ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΕΣ

Αυτό που βλέπουμε μας αρέσει. Η αδημονία να ξαναδούμε την ΑΕΚ στο επόμενό της ματς πριν καλά-καλά τελειώσει το τελευταίο, είναι μια αίσθηση που είχαμε χρόνια πολλά να νοιώσουμε. Ηδη αναγνωρίζεται η αγωνιστκή της ανωτερότητα και από τους ανταγωνιστές. Και πως αλλιώς.Είναι το μοντέρνο. Είναι το ξεχωριστό. Είναι το νέο. Για την ακρίβεια,αυτό που συμβαίνει  είναι εξαιρετικό. Κυριολεκτικά. Δηλαδή είναι μια εξαίρεση. Οχι κάτι αναμενόμενο, μιλώντας για το εκπληκτικά σύντομο χρονικό διάστημα που χρειάστηκε για να μεταμορφωθεί μια ομάδα-“τέρας” σε “πριγκίπισσα”.
4 -5 μήνες δουλειάς. ‘Η έχουν συμμαχήσει οι πλανήτες-άλλη μαλακία αυτή- και βλέπουμε μια επαναλλαμβανόμενη σύμπτωση,- η ο Αλμέιδα “πατάει” πάνω στο ξεζούμισμα των παικτών προκειμένου να εξαργυρώσει από του χρόνου πλέον με κάποιο καλύτερο συμβόλαιο σε κάποια ομάδα ανώτερης ποδοσφαρικά χωρας.
Με λίγα λόγια,είναι ένας μικρός “Αλέξανδρος” ή ένας μικρός “Χϊτλερ”;

“Πως γκένεν αυτό”, που θα έλεγε και ο Ογκουνσότο; Είναι φυσιολογικό; Είναι αναμενόμενο-τηρουμένων των ελληνικών αναλογιών;  Γιατί εδώ,στο Ελλάντα βρίσκεται η ομάδα,όχι αλλού. Είναι πρόσκαιρο; Εϊναι φωτοβολίδα; ΄Η είναι τα αρχικά μα έντονα σημάδια, ηδη φιλόδοξα,μιας μακρόπνοης σχεδίασης ενός “κτιρίου” που εχει στόχο την διάρκεια (με ποδοσφαιρικούς όρους και χρόνους φυσικά).
Δεν το ξέρουμε ακόμα και δεν είμαστε ο Χαϊκάλης να πούμε με σιγουριά, αν οι πλανήτες είναι “ο.κ.”.

Ενα πρωτάθλημα που θα μπορούσε να έρθει φέτος “πρόωρα” οπως θα έλεγε και για ‘κείνο που πήρε η ΑΕΚ όταν σκόνταψε ο ΠΑΟΚ, θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα καλύτερα ή χειρότερα;

Εστω και μια βελτίωση να βλέπαμε σε σχέση με τον αχταρμά διχως αρχή μεση και τέλος που βλέπαμε τα τελευταία χρόνια,θα του λέγαμε “μπράβο”. Θα είμασταν “ο.κ.” και θα προσβλέπαμε σε απότερη βελτίωση στο μέλλον.
Αλλά εδώ μιλάμε για “σιρτάκι” απ την ανάποδη (ξέρετε, ο Θεοδωράκης εμπνεύστηκε τον ρυθμό αυτού που αποκαλούμε “Zorba dance” από την ίδια τη ιδιοσυγκρασία του Ελληνα. Που ξεκινάει με το ένα μάτι κλειστό,ραχατλίδικα και με το πάσο του…και όταν οι χρόνοι πλέον στενέψουν,αρχίζει την πιλάλα και το τρέξιμο και τα κάνει όλα τελευταία στιγμή.Εξ΄ου και η “κλιμάκωση” του μουσικού κομματιού από τη μέση και  ο φρενήρης ρυθμός στο τέλος, που σε σκάει).

