ΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ

Ξεκινας να γραψεις καποιες φορες ,με αφορμη τετοια απανθρωπα και φρικιαστικα γεγονοτα και καταληγεις αμεσως μετα ανημπορος. Απο τις πρωτες λεξεις. Τι να τυλιξεις μεσα σε αυτες και ποσο νοημα πια να τους δωσεις.

Χθες εγινε γνωστο οτι τα δυο αγγελουδια που για λιγες μερες “ζουσαν” υπο τη μορφη ψευδοελπιδας μεσω amber alert,τελικα εγιναν σταχτη.Μακαρι να ηταν ψεμα.Μια στιβα καρβουνα,αγκαλια με τον παππου και την γιαγια.  Μια φορα και εναν καιρο ηταν δυο παιδια που γεννηθηκαν μαζι εζησαν προσκαιρα  και εφυγαν ταυτοχρονα με ακριβεια δευτερολεπτου. Ελπιζουμε να εχουν φυλαγμενα αρκετα ακομα παραμυθια για τα εγγονακια τους,να τα συντροφευουν στο αγκαλιαστο αυτο μακρυ ταξιδι της μαυρης ανυπαρξιας.

Ενα απανθρακωμενο κουβαρι. Πρωην ανθρωποι.Νυν σοροι και εσαει ονειρα.Οπως και τοσοι αλλοι. Ιστοριες δευτερολεπτων μελλοθανατων,που καθε μια αρκει να γεμισει ενα βιβλιο ολοκληρο.Γιατι η ζωη ειναι στιγμες. Η διαφορα της  με τον θανατο ειναι πως αυτος ειναι μονο μια. Του αρκει.

Συνεχως θα γεννιουνται,θα χανονται ανθρωποι. Ετσι “αναπνεει” ο πλανητης. Η Φυση. Ο σφυχτος και γρηγορος χορος αναπνεοντας,δινει την θεση του στην ακαμψια και στην απνοη σαρκα. Το πως φευγεις,το με τι τροπο σου λαχαινει να περασεις απεναντι,αυτο ειναι ενα αλλο θεμα. Πολυπαραγοντικο. Ενεχει στοιχεια της φυσης,χρονικες συγκυριες,ατυχεις προσωπικες επιλογες,αστοχιες υλικων κλπ.

Ειναι γνωστο πως για να συμβει κατι,Οτι Και Να Ειναι Αυτο,καλο η κακο,μικρο η μεγαλο,χρειαζεται μια αλληλουχια,μια αλυσιδα γεγονοτων,οπου το ενα αυτοματα γενναει το επομενο μεσα σε εναν λαβυρινθο αμετρητων πιθανοτητων. Ενας κρικος αυτης δυστυχως ειναι και η ελλειματικη συμμετοχη διεφθαρμενων η-και- αχρηστων κρατικων αξιωματουχων. Τι να κανουμε.

Οσο και να μη περνας κατω απο σκαλες και μπαλκονια,οσο και να οδηγας σα χελωνα,οσες ασφαλειες ζωης και ασθενειας να κανεις,παντα θα υπαρχει μπροστα στο διαβα της ζωης σου ο ασταθμητος παραγων,δηλαδη ο καποιος Τοσκας, η καποια Δουρου,ο καποιος Καπακης για να σου υπενθυμισουν ,με πολυ τραγικο πολλες φορες ειναι αληθεια τροπο,το ποσο σκληρο πραγμα ειναι να μην υπολογιζεις αυτες τις “μικρες λεπτομερειες”. Και για να μη φανουμε αχαριστοι με τους προκατοχους τους ολων των τελευταιων δεκαετιων,να πουμε ενα μεγαλο “μπραβο” που το κρατος οντως εχει συνεχεια. Τα σημερινα χαλια, ειναι αποτελεσμα παλαιοτατης δενδροφυτευσης,επιμελους φροντιδας και τακτικοτατου ποτισματος απο πολυ επιμονους και εκλεγμενους κηπουρους.

