Βάμος Μπιέν

Bάμος Μπιέν (ή αλλιώς το ανέκδοτο με τον Χότζα και τα γουρούνια)

Είμαι απο κείνους που χάρηκαν το καλοκαίρι με την πρόσληψη του Μαρίνου παρόλο που οι φίλοι μου έλεγαν “μην είσαι μαλάκας. Έλληνες προπονητές δεν υπάρχουν”.
Όμως επειδή τον είχα συμπαθήσει απο την πορεία του στον ζέλα θεωρούσα πως μπορεί να μην έχει κάνει πρωταθλητισμό αλλά τουλάχιστον ξέρει τα βασικά και δεν θα μαθαίνει στου κασίδη το κεφάλι όπως άλλοι παλιότερα.
Βέβαια για να τσουλήσει ένα τέτοιο φιλόδοξο σχέδιο και να γίνει ομαλή μετάβαση απο μια πρωταθληματική χρονιά στην επόμενη η προϋπόθεση ήταν η ομάδα να συνεχίσει να ενισχύεται.
Σε κάθε στραβή οι συγκρίσεις θα είναι αναπόφευκτες όπως ο μεγάλος σου έρωτας με τις επόμενες γκομενίτσες.
Όταν στη θέση του Χιμένεθ βάζεις το Μαρίνο οφείλεις να τον βοηθήσεις φέρνοντάς του παίκτες (τους οποίους βέβαια δεν είχε ούτε ο Χιμένεθ..)
Αντί για αυτό έφυγαν αρκετοί παίκτες-κολώνες του πρωταθλήματος και στη θέση τους έφερες 4 δανεικούς γυρολόγους με συμπαθητικά βιογραφικά αλλά αμφιβόλου ποιότητας και παραστάσεων.
Όταν κουτσά-στραβά (με ζεστή ακόμα την αύρα του πρωταθλήματος) πέρασες στον όμιλο και πήρες το χοντρό το χρήμα, αντί να ενισχυθείς με 1-2 χαφ επιπλέον έφερες τον.. Γιαννιώτα.
Μιλάμε για κρέμασμα κανονικό στην ομάδα και τον προπονητή.. σε μια ομάδα που είχε 4-5 συμβόλαια παικτών που έληγαν και ήταν όλοι στον αέρα. Δεν είχε συμφωνήσει κανείς για ανανέωση με οτι αυτό συνεπάγεται σε θέματα απόδοσης και ψυχολογίας.
Ο προπονητής βέβαια έκανε μόκο και δέχτηκε να γίνει το μαξιλαράκι ασφαλείας όπου ο πρόεδρος θα ξεκουράζει την κωλάρα του, και όταν δεν θα του είναι πια χρήσιμο θα το πετάξει αφού στο μεταξύ όσο καιρό θα κάθεται πάνω του το μαξιλάρι μιας χρήσης θα έχει απορροφήσει κραδασμούς και αρκετές πορδές.
Και ποιός προπονητής θα είχε το σθένος να πάρει το καπελάκι του και να φύγει στις 31 Αυγούστου? θα ρωτήσει εύλογα κάποιος.. στην τελική οι προπονητές είναι αναλώσιμοι και γι’αυτό πλερώνονται.
Απο τις 31 Αυγούστου φαινόταν πως θα πάει η χρονιά, και η ομάδα δεν μας απογοήτευσε.
Διασυρμός στο CL (αναμενόμενο) και στο πρωτάθλημα βουλιάξαμε. Όλοι οι παίκτες χειρότεροι απο πέρυσι, πιο αγύμναστοι, χωρίς πάθος και πείσμα, χωρίς όρεξη, ξενερωμένοι χωρίς ψυχολογία.
Το έργο τελείωσε απο Οκτώβριο και το Νοέμβριο απόντος του Μπάγεβιτς έπιασε δουλειά ο πρόεδρος αναλαμβάνοντας την “ανάταση” της ψυχολογίας των παικτών.
Πήγε λοιπόν στα Σπάτα και έδιωξε 3 εντεκαδάτους παίκτες οι οποίοι δεν τα έβρισκαν με την ομάδα στα συμβόλαιά τους. Ήταν όμως απαραίτητοι αφού η ομάδα το καλοκαίρι δε φρόντισε να έχει εναλλακτικές ούτως ώστε να διαπραγματεύεται απο πλεονεκτική θέση και οχι νευρικά.
Δηλαδή δε φτάνει που δεν ενισχυθήκαμε, στερήσαμε απο τον προπονητή άλλες 3 βασικές μονάδες απο το ούτως η άλλως κουτσό ρόστερ. Κουτσό ποιοτικά, έτσι? οχι αριθμητικά..
Φτάσαμε στα Χριστούγεννα και όλοι περίμεναν πως θα έδιωχνε τον – αποτυχημένο πια – προπονητή και με τις ευλογίες των Κεφτέδων του κόσμου τούτου, οι οποίοι του φόρτωσαν μέχρι και το προπατορικό αμάρτημα προκειμένου να καλύψουν την διοίκηση η οποία παραδέχτηκε πως “κάναμε λάθη και θα τα διορθώσουμε”.
“Είδατε? δεν κρύβεται ο πρόεδρος στα δύσκολα”, έλεγαν..