Και λέω: Μήπως η ΑΕΚ είναι ένα “σιρτάκι” απ΄την ανάποδη; Φόβους εκφράζω.Ανησυχίες. Μακάρι να σκέφτομαι μαλακίες και αυτό που βλέπουμε να είναι προάγγελος των επόμενων χρόνων. Δεν μπορεί να διαρκέσει φυσικά τίποτα για πάντα.Αλλά μια τριετία-τετρετία,θα μπορούσε,αν τα σχέδια βγουν. Αν υπάρχουν φυσικά τέτοια.Υπάρχουν; Τα 2+1 χρόνια που υπέγραψε στην ΑΕΚ ο Μπραντ Πιτ ηταν αναμενομενα, δεδομένου οτι ο Μήτσος άλλαζε τους κόουτς σαν τα πουκάμισα. Φυσάει και το γιαούρτι. Ασε που και ο ίδιος είναι έτσι κι αλλιώς γεννημένος καιροσκόπος. Που σημαίνει ότι “εξαργυρώνει” όταν πρέπει και όχι με την λήξη. Χρηματηστήριο παίζει. Οχι ομόλογα. ( ο Μελισανίδης ειναι ταυτόχρονα η μεγαλύτερη ελπίδα και ο μεγαλύτεος φόβος της ΑΕΚ,τα τελευταία 30 χρόνια. Δεν ξέρεις αν έχει σκοπό το γάμο ή την αποπλάνηση. Το μαθαίνεις πάντα στο τέλος όταν μένεις με το εξώγαμο παραμάσχαλα).
Ενα “στίψιμο” του ρόστερ,σε συνδυασμό με το “boost που δίνει η νέα έδρα,μπορούν να εξαργυρωθούν με κερδισμένους τον προπονητή και τον εγγυητή,με την ΑΕΚ να μένει το γηπεδο στο χέρι και να θυμόμαστε ήδη από του χρόνου το “μικρό εκείνο διάστημα που δεν χορταίναμε να βλέπουμε την ομαδα”;

Αν κάτι μου δίνει ελπίδες για το αντίθετο, είναι ο…χρόνος και η στατιστική. Η ΑΕΚ παραδοσιακά,είναι η ομαδα που έχει “φεγγάρια”. Ενα ήταν την δεκαετία του ’40, οπου φυσικά ήρθε ο πόλεμος και τα φρέναρε όλα. Κατόπιν,30 χρόνια μετά,πάνω – κάτω, ήρθε η εποχή Μπάρλου, με όλα εκείνα τα γνωστά που καμαρώνουμε ώς σήμερα. Υστερα-αφού φυσικά παρήλθε η παραδοσιακή χρόνια “ξηρασία”, ανέτειλε “η ΑΕΚ του Μπάγεβιτς”,όπως λέγεται. (δεν ήταν μόνο του ιδίου φυσικά το κατόρθωμα,αλλά τέλος πάντων) 1990-1996. Εκτοτε,πέρασαν 22 χρόνια αν υπολογίσουμε το πρωτάθλημα του 2018 και 26 χρόνια, από σήμερα. (εκεινο του 2018 το πρωτάθλημα δεν το κατάλαβα ποτέ.Ανοστο. Ηταν ως κατόρθωμα,τελείως διαφορετικό από τα τελευταία…12-13 πρωταθλήματα της ΑΕΚ, δεδομενου οτι όλα τα έπαιρνε με μπαλάρα,εκείνο το πήρε στήνοντας μια ομάδα-αναγκαστικά βέβαια- που θύμιζε Παναθηναϊκό.

Ως γνωστόν τα χαρακτηριστικά του “βάζελου” πηγάζουν από την ιδιοσυγκρασια των οπαδών του. Οπως και όλες οι ομάδες είναι μπολιασμενες έτσι. Είναι η φωτογραφία των οπαδών-φίλων-ακολουθων-υποστηρικτων τους στο γήπεδο. Ο Ολυμπιακός,είναι η ομάς της φτωχολογιάς του Πειραιά. Χαρακτηριστικά; Πάθος,τσαμπουκάς, ολούρμο κλπ. Ο ΠΑΟ; Οτι και οι αστοί οπαδοί του με τις βαζελίνες στο μαλλί,στις κερκίδες: Μέθοδος,τακτική,σταθερότητα,προσίλωση κλπ. (όπως έλεγε και ο Φωτόπουλος σε μια ατάκα: “Ο Θεός να σε φυλάει από κάτι πολύ θετικούς και πολύ μετρημένους”)

