ΓΙΑΛΟΜ

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στις 13/01/2007. Δεν εξυπηρετούσε κάποια επικαιρότητα φυσικά, αλλά μου είχε καρφωθεί να γράψω κάτι με αφορμή τον Γιάλομ. Είχε συγκεντρώσει καμιά εικοσαριά επιστολές, σημαντικό νούμερο για νέο αρθρογράφο.


            Ο ΑΠΟΛΥΤΑ ΛΟΓΙΚΟΣ ΟΠΟΙΟΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ…..

 

Αστείο το δικό σου πρόβλημα …

ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΥ ΔΙΠΛΑΝΟΥ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΣΥΝΑΥΛΙΑ

          Μεγάλη ιστορία ο Γιάλομ.  Ενδεικτικά αναφέρω ότι είναι καθηγητής στο Yale, εβραιοαμερικάνος ψυχίατρος και πλέον ψυχοθεραπευτής.  Επίσης αναφέρω ότι για να αποκτήσεις την ειδικότητα του ψυχοθεραπευτή ενώ είσαι ήδη γιατρός, πρέπει να περάσεις ψυχανάλυση τουλάχιστον 3 ετών στην Αμερική.

          Γιατί κάποιος χρειάζεται  ψυχανάλυση στην Αμερική; Διότι οι άνθρωποι εκεί είναι χορτασμένοι, κορεσμένοι και πλήρεις.  Δεν ψάχνουν τα βασικά αγαθά της ζωής.  Σεξ, βία, χρήμα.  Και τα τρία τα’ χουν με το που ανοίγουν τα μάτια τους, με το που ξημερώνει η μέρα.  Ο τύπος λοιπόν αυτός, ο Γιάλομ, έκανε την είσοδο στην ομαδική ψυχανάλυση άρα και ψυχοθεραπεία.  Κατάργησε δηλαδή την ατομική και την έκανε ομαδική.  Δεν πηγαίνεις ως ασθενής να του λες ό,τι σου κατεβαίνει στο κεφάλι και ο άλλος να’ ναι υποχρεωμένος επειδή πληρώνεται να σ’ ακούει.  Και να’ ναι υποχρεωμένος να μην αντιδρά, να μην διαφωνεί για να μη σε χάσει από πελάτη.

        Ξέρετε τι γίνεται στη διαπροσωπική σχέση γιατρού και ασθενούς ειδικά σ’ επίπεδο ψαξίματος της ψυχής;  Στην Ελλάδα γίνεται φαρμακολογία και φαρμακοθεραπεία.  Προκειμένου να το βουλώσεις σου δίνουν φαρμακα για να’ ναι όλοι ήσυχοι.  Ο γιατρός, οι συγγενείς και ο πάσχων.  Τρία σ’ ένα που λέει και η διαφήμιση του Vidal Sasoon.  Ασθενής έπεσε στο κώμα το πνευματικό, οι συγγενείς απαλλάχτηκαν και ο γιατρός έκανε τη διάγνωση και πήρε ίσως και το φακελλάκι από τους ιατρικούς επισκέπτες της φαρμακοβιομηχανίας που παράγει το φάρμακο και όλα καλά.

          O Γιάλομ λοιπόν με την ομαδική ψυχοθεραπεία αποφάσισε να εκτεθεί και σε υγιείς και σε αρρώστους.  Εισήγαγε  την αρχή της ομαδικής ψυχοθεραπείας, ή ψυχοσυναυλίας καλύτερα.  Όταν μιλάς ομαδικά, ή αναγκάζεσαι σε ομαδική συνεύρεση, αποκαλύπτεις τον χαρακτήρα σου, τον εαυτό σου, το μυαλό σου και την πραγματική κατάστασή σου.

          Δηλαδή με την ομαδική συνεύρεση ο Γιάλομ έκανε μια κοινωνική προσομοίωση.  Όμως εργαστηριακή.  Δηλαδή απόλυτα προστατευμένη απο την κοινωνική ζωή στην οποία είμαστε υποχρεωμένοι να ζούμε, αλλά χωρίς να αλλοιώσει την κοινωνικότητα των ανθώπων που οικειοθελώς έσπευσαν να θεραπευθούν.   Από τι άραγε;  Από αυτό που τους έφεραν και αυτοί δεν το παραδέχτηκαν και προχώρησαν και αντέδρασαν.  Και στο τέλος καταλαβαίνοντας ότι είναι διαφορετικοί, πιο έξυπνοι ή απλά ανένταχτοι με βάση κάποια λογική είπαν ας θεραπευτούμε.  Έστω ας βοηθηθούμε.

           Το βάρος της εθνικής, της κοινωνικής, της οικονομικής εξάρτησης και του καθημερινού εξαναγκαστικού τρόπου ζωής οδήγησε ανθρώπους πλήρως λογικούς στην εξάρτηση από την ιατρική.  Και μάλιστα μια εξάρτηση από μια ειδικότητα πλήρως παρεξηγημένη.  Γιατί αν πάμε ατομικώς ή ομαδικώς σ’ έναν παθολόγο ή νεφρολόγο ή όποια άλλη ειδικότητα κανείς δεν θα το παρεξηγήσει.

         Αν όμως πας κατ’  αυτόν τον τρόπο σ’ έναν ψυχίατρο, όλοι θ’ αρχίσουν να σκέφτονται τι συμβαίνει, γιατί και πως συμβαίνει και όλοι θ’ αρχίσουν να αναρωτιώνται.  Ξεχνώντας άμεσα ότι και με την πιο αστεία αρρώστια την παθολογική,  μια απλή ίωση, ρε αδερφέ, όλη η ψυχολογία του ανθρώπου αλλάζει έστω και μόνο λόγω κακοδιάθεσης.  Και επίσης αγνοώντας ότι αν πας με τη δική σου θέληση στο γιατρό είναι επειδή αντιλαμβάνεσαι ότι κάποιο πρόβλημα έχεις και γι’ αυτό πας.  Αυτό όσον αφορά τα όργανα.

