ΕΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΙΝ

Με αφορμή την κυριακάτικη επέτειο, παραθέτω  ένα κείμενο που είχα δημοσιεύσει στις 17/11/2007. Για το Πολυτεχνείο αυτές τις ημέρες, συνολικά έγραψα τέσσερα κείμενα κι αυτό που βάζω σήμερα, είναι το πρώτο, το πιο παιδικό.

***********************************************************************************************************

Εμποροπανήγυρις, τηελεοπτικό αφιέρωμα, στεφάνι, πορεία, κοπλιμέντα κι ένα CD στα ΝΕΑ

———————————————————-

ΚΑΜΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ

————————————————————–

          Ήμουν μόλις 11 χρόνων, εκείνο το βράδυ της Παρασκευής του 1973. Θα έπρεπε να κοιμάμαι, αν ζούσα σε νορμάλ χώρα Όμως είχα γεννηθεί στην Ελλάδα. Που τα σκατά στα πετάει στο πρόσωπο αμέσως. Για να σε μάθει το περιβάλλον στο οποίο θα ζήσεις – θα υπάρξεις καλύτερα-, μέχρι να γίνεις κασάτο λίπασμα.

Ένα τυχαίο γεγονός με ξύπνησε. Έτρεχε το καζανάκι του μπάνιου, που συνόρευε με το δωμάτιό μου, σ’ εκείνο το διαμέρισμα της παρόδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Πάντα το έφτιαχνα εγώ, μ’ ένα παιδικό κόλπο. Σηκώθηκα λοιπόν.

Το σπίτι ήταν κατάφωτο. Το δωμάτιο των γονιών μου άδειο. Κατευθύνθηκα προς το μπαλκόνι.  Βρήκα τους γονείς μου, και τα σκατά της χώρας. Κατέβαιναν τα τεθωρακισμένα από το Γουδί προς το ΕΜΠ. Σκουπιδοτενεκέδες καιγόντουσαν,  τρόλεϊ ήσαν γυρισμένα κάθετα στη λεωφόρο και κάποιοι μακρινοί μακρόσυρτοι θόρυβοι ακουγόντουσαν. Ριπές όπλων, μου εξήγησαν, φυσικά.

Κοίταξα κάτω. Να δω το δικό μου δρόμο. Γι’ αυτόν ανησύχησα. Η λεωφόρος ανήκε σε πολλούς. Το δικό μου σοκάκι μ’ ένοιαζε . Ήμουν μικρός, το είπαμε. Μπροστά τρέχανε κάτι μαλλιάδες και πίσω κάτι αστυνομικοί που τους έφευγαν τα καπέλα. Τζόκεϊ δεν υπήρχαν τότε. Γέλασα, καθώς η τούρτα τους έφευγε από το κεφάλι. Σταμάταγαν την καταδίωξη να μαζέψουν το καπέλο. Τότε κατάλαβα ότι η αστυνομία κινδυνεύει. Να συλλάβει κακούς, χωρίς καπέλο;

Το παιδικό χαμόγελο κόπηκε. Η νοικοκυρά απέναντι φώναξε ότι  ήταν ώρα κοινής ησυχίας. Κατάλαβα ότι η παρατήρηση απευθυνόταν στους καταδιωκόμενους. Λογικό. Αυτοί θα άκουγαν. Οι ερπύστριες τι να ακούσουν; Η απάντηση από το δρόμο ήρθε πολύ άγρια. Ήταν και αντηχείο μεταξύ των πολυκατοικιών.<< Μωρή πουτάνα, σκοτώνουν το παιδί σου και συ κοιμάσαι;»

Η κυρία δεν ξαναμίλησε. Εγώ στα 11 μου κατανόησα, ότι αν απομάκρυνα τους 2 άσσους του αριθμού, θα ήξερα και τα δοκάρια της μαλακίας που θα ζούσα μετά.

Σήμερα μεγάλωσα. Όμως, πάντα τέτοια μέρα, οι εικόνες και οι ήχοι εκείνης της βραδιάς με στοιχειώνουν. Γιατί έπρεπε να τα κουβαλώ από τότε; Άλλη μια άχρηστη εμπειρία σ’ αυτή τη χώρα, που το περιττό μοιάζει απαραίτητο και καλοπληρωμένο. <<Για να ξέρω τα χειρότερα>>, θα λέγανε οι πιο ώριμοι. «Το μη χείρον, βέλτιστον», θα λέγανε οι αρχαίοι. Βρε άει στο διάολο.

Έγινε κουβέντα μετά. Σ’ αυτό το πολιτικοποιημένο πλήρους αντίθεσης σπίτι. Συντηρητισμός, προοδευτισμός. Δεξιά, αριστερά.  Τα 4 καρφιά της Ελλάδας , με τους χιλιάδες ξυλουργούς και σιδεράδες από πίσω, που προκειμένου να αποκτήσουν την εργολαβία και τη βραδινή μπύρα με τη βίζιτα, απολαμβάνουν την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία.<< Έχει ο Θεός>>, << κάτι αλήτες είναι>>, <<πατρίς, θρησκεία, οικογένεια>> και χιλιάδες άλλα γνωμικά έμπειρων.

Πριν πάω σ’ αυτό το σπίτι εμένα έμενα πιο κοντά στο ΕΜΠ. Όταν κάποιος ήθελε να με αποφύγει σαν διάλογο, ή σαν αταξία, με πήγαινε σε ένα λούνα –παρκ  προς Ομόνοια μεριά. Περπατώντας περνάγαμε μπροστά από το ΕΜΠ. Μου είχαν κάνει εντύπωση τα κάγκελα. Σε εκείνο το λούνα-παρκ, που δεν υπάρχει πια, οι ήχοι των συγκρουόμενων και των όπλων με τις στραβωμένες κάνες, δεν μοιάζαν με τους ήχους εκείνης της Παρασκευής.

