Κατσουράνης

Πραγματικά, μεγάλος παίκτης.  Κι όχι μόνο αυτό—και ιδιαίτερα έξυπνος ποδοσφαιρικά, που είναι ακόμη πιο σπάνιο. Παρότι βάζελος όταν ήρθε, αγάπησε την ΑΕΚ—το νούμερο του ήταν το 21, όπως ίσως θυμάστε.

Ξέρω τι θα πείτε: ανακατωσούρας στα αποδυτήρια, σχέσεις με δημοσιογράφους κ.λπ.  Θα μου επιτρέψετε να πω κι εγώ κάτι όμως, που δεν αμφισβητείται: το 2004, και μέχρι να αναλάβει ο Ντέμης, μπορούσε με μια προσφυγή να μείνει ελεύθερος—όντας βέβαια απλήρωτος. Να θυμίσω ότι ήταν τότε πρωταθλητής Ευρώπης και μόλις 25 ετών.

Το φοβόμουν πολύ αυτό, γιατί η ΑΕΚ είχε ήδη χάσει ένα άλλο περιουσιακό της στοιχείο λόγω προσφυγής (ας μην το ανοίξουμε το θέμα).  Θυμάμαι ρώτησε τον Κατσουράνη ο Ντέμης τι σκοπεύει να κάνει κι η απάντηση ήταν, θέλω η ΑΕΚ να βγάλει λεφτά από μένα. Εξυπακούεται ότι τα χρήματα που θα έβγαζε η ΑΕΚ θα έφευγαν επί της ουσίας  από τη δική του τσέπη: την οποιαδήποτε νέα ομάδα του Κατσουράνη την ένοιαζε το συνολικό κόστος του παίκτη (μεταγραφή συν συμβόλαιο). Αν το κόστος της μεταγραφής ήταν μηδέν, τότε η ομάδα θα μπορούσε να διαθέσει μεγαλύτερο ποσό για το συμβόλαιο του. Δεν ξέρω πολλούς παίκτες που θα λειτουργούσαν έτσι. Έτσι εξηγείται κι η δήλωση του Ντέμη τότε, ότι ο Κατσουράνης κάνει χάρη που παίζει στην ΑΕΚ.

Ίσως στο τέλος προσπάθησε να συμβιβαστεί με την ελληνική πραγματικότητα κι εκεί να οφείλονται όσα του καταμαρτυρούν. Πάντως, κερδισμένος απ’ αυτό το συμβιβασμό δε βγήκε, το αντίθετο μάλιστα.

Δεν παύει να είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που φόρεσαν ποτέ τη φανέλα της ομάδας. Φοβάμαι ότι δε θα υπάρξουν στο μέλλον πολλοί παίκτες της ΑΕΚ που θα είναι ταυτόχρονα και  πρωταθλητές Ευρώπης. Η ΑΕΚ του οφείλει ένα αποχαιρετιστήριο φιλικό.

Πολύ περισσότερο βέβαια, η ΑΕΚ οφείλει ένα αποχαιρετιστήριο ματς στον Ντέμη—στο μεγάλο ποδοσφαιριστή Ντέμη, ανεξαρτήτως της άποψης που μπορεί να έχει ο καθένας για την προεδρία του. Ο ίδιος δεν μπορούσε να οργανώσει το αποχαιρετιστήριο ματς του ως πρόεδρος κι έχουν περάσει πια κι επτά χρόνια από τότε, επαρκή ίσως να καταλαγιάσουν τα πάθη.

Αυτά κάνουν τις ομάδες μεγάλες και συσπειρώνουν τον κόσμο: οι μεγάλοι παίκτες που ταυτίστηκαν με το σύλλογο, η ιστορική συνέχεια. Το να πας το παιδί σου να δει τον Κατσουράνη στο τελευταίο του ματς και να του εξηγήσεις ότι η ΑΕΚ έδινε κάποτε παίκτες σε μια εθνική ομάδα, η οποία όχι μόνο κέρδιζε τα Φερόε, αλλά κατακτούσε και το Euro. Να τρέξει μετά ο μικρός στο youtube και να δει κάποια από τα απίστευτα γκολ του Ντέμη.