Η ΑΕΚ; Αυτή είναι φερμένη “απ’έξω”. Μη ελληνική κατά βάση. Φτιαγμένη από ανθρώπους με μεράκι. Κιμπάριδες. Μεγαλόκαρδους και κοσμοπολίτες. (άσχετα αν εδώ τους “ειδαν” ,τους “υποδέχθηκαν” και τους αντιμετώπιζαν ως ζητιάνους ή ως απειλή.Ο ελληνας του εσωτερικού,είναι η χειρότερη φάρα ανθρώπου) Η ΑΕΚ λοιπόν μύριζε μπαχάρι. Είναι “αλέγκρα”. Και αυτό μετουσιώθηκε,πέρασε και στο αγωνιστικό της προφιλ. Και κρατάει ως σήμερα. Και αυτό ισχύει και για τις υπόλοιπες προαναφερόμενες ομάδες.Τι κι αν περνάνε τα χρόνια και οι γενιές.Τι και έρχονται αλλόγλωσοι,ξενόφερτοι και “καραβιές” παικτών αλλοδαπών. Η “μήτρα” δεν αλλάζει. Αυτή είναι.

Η ΑΕΚ μας λοιπόν,είναι αυτή που είναι. Και γι΄αυτό την αγαπάμε. Οχι γιατί είναι πρώτη “ντε και καλά”.
Αλλά γιατί όταν είναι πρώτη, είναι πάντα η καλύτερη,πανθομολογούμενα. Οχι για “το πρωτάθλημα” αυτό καθ’αυτό. Αυτο είναι το αποτέλεσμα-ενίοτε,είπαμε- της προσπάθειας της όμορφης και της ντελικάτης. Και κάποιες φορές είναι η καλύτερη χωρίς να είναι απαραίτητα πρώτη. Είναι γλυκόπικρο. Σα μπαχάρι,ε;
Ειναι η “γεύση” που αφήνεις στον φίλαθλο κόσμο. Είναι το άρωμα του φρεσκοκομένου καφέ. Φραπέ πίνεις και στη γωνία. Το μπακιρένιο μπρίκι στη χόβολη, είναι που γοητεύει.
Είναι το τίμημα του καλλιτέχνη που μένει με απούλητους πίνακες. Ενώ ο μπογιατζής εχει πιο συχνό μεροκάματο. Λογικό και αναμενόμενο. Η ΑΕΚ του 2018 ήταν ομάδα που πήγε για το μεροκάματο. Λειτούργησε πρακτικά. Δε βαριέσαι. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.

Ελπίζουμε να μη γίνουν βορά οι παίκτες και η ομάδα φέτος να μη γίνει “του θερμοκηπίου”. Να πάρουν όλα το χρόνο τους. Να έχουμε άλλη μια “Κωνσταντινουπολίτικη” 6ετία, αρχής γενομένης από φέτος.
Ολες τις υπόλοιπες χρονιές, -όπως και στο παρελθόν-ας είναι κάτοχοι του πρωτάθληματος οι παθιασμένοι του λιμανιού ή οι μετρημένες μπριγιαντίνες του κέντρου. Μερικές χρονιές, αραιά και που,είπαμε, ας πέφτει και λίγο κανελογαρύφαλο στην ελληνική φασολάδα του τίποτα που βάφει αβγά κλάνοντας,διαχρονικά.

Μακάρι. Μετά από χρόνια,να συμπεριλάβουμε και την “ομάδα του Αλμέιδα” σε εκείνες τις περίφημες προηγούμενες που γνωρίζουμε στο διάβα της ιστορίας,από το 1924 και μετά. Μακάρι.

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

18 Responses to ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΕΣ

  1. Ο/Η ΧΑΡΗΣ λέει:

    πολύ σωστά τα λες Χρήστο…

  2. Ο/Η Σπυρος λέει:

    Συγχαρητήρια για το υπέροχο κείμενο. Μας έδωσες τις λέξεις για αυτά που αισθανόμαστε για την Αεκ μας. Το κείμενο σου, δίνει ψυχική ανάταση και υπερηφάνεια. Ένα κεινενο να το διαβάσουμε στους πιτσιρικάδες μας. Σε ευχαριστούμε.

  3. Ο/Η Γιάννης λέει:

    Σωστός ο καφές αλλά για να φτάσεις στο «τελεία κ’ παύλα…»,στην ολοκλήρωση δηλαδή,απαιτειται αργόσυρτη κατάποση ούζου με κασέρι( κανονικό) , παλαμίδα,και λίγο ψιλοκομμενο απ’τον ΜΙΡΑΝ.Ετσι κι αλλιώς,εμείς σαν ομάδα,δεν μπουκώσαμε ποτέ

  4. Ο/Η nnektarios λέει:

    Να είσαι καλά Χρήστο. Ανατρίχιασα.