Γιατί το ΕΜΠ είχε κάγκελα; Το κατάλαβα όταν έγινα 11. Για να παράσχουν μια μορφή προστασίας σ’ εκείνους τους μάγκες αγωνιστές που είχαν κλεισθεί μέσα. Ο λαός περπατούσε απ’ έξω και πηγαινοερχόταν στη δουλειά του. Στα παλιά του τα παπούτσια. Είχε συμβιβασθεί μ’ αυτό που ζούσε , όπως και οι πολιτικοί του όλοι, που είχαν υπογράψει για την αναγκαιότητα της δικτατορίας του ’67.

Εκείνη την Παρασκευή το τανκ έπεσε στην πύλη. Και κάποιοι ήταν εκεί. Πάνω, πίσω, δίπλα. Ήθελα να ήξερα τι κάνει σήμερα ο οδηγός του. Απολαμβάνει την ελευθερία του ή περιμένει ξανά την ευκαιρία; Μα εκτελούσε διαταγές. Στην Ελλάδα κύριοι δεν υπάρχουν αυτά. Μόνο υποταγές υπάρχουν, πληρωμένα πρακτοριλίκια και κομματικά εξαργυρώματα. Και γι αυτό, οι <<γνωστοί αγωνιστές>> του ΕΜΠ δεν ήταν μέσα πια. Την είχαν κάνει.

Το ΕΜΠ σαν κίνηση δεν πέτυχε τίποτα. Η δικτατορία του ’73 έδωσε τη θέση της σε μια ακόμα σκληρότερη μέχρι τον Ιούνιο. Το ψωμί, παιδεία, ελευθερία, εξελίχθηκαν με την πρόθεση <<παρά>> μπροστά τους.  Δεν έχει σημασία. Καμμιά  επανάσταση δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Πάντα η λαϊκή θέληση θα επικρατήσει. Κι όταν μιλάς για ελληνικό λαό… Κοίτα τι είναι σήμερα.

Μια εμποροπανήγυρις, ένα καπέλωμα από την αριστερά, ένα CD στα ΝΕΑ, ένα αφιερωματάκι σε κάποια καναλάκια. Ένα στεφάνι από κάποιον πολιτικό και μια ηλίθια πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Μερικά αναρχικά χασισομαχαιρώματα  με την αστυνομία, και κύρια κάποια κοπλιμέντα για το λαό, που αντέδρασε στην τυραννία!

ΜΝΗΜΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ

Υπάρχει  κάτι. Μνήμη για τους γενναίους. Που  ήταν μια γνήσια μειοψηφία. Στην κυριολεξία 8.Μετά μπήκαν οι απεσταλμένοι των κομμάτων. Μνήμη για τους νεκρούς του , σαν απευθείας ή παράπλευρες έστω απώλειες. Τιμούμε αυτούς. Και τους γονείς τους, που ποτέ δεν βγήκαν υστερικά στις κάμερες να ζητήσουν αποκατάσταση και αποζημιώσεις. Όπως απόκτησαν  κάποιοι από τους τότε, δήθεν αγωνιστές. Που το μόνο που  κάνουν σήμερα, είναι να κυκλοφορούν με τζιπ ή να βρίζουν τις φιιππινέζες τους. Η να γλύφουν το λαό που συντηρεί τον κομματικό μισθό τους.

Οπωσδήποτε να τρέχει ένα καζανάκι….

Το ΕΜΠ ήταν μια στάση αντίδρασης, υπερκομματική και κύρια υπερλαϊκή. Που δείχνει τη δυνατότητα κάποιων αποφασισμένων. Και που σαν ιστορία, γνήσια ελληνική, θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία αντί για την επαναλαμβανόμενη άχρηστη ανάλυση, του πως πήδαγε ο  Τιβέριος, ή το πώς ο Κωνστάντιος  ο χλωρός ασπάσθηκε το χριστιανισμό. Για να μαθαίνουν τα 11-χρονα. Την ιστορία που πάντα γράφεται από μια χούφτα γενναίων, και που ποτέ δεν γίνονται  γνωστοί.

Το ΕΜΠ  ανήκει σ’  όλους αυτούς που ταλαιπωρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της επταετίας, για να ξυπνήσουν το βολεψάκια λαό. Είναι μνήμη κοντινή και θα ΄πρεπε να απαγορευθεί κάθε ομιλία. Το καζανάκι του σπιτιού όμως να τρέχει. Να το χαλάτε κάθε τέτοια μέρα. Διότι αν δεν ξυπνήσουν τα παιδιά…, ο  βουλευτής θα κάνει κατάθεση στεφάνου εις  μνήμη της χώρας πια.

 

 

 

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

15 Responses to ΕΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΙΝ

  1. Ο/Η ΑΕΚ LFC λέει:

    Στηβ Καλησπερα.
    Τι μου θυμησες ρε φιλε..Εκεινο το βραδυ ειμαι στο παιδων,4 ετων.Εχω ερθει απο το χωριο.Δεν μπορουσα να κοιμηθω,μεχρι που ακουσα θορυβο,βγηκα στο μπαλκονι και ειδα τα τανκς σε παραταξη να περνανε απο κατω.Στο βαθος εβλεπα φωτα,υποθετω ηταν απο το Πολυτεχνειο.
    Οντως εφτιαξε καριερες το Πολυτεχνειο.
    Καποιες φορες αναρωτιεμαι αν ειχε πεσει η χουντα με αλλο τροπο και χωρις Πολυτεχνειο ισως το μετα αυτης της χωρας ηταν διαφορετικο.Ισως καλυτερο??????