Δεν φυτρωσαν οι σημερινοι εκλεγμενοι εκλεκτοι. Παρελαβαν σκυταλες αμορφωσιας,ξετσιπωσιας,γαιδουριας και αλαζονειας απο προηγουμενους λαμπρους “πατερες”. Αλλωστε δεν αλληλοξεχνιουνται. Θα εκαναν την καθιερωμενη εορτη της αποκαταστασης τους προχθες,αλλα τους χαλασε το παρτι αυτη η κωλοφωτια. Η πουτανα που μας πεταξε απο τις ξαπλωστρες και χαλασε το μακιγιαζ. Στη ντουλαπα φετος τα κοστουμια και τα ταγερακια. Δεν εχει προεδρικο μεγαρο,χαιρετουρες,φλας και καναπεδακια μετα κουτσομπολιου για το ποιος την εχει μεγαλυτερη. Την τρυπα.

“Τι στο διαολο θελετε και στριμωχνεστε σε πεντε πιθαμες γης,δεν καταλαβαινω. Ολοκληρη χωρα ακατοικητη.Περιμενει και περιμενουμε να τα γεμισουμε αυθαιρετα. Τι στο διαολο στριμωχνεστε στα “Ματια”; Δεν εχετε ξαναδει θαλασσα; Τι φταιμε να μας χαλατε τα γλεντια και τις φιεστες; Ερχομαστε εμεις να σας διακοψουμε κανενα πανηγυρι; Καμια λιτανεια; Δεν “πεφτουν” κανονικα οι συνταξεις οι μισθοι και τα λοιπα προνοιακα; Δεν σας εχουμε ικανοποιημενους εν μεσω κρισεων; Τι διαολο θετε και μας πριζετε τα ουμπαλα”; Ορθες αποψεις και σωστες. Α ολα και ολα. Εχουν δικιο οι κυβερνωντες. Παραδοσιακα

Παρτε και γενναια μετρα αποζημειωσης.Α ολα κι ολα. Η εταιρεια εχει προσωπο. Δεν αφηνει υπαλληλους στην τυχη. Ειδικα οταν τρεχει καποιο προγραμμα “εθελουσιας εξοδου”. Πρωτοφανη” χαρακτηριστηκαν.Ακομα και απο την αντιπολιτευση.( Μονο το ΚΚΕ τα βρηκε “ψυχουλα”. Εχουνε μαθει στα καρβελια εκει βλεπεις).

Μονο κωλο δεν εδωσαν λοιπον  ακομα οι προεστοι.Τι πεντοχιλιαρα,τι απαλλαγες,τι προσληψεις, τι διπλες συνταξεις!Και ολα αυτα ” αυτοματα”,οπως μας ενημερωνει ο “Μοικανος” Τζανακοπουλος.Πολυ Σουηδικο,ε; Ειδες οταν καιγεται ο κωλος τους, πως η ΑΑΔΕ βρισκει το δρομο για τα IBAN; Αυτοματα.

Γιατι οολα αυτα; Μα γιατι ειναι ενοχοι. Ειναι ενοχικα λεφτα και ειναι ενοχικες αποζημειωσεις. “Με τον παρα μου” που λενε. Σκοτωνω και πληρωνω. Αλλωστε,σαμπως απο την δικη τους τσεπη βγαινουν; Δικα σας ειναι ωρε. “Σας τα παιρνουμε για χρονια απο τα νομημοποιηθεντα και ου ποιηθεντα αυθαιρετα,σας χωνουμε μεσα, σας καθιστουμε συνυπευθυνους και συνενοχους σε οτι γινει στο μελλον και αμα λαχει και πνηγειτε η καειτε σε δαυτα, σας πεταμε και μερικα ” ψυχουλα” που λεει και ο Κουτσουμπας ο κιμπαρης,απο τα ηδη απο καιρο εισπραχθεντα. Ωραια βιολα.

