Πολλές φορές γυρνάω πίσω το λογισμό μου. Το πόσο πίσω, έχει να κάνει με την διάρκεια κάποιας ευχάριστης ανάμνησης. Γιατί άλλο; Να αναπολήσω πράματα που θα ήθελα να μην έχουν συμβεί; Ή μήπως επειδή ο νους μου είναι ανίκανος να διαγράψει τα μαύρα, πρέπει εγώ να τα ξαναφέρνω στο εκράν του μυαλού μου; Δεν ελέγχω το υποσυνείδητο;
Κι οι δεκαετίες του 80 ή του 90, δεν είναι δα και τόσο μακρινές. Κι όμως, έτσι μοιάζουν. Στο ντύσιμο των ανθρώπων και στον τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων τους. Στην οικογενειακή ή στην παρεϊστικη διασκέδαση. Άλλος πολιτισμός; Γιατί , κάθε πέρσι και καλύτερα;
Την απάντηση την έχει δώσει ο Γιάλομ: Ο άνθρωπος σήμερα, είναι ανίκανος να διαχειριστεί την ελευθερία του. Ο φόβος για τον θάνατο, είτε αφορά τον ίδιο είτε κάποιο προσφιλές του πρόσωπο, έχει μεγαλώσει. Τρέμει μια έσχατη μοναχικότητα. Δεν βρίσκει κάποιο προφανές νόημα στην σύγχρονη ζωή.
Δεν μιλάω για σχιζοφρενείς ή μανιοκαταθλιπτικούς. Οι << ασθενείς >> του τεράστιου ψυχοθεραπευτή, είναι άνθρωποι καθημερινοί. Αυτούς που αποκαλούμε, της διπλανής πόρτας. Ωραίοι ή άσχημοι. Οικογενειάρχες ή εργένηδες. Με σημαντικές επαγγελματικές επιτυχίες ή απλοί βιοπαλαιστές. Και με πλούσιο κοινό νου.
Και φυσικά, όλοι αυτοί που συρρέουν στις ομάδες ψυχολογικής συμβουλής, δεν έχουν ανάγκη από χάπια . Μόνο στήριξη από κάποιον επιστήμονα σε επίπεδο ομαδικής ψυχανάλυσης. Που ταυτόχρονα όμως, ντρέπονται που επισκέπτονται τους ειδικούς. Κι άλλος φόβος δηλαδή;
Προφανώς. Διότι το τελειότερο δημιούργημα του θεού, είναι ατελέστατο. Πάλεψε αιώνες να φύγει από τις κουφάλες των δένδρων ή τις σπηλιές. Για να μην νοιώθει μοναξιά ή ανασφάλεια. Κι οργάνωσε κοινωνίες σε πόλεις ή σε χωριά. Και τελικά επανίδρυσε την φυσική ζούγκλα με τους κανόνες της μέσα στα τσιμέντα. Και δημοκρατικά μάλιστα. Αβίαστα.
Και φόρτωσε το μυαλό του με ένα σωρό άχρηστες πληροφορίες. Γέμισε και την δήθεν βελτίωση της ζωής του με ένα κάρο επικίνδυνα τοξικά γκατζετάκια. Που κανείς ακόμα δεν γνωρίζει πόσο επικίνδυνα είναι για τα κορμιά, τις ψυχές ή το φυσικό περιβάλλον. Αυτό που εξακολουθεί να υφίσταται, και που σε κάθε δυνατή ευκαιρία υπενθυμίζει στον άνθρωπο ότι δεν είναι και τίποτα περισσότερο από έναν παπαγάλο.
Τίποτα ο άνθρωπος. Εκεί, να επιμένει στην αέναη μαλακία. Να φτιάχνει κι άλλα. Πολιτικά και οικονομικά συστήματα. Θρησκείες και όπλα. Τάσεις και κινήματα μπας και βγει από το αδιέξοδο τούνελ που έχει μπει. Τον κασάτο φαύλο κύκλο. Πού να κοιτάξει πίσω ο πολιτισμένος; Να ξαναπάρει τα βουνά; Να συνειδητοποιήσει ότι παλιότερα ήταν καλύτερα όλα; Να καταλάβει σήμερα ότι τόσων χρόνων προσπάθεια θα δικαιώσει την όπισθεν;
Αύριο ξημερώνει μια άλλη μέρα, η μόνιμη επωδός. Χωρίς να λες την αλήθεια στον εαυτό σου. Διότι μέρα θα έρθει σίγουρα, αλλά θα έρθει και νύχτα. Που είναι πιο σημαντική τελικά. Διότι η φύση σου δείχνει το κανονικότατο μέλλον της ανθρωπότητας , που είναι το σκοτάδι. Από εκεί ήρθαμε , κι εκεί πηγαίνουμε. Τυχαία αγωνίζονται όλες αυτές οι οικολογικές οργανώσεις να σβήσουν τα φώτα για καμιά ώρα, μπας κι ο άνθρωπος αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο εχθρό του; Τον εαυτό του.