  2. Ο/Η Koreas λέει:

    Συγγνώμη που σου το λέω, αλλά μου φαίνεται και πέρυσι είχες το ίδιο κείμενο χωρίς να θυμάμαι λούνα παρκ και τέτοια. Όχι ότι με χαλάει, αλλά

  3. Ο/Η Koreas λέει:

    Δεξιά και αριστερά, πρόοδος και συντήρηση δύο ΠΟΛΙΤΙΚΈΣ ΧΑΒΟΥΖΕΣ. δύο χαβουζες που κατάφεραν να θαψουν τα όνειρα και τους αγώνες αμετρητων ανθρώπων για ελευθερία και προκοπή, για ζωή και ευτυχία.

    Όλα ξεκίνησαν στη γαλλική επανάσταση. Εκεί στις συνελευσεις των “επαναστατων” αυτοί που κάθονταν δεξιά οι λιγότερο ριζοσπαστες ονομαστηκαν δεξιοι και οι άλλοι οι πολύ ριζοσπαστες ήταν αυτοί που κάθονταν στα αριστερά. Από τότε δημιουργήθηκε το διπολο, το οποίο στην πορεία ομορφυνε, απέκτησε παρακλαδια, ρίζες, θεωρητικους, ιδεολογους, στρατους,…

    Το υπόστρωμα λοιπόν αριστερά και δεξιά, σε πολλές μορφές βέβαια. Κι από πάνω πανταχού παρούσα η εξουσία των μεγάλοαστων, γκρεμιζοντας τον παλιό κόσμο των μεγαλογαιοκτημονων, χαρίζοντας στους δούλοπαροικους αίσθηση δικαιωμάτων συνθλιβωντας με το διπολο δεξιά αριστερά βασικές ανθρώπινες αξίες.

    Επί της ουσίας το πολυτεχνείο δεν πρόσφερε κάτι, δεν αφυπνησε, δεν ήταν η αφετηρία για κάτι καινούριο, θαφτηκε κι αυτό στην αριστερή χαβουζα, όπως θαφτηκαν στη δεξιά χαβουζα λίγο αργότερα η φιλοπατρια αυθεντικων ανθρώπων για το μεγάλο ξεπούλημα της Κύπρου. Ήταν μόνο ένα ακόμη ξέσπασμα κάποιων νέων ρωμαλεων ανθρώπων ενός λαού βαθιά συναισθηματικου, παγαποντη με πολύ χαλαρή μνήμη ο οποίος είναι ικανός για το καλύτερο και για το χειρότερο ταυτόχρονα.

    Γεννημένος το 1973, έχω μεγάλη απόσταση από τα γεγονότα καθώς επίσης και από το αμέσως μετά. Πάντα όμως στην επέτειο της 17 Νοέμβρη μου έρχεται στο μυαλό ( χωρίς να ξέρω γιατί) το πιο χαρακτηριστικό τραγούδι του Μάνου λοιζου Ο ΔΡΌΜΟΣ, ίσως γιατί έχω καταλάβει τελικά ότι “ΌΛΑ ΣΤΗ ΖΩΉ ΕΊΝΑΙ ΔΡΌΜΟΣ”

  4. Ο/Η Savvi λέει:

    Ένα σχόλιο για την ΑΕΚ να το αφήσω εδώ ή από κάτω;;;

  5. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Savvi : Εδώ μια χαρά είναι.

  6. Ο/Η Savvi λέει:

    Ευχή και κατάρα.

    Από πολλούς αγαπήθηκε τόσο ό Ντούσαν όσο και ο Μελισανίδης. Ο πρώτος ως παίκτης και μετέπειτα ως προπονητής μαζί με τον δεύτερο συνέδεσαν τα ονόματα τους με την λαμπρή δεκαετία του 90 και την ανάσταση του συλλόγου παίζοντας ένα από τα πιο ελκυστικά θεάματα που έχει παρακολουθήσει ποτέ όχι μόνο ο ΑΕΚτσής αλλά και ο Έλληνας φίλαθλός. Η «μοίρα» όμως έτσι όπως τους ένωσε έτσι και τους χώρισε. Ο πρώτος βρήκε το λιμάνι του στον ανταγωνιστή ενώ ο δεύτερος άνοιξε πανιά για τον Νέο Κόσμο.

    «Εγκληματική» ενέργεια η πώληση της ΑΕΚ σε κάποιον Τροχανά! Από εκεί και πέρα ξεκινάει η φθίνουσα πορεία και ο Γολγοθάς της ομάδας. Σαν κομήτης έρχεται ξανά…και το θυμάμαι σαν να ήταν χθες, το παιχνίδι με τον Ηρακλή στο Καυτατζόγλειο και τον Μελισανίδη στον πάγκο της ομάδας. Μετά από αυτό σιωπή…για να φτάσουμε στο 2013 όπου εμφανίζεται ξανά ως μεγιστάνας πλέον και σωτήρας μαζί με τον Ντούσαν για να αναστήσει την μαρμαρωμένη βασίλισσα…

    Τα χρόνια όμως πέρασαν και τίποτα δεν θυμίζει την αίγλη της δεκαετίας του 90…

    Καλώς ή κακώς αυτός ήταν ο μόνος που ασχολήθηκε με το κουφάρι της ΑΕΚ κατάφερε να βγάλει την άδεια για το γήπεδο(το οποίο κτίζετε) και να πάρει πρωτάθλημα.

    Αυτές οι δύο «εμβληματικές» προσωπικότητες αποτέλεσαν και αποτελούν ευχή και κατάρα για τον σύλλογο.

