Ο ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ

‘Η “Ξεφωνων” κατα καποιους μεταναστες,οπως η οικιακη βοηθος του Δογκανου.

Ετσι λοιπον βαφτησαν τον επερχομενο μεσογειακο κυκλωνα,ο οποιος θα μας επισκεφτει οσονουπω.

Πολυ μου αρεσει η ταση αυτη,για ονοματοδοσια καιρικων φαινομενων. Απο “el nino” “katrina” κλπ εως “Ξενοφων”.  Δυο σταγονες πεφτουν και πριν σκασουν στην ασφαλτο εχουν κι ολας ονοματεπωνυμο. ” μαρικα”, “γιωργιτσα”, η αν ειναι σε ολη την επικρατεια με τα γνωστα αποτελεσματα, το φανομενο ονομαζεται ” Καλεργαινα”  (του γνωστου Οικου).

Ειδικα εδω στην Ελλαδα οπου η ιστοριογραφια βριθει ονοματων. Απο που να αρχισεις και που να τελειωσεις. Για καθε τι υπαρχει ονομα. ” σχεδιο Ξενοκρατης” ” ασκηση Παρμενιων” , “επιχειρηση σκουπα”. (Αυτη η τελευταια μαλιστα ετυχε να μπει στο στοχαστρο της ΑΑΔΕ, λογω ενος λαθους: καποιος δημοσιογραφος που καλυπτει το αστυνομικο ρεπορταζ, εγραψε για την εν λογω επιχειρηση της αστυνομιας χρησιμοποιωντας κεφαλαιο “Σ”. Και απο εκει ξεκινησαν ολα. Καθ’οτι ο Πιτσιλης,ως γατος,σωστα  υποπτευθηκε οτι προκειται για νομικο προσωπο,προφανως διχως βιβλια και ισολογισμους και τελικα ειχε δικιο,αφου προκειται για εταιρεια ” οφ σορ” με εδρα την Καλαβρια της Σικελιας και ιθυνων νους της ενας Ιταλος ονοματι  Salvatore Skopa, μακρυνος συγγενης του  Tsakaloto, ο οποιος σημερα ειναι υπουργος οικομικων της Ελλαδος,δηλαδη υπευθυνος για τον διαμοιρασμο της Αμερικανικης η οποια αλλης βοηθειας στη βαλκανικη αγελη που μονιμως διψα και πεινα,διχως ορια).Τελος παντων,ας μην πλατιαζουμε.

Που λετε,ονομαστηκε “Ξενοφων” το εν λογο καιρικο συστημα,γιατι προφανως κινειται Ανατολικα. Οπως δηλαδη και ο αρχαιος Ξενοφων, ο οποιος δουλευε για τους Περσες στην αυλη του Κυρου και αφου βγηκε το μεροκαματο,πηρε τους “μυριους” δηλαδη τους 10.000 μισθοφορους μεροκαματιαριδες της ασπιδας και κινησαν κατα δω ξανα,για την Ελλαδα,πορεια που κατεγραψε ο ιδιος αργοτερα γνωστη ως “Η καθοδος των μυριων”. (Τιτλος ο οποιος μπερδευει αρκετους αναλυτες κατα καιρους και κυριως οικονομικους πειναλες,νομιζοντας οτι ο Ξενοφων, ως αλλος Παισιος-ντε Λορ προφητευει την εισρροη απο βορα των εκατομμυριων ευρω απο τα ταμεια των κουτοφραγκων. Και ρουφανε την ιστορια του Ξενοφωντα αποζητωντας την πορεια και κυριως την καταληξη των ” μυριων” αυτων. Για αλλη μια φορα δηλαδη, η Ιστορια δημιουργει παρεξηγησεις και δυσερμηνευεται,αν δεν την προσεγγισεις με ανεξαρτητη ματια. Δηλαδη ξυνοντας τα αχαμνα σου. Γι αυτο προσοχη).Τελος παντων,ας μη ξεφευγουμε.

Ο  Ξενοφων λοιπον που μας ερχεται, δεν ειναι τιποτα αλλο απο ενα “στρες τεστ” που λενε,εκ μερους της Αμερικανικης Πρεσβειας και δημιουργημα της CIA. Ειναι γνωστο νομιζω πως η δημιουργια καιρικων φαινομενων ειναι πλεον μια ανθρωπινη δυνατοτητα. Εχουμε πλεον τεχνολογικα αυτην την δυνατοτητα. Ασχετα που δεν μας το λενε. Οταν φερ ειπειν σου λεει ο αλλος “θα σου αλλαξω την Παναγια” εννοει θα κατευθυνθουν με ανθρωπινη παρεμβαση νεφη και ομβροι εις αγονας πεδιαδας προς τερψην αυτων. Τελος παντων.

