Tρέξιμο αυτές τις μέρες. Επίσης είχα ταξίδι, όπως κι ο Στήβεν. Μόνο που αυτός πήγε στην Κάσο, ενώ εγώ στο Κιλκίς.
Μου έπεσε στα χέρια λοιπόν το παραπεμπτικό βούλευμα για Ψωμιάδη κ.λπ. για τα στημένα. Επτακόσιες πενήντα δύο σελίδες. Προκειμένου να μην αποφυλακιστεί ο Μάκης με την παρέλευση του δεκαοκταμήνου, η υπόθεση για τα στημένα διαχωρίστηκε για τους Ψωμιάδηδες (μαζί τους και οι Ριαβόγλου, Θωμάς Μητρόπουλος, Χριστοβασίλης, κ.α.).
Λοιπόν, εκτός από μια τεράστια μορφή (άγνωστο όνομα κατά τα λοιπά) που ζήτησε και πήρε βεβαιώσεις κερδών από τον ΟΠΑΠ για 3,6 εκ. το 2009 και για 5,1 εκ. το 2010 δεν υπάρχει κάτι άλλο. Για να εξηγούμαι: είναι προφανές ότι και στημένα ήταν τα παιχνίδια και ότι κάποιοι τα έπαιξαν. Όμως, μόνο στοιχείο ουσιαστικά είναι οι στατιστικές αναλύσεις της UEFA (δηλαδή της Sportsradar που διαχειρίζεται το UEFA Betting Fraud Detection System). Δεν υπάρχουν δηλαδή στοιχεία που να συνδέουν τους παραπεμφθέντες με το στήσιμο και το στοιχηματισμό. Μόνο μια-δυο συνομιλίες, αλλά κι αυτές χωρίς να προκύπτει κάτι πέραν πρόθεσης να στήσουν—χωρίς μάλλον να τους βγει στο συγκεκριμένο ματς.
Δεν υπάρχει δηλαδή κίνηση λογαριασμών που να συνδέεται με τον παράνομο στοιχηματισμό, συνομιλίες ή άλλα στοιχεία, παρά μόνο για κάποιους από τους «παρακατιανούς» παραπεμφθέντες. Το «περίεργο» είναι ότι έχουν παιχτεί εκατομμύρια στα στημένα ματς στο Belfair, χωρίς ο εισαγγελέας να έχει ζητήσει άρση απορρήτου γι αυτούς που έπαιξαν εκεί (ενώ γνωρίζω ότι αυτό έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις). Η λέξη «περίεργο» μπορεί να έχει εισαγωγικά, μπορεί όμως να μην έχει καν θέση: υπήρχε πίεση χρόνου για να μην περάσει το δεκαοκτάμηνο κι οι συνθήκες εργασίας των εισαγγελέων είναι τραγικές. Δουλεύουν από το σπίτι, χωρίς γραμματειακή ή άλλου είδους υποστήριξη. Το να χειριστεί κανείς μια άρση απορρήτου στο εξωτερικό απαιτεί πολλή δουλειά για την οποία δεν είναι βέβαιο ότι είχε τον απαιτούμενο χρόνο ο εισαγγελέας. Δεδομένου πάντως του πόσο δεν κρύβονταν οι νταραβεριτζήδες (ο άλλος έπαιρνε βεβαιώσεις κερδών εκατομμυρίων ευρώ από τον ΟΠΑΠ) τα ονόματα των παικτών στη Betfair μπορεί να είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Αν το δει κανείς ψυχρά νομικά, η κατηγορία για το Μάκη δε στέκει. Δεν υπάρχει κάτι που να προκύπτει από το ανακριτικό υλικό και να συνδέει τους Ψωμιάδηδες με το στήσιμο και το ξέπλυμα. Επαναλαμβάνω, όλοι ξέρουμε τι γινόταν, αλλά είναι άλλο πράγμα η καταδίκη σε ποινικό δικαστήριο κι άλλο η ηθική καταδίκη σε μια κουβέντα. Επίσης, άλλο πράγμα είναι η επιβολή πειθαρχικής κύρωσης, η οποία επιβάλλεται πιο εύκολα (όπως απεδείχθη όταν η UEFA απέβαλε τον Ολυμπιακό Βόλου από το Europa League—με το CAS να δέχεται την απόφαση της UEFA). Έτσι είναι το κριτήριο του ποινικού νομοθέτη και σωστά: για να στείλεις κάποιον στη φυλακή απαιτείται πλήρης απόδειξη. Δεν επιτρέπεται, δηλαδή, η πιθανολόγηση.
Τώρα, το τι απόφαση θα βγει, ψάξε βρες. Να πω ότι θα με χαλάσει να πάει ο Μάκης μέσα, έστω και αδίκως (ως προς τη συγκεκριμένη κατηγορία); Όχι, αλλά πιο σωστό θα ήταν να πάει μέσα για την υπόθεση της ΑΕΚ, για την οποία υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία. Μήπως γίνει έτσι και μια καλή αρχή.
Το άλλο που προκύπτει είναι ότι η ΑΕΚ (υποθέτουμε διά του ακάματου υπερασπιστή της Χάρη Οικονομόπουλου) έκανε δήλωση παράστασης πολιτικής, αλλά το Συμβούλιο την κήρυξε απαράδεκτη. Μάλλον ορθά, δεδομένης όμως της (κατάπτυστης κατά τη γνώμη μου) σχετικής νομολογίας, η οποία κατά βάση προστατεύει τον απατεώνα: σκεφτείτε ότι, σύμφωνα με την κρατούσα νομολογία, ο μέτοχος ανωνύμου εταιρείας δεν μπορεί να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή στη δίκη του διευθύνοντος συμβούλου που κατηγορείται για απιστία ή υπεξαίρεση εις βάρος της εταιρείας.
