ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

           Μια δράση κυοφορείται και καρτερεί θερμή υποδοχή από τον υγιή φίλαθλο κόσμο. Η παρέα που έχει ενεργοποιηθεί, αυτήν την στιγμή προτιμά την ανωνυμία της. Άλλωστε δεν αναζητεί δόξες, τιμές ή οφίτσια. Μπορεί να είναι μια ρομαντική ιδέα, μια ιδέα που μπορεί να αποδειχτεί οτι βαδίζει στας νεφέλας. Μπορεί όμως και να δείξει σπουδαία δόντια. Όπως δείχνει πάντα η υγεία απέναντι στα σάπια θεμέλια της πραγματικότητας.

         Πού μπορεί να φτάσει αυτή η κίνηση; Κανείς δεν ξέρει. Μπορεί να φτειάξει μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, που να παρεμβαίνει στα αθλητικά γεγονότα ή σε όσα γεγονότα σχετίζονται εμμέσως ή αμέσως με τον χώρο του ποδοσφαίρου. Καλλλιτεχνικά, επιχειρηματικά, θέματα βίας κι αστυνόμευσης. Μπορεί να φτειάξει μια παράταξη που να διεκδικήσει την προεδρία της ΕΠΟ. Μπορεί να φτειάξει ένα υπερκομματικό και υπεροπαδικό σωματείο, στο οποίο να συμμετέχουν όλοι οι φίλαθλοι και οι νορμάλ οπαδοί, που έχουν βαρεθεί την πλέμπα των οργανωμένων πολιτικών, παραγόντων και οπαδών.

         Σίγουρος στόχος είναι πάντως να ταράξει τα νερά. Από τις τοπικές ομοσπονδίες, μέχρι την προεδρία της δημοκρατίας. Να αδελφοποιήσει τους φιλάθλους και να επαναφέρει την παρείστικη παρακολούθηση κάποιου αγώνα, μέχρι να κατέβει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και να γαλουχίσει τις νέες γενιές με τις σωστές συμπεριφορές. Και μέσα από την κίνηση αυτήν, να αναδείξει νέα άφθαρτα πρόσωπα που μπορούν να στελεχώσουν το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα, σαν επιχειρηματίες, σαν παράγοντες, σαν επιστήμονες του χώρου σε όλους τους τομείς που μπλέκονται με το άθλημα.

           Θα ήθελα την ιδιαίτερη προσοχή σας στο κείμενο που ακολουθεί. Διαβάστε το και σχολιάστε το με όποιον τρόπο θέλετε. Προωθείστε το ή αφορίστε το. Όσοι τέλος συμφωνούν με αυτήν τη νέα κίνηση, που έχει ξεκινήσει από υγιέστατους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, μπορείτε να το υπογράψετε όταν έρθει στην επιφάνεια επίσημα. Επίσης όσοι θέλετε να συμμετάσχετε, μπορείτε να μου στείλετε τα στοιχεία σας στο ταχυδρομείο μου και να σας προωθήσω σαν ιδρυτικά μέλη. Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

        Υγ. Χρόνια πολλά Πίσσα και Πούπουλα.

 *******************************************************************************************

                             «Να επιστρέψει το ποδόσφαιρο στο θρόνο του»

 

 

Το ποδόσφαιρό μας, είναι αλήθεια, διανύει μιά παρατεταμένη περίοδο παρακμής. Ο εναγκαλισμός του απο καθε ειδους συμφεροντα και οι λογής λογής «αφεντάδες» που προσπάθησαν να το φτιάξουν στα δικά τους μέτρα, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, θόλωσαν πραγματικά τη λάμψη του.

Παρόλη, όμως, αυτή την «επίθεση συμφερόντων» που δέχθηκε το άθλημα, έμεινε αναλλοίωτη η πρωτοκαθεδρία του ποδοσφαίρου στην κλίμακα δημοφιλίας όλων των αθλημάτων στη χώρα μας. Σε πείσμα εκείνων των διανοουμενιζόντων που το λοιδορούν ως αγοραίο, γιατί αδυνατούν να κατανοήσουν την ομορφιά του παιχνιδιού, η συλλογική ιεροτελεστία του γηπέδου εξακολουθεί να αποτελεί μιά κορυφαία μυσταγωγία λαϊκής εκτόνωσης, μιά από τις ελάχιστες μορφές κοινωνικής μέθεξης, όπου ακυρώνονται οποιεσδήποτε ταξικές ή άλλου είδους διακρίσεις.

Αυτό το ποδόσφαιρο αγαπήσαμε και μεις. Αυτό το ποδόσφαιρο μάς απογείωσε και σ’  αυτό το ποδόσφαιρο αναγνωρίσαμε ότι αποτελεί μιά ξεχωριστή μορφή τέχνης.

Απέναντι στους δηλωμένους εχθρούς του,  που  το κατηγορούν ως «ναρκωτικό μαζικής υποκατάστασης», αλλά και στους «εντός των τειχών» άσπονδους  φίλους του,  απαντούμε πως το ποδόσφαιρο ως άθλημα δεν είναι ένοχο για τις συμπεριφορές ανθρώπων που το καπηλεύονται. Είναι προφανές ότι, όπως κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα με τόσο μαζικό χαρακτήρα, το ποδόσφαιρο περιέχει δυναμική, τόσο για το καλό όσο και για το κακό. Το ερώτημα είναι ποιός και με ποιόν τρόπο ελέγχει αυτή τη δυναμική, προς τα πού την κατευθύνει, στην υπηρεσία τίνων συμφερόντων την θέτει.