Ίσως η ΑΕΚ θα μπορούσε το καλοκαίρι να διοργανώσει ένα τουρνουά με Μπενφίκα, Ατλέτικο και Παναθηναϊκό—ομάδες που έπαιξαν Ντέμης και Κατσουράνης. Κύριε Σπύρο Πάντο, αυτά να διαβάζεις.

Post By Γιώργος Κιντής (76 Posts)

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

12 Responses to Κατσουράνης

  1. Ο/Η Sergio λέει:

    Ποσο δικιο εχεις ρε Γιωργο. Πραγματικα αντριχιασα που διαβασα το αρθρο σου. Δυστυχως στην Ελλαδα ειμαστε τοσο ανυπομονοι να αποκαθηλωνουμε τα ειδωλα ακομα και στην παραμικρη λανθασμενη τους ενεργεια που πραγματικα χαιρομαι που καποιος λεει τα αυτονοητα. Οτι μεγαλοι παικτες σαν τον Κατσουρανη τον Ντεμη και πολλοους αλλους ακομη θα πρεπει να τιμωνται για την παρουσια τους στην ομαδα μας. Καταπληκτικη η ιδεα σου για ενα τετοιο τουρνουα …αλλα η μιζερη ελληνικη πραγματικοτητα μαλλον θα απετρεπε απο την πραγματοποιηση του ,ποσο ,δε, μαλλον και τη συμμετοχη του ΠΑΟ.

    Υ.Γ. Χαιρομαι για την επανδραστηριοποιηση σου στα του site. Stay calm and…keep on writing

  2. Ο/Η Γιώργος Κιντής λέει:

    Να είσαι καλά. Είναι δύσκολο “to stay calm” με όσα έγιναν στην ΑΕΚ–λες δεν είναι δυνατόν, τρελαίνεσαι. Λες, δεν μπορείνα πάει στράφι τόσος κόπος, τόσα χρήματα, τόση αγάπη. Κάποια στιγμή, το παίρνεις απόφαση και προχωράς. Μαθαίνεις να χάνεις–τότε ηρεμείς.

  3. Ο/Η The Snitch λέει:

    Γιώργο την ιδέα για τουρνουά καλοκαιρινό την εχω γράψει πριν 1, 1-5 χρονο περίπου και ξέρεις πιο ήταν η απαντήση; Εισαι μαλακας. Αυτο απαντησε η υπεύθυνη επικοινωνίας της ΠΑΕ ΑΕΚ , επώνυμα.
    Εχουμε πολυ δρόμο ακομη για να κατέβουν οι μαϊμούδες απο το δέντρο.

  4. Ο/Η Sergio λέει:

    Η αληθεια ειναι οτι για να ειναι πετυχημενη μια ομαδα της ΑΕΚ στο πρωταθλημα (και οπου πετυχημενη εννοω ΜΟΝΟ πρωταθλητρια & με μπαλαρα ΚΑΙ στην ΕΥΡΩΠΗ) ποδοσφαιρου (και δευτερευοντως και στο μπασκετ) πρεπει να εχει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και ΟΜΑΔΑΡΑ και να υπηρχει μια κατασταση οπου θα αντιμετωπιζεται 50-50 (γιατι συστημα υπερ της ΑΕΚ δεν υπηρχε ποτε και ουτε θα υπαρξει). Αρα με αυτη τη λογικη ο οποισδηποτε και να αναλαβει την ΑΕΚ -και με δεδομενο οτι ο Μαρινακης δεν αφηνει ουτε κοκκαλο να πεσει κατω- θα ειναι αποτυχημενος . Αυτο που ειχατε καταφερει τοτε στην 4ετια του Ντεμη ,αν και εσυ αποχωρησες νωριτερα, ισοδυναμει με ενα θαυμα .Η κατακτηση του πρωταθληματος εντος αγωνιστικου χωρου το 2008 -αν και ξερω οτι διαφωνεις με καποιες απο τις επιλογες που εγιναν τοτε (βλ. Ριβαλντο). Ποσο διαφορετικα θα ηταν στη συνειδηση μεγαλης μεριδας κοσμου τωρα ο Ντεμης αν δεν μας ειχαν ΛΗΣΤΕΨΕΙ εκεινο το πρωταθλημα και παιζαμε στη συνεχεια champion league με εγγυημενα εσοδα κλπ. ,κλπ…

    Αυτα για καποιους που λενε οτι παντα εμεις οι ΑΕΚτζηδες τρωγομαστε μεταξυ μας,δεν εχουμε συμπνοια κλπ.Οταν μονιμως σε ληστευουν και σε κατακρεουργουν καταληγεις να τρως τις ιδιες σου τις σαρκες αντι να ενωνεις ολες σου τις δυναμεις για να αντιμετωπισεις τον πραγματικο εχθρο.