    ————————————————————————————————————-

    Πραγματικά αν παρατηρήσουμε τα γεγονότα από μακριά θα συνειδητοποιήσουμε ότι όλα όσα έχει κάνει είναι στο ξύσε και τραβηγμένα από τα μαλλιά. Το γήπεδο; Το πρωτάθλημα; Οι μεταγραφές; Όλα για κάποιο λόγο γίνονται…Χαζός δεν είναι σίγουρα. Τι νομίζετε δεν θα ήταν πιο εύκολο να κάνει 3 μεταγραφές και να έχει έναν προπονητή για να τσεπώσει τα 10 της UEFA. Δεν ξέρω τον λόγο και δεν με ενδιαφέρει αλλά θα υπάρχει σίγουρα. Τουλάχιστον όμως τα βασικά θα έπρεπε να τα κάνει και αυτό με εξοργίζει. Φτάνει πια με το προεδρικοκεντρικό μοντέλο της Κολομβίας των Βαλκανίων.

    Εγώ προσωπικά την ΑΕΚ έχω σταματήσει να την βλέπω εδώ και δύο μήνες όχι γιατί δεν την αγαπάω αλλά δεν μπορώ να δεχτώ(εκτός από την κοροϊδία) ότι έχουμε το τρίτο καλύτερο ρόστερ (όπως ισχυρίζονται πολλοί) και παίζουμε έτσι. Όλοι κάτι παίζουν…και δεν μιλάω για τους «ανταγωνιστές» αλλά για ομάδες όπως ο ΟΦΗ, ο Βόλος, ο Ατρόμητος κτλ εμείς δεν παίζουμε ΤΙΠΟΤΑ.

    Η υπομονή είναι αρετή λένε…υπομονή κάνει κάποιος όταν έχει την ελπίδα ότι κάποια στιγμή τα πράγματα θα αλλάξουν. Ο ΑΕΚτσης σε τι ελπίζει σε μια πώληση της ΑΕΚ και στα τσιμέντα του γηπέδου;

  7. Ο/Η The Snitch λέει:

    Μετα απο 5 χρονια θυμηθηκε οτι ειναι αριστερος.
    Ξεκινησε να παει στη πορεια εναντιον των φονιαδων των λαων.

    Ψαχνωντας παρεα επιασε το νεο iPhone των +1500ευρω φορεσε τα ασυρματα pods των +200 ευρω και αρχισε να κοιτα τις ΄επαφες΄του.
    Ολοι οι συντροφοι πλεον ομως ηταν αυτοι που τον συνοδευαν μια στη go back madam Merkel, μια στον Ολαντρεου σε εκεινα τα ατελειωτα ταξιδια στα eurogroup στο κεντρο της καπιταλιστικης Ε.Ε που επρεπε να φωναξει τα συνθηματα εναντιον. Κατι δε κολλαγε..

    Εκλεισε τις επαφες, ολο και καποιον θα βρει στο ‘πεζοδρομιο’ τι στο καλο εκει εχει ανδρωθει πολιτικα.
    Ανοιξε τις φωτο να περασει η ωρα πινωντας τον ιταλικο εσπρεσσο του και κανωντας το πρωινο Cohiba του, μια κακη συνηθεια που τον κολλησε ο αλλοτε εταιρος ‘αγωνιστης’-συν/κυβερνητης οταν πεταγε εν μεσω αστακομακαροναδων στη Disneyland για να δωσει τις μαχες να αλλαξει την Ευρωπη με το πρωθυπουργικο αεροσκαφος.

    Ειναι αλλωστε ισως ο μονος που καταφερε –αριστερα παντα- να δει ΤΡΕΙΣ προεδρους των φονιαδων των λαων τους 2 εν ενεργεια μεσα σε μια θητεια. Ρεκορ αν το σκεφτεις για ενα τυπακο απο μια μικρη χωρα που εμεινε στη καρεκλα μολις μια θητεια.

    Κλιντον σε εκεινη τη μνημειωδη παρωδια-talk show, Obama στη αναλογη μνημειωδη επισκεψη του και φυσικα τον μεγαλυτερο φονια, τον σημερινο πλανητραρχη Trump με τον οποιον εκανε και ΔΥΟ επισκεψεις μιας και εκφραζει ολα αυτα που οι κομμουνιστικες αξιες φερουν:
    Ειναι προεδρος των ΗΠΑ, ειναι ακροδεξιος, ειναι απολυταρχικος, ειναι ‘αυτοδημιουργητος’ δισεκατομμυριουχος, ειναι ενας τυπος που ‘μπουκαρει’ με το ετσι θελω στα παντα, απο χωρες με πραξικοπηματα σα του κολλητου του Μαδουρο και του προσφατα ανετραπεντως Μοραλες, μεχρι που κανει οτι ΄θελει’ σε FBI-CIA αγνοωντας θεσμους και συνταγμα της χωρας του.
    Οπως εγω σκεφτηκε, με εκεινο το δημοψηφισμα-παρωδια που αφου διελυσε τη χωρα διχαζωντας την εκανε το ακριβως αντιθετο απο οτι ψηφισε ο ‘λαος’.

    Προβλημα? Κανενα, ειμαι ο βασιλιας της κολοτουμπας, εχω κατοχυρωσει τον ορο και αυτο δεν ειναι ελληνικο αλλα διεθνης επιτυχια μιας και μου το εβγαλαν στο εξωτερικο.

    Εκεινη η στιγμη ομως χτυπησε το τηλεφωνο. Στην αναγνωριση, απο τις παλιες ενδοξες μερες του ‘αγωνα’ εμφανιστηκε η φωτο του Geoffrey R. Pyatt.

    – Hi Alexis, τι κανεις? Ηρτε εκεινο το αβολο στιγμη που κανετε αυτη τη παρωδια –σορρυ πορεια- ητελα να πω. Τα ελληνικος μου δε ειναι good ξερεις. Πως το βλεπεις?
    – Do not worry Mr. President, κατι θα σκεφτω εγκω ειμαι αριστερος και απο κατω εχω προμπατ που με ψηφιζουν.
    – ΟΚ Alexis, I trust you’ll do the right thing. By the way ειμαι απλα πρεσβης Αλεξη, not president.
    – Yes it is. Γιατι εγω τι ειπα? (Ειναι γνωστο οτι ο Αλεξης γενικα με τη μορφωση δε το εχει και ιδιαιτερα).