Ειδαν λοιπον οι Αμερικανοι πως αλλαξε ηγεσια η Γενικη Γραμματεια Πολιτικης Προστασιας,αλλα και δομη και σχεδιασμο. Και ετσι με αυτον τον τεχνητο κυκλωνα θα δοκιμαστουν οι αντοχες και τα ορια της νεας(!) αυτης υπηρεσιας του ελληνικου κρατους. Ελπιζοντας να βγουν χρησιμα συμπερασματα για την αναγκαιοτητα της μη χρησιμοτητας της,οπως τοσων αλλων και φυσικα των αποτελεσματων και των τυχων επιπτωσεων του “Ξενοφωντα” εις την ελληνικη επικρατεια.

Αν κρινουμε απο τον αρχαιο οποιος σιχτηριζε γενικα τον ελλαδικο χωρο ( με εξαιρεση τους Λακωνες,τους οποιους και θαυμαζε), τοτε μαλλον τα πραγματα δεν προοιωνιζονται καλα για την εξελιξη του καιρικου “Ξενοφωντα”. ( εξ ου και το ονομα: ξενο φων. Αυτος που δεν γουσταρει,που ειναι ξενος με τον ” Φωντα”, τον νεοελληνα μαλακα της οκας.Τελος παντων.

Ιδωμεν λοιπον. Και ελπιζουμε  ο νεος αρχηγος της Γ.Γ.Π.Π., με το περας της δοκιμασιας αυτης να αναφωνησει ως αλλος Ξενοφων το “θαλαττα-θαλλατα” και οχι  αλλο ενα “γαματτα-γαματτα” που αναφωνουν σχεδον ολοι οι προκατοχοι του και οχι μονον,απο συστασεως του ελληνικου κρατους.  Αμην.

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

14 Responses to Ο ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ

  1. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Χρήστος : Αν ακούσεις τις προφυλάξεις που πρότεινε η νέα υπηρεσία, πραγματικά καταλαβαίνεις πού θεωρούν οτι βρίσκεται το επίπεδο του μέσου πολίτη. Εκτός πάλι αν το έχουν ταυτοποιήσει.

  2. Ο/Η Πρωταθλητης Koreas λέει:

    @Πίσσα και πούπουλα

    Απλά να προσθέσω ότι έχουμε την Κυρου Ανάβασις και την Κάθοδο των Μυριων. Όπου θαλαττα θαλαττα είναι η Μαύρη Θάλασσα ο Εύξεινος Πόντος με άλλα λόγια. Χρήστο ίσως για αυτό ονομάστηκε Ξενοφών από την έντονη μαυρίλα της αναμενόμενης ελπιδοφόρου αντίδρασης. Αυτό που λέμε πήγαμε για Μαλί και βγήκαμε κουρεμένου, συνηθες φαινόμενο στην ελληνική ζωή.

    Τέλος ένα χρήσιμο σύγγραμμα του Ξενοφώντα είναι ο οικονομικός. Σε αυτό παρουσιάζεται η οικογενειακή ζωή όπως θα πρέπει να είναι, η οικιακή οικονομία, ο δεσπόζων ρόλος της γυναίκας μέσα στην οικογένεια, γ γεωργική οικονομία, ο σπουδαίος κατά το συγγραφέα ρόλος του άνδρα ως γεωργού που τον θεωρεί ισάξιο ίσως και ανώτερο από τον οποίο πολιτικό ρόλο του αντρα, οι σχέσεις του αντρα και της γυναίκας ως συνεργάτες σε επίπεδο οικιακής οικονομίας.
    Το εντυπωσιακό στον οικονομικό είναι πολλές από τις δομές που συναντούσε κάποιος σε οικογένειες της προηγούμενης γενιάς όπου η γυναίκα είναι ο στύλος του σπιτιού ( την αποκαλεί η βασίλισσα του μελλισιου) περιγράφονται με πολλή μεγάλη ακρίβεια. Σίγουρο το σύγγραμμα δε διεκδικεί δάφνες φεμινισμού.

