Για να ξεφευγουμε λιγο απο τις σαχλαμαριτσες της Ελλαδας και την αλλη μεγαλη σαχλαμαρα που μας ψηνουν οτι και καλα κατι γινεται..
Πρωτα απ’ ολα κανονικα λεγεται Union Flag. Το Jack ειναι ναυτικος ορος που αναφερεται στον ιστο της πλωρης. Επειδη ομως ως ναυτικο στα εφε ειμαστε πρωτοι, επικρατησε ο ορος. Η σημαια στον κραταιο στολο της μεγαλυτερης αυτοκρατορειας (συγκρινεται μονο με τη Ρωμαικη του τοτε γνωστου κοσμου) ανεμιζει στα πλοια ως συμβολο κυριαρχιας. Η ρηση: ‘The sun never sets in the British Empire’ αλλωστε τα λεει ολα.
Υπαρχει απο παλια η κοντρα Σκωτων-Αγγλων. Οι Αγγλοι ως αποικιοκρατες ξεκινησαν απο το ιδιο το νησι τη δουλεια. Seize (take hold of, suddenly and forcibly) of land + taxes ηταν η τακτικη. Αυτο βεβαια πριν 500 χρονια. Αν δε προσθεσουμε το γεγονος οτι οι Σκωτοι ουδεποτε αντιμετωπισαν ενωμενοι τους Αγγλους, τοτε η δουλεια γινωταν πιο ευκολα. Divide and conquer ειχε πει πιο παλια ενας αλλος εξισου εξυπνος σε αυτα τα θεματα.
Κατα τη διαρκεια βεβαια εχουν αλλαξει παρα πολλα, απο την τελευταια- πριν 307 χρονια- επισημη ενωση. Δηλαδη το 1707. Ειδικα στον 20ο αιωνα και ακομη περισσοτερο μετα τον Β’ παγκοσμιο.
Για οποιον εχει ζησει στο νησι, υπαρχουν οι δυο μεγαλες πολεις νοτια (καμμια 80αρια μιλια απο τα ‘συνορα’) και μετα το χαος. Χωρισμενη σε 12 επαρχιες- και οχι τα highlands ΔΕΝ ειναι ολη η Σκωτια παρα μονο το βορειο μερος της. ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΧΩΡΑ και απο κατω ως πανω και ιδιαιτερα φιλικοι ανθρωποι. Οσο ανεβαινεις τοσο πιο ομορφα ειναι. Οποιος παει και τους καταλαβει (μιλαω για Αγγλικα οχι Σκωτσεζικα ουτε φυσικα διαλεκτο) κερδιζει απο μενα χρυσο Rolex. Θεωρω οτι μιλαω απταιστα τη γλωσσα με βαρια Βρεττανικη προφορα απορροια ζωης-χρονιων ‘επισκεψεων΄- σπουδων-διαμονης χρονια στο Λονδινο και μου πηρε πανω απο 2 μηνες να αρχισω να καταλαβαινω τη προφορα τους και βασικες λεξεις απο φιλους Σκωτσεζους, πριν 20+ χρονια που τους γνωρισα. Το πρωτο καιρο μου μιλαγαν και τους κοιταγα απλα, το δε δεξι χαφ στην ομαδα- ενας μεγαλος broker στο City- ακομη και σημερα την ωρα του ματς, μου μιλαει Gaelic (κελτικα) και του απανταω ελληνικα μεχρι να αποφασισει να μιλησει σαν ανθρωπος.
Προχτες ειχαν ψηφο για το αν θα παραμεινουν στην Ενωση η οχι. Αν δουμε το θεμα καθαρα αντικειμενικα θα ηταν μεγαλη βλακεια να φυγουν με το μονο επιχειρημα να ειναι το να διωξουμε τους κακους Αγγλους και να ειμαστε ‘ανεξαρτητοι’. Ανεξαρτητοι σημαινει κυρια να αποφασιζουν για τη Σκωτια λιγοτερο οι Αγγλοι και περισσοτερο οι ιδιοι κατι που συμφωνω απολυτα. Οπως επισης συμφωνω στο οτι θα πρεπει να δοθουν περισσοτερα και να ισχυσουν μερικες διαφορετικες διαδικασιες σε οτι αφορα θεματα που αφορουν καθαρα τη Σκωτια και οι Αγγλοι στο Λονδινο ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΕΑ για τι ψηφιζουν περαν του οικονομικου μερους.