    Αυτή είναι η ΑΕΚ μας, ναι. Αυτήν αγαπάμε και αυτή θέλουμε και ας μην τερματίζει πρώτη. Δεν είμαστε θιασώτες του εμετικού Αμερικάνικου (τους χαρακτηρίζει απόλυτα), ο 1ος είναι 1ος και ο 2ος είναι τίποτα. Δεν ακυρώνουμε την προσπάθεια και το ταξίδι. Είμαστε θιασώτες του Καβάφη.

    Δεν είναι τυχαίο ότι σε 100 χρόνια οι απαταιώνιοι σύμμαχοι δεν πλησίασαν καν την ΑΕΚ του 1996 (μιλάω μόνο για αυτά που έχω δει). Έχουμε τον 1ο σκόρερ και τον καλύτερο παίκτη του αιώνα βάσει στατιστικής υπηρεσίας. Χωρίς να έχουμε ποτέ τα περισσότερα χρήματα, το κράτος και το παρακράτος δίπλα μας, όπως αυτοί διαχρονικά.

    Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο να έχουμε το δικό μας ΠΑΛΑΤΙ, ακριβώς πάνω στο χώρο αυτών των κιμπάρηδων, ξενόφερτων νοικοκυραίων. Η ψυχή του, βρίσκεται πάνω στον ιδρώτα αυτών των ψυχών, είναι τεράστιο επίτευγμα.

    Δεν μπορώ να προβλέψω την πορεία του Αλμέιδα…αλλά μου μοιάζει τόσο κιμπάρης, μεγαλόκαρδος και κοσμοπολίτης που θα ήθελα να το δικαιώσει στον απόλυτο βαθμό και να τον μνημονεύουμε μετά από χρόνια.

  5. Ο/Η Απο το Πριγκηπατο... λέει:

    Πολυ ωραιο το κειμενο,περιεγραψες τι σημαινει ΑΕΚ. Και γιατι ειναι ξεχωριστο να εισαι ΑΕΚ. Σωστη η επισημανση ,ολοσωστη θα ελεγα, για τα ντοπια αρβανιτοειδη ,που πας μη αρβανιτης ειναι “αλλους”… Στην καθομιλουμενη …αλλος .
    Το πρωταθλημα ειναι η επιβραβευση για καθε ομαδα. Αυτα στις νορμαλ χωρες που εχουν νορμαλ ποδοσφαιρο.Εδω, δεν ισχυει.Εξαιρεση αν το παρει η ΑΕΚ, λογω οτι συνοδευεται παντα απο πολυ ωραια μπαλα και χορταστικο ποδοσφαιρο .Κι αυτο δεν το λεω εγω,οπως λες κι εσυ, αλλα ειναι καθολικη η αναγνωριση . Και οπως και να χει το πραγμα,ανθρωποι που ενδιαφερθηκαν να μαθουν την ιστορια ολων αυτων που ηρθαν τοτε ,ειτε απο δικους τους ξεριζωμενους, ειτε γιατι εφεραν μαζι τους το κατι διαφορετικο, δεν μενουν ασυγκινητοι μπρος στο καινουργιο γηπεδο.Νιωθεις μεσα σου,πως ειναι και δικος σου χωρος,γιατι ηταν χωρος του παππου σου η ακομα και του πατερα σου που εζησε τα “Σεπτεμβριανα”. Αυτη ειναι η πραγματικη ιστορια και δεν αλλαζει οσο και να προσπαθησουν καποιοι να την αλλαξουν . Και σε αυτο ,βοηθαει πολυ και ο καινουργιος ναος.
    Μπορει να παιζει για μια δεκαετια τετοιο ποδοσφαιρο η ομαδα ? Μακαρι,ειναι δυσκολο ομως. Ειμαι ευχαριστημενος και στην πενταετια,αρκει να υπαρχει και η επιβραβευση με το πρωταθλημα. Πρωτα απο ολα για ολους αυτους που αγωνιζονται και μετα για εμας.