Α, ολα κι όλα.. στα λόγια πάμε καλά. Διαπιστώνουμε, παραδεχόμαστε, υποσχόμαστε ολα σε ένα.
Αλλά ποτέ δεν διορθώνουμε γιατί συνήθως αυτό κοστίζει.
Έτσι έγινε και τώρα.
Ο προπονητής συνέχισε κανονικά στη θέση του μέχρι σήμερα 5 Φεβρουαρίου όπου παραιτήθηκε ή τον παραίτησαν – μικρή σημασία έχει.
Αυτό που μετρά είναι πως τελείωσε ο Ιανουάριος και πάπαλα οι μεταγραφές.
Ξέχασα να γράψω οτι στο μεταξύ τα λάθη που διαπιστώθηκαν μεταξύ τύρου και αχλαδιού δεν διορθώθηκαν ποτέ.
Ενω έφυγαν 2+1 παγκίτες +3 βασικοί ήρθε μόνο ένας χαφ απο τη Σερβία και ανανέωσε ο Μπακασέτας.
Δηλαδή το καλοκαίρι χρειαζόσουν 2 χαφ και 2 εξτρέμ. Δεν ήρθε κανένας και τώρα αφού έδιωξες άλλους 6 παίκτες πήρες μόνο έναν. Μαγικό?
Όταν ανανέωσε ο Σέτας έγινε έκρηξη ενθουσιασμού στον κόσμο. Η χαρά ήταν τόσο μεγάλη που μου θύμισε τους χορευτές του Συντάγματος το 2015.
Ξεχάστηκαν και οι μεταγραφές και ολα.
Τελείωσε ο Ιανουάριος και δεν κάναμε τίποτα. Μ’αυτά και με κείνα τη γλίτωσε ο πρόεδρος.
Σήμερα λοιπόν 5 Φεβρουαρίου ήταν άλλη μια μέρα χαράς. Ανακοινώθηκε η ανανέωση Σιμόες και η επιστροφή του Χιμένεθ.
Ναι αυτόν, τον ίδιο Χιμένεθ λεω. Που έγραφαν οτι δεν έπαιζε η ομάδα καλό ποδόσφαιρο και πως ο πρόεδρος δεν ήταν ευχαριστημένος και ήθελε να δει την ομάδα να παίζει πιο επιθετικά.
Και ολα αυτά ο Ουζουνίδης θα τα κατάφερνε με Μανταλομπακασέτες και Βίκτωρες.
Λοιπόν πρόεδρε σε παραδέχομαι.
– Έκανες μόνο μια μεταγραφή έναν ανέτοιμο παίκτη που μετά το 40λεπτο κρεμά η γλώσσα του σαν παπούτσι.
– Έδιωξες 3 βασικούς παίκτες για να μην τους δώσεις παραπάνω λεφτά.
– Μετά απο 1 μήνα φέρνεις τον έναν πίσω δημιουργώντας ρίγη ενθουσιασμού και χορούς σανοφάγων στο Σύνταγμα.
– Μετά απο άλλον 1 μήνα φέρνεις πίσω και τον δεύτερο και το σκηνικό επαναλαμβάνεται.
– Σαν bonus – κερασάκι στην τούρτα φέρνεις και τον Χιμένεθ και πλέον ολα είναι τέλεια.
Παντού ακούω ωσαννά και ύμνους για τον πρόεδρο που αποφάσισε να αλλάξει τα πράγματα για να σωθεί η παρτίδα ως το καλοκαίρι.
Για τον πρόεδρο που έφερε πίσω τον πρωταθληματικό προπονητή.
Πρόεδρε το νού σου.. να βάλετε γρήγορο Internet εκεί στα Σπάτα για να μπορεί ο Χιμένεθ να μιλά με τη μαμά του στο skype. Μη τον πιάσει πάλι μελαγχολία κατα τον Ιούνιο και θέλει να πάει οπωσδήποτε στην Ισπανία για να ποτίσει τα κολοκυθάκια στο πατρικό του.
Μεταγραφές? ποιές μεταγραφές βρε. Εδω ανανεώσαμε το Μπακασέτα το δικό μας παιδί, για μεταγραφές θα λέμε τώρα? Μη μας ρωτάτε για μεταγραφές, έχουμε υπερένταση.
Άσε που τον Ιανουάριο δε βρίσκεις εύκολα και μπορεί να σου βγούνε παλτά. Δεν θα πάρουμε παίκτες μόνο για να πάρουμε.
Μάθετε μπαλίτσα απο τον άρχοντα. Ποτέ δε διώχνουμε τον προπονητή πριν τα Χριστούγεννα γιατί αυτό μπορεί να μας βάλει σε περιττά έξοδα.
Μπορεί να ζητήσει κανονικούς παίκτες.
Τον προπονητή τον διώχνεις μετά το Φεβρουάριο για να’χεις το κεφάλι σου ήσυχο.
**Τα συμβόλαια που έδωσε η ΑΕΚ σε Σιμόες και Μπακασέτα θεωρώ πως ήταν πολύ καλά για το επίπεδό τους. 450-550 χιλιάρικα το χρόνο είναι μια χαρά λεφτά.
Εξάλλου το διαπίστωσαν απο πρώτο χέρι και οι ίδιοι, μιας και ψάχτηκαν εδω και 2-3 μήνες και ζήτημα είναι αν βρέθηκε ομάδα που να τους έδωσε ακόμα προσφορά ίδια με της ΑΕΚ.
Μόνο αν προέκυπτε τίποτα απο Αραβία μεριά αλλά εκεί συνήθως προτιμούν κάτι καλύτερο ποιοτικά και οχι Μπακασέτες.