Απο την αλλη νομιζω οτι ισχυει περισσοτερο απο οσο αλλου το: οποιος φευγει απο το μαντρι τον τρωει ο λυκος. Η βιομηχανια εχει σαν ναυαρχιδα το whiskey, δηλαδη αυτο το κατουρο που πουλανε στο κοσμο μιας και το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ WHISKEY δεν εχει καμμια σχεση με αυτα που πινει ο κοσμακης. Το κανονικο whiskey ειναι μονο malt, πινεται ΑΥΣΤΗΡΑ σκετο και εχει απιστευτο αρωμα και χρωμα. Το Whiskey κανει 215 λιρες το δευτερολεπτο τζιρο (γυρω στα 270 ευρω) ως χωρα. Αυτο σημαινει 16 χιλιαρικα το λεπτο 970 την ωρα. ΤΖΙΡΟ. Μονο η Αγγλικη Diageo περσυ εκανε ΚΕΡΔΗ 3 ΔΙΣ ΛΙΡΕΣ. Not bad αλλα δεν λες οτι μπορω να χτισω την χωρα μου βασιζωμενος στα ξυδια. Φυσικα εχουν και το πετρελαιο τους, το οποιο φυσικα αν μεινουν μονοι τους το κοιτανε και οι απεναντι..
Με το χρεος να ξεκιναει με το καλημερα στα 130-150 δις ΛΙΡΕΣ δεν το λες και το καλυτερο σαν εναρξη. Ειδικα αν σκεφτεις οτι θα τους ξεκοβε η Bank of England απο τη χρηματοδοτηση η στη καλυτερη θα τους εκανε τη λιρα απο 1:1 στο rate που θα εκρινε αυτη. Μη πουμε για ευρω γιατι θα γελασει καθε πικραμενος.
Αν δε παμε σε ολα τα αλλα δηλαδη ποσο θα μετραει η Σκωτια σαν κρατος γενικα, (ΟΗΕ- ΔΙΕΘΝΗ ΣΤΗΡΙΞΗ- TERRITORIAL/ENERGY DISPUTES) μονο χαμενοι μπορει να ειναι χωρις την στηριξη του Λονδινου.
Το UK ειναι το μονο που αυτη τη στιγμη κραταει τους σιχαμενους Φριτς στη τσιτα. ΟΡΘΑ δεν εχει δεχτει το μαρκο (που το ειπαμε ευρω), κραταει το δικο της νομισμα και τη δικη της πολιτικη και ειναι οι μονοι στην Ευρωπη που ΤΡΕΜΟΥΝ οι κολογερμαναραδες. Οσο παραμενει-και θα παραμεινει- UK το ευρω με την μορφη που του δινουν οι Φριτς, θα φθεινει. ΗΔΗ ολη φασαρια με την ενεργεια τους εχει χαμενους και ο χειμωνας ερχεται. Καλες οι μαγκιες το καλοκαιρι αλλα τωρα ειναι που μετραει πραγματικα ποιος κραταει τη στροφιγγα και ποσα θελει να την ανοιξει.
Εκτος αν υπαρχουν και αλλοι οπως αυτο το νουμερο ο Γλεζος που πιστευουν οτι η οικονομια και το trade εξαρταται απο τα ροδακινα..
ΥΓ Greg Dyke FA chairman: “I’ve been given about six watches since I took over at the FA and I don’t use any of them,” Dyke told BBC Radio 5 live’s Sportsweek. “I don’t like the culture of present giving in football.”
Ετσι,ηρθαμε στα ισα μας… Απ`οτι διαβασα,οι Εγγλεζοι εδωσαν και τον “κωλο της Ελισαβετ” για το ΟΧΙ. Ισως,και να καιγοταν κι αυτων ο κωλος τους σε περιπτωση που νικαγε το ΝΑΙ. Αλλα με το 67% των πετρελαιων της νησου,το 65% των ορυχειων,και με δεδομενη την εισοδο τους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ,δεν νομιζω να ηταν και τοσο χαλια η κατασταση.Μιλησα με Σκωτσεζα φιλη,κατα ντιπ Σκωτσεζα,κοκκινομαλα τιγκα στις φακιδες,καθηγητρια,μου ειπε πως ναι μεν ηταν υπερ του ΝΑΙ,αλλα με αυτα που εταξε ο Καμερον και οι αλλοι,ειναι καλυτερα που ηρθε το ΟΧΙ.Μενει να γινουν πραξη αυτα που υποσχεθηκαν.