  3. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Προς Steven: Ειναι ταυτοποιημενο,σιγουρα. Εννοω το ποσο γιδια θεωρουν τον κοσμο.Και το ποσο τραγοι ειναι και οι ιδιοι.
    Με το παραμικρο εκκενωνουν χωρια. Ειναι γνωστο οτι ο βλακας,αδυνατει να ξεχωρισει το χυλο απο το γιαουρτι και φυσαει και τα δυο.

    Εδωσαν εντολη να παραμεινουν κλειστα τα σχολεια στη μιση αττικη.
    Σου λεει: ειναι που ειναι ετοιμορροπα τα μισα σχολεια,με τους αεριδες θα εχουμε καμια νεα ομαδικη θυσια, σαν το Ματι,οποτε για καλο και για κακο κλειστα να παει στο διαολο να εχουμε ησυχο το κεφαλι μας τωρα που εχουμε και δημοψηφισματα,νομοσχεδια,γιουρογκρουπ και εκλογες στο αμεσο μελλον. Μη τη πατησουμε οπως με τις φωτιες που οι ενοχλητικοι νεκροι μας χαλασαν τη φιεστα της 21ης Αυγουστου.
    Και υστερα καποιοι κακοηθεις λενε πως δεν υπαρχει προληψη και προβλεψη στον κρατικο και κυβερνητικο μηχανισμο.
    Το επομενο που περιμενω ειναι να γινει προληπτικη εκκενωση ολης της επικρατειας. Μπας και ησυχασουμε

  4. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Προς Πρωταθλητης koreas: Οι αποψεις του αυτες απορρεουν απο την λατρεια και τον θαυμασμο που ετρεφε προς τους Λακεδαιμονιους. Μια κοινωνια -εκτως των αλλων-κυριως μητριαρχικη,καθως θα γνωριζεις.

  5. Ο/Η Αγησίλαος λέει:

    Λοιπόν κι εγώ στην περίπτωση αυτή ,λέω ”φουλ” ταυτοποίηση…Οι καριόληδες έχουν ανέβει επίπεδο αυτογνωσίας…

    Ούτε αυτοί παίζονται ,ούτε όμως και τα γίδια τους…

    Αλλά πάλι ,μετά και την αλλαγή ηγεσίας της Γαμα-Γάμα-Πι-Πι,γιατί εντελώς διαστροφικά και με μύχιες πονηρές και βδελυρές σκέψεις,εγώ γουστάρω δούρου-κουμουντούρου;

    Χρήστο ,δεν ξέρω τι εσύ ομολογείς αλλά …αγαπάω δούρου…

    Γιατρέ μου,θα θεραπευτώ ποτέ άραγες;;;

    Πάντως εσύ ,έχω βεβαιωθεί ότι περνάς μούρλια…Και αυτό φαίνεται …Που να κρυφτεί άλλωστε;;;Κάτι σαν το ”χρήμα”,που παντελόνιασε ο εγγυητής …μας…

  6. Ο/Η Πρωταθλητης Koreas λέει:

    @Χρήστο

    Δε νομίζω να υπήρξε στρατηγός από την ύπαρξη της Σπάρτης και μετά που να μη θαύμαζε την οργάνωση της αρχαίας Σπάρτης, σε σημείο που διαχρονίκα να θεωρείται η πατρίδα των ανδρείων.
    Φυσικά ο Ξενοφών δεν ήταν μόνο στρατηγός.

    Να το πούμε ότι η θέση της γυναίκας ήταν σε ασυνήθιστα υψηλή θέση για αρχαίο ελληνική πόλη. Όντως σε καμία άλλη πόλη δεν είχε η γυναίκα τόσο υψηλή εκτίμηση και παρα πολλά δικαιώματα. Ας μην το πούμε όμως μητριαρχία μιας και ο όρος ταυτίζεται με τη γυναικοκρατια. Ξέρεις οι σπαρτιατες δε σήκωναν και πολλά πολλα.

  7. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Προς Πρωταθλητης koreaz:Διαφορετικο πραγμα. Αλλο γυναικα γενικα και διαφορετικο η μητερα. Η γυναικα που εχει το προνομιο να γεννα ανδρες Σπαρτιατες. Δηλαδη την πηγη της δυναμης και της ισχυος των.
    Απο εκει απορρεουν ολα τα προνομια και η θεση της στην ιεραρχια.
    Οπως προστατευει π.χ. καποιος μια κοτα που γεννα χρυσα αυγα.Δεν θα την εκανε ποτε σουπα.