Δηλαδή μπας και νοήσει ο άνθρωπος, ότι μπορεί να ζήσει και χωρίς φως όταν κρύβεται ο ήλιος. Όπως παλιά , που δεν είχαν εφευρεθεί ακόμα οι ψυχιατρικές, οι ψυχολογίες ή οι τοξικολογικές θεραπείες καταστολής. Που φυσικά υπήρχαν προβλήματα, αλλά λυνόντουσαν πιο εύκολα. Κι όταν το χαμόγελο εμφανιζόταν στην φάτσα των ανθρώπων, ήταν πραγματικό. Κάποιο δεινό είχε πραγματικά ξεπεραστεί.
Ο άνθρωπος όμως είχε πρόβλημα που πέθαινε νεότατος. Έτσι λέμε εμείς βέβαια. Οι παλιότεροι μια χαρά συμπλήρωναν έναν καθορισμένο βιολογικό κύκλο. Εμείς που κατορθώσαμε και τον επιμηκύναμε σήμερα, τι καταφέραμε; Να ανακαλύψουμε την χαρά της ύπαρξης μετά τα 80, με τα ψυχοφάρμακα και τις μαγκούρες; Βρήκαμε την τρέλα της βαριεστημάρας και την ομορφιά της παρακμής; Ή μήπως την τελειότητα της εμπειρίας με την αρτηριοσκλήρυνση, που είναι αδύνατον να σου επιτρέψει να καταλάβεις ότι είσαι άχρηστος.
Κι υποθέτω λοιπόν, ότι ακόμα και τώρα είμαστε πολύ άτυχοι, που θα φύγουμε και δεν θα μάθουμε τι συμβαίνει μετά από 150 χρόνια ζωής . Που θέλουμε το κοντέρ να τρέξει, ακόμα και καλωδιωμένοι σε κάποιον μηχανικό αναπνευστήρα. Σαν αποκόμματα ζωής, αλλά… Αλλά με πάθος όλα τα δισεκατομμύρια ηλίθιων που βαραίνουν τον πλανήτη, να ξεπεράσουν τον ένα και μοναδικό θεό: τον Χάρο. Που κάθεται ήρεμος, ατάραχος, χθόνιος στην χρυσοποίκιλτη του πολυθρόνα παρέα με τον Κέρβερο.
Που τότε, με την Ανάσταση του Κυρίου και πιο πριν με του Λάζαρου που είχε βύσμα, ξεγελάστηκε. Δηλαδή όχι κι ακριβώς. Τα στραβά μάτια έκανε για να δει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη μπαρούφα. Κι αφού την έμαθε κι αυτήν, πήρε τον Θεάνθρωπο και τον έστειλε στους ουρανούς να κάνει παρέα στον μπαμπά Του μαζί με τον Κρόνο, τον Δία κι όλους τους άλλους θεούς όλων των λαών της γης, που κάποια στιγμή κατάντησαν ντεμοντέ.
Και πολύ φυσιολογικά ο άνθρωπος, τον έχει ξηλώσει εδώ και κάτι αιώνες από θεό τον Άδη. Αφού δεν συμφωνεί μαζί του. Κι αφού η ιατρική τελικά θα φέρει την αθανασία. Που την Δευτέρα Παρουσία θα την κάνει Μόνιμη. Ε, κι αν μπορέσει και να αναστήσει κι όλους που έχουν χαθεί τα μέχρι τώρα, ακόμα καλύτερα. Γιατί αγωνίζεται εξ άλλου ο άνθρωπος; Για να τελειοποιήσει τον θεό του.
