πάρεις χειροκρότημα. Αυτό ενδιαφέρει εμένα αλλά και τον Καρτράιτ.

  27. Ο/Η Paok λέει:

    Στιβεν οταν λες εσυ οτι ο ετσι ειναι λαθρεμπορας κτλ.αρα περναει τα καραβια αερα πατερα πως γινεται στα επισημα(γαμημενες 1,2)να γινεται οτι ναναι?συνδιαλλαγη η απλη μαλακια;

  28. Ο/Η conpater λέει:

    Να νικησουμε και αυριο και στην Τουμπα. Πιο δυσκολο θεωρω το αυριανο για ποικιλους λογους. Βεβαια ηθελα τον ασσο στην Τουμπα σημερα για να εχω να κανω με εναν κι οχι με δυο.Οπως διαμορφωθηκε η κατασταση τωρα, εχεις το πανω χερι ξεκαθαρα. Και δεν αναφερομαι μονο βαθμολογικα,εχει την ταση ο νεοελληνας να παιζει μπουνιες για το ποιος την εχει μεγαλυτερη,και την γκομενα να την πηδαει ο αλλος που απλα της κλεινει με νοημα το ματι…

  29. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Paok : Αδερφέ, μην ασχολείσαι με λεπτομέρειες. Είπαμε ο ένας παίζει με τσιγάρα, κι ο άλλος με πετρέλαια. Ο ένας είναι τοίχος, κι ο άλλος είναι κατασκευαστής. Φυσικά δεν σημαίνει τιποτα αυτό. Μπορεί να πάρεις το πρωτάθλημα εσύ, αλλά πίστεψε με, δεν το έχεις ανάγκη. Δεν θα αυξήσεις τίποτα σαν δυναμικό. Εγώ, αν το πάρω, θα αυξήσω πολλά. Βλέπεις, δεν μπορείς να κόψεις τίποτα σαν ΠΑΟΚ από φιλάθλους. Εγώ μπορώ πολλά. Από αλογοτροφές ή γάυρους. Είσαι επαρχία κι είμαι πρωτεύουσα. Πώς το λες; Αθηνοκεντρικό κράτος. Τι να κάνουμε;
    Όμως μην στεκόμαστε σε λεπτομέρειες. Έχεις δει μπάλα που σε πείθει για πρωτάθλημα; Λόγω Σαβίδη το θες; Άστο. Διότι Σαβίδης μπροστά στον Μελισσανίδη, δεν υπάρχει. Αν μιλήσεις για μπάλα, ξαναμιλάμε. Και πάντως είναι αστείο να είσαι τοσο κάφρος και να μην παίζεις παιχνίδι. Ή κάθε φορά να δείχνεις πόσο μαλάκας είσαι σαν κουλτούρα αθλητική. Η ΑΕΚ έπαιξε τόσες φορές με τον ΟΣΦΠ και δεν άνοιξε μύτη. Πάντως η θέση μου είναι μία : ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΠΛΟ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΟΚ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΕΚ.

  30. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς conpater : Εσύ είσαια παλιός και καταλαβαίνεις. Φυσικά αύριο αλλάζουν οι πλεστηριασμοί, αλλά πλέον τα πράματα έχουν πάρει ρότα με μπαλόνι ( με πιάνεις ).

  31. Ο/Η Γιώργης ο Γαρατζέος λέει:

    @steven: αύριο αυτό το βαλτό το μισιρλί (ουαρντά, wanda, panda δεν ξέρω…) που έχει βάλει ο Τσιγαράς στη χαλκηδόνα θα μας κάνει καμιά ζημιά? σα λυσσασμένο θα παίζει να μας βάλει γκολ…ή υπάρχει ήδη σχέδιο στο πρώτο 10λεπτο να φύγουν 2-3 σκαριές στην καρωτίδα από το βόσνιο το ψυχάκι με το πλατινέ? με ανησυχούν λίγο οι βαλτοί του τσιγαρά (όπως έκανε παλιά και ο γαύρος, μην ξεχνιώμαστε), γιατί με τη γνωστή διαιτητική προστασία (λχ 3-4 κίτρινες από το Α’) δε θα μπορούν να γίνουν τα δέοντα

  32. Ο/Η Γιώργης ο Γαρατζέος λέει:

    @Προσφυγάκι: δε λέω μεγάλη παραβολή τα κόλυβα, αλλά εγώ το ερμηνεύω αλλιώς. όχι σε ζήτημα θανάτου, αλλά στη βάση της λαϊκής φράσης “…με ξένα κόλυβα…”, που νομίζω μας ταιριάζει ταμάμ?

  33. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Γιώργης ο Γαρατζέος : Δεν ξέρω για σχέδια. Καλός παίκτης είναι αυτός. Κρίμα που τον απείλησαν οι ΟΣΦΠ. Λες να έχοπυν κάνει συμμαχία μαζί μας; Δεν το πιστεύω . Λέω να αλλάξω ομδα του χρόνου.

  34. Ο/Η conpater λέει:

    Γιωργη,ενας δεν μπορει να κανει την ζημια.Αστον να τρεχει σαν μουρλος περα-δωθε. Καποια στιγμη θα βαρεθει και θα καταλαβει…

  35. Ο/Η Γιώργης ο Γαρατζέος λέει:

    XAXAXA…κοινώς τα “ξένα κόλυβα” εφαρμόζονται και στις απειλές από τα οργκ της Τρούμπας…πραγματικά η ιστορία επαναλαμβάνεται σα φάρσα…ειδικά στο γιουνάν μπεηλίκ…

  36. Ο/Η Tasos λέει:

    Στηβεν σου είχα πει ότι ο Παοκ δεν κερδίζει τον γαύρο, τον τρόπο δεν γνώριζα μονο…:)

    Θέλω να φάει -3 ο παοκ αλλά να κάνουμε διπλό στην Τούμπα για να μην μπορεί να μιλήσει κανείς.