  8. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Προς Αγησιλαο: Εδω μεσα ειναι γνωστο οτι ειμεθα αρκετοι φιλοδουρικοι.Εχει κατι διεστραμενο στη φατσα.
    Αυτο ειναι ενα κοινο σημειο με τον “εγγυητη” καθοτι και εκεινος ηγαπησε σφοδρα την γυνη ταυτη με την επισκεψη του εος τον οικο της,τοσο που αλαλαζοντας φωναξε βγαινοντας: “και γαμω τα τσιμπουκια η κοπελα…..εχμμ, θελω να πω οτι το γηπεδο θα ονομαστει ” αρενα δουρου”.

  9. Ο/Η Αγησίλαος λέει:

    @Χρήστο:

    Δεν είχα καμμία αμφιβολία ότι θα με καταλάβαινες λοιπόν…Γι αυτό άλλωστε βρίσκομαι ακόμη στον περίγυρο…

  10. Ο/Η Γιώργης ο γαρατζέος λέει:

    Κάτω τα χέρια από το Ρενάκι μας!
    Άκου να την καλεί ο κυρ-εισαγγελεύς για τις πλημμύρες της Μάνδρας.
    Αφού τα είπαμε, οι ιθαγενείς φταίνε…
    Άντε κι έρχεται ο Φώντας παρέα με το Ζορμπά και έχει να συντονίσει το μηχανισμό το Ρενάκι, κοτζαμάν διδάκτωρ…

  11. Ο/Η Πρωταθλητής Koreas λέει:

    @πισσα και πουπουλα

    Ο ξεφωνων είπε θα περάσει, πέρασε τελικά; κάτι ακούω για ζορμπαδες, μήπως το γυρίσαμε στο καλαματιανο;

    Το αστεροσκοπειο πρόβλεψη, η εμυ πρόβλεψη, ο αρναουτογλου πρόβλεψη, καμία 10αρια μετερεολογοι πρόβλεψη, τι θα ισχύσει τελικά; ο Καλαβρύτων θα βγάλει πρόβλεψη;

    Εχεις δίκιο τελικά, είμαστε χώρα του καφενείου…

  12. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Προς Πρωταθλητης koreas: Τον “κυκλωνα” (λεμε τωρα) τον ονομασαν “Ζορμπα” γιατι στην Στουπα 2 χιλιομετρα απο εδω,τον Αγιο Νικολαο,επισης παραθαλασσια, (Μεσσηνιακη Μανη η περιοχη για οσους δεν γνωριζουν) εμεινε για καποιο διαστημα ο Καζατζακης οπου με τον Γιωργη Ζορμπα προσπαθησαν να βγαλουν κανενα φραγκο απο ενα μικρο μετελειο που βρισκεται διπλα στην Στουπα,στην παραλια “Καλογρια”.Λεφτα δεν βγηκαν,αλλα βγηκε ενα υπεροχο δημιουργημα,οπου απλα αλλαξε το ” Γιωργης” σε ” Αλεξης” Ζορμπας. ( ποτε δεν καταλαβα τον λογο).

    Το σιγουρο ειναι πως οι ανθρωποι της μετεωρολογικης υπηρεσιας εχουν πολλες εγκυκλοπαιδικες γνωσεις. Ανετα θα κερδιζαν σε καποι τηλεπαιχνιδι γνωσεων.
    Το επομενο συστημα που θα περασει και θα εχει πορεια απο ανατολικα,προς δυτικα,θα το ονομασουν αραγε ” Συριζα”; Γιατι αυτο ειναι το σωστο. Για να δουμε…περιμενω.

    Πολυ κακο για το τιποτα. Ουρλιαζουν οι τηλεαπεσταλμενοι των καναλιων με τα μαρκουτσια στα χερια και εδω ο κοσμος γελαει. Βλεπει απο την μια τα παραθυρα της τηλεορασης να “φερνουν” την δευτερα παρουσια,κοιταζουν απορημενοι και απο τα παραθυρα των καφενειων τον καιρο εξω,ο οποιος ειναι ενα απλως χειμωνιατικο σκηνικο,καθολου πρωτογνωρο και αναρωτιουνται αν τους περαξαν τα κονιακ: ποιος ειναι ο αληθινος κοσμος; Στο ενα παραθυρο η στο αλλο;
    Αστα. Μιλαμε για γελια.

