As promised.
Υπηρχε η επιθυμια γνωριμιας για τον συγκεκριμενο ανθρωπο. Μου αρεσει το καθηλωτικο στυλ του, ο τροπος που μιλαει και κινηται στο χωρο πως τον καταλαμβανει ολον με την παρουσια του και μονο. Ειναι στον ανθρωπο και δεν εχει να κανει ουτε με χρηματα ουτε με status πιστευω. Ηταν στο bucket list που εχω στο μυαλο μου για οσους μπορω- και μπορει- να μου γνωρισει περαν της πλακας ενος ποτου η μιας κοινωνικης εκδηλωσης small talk. Αν και εχουν δουλεψει σε 3-4 μαζι ο Charles ειναι μεγαλυτερος μας (70 ετων πλεον) και επρεπε να επιστρατεψουμε αναλογο γευμα-αφορμη για να γινει. Οποτε- υποχθονια ! ως συνηθως- εστησα με τη βοηθεια της mentor της το καλεσμα για φαγητο. Που μου βγηκε ιδανικο μιας και η παρεα ηταν 3 γυναικες και οι 2 μας απο αντρες. Πραγμα που μπορει ευκολα να σπασει με ενα κρασι μετα το φαγητο μιας και τα ενδιαφερωντα συζητησης καθοριζωνται ευκολα αφου over dinner εχουν ειπωθει οι υπολοιπες γενικοτητες η πλακες, συνηθως μεταξυ τους μιας και ειναι του χωρου.
Η κουβεντα ξεκινησε απο το πουθενα με την mentor (ετσι την αποκαλει) να ξεκιναει με μια κουβεντα για το θεμα των παραγωγων, που επιδοτουνται, πως ξοδευωνται λεφτα, γιατι τα θελουν τα μεγαλα studios κλπ. Εχωντας παιξει κυριο ρολο στο μεγαλυτερο franchise κατασκοπευτικων ταινειων (δινω και clue), εχει γυρισει το πλανητη και ολο και κατι ξερει.
Με την Ελλαδα να ειναι απαγορευτικος προορισμος μιας και το red tape ειναι τοσο μεγαλο και τοσο χρονοβορο που πρωτιμουν την Τουρκια απο εμας για να κανουν γρηγορα και φθηνοτερα τη δουλεια τους.
Ευκολα γυρισε στο γεωπολιτικο λοιπον με ενα ποτηρι κρασι και μια ευχαριστη βραδυα. Μιλαμε για ανθρωπους κοσμογυρισμενους που εχουν δει παρα πολλα και αν και Βρεττανοι εχουν ανοικτο μυαλο. Στην ερωτηση classic πως τα βλεπεις τα πραγματα να πηγαινουν η απαντηση ηταν αποστομωτικη: My dear friend, nowhere! That’s why we, as Brits, choose to stand alone as usual. Δεν επεσα στη παγιδα – τουλαχιστον αμεσα- του Brexit αλλα το πηγα πιο γενικα και χωρις να αναφερω Q+A η διαλογο, το κλιμα μας εβρισκε σε κοινες παραδοχες:
Η Ευρωπη as we know it δεν υπαρχει. Ποτε δεν υπηρχε αλλωστε, παντα ηταν η επικρατηση του ισχυρου ειτε ως κρατη ειτε παλιοτερα ως πολεις. Μια ιστορια που εσεις τη ξεκινησατε (ειναι πολυ καλος γνωστης της αρχαιας ελληνικης ιστοριας) με τις πολεις κρατη και που συνεχιστηκε οταν επεσε η τελευταια πραγματικη μεγαλη αυτοκρατορεια πριν τη Βρεττανικη, η Ρωμαικη. Εκει ειχαμε τα φεουδα αλλωστε.
Στη δεκαετια του 1970 εγινε μια προσπαθεια ενωσης. Που οι Αγγλοι ΔΕΝ ΤΗΝ ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΙ ΔΕ ΤΗ ΘΕΛΟΥΝ, το Whitehall- η αγγλικη αρχουσα ταξη και η κυβερνηση της- την πολεμαει day one, οι Γαλλοι εθεταν ως ορο (με τον Ντε Γκωλ) οι Βρεττανοι να μην συμμετεχουν, και οι Γερμανοι κοιταγαν με 2 ηττες σε πολεμους να ενωθουν και να κυριαρχησουν εναντι των αλλων. Νοτιοι δεν υπαρχουν- συμφωνω- γιατι ειναι αλλοι λαοι. Οποιος εχει ζησει (το εχω κανει κανα μηνα συνεχωμενα) στην Ιταλια π.χ μπορει να καταλαβει τη διαφορα νοοτροπιας Βορειων-Νοτιων. Ειναι αλλες χωρες ο βιομηχανικος βορρας με τον χαβαλε νοτο. Το Μιλανο και η Ναπολι ειναι πολεις διαφορετικου κρατους.
Η αληθεια ειναι οτι η αρχικη ιδεα δεν ηταν κακη. Αλλα οπως ολες οι ιδεες ειχε μεγαλη διαφορα απο τη πραξη. Εκει και τα πραγματα αλλαξαν και λαλησαν πολλοι κοκορες. Οπου λαλλουν πολλοι κοκκοροι αργει να ξημερωσει. Στη περιπτωση μας οχι δε ξημερωνει αλλα βαθαινει η νυχτα. Οι λογοι πολλοι που φτανουν σε εναν. Το χρημα και η κυριαρχια που αυτο φερνει. Η εποχη πλεον εκτος οτι εχει αλλαξει δραματικα, εχει και κατι πρωτογνωρο για τα παγκοσμια χρονικα. Η πληροφορια πλεον ειναι αμεση και ΑΥΤΟ ειναι το ισχυροτερο οπλο. Οι ανθρωποι πλεον συνηδειτα παραδιδουν την ελευθερια τους στη χαρη οποιου ονοματος διαλεξεις: ασφαλεια, διαφορετικοτητα, δικαιωματα, πειτε το οπως θελετε. Ζουμε πλεον στην εποχη- και αυτο το λεω εδω και χρονια- που ο καθενας εθελουσια δινει ΟΛΑ του τα στοιχεια φορα-παρτιδα χωρις να ξερει αλλα κυριως χωρις να τον νοιαζει που πανε και ποιος τα χρησιμοποιει. Εκατονταδες εκκ ΗΛΙΘΙΟΙ π.χ χρησιμοποιουν αυτη την απιθανη ΜΠΟΥΡΔΑ που λεγεται facebook και γραφουν που σπουδασαν, που μενουν, που δουλευουν, τι τρωνε, τι βλεπουν, που διασκεδαζουν, τι πιστευουν, τι ομαδα ειναι, μεχρι ποσα βγαζουν. Θα κρατησω ομως αυτο για αλλο part.
Εχουμε να κανουμε με μια Ευρωπη που λεγεται ενωση και μονο ενωση δεν ειναι. Ενωση ειναι η USA και το UK. Ενωση εχεις να κανεις αμα εχεις τους βασικους πυλωνες λειτουργιας ενος κρατους και οχι μονο ενα νομισμα. Γαιτι αν αυριο η Λετονια κανει το δολλαριο νομισμα της- με αυτη τη λογικη- θα εχει ενωθει με την Αμερικη, σωστα? Κατα τους χαζους ναι.
Οι 3 πυλωνες ενος λειτουργικου κρατους-ενωσης ειναι οι εξης:
- Νομικο συστημα-δικαιoσυνη-νομοθεσια
- Φορολογικο συστημα
- Διακυβερνηση
Η Ευρωπη αυτη τη στιγμη δεν εχει τιποτε απο αυτα τα 3. Στο πρωτο εχεις π.χ την Ελλαδα που καποιος μπορει να κλεψει να σκοτωσει και για να αποσυμφορυσουμε τις φυλακες να τον βγαλουμε εξω. Στην Αγγλια αμα σε πιασουν χωρις διπλωμα σε εχουν δεσει χειροποδαρα. Στην ελλαδα ο καθε ενας μπορει να μαχαιρωσει σε ενα γηπεδο τον απεναντι η να καψει ενα τρολλευ, μπορει να το παιξει επαναστατης και να κανει οτι γουσταρει. Αμα τα κανεις αυτα στο Λονδινο θα σε χασει η μανα σου.. Ενα απλο παραδειγμα δινω. Δεν γινεται να θες να εχεις ισους πολιτες και να εχεις διαφορετικα νομοθετικα συστηματα γιατι αυτοματα η ισοτητα καταργηται. Δε γινεται μια παρανομια να τιμωρειται διαφορετικα αναλογα το μερος που τη κανεις. Γινεται να εχεις state και federal νομους, οπως στην Αμερικη, αλλα μεχρι εκει.
Δεν γινεται ο ενας να πληρωνει στην Ελλαδα 80% φορο και ο αλλος στη Μαλτα 10%. Γιατι αυτοματα ο Μαλτεζος αποκτα πλεονεκτημα. Δε γινεται για ενα μπουκαλι γαλα ο αγγλος να πληρωνει ΜΗΔΕΝ ΦΠΑ και ο Ελληνας 24%. Δε γινεται να εχεις 27 διαφορετικα ΦΠΑ απο 8% στο Λιχτενσταιν μεχρι 27% στη Ουγγαρια (τα ξερω γιατι ετοιμαζουμε ενα project πανευρωπαικης διανομης) απο και να λες οτι εισαι ενωση. Μια σαχλαμαρα εισαι. Γινεται να εχεις ΕΝΑ ΦΠΑ και καποια επιμερους φορολογια, οπως στην Αμερικη, που θα ειναι τοσο χαμηλη που θα ειναι αμελητεα. Δε γινεται ο Λουξεμβουργιος να εχει κατωτατο μισθο 1973 ευρω και ο Βουλγαρος 300 η ο Ελληνας 483 και να ζητας απο ολους αυτους να ακολουθουν ΜΙΑ δημοσιονομικη πολιτικη.
Δεν γινεται να εχεις 27 κυβερνησεις κεντρικες που ο καθενας λεει οτι του κατεβει. Γινεται να εχεις 27 βουλες που αποφασιζουν για τοπικα θεματα (οπως στο UK) αλλα εχεις ΜΙΑ κυβερνηση που ακολουθει ΜΙΑ πολιτικη. Η Αμερικη εχει 51 κυβερνητες ανα state αλλα ΜΙΑ κυβερνηση. Η μια κυβερνηση ειναι federal ισχυει για ολους. Αναλογα εχει federal νομοθεσια και federal κεντρικες υπηρεσιες. Για φορους, για αστυνομια για ελεγχο για επιβολη αποφασεων.