    Ηρθε λοιπον η στιγμη. Ξεκινησαν να τιμησουν τους ‘νεκρους’ ολοι με γελακια και χαχανητα στη πορεια που κανεις δε ξερει ουτε ποσοι ουτε ποιοι ηταν μιας και ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ απο τη μπουκα σε σκοτωθηκε ΚΑΝΕΙΣ. Οι κακες γλωσσες λενε μαλιστα οτι ο Λαλιωτης ειχε ερθει σε συννενοηση και ειχαν απομακρυνθει ολοι απο τη πυλη που ηταν σκαρφαλωμενοι, ΟΛΩΣ ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ δεν υπηρχε ψυχη.

    Μονο εκεινη η Ηλενια Ασημακοπουλου ‘σκοτωθηκε΄και την ειχε και πρωτοσελιδο η Αυγη. Περιεργη ιστορια αυτη η Ηλενια. Κανεις-ΚΑΝΕΙΣ ΟΜΩΣ- δεν την ειχε δει ποτε του πιο πριν. Εγινε απλα θυμα και μαλιστα νεκρο μεσα σε μια νυχτα. Μετα ανακαλυψαμε, απο τις φωτο, οτι η νεκρη Ηλενια της Αυγης ειναι μια Αγγλιδα μοντελο που διαφημιζε σαμπουαν στο Λονδινο ονοματι Νανσυ Κρετλαντ. Η οποια φυσικα και ζουσε και συνεχιζε τη καριερα της στο Λονδινο.
    Αλλωστε η πλακα των ‘νεκρων’ του Πολυτεχνειου, αν παει καποιος απο κοντα να τη δει λεει κατι αβολο μεν αλλα αληθινο δε: Φοιτητές που έδωσαν την ζωή τους για τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944. Δε το ξεραμε αυτο ε? Οποιος θελει μπορει να παει να το δει. Μπορει- αν ειναι τυχερος- να πετυχει και τη ‘νεκρη’ Ηλενια-Νανσυ. Αν δε βρει κανα ‘νεκρο’ που να ξερει, μπορει να ανηφορισει στο εταιρο μνημειο στην Αγ. Παρασκευη, αυτο των ‘νεκρων’ της ΕΡΤ. Αλλωστε και εκει, ΚΑΝΕΙΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΕΝΗΣ των ‘νεκρων’ δεν εχει εμφανιστει ποτε δημοσια να πει μια κουβεντα βρε αδελφε, κατι εστω μια συνεντευξη…

    Ειναι σα τη κεφαλα του Νίκου Σβορώνου, ναι αυτη που ο κοσμος ΝΟΜΙΖΕΙ οτι ανηκει σε καποιο ‘νεκρο’. Ο δε Σβορώνος το Νοεμβριο του 1973 οχι απλα δεν ηταν στο Πολυτεχνειο αλλα ηταν εκτος Ελλαδας, στο Παρισι απο το οποιο επεστρεψε ενα χρονο μετα το 1974! Ο Σβορώνος είναι ο μοναδικός ζων που κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του!

    Περναει η ωρα ομως και το στενο παντελονι του Αλεξη εχει αρχισει και τον ζοριζει. Ειναι και αυτη η καθιστικη ζωη στο Μαξιμου που δουλευε-ετσι μας ειπε- και δεν προλαβε το παιδι..
    Δε γινεται ομως να εμφανιστω τωρα στην αυλη του Geoffrey, μολις πριν 3 μηνες επινα τα ουισκακια μου για τη 4th of July στο κηπο. Αλλωστε εδωσα το λογο μου και στους Αμερικανοι που μπορει να ειναι φονιαδες των λαων, το λογο μας τον κραταμε, οχι σα τους Ελληνες!
    – Παιδια συνεχιστε εσεις, εγω εχω μια συναντηση που δε γινεται να αναβληθει. Ειναι για το καλο του κομματος.
    – Μα προεδρε εισαι η ‘κεφαλη’ της πορειας πως θα γινει?
    – Βαλτε καναν αλλον ρε παιδια, σιγα τωρα. Τοσα ΓΙΔΙΑ εχω εδω, να παρε το Σκουρλετη μια χαρα ειναι.

    Ξαλαφρωμενος περασε τις βαριες πορτες της Μ.Βρεττανιας. Κλος κολ ειπε στο πορτιερη.
    -Close (κλοουζ), οντως τον διορθωσε διακριτικα ο υπευθυνος. Πως μπορω να φανω χρησιμος?
    – Ακουσα οτι το GB Corner ειναι καλο. Προς τα που πεφτει?
    – Ακολουθηστε με κυριε.
    Με το γνωστο αερα του μπαστουνοβλαχου στρογγυλοκαθησε στο τραπεζι. Σε λιγο θα ερχωταν και η παρεα που ειχε κανονισει.
    – Καλησπερα σας, τελειωσατε νωρις σημερα με τη πορεια βλεπω κυριε προεδρε!
    – Μπα συνεχιζουν οι αλλοι. Να σου πω, απο φιλετα τι εχετε?

    Καλη εβδομαδα..