        Ξαφνικά ο εγκέφαλος δεν είναι όργανο; Αν κάποιος πάει στον ψυχίατρο εν γνώσει του ότι ο εγκέφαλός του δεν δουλεύει σωστά, δηλαδή σύμφωνα με τα ειωθότα ή τα κρατούντα, θεωρείται ανόητος  κατά  κόσμον, ή τρελός. Ενώ είναι ο απόλυτα λογικός.

          Ο Γιάλομ λοιπόν έκανε εργαστηριακά μια μικρή κοινωνία.  Δηλαδή ο καθένας αγωνιών ασθενής θα εκφράζει το πρόβλημα του όχι μόνο στο γιατρό του αλλά και στους συμπάσχοντες μ’ αυτόν.  Τους συνασθενείς του, ας πούμε.  Φυσικά αναπτύσσεται εκνευρισμός διότι  όλοι θέλουν να λύσουν το δικό τους πρόβλημα πρώτο και πρώτα. Όμως την ώρα που χαρακτηρίζεις το πρόβλημα του διπλανού σου μπούρδα μπροστά στο δικό σου και αντίστοιχα και ο άλλος, με την παρέμβαση του ψυχοθεραπευτή πετυχαίνεται μια ανέχεια, μια υπομονή, μια ανεκτικότητα και μια κοινωνική συνεύρεση, έστω εργαστηριακά, που δεν πετυχαίνεται στη ζούγκλα την καθημερινή.

          Για να αναγκαστείς να πεις και να εκφράσεις το πρόβλημα σου, πρέπει πρώτα πρώτα να το έχεις.  Να μην είναι ανύπαρκτο ή προϊόν της μοναξιάς σου.  Ούτε προϊόν σκοτώματος του χρόνου σου επειδή έχεις χρήματα και θέλεις να αγοράσεις την παρέα ενός γιατρού και καλού συζητητού.  Να μην είσαι δηλαδή δήθεν ασθενής.

          Δεύτερον πρέπει να εκτεθείς σε κοινή θέα.  Και όλη η ομάδα να αισθανθεί χρήσιμη επιτέλους διότι ακούει κάτι άσχετο μ’ αυτήν, άλλο πρόβλημα και συνειδητοποιεί ότι ο εγωκεντρισμός δεν είναι το κυριότερο.  Και άλλοι υπάρχουν που’ χουν προβλήματα.

          Αν λοιπόν το πρόβλημα του διπλανού σου είναι αστείο κατ’ εσένα, γιατί να μην είναι και το δικό σου τελικά;  Αφού δεν μπορείς να παραδεχτείς το πρόβλημα μου, γιατί να παραδεχτώ το δικό σου; Αφού δεν θέλεις ν’ ασχοληθείς μ’ εμένα, γιατί εγώ μ’ εσένα;

         Αν ο γιατρός σε πείσει για υπομονή και ακοή για τα προβλήματα των διπλανών σου τότε θα καταλάβεις πώς πρέπει να αντιληφθείς το πρόβλημά σου αν υπάρχει, πώς πρέπει να το παρουσιάσεις και πώς τελικά να πάρεις τον δρόμο της επανένταξης.  Είσαι στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα και πας σε ένα ανώτερο.

 

           Όμως κι ο θεραπευτής εκτίθεται και γι’ αυτό μερικές φορές χωρίς κώδικες είναι υποχρεωμένος να οικειοποιηθεί το πρόβλημα του ασθενούς.  Δηλαδή να μπει στην θέση του, πραγματικά και όχι πειραματικά και να προσφέρει τη γνώση και τη γνώμη και την εμπερία του όχι μόνο στον ασθενή του αλλά εκθέτοντας τον χαρακτήρα του σ’ όλη την ομάδα.

         Φοβάται ο θεραπευτής;  Σίγουρα και ειδικά αν είναι γνήσιος, έχει άγχος και καθημερινή ανασφάλεια και αγωνία για το μετά και το αύριο διότι οι ασθενείς δεν επαναλαμβάνονται αλλά είναι προϊόντα μιας συνεχώς μεταλλασσόμενης κοινωνίας και συνύπαρξης που γεννά καινούρια θέματα και προβλήματα.

 

Όπως σώνεις και το αυθαίρετο

          Αυτή η ειδικότητα δεν υπάρχει σαν σπουδή ή σαν εκπαίδευση εδώ στην άκρη του σύμπαντος που λέγεται Ελλάδα.  Ο κόσμος αφημένος στην τρέλα, στην άκρατη υπερκατανάλωση και στον ψυχαναγκαστικό εκβιασμό της δήθεν υψηλής κουλτούρας, δεν θέλει να ψυχοθεραπευθεί.  Μόνος καταναλώνει φάρμακα, μόνος βγάζει διαγνώσεις και μόνος δουλεύει ή  μεγαλώνει παιδιά χωρίς τη βοήθεια κάποιου, έστω και εκ μεταγραφής ειδικού.

         Θα θελα να ζω κάπου που έχουν παραδεχτεί ότι χρειάζονται τη βοήθεια, τη στήριξη και τη συμπαράσταση κάποιων επιστημόνων.  Αν το παραδεχτείς μπορείς και να το σώσεις.  Όπως με το αυθαίρετο ή τη προσφυγή ή την εκροή συναλλάγματος στο εξωτερικό.  Αν παραδεχτείς ότι κάτι έχεις ίσως και να’ σαι καλά.  Αν το δηλώσεις θα το σώσεις που’ λεγε και η διαφήμιση.  Όταν στο ψυχιατρείο ομολογήσεις την τρέλα σου σ’αφήνουν.  Είσαι καλά. Εμείς γιατί πρέπει να ζούμε μ’ ανθρώπους δήθεν λογικούς, δήθεν ανθρώπους γενικώς;

 

ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΝΟΙΩΘΕΙ Ο

ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΤΟΥ

 

         

         

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

12 Responses to ΓΙΑΛΟΜ

  1. Ο/Η Koreas λέει:

    Προσωπικά δεν πιστεύω στην ψυχαναλυση. Ταπεινή μου γνώμη ότι ο Φροιντ ( όπως κι ο Μαρξ) ηταν της πλάκας επιστήμονες ή να το κάνω λίγο πιο μαλακό, σήμερα φανταζουν επιστήμονες της πλάκας. Όπου επιστημών αυτός που χρησιμοποιεί την επιστημονική μέθοδο προκειμένου να διεξάγει ερευνητική εργασία. Επίσης να προσθέσω ότι είναι διαφορετικό το “γνωθι σ εαυτόν ” ή ο διαλογισμος από την ψυχαναλυση.