  6. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Προς Νεκτάριος και “απο το Πριγκηπάτο: To πρωτάθλημα ασφαλώς δεν ειναι αυτοσκοπος,αλλά είναι στόχος.Εϊναι η επιβράυευση-αν αυτη έρθει- της προσπάθειας της χρονιάς.
    Η διαφορά με τους άλλους δυο είναι ότι η ΑΕΚ αν δεν ειναι απαραίτητα η καλύτερη, ΔΕΝ πρόκειται να παρει πρωτάθλημα. Ενω οι άλλοι θα τη σηκώσουν-απατει το σύστημα δηλαδή να την σηκώσουν”- την κούπα. Ειτε ετσι ειτε αλλιώς.

    Κοιτώντας την βαθμολογία,ξέρεις τι κυβέρνηση (θα) εχεις “επάνω”. Και κοιτώντας τι κυβέρνηση έχεις “επάνω” ξέρεις και ποιος (θα) πάρει και το πρώτάθλημα. Μαζί μας θα γέλαγε και η Ρωσσία του Μπρέσνιεφ (εντάξει,με μερικές “αστοχίες”-“ατυχίες”,βλέπε ΑΕΚ)

    Πόσα πρωταθλήματα ειναι που “ξερουμε”, οσμιζόμαστε”, ότι ειναι ταγμένα από πριν; Ενα σωρό. Μεχρι και ο ΠΑΟΚ έκανε τάμα στη Τήνο του Μαξιμου και το καταφερε με τον ‘Ιβαν, Η ΑΕΚ πόσα πρωταθληματα εχει πάρει που ο “κοσμος το είχε τούπανο από το Σεπτέμβρη; Ζερό.Κανένα.

    Η ΑΕΚ-λογω καταβολών,αριθμού αλλα κυρίως ποιότητας ακολούθων,δεν προσφέρεται για πολιτικά παιχνίδια. “Κάιει” λίγο. Εϊναι απρόσφορη. Ενω ο γαυρος με τον βάζελο, είναι τα πρωτα βιολιά. Ποιος που θέλει να προσεταιριστεί το κράτος και να κάνει δουλειες χρησιμοποιωντας τους οπαδους ομάδας, να προτιμησει την ΑΕΚ απο τον Ολυμπιακό π.χ; Θα πρέπει να είναι τρελός.

    Για προσωπικά συμφεροντα,ατομικά,ναι η ΑΕΚ ειναι “ταμαμ”.Εχουμε “ταϊσει” κοσμο και κοσμάκη.(Γι αυτο και λέμε ότι η ΑΕΚ παραδοσιακά υποφέρει από τους “ΑΕΚτζίδες” της). Αλλά παραπέρα,αν θες να κανεις “παχνιδια” με το γκοβέρνο,δεν θα πας με ασπίδα την ΑΕΚ. Θα πας άκλαφτος. Φαντάζεσαι τον Κόκκαλη πρόεδρο στην ΑΕΚ και με την πορεία που χάραξε; Αδύνατον Σα να βλέπεις μούτσο σε ιστιοφόρο να κρατάει το πηδάλιο. Ενω η “παντόφλα” του Πειραιά είναι ότι πρέπει.

    Με άλλα λόγιο, ο μέσος φίλος-οπαδός του Ολυμπιακου τον ακολουθεί χωρίς να χρειάζεται να ξερει.Τυφλά. Ο μέσος οπαδός-φίλος του βάζελου τον ακολουθεί γιατί ξέρει.Αναμένει.Είναι καιροσκόπος. Ο φιλος-οπαδός της ΑΕΚ την ακολουθεί γιατί απλά ελπίζει. Ονειρεύεται.

    Οι γαύροι είναι αλλοφρονες πείσμωνες, οι βάζελοι συγκροτημ’ενα “παναθηναϊκο’ι” από άποψη και θέση.
    Οι ΑΕΚτζίδες είναι απλά “στη κοσμάρα τους”. Ακολουθούν μια ομάδα-υπόσχεση. Σα να κυνηγάς τη γυναίκα της ζωής σου ακολοθώντας το άρωμά της.Δεν θα την δεις ποτέ ίσως.
    Ο Steven το έχει πει-ως συνηθως δωρικά,-με μια πρόταση: “η ΑΕΚ είναι το μικρό κορίτσι στην Πολίτικη Κουζίνα που γυρίζει το κεφάλι προς τα πίσω”.