  8. Ο/Η Αλεξης λέει:

    @Snitch
    Γαμα τον μαλακα και μην ασχολεισαι. Η ν.δ αυτα που εταξε τα πραγματοποιει; Σιγουρα οχι. Ενα παραδεγμα. ΕΝΦΙΑ, ειπε οτι θα το μειωσει σε ολους 30%; -Το ειπε.
    Το εκανε; – Ο Χ Ι. Τι εκανε; το μειωσε 30% σε αστεια ποσα και στα σοβαρα ποσα το μειωσε 10%.
    Κατι αλλο. Γιατι εγω που φορολογουμαι απο το πρωτο ευρω και καταφερνω και εχω καποιο καλο κερδος ακομα απο τις δουλειες μου να πρεπει να μαζευω 30% αγορες απο καρτες; Και αφου δεν προκειται να το καταφερω να πληρωσω φορο για την διαφορα 22%; δλδ φορολογουμαι στην δηλωση της εταιρειας μια φορα, φορολουμαι στην ατομικη δηλωση με εισφορα λεει αλληλεγγυης, πλεον θα φορολογουμαι και με προστιμο για μαζεμα αποδειξεων. Κανε και μια περαιωση να μας τα παρεις ολα.

    Και υπαρχουν και αλλα πολλα απο μικρα εως πολυ σημαντικα που δεν εχουν προχωρησει τοσο οσο θα επρεπε. 5 μηνες ειναι κυβερνηση, δεν ειναι λιγος χρονος. Υποτιθεται ειχαν καταλαβει οτι το χαζο θα παρει πουλο.

    Υγ. Δλδ πρεπει να κανουμε εκδηλωσεις για τα 200 χρονια που απελευθερωθηκαμε (αλλο αστειο και αυτο).Για γιορτες και πανηγυρια μια ζωη.

  9. Ο/Η bandog λέει:

    το πολυτεχνειο ηταν μια εξεγερση που σκεφτηκαν ιδιοφυεις , εκτελεσαν ιδεαλιστες και καρπωθηκαν λαμογια.

    ο μεγαλυτερος μυθος της συγχρονης ιστοριας ηταν οτι το πολυτεχνειο εγινε για να ανατρεψει την χουντα,.
    το πολυτεχνειο εγινε για να αντρεψει τον παπαδοπουλο και αν φερει την χουντα ιωαννιδη.

    ολα τα αλλα ειανι μαλκιες να εχουμε να χαϊδευομαστε…

    θεωρητικα και πρακτικα , με τον παπαδοπουλο να εχει ηδη ξεκινησει φιλελευθεροποιηση του καθεστωτος , πρωθυπουργο το μαρκεζινη και να εχει προγραμματισμενες ελευθερες εκλογες τον φεβρουαριο του 74 για κυβερνηση πολιτικων , δεν υπηρχε κανεις λογος να γινει το συγκεκριμενο τζερτζελο.

    ετσι διοργανωθηκε απο τους αμερικανους που ειχαν ανοιχτους λογαριασμους με τον παπαδοπουλο , μια σουδα χρησιμη για το γιομ κιπουρ και μια κυπρο να μοιρασουν.

    εξαλλου και ο παπαδοπουλος εστειλε τον στρατο να προστατεψει τους φοιτητες απο τους μπατσους του ιωαννιδη και το καταφερε σε μεγαλο βαθμο αφου ακνεις φοιτητης δεν βλαφτηκε και ο χωρος εκκενωθηκε με ασφαλεια.

    το δε τανκ εριξε την πυλη με συνεννοηση και καθογηση των δυναμεων περιφρουρησης των φοιτητων για να ανοιξει την μπλοκαρισμενη πυλη.

    γι’αυτο και ο λαος δεν μισησε τον στρατο ποτε αντιθετα με τους μπατσους , ουτε καν την στρατοκρατορικη επταετια.

    μια επταετια που μεταξυ μας ηταν η πιο βελουδινη δικτατορια της ιστοριας.
    ειπαν στον φρανκο οτι εγινε χουντα στην ελλαδα και αυτος ρωτησε :
    – ποσους νερκους ειχε?
    – κανεναν
    – ε , να μου το θυμηθειτε, αυτοι οι μαλακες θα πεθανουν πισω απο τα καγκελα…

    και αυτη ειναι η πραγματικοτητα.
    ουτε κατα το ημισυ δεν εφτασε η χουντα σε επτα χρονια τους νεκρους της διακυβερνησης δουρου σε ενα μκηνα!!!

    στα της εξεγερσεως , οι δολιοι οι ιδεαλιστες φοιτητες που μπηκαν εκει μεσα , εσωσαν την υπολυψη ενος λαου που εκανε την παπια για 6 χρονια που μια δρακα αμορφωτων καραβαναδων του ειχε κατσικωθει στο κεφαλι οταν οι πολιτκοι εκαναν αντσιταση απο τα χαρακωματα του παρισιου και του λονδινου!

    τα λαμογια που ξεπροβαλαν αργοτερα ως αγωνιστες – συμφωνα με τους αυτοαποκαλουμενους αγωνιστες του πολυτεχνειου , η αυλη πρεπει χωρουσε κανα εκατομυριο κοσμο- ηταν αυτα που μεθοδικα αργοτερα κατεστρεψαν την ελλαδα , τις αξιες , τους θεσμους , την οικονομια κλπ

    και ο κλασσικος ο μαλακας ο ελληνας λεει οτι ηταν μια νικη της αριστερας επι της σκληρης δεξιας , παραβλεπομνατς βεβαια να μας πει οτι με την πτωση της χουντας και εμ εντονη συναισθηματικη φορτιση , ο ελληνας ψηφισε τον δεξιο καραμανλη σε ποσοστο 55% να τον κυβερνησει.

    και ομως ηταν ο θριαμβος της ελληνικης αριστερας στο δρομο προς την εξουσια ακομη και αν δεν πηρε ποτε την κυβερνηση μεχρι που ηρθε ο αλεξης μας.

    γιατι ηταν μοναδικο χαρακτηριστικο της μεταπολιτευσης να εχει η δεξια την κυβερνηση και η αριστερα την εξουσια !!!

    τωρα για τον αλεξη , αδικως τον κραζει ο snitch που δεν πηγε μεχρι την αμερικανικη πρεσβεια.