Η Ευρωπη για αλλη μια φορα διαλυεει τα εστω μικρα πραγματα που εχει. Οι Βρεττανοι εφυγαν- εστω οσο ηταν με ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ, οι Σκανδιναυοι ποτε δεν ηρθαν (Σουηδια-Νορβηγια-Δανια-Φιλανδια). Οι Ρωσσοι ειναι μονο γεωγραφικα μεσα- και σιγα μην ηταν αλλιως.
Στο παιχνιδι μενουν μονο οι Γερμανοι που ΝΟΜΙΖΟΥΝ οτι καταφεραν οτι δεν καταφεραν με 2 πολεμους. Γιατι οταν κανεις τον παρτα ολα οι μερες σου ειναι μετρημενες. Η Γαλλια εχει γινει το γιουσουφακι των Γερμανων και πλεον εχει τεραστια προβληματα. Φτωχεναι μερα με τη μερα, η ανεργια ανεβαινει και οι πολλοι πλεον ξενοφερτοι ‘Γαλλοι’ εχουν αρχισει και φωναζουν.
Ολα αυτα ειναι αποτελεσμα της απιστευτης ανισοτητας που μπορει καποιος να τη δει στα GDP των χωρων μελων. Ναι και εκει εχουμε κανει ερευνα για το ιδιο project, πριν παμε σε μια αγορα κοιταμε την δυναμη της, δηλαδη ποσο αξιζει να προσπαθησουμε να μπουμε. Ο μεσος ορος αγοραστικης δυναμης στην Ευρωπη (GDP) ειναι 39,163 ευρω. Με μια διαφορα ομως. Η Βουλγαρια εχει 20,000 η Ιταλια 36,800 η Αυστρια και η Γερμανια 48,000, η Ιρλανδια 69,000. Πως λοιπον εχεις ισοτητα και απαιτεις την ιδια ‘δημοσιονομικη πειθαρχια’ απο τον Ιρλανδο με τα 69,000 το χρονο και απο τον Ισπανο με τα 36,000? Τι να κανει ο Σερβος με τα 14,500 χιλιαρικα μπροστα στον Βελγο των 45,000? Για να το παμε ποδοσφαιρικα τι να κανει η Swansea μπροστα στη Liverpool? Μπορουν να πληρωσουν τα ιδια συμβολαια, να εχουν τα ιδια εσοδα? Επειδη ομως δε μιλαμε για εταιρεις αλλα για λαους, αν τα 3 που αναφεραμε δεν ισχυουν τοτε θα εχεις οτι εχεις.
Μια Γερμανια να οριζει τους κανονες και τους αλλους να κανουν οτι ακολουθουν. Φυσικα και πρεπει να μπει μια ταξη και να μη γινεται του ΠΑΣΟΚ, αλλα αλλο ειναι να μαζευεις ενα κρατος και αλλο στο ονομα της ‘ισοτητας’ ενας-δυο να μαζευουν ολο το χρημα.
Εδω μπαινει αυτο που ανεφερα πιο πανω για τις αλλαγες που ειναι πρωτογνωρες και πλεον οποιος δεν τις βλεπει ειναι καταδικασμενος. Προχτες (οταν λεω προχτες εννοω προσφατα) εγραψα: Η διαφορα ειναι οτι τις μελλοντικες επιδρασεις οι ΙΚΑΝΟΙ πολιτικοι τις προεβλεπαν σε αντιθεση με τους τωρινους που απλα τις ακολουθουν.
Πλεον δεν υπαρχουν κρατη επισημα. Και πιο παλια δεν υπηρχαν αλλα πιο παλια δεν ειχαμε τη παγκοσμιοποιηση που εχουμε τωρα. Τωρα μοιραζεται η πιττα παγκοσμια. Οποιος μπορει να κατανοησει και να εκμεταλλευτει αυτο που εχει, θα επιβιωσει. Ο Γερμανος π.χ εχει βαρια βιομηχανια. Φτιαχνει ας πουμε αυτοκινητα και ειναι πολυ καλος. Ο Αμερικανος φτιαχνει τα παντα αλλα τεχνολογικα ειναι μπροστα. Ο Ιταλος φτιαχνει μοδα στυλ και φουμαρο και βγαζει πολλα λεφτα απο αυτο πιστεψτε με ειναι ισως η πιο βαρια βιομηχανια του. Ο Κυπριος κανει εμποριο, ο Ρωσσος εχει τρομερα αποθεματα φυσικου πλουτου. Ο ελληνας τι εχει? ΜΟΝΟ το μερος του και πολυ (επισης πιστεψτε με) παρα πολυ μυαλο. Τι το κανει? Τιποτε απολυτως. Αναλωνεται σε Αλιεξηδες και Κυριακους. Οταν τα ελεγε ο μπαμπας του Κυριακου πριν 20 χρονια εμεις τον λεγαμε αποστατη και μας ξινιζε. Και στους Αγγλους ξινιζε η Θατσερ αλλα 30 χρονια μετα καταλαβαν οτι αν δεν εβαζε σκουπα, η Αγγλια θα ηταν τωρα στη θεση της Ισπανιας. Οικονομικα αλλα και εθνικιστικα που εχει τους Βασκους τους Καταλανους για αρχη να ψαχνωνται.
Ανοιξα μαλλον πολλα θεματα, αλλα απλα αποτυπωσα τα κυρια σημεια της κουβεντας και αυτα χονδρικα. Ο καθενας μονος του ειναι σε αυτη την ενωση-παρωδια για τον απλα λογο οτι παντα ετσι ηταν. Ποτε δεν θα βρεθει κοινο αναμεσα στον Ολλανδο και τον Ελληνα. Αναμεσα στον κατοικο του Βερολινου και το κατοικο της Ναπολι. Ειναι ΑΛΛΟΙ κοσμοι.
Αν διαβαστει το part one- ετσι πιστευω- θα παμε σε part 2 of 5. Η κουβεντα κρατησε μεχρι το ξημερωμα, οπως στο τελικο κυπελλου με τον Stevie που φτασαμε 7 η ωρα το πρωι να μιλαμε για ασχετα πραγματα με τη μπαλλα. Πραγμα που και στις 2 περιπτωσεις απολαυσα μιας και πλεον- για μενα- αλλα πραγματα μετρανε. Στα αλλα parts (2+3) εχει Βρεττανικη πολιτικη δηλαδη γεωπολιτικη με τον Charles που μιλαγε καμμια ωρα και τον διεκοπτα μονο για να γεμισω το ποτηρι του. Στα 4-5 εχει Ελλαδα που μιλαγα εγω και ακουγα τα λαθη μου-μας κατα την αποψη του. Υπαρχει και ενα αναλογο με εναν top broker του city απο αλλη μερα για καθαρα οικονομικα. Φιλος Σκωτος που εγινε σε pub over pints.
Κατι αναλογο εκανα προχτες με καλο φιλο Κυπριο που παιζει να ειναι με διαφορα ο πλουσιοτερος Ελληνας, μιλαω για επιπεδα Λατση και πανω. Οχι για μεγιστανες μιας ΑΕΚ που βρηκαν ενα μεσο να κανουν τον grande.
Καλο βραδυ, σχολια και αποψεις για το τι να πρωτοπιασουμε φυσικα καλοδεχουμενα με το γνωστο ορο να ειναι σοβαρα και με αναλογα επιχηρηματα. Ακομη πιο καλοδεχουμενα αν εχουν αντιθετες αποψεις. Ο καθενας αλλωστε ζει, σκεφτεται και μιλα αναλογα με αυτα που αντιμετωπιζει-βλεπει η εχει επιλεξει να κανει στη ζωη του.
Καλοδεχτα και πολυ ενδιαφεροντα τα αρθρα σου και ελπιζω να βρεις ανταποκριση και να συνεχισεις. Ειδικα για καποιους σαν εμενα που δεν εχουν κανει καθολου εξωτερικο και δεν ενημερωνονται και απο ξενα μεσα. (Προσωπικα τωρα πια με ενδιαφερουν πολυ περισσοτερο αρθρα και αποψεις για τετοια θεματα, παρα για την ΑΕΚ).
Θα ηθελα να σου κανω δυο ερωτησεις οι οποιες δεν εχουν αμεση σχεση με το συγκεκριμενο post, αλλα μου γεννηθηκαν διαβαζοντας τα post σου εδω και μερικα χρονια.
Η πρωτη ειναι προσφατη. Εχεις αναφερθει (και λιγο το εθιξες και παραπανω) στους μεταναστες που εχουν συσσωρευτει σε Γαλλια και Γερμανια, σε σχεση με την πιο προσεκτικη πολιτικη της Αγγλιας. Επειδη με ενδιαφερει γενικως αλλα και επειδη αναρωτιεμαι για το μελλον του παδιου μου, το οποιο βεβαια ειναι ακομα μικρο, αλλα απο τωρα του τρωω τα μυαλα οτι θα πρεπει να παλεψει πολυ και να φυγει απο εδω. Ποση αληθεια εχει λοιπον αυτο http://www.iefimerida.gr/news/339691/mpermigham-i-poli-tis-agglias-poy-katoikeitai-kyrios-apo-moysoylmanoys-efarmozetai-i ;
Δευτερη ερωτηση. Απο οτι εχω καταλαβει οι επαφες σου ειναι με ατομα της ανωτερης ταξης στην Αγγλια, τα οποια δειχνεις και να εκτιμας. Ο απλος λαος ομως πως ειναι; Σαν αυτους που ερχονται εδω το καλοκαιρι; Και πως ζουν αυτοι οι ανθρωποι. Τα μετρα της Θατσερ που εσωσαν την Αγγλια (γιατι εγω τουλαχιστον εχω την παλια εντυπωση, της ενσαρκωσης του διαβολου που κατεστρεψε την εργατικη ταξη οπως τους ανθρακωρυχους και εξαθλιωσε τον απλο πολιτη) τι επιπτωσεις ειχαν σε αυτο το επιπεδο;
Ευχαριστω, ελπιζω να μην κουρασα.
@ Π.Κ.
H Βρεττανια ως η παλιοτερη αποικιοκρατικη υπερδυναμη εχει αλλη αντιμετωπιση σε σχεση με τους Γαλλους που εφτασαν μεχρι την απεναντι ακτη.Δηλαδη περασαν απεναντι και οσο εβρισκαν (νοτιοδυτικα) πλουτο προχωρουσαν. Αλλα μεχρι εκει.