    Δρα σε ένα κράτος-παρακράτος.Ενα κράτος-δουλικό που όταν φευγει το αφεντικο με τη κουρσα,οι ένδον παριστάνουν τους οικοδεσπότες στους αδαείς. Ενα μάτσο λιγουρια που λυμάινονται οτι βρουν.Και αλοίμονό σου αν πας να χαλάσεις την παρεα με τίποτα περιεργες ιδέες.
    Τι ειναι η Ελλάς;Ενα κεφαλοτύρι από τον Εβρο ως την Κρήτη που το μασουλάνε ποντίκια τυλιγμένα με τη γαλανόλευκη.Για να γνωρίζονται. Είναι το συκώτι του Προμηθέα που κατατρώγεται ολημερής και τα πρωινά “ξαναγίνεται” με δανεικά.

    Εδώ ενόχλησε ο Οδυσσέας που πετάει και ο ατσαλένιος που στέκεται στην είσοδο.Τι να λέμε τώρα; Ποια ΑΕΚ; Αν μπορούσαν να την στείλουν πίσω στη Τουρκία,θα το έκαναν.
    Συνταγμένοι γαμιόλιδες.Τι περιμένεις… Τους αρεσει να αλληλογαμιόυνται.Μονο μεταξύ τους.Μη μπλέξει κι άλλος στη παρεα.Ποια ταμεία; Ουτε τις λαστιχόπουτσες δε δίνουν αυτοί. Κρατικοδίατοι “κρεατοφάγοι”.
    Και δεν αφήνουν κανεναν άλλον να πάρει μέρος. Κριμα.
    Δεν θέλουν να μάθουν κανένα “Οθωμανικό”;

  7. Ο/Η nnektarios λέει:

    Γεια σου Χρήστο. Αφού γέλασα με την καρδιά μου με τις πετυχημένες ατάκες, δεν μπορώ να μην μείνω ξανά στα όσα εκπληκτικά γράφεις.

    Όσα αναφέρεις με τον τρόπο σου για την Ελλάδα, τα δανεικά και τις ίδιες “οικογένειες”, είναι όσα διάβασα αναλυτικά στον Ραφαηλίδη. Τρομερό, αληθινό και διαχρονικό.

    Αν δεν ήμουν ΑΕΚ, διάβαζα το κείμενό σου και με ρωτούσαν, “ποια ομάδα θέλεις να υποστηρίζεις από τις 3;”…πάλι ΑΕΚ θα γινόμουν και αυτό με κάνει να βρίσκω τη λύτρωση. Δεν ήταν λίγες οι φορές που πικραθήκαμε όλοι οι Αεκτζήδες και θα έρθουν κι άλλες, αλλά αυτό το ΑΡΩΜΑ, μόνο σε αυτό το δρόμο μπορείς να το μυρίσεις.

    Οι Βαζέλες παράτησαν την ομάδα τους εδώ και χρόνια, μέχρι που το καλοκαίρι κυκλοφόρησε η φήμη ότι είναι “δικό τους” και εμφανίστηκαν για να πανηγυρίσουν. Οι γάβροι, λεβέντες του Πειραιά, πανηγύριζαν Πρωτάθλημα στα ΧΑΡΤΙΑ. Εμείς, ήμασταν εκεί, στη Μάνδρα και κρατήσαμε ψηλά τη σημαία μας.

    Εμείς, είμαστε όλοι αυτοί, στο πρόσωπο του Βουτσά σε εκείνο το εκπληκτικό σποτ. Πίσω από τα κάγκελα, μπροστά σε ένα χωράφι, με αναμνήσεις, ελπίδα και υπομονή για να ξαναχτίσουμε.

    Δεν είμαστε αυτοί που περιμένουν από ένα κομπραδόρο Δήμαρχο ή ένα κατάσκοπο-Πρωθυπουργό (τότε) να μας εμφανίσουν ένα γήπεδο-δώρο, προϊόν ανταλλαγής των ίδιων, διαπλεκόμενων συμφερόντων.

  8. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Προς Νεκτάριος: Ίσως ανεφερεσαι στο “Ιστορια-κωμικοκτραγικη- του νεοελληνικού κράτους. Αν δεν το έχεις διαβάσει,πάρτι.
    Θα κλαυσογελας σε κάθε σελίδα.