    Η ιατρική, όπως η φαρμακευτική, όπως και η ψυχιατρική δε ξεφύγαν από το κλασικό δρόμο του εμπορίου.

    Τέλος, δεν είμαι ο πλέον ειδικός, αλλά νομίζω ότι ομαδικές ψυχοθεραπειες εφαρμοζονταν πολύ πριν το γιαλομ. Δεν αναφέρομαι στο κείμενο αλλά Πραγματικά δεν έχω καταλάβει γιατί θαυμαζεται παγκόσμια ο γιαλομ; ως τι;

  2. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Koreas : Σαν επιστήμονας που εκλαίκευσε την γνώση του μέσω βιβλίων.

  3. Ο/Η conpater λέει:

    Για να ειμαι ειλικρινης,μου φαινονται καπως περιεργα ολα αυτα.
    Δηλαδη,εχω εγω ενα προβλημα,το οποιο με βασανιζει ,με κατατρωει γιατι δεν βρισκω λυσεις.Η ψυχολογια μου ειναι στα ταρταρα,διαθεση μηδεν. Αντε,για να το βγαλω απο μεσα μου να το συζητησω με ενα το πολυ δυο πολυ δικα μου ατομα απολυτου εμπιστοσυνης ,για να παρω μια γνωμη. Το προβλημα που εχω εγω,ειναι το προβλημα μου και πρεπει να το λυσω εγω,μονος μου. Αν ακουσω αλλα 5-6 προβληματα αλλωνων ,τι θα αλλαξει ? Θα ασχοληθω ισως με αυτα των αλλωνων,οποτε θα “ξεχασω” για λιγο τα δικα μου? Η αντι να μιλησω με τους δυο “δικους μου” ανθρωπους,και το ακουσουν 6-7 η δεκα ατομα θα ειναι καλυτερα?
    Βεβαια,ειναι οπως το βλεπει κανεις. Μην ξεχναμε πως ειναι και της μοδας οι ψυχολογοι,οι ψυχιατροι και οι πασης φυσεως εμπλεκομενοι επαγγελματικα με τα της ψυχης. Δεν μπορω να καταλαβω,πως γινεται καποιος να παει να βγαλει τα εσωψυχα του σε εναν ο οποιος θα πληρωθει για να ακουσει .Που αφου θα πληρωθει,δεν εχει κανενα απολυτως προβλημα να “γραψει” φαρμακα για το καλο του “ασθενη” βεβαιως-βεβαιως,η να αρχισει νατου πηγαινει “πασο” σε αυτα που λεει,μονο και μονο για να μην του χαλασει χατιρι και τελικα τον χασει απο πελατη.

  4. Ο/Η placebo λέει:

    (Άρθρα αρα) σαν ΑΑ (ανώνυμος αλκοολικός ) έχω βιώσει της ομαδικές (παραδοχές) ψυχοθεραπείας , ένα ακόμα άρθρο από τα πολλά σου που διαβάζεις και γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος .
    Μέρα, μέρα. Μία μέρα την φορά , η κάθε προσπάθεια για να επιβληθείς στον άλλο σου εαυτό (τον κακό) ,σε κάθε τι που μπορεί να αγαπάς ,να σου αρέσει ,η να το θέλεις ψυχή και σώματι , αλλά ταυτόχρονα να σε οδηγεί και στην καταστροφή σου .
    Μέχρι να φτάσω στην παραδοχή από τον εγωκεντρισμό και την προσωπική παραμύθα ,είναι το δυσκολάκι ,μετά απλά καταλαβαίνεις τα λάθη σου και αναλόγως πράττεις . Εάν δείξεις δυνατός . Από της μεγαλύτερες νίκες μου .Η ΠΑΡΑΔΟΧΉ.

  5. Ο/Η Koreas λέει:

    Έγραψες “… Δε ψάχνουν τα βασικά αγαθά της ζωής, σεξ, βία, χρήμα. Και τα τρία τα έχουν με το που ανοίγουν τα ματιά τους…”

    Μεγάλη και σοβαρή κουβέντα. Μήπως τελικά ένα μεγάλο ποσοστό από ολες αυτές τις ψυχασθενειες προκύπτουν απο το άφθονο σεξ, την υπερμερτη βία, το εύκολο χρήμα; μήπως κάποια άνθρωποι δαπανουν την ενέργεια τους πολύ νωρίς; μήπως ο μη σεβασμός στην ισορροπία δυνάμεων που δίνει η φύση στον άνθρωπο οδηγεί στην εμφάνιση των ψυχωσεων;

    Σχόλιο 2. Σήμερα υπάρχει ιατρική επιστήμη; και αν υπάρχει ο σημερινός γιατρός είναι επιστημών ιατρός;