  37. Ο/Η Ποτς γκενεν αφτο λέει:

    Δ. Μελισσανίδης: Το super deal και η μεγάλη επιστροφή στην Aegean Marine

    Όπως έγινε γνωστό, η Aegean Marine Petroleum Network προχωρά στην εξαγορά της HEC Europe, μητρικής της Ηellenic Environmental Center, της εταιρίας διαχείρισης πετρελαϊκών αποβλήτων, συμφερόντων του κ. Μελισσανίδη, έναντι 367 εκατ. δολ.

    Το τίμημα περιλαμβάνει μετρητά και μετοχές, που αντιπροσωπεύουν το 33% των μετοχών της Aegean Marine. Oι μέτοχοι της HEC είναι εταιρίες που ανήκουν και ελέγχονται από το Δημήτρη Μελισσανίδη, καθώς και μέλη της οικογένειας Αγιοστρατίτη, οι οποίοι πλέον θα γίνουν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Aegean.

    Πουλησε τις μετοχες το 2016 και τωρα τις παιρνει πισω με τοκο,θαυμαστα τα εργα σου τιγρη μου

  38. Ο/Η conpater λέει:

    Το στιγμα το εδωσε ο κλαψιαρης μετα το μεταξυ μας παιχνιδι, που ενω το παιδι εκλαιγε απο παραπονο στα αποδυτηρια,ο Σαββας επαιρνε τα υπογλωσια δυο-δυο, αυτος ασχολουνταν με την κυβερνηση και τον Σαββιδη.

  39. Ο/Η Γιώργης ο γαρατζέος λέει:

    Ο ατρόμητος παίζει με τρεις βαλτούς από το γαύρο και δύο από το ζμΠΑΟυγΚ. Ως εκ τούτου καμία προσυνεννόηση δε μπορεί να γίνει και εδώ που τα λέμε αν αυτό είναι πρωτάθλημα επί ίσοις όροις να μου γράφετε.
    Εξ ου και το μειδίαμα που προκαλούν οι οδυρμοί και οι οιμωγές από Τρούμπα και Τούμπα μεριά.
    Μιά χαρά συνεννοούνται οι “οχτροί” να στήνουν παρέα πέμπτες φάλαγγες και παραρτήματα.
    Εμείς ούτε τους ιεχωβάδες δε μπορούμε να καθαρίσουμε στην έδρα μας.

    Κοινώς, σήμερα η φάση είναι ή ταν ή επί τας.

  40. Ο/Η ΔΙΠΛΟ ΚΑΙ ΦΥΓΑΜΕ ΓΙΑ ΤΕΛΙΚΟ λέει:

    Τα πραματα αρχιζουν και αγριευουν,εχει πολυ ψωμι το χτεσινο που εγινε και πολλα θα εξαρτηθουν απο τα αποτελεσματα που θα φερει η ΑΕΚ στον ατρομητο και στην τουμπα,το παρασκηνιο θα οργιασει για το αν τελικα θα τιμωρηθει ο παοκ με -3 και κεκλεισμενων.

    Αν περασει η ΑΕΚ σημερα με διπλο,θεωρω οτι θα υπαρξει τιμωρια,αν γκελαρει με ηττα η ισοπαλια η αποφαση μπορει να μην βγει μεχρι το τελος του πρωταθληματος και να εχουμε ιστοριες με CAS,επικυρωση βαθμολογιας,χαρτινο πρωταθλημα κλπ.

    Οπως και να εχει,το φετινο πρωταθλημα θα πιστωθει σε προεδρο και οχι σε προπονητη η ομαδα,ντε φακτο πραματα.Πανηλιθιες οι δηλωσεις βασιλειαδη.

  41. Ο/Η ΤΑΚΗΣ λέει:

    Τα κόλλυβα λοιπόν, σχετίζονται με τις ψυχές.Αν βέβαια αυτες υπάρχουν…
    Κι αν υπάρχουν βρίσκονται στο αόρατο,στο μη αισθητό.
    Τα κόλλυβα ανήκουν στην ύλη, είναι ύλη,και πολλά γνωρίζουμε για αυτά.
    Οι ψυχές ανήκουν στον Αιθέρα.Αιθήρ καλύτερα.Ακούγεται πιο όμορφα.
    Και δεν γνωρίζουμε ουσιαστικά τίποτα για αυτές.
    Δηλαδή σαν να μην γνωρίζουμε τίποτα για εμάς…
    Τέλος πάντων, δύσκολο θέμα…

    Η ομάδα μια χαρά τα πάει.
    Άλλο να κάνουμε κριτική,να λέμε την άποψή μας.
    Άλλο πράγμα όμως η γκρίνια και η μουρμούρα σε κάθε ευκαιρία.
    Ο Μανόλο παρα τις αδυναμίες του, καλά τα πηγαίνει.
    Δεν νομίζω ότι η διοίκηση θα έχει τη διάθεση το καλοκαίρι να κάνει και 2-3 καλές μεταγραφές και να αλλάξει προπονητή με καλύτερο κι ακριβότερο…
    Ας κάνει έστω το πρώτο και ας δώσει το δικαίωμα στον Ισπανό να δείξει που μπορεί να φτάσει.Αν μπορεί…