Το Commonwealth το οποιο υπαρχει ακομη και σημερα- τα απομειναρια της παλιας Βρεττανικης Αυτοκρατοριας ειναι σε ολο το πλανητη. Ειναι αυτο που λενε οτι ο ηλιος δεν δυει ΠΟΤΕ στη Βρεττανικη Αυτοκρατορια μιας και σε καποιο σημειο της παντα Θα υπαρχει φως.
Το αρθρο δεν ειναι κακο, απλα δεν ειναι ετσι ακριβως τα πραγματα. Δεν εχω παει στο Birmingham, περναω μονο οδικως απ’εξω, αλλα γνωριζω αναλογες καταστασεις στο Λονδινο που εχει περιοχες οπου ζουν αναλογα φυλες ανθρωπων. Στο Camden π.χ βορειο Λονδινο, εχει πολλους Jamaicans και μαυρους γενικως.
Οι διαφορες ειναι 2.
1) Οι Βρεττανοι εχουν αποδεχτει και ενσωματωσει τις οποιες κουλτουρες (θρησκευτικες-πολιτισμικες) εδω και πολλα χρονια. Η μεγαλη διαφορα ειναι οτι θα ακουσεις κατι που δυσκολα ακους σε αλλα μερη- μιλαω για Ευρωπη. Εκει ο μαυρος ο ασιατης ο χ-ψ που ειναι δευτερη γενια η εχει γεννηθει εκει θα σου πει ΕΙΜΑΙ BRITISH. Οχι για να αποκυρηξει την καταγωγη του ουτε επειδη ειτε φοβαται, ειτε θελει απλα να ενσωματωθει. Στο λεει γιατι το ΠΙΣΤΕΥΕΙ και γιατι ειναι ισοτιμο μελος της κοινωνιας. Πληρωνει τους φορους του, εχει τα ιδια δικαιωματα (χονδρικα οκ..). Παντου υπαρχει προκαταληψη απο την Ισλανσια μεχρι την Αυστραλια δε το συζηταμε. Σε αλλες χωρες θα σου πουν ειμαι Γαλλος αν στο πουν, αλλα απο πισω εχουν Μαροκινες σημαιες και φωναζουν οτι ειναι μεταναστες. Πολυ μεγαλη η διαφορα. Το να νιωθεις πολιτης μιας χωρας απο το να νιωθεις ‘αναγκαστικα’ φιλοξενουμενος της αρα μεσα σου ΞΕΝΟΣ και πολλες φορες εχθρος της μιας και ειναι οι κατακτητες κακο δυτικοι. Που μπορει να ειναι αλλα αυτο ειναι αλλη κουβεντα.
2) Το Birmingham ειναι ενα κακο παραδειγμα γιατι ειναι ετσι κ αλλιως μια βιομηχανικη πολη αλλα μεχρι εκει. Οπως και το Nottigham, το Leicester, το Shefield και ολα τα Midlands. Μπορει να ειναι η δευτερη μεγαλυτερη πολη αλλα δεν εχει ουτε την ανθηση του Manchester ουτε το Λιμανι του Liverpool ουτε καν την αρχουσα ταξη που εφτανε μεχρι το York πριν το πολεμο. Δεν ειναι το South του Κεντ ουτε το North του Εδιμβουργου. Βασικα δεν ειναι τιποτε τρομερο απλα ειναι σε πλυθησμο η δευτερη πολη. Αυτο οφειλεται και σε πολλους μουσουλμανους που εχουν οντως κανει ενα μικρο ‘χωριο’ εκει μεσα και λογικο ειναι να προσελκυουν αναλογα δικους τους: ενας μουσουλμανος δε θα παει στο Blackpool πχ αλλα σε μια κοινοτητα που ειναι ηδη οργανωμενη και εχει καποια απο τα δικα τους πραγματα ετοιμα (τζαμια-σχολεια κλπ)
Οπως παντα οταν παρυσιαζεται ενα αρθρο δινεται βαρυτητα σε αυτο που θελει να δειξει. Δε λεει ψεμματα- φανταζωμαι- αλλα για καθε 2 φωτο με μαγαζια που πουλανε μπουρκες υπαρχουν 1002 που πουλανε adidas και σακακια..
Στη δευτερη ερωτηση. Το Λονδινο ΔΕΝ ειναι Αγγλια. Ειδικα το West End-Κεντρο που κινουμαι εγω δεν ειναι καν Λονδινο ειναι μια πολη μεσα στη πολη. Αλλα τα standards αλλος ο κοσμος αλλες δουλειες αλλο επιπεδο. Θα δεις π.χ μαγαζια που πουλανε 5000 λιρες ενα κοστουμι, θα δεις αντιπροσωπειες της Aston-Martin, θα δεις ενοικια 3-5-10,000 λιρες ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.
Απο την αλλη το Λονδινο δεν αδειαζει στα τριημερα. Δεν πανε στο ‘χωριο’ δηλαδη οποτε δεν εχεις συγκριση οπως στην Αθηνα που το 90% ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ. Εγω π.χ σε ενα τριημερο δεν φευγω γιατι δεν εχω χωριο. Ουτε οι γονεις μου ειχαν. Κατι αναλογο υπαρχει και εκει.
Οι Αγγλοι ως λαος ειναι με διαφορα πιο αγραμματος απο μας, εχει πολυ περιορισμενη αντιληψη περαν των βασικων πραγματων που τον απασχολουν (μπαλλα, local politics, το παλατι, και αυτα.. χονδρικα). Η εννοια τους ειναι να πιουν καμμια μπυρα μετα τη δουλεια. Οσο πιο μακρια φευγεις απο το Λονδινο τοσο πιο απλος και καλος ειναι ο κοσμος. Σα λαος ειναι ιδιαιτερα φιλικος (μιλαω απο προσωπικη πειρα δεκαετιων), ειναι ΕΥΓΕΝΕΣΤΑΤΟΣ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΑΗΔΙΑΣ, και μαλλον ειναι ο πιο παραδοσιακος λαος που εχω δει στη ζωη μου. Αυτο ξερω απο τον παππου μου, ετσι με εμαθαν να το κανω αυτο θα κανω και τελος. Δεν εχει κουβεντα καν. Προσοχη δεν ειναι στρατιωτακια. Απλα εχουν αυτη τη νοοτροπια.
Αναλογα ειναι τυποκοτατοι σε θεμα νομων, ειναι τυπικοτατοι σε αυτα που θα σου πουν η θα κανουν. Μιλαω για το γενικο λαο, νουμερα υπαρχουν παντου.
Αυτο που βλεπεις με τους μεθυσμενους ειναι και αγγλικο φαινομενο, παρασκευη-σαββατο βραδυ γινωνται και εκει. ΟΧΙ στο βαθμο που βλεπεις στα φαληρακια αλλα γινωνται.Απλα η Ελλαδα για τους Αγγλους (μαζι με την Ιμπιζα παλιοτερα) ειναι η χωματερη του τουρισμου. Low budget με 300 λιρες περνανε μια βδομαδα με εισιτηρια φαι ποτο. Τι περιμενεις να ερθει? Ολη η σαβουρα που αν βαλεις και τη ΜΗ αστυνομευση (που το ξερουν) απλα ξεσαλωνουν γιατι ειναι ζωα. Οσο ζωα ειναι οι φιλαθλοι της ΑΕΚ που πηγαν 300 χμλ στο Βολο να μαχαιρωθουν. Το ζωο δεν εχει πατριδα δεν εχει τοπο δεν εχει μυαλο. Ζωο ειναι απλα.
Αν η Θατσερ δεν τα ειχε βαλει με τους ανθρακωρυχους (τους αναλογους ΔΕHτζηδες και συνδικα-ΛΗΣΤΕΣ της Ελλαδας) η χωρα σημερα θα ηταν στο ΔΝΤ μιας και θα ειχε το Ελλαδισταν συστημα που πληρωνει 50αρηδες συνατξιουχους και ξοδευει περισσοτερα απο οτι παραγει.
Απλα θα πω οτι η Θατσερ ειχε τα balls να τα βαλει με την εργατικη ταξη για να σωσει τη εργατικη ταξη- αρα το νησι απο την καταρρευση.Το θεμα Maggie ειναι τεραστιο και θελει δικο του post.
ΥΓ Σου πρωτεινω- αν εισαι οκ με τα Αγγλικα- να βαλεις μερικα bookmarks στον υπολογιση σου και να διαβαζεις (η να κανεις ενα γυρο 2-3 φορες την εβδομαδα). Στην αρχη θα σου φανουν ξενοφερτα και ισως οχι τοσο ενδιαφερωντα μιας και μιλαμε για πραγματικη ενημερωση και οχι καταθεση αποψης που κανουν τα ελληνικα μεσα με τα ‘παραθυρα’
Αλλο πραγμα τα νεα που βγαινει το BBC και λεει τι εγινε και τελος, και αλλο πραγμα η πολιτικη αναλυση που ο καθενας καλειται να πει την αποψη του για το γεγονος.
Στη πορεια θα δεις τη διαφορα.
Ειδησιογραφικα
http://www.bbc.co.uk
https://www.thetimes.co.uk/ (θελει συνδρομη για να ανοιξεις ολα τα αρθρα- θεωρω οτι 5 λιρες το μηνα-2 καφεδες το αξιζουν μιας και ειναι με διαφορα οι καλυτεροι)
https://www.theguardian.com/international Ειναι η αναποδη αποψη των times αλλα σοβαροτατη.
Στα οικονομικα:
https://www.ft.com/world/uk
https://www.bloomberg.com/europe
https://www.wsj.com/
Επειδη ειναι Βρεττανικα-Αμερικανικα sites- εχει τις τοπικες ειδησεις και τα international sections.
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο και η δική σου οπτική γενικότερα. Περιμένουμε τη συνέχεια…
Υ.Γ: Οι μεγιστάνες τύπου Φαταουλ και του δικού μας τι αντικρυσμα έχουν έξω; Και η οικονομική επιρροή κ επιφάνεια μεταξύ τους είναι μεγάλη αφού βλέπουμε τον πρωτο να υπερτερεί;
@ ΘΕΟΔΩΡΗΣ
Εχουμε μπερδεψει το ορο μεγιστανας μαλλον..
O Jim Ratcliffe- για να παμε σε ενα τυπο που κανει αναλογη καρριερα/δουλεια με τον Μελ- ειναι στα 9ΔΙΣ.