    Πρόλαβα τους παλιους παθολογους γιατρούς ( ο παππούς μου ήταν ένας από αυτούς) Εξαιρετικοι γιατροί, φιλοσοφοι, άνθρωποι, επιστήμονες. Σε εξετάζαν και σου έλεγαν από τι ενδεχομένως πασχεις με μεγάλη ακρίβεια. Ήξεραν από όλα και καλά. Ήταν παθολογοι, φάρμακακοποιοι, διατροφολογοι, ψυχολογοι, βοτανολογοι, ορθοπεδικοι, κτλ. Σήμερα πας σε ένα γιατρό και στην ουσία κάνει δύο πραγματάκια. Πρώτα μια στατιστική ανάλυση το τι επιδημιες, ιωσεις κυκλοφορούν εκείνη την εποχή και έπειτα σου συστήνει μια σειρά από εξετάσεις όπου η τεχνολογία θα αποφασίσει τι πράγματα σου συμβαίνει κι αν τα καταφέρει. Αυτό είναι ιατρική; αυτό είναι επιστήμη; από ποτέ η στατιστική έχει σχέση με τον ιπποκρατη;

  6. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Koreas : Με τίποτα είναι η απάντηση μου. Το σεξ είναι εύκολο φυσικά διότι είναι κάτι το απόλυτα φυσιολογικό σε ανθρώπους άθεους. Και φυσικά δεν δημιουργεί καμία ψύχωση. Το χρήμα είναι εύκολο αν το κυνηγήσεις. Αν το δουλέψεις. Δεν δημιουργεί κι αυτό ψύχωση παρά μόνο αν γίνεις δούλος του και σου λείπει πάντα κάτι παραπάνω από αυτό που βγάζεις και μπορείς. Αυτή η ψύχωση υπάρχει πάντα στην Ελλάδα. Η βία είναι σαφής σε μια ανταγωνιστικότατη κοινωνία, αλλά κι αυτή δεν φέρνει ψυχώσεις. Για να ολοκληρώσω σε συντομία. Ο ψεύτικος πουριτανισμός αλλά και η αφιλία είναι οι πηγές. Τίποτε άλλο.
    Για το σχόλιο 2, συμφωνώ με τον προβληματισμό σου. Βλέπεις και μένα ο πατέρας μου ήταν γιατρός που δεν πίστευε τόσο πολύ στις εξετάσεις χωρίς να έχει κλινική εικόνα του ασθενούς. Η τεχνολογία έχει βοηθήσει την ιατρική αν κάποιος έχει τις παλιές γνώσεις της κι έχει ενδιαφερθεί. Αλλιώς δεν ξέρει τίποτα. Έχω πολλά περιστατικά να σου πω. Παράδειγμα οι γιατροί που μαθαίνανε ανατομία σε ανδρείκελα και οι άλλοι που τρέχανε στα νοσοκομεία ατυχημάτων. Φυσικά λοιπόν και υπάρχει ιατρική επιστήμη, άλλωστε το προσδόκιμον της ζωής δεν θα είχε ανέβει, αρκεί να βρεις τον καλό γιατρό.

  7. Ο/Η Koreas λέει:

    Καλημέρα

    @steven
    Η ερώτηση μου είχε να κάνει με την υπερβολή. Εννοείται ότι σεξ, χρήμα, βία όχι μόνο δε δημιουργούν ψυχωσεις το αντίθετο μάλιστα . Άλλωστε λέω ότι είναι σπουδαία κουβέντα όπως το θέτεις ως βασικά αγαθά της ζωής.

    Να το πω πιο απλά επειδή και τα τρία αυτά προσφέρουν ηδονή, χαρά, δύναμη είναι πολύ πολύ εύκολο να χαθεί η μπάλα. Πρόσεχε δε λέω το μέτρο, αλλά η μπάλα. Όσο πιο πολύ σεξ κάνεις τόσο πιο πολύ θες γιατί αισθάνεσαι δυνατός πανίσχυρος, σε τρέφει, και θέλεις να νοιώσεις ακόμη πιο δυνατός. Το ίδιο και με τα λεφτά το ίδιο και με την επικράτηση. Οπότε το αγαθό γίνεται πάθος και μετά γίνεται εξάρτηση.
    Δε ξέρω λέω μήπως;

    Για εμένα ψυχωσεις δημιουργούν κυρίως η έλλειψη πραγματικής επικοινωνίας και οι πάσης φύσεως καταπιεσεις. Με άλλα λόγια η έλλειψη ελευθερίας (για εμένα η ελευθερία είναι η πρώτη αρετή σε ένα άνθρωπο) και η μη εκδήλωση και η μη διαχείριση των ανθρωπίνων συναισθηματων.
    Παρατηρησε γύρω σου πόσο καταπιεζει τον άνθρωπο ο λεγόμενος πολιτισμός, η συνήθεια, το κοινωνικό σύνολο σε κάποιες περιπτώσεις. Οκ πλατιασα πολύ. Το κλείνω.

  8. Ο/Η spyros kilkis λέει:

    καλημερα

    Η ΠΑΕ ΑΕΚ και η ORIGINAL (που ειναι εδω μαζι σου) δεν θα βγαλουν μια ανακοινωση για την ελληνικοτητα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ?

  9. Ο/Η Koreas λέει:

    @spyros kilkis

    Με όση αβροτητα ή τρυφεροτητα (έχω πολύ πολύ αγαπημένους συγγενείς λίγο πιο δίπλα από το Κιλκίς, εχω περάσει πολλά καλοκαίρια εκεί, κι έρχομαι στάνταρ δύο φορές το χρόνο) μπορώ να σου πω τη γνώμη μου ΣΑ σε ξαδέρφακι μου;

    Μην ασχολείσαι με κηδείες.
    Βάλε ΣΑ μοναδικό στόχο την προκοπή και την πρόοδο σου και μην ασχολείσαι με ήττες. Ανακοίνωση να βγει για την εγκατάλειψη, τη σύγχρονη μετανάστευση, τις ανυπαρκτες υποδομές, την αμορφωσια, το λαικισμο, την οπισθοδρομηση, τα τοπικά και τα κεντρικά λαμογια. Προσπάθησε να προχωρήσεις τη ζωή σου και να μην έχεις ανάγκη κανένα πουστη. Κι αυτοί που υπογράφουν κι αυτοί που σε ξεσηκώνουν παίζουν παιχνίδια στην πλάτη σου. Πατριωτακι Μην ασχολείσαι με κηδείες …..