    Η ΑΕΚ είναι ένα αγκαθι στο πόδι του γαϊδουριού που ονομάζεται νεοελληνας.
    Είναι το προσφυγοπουλο που τα κατάφερε,μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι αχρείων.

    Φυσικά έχει και μελανά στίγματα,αλλά σε ατομικό σε περιορισμένο επίπεδο. Αλλά πλατφόρμα πουστιας και γενικών συμφερόντων,δεν υπηρξε-και δεν πρόκειται να γίνει-,για τους λόγους που προαναφερθησαν-ποτε.
    Ο ΑΕΚτζης,ειναι-σε γενικές ό γραμμές- ο λιγότερο αλλοτριωμενος.
    Τέλος πάντων.

    Ας απολαύσουμε το Μουντιάλ των 200 δισεκατομυριων δολαρίων και των καμιά δεκαριά χιλιάδων νεκρών. Αν κάνεις τη διαρεση,βγαίνει ένα καλό νούμερο .Άξιζε τον κόπο. Γιατί πάνω απο όλα είναι ο άνθρωπος.
    Εμπαργκο στον δικτατορα Πουτιν-πυροβολωντας τα πόδια μας φυσικα-αλλα μια χαρά γίνονται δουλειές εκατοντάδων δις σε κάθε επίπεδο με τις μεσαιωνικές χώρες-καρυκευματα της Μ. Ανατολης όπου φυσικά ο άνθρωπος έχει την ίδια αξία,ίσως και λιγότερη από όσο μια όρνιθα. Δεν μιλάμε πλέον αν πρόκειται για κόκορα. Μπρος τους η Ρωσία μοιάζει με Ελβετία,κυριολεκτικά.

    Αλλά όπως είπε και καραφλοπουστας Ινφαντινο “..η Ευρώπη να κοιτάξει τι έχει κάνει εδώ και 1.000 χρόνια…”
    Σου λέει δηλαδή “πάντοτε σκοτώνονταν άνθρωποι για να υπηρετήσουν μεγαλύτερα συμφέροντα τρίτων.Τι θέλετε τώρα;
    Έχεις καμία αμφιβολία ότι παραμένουμε στην εποχή των Φλινστοουνς; Εγώ όχι.

  9. Ο/Η Απο το Πριγκηπατο... λέει:

    Ο Παπας εμαθε τι ειπε ο Ινφαντινο? Πηγε πασο ? Ζητησε τα ρεστα του ? Εκανε ντουκου? Γιατι ηταν στοχευμενη η δηλωση του γλομπου ,αφου ο “ηγετης του” εκανε οτι εκανε τοτε. Βεβαια, το πιθανοτερο ειναι στις μισες κατασκευαστικες να συμμετεχουν και κοινοπραξιες με καρδιναλιους ,αφου το ζητουμενο ηταν να παει και η αναπτυξη του ποδοσφαιρου στους μαυρους θερμαστες εκει κατω. Ενταξει,σκοτωθηκαν και 5-6000 ατομα, που τους μισους παιζει να τους εχουν θαψει στην ερημο ,αλλα η προοδος θελει θυσιες. Μονο απο την μια πλευρα ομως….

  10. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Ποιός Πάπας; Ο καλύπτων -πάντοτε- του παιδόφλιλους καρδινάλιους;
    Μεγαλύτερη αποτυχία από αυτό το Μουντιάλ,δεν θα εχει ματαγίνει. Χτίζεις ποτέ κάτι στην άμμο;
    Ασε που φοβάμαι μην έχουμε τίποτα “λαμπαδιάσματα”.

  11. Ο/Η Απο το Πριγκηπατο... λέει:

    Αμα αφησουν αταιστους τους Πακισταφγανοιρακινους θεατες για κανα δυο μερες ,θα εχουμε ευτραπελα. Ευχαριστουμε που μας βοηθησατε ,περαστε για ενα mini-travelling στα αξιοθεατα της ερημου ,προσφορα μας για τις υπηρεσιες σας .10 ωρες με το αυτοκινητο, αλλα ο γυρισμος ειναι το κλου ,με τα ποδια και χωρις νερο….
    Θα κλαταρουν ομαδες,οι Εγγλεζοι ηδη καταλαβαν περι τινος προκειται. Θα ελεγα ,πως καλυτερο πονταρισμα θα ηταν σε Αφρικανικη χωρα . Μην εκπλαγει κανεις αν δουμε αποτελεσματα τρελλα ,γιατι οι Ευρωπαικες χωρες μαλλον θα θελουν να την κανουν πετωντας απο κει…..Δεν ξερω αν και ποσοι φιλαθλοι ομαδων εχουν παει εκι κατω , αλλα με τρωει η περιεργεια να δω καυγαδες μεταξυ μεθυσμενων Εγγλεζων ,Γερμανων κι αλλων δημοκρατικων ευρωπαικων δυναμεων ,καθως επισης τιποτα συρραξεις λατινοαμερικανων. Οχι στο γηπεδο, εξω στους δρομους και τυφλα στο μεθυσι να ειναι ολοι τους.