Γιατι λοιπον να παραιτηθουν; Και πολυ περισσοτερο γιατι να απολογηθουν και να ειπωθουν συγνωμες, οπως κακως απορει αυτο το παλιοBBC;

Δηλωσαν υπερηφανοι. Και οτι αν γυρναγαν τον χρονο πισω,θα ξανακαναν τα ιδια. Εκτος των αλλων, ηλιθιο επικοινωνιακα. Δεν τις λες αυτες τις μαλακιες δημοσια,με εκατομβη νεκρων στη ” πλατη”.Αλλα παρ ολα αυτα,”θελοντας η κυβερνηση να εκφρασει την συγνωμη της,προβαινει σε σειρα μετρων ανακουφησης”. Αφου δεν θα αλλαζαν κατι,γιατι ζητανε συγνωμη; Αβυσσος η μαλακια που τους δερνει.  Ειναι-εκτος απο ακαματιδες,αγραμματοι και ανειδικευτοι- και πανηλιθιοι.

Ο δε αρχιμαλακας της τωρινης κυβερνησης πεταξε ενα ακοπο,ανεξοδο,βολικο και ομιχλωδες: “αναλαμβανω την πολιτικη ευθυνη προσωπικα” και τελος.

Αν ενας απο τα εκατομμυρια ψηφοφορους- οι οποιοι ειναι συνενοχοι σε καθε κρατικο εγκλημα- ξερει να μου πει τι σημαινει πρακτικα αυτο,εγω θα τον κερασω ενα μισοκαμενο φυκι  εκ της Αργυρας Ακτης. Υπαρχει “αναληψη ευθυνης” χωρις συνεπειες; Στην Ελλαδα,ναι.

Ποσο θα μεινεις στην καρεκλα ρε μαλακα; Μερικους μηνες στην καλυτερη των περιπτωσεων θα παραμεινουν υπουργοι και διευθυνταδες και αρχηγοι. Πειτε μια συγνωμη,βαρεστε το χερι στο τραπεζι και παραιτηθειτε βρε ρεμπεσκεδες. Εστω ενας,να παρει το μουτζουρη.που δεν θα ηταν τετοιος,αλλα θα “αγοραζε” χρονο για  το πολιτικο του μελλον. Ειστε οχι μονο αναξιοι και δειλοι. Μα και παντελως ηλιθιοι.

Και ειναι ετοιμοι-μετα το περας των πρωτων ημερων μετα την καταστροφη,να “διαμορφωθει ενιαιος επανασχεδιασμος σε ολη την επικρατεια”. Τοσο απλο ηταν ρε παιδια; Θα φτιαχτει η χωρα χωροταξικα,εξ αφορμης μιας πυρκαιας; Γιατι δεν μας το λεγατε πιο νωρις να καιγομασταν καμια χιλιαδα,ωστε να γινουμε Ολλανδια;

Χαθηκε πολυτιμος χρονος. Μιλαμε για αναλγητους ειρωνες. Πριν ακομα θαφτουν οι νεκροι,ενω ακομα καπνιζουν τα χαλασματα,οι δημογεροντες δηλωσαν πως θα επανασχεδιαζουν χωροταξικα την χωρα. Θα μας σωσουν και ρυμοτομικα δηλαδη. Δεν ξερω αν τα πιστευουν αυτα. Γιατι δεν ειναι αποκλειστικα ψευτες. Οχι. Παιζει να την εχουν δει και ” Νερωνες”. Εχεις ιδεα απο πολιτικα ρεμαλια; Απο δημοσιους τενεκεδες,με το συνδρομο του Ιησου;

Δεν πειραζει ομως. Ας  μη χαλιομαστε και ας μη κακιζουμε. Μεχρι τοτε,θα κανουμε κηδειες, μνημοσυνα,τρισαγια και ερανους. Θα πληρωνουμε σε ειδος τον “Μινωταυρο” που και εμεις γιγαντωσαμε.Και μας μοιαζει.

Eιπαμε: Αυτη ειναι η σειρα των πραγματων. Οσο και να προσεχεις,παντα στη γωνια θα σε περιμενει ενας δρεπανο-φορεας με τη μορφη καποιου Κουρουπλη,Δριτσα η Παπουτση παλαιοτερα,οσο αφορα τη θαλασσα,η καποιος Πολακης,Τοσκας,Βενιζελος,Λαλιωτης, Ακης, Μακης Τακης, οσο αφορα στην ξηρα. Δεν ξεφευγεις απο πουθενα.