    Ps. Εννοείται ότι μετά την προσωπική προκοπή έρχεται μόνο η ΑΕΚΑΡΑ

  10. Ο/Η The Snitch λέει:

    George-Flevend: Better late than never,

    Οταν η παρεα ειναι ο Charles Dance, o Tony Blair και ο πατερας της φιλης μου (ενας απο τους διασημοτερους χειρουργους στο Λονδινο- μεγαλος ανθρωπος πλεον) στο σπιτι ΤΟΥ (ουτε καν στο δικο μας) εγω ορθα, κανω τον ακροατη και μονο μιας και μπροστα τους ειμαι το τιποτα. Και επειδη ειναι φιλοι μεταξυ τους και εγω οχι (οκ με το Charles εχει κανει 2 σειρες η φιλη μου και τον ξερουμε λιγο καλυτερα-aka εχουμε φαει/πιει 4-5 φορες παρεα), και γιατι ειναι μεγαλυτεροι απο εμενα, και γιατι ειναι Βρεττανοι αρα ολο και κατι παραπανω ξερουν για τη χωρα τους, και τελος γιατι ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ: να ΣΕΒΕΣΑΙ το status του ανθρωπου που εχεις απεναντι σου.

    Ο νανος δε δινει συμβουλες στο γιγαντα. Ποτε δεν ειπα οτι συμβουλευσα. Ειμαι ευχαριστημενος μονο που βρισκωμαι εκει και μονο που ακουω μπας και ξεστραβωθω. Μιλας μονο οταν σου απευθυνουν το λογο η οταν σε προτρεπουν να μιλησεις, οπως και εγινε αρκετες φορες. Αλλο το μιλας (κυριως ρωτας να μαθεις) και αλλο συμβουλευεις. Οπως φυσικα ΠΟΤΕ δε μιλαει πανω απο ενας ταυτοχρονα η διακοπτει τον ομιλητη, το αναποδο απο τους καραγκιοζηδες εδω. Ελλην ειμαι μονο ΕΥΤΥΧΩΣ στη ταυτοτητα. Η δυστυχως μιας και απο τη κατρακυλα που εχει παρει αυτη η κολοχωρα, ντρεπωμαι που το λεω πλεον. Τοσα χρονια με Βρεττανους το εχω αποβαλει κατα πολυ, το θυμαμαι παντα οταν πρεπει να μιλησω σε αναλογους Ελληνες-μπαμπουινους η μολις προσγειωνωμαι στο μπανανισταν.

    Οπως μονο που τον ειδα στην αρχη να μπαινει στο σπιτι μαγκωθηκα για κανα πενταλεπτο. Λεγεται ΣΕΒΑΣΜΟΣ στο ανθρωπο και στη προσωπικοτητα του.
    Aπο εκει και περα εχω να πω οτι ειναι φιλο-ευρωπαιστης αν και εργατικος. Οτι ειναι εργατικος εδω καποιος δε σημαινει οτι ειναι ΗΛΙΘΙΟΣ ενα δογμα που στην Ελλαδα ακολουθειται ΠΙΣΤΑ 100%. Φυσικα εχει ηλιθιους παντου, απλα δεν ειναι de facto το θεμα.
    Και ο Charles αλλα και ο πατερας της φιλης μου ειναι ΦΟΛΑ Tories με το φολα- ειδικα στο δικο μας- να σημαινει οτι η Maggie χαρακτηριζεται ως μετριοπαθης. Οποτε το καλυτερο που εχεις να κανεις ειναι να κανεις το πουρο σου, να πινεις το Jin σου και να ακους.

    Ο ανθρωπος ειναι ΚΑΤΑ του Brexit και ειπε ευθεως τα παρακατω χονδρικα:
    Θα ειναι λαθος να παμε σε μια συμφωνια εξοδου με την Ευρωπη, για τον απλο λογο οτι ΟΠΟΙΑ και αν ειναι αυτη θα αλλαξει προς το χειροτερο το status quo. Δεν νομιζω κατι τετοιο να περασει απο το House of Commons και απο οσο ξερω εκει, οι σκληροπυρινικοι Tories ΔΕΝ θα το ψηφισουν. ΒΓΗΚΕ 100% σωστος. Η ψηφοφορια επεφερε τη μεγαλυτερη ιστορικα καταψηφιση bill στη βουλη.

    ΑΝ παμε σε vote of confidence οι Tories, παρ’ ολη τη διαφωνια τους θα κρατησουν τη May στη πρωθυπουργια. Δεν υπαρχει περιπτωση να μη το κανουν, ειναι αδιανοητο , ειναι σαν να ζητας απο τη HRH να παρει το Tube. Δεν υπαρχει κανενας λογος αλλαγης και ο Corbyn εκτος απο ‘λιγος’ δεν εχει τη στηριξη της αρχουσας ταξης στην Αγγλια. The old monies που αποφασιζουν. ΒΓΗΚΕ 100% σωστος και απο οτι καταλαβα τον Corbyn δε θελει αν το βλεπει ουτε ζωγραφιστο. Το ειπε 3-4 φορες με το γνωστο βεττανικο φλεγμα που σε κανει σκουπιδι με το γαντι.

    Ο λογος ειναι οτι το Majority του House απο ΟΛΕΣ τις πλευρες, θελει ΑΡΣΗ και ΝΕΟ referendum, δηλαδη νεο δημοψηφισμα. Με τη λογικη οτι αυτα που υποστηριχθησαν απο τους Leave ηταν και ψεμματα και λαθος.( εδω δεν εχει κανω τα οχι- ναι, δεν εχει μεταγραφες βολευτων νυχτα- ουτε χρηματισμους ανοιχτα οπως στην Ελλαδα). Αρα παμε σε μια νεα συνθεση που θα δωσει το λαο να ‘καταλαβει’ τα pros and cons χωρις λαικισμους και φαναφαρες τυπου Boris και red buses of shit.