Προσωπικη περιουσια παντα. Πως το βλεπεις?
ΥΓ Ποιος υπερτερει? Στη Ελλαδα φιλε μου δεν υπαρχουν δουλειες. Συνναλλαγες με αντιτιμο υπαρχουν μονο αναμεσα σε εξουσια και ιδιωτες. Απλα ο καθενας αναλογα εχει το commission του, το ποσοστο του δηλαδη. Αλλες φορες σε χρημα αλλες σε πολιτικες θεσεις αλλες σε get out of jail καρτες..
Ευχαριστω για την μακροσκελη απαντηση. Αναμενουμε την συνεχεια των post σου.
Καποια στιγμη (αν και οποτε υπαρξει χρονος) θα ζητουσα την αποψη σου (και του Steven βεβαια, αν και αυτος μπορει) για το αν μπορει ή πρεπει ενας νεος να ξεκινησει κατι στην Ελλαδα ή να φυγει. Επειδη εχω ενα μικρο παιδι αλλα ειναι και απο προσωπικη πικρα και αναζητηση γιατι τα πραματα πανε ετσι στην Ελλαδα σε σχεση με αλλες χωρες.
Και παλι ευχαριστω.
Σαφής εισαι. Ενδεικτική εικόνα: χρέη ΔΟΛ 243.000.000 κ Μεγκα 200.000.000. Οι τράπεζες κάνουν κούρεμα του χρέους 70%-80% και ο ΔΟΛ παραδίδεται άσπιλος κ αμόλυντος στο νέο του αφεντικό. Ποιοι πλήρωσαν και πληρώνουν τα υπερ-δάνεια; βρείτε
Πότε θα γίνει η επόμενη ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών, είπαμε;
Προκλητική και εξωφθαλμη διαφθορά, στοιχείο του ευρωπαϊκού Νότου.
@ ΠΚ
Θα σου πω απλα οτι εγω τη κορη μου τη ‘διωχνω’ στο Λονδινο και εχει πειστει απο μονη της οταν τελειωσει να μεινει εκει μονιμα για εργασια-τροπο ζωης.
Δεν υπαρχει κανενας λογος να γυρισει στην Ελλαδα. Μπορει ανετα να κανει τις διακοπες της οποτε θελει.
Αναλογα και εγω τα εχω μαζεψει και εχω ανεβει εδω και καιρο. ΑΝ ποτε σοβαρευτουν βλεπουμε
@ ΘΕΟΔΩΡΗΣ
Φυσικα ΚΑΝΕΝΑΣ δε παει να αγορασει μαγαζι με χρεη. Τι κουρεουν οι τραπεζες? Γιατι αυτη ειναι αλλη κουβεντα.
3 φορες επρεπε να εχουν κλεισει. Μας εχουν κοστισει 150 δις και ακομη υπαρχουν.
Κουρευουν απλα αυτα που τους χαρησαμε ΟΛΟΙ με το ζορι.
Και για να τα λεμε ολα δεν ειναι μονο τα αφεντικα ππυ εφαγαν.
Οταν εβλεπες του Λαλακηδες και τις Μενεγακηδες να πληρωνωνται εκκ καθε χρονο απο που τα πληρωνε ο καθε ΔΟΛ?
Θα μου πεις αυτοι ειναι 100 και ολοι οι αλλοι ειναι 3000 που παιρνουν 1-1,5 χιλιαρικο.
Μαζι σου..
Τα ειπα γι το θεμα των δανεισμων. ΟΥΚ ΛΑΒΕΙΣ ΕΚ ΤΟΥ ΜΗ ΕΧΩΝΤΩΣ.
Και φυσικα ουκ λαβεις για χρεη αλλων. Βλεπε Μελ στη ΑΕΚ Γ Εθνικης. Το κοντο που τη φεσωσε μεχρι τα μπουνια τον πειραξε κανεις? Τον Χ-Ψ-Ω Παππα, Νοτια, Αδαμιδη, Θανοπουλο?
Η κριση φιλε μου ειναι αλλου και οχι στα λεφτα. Τα λεφτα να ξερεις πανε και ερχωνται στη ζωη.
Οταν ακους τον αλλον υπουργο παιδειας να σου λενε καταργω τις εξετασεις να πιουνε κανα ποτακι τα παιδια!!! (16-17 χρονων να πινουν αλκοολες..) και σημερα το Βουτση να λεει για τους καταληψιες ΜΑΘΗΤΕΣ οτι δεν κινδυνευει η δημοκρατια απο ενεργους πολιτες τι περιμενεις?
Αντι να ξεστραβωθουν πρεπει να κανουν καταληψεις και να πινουν κανα ποτακι. ΣΑ τα μουτρα τους δηλαδη με τον αρχικαταληψια λαοπροβλητο που οποτε το ανοιγει γελανε τα κατσικια παρδαλα και μη. Που δε ξερει βασικες γνωσεις δημοτικου.
Τι περιμενεις απο το καθε Βουτση που ο γιοκας του εχει καταδικαστει και ομολογησει ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΕΝΟΠΛΕΣ και αυτος ελεγε οτι τον … καταλαβαινει?
Το τρίπτυχο ΜΜΕ-πολιτική εξουσία-διαφήμιση όπως διαμορφώθηκε μετά την μεταπολίτευση συνέβαλαν καθοριστικά στην τωρινή κρίση.
Οι πολίτες/ τηλεθεατές αυτών των μέσων ήταν και θα είναι “τσάμπα εργαζόμενοι ” προς ποσοτικοποίηση για κέρδη μέσω της διαφήμισης. Τα συγκεκριμένα άτομα που
ανέφερες μέσω της φήμης, μιας υπεραξίας, εξαργυρωναν την αναγνωρισιμότητά τους με απολαβές εκατομμυρίων από θαλασσοδάνεια που έπαιρναν τα κανάλια από τράπεζες, για τις οποίες σήμερα εγγυώνται οι φορολογούμενοι. Τι πρόσφεραν αυτά τα μέσα και το περιεχόμενό τους; Εθισμό στην κατανάλωση που δίνει μια ψευδή αίσθηση κοινωνικής ανόδου, αποπροσανατολισμο του πολιτη απο τα καθημερινά θέματα που είναι κατ’εξοχήν πολιτικά θέματα. Αφού απεσπασαν τη συναινεση του διαμορφωσαν τάσεις, στάσεις κλπ
Ελπίζω ότι τώρα πια με τη συρρίκνωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και της διαφήμισης, τις νεες τεχνολογίες και τη νεα γενιά να έχουμε καταλάβει περισσότερο τη λειτουργία του μηχανισμού και να έχουμε αποκτήσει μια στοιχειώδη κριτική σκέψη.
ο δευτερος παραγων (πολιτική εξουσία) ειναι ομως που ανοιξε τις κανουλες στις τραπεζες να δινουν διακοποδανεια να πας στη μυκονο ΣΚ να χαλασεις 5,000 ευρω.
Γιατι καταναλωση χωρις χρημα ασυστολο δεν υπαρχει.
Οταν σε παρακαλαγαν και σου πεταγαν καρτες στη μουρη με επιτοκια 20% εσυ (δε μιλαω προσωπικα φυσικα) τις επαιρνες.
Το προβλημα κατ εμε δεν ειναι τοσο τα επιχειρηματικα δανεια (απλα ειναι ογκοδεστερα) αλλα τα προσωπικα.
ο απλος κοσμος δεν εχει να πληρωσει αρα δεν εχει να καταναλωσει το προιον-υπηρεσια που θα κρατησει τη Χ-Ψ επιχειρηση.
Οι πρωτοι που εκλεισαν ηταν οι Κωστοπουλοι και οι Λυμπερηδες που πουλαγαν life style και φουμαρο σε ενα κοσμο που αγοραζε δανεικες porsche με 2000 μισθο και αποπληρωμη με 20% σε 10 χρονια.
Εδω λοιπον εμφανιζεται ο απαιδευτος λαος που αγοραζε οτι του πεταγαν απο διαφημηση μεχρι αγαθα.
Φαυλος κυκλος ηταν με το τετραγωνικο να εχει φτασει 5 και 10 φορες παραπανω απο την αξια του, μιας και ο πλακας με τον μπετατζη για να εμφανιστουν στο γιαπι ηθελαν 300 ευρω μεροκαματο.
Να σου πω παραδειγμα που αλουμινας ΓΥΦΤΟΣ εχει ερθει να αλλαξει τη γκαραζοπορτα και μου ελεγε οτι παραγγειλε την καινουργια 7αρα BMW?
Δηλαδη αμα ο αλουμινας ειχε 7αρα ο νευροχειρουργος τι επρεπε να εχει?
Ξερεις ποσες καρτες εχω? ΚΑΜΜΙΑ. Η μαλλον ΜΙΑ εταιρικη για να κανω κρατησεις σε αεροπορικα και ξενοδοχεια. Που πληρωνεται με το που γινεται η δαπανη τελος του μημα ΟΛΗ. Ο χειροτερος πελατης της τραπεζας ειμαι εταιρικα με ΜΗΔΕΝ δανεισμο. Ξερεις ποσους ειδα γυρω μου να γινωνται αλυσιδες και group? Να εχεις τον αλλον (καλο φιλο) και να σου λεει ελα μωρε 8.000 νοικι δινω σιγα!! Ρε ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ?
Να σου πω γι αλλο φιλο που επαιρνε 7,000 μισθο κυβερνητη της ΟΑ με ΜΟΝΙΜΑ κλεισμενο δικλινο στο Μακεδονια (απο την ΟΑ) μιας και ειχε ‘βαση’ πανω? Με 8!!! εισητηρια ΤΣΑΜΠΑ Αθηνα -Θεσσαλονικη ΤΟ ΜΗΝΑ. Ποιος τα πληρωνε ολα αυτα? Ξερεις τι κανει τωρα? Ειναι στη Turkish ζει μονιμα στη πολη και κανει εσωτερικα Τουρκια. Πανε και τα Range Rover πανε και τα ΣΚ στη μυκονο πανε και τα σπιτια στη Φιλοθεη. Παιρνει 4,000 δολλαρια, ΖΗΤΗΜΑ να του μενουν τα 2, εφυγε στα 43 του εδω και 5 χρονια να παει να μεινει στη σαχλαμαρα και λεει παλι καλα γιατι ηταν και 3 χρονια ανεργος..