    Και επαναλαμβανω : Ποσο διαφορετικα θα ηταν στη συνειδηση μεγαλης μεριδας κοσμου τωρα ο Ντεμης αν δεν μας ειχαν ΛΗΣΤΕΨΕΙ εκεινο το πρωταθλημα ?

    Food for thought…

  5. Ο/Η Γιώργος Κιντής λέει:

    @ The Snitch: Μάλιστα…

    @ Sergio Δεν είμαι βέβαιος ότι συμφωνώ. Στο ποδόσφαιρο, στα σπορ, στην πολιτική, στην τέχνη, μετράει το τελευταίο πράγμα που έκανες. Ποια είναι η εικόνα των Παναθηναϊκών σήμερα για το Νίκο Πατέρα—στο όνομα του οποίου ορκίζονταν πριν λίγα χρόνια; Ποια ήταν η αντιμετώπιση του Κόκκαλη από τους Ολυμπιακούς λίγο πριν παραδώσει στο Μαρινάκη; Να θυμίσω ότι η αντιμετώπιση αυτή άλλαξε, επειδή ο μεν Κόκκαλης φρόντισε τη διαδοχή του, ενώ ο Πατέρας όχι. Ποια θα ήταν η αντιμετώπιση του Κόκκαλη από τους γαύρους σήμερα, αν τα είχε σπάσει π.χ. με το Μαρινάκη στο οικονομικό κι ο Πατέρας συνέχιζε να σηκώνει κούπες;

    Θα πω κάτι αντιτουριστικό: στο πρωτάθλημα το οποίο μας έκλεψαν, συμμετείχαμε με πλαστή φορολογική ενημερότητα—για την οποία, προφανώς, η ΕΠΟ έκανε τα στραβά μάτια. Η ΕΠΟ την οποία εν συνεχεία καταγγείλαμε. Να πω εδώ ότι κατά τη γνώμη μου ότι ο φταίχτης εδώ (εννοώ στο συγκεκριμένο) δεν ήταν η ΕΠΟ—οι κανονισμοί ήταν ξεκάθαροι, όπως αποδείχτηκε και στο CAS. Το περίεργο είναι ότι η Καλαμαριά ήξερε αποδεδειγμένα πριν το ματς ότι ο παίκτης είχε πρόβλημα και παρ’ όλα αυτά τον έβαλε (ενώ δεν τον έβαλε την προηγούμενη αγωνιστική, ακριβώς για το ίδιο θέμα). Μπορούμε να σκεφτούμε το “τι είναι και πώς είναι”.

    Για μένα, ήταν τεράστιο λάθος του Ντέμη να τα παίξει όλα σε μια ζαριά για να πάρει το πρωτάθλημα με παίκτες σαν το Ριβάλντο (για μένα, αποφόρι του Ολυμπιακού, αν ήθελε ο Κόκκαλης να τον κρατήσει σαφώς και μπορούσε). Αυτό επί της ουσίας είπε κι ο Κατσουράνης σε μια τελευταία συνέντευξή του—ότι η αλλαγή πλάνου φταίει για όλα. Νομίζω κι ο Ντέμης αν τον ρωτούσες σήμερα το ίδιο θα σου έλεγε.

    Όχι, το πρωτάθλημα θα έκανε μικρή διαφορά. Αν το πλασέ του Μήτρογλου είχε πάει στο δοκάρι, τα ίδια θα είχαμε, απλά ένα χρόνο μετά. Όπως το νταμπλ του Νίκου Πατέρα δεν άλλαξε τίποτε στον Παναθηναϊκό. Χάρηκαν ένα χρόνο και το πληρώνουν ακόμη. Αυτό εννοούσε ο Ντέμης με την «εφήμερη χαρά», η φράση είναι δικής μου πατρότητας.