    Το μεγαλο προβλημα δεν ειναι μονο η εξοδος αλλα και συνοριακη κατασταση στην Ιρλανδια που 100% θα προκαλεσει ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ προβληματα σε ολο το UK που θα πρεπει να διαχειρειστει μετα. (UK ειναι το νησι + τη Β.Ιρλανδια- GB ειναι μονο το νησι: England-Wales-Scotland) ανοιγωντας την ορεξη και σε αλλους.

    Αυτο που βλεπει να γινεται ειναι μια παραταση (ως και 18 μηνες) της υπαρχουσας καταστασης, ωστε να διαμορφωθει η κοινη γνωμη σε ενα νεο referendum για μια ξeκαθαρη stay αποφαση και οχι οριακη 51-49 οπως η προηγουμενη.
    Υπαρχει πιεση στις εμπορικες συμφωνιες που εχει η Αγγλια με το commonwealth. Δεν εχει κανενα νοημα για την π.χ Αυστραλια-Ινδια κλπ να μπουν σε μια διαδιακασια φορων με ενδιαμεσο το UK για να διαθετουν τα προιοντα τους στην Ε.Ε. Το UK αυτη τη στιγμη λειτουργει ως μεσολαβητης (σε θεματα φορων-ΦΠΑ) για ολες αυτες τις αγορες, αν βγει τοτε η παρουσια του αυτοματα γινεται ανουσια. Με ορους NON-EU θα πανε να χτυπησουν μονοι τους τις πορτες καθε χωρας.

    Μη ξεχναμε επισης οτι μεγαλα commonwealth πορτοφολια που εχουν στενες σχεσεις με το συστημα τραπεζες-επενδυσεις-city-παραγωγη εχουν τεραστια επιρροη σε ολο αυτο με lobbying και support στο πολιτικο κοσμο. Οταν π.χ η TATA Group κουναει 100 BILLION τη χρονια τζιρο (δηλαδη σε 2 χρονια κουναει παραπανω απο το ΑΕΠ του ζαβου) η οταν εχει assets 135 BILLION σε ολες τις χωρες με παρουσια σε ΟΛΟΥΣ τους κλαδους της βιομηχανιας και σου εχει σκασει 2,3 BILLION για τη Jag-Land Rover μονο, τοτε θα τους ακουσεις.

    Η νεα κατασταση- οπως πιστευει- ειναι μια κοινη tories-labour στρατηγικη ΥΠΕΡ της Ε.Ε, αλλα με σκληροτερα και ειδικα μετρα για το UK. Δεν συζηταμε καν νομισματικη ενωση, οι Αγγλοι προτιμουν να πεθανουν απο το αφησουν τη λιρα (ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ), αλλα για μεταναστευτικο, για καταβολη μερισματος, για ακομη πιο αυτονομη λειτουργια του τραπεζικου συστηματος, οπως και για ελευθερια επιλογης νομοθετισης στα παραπανω ζητηματα, πραγματα που ηδη ο Cameron εχει επιτυχει: καταβολη επιδοματων μετα απο 1 ετος, περιορισμο στο εξαγωμενο συνναλαγμα, φορολογικη ισοτητα κλπ.

    @spyros kilkis

    Η ΑΕΚ ΟΡΘΑ δεν παιρνει καμμια θεση σε ζητηματα ΜΗ αθλητικα, περαν της οποιας κοινωνικης ευθυνης που εχει ως εταιρεια. Γιατι αμα μιλησει σημερα, θα πρεπει να μιλησει και αλλες φορες: Για τη Κυπρο, για τη μεινονοτητα της β.Ηπειρου και μετα αντε μαζεψε το. Η πολιτικη μακρια απο το ποδοσφαιρο ειδικα στην Ελλαδα δε θελει πολυ να βρουν λογο να πλακωνωνται ΚΑΙ για αυτα στα γηπεδα και εκει δε θα ειναι μονο τα ζακια που θα το κανουν.
    Σημερα παντως εγω και η φιλη μου (Αγγλιδα-Half Irish), κατεβαινουμε κανονικα. Στο λεω εγω που ΔΕΝ κανω τετοια πραγματα. Μας εσπασε τα νευρα ο Liam (Ιρλανδος) απο μακρια επι μερες, οτι θα ειναι ντροπη να μην παμε. Μεχρι αεροπλανο επαιρνε να ερθει, αυτοι και αν ειναι τρελλαμενοι με protest. Δε θα αλλαξει κατι αλλα τουλαχιστον ειναι ενα βημα να αρχισει ο Ελληνας να διωχνει την απαθεια που εχει. Οσο μας βρισκουν μποσικους τοσο θα κανουν οτι τους κατεβει.
    Οποιος μπορει παει. Εδω πανε και βλεπουν τη ΑΕΚ το ΖΜΠΑΟΥΓΚ κλπ- εκει βλεπεις δεν εχουν προβλημα- στα γηπεδα δε θα παμε σε αυτο που ειναι διπλα μας? 10 λεπτα με τη μηχανη- ειδικα αμα πας πισω απο το Λυκαβητο ειναι. Αλλα βεβαια ΤΟΣΟ ΜΥΑΛΟ εχουν.

    Για τη βρωμητζιναλ πολλα ζητας. Αλλωστε η εντολη ειναι ΜΟΚΟ.