Τώρα, μετά την ανάγνωση, έστω και διαγωνίως, του βουλεύματος, προκύπτουν οι εξής σκέψεις:
- Είναι δύσκολο το ποδόσφαιρο να το καθαρίσει ένας εισαγγελέας με τα περιορισμένα μέσα που έχει. Πολύ πιο εύκολο είναι να το καθαρίσει η διοργανώτρια αρχή—όπως καθάρισε για πλάκα η UEFA τον Μπέο, χωρίς να περιμένει καμία απόφαση ποινικού δικαστηρίου. Όταν όμως ο Μάκης κι ο Αχιλλέας συμμετείχαν στις συνεδριάσεις της Super League χωρίς τυπικά να έχουν καμία σχέση με Καβάλα και Βόλο αντίστοιχα, είναι ίσως δύσκολο για έναν εισαγγελέα να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
- Στήσιμο χωρίς ΟΠΑΠ δε γίνεται. Μόνο εκεί υπάρχει ο τζίρος για να βγουν σοβαρά λεφτά. Ο Έλληνας που στοιχηματίζει στη Μαλαισία, απλώς παίζει μέσω κάποιου πράκτορα εκεί, ο οποίος εν συνεχεία καλύπτει τη θέση του στη Betfair ή κάπου αλλού, για να καταλήξει τελικά το τοίχημα στον ΟΠΑΠ. Κανείς στη Μαλαισία δεν ενδιαφέρεται να παίξει ένα ελληνικό ματς—μόνο να κάνει τον ενδιάμεσο μεταξύ του Έλληνα που δε θέλει να φανεί σε ένα στοίχημα που τελικά, μέσω διαφόρων διαδρομών, θα παιχτεί στον ΟΠΑΠ. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν ακόμη ανώνυμα δελτία. Είναι αδιανόητο να ζητάει κάποιος βεβαίωση κερδών για πέντε εκατομμύρια κι ο ΟΠΑΠ να μην το ψάχνει. Σκεφτείτε απλώς κάποιος να κέρδιζε πέντε εκατομμύρια σε ένα ιδιωτικό καζίνο.
- Εδώ εμφανίστηκε ο Τσάκας (πρώην κολλητός του Ψωμιάδη) στην Καβάλα, έκανε 21 μεταγραφές σε μια μέρα (άραγε τυχαίο το νούμερο–ψυχάρα για πάντα ΑΕΚάρα) μιλάει για (άγνωστους) Γερμανούς επενδυτές και δεν ασχολείται κανείς. Ακολουθεί ένα απόσπασμα απο τις (δημοσιευθείσες) συνομιλίες για τα στημένα και η εν ισχύι ΣΗΜΕΡΑ εκπροσώπηση της ΠΑΕ Νέα Καβάλα (Τσάκας δεν υπάρχει πουθενά).
Tην 5-5-2011, ο Μάκης Ψωμιάδης συνομιλεί με τον «Γιώργο», αγνώστων λοιπόν στοιχείων, κάτοχο του υπ’ αριθ. 6979****** κινητού τηλεφώνου και αναφέρουν τα εξής:
«Μ: Έλα γιατρέ.
Γ: Ναι.
Μ: Γιώργο, θέλω μια χάρη. Είμαι στην Θεσσαλονίκη εδώ και δεν θέλω να πάω μάρτυρας, είμαι αύριο σε ένα γ… δικαστήριο στην Αθήνα και δεν θέλω να πάω.
Γ: Ναι, τι θέλετε;
Μ: Μου είπε τώρα ο δικηγόρος, ένα χαρτί θέλει, ότι έχω κάποιο πρόβλημα και δεν μπορώ να μετακινηθώ.
Γ: Που να το στείλουμε;
Μ: Θα ‘ρθουν να το πάρουν εκεί, αλλά να σου πω κάτι, μπορούμε να το πάρουμε πιο επίσημο, να ναι μια μ… από κανένα φίλο σου μέσα εκεί στο νοσοκομείο να μας δώσουνε;
Γ: Αυτό το χαρτί που δίνουμε, γράφει επάνω, μπαίνει μια σφραγίδα από τον ιατρικό σύλλογο και είναι επίσημο, δεν είναι απλό και αυτό πάει σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις. Για πότε είναι αυτό;
Μ: Αύριο είναι. Για το Ι’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας.
Γ: Μην στενοχωριέσαι, δεν θα έχουμε πρόβλημα, εγώ θα έχω και προγενέστερη ημερομηνία, απλά να έρθει κάποιος να το πάρει γιατί θέλει και μια σφραγίδα από τον Ιατρικό σύλλογο.
Μ: Ναι ωραία, να στείλω την Μελίνα να το πάρει και να πάει και στον ιατρικό σύλλογο.
Γ: Να’ρθει.
Μ: Έρχεται τώρα στο γραφείο, αλλά γράψε κάτι δυνατό.
Γ: Μην στεναχωριέσαι, θα γράψω»,
Εν συνεχεία δε ο Μάκης ΨΩΜΙΑΔΗΣ τηλεφωνεί στην Μελίνα και της λέει να πάει στο γραφείο του «ΤΟΥΚΤΟΥΡΙΔΗ», να πάρει το χαρτί και μετά να πάει στον ιατρικό σύλλογο.