Μέχρι όμως να τα κατορθώσει όλα αυτά η ιατρική κι ο Γιάλομ, καλό είναι παιδιά να αντιμετωπίσετε το φαγητό του Πάσχα με μέτρο. Καταλαβαίνω την χαρά σας με την ομαδική σφαγή των ένοχων αρνιών, επιταγή του Χριστού, αλλά ο Χάρος τρέφεται με τριγλυκερίδια και χοληστερίνη. Και δεν βιάζεται διότι παρακολουθεί ιατρική και γελάει. Όντας υπομονετικός και σίγουρος. Τον έχει πιάσει βέβαια μια αγωνία σε σχέση με την αθανασία που είναι προ των πυλών, αλλά όταν έχει σύμμαχο την πυρηνική ενέργεια, τι να φοβηθεί;
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ.
Κειμενο βγαλμενο απο τα εσωψυχα προηγουμενης 15 ετιας και βαλε…..
Επεσε στα χερια μου σημερα ενα υπερδιπλο σεντονι του `05. “Ειμαι ο Θεος μου…”, εγραφε η επικεφαλιδα . Τι στ`αρχιδια κανουμε……
Είναι από τα λίγα δευτερόλεπτα της ζωής μου που διαβάζοντας κάτι σαν τούτο δω,δεν μετανιώνω που στα αφιέρωσα αδελφέ.
Κι έτσι δεν χρειάζεται να χαραμίσω φράγκο για τις κωλάτζες του συστήματος της αθανασίας…Τους ψυχίατρους δηλαδή…Να είσαι καλά Στήβεν.Όχι μόνο το Πάσχα.Ποιό πάσχα;
Προς Αγησίλαος : Να μου προσέχεις τον εαυτό σου εσύ. Πολλές ευχές.
Προς conpater : Εύχομαι καλή Λαμπρή. Σε ευχαριστώ για όλα.
Σε οσους δεν θα “μπουν” τις επομενες μερες στο blog , ευχομαι μια καλη Ανασταση ψυχης και σκεψης. Μαλλον,θα ειμαι ο μοναδικος που θα μπαινοβγαινω ….
Ευχαριστιες φιλε, μονο στην φυση που μας αφηνει ακομα να υπαρχουμε.Καλα να περασετε.
@steven
Κείμενο γροθιά στο στομάχι. Να σαι καλά ρε Άνθρωπε, μας ταξιδεύεις, μας κάνεις να σκεφτόμαστε…
Κανονικά δε θα έπρεπε η μεγάλη Παρασκευή να είναι το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων; (σύμφωνα με το κειμενο)
@conpater
Κι εγώ σε αυτούς που θα μπαινοβγαινουν από το κινητό, αν και βρίσκομαι εκτός έδρας.
Αεκτζηδικο ρεπορτάζ. Βρίσκομαι στη Μακεδονία για τις γιορτές. Η αεκαρα έχει την τιμητική της. Βλέπω σε μια δεκαετία η Μακεδονία να είναι κίτρινη. Ήδη εδώ πάνω έχουμε πολύ κόσμο. Αυτό είναι κάθε φορά που παίρνεις πρωτάθλημα να το αξίζεις όσο δεν πάει.
Τις καλύτερες μου ευχές σ όλους…. Μην σταμαματατε να κάνετε όνειρα και να παλευετε καθημερινα…… Καλη Λαμπρή σε όλους…. …..
ΚΑΘΕ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Ο Σκουτερης θα ειναι παλι στην εφεσεων ρε,αυτος ελεγχεται απο τον αριο παγο για τις αποφασεις του.
Μην τολμησει ο ΚΑΡΓΙΟΛΗΣ να μαγειρεψει ξανα την αποφαση για να σβηστουν τιμωριες του ρωσομπλιατ,δεν θα τελειωσει το πρωταθλημα αυτο.
Αν μου επιτρέπετε να θέσω κι ενα ερώτημα στην ομηγυρη….. Με την ευκαιρία της επιτυχίας του μπάσκετ, είναι η όχι ο Γιώργος Αμερικανός το μεγαλύτερο αστέρι στον ενωσιτικο πάνθεον;
Οι παλαιότεροι μιλούσαν για το Νεστοριδη. Ο οποίος όντως πρεπει να ήταν μεγάλος παίκταρας. Οι νεότεροι τρελαίνονταν για το μαύρο το θεό. Ποιος ειναι όμως ο άτυπος star στο ενωσιτικο σύμπαν;
Κατά τη γνώμη μου, χωρίς να τον έχω δει να αγωνίζεται ο απόλυτος σταρ ήταν ο Γιώργος Αμερικανός. Και ομορφοπαιδο και παίκταρας. Έχεις καποιος άποψη;
Τρομερό κείμενο Στηβεν.