Υπαρχουν διαφορες αποψεις για το πως μπορεις να δεις οικονομικα το θεμα. Η δικια μου ειναι οτι ο Καμερον δεν εταξε τιποτε απολυτως μιας και ΟΤΙ ΠΑΡΟΧΗ και να δωσει παει στην ιδια του τη χωρα. Δεν ειναι οτι θα δωσει κατι σε καποιο τριτο. Τωρα βεβαια ειναι διαφορετικη η νοοτροπια εδω- δυσκολο να τη καταλαβεις- πολλες φορες με χανουν και μενα. Η Σκωτια π.χ εχει δικες τις λιρες. Ιδια ισοτιμια ιδια αγοραστικη δυναμη ιδια ολα. Αν κατεβεις πιο κατω απο το λεγωμενο roman wall ΠΟΥΘΕΝΑ δεν γινωνται δεκτες παρα μονο σε ανταλλακτηρια τραπεζων. Δε μιλαω για μαγαζακια μιλαω για τη Tesco (super market για οσους δεν ξερουν) π.χ που ειναι μια εταιρεια με CASH ταμειο 2,5 ΔΙΣ ΛΙΡΕΣ (3 δις ευρω ΜΕΤΡΗΤΑ) και ενα current assets 13 ΔΙΣ ΛΙΡΕΣ (15 δις ευρω) στις 22/2/14. Σε non current assets δηλαδη ιδιοκτησιες κτηριων, εργοστασια επενδυσεις αλλα 34,6 ΔΙΣ ΛΙΡΕΣ (αλλα 43 δις ευρω). Ποσα ειπαμε οτι χρωσταει η Ελλαδα? Ρε να κανουμε ενα deal με τη Tesco να μας βαλει στο ραφι? Καλο μαγαζι, ποιοτικοτατα προιοντα (ακομη και τα own brand- το καλυτερο γαλα στην Αγγλια), και 30 χρονια που ειμαι πελατης παραπονο ΜΗΔΕΝ.
Ασε που δεν θα εχουμε τους Φριτς απο πανω μας αλλα θα μιλαμε με ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ!!!
ΚΑΝΕΝΑΝ δεν συνεφερε τυχον αποσχιση. United Kingdom, ειναι πιο ισχυρο και ΚΥΡΙΩΣ ειναι οι μονοι εντος Ευρωπης που χεζωνται οι κολογερμαναραδες οταν εχουν απεναντι τους. Γαλλια δεν υπαρχει (ποτε δεν υπηρχε, μια ζωη μαγκια- μιση κλανια ηταν) και εχει γινει γιουσουφακι της Μερκελ. Οι νοτιοι ειναι στη κοσμαρα τους μια ζωη: Οι ισπανοι ειναι 10 φυλες οι Ιταλοι ειναι Ιταλοι (εξαιρεση ο βιομηχανικος Βορρας δηλαδη απο Genoa και πανω) και εμεις…. Εμεις απλα δε παιζωμαστε. Προσπαθουν 5000 χρονια να βρουν τροπο να μας κανουν καλα αλλα δεν.. Ειναι αυτο που λενε 2 ΑΕΚτζηδες μαλλωνουν γιατι εχουν 3 διαφορετικες γνωμες…
Θα κανουμε και αλλη κουβεντα UK ειμαι στο στοιχειο μου αλλωστε
Προς The Snitch : Πολύ ενδιαφέρον κείμενο και φυσικά λείπουν κι άλλα στοιχεία, που είμαι σίγουρος οτι θα προσθέσεις εν καιρώ. Όπως πχ το ζήτημα του στρατού. Πολύ ωραίος Δημήτρη για να δείχνουμε και κάτι άλλο στις BBήδες μπας και ξεστραβωθούν.
στην πραγματικοτητα οι σκωτοι δεν ειχαν κανενα συμφερον να φυγουν απο τη μεγαλη βρετανια.
το οικονομικο αντιτιμο της αποκλειστικης οικονομικης ζωνης στη βορεια θαλασσα ηταν απειρως μικροτερο στην προκληση του χρεους προς την βρετανικη κεντρικη τραπεζα και τις αναμενομενες οικονομικες κυρωσεις αγγλιας και ευρωπαϊκης ενωσης που σε καμια περιπτωη η τελευταια δεν θα ηθελε να ενθαρρυνει τετοιες τασεις στην υπολοιπη ευρωπη.
επιπλεον ειναι συνιστον κρατος της χωρας που παιζει μπαλα στην παγκοσμια οικονομια μεσω του σιτυ…
σε επιπεδο πολιτικης , ειναι συστατικο κρατος μιας χωρας που παρεα με τις ηπα καθοριζουν την παγκοσμια πολιτικη ατζεντα τα τελευταια 100 χρονια περιπου.
αυτοι οι δυο αποφασιζουν ποιος θα φαει μπομπες αυριο το πρωι και βρισκουν στο λεπτο και μια πειστικη προφαση.
νομιζω οτι μπορουμε να πουμε πως επικρατησε η λογικη εναντι του συναισθηματος στο συγκεκριμενο δημοψηφισμα…
να δουμε τι θα βγαλουν (αν τελικα γινουν) αλλα αναλογα δημοψηφισματα οπως της καταλωνιας, του βενετο , της χωρας των βασκων κλπ
προσωπικη μου εκτιμηση ειναι οτι ο πολιτικος χαρτης της ευρωπης , πολυ δυσκολα θα αλλαξει….