    ΤΕΛΟΣ:

    Μεγαλε: Οπως ΕΤΥΧΕ να κανουμε ενα φαγητο με τον Blair εχει τυχει στο παρελθον να γνωρισω πολλους αναλογους στην Ελλαδα. Απο το κανονικο Καραμανλη, τον Εβερτ, μεχρι τον Κυρκο (καλος φιλος του πατερα μου), το Τριτση η το Φλωρακη που τον βλεπαμε σχεδον καθε μερα και ηταν ενας ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΥΜΠΑΘΗΣ και ΚΥΡΙΟΣ ασχετα με τα ιδεολογικα. Και μπολικους πασοκους και νδ που ειχα τους γιους-κορες τους συμμαθητες. Παλιους και νεωτερους. Το Νο2 η Νο3 της Ν.Δ σημερα ειναι φιλος καλος εδω και 35 χρονια απο το σχολιο. Βγαινουμε, τρωμε, πινουμε μπακουροπαρεα η με τις γυναικες μας. Σιγα το πραμα, σιγα το κατορθωμα. Υπαρχουν ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ γνωστοι μας απο τους πολιτικαντηδες στη κοινωνια. Με κατα πολυ μεγαλυτερη δυναμη (και οικονομικη) και επιρροη.

    Για να τελειωνουμε με τη παρτυ σου- τελειωμενε βλαχακο- γιατι πολυ αερα εχεις παρει και κανεις αναφορες σε μενα επι προσωπικου οποτε ακου μερικα ΜΠΑΣ και καταλαβεις που πολυ αμφιβαλω:

    Μονολογο κανεις τις 9 στις 10 φορες σα κατι αλλους. Μη φοβασαι και οσο εγραφα μια χαρα πηγαινα στα στατιστικα μου στο χωρο. Εκει ειναι και υπαρχουν ακομη φανταζωμαι. Και την κορυφαια αναγνωσιμοτητα επι χρονια ειχα, και διαφορετικου περιεχωμενου κειμενα με ποικιλια ειχα, και πολλα θεματα με μεγαλη συμμετοχη απο το κοσμο ειχα και δεκαδες σχολια ειχα. Οχι απο 2-3 αλλα απο πολλους. Απο πολιτικα απο μουσικα απο ταξιδιωτικα απο οτι θες.

    Θα σε συμβουλευσω να συνεχισεις να με γραφεις εκει που ξερεις οπως μου ειπες. ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΤΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ και στο ειπα ευθεως πρωτος. Αργησες λιγο να το καταλαβεις αλλα οκ δεν εισαι και καμμια γατα. Μη νομιζεις οτι ξεχασα ολα αυτα που ελεγες για μενα, αν το νομιζεις εισαι ΜΑΚΡΑΝ νυχτωμενος.Ολα τα θυμαμαι ενα προς ενα. Σε αντιθεση με σενα που εκραζες καποιους και τωρα τους γλυφεις η το αναποδο. Κατσε εκει με τα 2εκκ ευρω σου!! αγκαλια, ψαρωσαμε – δε φανταζεσαι ποσο. Αν ηθελα να σου απευθυνω το λογο θα το εκανα. Μιλησαμε, επιτηδες μεσω μαιλ 2-3 φορες καταλαβα ποσο γελοιος εισαι και εφαγες πορτα. Συνεχωμενη πορτα που ζηταγες και συναντησεις τρομαρα σου. Μεχρι που εφτασα να σου πω οτι ερωτηματα εχεις να τα κανεις στο site και οχι σε μενα και να σταματησεις να με ζαλιζεις. Σιχαθηκα και σενα αλλα κυριως ΤΑ ΣΑΛΙΑ ΣΟΥ. Ξερεις πολυ καλα τι σου λεω.

    Εχουμε και δουλειες, φιλους, χομπυ, γυναικες, παιδια, κοινωνικη ζωη, ασχολιες, βολτες κλπ κλπ, εχουμε τα προβληματα μας, τα θεματα μας οπως ολος ο κοσμος, δεν ειμαστε αγκαλια με τη τσουγκρανα ολη μερα να τα ξυνουμε, ουτε τραβαμε 500 refresh να πεταχτουμε να απαντησουμε επι παντως επιστητου.
    ΟΤΑΝ εχουμε χρονο και ΑΝ εχουμε ορεξη γραφουμε 2 αραδες για οτι μας κανει κεφι. Αλλες φορες σε μια βδομαδα κολλητα 10 φορες, αλλες φορες μια φορα σε δεκα μερες, αλλες μια φορα το διμηνο. Η καθολου. Για μενα τις γραφω και ανθρωπους που εχουν να πουν και να καταλαβουν 5 πραγματα και υπαρχουν αρκετοι. Μη κοιτας που εχουν σιγησει εδω και καιρο και εχεις αναδειχθει εσυ, Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΙΠΟΤΑΣ, σε βασικο σχολιαστη που δεν αφηνει καρφιτσα να πεσει κατω. Δεν ειμαστε Παρασκευατικα 10 η ωρα το βραδυ, Σαββατο 1 η ωρα τη νυχτα, Κυριακη πρωινιατικα, πρωι -μεσημερι -απογευμα -βραδυ να γραφουμε σχολια ΜΠΑΣ και μας δωσουν σημασια αφου προφανεστατα δεν εχουμε καμμια κοινωνικη, η αλλη, ζωη.

    Ουτε απανταμε ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ ακομη και αν δε μας ρωτανε- κοινως πεταγωμαστε σα τη πουτσα δεξια και αριστερα ΜΠΑΣ και πιασουμε κουβεντα με κανενα, ΜΠΑΣ και βρουμε καμμια ασχολια να περασει η μερα. Ρωτανε το Stevie, κανω εγω η οποιοσδηποτε μια κουβεντα με εναν αλλον, τσουπ ΠΕΤΑΓΕΤΑΙ και ο γραφικος να χωθει να κανει τον εξυπνο.
    Ο φυσιολογικος κοσμος κανει και αλλα πραγματα, δουλευει, διασκεδαζει, αραζει, κοιμαται, περναει χρονο με τους φιλους του, με την οικογενεια του, κανει κατι τελος παντων.