Η αγάπη μας για το ποδόσφαιρο δεν έχει να κάνει με χρώματα.  Μάς ενδιαφέρει «το πρόσωπο» του ποδοσφαίρου, η ομορφιά του μέσα στα γήπεδα και η καλή μαρτυρία του έξω από αυτά.

Για τον λογο αυτο αναλαμβανουμε πρωτοβουλιες  ευαισθητοποιησης και ενημερωσης των θεσμοθετημενων κυβερνητικων,           ποδοσφαιρικων                               -αθλητικων,πολιτικων,εκκλησιαστικων,εκπαιδευτικων,πολιτιστικων,επιστημονικων,οικονομικων και κοινωνικων φορεων,καταθετωντας προτασεις για την δημιουργια ενος νεου οραματος για τον εκδημοκρατισμο,την προοδο του ποδοσφαιρου μας και την επανασυνδεση  του με τον κοσμο του φιλαθλου πνευματος,του πολιτισμου και γενικωτερα της κοινωνιας μας.

********************************************************************************************

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

11 Responses to ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

  1. Ο/Η a better tomorrow λέει:

    φιλοδοξη προσπαθεια , δεν ακουγεται ασχημο

  2. Ο/Η netrino λέει:

    Ωραιο θελω να βοηθησω

  3. Ο/Η Αγησίλαος λέει:

    Μέσα από την κοπριά βγαίνει λουλούδι.Παρακολουθώ,υποστηρίζω, εφ΄όσον Στήβεν+πίσσα με πούπουλα είναι μέσα.

    ΥΓ:Στοιχεία για επαφή με τον δικό μου απεστάλλησαν.

  4. Ο/Η aliatas λέει:

    Όλα καλά, σεβαστά και προς τη σωστή κατεύθυνση… Αν μου επιτρέπετε μια τοποθέτηση θα έλεγα πως: Το κερδοσκοπικό ποδόσφαιρο δεν διορθώνεται…. Ανατρέπεται!

  5. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς aliatas : Αυτή είναι η διάθεση της κίνησης. Για ανατροπή. Εγώ την βλέπω θετικά, αλλά επειδή είμαι στην Ελλάδα και ξέρω τι με περιβάλει, δεν νομίζω να στρατευθώ. Όμως έχω την υποχρέωση να δημοσιεύω απονέμοντας τιμή σε φίλους. Εγώ την πορεία μου στο καθαρό ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, την έκανα. Χώρια που μεγάλωσα. Αυτό που μπορώ να παρέχω, είναι βήμα σε νέους ανθρώπους που θέλουν να αγωνιστούν. Σε ευχαριστώ.

  6. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Άσχετο με το θέμα. Στην Κοζάνη (Ερατειρα Κοζάνης) έχετε την μόνη του Αγίου Αθανάσιου
    με έναν εκπληκτικό πάτερ. Τον γνωρίζεις;

  7. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς ανώνυμο : Ποιοι έχουν την μονή; Άσχετο θέμα με το πού γεννήθηκα, αλλά αφού αυτό σε καίει τώρα, μπορούμε να το συζητήσουμε. Για πες μας λοιπόν για τον σπουδαίο πατέρα. Που δεν τον γνωρίζω δυστυχώς. Άντρες με γένια, με φούστα κι από μέσα blue jeans, που μιλάνε ακαταλαβίστικα, τι να μου πουν; Τελικά λέω, ευτυχώς. Βλαχότυρο στην Κοζάνη, παπάς δηλαδή δημόσιος υπάλληλος, και να έχει κάτι να μου πει; Μόνο αν έχει παραβεί τον όρκο του. Όταν το παραδεχτεί και πάει να κάνει καμιά άλλη δουλειά, το συζητάμε.

  8. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Για κάποιο λόγο εμφανίστηκα ως ανώνυμος κάτι που δεν μου αρέσει ( ίσως γιατί έστειλα από το κινητό ). Ως απορων γράφω στο σαιτ. Καμιά σχέση με αυτούς που αναφέρεσαι. Καλό βράδυ.

  9. Ο/Η Ποντιακό placebo ! λέει:

    …………εύκολο νά στοχάζεσαι, δύσκολο νά θυσιάζεσαι,έχει ένα ἀλτρουισμό η ιδέα αλλά διακατέχωμαι από τήν επιφύλαξη του άγνωστου,θά μπορούσε νά πεί ο κοινός
    νούς.
    Ὡς μή Γνωρίζοντας τό ποιός, αρκούμαστε νά αναμένουμε πληροφορίες γία τά περαιτέρω.

    Μόνο η Γνώση σώζει , όσο γία τήν ὀρθοδοξία έχει καί ἄμισθους εραστές τής απλής
    αγάπης χωρίς μισθούς καί ἀνταλλάγματα.

  10. Ο/Η netrino λέει:

    Ασχετο, αξιζει που εγινε σαπουνόπερα ο Σα?Ειναι τόσο καλός ποδοσφαιριστής?

  11. Ο/Η Γιάννης λέει:

    Συμφωνώ με τον aliatas. Θα στήριζα μια τέτοια πρωτοβουλία υπο την προϋπόθεση να μην κινείται γύρω από τον άξονα του επαγγελματικού αθλητισμού.

    Συμφέροντα, στοιχήματα, παράγοντες και παχυλά συμβόλαια δεν τα χρειαζόμαστε.