Το ειδα πριν κανα μηνα και ειδα ενα ανθρωπο ΘΛΙΜΜΕΝΟ, συμβιβασμενο, να αισθανεται και τυχερος που ‘εκατσε’ και αυτο. Να μου λεει γυρναω σπιτι μετα απο 2 μερες στα γαμιδια της τουρκιας μονος μου και δεν εχω ενα ανθρωπο να πω μια κουβεντα. Πραγματικα σου μιλαω με επιασε καταθλιψη γιατι ειναι καλο παιδι και τον ξερω απο το γυμνασιο.
Αμα δεν υπαρχει μετρο και μυαλο (δε λεω να κανεις το καλογερο αλλα σκεψου και λιγο) φτανεις σε αυτα που λες.
Καλησπέρα Δημήτρη.
Πιστεύεις ότι σε όλο αυτό το χάλι της χώρας κ των πολιτικών που την κυβερνουσαν υπάρχει ευθύνη κ από την ελίτ της χώρας;
Διότι από ότι αντιλαμβάνομαι στην Αγγλία, μπορεί ο λαός να είναι πιο αγράμματος όπως αναφέρεις από εμάς, αλλά υπάρχουν πράγματα που η ελίτ τους(οικονομική αναφέρομαι πάντα) δεν θα τα αποδεχοντουσαν.
Να το θέσω αλλιώς το ερώτημα:οι πολιτικοί ανέδειξαν αυτή την ελίτ ή η ελίτ αυτούς τους πολιτικούς γιατί τους βόλευε να κάνουν τις μπίζνες τους;
@ Φώτης
Πρωτον δεν υπαρχει ελιτ. Η να το πω αλλιως ‘ελιτ’ Β ΕΘΝΙΚΗΣ ειναι ο Κωστοπουλος, ο Λυμπερης, ο Καισαρης (κοσμηματα), ο Λιακουνακος, ο Ψωμιαδης (Ασπις), ο Λαυρεντιαδης και ολοι αυτοι οι τυποι που ξαφνικα απο το 80 και μετα βρεθηκαν να παιζουν με δις.
Τα παλια τζακια ειναι αλλη ιστορια. Απαντας μονος σου: η ελίτ αυτούς τους πολιτικούς γιατί τους βόλευε να κάνουν τις μπίζνες τους.
Οταν ακους π.χ τον Κοντομηνα στη τηλεοραση να λεει ΕΥΘΕΩΣ: εγω σας στηριξα για να βγειτε, ποσο πιο απλα να στο πει?
Οταν βλεπεις τη μανταμ να κουβαλανει το Τσιπρα- ενα ΑΜΟΡΦΩΤΟ ΒΛΑΚΑ- στην Αμερικη για να γινει ρεζιλι με τον Κλιντον ποσο πιο απλα να στο πει?
Οταν βλεπεις το Κουρη να χρωσταει 500εκκ μονο σε ΙΚΑ και φορους, και εχει πρωτοσελιδο (αφου κυκλοφορει ελευθερος) MH KANEΙΣ ΠΙΣΩ ΑΛΕΞΗ… τι ψαχνεις?
Αλλα εγω ο αφελης θα ρωτησω αλλο. ΟΚ αυτοι τη δουλεια τους κοιτανε να κανουν. Τη Σεληνη το Θεοχαρη τον Ανατολακη το Ζουραρι τον Χαικαλη!! το Πολλακη το Κασιδιαρη και ολα αυτα τα ΒΟΥΡΛΑ, ΠΟΙΟΣ τα ψηφισε? Ο κοντομηνας η ο βαρδης μονο?
ΥΓ Στην Αγγλια περσυ αν θυμαμαι ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ βουλευτης γιατι κατηγορηθηκε (πριν καν εκδικαστει) οτι πηρε 17,000 λιρες.
Στην Ελλαδα ο Σταθακης ‘ξεχναει’ 2εκκ ευρω και βγαινει 3 φορες υπουργος!
Η διαφορα ειναι οτι εκει ΔΕΝ ΑΝΕΧΩΝΤΑΙ σαχλαμαρες. Δεν λεω οτι ειναι αγιοι και δεν πεφτει κλεψια λεω οτι αν καποιος πιαστει απλα τελειωσε. Εδω οχι απλα δε τελειωσε αλλα γινεται ΠΘ αλα Αντρεα που οι κουτες με τα δεκαχιλιαρα εκαναν βολτες καθε μερα. Η Euklid που μας λεει να βαλουμε τα λεφτα μας στις τραπεζες αλλα ο ιδιος τα εχει στη Black Rock..
Τα παραδείγματα σου αντικατοπτρίζουν όλα την περασμένη εκείνη εποχή, της δήθεν ευμάρειας. Η χώρα κατανάλωνε περισσότερο απ όσο παρήγαγε. Αυτό που έχω να πω είναι ότι τη σκεψη μας την επηρεάζουν και οι εξωτερικές συνθήκες/ προσλαμβάνουσες οπότε γι αυτό λέω οτι τα μέσα μαζικής αποχαύνωσης ως ισχυρός ιδεολογικός μηχανισμός όπως πχ. η οικογένεια, το σχολείο έπαιξε πολύ ρόλο. Έπειτα όλα είναι και επιλογές που κάνουμε ή δεν κάνουμε.
Νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Ανάφερε τον κ στους Άγγλους να μας δώσουν κ πνευματικά δικαιώματα. Δεν ξέρουν τι χάνουν.
Δεν υπαρχουν αυτα απανω.Αυτα μονο Ελλαντα
Ανοίγουν τόσα θέματα εδώ που δε γίνεται να τα πιάσουμε με μία ανάρτηση. Άνοιξε κουβέντα για ΕΕ-ΗΒ αλλά πέρασε σε θέματα κοινωνικοπολιτικής ταυτότητας των βρετανών.
Ως σύζυγος βρετανίδας και κάτοικος βρετανίας πλέον της δεκαετίας πια έχω τις εξής παρατηρήσεις:
@ΠΚ Όντως ο Dimi συναγελάζεται με την πάνω κάστα. Καταρχήν υπάρχει αυτό το πράγμα εδώ, καμία σχέση με γιουνάν μπεηλίκ. Τεράστια διαφορά είναι ότι επειδή στην ελλάδα είναι άπαντες οι ΓΤΠ (και το βλέπουμε καθαρά με την “κρίση”), ληστοσυμμορίτες, λαθρέμπορες, νεόπλουτοι και μπροστινοί βγάζουν σύνδρομα μεγιστάνα (φάση προέδρων ομάδων, καναλιών, βόλτες με συνοδεία μπράβων και κομβόι μπατσικών κλπ). Τα παλιά λεφτά στην Αγγλία ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΜΑ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠ ΑΥΤΟΥΣ. Κινούνται σε παράλληλο σύμπαν: Exclusive clubs, boarding schools, συγκεκριμένες περιοχές στο Λονδίνο (ΟΧΙ τσέλσυ!) και σε stately homes στην πανέμορφη εξοχή. Και γενικά είναι στην κουλτούρα τους να περνάν απαρατήρητοι.
Εγώ ζω πια εκτός Λονδίνου (αλλά commuter belt), οπότε είμαι κομμάτι του Middle England, δες Tory shires και γενικά middle class. Και εκεί λίγα κοινά με ελληνική μέση τάξη. Βασικά οι βρετανοί μεσοαστοί είναι πιο βαρετοί και μηχανικοί, έχουν συγκεκριμένα και συγκροτημένα ενδιαφέροντα (λχ…κηπουρική, TV: GB bake off, strictly come dancing, μπαλίτσα το ΣΚ, DIY και γενικά πόρωση με property). Είναι πολύ πιο δύσκολο να δεις κάποιον, λχ, για ένα καφέ, αλλά αυτό είναι κοινό με όλους στη Β/Δ ευρώπη. Είναι πιο γενικά κλειστοί, αλλά από την άλλη…και πιο ανοιχτόμυαλοι από τους έλληνες, 50%+ των βρετανών είναι άθεοι/αγνωστικοί άλλωστε (μεγάλη κουβέντα). Πάντως στο θέμα αυτό, τους θεωρώ και λίγο αδίκως κατηγορούμενους. Είναι σαφώς πιο ζεστοί από όλους τους κεντροευρωπαίους -πιστεύω- μόνο οι Δανοί (οι αγαπημένοι μου βόρειοι) είναι γενικά πιο ρηλάξ.
Όπως λέει οι DImi το Λονδίνο ΔΕΝ είναι Αγγλία είναι κάτι ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικό. Έχω ζήσει και από τις 2 μεριές και το επιβεβαιώνω.
Η εργατική τάξη έχει -ακόμα- έντονη ταξική συνείδηση επίσης και έχω βαθύτατη αγάπη στη λαϊκή τους κουλτούρα και τους πιο σημαντικούς της ανθρώπους: Ένας λαός που έχει βγάλει ένα Λέννον, Μπόουι, Τζο Στράμμερ (πες το στο Suggs, Dimi!), ή ακόμα ένα Michael Cane, Charlie Chaplin (λαικά παιδιά του Ν Λονδίνου, γι αυτό τους αγαπώ!) κλπ κλπ, Monty Pythons, Siouxsie Sioux etc etc έχει κάτι, δε μπορεί.
Επίσης, καλά λέει ο Dimi ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ Βρετανού-Άγγλου, κάτι αντίστοιχο με Έλληνα-Ρωμιού, αλλά πρέπει να ζήσεις λίγο εδώ να δεις πως λειτουργεί. Όντως οι 2-3-νιοστής γενιάς από τις αποικίες εντάσσονται μέσα από αυτό τον πολύ χαλαρό και έξυπνο μηχανισμό, που υπάρχει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ εδώ. Κανένας άλλος από το G-8 δεν είχε αυτοκρατορία μέχρι το ΒΠ. Τώρα το πως δουλεύει αυτό πια, ο Dimi έδωσε μιά εικόνα -ίσως λίγο εξωραϊσμένη. ΒΑσικά οι δεσμοί υπάρχουν αλλά όχι όσο δυνατοί θα ήθελαν να πιστεύουν οι Άγγλοι. Αλλά υπάρχουν…
Κλείνω αυτή την ανάρτηση με το ζήτημα Θάτσερ: Η Θάτσερ κατάλαβε τέλος του 70′ ότι το σύστημα αλλάζει και έπρεπε να αλλάξει και η βρετανική κοινωνία και οικονομία. Πρόβλημα είναι ότι η ΤΙΝΑ, τα trickle down economics και η άποψη “δεν υπάρχουν κοινωνικές ομάδες αλλά μόνο άτομα και οικογενειάρχες” ήταν ΟΚ το 81…αλλά το 2017 το μοντέλο της πέθανε.