    εγω τον καταλαβαινω.
    οικογενειαρχης ανθρωπος ειναι , επρεπε να κοιμηθει νωρις , να σηκωθει νωρις , να παει τον μικρο ερνεστο στο αμερικανικο κολλεγιο…

    ΥΓ: η πιο ηρεμη επετειος η φετινη.

    τυχαιο θα ειναι που απο τη μια καταργηθηκε το ασυλο και δεν ειχαν καταφυγιο τα μπαχλαα και απο την αλλη υπηρχε πολιτικη βουληση για παταξη των εκτρωπων,

    δεν ειναι οτι δεν μπορουμε σε αυτο τον τοπο.
    ειναι οτι δεν θελουμε.
    αν θελουμε , ολα τα μπορουμε…

  10. Ο/Η AkisT21 λέει:

    Η σελίδα της ΑΕΚ στο facebook γέμισε απόψε Τούρκους που ανεβάζανε τούρκικες σημαίες και τη μούρη του Κεμάλ. Από την ΠΑΕ ΑΕΚ καμία κίνηση, ύπνος του δικαίου. Μιλάμε για τεράστια νούμερα…..

  11. Ο/Η bandog λέει:

    @αλεξη

    νομιζω οτι η παρουσα κυβερνηση εχει παρουσιασει ασυγκρητα μεγαλυτερο εργο απ ο,τι περιμεναμε!

    στο μεταναστευτικο τα εχει σκατωσει αλλα και εκει πιστευω θα μπει ταξη οταν αρχισει αν εφαρμοζεται το νεο σχεδιο νομου που θα διαχωριζει μεταναστες απο ρποσφυγες, θα κανει ρπαξη τα κλειστα κεντρα κρατησης , θα προχωρησει σε απελασεις και αθ δημιουργησει μητρωο ΜΚΟ για ελεγχο δρασης και κονδυλιων!

    η δικαιολογια ειναι οτι παρελαβε ενα χαος που δεν μπορει να μπεισ ε ταξη σε μολις 5 μηνες.

    για τις μεταρυθμισεις με οικονομικο προσιμο , παντα μια κυβερνηση θα πρεπει να κριθει για εργο που παραγει σε δικο της προϋπολογισμο , αρα η κριτικη ξεκινα απο την 1η ιανουαριου του 2020 !

    χωρις να περιμενω θαυματα , διατηρω μια αισιοδοξια γιατι εχει στελεχη που δεν εχουν αυταπατες και ξερουν τοσο το αντικειμενο οσο και απο δουλεια .

    οι περισσοτερες παρατηρησεις των ελευθερων επαγγελματιων ειναι σωστες και το εχει παραδεχθει ο ιδιος ο μητσοτακης αλλα εχει σημειωσει οτι πολλα αδικα μετρα 9πχ το τελος επιτηδευματος) δεν ειναι εφικτο να καταργηθουν αμεσα γιατι θα δημιουργησουν ταμειακο κενο.

    το στοιχημα της κυβερνησης για προσθετες μεταρυθμισεις ειναι η επιτευξη γρηγορων αναπτυξιακων ρυθμων που θα ανεβασουν το ΑΕΠ .

    το ζητουμενο ειναι ενα φιλεπενδυτικο περιβαλλον , ενα ηπιο φορολογικο συστημα, ενα συγχρονιο κεφαλαιοποιητικο ασφαλιστικο,η γρηγορη εκδικαση δικαστικωψν υποθεσεων , η ενισχυση του τραπεζικου συστηματος και μειωση του κσοοτυς του δημοσιου (aka αποικρατικοποιησεις).

    τα μηνυματα σε ολα τα παραπανω ειναι θετικα .

    η κυβερνηση αυτη εχει κερδισει την εμπιστοσυνη θεσμων και αγορων οπως φανηκε με τα ρεκορ των ελληνικων ομολογων.
    εχθες αλλη μια θετικη εξελιξη απο την HSBC.
    απο hold σε buy το μηνυμα της για τις μετοχες των ελληνικων συστημικων τραπεζων , αυτων που επι συριζα ειχαν φτασει να ειναι φθηνοτερες απο τσιχλοφουσκα….

    σε επιπεδο χρεους , αποπληρωνεται το ακριβο δανειο του ΔΝΤ που σημαινει οτι ανεβαινει η πραγματικη αξια των πρωτογενων πλεονασματων οταν η χωρα μπορει να δανειζεται με επιτοκια γερμανιας !

    ας κανουμε υπομονη ….

  12. Ο/Η The Snitch λέει:

    @ AkisT21
    Πολλες φορες επιτηδες γραφω με ενταση. Οταν τους λεω νουμερα μου λενε οτι υπερβαλω.
    Ο Καραμουζας, ο Δηματος, η Αρκαδη τα ξυνουν ολη μερα και σχολανε στις 17:00 και αμα. Δημοσιοι υπαλληλοι ειναι.
    Θα τα δουν- ΑΝ τα δουν- σημερα. ΑΝ τους το πει καποιος και ΑΝ το εχουν παρει χαμπαρι.
    ΤΑΒΛΑΔΟΡΟΙ ειναι ολοι τους εκει μεσα. Με αυτο το αφεντικο τι περιμενες εσυ, τιποτε pro?
    ΕΞΙ (6) χρονια περασαν. Ακομη δε τους εχεις καταλαβει?

    @Ban
    Δεν το κραζω το ζαβο. Ισα ισα που περιγραφω την κανονικοτητα: Φιλετα στο GB (εμαθε και το GB ο ταγαρος απο εκει που γυρναγε στα ταβερνακια τριτης διαλογης), Cohiba, παιδια στη Hill και στο Κολλεγιο και ασε τα κοροιδα να τρεχουν στις πρεσβειες. Οταν εγω τα επινα ΜΕΣΑ στη πρεσβεια εσεις φωναζετε ακομη φονιαδες των λαων! Γατακια..