  13. Ο/Η Πρωταθλητής Koreas λέει:

    Ομολογώ δε ήξερα ότι ο ζορμπας δεν ήταν κρητικός και μάλιστα δεν είχε πατήσει καν το πόδι του στην Κρήτη. Οπότε το όνομα του κυκλωνα ζορμπα είναι γιατί έχει αφετηρία την Μεσσηνίακη Μάνη; αν είναι έτσι τότε αυτός που έδωσε το όνομα ήταν διαβασμένος.

    Από μια έρευνα στον ιστό λέει ότι ο Καζαντζάκης εδωσε το όνομα Αλέξης στον ήρωα του από το αλεξι. Το οποίο λέει σε λογιες λέξεις ως πρώτο συνθετικό σημαίνει την απωθηση απομάκρυνση κάποιου κακού το οποίο δηλώνεται με το δεύτερο συνθετικό πχ. Αλεξι κεραυνο, αλεξι κακός, αλεξι πτωτο, αλεξι θόρυβος.

    Ήθελε προφανώς ο ήρωας του να μην τον ακουμπάει τίποτα, να είναι ανικητος από τη φθορά, τις κακουχιες, τις αρρώστιες.

  14. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Οχι. Δεν ηταν Κρητικος. Το οτι στο βιβλιο η ιστορια “τοποθετειται” στην Κρητη,αυτο μπερδευει αρκετους,οσο αφορα την καταγωγη του ηρωα,αλλα και το. πραγματικο τοπο οπου γνωριστηκαν. (Εδω, θα μπορουσε ο συγγραφεας να φανει περισσοτερο αβρος και να μην “μετακινουσε” στον τοπο καταγωγης του την η ιστορια,αλλα δεν βαριεσαι. Κρητικος ον, ειχε κι αυτος την αισθηση πως ολοκληρη η Γη γυριζει γυρω απο την Κρητη).
    Με την εξαρση της “Ζορμπα-mania” απο την δεκαετια του ’60 με την ταινια του Κακογιαννη και πολυ περισσοτερο με το συρτακι του Μικη, η μοιρα της περιοχης της Στουπας θα ηταν διαφορετικη. Οχι οτι τωρα ειναι ασχημη καθ οτι οι περισσοτεροι εκει ζουν κορακοζωητα απο τους τουριστες δουλευοντας πεντε μηνες το χρονο,ενεκα κυριως του φυσικου καλους της ευρυτερης περιοχης και των υπεροχων αμμουδιων,οι οποιες πλεον εχουν γεμισει με ομπρελες και εχουν καταντησει ουρητηρια δημοσια. Τελος παντων. Οπως και απ την αλλη, η Κρητη οφειλε παμπολλα στον Καζατζακη για την μεροληπτικη του αποφαση να μεταφερει την σκηνη του “Ζορμπα” στο νησι που γεννηθηκε.

    Ο Καζατζακης λοιπον,απλα περασε για ενα διαστημα-καποιοι λενε για ενα χρονο- στην συγκεκριμενη περιοχη της Μανης. Πως “ξεβρασε εκει δεν εχω ιδεα. Εκει γνωρισε εναν εργατη ορυχειων. Ο οποιος εχε εργαστει για αρκετα χρονια ακομα και στην Γιουγκοσλαβια,σε εκει ορυχεια.Εψαχνε λοιπον εναν εργατη για να σκαβει σε μια σπηλια παραπανω απο την εν λογω περιοχη της Στουπας λοιπον και ετσι ” επεσε” πανω στον Ζορμπα. Τον βρηκε συναρπαστικο,με ατιθασα χαρακτηριστικα και μια φυσικη ταση στο να φτιαχνει και να χαλαει τη ζωη του,οπως ενα παιδι παιζει με την αμμο.

    Τον γοητευσε η ανεμελια- ο γραψαρχιδισμος με απλα λογια- του Γιωργη Ζορμπα,πραγμα που ερχοταν σε πληρη αντιθεση με τον τροπο ζωης του ιδιου του συγγραφεα,ο οποιος ζουσε ζωη μοναχου.Αυτος λοιπον ο αγραμματος μεν,αλλα ατιθασος και αυθορμητος Ζορμπας,που δεν χολοσκα για τιποτα,εγινε το εναυσμα για να γραψει το γνωστο διηγημα-μυθιστορημα.