Η ΑΕΚ διαπράττει ύβρι διαχρονικά. Δεν επενδύει στις επιτυχίες της. Δεν χτίζει στο καλό momentum όταν υπάρχει. Δεν έχει συνέχεια.
Δεν αναγνωρίζει την καλή τύχη όταν την ευνοεί. Αδιαφορεί αλαζονικά λες και με ενα χτύπημα των δαχτύλων ολα αυτά που χάνει θα τα πάρει πίσω.
Κάποτε πήρε το κύπελλο απο τα χέρια του γαύρου και αδιαφόρησε. Έδιωξε τον προπονητή που το κατάφερε με ρόστερ Β’ εθνικής με αποτέλεσμα την επόμενη χρονιά να γκρεμοτσακιστεί.
Τα ίδια και πέρσι.. τα ίδια και φέτος.
Δεν επενδύσαμε στο πρωτάθλημα, αδιαφορήσαμε για το CL, και τώρα το πληρώνουμε.
Δεν επενδύσαμε στην υπεραξία που πήραν οι παίκτες μας αυτά τα 2 χρόνια, δεν ξέρουμε πότε να ξοδέψουμε το κάτι παραπάνω και πότε να πουλήσουμε για να γεμίσουν τα ταμεία.
Κάθε φορά που η ομάδα (λόγω DNA) πάει να πάρει τα πάνω της δίνουμε μια και την καρφώνουμε στο έδαφος.
Φτιάχνουμε ομάδα μιας χρήσης για να βγεί η χρονιά όπως-όπως και.. έχει ο θεός.
Γι’αυτό πήραμε και τον πάτερ Νικόλαο στις ακαδημίες άλλωστε.

Post By Ο Παρατηρητής (72 Posts)

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

3 Responses to Βάμος Μπιέν

  1. Ο/Η Οτι Να Ναι λέει:

    Τι διαολο κανει ο μελισσανιδης απο περυσι το γεναρη,εχει καταλαβει κανενας,δεν μπορω να καταλαβω αυτη την αυτοκαταστροφικη λογικη,εχεις εναν καλο κορμο,εναν προπονητη τον χιμενεθ που κουτσα στραβα κατι κανει σε σχεση με κατι κετσπαγες και μοραις,παιρνεις το πρωταθλημα,δειχνεις πυγμη αγωνιστικη και παρασκηνιακη.

    Και ξαφνικα,για 2-3 εκ ευρω,καταστραφεις μια ετοιμη ομαδα που απλα ηθελε 2-3 ποιοτικες προσθηκες για να σταθει και να υπερασπιστει το πρωταθλημα που πηρε,κοιτας πως να ξεφορτωθεις συμβολαια,φερνεις σαπακια,δεν παιρνεις παικτες τον αυγουστο,φερνεις το τριμαλακα τον ουζουνιδη,τελειωνεις παικτες και μετα τους ανανεωνεις σαν να μην συνεβη τιποτε.

    Δεν υπαρχει καμια λογικη σε αυτα που βλεπουμε,ενας μελισσανιδης που κανει απιστευα λαθη για την εμπειρια του,μετα τον κετσπαγια,τον μοραις,τον χιμενεθ,τον ουζουνιδη,τωρα παλι χιμενεθ,φερνεις κωστενογλου,φερνεις λυμποδελλες,τι σαπακοκινησεις ειναι αυτες,διωχνεις τον μαιστοροβιτς,διωχνεις τον μιλοβανοβιτς.