    Πραγματικα δηλαδη εσυ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΛΗ ΜΕΡΑ? Ρητορικο το ερωτημα, μην απαντησεις σα το ζαβο, τη ξερουμε την απαντηση: τη βλεπουμε εδω και χρονια καθημερινα.

    Ασχολησου εκει με το Μελ το Πονσε τη σεντερφοραρα και το προπονητη δεκαετιας την ΑΕΚΑΡΑ της πουτσας και της σφαλιαρας σα δωσεκαχρονο που εισαι και αστα τα αλλα, σου πεφτουν βαρια μιας και δεν εχεις ιδεα ουτε τι διαβαζεις ουτε τι λες αλλα κυρια ουτε τι βλεπεις ΚΑΙ στο ποδοσφαιρο μεσα σε ολα τα αλλα. Που μου πρωτεινες και Χαινκες τρομαρα σου μετα το ΣΑΧΛΑ-Μαρινο που τον ειδες προπονητη δεκαετιας κιολας! Αυτον βρηκες στο GOOGLE, καλος λες θα ειναι και τη πεταξες τη κοτσανα σου δεν αντεξες. Ενα ανθρωπο 73 χρονων στα 74 πρωταθλητη με τη Μπαγερν που αποσυρθηκε απο την ενεργο δραση περσυ. Αφησε το Ρομπεν και το Ριμπερι για να ερθει να δουλεψει με το Μανταλο και το Πονσε το γιδα να παρει 200 χιλιαρικα το χρονο. Τα μισα απο οσα επαιρνε το μηνα επι χρονια! Και να εχει και το Λυμπεροπουλο να τον συμβουλευει. Η απο εκει που μιλαγε με το Ρουμενιγκε να μιλαει με το Μελισσανιδη για γκρανκασες και φουρω. Να πουλησουμε το καινουργιο Range Rover Autobiography SVR- 200 χιλιαρικα αμαξι, για να παρουμε μεταχειρισμενο Lada Niva 1 χιλιαρικο με βουλγαρικες πινακιδες και τρυπες στα φτερα απο τη σκουρια.

    Αν δεν ερθει ο Χαινκες να παρουμε το Σακι. Ενταξει εχει σταματησει καμμια 20αρια χρονια αλλα για το Κορεα αυτα ειναι ψιλα γραμματα. Θα φερει και τον Μαλντινι μαζι, μη σου πω και το Μπαρεζι. Πραγματικα δηλαδη δεν εχει πατο η μαλακια. Carry on, διασκεδαζεις πολυ κοσμο. Τα λεμε με αρκετους εκτος site, κυριως παλιους, σε group-chat για διαφορα και το γελιο που ριχνουμε ενιοτε με τις μπαρουφες σου εχει την-εστω μικρη- αξια του.

    GET A LIFE

    Υγ. Τους φιλους μου, τους γνωστους μου, οσο και να το παιζεις ξυπνητζης δεν τους εχεις δει ουτε στον υπνο σου. Και ας παρακαλαγες για γνωριμιες επανηλλημενα. Τωρα ΣΑ ΤΙΣ ΓΚΟΜΕΝΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΦΤΥΝΟΥΝ, ειρωνευεσαι και κοροιδευεις δημοσια αυτα που δε σου εκατσαν ιδιωτικα. Δε θα σου απανταγα- οπως δε σου απαντησα και αλλες φορες που κανεις τον ξυπνητζη και πετας σποντες- αλλα εχει και η υπομονη τα ορια της ειδικα αμα μου απευθυνεις ειρωνικα το λογο και παιρνεις ως χωριατης που εισαι θαρρος που κανεις δε σου εδωσε. Σου ειχε πει και ο Stevie τοτε να ανακαλεσεις και ΩΣ ΚΟΤΑ η μαλλον ως πονηροβλαχος δε το εκανες παρα κρυφτηκες πισω απο τα παντελονια του ιδιοκτητη του χωρου. Τωρα θα φταει ο αλλος αμα σου απαντησει αναλογα? Κατι τετοιο ειχε γραψει. Δε ασχοληθηκα τοτε αλλα τωρα πλεον που συνεχιζεις τη μαλακια σου τσιμπα την απαντηση σου και μετα κατσε και σκουζε με 500 σχολια οσο θες, δε θα μπω σε αυτο το τριπακι να ανοιξω διαλογο αλλο. Εχω ΠΟΛΥ σοβαροτερα πραγματα να ασχοληθω απο το CARTOON ενος blog και σιγουρα δεν ενδιαφερει κανεναν η μπουρδα σου. Απλα μη περνιεσαι για εξυπνος γιατι ΔΕΝ εισαι. Ενας ΣΑΧΛΟΣ εισαι και το αποδεικνευεις καθημερινα. Καμμια δεκαρια φορες και βαλε καθημερινα για να ακριβολογουμε, για να μην αφηνεις καμμια αμφιβολια.

    Κοιτα λοιπον και ΜΑΖΕΨΟΥ οσο αφορα εξυπναδες, χαρακτηρισμους και οικειοτητες με μενα. Κοψε τις αναφορες, και κοψε να πουλας τρελιτσα που πας να μου το παιξεις οτι δε τρεχει τιποτα, ΓΡΑΦΙΚΕ. Που ξεκινησες με πλυθηντικους, με τα σεις και τα σας και στο εξαμηνο πηρες απο μονος σου αερα που ΚΑΝΕΙΣ δε σου εδωσε και εγινες ‘μαγκας’. Ως γνησιος Ελληναρας- αναγωγος σαχλαμαρας που εισαι.

  11. Ο/Η Koreas λέει:

    @snitch

    Πέρα από τον άκρως τοξικό χαρακτήρα που εμφανίζεις στο blog, είσαι όντως διασκεδαστικός, σου το έχω ξαναπεί άλλωστε.

  12. Ο/Η FLEVEND λέει:

    @The snitch

    Τώρα το είδα.Ευχαριστώ για τον κόπο σου.