Επίσης, πολλά προσάφθηκαν ΑΔΙΚΩΣ στο συνδικαλισμό κλπ, αλλά τσακίστηκαν ολόκληρες κοινότητες και πόλεις ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΘΕΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ. Πήγαινε δούλευε 0 hour contract στο super market σου λέει, αν θες να σπουδάσεις να κάνεις κάτι καλύτερο, πρέπει να σκάσεις 70-80Κ και μετά να τα κουβαλάς σα χρέος, χωρίς να μπορείς να σηκώσεις και άλλα τόσα να ρίξεις προκαταβολή να πάρεις κάνα κεραμίδι…
Ding dong the witch is dead της τραγουδάγαν, όχι…σαν το μητσοτάκη τις προάλλες (και καλά…). Οπότε ναι, τους έσωσε για μιά 20ετία, αλλά από τη Lehman και τούδε την ψάχνουν αλλιώς -όπως και όλοι-.
Ας μην πούμε και πόσο καλά της έκατσαν (τυχαία?) τα Φώκλαντς…
Να συμπληρώσω 2-3 ακόμα:
1. Κατ’ εμέ οι βρετανοί είναι ο πιο ανεκτικός λαός ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ στους ξένους-για πολλούς λόγους
2. Μόνο και μόνο το χιούμορ τους και ο αυτοσαρκασμός τους δείχνει πόσο ισχυρές άμυνες έχουν σαν κοινωνία και πολιτισμός…
Το περπάτημα χήνας στο τέλος μου θύμισε το άλλο…
Γιωργο
Ο Suggs ειναι αιτια συλληψης απο την αστυνομια 24/7 δε φανταζεσαι τι λεει και τι κανει.
Κλαιγαμε απο τα γελια ο ανθρωπος ειναι απο αλλη διασταση.
Τρεμω στη ιδεα να τον εβλεπα πιο νεο, τωρα εχει λεει χαλαρωσει.
Αμα ειναι αυτο χαλαρο..εγω ειμαι δεσποτης ΠΕΙΡΑΖΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ Ο ΠΡΩΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ.
Με μια προυποθεση ομως, ηταν ΚΥΡΙΟΣ προς ολους ση πλακα του
ΥΓ Το περπατημα ειναι απο το Ministry of Silly Walks, οκ ο Gleese ειναι αλλου
@Γιώργης ο γαρατζέος, @The Snitch
Ευχαριστω, πολυ διαφωτιστικες οι απαντησεις σας.
Το ξέρω…μας το λέγαν πριν κάτι χρόνια και στην παμπ του στο Κάμντεν…
Εγώ το έχω παράπονο που μιά φορά πέτυχε σε παμπ τυχαία ο κουνιάδος μου τον Joe Strummer και από το πουθενά γνωριστήκαν και τα λέγαν…τρομερός άνθρωπος, λέει…
έχουν αυτοί οι διάολοι (σαν το Suggs…) ένα βαθύ ανθρωπισμό, μιά ψυχή βαθιά…και ζουν και τις ζωές τους όπως θέλουν ΑΥΤΟΙ, και χωρίς να παίρνουν τίποτα κι από κανέναν….εδώ ακούς τον τελευταίο δίσκο των stones και παίζουν ζωντανή ηχογράφηση με ενέργεια 20χρονων…
Πιστευω, πως με την σημερινη αναρτηση εγινε μια πολυ καλη αρχη,οπως και με τα σχολια που ακολουθησαν. Μου αρεσε το ξεκαθαρισμα ,αλλο Αγγλος αλλο Βρεττανος,οπως επισης και τι εχει πλεον ο Ελληνας σαν οπλα του,σαν πλεονεκτημα.Το μερος του και το μυαλο του που δεν το χρησιμοποιει…. Λεπτομερειες για την ζωη στο νησι δεν πολυγνωριζω,συλλεγω ομως πληροφοριες για συγκεκριμενο λογο. Θα παμε σε συζητησεις που ξεφευγουν της ελληνικης μπακαλικης,και να θυμαστε,το λεω τωρα, πως η επισκεψιμοτητα θα αυξηθει κατακορυφα.
Ενα σχολιο για αρχη,που εχει να κανει με την πολιτικη της Θατσερ,που ισως βγει καποιο συμπερασμα για το ερωτημα,τι τελικα ψηφιζει ο καθε λαος και τι του αξιζει. Η Θατσερ ηταν ηδη πρωθυπουργος οταν ξεκινησε την μαχη με τα συνδικατα. Μια μαχη αδυσωπητη θα ελεγα,αφου μιλαμε για μια ταξη που αποτελει την ραχοκοκαλια. Βεβαια, οι στρατιες των ανεργων ηταν παραπλευρες απωλειες για αυτην,δεν γινεται ομως να μην της αναγνωρισεις οτι εβλεπε μπροστα και ξεκινησε στο ΤΩΡΑ για να ΕΧΕΙ αυριο… Κατι αναλογο που ηθελε να κανει και ο Μητσοτακης,μονο που δεν τον αφησαν ΚΑΙ οι ΔΙΚΟΙ ΤΟΥ. Αρα, η παιρνεις φορα και καθαριζεις την μπουγαδα μην υπολογιζοντας το κοστος το πολιτικο,η κανεις μισες δουλειες και σε τρωει η μαρμαγκα. Η Θατσερ υποστηριχτηκε και απο τον πλουτο του νησιου,και αυτο ηταν υπερ της, χωρια πως της προεκυψαν και τα Φωκλαντ οπως αναφερει κι ο Γιωργης ο γαρατζεος,που φουσκωσαν με περηφανεια τον βρετανικο λαο,θυμιζοντας του την αυτοκρατορια. Το περιβαλον της κοινωνιας,του κρατους δικαιου, της συμπεριφορας των πολιτων,το καθοριζει η κυβερνηση,το κρατος. Μην μπερδευουμε τις λεξεις,πως κρατος ειμαστε εμεις ο λαος,εμεις τους βγαζουμε,αυτους εχουμε με αυτους κανουμε δουλειες. Η Θατσερ,ειναι πλεον πραγματικοτητα,πως εκανε οτι εκρινε σωστο, για την χωρα της,ΟΤΑΝ ηταν ηδη κυβερνηση,με την εννοια πως προεκλογικα δεν ειχε προαναγγειλει αυτα που ακολουθησαν ,γιατι δεν θα την ψηφιζε ουτε ο αντρας της.
Και δεν θα πρεπει να ξεχναμε κατι πολυ βασικο.Απο ποια ,μερια “ειναι” αυτος που αναφερει ολα αυτα τα σωστα – για μενα τουλαχιστον- που γραφονται στο κειμενο. Βορρας και Νοτος. Δυο διαφορετικοι κοσμοι,εσυ τουλαχιστον ξερεις κατι παραπανω, που θελουν πολλοι απο αυτους να αλλαξουν και να πανε οι “κατω” πανω, και οι “πανω” κατω…
@ Γιωργος
Οσο ειμουν φοιτητης κατεβαινα- οπως ολοι- στην Ελλαδα στις διακοπες. Επειδη ειμαι αναποδος ανθρωπος, τελειωσα το Λυκειο ΔΕΝ εδωσα εξετασεις (δε πηγα καν) και ειχα κανει τοτε (1985) μια εταιρεια μαζι με ενα φιλο παλιοτερο dj στα καλα clubs της αθηνας τοτε που διοργανωναμε παρτυ- δεξιωσεις κλπ. 18 χρονων σκατο εγω 25 αυτος. Παραλληλα δουλευα το πρωι σε δισκαδικο στο κολωνακι. Η εταιρεια υπαχει ακομη- την εχει ο Αντρεας κανονικα και μαλιστα ειναι top στο χωρο της βγαζωντας και παρα πολυ καλα λεφτα- εγω απλα αποχωρησα για να συνεχισω τη ζωη μου.
Αυτο για 3 χρονια, μετα πηγα 2 χρονια ναυτικο οπου και εκει μου ΕΚΑΤΣΕ απο το πουθενα και πηρα στο 3μηνο μια καλη θεση με καθημερινη εξοδο στη Σαλαμινα. Στην ουσια δουλευα γραμματεας ενος καραβανα, Δ.Υ, 7-5 καθε μερα και ΟΛΑ τα ΣΚ εξω, παραπονο δεν εχω. Αρα συνεχιζα οποτε μπορουσα κυριως ΣΚ να δουλευω. Στο Island π.χ που πρωτοανοιξε στη Βουλιαγμενη (πριν παει εκει που ειναι τωρα και γινει grande) το πρωτο καλοκαιρι το εβγαλα ολο εγω..Πιστιρικας τοτε και οι αντοχες ηταν αλλες, αμα το κανω αυτο σημερα 2 μερες ειμαι νεκρος. Γιατι μου αρεσε και γιατι εμενα μονος μου απο μικρος.
Με το περας 2 χαμενων χρονων στο ενδοξο ΠΝ φευγω για το νησι να σπουδασω-αυτο ηταν το πλανο μου εξ αρχης. Οποτε στις διακοπες ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΗΘΕΛΑ αλλα και για να μην επιβαρυνω οικονομικα, δουλευα και περναγα και καλα και εβγαζα και λεφτα. Τα οποια τα τρωγαμε βεβαια- ειναι ζητημα να γυρισα απο νησι μια φορα με λεφτα στη τσεπη μου αλλα δεν ηταν αυτος ο σκοπος μου.
Στη Παρο λοιπον που την εβγαζα τα καλοκαιρια στη Ναουσσα εχουν σκασει διαφοροι.
David Gilmour-Richard Wright που ειχε παντρευτει και τη Bianca ελληνιδα, david bowie μιλαμε για τετοια μεγεθη. Καλο το μαγαζι, κυριλε, στη γωνια στο λιμανακι να σκαει το κυμα πανω μας, υπαρχει ακομη με την ιδια ιδιοκτησια φιλου μου. Ειναι δε το ΜΟΝΑΔΙΚΟ μαγαζι της Ελλαδας που εχει μπει στη λιστα του Rolling Stone ever. Ουτε μυκονος ουτε σαντορινη ουτε αθηνα, μιλαω για εποχη 1991-1996 πεντε σαιζον εβγαλα εκει μεχρι να αποφοιτησω.