    Δωσε το μανατζμεντ αλλου αν δεν μπορεις πλεον,ασχολησου μονο με το γηπεδικο και πουλησε την ΠΑΕ μπας και δουμε καμια ασπρη μερα,οχι σε κανενα τροχανα παλι ομως ετσι.

  2. Ο/Η Ο Παρατηρητής λέει:

    Είχαμε και την απόφαση για το Λάζαρο σήμερα, η οποία μέσα στα πανηγύρια πέρασε στα ψιλά.
    Άλλο ενα επικοινωνιακό έγκλημα, άλλη μια γκάφα της διοίκησης που ασχολήθηκε με μια υπόθεση χαμένη απο την αρχή. Και δεν κατάλαβα το λόγο.
    Ήξερες πως το χαρτί που υπέγραψε ο παίκτης ήταν ενα απλό ιδιωτικό συμφωνητικό που θα είχε ισχύ εαν και εφόσον ήθελε να μείνει ο ίδιος.
    Έτσι τον συμβούλεψε να το υπογράψει ο πρώην δικηγόρος του (που σήμερα είναι δικηγόρος της ΑΕΚ) με την υποσημείωση οτι “δεν έχει καμία νομική βάση, υπέγραψε για να μη χαλάσει η μεταγραφή”.
    Αυτός ο δικηγόρος τώρα είναι στέλεχος της ΠΑΕ. Πώς επέτρεψε να διασυρθεί η ΑΕΚ μόνο για δημιουργία εντυπώσεων? Γνώριζαν πως δεν υπήρχε περίπτωση να τιμωρηθεί ο παίκτης για αυτήν τη σαχλαμάρα.
    Μπορούσαν να ξεμπερδέψουν με μια απλή ανακοίνωση. Ο παίκτης παραδέχτηκε πως υπέγραψε αλλά οχι σε κανονικό συμβόλαιο και τελικά αποδείχτηκε πως έλεγε την αλήθεια.
    Δεν θα έπεφταν σε τέτοια λούμπα οι δικηγόροι του γαύρου.
    Της ΑΕΚ μπορεί να το πάθαιναν. Του γαύρου με τίποτα.
    Γνωρίζεις λοιπόν οτι είσαι χαμένος απο χέρι και αντί να κλείσεις το θέμα γρήγορα δίνεις συνέχεια στα δικαστήρια για ποιό λόγο? για προσωρινή δημιουργία εντυπώσεων επειδή ο κόσμος φώναζε να του δώσεις τα 500 για να μείνει?
    Για να μπορείς να στρέψεις τον κόσμο εναντίον του?
    Τυχοδιωκτισμός και επικοινωνιακά κολπάκια άνευ ουσίας.
    Και όλως τυχαίως ανακοινώθηκαν την ημέρα των μεγάλων αλλαγών ώστε να πιάσουν οσο το δυνατόν μικρότερη θέση στην επικαιρότητα.

  3. Ο/Η Savvi λέει:

    Να σου πω την αλήθεια ότι τον Μαρίνο τον πίστεψα ότι μπορεί να κάνει το ένα βήμα παραπάνω και να γίνει ο πρώτος Έλληνας προπονητής για τον οποίο θα έχουμε να πούμε κάτι. Κρίμα που δεν άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά(νομίζω ότι δεν πρόκειται να δούμε ποτέ όμως, ποτέ Έλληνα σοβαρό προπονητή επιπέδου). Μπορεί να μην είχε παίκτες αλλά η πρόκριση στους ομίλους μπορεί να του πιστωθεί. Αυτή ήταν η μοναδική του επιτυχία και ταυτόχρονα η μοναδική επιτυχία της φετινής ΑΕΚ. Από εκεί και πέρα αυτή την εξέλιξη δεν μπορώ να πω ότι την περίμενα. Δεν είναι ότι βγήκες εκτός τίτλου πολύ νωρίς(αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ θα το πάρει) αλλά να μην έχεις αποδυτήρια και φυσική κατάσταση έλεος. Άρα λογικά και τα χάλια που είδαμε μέχρι σήμερα. Για να κλείσω θα πω ότι οι -3, η μολότοφ με τον Άγιαξ και οι παίκτες που διώχνω κάνοντας ηλεκτροσόκ στην ήδη άσχημη κατάσταση της ομάδας για να τους ξαναφέρω πίσω μετά από 2 μήνες και η ταυτόχρονη πρόσληψη του Χιμένεθ μόνο ερωτήματα και αμφιβολίες μου προκαλούν αν είναι πραγματικά γεγονότα ή αποτέλεσμα μιας καλής θεατρικής παράστασης.

    ΥΓ: Νομίζω ότι και οι υπόλοιποι βάζελοι πρέπει να ακολουθήσουν τον δρόμο του Μαρίνου συν συν συν.