Καλή ανάσταση εύχομαι, με δύναμη κ υγεία.
Υγ. Συνέχισε έτσι. Το χρειαζόμαστε.
Α ρε Στηβεν! Έγραψες! Με έπιασε μελαγχολία για μια στιγμή και λέω γιατί να μην σκέφτομαι και εγώ σαν τους υπόλοιπους που κάνουν την νηστεία τους, πάνε στην εκκλησία τους και μετά πλακώνονται στα κρέατα μήπως και τους κρατήσει ο δημιουργός (χαχα) μια θέση δίπλα του στο παράδεισο (το ότι ο παράδεισος ειναι διαφορετικός για κάθε άνθρωπο όμως που το πας;). Ίσως αν σκεφτόμουν έτσι να ένιωθα πιο included και να φοβόμουν πιο λίγο τη θνησιμότητα μας…
Αλλά το μυαλό μου, το εγώ μου, οι εμπειρίες μου δεν με αφήνουν να σκέφτομαι κατά αυτόν τον τρόπο. Αμέσως όμως αισθάνομαι καλύτερα γιατί ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι, φίλοι και συνοπαδοί από την παρέα εδώ που έχουν παρόμειες σκέψεις και ανησυχίες.
PS Ψυχολόγοι/ψυχίατροι είναι κάτι σαν “φίλοι” επί πληρωμή… Η πραγματική μας ανάγκη είναι ο ΦΙΛΟΣ. Ένας ή πιο πολλοί, εξ αίματος ή όχι, λίγη σημασία έχουν αυτά. Απλά να είναι πραγματικός (-οι).
@Koreas
Αγαπητε,για μενα ειναι λαθος να γινει κατι τετοιο.Και μονο ηλικιακα να το παρεις,θα γινει κωλος το αποτελεσμα. Αλλον θυμαται ο παππους μου αλλον ο πατερας μου αλλον εγω.Ο γιος μου στα 17 δεν ξερει κανεναν απο τους παλιους. Και ποιο θα ειναι το κριτηριο? Η ομαδα μπασκετ του `68, η καταπληκτικη ομαδα του `92 , η καποιος που συνδεσε το ονομα του με την ομαδα για χρονια? Εγω παραδειγμα , το `68 γεννηθηκα,αλλα το `92 το ΕΖΗΣΑ ….
Τι βλεπετε για την εφεση αυριο,αν ειναι σκουτερης θα εχουμε ανατροπη,θα φαμε καμια -10?
Έχουμε μπλέξει αδερφέ.
ΚΑΙ αυτός ο πούστης λεφτά θέλει.
Από Wikipedia:” Στην Ελληνική μυθολογία, ο Χάρων (ή Χάρος στα νέα ελληνικά) ήταν ο πορθμέας του Άδη. (Το αντίστοιχο στην Ετρουσκική μυθολογία ήταν ο Charun). Μετέφερε με τη βάρκα του, τους πρόσφατα αποθανόντες από τη μια όχθη του ποταμού Αχέροντα στην άλλη, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία βρισκόταν η είσοδος του Άδη. Οι νεκροί έπρεπε οπωσδήποτε να πληρώσουν στον Χάροντα έναν οβολό για τα ναύλα. Γι’ αυτό στην αρχαία Ελλάδα τοποθετούσαν πάντα έναν οβολό κάτω από τη γλώσσα των νεκρών σωμάτων πριν τα ενταφιάσουν, για να έχει να πληρώσει ο νεκρός τον Χάροντα. Όσοι δεν είχαν να πληρώσουν ήταν καταδικασμένοι να περιπλανιούνται στις όχθες του Αχέροντα για εκατό χρόνια.”
Και που να βρεις οβολό τέτοια εποχή;
Θα μου πεις,αφού και αυτη η κουφάλα για τα λεφτά τα κάνει όλα, πιθανόν να δέχεται και ευρώ.
Αλλά κι εδώ προκύπτει πρόβλημα με την ισοτιμία.
Πόσα ευρώ αντιστοιχούν σε έναν οβολό, ώστε να πληρωθεί ο νταραβεριτζής για να σε περάσει απέναντι;
Και όλα αυτά εφ’όσον έχεις το απαιτούμενο ποσό.
Αν δεν έχεις,τι κάνεις;
Απευθύνεσαι σε ΜΚΟ;
Έχουμε μπλέξει σου λέω…