    Θύμωσα πολύ με τον Ντέμη τότε γιατί, επίτρεψέ μου να πω, το έβλεπα να έρχεται. Υπήρχαν κι άλλα που δεν έχουν γραφτεί (θα τα γράψω κάποια στιγμή) που έβγαζαν μάτια κι αποδείκνυαν ότι πηγαίναμε κατευθείαν στα βράχια.

    Πολύ αργότερα, όταν μου πέρασε ο θυμός, κατάλαβα γιατί ο Ντέμης τα έπαιξε όλα σε μια ζαριά. Μεγάλη κουβέντα ανοίξαμε όμως…

  6. Ο/Η Sergio λέει:

    @ Γιωργος Κιντης Ναι βρε Γιωργο .Σωστα ειναι αυτα που λες ΑΛΛΑ συνεχιζω να πιστευω οτι σωστα επραξε ο Ντεμης που τα επαιξε σε μια ζαρια γιατι ΑΝ ειχαμε κατακτησει το πρωταθλημα σκεψου την επομενη χρονια με εγγυημενα εσοδα απο champions league ,με διαρκειας σε ακομη ψηλοτερα επιπεδα απο την κ…α του κοσμου ,με μετοχους να αποθεωνονται για το επιτευγμα της κατακτησης του πρωταθληματος ,και αρα ζεστους για περαιτερω επενδυση κλπ… ,μη μου λες οτι μικρη διαφορα θα ειχε η κατακτηση εκεινου του πρωταθληματος.

    I honestly think it would make all the difference in the AEK world if… only if…

  7. Ο/Η netrino λέει:

    Η καταστροφή ήρθε με τον αποκλεισμο απο την Ομόνοια, αν περνουσες σε ομιλους του Ch.L λιγη σημασία είχε αν είχες ή δεν είχες έρθει πρωτος.Δε θυμάμαι πόσο ακριβος ήταν ο Ριβάλντο, θυμαμαι όμως τα ακριβά συμβόλαια Μπασινά, Κυργιάκου που δεν προσφεραν τίποτα ουσιαστικό και βέβαια την τραγική επιλογή Δώνη.
    Τα πενταετή πλανα ισως να ευδοκιμουν σε χωρες που παράγουν ταλέντα, στην Ελλάδα ειναι χρήσιμα για ομάδες που απλα παλευουν να σωσουν την κατηγορία.

  8. Ο/Η oko λέει:

    Δηλαδη Γιωργο προσπαθεις να μας πεισεις οτι επι προεδριας του κοντου η δοιηκηση ηθελε το πρωταθλημα ??? Μααααλιστα το ακουσαμε κ αυτο.

  9. Ο/Η Γιώργος Κιντής λέει:

    Δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν, κι είμαι από τους πρώτους που άσκησαν κριτική στον Ντέμη, συχνά ιδιαίτερα σκληρή. Αλλά όχι κι έτσι. Όχι και προδότη. Ώπα.

  10. Ο/Η Thomas Silly λέει:

    συμφωνω και για τον Κατσουρανη και για τον κοντο και αν θες ακομα κ για τον Λυμπεροπουλο..

    δυστυχως-και αυτο ερχεται κ κολλαει σε ενα ποστ σου περι ομοιοτητας των οπαδων- για εναν κοσμο που καθοδηγειται πανευκολα απο τις ”Ωρες” και τα ”365” το να τιμησεις εναν ”προδοτη” οπως ο Κατσουρανης ειναι αδιανοητο !! και κατι τετοιο θα εφερνε κ αλλη μουρμουρα στον κοσμο της ΑΕΚ ο οποιος εχει αποδειξει οτι μπορει να διχαστει ακομα κ για το χρωμα που θα εχουν οι καλτσες στην εμφανιση της ομαδας!!

  11. Ο/Η Γιώργος Κιντής λέει:

    @Thomas Silly: Εξαιρετικό το σχόλιο για τη διχόνοια. Αυτό αξίζει να γίνει post.