Φυσικα “καθε λαος εχει τους ηγετες που του αξιζει” ελεγε μια ψυχη,αλλα αυτα ειναι λεπτομεριες. Με μοναδικη απορια το: ποιος ειναι πλεον χειροτερος; Ο ψηφοφορος η ο εκπροσωπος του; Δυσκολη απαντηση που μεταβαλεται προιοντος του χρονου.

Μεσα σε ολα,τον “πρωτοσυγγελο” της γελοιοτατης κυβερνησης τον καταραστηκε ο Αμβροσιος διαπιστωνοντας πως “η αθεια του Τσιπρα ηταν η αιτια για τον θανατο και τον ολεθρο στην Ανατολικη Αττικη” αναρωτιεμαι..: τι θα βρει να νεκραναστησει ο θεος του Αμβροσιου αφου εγιναν καρβουνο τοσοι και τοσοι. Και αν γινει λαθος στο παζλ; Να επανελθω δηλαδη εγω στη ζωη εχοντας τη γαιδουρια του Τσιπρα, την αναλγησια του Βενιζελου,την  “καλοσυνη” του Αμβροσιου,τα παχη του Παγκαλου,την μουρη της Φωτιου και την οξυνοια του Πολακη; Ισα με εφτα προνοιακα επιδοματα θα λαβω, αμα τι επανασυσταση μου.

Μια ματια ακομα. Μπορει να μας βλεπουν. Γι αυτο προσοχη.Στη φωτογραφια με τα δυο αυτα πανγλυκα μουτρακια αυτων των  μικρων κοριτσιων,που ειδαν και εχασαν το φως της ζωης,ταυτοχρονα. Ενα σωμα και μια ψυχη. Οπως ξεκινησαν, ετσι τελειωσαν. Ενα  μικρο κουβαρι ζωης,που δεν προλαβε να ξετυλιχτει.Καρβουνιασε. Και εμεινε ακινητο σε καποιο χωραφι,καπου στην Ανατολικη Αττικη,λιγα μετρα απ την θαλασσα.

“Δεν προλαβαν”. Ναι…ετσι λενε. Για τους χαροκαμενους εκει στο οικοπεδο.Δεν ειναι το οτι υπηρχε γκρεμος μπροστα τους,αντι για φαρδεις δρομους διαφυγης. ” Δεν προλαβαν”.Δεν προλαβαν να χορεψουν το χορο του Ζαλογγου στο Ματι. Τι κριμα. Εκτος απο ενα μικρο κοριτσι που ακολουθησε τις αυθαιρετες οδηγιες προς κατακρυμνησμενους. Και επεσε κατα πατριδος. Οχι υπερ. Δειχνοντας τον “δρομο”. Οτι δηλαδη δεν χρειαζονται δρομοι,ουτε και σχεδια διαφυγης. Τι να την κανεις την συγχρονη διαδραστικη τεχνολογια και λοιπα τεχνικα μεσα και τα simulations και τα engage,αν το μελλον σου πεσει στα χερια αναλγητων,αχρηστων και επικινδυνων κυβερνητικων ρεμαλιων που χαλανε ενιοτε τις διακοπες τους,τα μπανια τους και τις βραβευσεις τους για παρτι μας. Επειδη μικροι- μεγαλοι ορμηξαμε στις παραλιες οπου οσες δεν καταλαμβανονται απο λογης λογης Ναmmos,δεν εχουν δρομους να προσεγγιστουν. Ισως γιατι ετσι προστατευεται καλυτερα το αιγιαλειο φυσικο περιβαλλον και διατηρειται ο παραδοσιακος χαρακτηρας της ακτης.Μονο αυτο δεν ακουσαμε.

Προσωπικα,αυτες τις φατσουλες δεν θα τις ξεχασω ποτε,οσο ζω. Ανεξιτηλες. Οχι γιατι δεν μπορω,αλλα γιατι δεν θελω.Και πως αλλιως…

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

One Response to ΜΑΤΙΑ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ

  1. Ο/Η Πρωταθλητης koreas λέει:

    @πίσσα και πούπουλα

    ακομη μία περίπτωση που πίσω από ένα σκληρο αντράκι κρύβεται και μια ψυχούλα με ευαισθησια και συναισθήματα. αμπαράβο, που λεν και στο χωριό μου…