Ο Mick Hucknall ερχωταν επι μια βδομαδα και αραζε στη κονσολα, επαιρνε μια μπυρα ανα μια ωρα και απλα χαζευε. Μονος του παντα, προφανως του αρεσε ο χωρος και το ολο σκηνικο. ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ δεν μου ειπε ΚΟΥΒΕΝΤΑ τι να βαλω τι να κανω. Ουτε μια φορα δεν το επαιξε καπως, ουτε μια φορα δεν εκανε το πολλα βαρυ.
Με το ζορι δεχωταν να τον κερασουμε καμμια τεκιλα και αυτο αργα που τα ειχαμε πιει ολοι. Απο τακτ 1 εβδομαδα δεν επαιξα ουτε ενα κομματι του και ηταν η εποχη που μεσουρανουσε και εσπαγε τα κοντερ επι δεκαετια και βαλε. Μιλαμε για απολυτα αναγνωρισιμο τυπο, ποσοι ginger με μαλλουρα κυκλοφορουσαν στο νησι?
Καναμε τη πλακα μας, γελασαμε με τη ψυχη μας, και τη τελευταια βραδυα μου λεει στο κλεισμο (5-6 η ωρα το πρωι) σε γεματο club καθημερινα, αυριο φευγω δε θα σε ξαναδω σε ευχαριστω που ΔΕΝ εβαλες ουτε μια φορα ΕΝΑ τραγουδι μου, δεν μου ειπες ΠΟΤΕ να κανω κατι η να πω κατι. Τυπαρας, εσκαγε με το τζινακι του και το t-shirt του, πληρωνε ΠΑΝΤΑ καθε ποτο με το ερχωταν δεν ηθελε καν το κλασσικο να τα δωσει ολα μαζι στο τελος. Ο λογος δε που αραζε σε μενα ηταν να γλυτωνει το σπρωξιμο και να μη το πριζουν, κατι που ΕΥΓΕΝΕΣΤΑΤΑ ρωτησε τη πρωτη μερα, αν μπορει να καθεται διπλα μου δηλαδη που ειχα και χωρο αλλα και ασυλια μιας και ηταν υπερυψεμενα λιγο και δεν τολμαγε κανεις να ανεβει χωρις την αδεια μου. Αλλαξαμε τηλεφωνα και βρεθηκαμε και 3-4 φορες στο Λονδινο, μετα χαθηκαμε αλλα ειναι αυτο που λες: έχουν αυτοί οι διάολοι (σαν το Suggs…) ένα βαθύ ανθρωπισμό, μιά ψυχή βαθιά…και ζουν και τις ζωές τους όπως θέλουν ΑΥΤΟΙ, και χωρίς να παίρνουν τίποτα κι από κανέναν….
ΥΓ Εβαλα μετα απο 5 χρονια και λιγο απο το CV μου γιατι στο κανονικο που εχω σηκωσει στη σελιδα οταν αρχισαμε κανω χαβαλε μονο.
@ conpater
Σωστα αλλα τα εκανε ΚΑΙ ΞΑΝΑΒΓΗΚΕ KAI TO 84 KAI TO 87.
Αυτο ειναι το τριτο μερος (η Maggie δηλαδη) της κουβεντας. Με τη κορη μου να κανει ηδη διατριβη στο θεμα μιας και τα modern british politics ειναι το αγαπημενο της κομματι και αναμενωνται ομορφες κουβεντες στο μελλον.
Τα νουμετα to cut a story sort της Maggie ειναι αυτα
GDP and public spending by functional classification
% change in real terms 1979/80 to 1989/90
GDP +23
Total government spending +13
Law and order +53
Employment and training +33
Health +32
Social security +32
Transport –6
Trade and industry –38
Housing –67
Defence –3
Αυξησε το ειδοσημα του πολιτη 23% σε 10 χρονια
Αυξησε την ασφαλεια 53%!!
Αυξησε τις δουλειες 33% ξοδεψε για υγεια 32% παραπανω και αλλο τοσο για ταμεια-ασφαλειες.
Μειωσε αναλογα το housing δηλαδη τις αγορες σπιτιων 67% και το trade 38%, απο καπου πρεπει να κοψεις για να κανεις δομες.
Θα τα πουμε αυτα και θα βοηθησει και ο Γιωργος που τα ζει.
Αυτο ΑΚΡΙΒΩΣ λεω. Ανεβηκε,ΕΚΑΝΕ, ειδε ο κοσμος καποια πραγματα που εδειχναν πως τον οφελουν στο τωρα λιγο,στο μετα πολυ, και την ξαναψηφισε.
Αρα ο κοσμος, εκτιμησε τον τυφωνα ΘΑΤΣΕΡ, τις προσπαθειες της και τα αποτελεσματα της. ΑΞΙΖΕ να ξαναδωσει τον ψηφο του ? Μια ειναι η απαντηση, ΝΑΙ. Αξιζε ,εκ του αποτελεσματος, να ξαναζητησει την ψηφο τους ? ΝΑΙ ειναι η απαντηση. Αμφιδρομη η σχεση,η οπως λεμε στα μαθηματικα ,διπλη συνεπαγωγη. Παραπλευρα,θα υπαρχουν παντα,ειτε οφελη ειτε απωλειες. Το που απευθυνονται οι απωλειες ειναι το θεμα,και τι χρονο χρειαζεται για να εκμηδενιστουν.
Σημειωνω δε, πως σε ολη την ευρωπη,υπηρχε ανοδος των σοσιαλιστων,Παπανδρεου,Μιτεραν, Παλμε, Γκονζαλεθ στην Ισπανια,και στην Αγγλια βγηκε η αντιθετη Θατσερ. Παμε παρακατω λοιπον, αυτα για το τριτο μερος.
Κατι σχετικο-ασχετο,για να καταδειξουμε την νοοτροπια. Την ιδια μερα που στην μητροπολη ηταν η σωρος του Μητσοτακη, και ολη η αφροκρεμα της πολιτικης και οικονομικης ζωης του τοπου ηταν παρουσα, στο Κολωνακι στον Αγιο Διονυσιο κηδευοταν ο Γουλανδρης με παροντες τον Κουρουπλη σαν υπουργο ναυτιλιας,τον Πικραμενο που ηταν προσωπικος του φιλος και…καποιους αλλους. Ηταν ομως προσωπικοτητες και φιλοι απο Αμερικη ,Αγγλια, Ελβετια και αλλες ευρωπαικες χωρες ,που ηταν και η αφορμη να καθυστερησει η κηδεια του λιγες μερες για να προλαβουν να ερθουν. Δεν θα μπω στην διαδικασια ποιος προσφερε περισσοτερο η λιγωτερο στην χωρα, αφου ως γνωστον δεν γινεσαι ευεργετης αμα δεν εχεις καβατζαρει με διαφορους τροπους για δεκαετιες. Θα πω ομως πως δεν ακουσα τιποτα σε κανενα καναλι,αντιθετα φτασαμε να μετρησουμε μεχρι και τις ελιες απο το νεκροταφειο στα Χανια,αφου υπηρχε πολυς κενος χρονος,οπως και στην εξοδιο ακολουθια.
1-2 πράγματα που θα ήθελα να ξεκαθαρίσω -για τη δική μου οπτική-
1. Παρακαλώ να μην μπερδεύουμε το Μητσοτάκη -και όλο του το σόι που μας έχει κατσικωθεί- με τη Θάτσερ, ότι σχέση δηλαδή έχει το μπουζούκι με τον αστυνομικό.
2. Κάθε λαός ψηφίζει ότι του αξίζει. Αλλά άλλη δυνατότητα υπάρχει για τον βρετανικό να βρεθεί κάποιος άξιος με όποιο όραμα και άλλη για τον Ελληνικό (όπου δεν υπάρχει περίπτωση οι “προστάτιδες δυνάμεις” να επιτρέψουν οποιοδήποτε σοβαρό να ηγηθεί). Άποψη μου είναι ότι αυτή την στιγμή ΔΕΝ υπάρχει τέτοια επιλογή στις βρετανικές εκλογές, αλλά έχω προτίμηση.
Όσον αφορά τη Θάτσερ, δε διαφωνώ με τα στατιστικά που παραθέτει ο Ντίμι, αλλά τονίζω από πολιτική και οικονομική καθαρά σκοπιά το θέμα του τάιμινγκ. Εξηγούμαι:
Ναι, τη βγάλαν 3 φορές,αλλά (ξέρω θα μπω σε υποθετική φάση “αν η γιαγιά μου είχε ρόδες”):
1. Της έκατσαν τα φώκλαντς
2. Της έκατσε ο Ρήγκαν-Φρήντμαν και η αλλαγή ΚΑΙ του αμερικανικού μοντέλου (διαβάστε για πετρελαϊκές κρίσεις και χρεωκοπία της ΝΥ)
3. Η βρετανική οικονομία είχε πιάσει ναδίρ, το ’76 είχε ήδη προσφύγει στο ΔΝΤ, ήδη όταν πήρε το θώκο είχαν 3 χρόνια με 3 day week etc
Το θεμα όμως δεν είναι τα νούμερα σε εθνικό επίπεδο, καλό είναι να δούμε πως έγινε υπερσυγκέντρωση του παραπάνω πλούτου στη ΝΑ Αγγλία και το Λονδίνο. Αν βλέπαμε ακριβώς τις ίδιες παραμέτρους στις 12 (νομίζω..) περιφέρειες και πως μεταβλήθηκαν, θα είχαμε πιο πλήρη εικόνα. Λχ, ακόμα και ένα snapshot σήμερα δείχνει ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ το πρόβλημα:
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/d/da/Gross_domestic_product_%28GDP%29_per_inhabitant_in_purchasing_power_standard_%28PPS%29_in_relation_to_the_EU-28_average%2C_by_NUTS_2_regions%2C_2014_%28%C2%B9%29_%28%25_of_the_EU-28_average%2C_EU-28_%3D_100%29_RYB2016.png
Βασικά η παραγωγική βάση από Midlands και πάνω διαλύθηκε, η ανεργία εκτοξέυτηκε ΕΚΤΟΣ Λονδίνου και ουδέποτε ουσιαστικά κατέβηκε. Το + 32% social security ήταν λχ για unemployment benefits…
Τώρα, μία κυβέρνηση που ξοδεύει +53% σε law and order…είναι πως το διαβάζεις: άλλος πανηγυρίζει, άλλος (όπως εγώ) ρωτάει ΓΙΑΤΙ χρειάζεται να ξοδεύεις τόσο παραπάνω σε αστυνόμευση: προφανώς διότι έχεις δημιουργήσει έξαρση εγκληματικότητας ως αποτέλεσμα ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ κοινωνικών-οικονομικών περιφερειακών ανισοτήτων (ΟΚ είχε και τον ΙRΑ, αλλά εκεί έπαιξε με στρατό). Το νησί από τα Midlands και πάνω γαμήθηκε για να παίζουν αέρα μπανά στο city και property bubbles από Cambs και κάτω και ακόμα ΔΕΝ έχει συνέλθει, απόδειξη το Brexit. Η διαφορά είναι εμφανής και σήμερα και μιά βόλτα σε οποιαδήποτε πόλη πλην Μαντσεστερ-Ληντς-Νιουκάσλ (επειδή εκεί έριξε χρήμα μετά ο Μπλαιρ!) θα σας πείσει.