  12. Ο/Η Pontios λέει:

    τι παιζει με μπακο-καυμενακη?
    τελευταια ακουγεται πολυ εντονα οτι θελουνε να αγορασουν την ΠΑΕ.

  13. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Ποιοι να πάνε; 2.600..000 πλυθησμος και απο αυτούς οι 2.300.000 είναι μετανάστες.
    300.000 μονιμοι χαραμοφάιδεςς

    Γεωγραφικά και πλυθησμιακά,είναι σα να αναλαμβάνει την διοργάνωση ενος Μουντιαλ η Πελοπόννησος. Και ούτε. Αφαιρούμε το Αργος. Γελειότητες.

    Μουντιαλ με κελεμπιες στις κερκιδες; Χειμωνιάτικα; Με την Ευρωπη κλειστη και τον κοσμο στα σπιτια και τις καφετεριες αδειες;
    Αλήθεια τώρα;

    200 δις πεταμένα (και εν πολλοίς “παντελονιασμένα”, με τον υπόλοιπο πλανητη “στα κάγκελα”;
    Με ενεργειακή καταναλωση και σπαταλη του ραβε-ξυλωνε των γηπεδων και λοιπων εγκαταστασεων. (εδω δεν ακουω κανεναν με οικολογικη ανησυχία να προβάλει ενστάσεις.) Είναι σα να κατασκευαζεις ενα πλυντηριο εξ αρχής,για να πλυνει μια φορά κιι μετά να το “λύνεις”. (τί θα γινουν όλα αυτα τα υλικά; Καλυβες για καμήλες; Αστειότητες του γελοίου ανθρωπου που ειναι ένα βήμα πριν την απολυτη ξεφτίλα.

    Και όλα αυτά, εν μεσω κρισης-κρισεων μάλλον- με τους Ευρωπαιους και όχι μονο να ειναι με διπλά πουλοβερ, οπως συνέστησε ο αλητάμπουρας Σόιμπλε)
    Η εμπορική αποτυχία είναι εξασφαλισμένη.Για την αγωνιστική,επίσης κρατάω μικρό καλάθι.
    Ποιος θα σπάσει τα πόδια του εν μέσω συλλογικών αγωνιστικών υποχρεώσεων;
    (Ισως ευνοημενοι οι Γερμαναραδες, που ουτως η αλλως το πρωτάθλημα τους διακοπτεται αυτόν τον καιρό) Ολοι οι άλοι,δεν βλέπουν την ώρα να γυρίσουν απ’την έρημο.
    Μιλάμε για μια αγγαρία.
    Εγώ απλά αναρωτιέμαι: Το μουντιάλ γίνεται εκει για να προωθηθεί (!!!) το ποδόσφαιρο στον Αραβικό κόσμο, ή για να προωθηθεί ο “Αραβισμός” -και ότι αντιπροσωπευει- στον υπόλοιπο κόσμο;

  14. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Προς “Pontios”: Ποιά ΠΑΕ; Τον Παναρκαδικό θα εννοείς…

  15. Ο/Η Pontios λέει:

    @Πίσσα και πούπουλα

    Πρόσεξε λίγο μόνο ότι αγοράζουνε ότι κινείται.

    Ερώτηση έκανα μηπως κάποιος ξέρει και άσε την ειρωνεία.

  16. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Προς “Pontios” Αστόχησες. Η ειρωνεία ήταν για το δίδυμο που αγοράζει “οτι κινείται”, όχι για σένα.

  17. Ο/Η Pontios λέει:

    Μια χαρά το πάει το δίδυμο.
    Δεν είναι όλοι κομμουνιστές σαν εσένα

  18. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Ειδικά τώρα, έκανες “διάνα”.