Συνοψίζω ότι προσωπική μου άποψη είναι ότι το σύστημα αν δεν ήταν η Μάγκυ θα την είχε εφεύρει γιατί η αλλαγή μοντέλου ήταν ήδη δρομολογημένη. Και όπως προείπα, το μοντέλο “πονάει πόδι κόψει πόδι” δούλεψε ως το 2008, διότι και το nu lab ουσιαστικά το συνέχισε, απλά λίγο πιο “σοσιαλδημοκρατικά” (και αυτοί πάλι θέμα τάιμινγκ). Έκανε την αναδιανομή και τη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ για να βγει η 20ετία, αλλά άφησε όμως και περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες και παραγωγικές ελλείψεις τόσο μεγάλες που ακόμα δεν έχουν αντιμετωπιστεί ουσιαστικά.
Και ναι…επενδύσεις γίνανε:
https://tradingeconomics.com/united-kingdom/investment-as-percent-of-gdp-imf-data.html
…το θέμα είναι σε τι, ποιοί ωφελήθηκαν και γιατί πάνω στο πηκ στο τέλος των 80’ς την φάγανε…
Θα παρακαλέσω ΑΠΑΝΤΕΣ για κατι.
Αφήστε -τουλάχιστον για την ώρα- τον Μητσοτάκη εκτός κάδρου μιας και ο άνθρωπος έφυγε πριν λίγες μέρες. Εχουμε χρονο, καλα να ειμαστε, να μιλήσουμε για τον πολιτικό εν καιρώ. Σεβασμός μονο και μονο για κάποιον που αν μη τι αλλο στη προσωπική του ζωη -άσχετα με τα πολιτικά- νομιζω δεν εχει δώσει κανενα δικαίωμα και το εχει κερδίσει.
Δεν το λεω επειδη ειναι δεξιός, αναλογα πιστεύω οτι πρεπει να δείχνουμε σεβασμό στον οποιοδήποτε.
Αυτα και ευχαριστω μιας και γνωρίζω εκ προτέρων οτι θα το ακολουθήσουμε όλοι.
ΥΓ Γιώργο Conpater τα στοιχεία ειναι απλα απο ενα συνοπτικό table. Για να δείξουν σε γενικές γραμμές πως κινήθηκε η Βρεττανια τν δεκαετία του 1980_1990.
Κανένας αριθμός απο μόνος του-εκτός αν μιλάμε καθαρα για ταμείο-δεν αποτυπώνει μια κατάσταση μιας και εξετάζεις και άλλες παραμέτρους για την επίτευξη του: πόρους, ανθρώπινο δυναμικό, δέσμευση κεφαλαίων και τι απόδοση σου δίνουν, επίδραση σε άλλες ομάδες που εχεις κλπ.
Για να φτιάξεις π,χ υγεία δε φτάνει να πεις ρίχνω Χ λεφτα. Θες γιατρούς νοσοκόμες υποστηρικτικό προσωπικο. Αν το τελευταίο το βρίσκεις εύκολα τα 2 πρώτα πρεπει μα τα εκπαίδευσεις άρα να εχεις το ανάλογο κομμάτι στο πανεπιστήμιο.
Θες νοσοκομείο εξοπλισμό. Αυτα οκ αγοράζωνται.
Θες αναλογα ενα τεράστιο κομμάτι που λέγεται φάρμακο και ολα όσα αυτο εχει απο πίσω του. Συνταγές βιομηχανίες φαρμακοποιούς κλπ. Μιλάμε για τεράστιο κλάδο.
Για ολα αυτα απο κάπου πρεπει να κόψεις άρα να δυσαρέστησεις ανάλογους. Ας πούμε το στρατό που εχει τρελλα budget εξοπλισμών προσωπικού και εφοδιαστικής αλυσίδας.
Επίσης ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ οτι το Uk ΔΕΝ ειναι ελλαδα να πει τι μας λείπει πάμε να το αγοράσουμε.
Το UK λέει τι μας λείπει πάμε να το φτιάξουμε.
Αργότερα αν προλάβω θα ανεβάσω το part 2 που επίτηδες θα το κάνω πιο συγκεκριμένο σε λιγότερους τομείς. Ειμαι σε διαδικασία edit, και θέλει να φτιάξω λιγο τη ΡΟΗ του κειμένου. Θα αφήσω αναγκαστικά αλλα απ έξω που βλέπουμε αν ειναι εν καιρώ.
Γιωργο
Οπως ισως γνωριζεις σε καμμια χωρα δεν μπορεις να εχεις ισομερεις δεικτες στις γεωγραφικες περιοχες. Πουθενα στο πλανητη δε γινεται αυτο και ειναι γνωστο. Δεν εχει καμμια σχεση η αχανης υπαιθρος της Αμερικης η της Ρωσσιας π.χ με τις 2 παραλιακες μεριες (East old money και west new money) +Texas-Florida απο τη μια, η Μοσχας Αγ Πετρουπολης απο την αλλη. Οπως δε εχει καμμι σχεση αναλογα η Ρωμη και το βιομηχανικο Τορινο και εμπορικο Μιλανο, με τη Ναπολι η την Σικελια.
Οπως δεν εχει σχεση η Αττικη με την Ηπειρο η Κρητη (που μπορει ευκολα να ειναι αυτονομη) με τη Θρακη.
Ειναι λογικοτατο μιας και ειναι θεμα υποδομων. Το να φτασεις ισοποσα παντου εκτος απο αδυνατο ειναι και μη βιωσιμο οικονομικα. Δε γινεται να εχεις τα παντα παντου.
Τωρα για τα αλλα δε νομιζω οτι μπορεις να λες της εκατσαν.
Πρωτον δε μπορεις να γνωριζεις αν θα πας σε πολεμο και το κυριοτερο αν θα τον κερδισεις (οκ ειχε τις πιθανοτητες με το μερος της) μιας και εγινε στην αλλη ακρη της γης. Δευτερον δε μπορεις να γνωριζεις ΠΩΣ θα εξειλιχθει η διαμαχη μιας και στη πορεια μπορει να βρεις απεναντι σου ΑΛΛΑ απο αυτα που υπολογιζες. Απο διαφορετικες συνθηκες μεχρι απροσδοκητους εχθρους. Τριτον οταν ενα κρατος ειναι σε πολεμο- ποσο μαλλον αυτον στην αλλη ακρη της γης- ειναι σε αδυναμη θεση και ευαλωτο σε επιθεσεις. Απο κανονικες μεχρι οικονομικες κοινωνικες παρε οτι θες. Ο λογος ειναι οτι εκτος απο τα resources που αναλωνει στο πολεμο, ολη προσοχη πολιτικων-στρατιωτικων- μυστικων υπηρεσιων-ασφαλειας κλπ θελωντας και μη εστιαζει εκει μιας και εκει ειναι ολη η προσοχη στραμμενη.
Δε γινεται να της εκατσε κανεις. Πρωτον γιατι ΔΕΝ ξερεις τι θα γινει και δευτερον δεν ξερεις ενα νεο προεδρο πως θα τον αντιμετωπισεις. Με λιγα λογια ειχε την ικανοτητα να προσαρμοζει μετα απο χρονια καταστασεις εις οφελος του UK κατι που το νησι ειχε ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ να ζησει απο PM του.Μπορουσε ανετα να τα παει αναποδα και να εχει θεμα.
Και η ελληνικη οικονομια εχει πιασει το ναδιρ. Σιγουρα οταν εισαι πατο, υπαρχει ενας δρομος μονο (εκτος αν εισαι αριστερουμπα Αλιεξη-Μαδουρο οποτε βρικεις και αλλους) ΑΛΛΑ:
Πρωτον δε διστασε-σωστα η λαθος- να επιβαλλει αυτο που πιστευε ανεξαρτητα απο κοστος πολιτικο κοινωνικο. Επειδη ειμουν μικρος τοτε, αυτα που γινωντουσαν στο νησι ηταν πρωτογνωρα και απο οσο ακουγα απο ΑΓΓΛΟΥΣ φιλους του πατερα μου..
Δευτερον καταλαβε αμεσα το θεμα του ταμειου και του κοινωνικου κρατους. Οτι τετοιο ειναι αυτο που δινει μεν παροχες και δικαιωματα αλλα με τη προυποθεση να ειναι ανταποδοτικα ωστε να καθιστουν βιωσιμα τα ταμεια τους. Το αναποδο της Ελλαδας δηλαδη με τους 50ρηδες συνταξιουχους και τους συνδηκα-ΛΗΣΤΕΣ που δινουν 10 σε εισφορες και παιρνουν 50 σε παροχες και συνταξεις. Κατι αναλογο απο οσο εχω καταλαβει ειχαν και εκει γι αυτο φτασανε στο ΔΝΤ.
Ο Στρατος αναπτυχθηκε εκτος Αγγλιας στη Β.Ιραλνδια. Εδω μιλαμε για εντος Αγγλιας που ειχαμε διαφορα με τον IRA αλλα και με εσωτερικα θεματα, μη ξεχνας (αν και εισαι πιο μικρος) οτι μιλαμε για τη δεκαετια που η τρομοκρατια πολεων ηταν σε εξαρση: Eρυθρες ταξιαρχιες, ΕΤΑ, 17Ν, Baader-Meinhof Group κλπ. Επισης για να αντιμετωπισεις ΟΛΟ αυτο το πραγμα με τις απεργιες τις πορειες και τις ανακατωσουρες (που ευκολα μεγαλωνουν πριν το παρεις χαμπαρι) θες κοσμο αρα χρημα.
Φρεναρω εδω θα κανουμε post για τη Maggie.