    @ Αλεξης

    Επιτηδες δεν εχω γραψει- αν και δεν αρθογραφω οπως παλια με δικο μου χωρο- τιποτε πολιτικο.
    Δε θα κανω το δικηγορο κανενος, εχει κανει αρκετες πατατες που μπορουμε να τις πουμε, αλλα εδω εχεις λαθος φιλε μου:
    Ο Μητσοτακης ειπε προεκλογικα οτι θα μειωσει κατα 30% το ΕΝΦΙΑ συνολικα. Αυτο σημαινει μεσα στη τετραετια του.
    Μαλιστα η εφαρμογη του μετρου κανονικα ηταν απο το 2020 και επειτα, δηλαδη απο του χρονου.
    Ξεκινησε μεσοσταθμικα απο φετος-ενα χρονο νωριτερα- κατα 22%, με περαιτερω μειωση για την επομενη χρονια για αλλο ενα 10%.
    Αυτο που λες λοιπον δεν ισχυει. Επισης δεν ισχυει το: σε αστεια ποσα.

    Οι δηλωμενες κατοικιες (οσο φορολογουνται δηλαδη) εως 60k ειναι τα 4,89εκ σε συνολο 7,3εκ δηλαδη το 67%. Εκει πηγε το 30% μειωση.
    Επισης εδωσε πληρη απαλλαγη σε μερικες κατηγοριες (αναπηρους πολυτεκνους κλπ) που δεν ειχαν καν πριν.
    Τα υπολοιπα ποσοστα ειναι 27%-25%-20% με το 10% να αφορα μολις 14,500 ακινητα απο τα 7,36εκ.
    Τωρα αν εχεις ακινητο (δηλωμενης αξιας) ανω του 1εκ, εισαι δηλαδη ενας απο τους 14,500, οκ εχεις δικιο εκανε μικρη μειωση.

    Για το θεμα των καρτων εχεις απολυτο δικιο. Ειπαν πατατα- το ξερουν- και θα το αλλαξουν απο οσο εχω ακουσει στο 20%.

    Το θεμα της φορολογιας στην Ελλαδα ειναι παραλογο ετσι κ αλλιως, θελει πολυ δουλεια εκει. Για την εισφορα αλληλεγγυης και το τελος επιτηδευματος θελουν να πανε σε καταργηση οπως ειπαν σταδιακα ξεκινωντας απο του χρονου. Αυτο ειχαν πει, αυτο κανουν. Αναμενουμε.
    Η παρανοια ειναι η προκαταβολη φορου. Αυτο οπου το εχω πει (μαζι με το γνησιο υπογραφης) στο εξωτερικο με κοιτανε σα μεθυσμενο..

    ΔΕΝ ειναι 5 μηνες, ειναι ουσιαστικα 3. Τεσσερις χρονικα συνολο με τις πρωτες 30 μερες να μη καταθετουν –λογικο για Αυγουστο μηνα- κανενα νομοσχεδιο.
    Αν νομιζεις οτι μπορουν με τη μια να σβησουν τα παντα, δεν γινεται. Αλλωστε ποτε δεν ειπε τετοιο πραγμα.
    Θα καταρρευσει το κρατος με τη μια. Αυτα γινωνται σταδιακα παντα: Κοιτας να δανειζεσαι φθηνοτερα- ηδη το εχει κανει με πολυ μικροτερα επιτοκια ακομη και ανεπτυγμενων χωρων ξεπληρωνωντας παλιοτερα ακριβα δανεια- να ανεβασεις το ΑΕΠ για να μπορεσεις να αντισταθμισεις τις απαλλαγες. Μεσω εσοδων ΦΠΑ κλπ.
    Με απλα λογια κοιτας να ριξεις τις υποχρεωσεις του μαγαζιου, να ανεβασεις το τζιρο για να δωσεις αυξησεις στο προσωπικο. Πρωτα γινεται το ενα μετα ακολουθει το αλλο.

    H γενικη εικονα ειναι θετικη, γενικη ας πουμε ενα ~75% των πραγματων. Εχεις –εστω μικρες αρχικα- μειωσεις φορων, εχεις αρχικη επιβολη δημοσιας ταξης, εχεις καποια θετικα βηματα ως προς την οικονομια, εχεις καποια θετικα βηματα στη παιδεια, εχεις καποια μικρα βηματα σε αρκετους τομεις που θα τα δεις σιγα σιγα να μετουσιωνονται στη πραγματικη ζωη. Εχεις πχ πληρη αρση capital controls και πλεον για να κανουμε ενα εμβασμα δε χρειαζεται να τρεχουμε με 500 χαρτια στον εμιρη της τραπεζας καθε φορα να πληρωνουμε 60 ευρω ανα εμβασμα και να περιμενουμε και 3 μερες. Εκοψε αυτη τη παρωδια με τα πακιστανια που επαιρναν ΑΜΚΑ με το καλημερα αρα επιδομα μονο και μονο επειδη πατησαν στην Ελλαδα. Εχει κανει 10 πραγματα μεσα σε 4 μηνες απο εκει που 5 χρονια τα ξυναμε με το Καρανικα και το μονο που καναμε ηταν να βαζουμε φορους και να βριζουμε φασιστα οποιον δεν ηταν αξυριστος λετσος με τα πουκαμισα εξω.

    Εχεις τουλαχιστον 10 σοβαρους ανθρωπους που δεν κραυγαζουν θα σε χωσω 3 μετρα κατω απο τη γη, εχεις αλλους 10 σοβαρους που μιλανε ηρεμα και κατανοεις τι λενε αντι να χρησιμοποιουν ατακες και γλωσσα πεζοδρομιου. Εχεις και 10 καραγκιοζηδες αυτο ειναι σιγουρο, αλλα αυτοι παντα θα υπαρχουν. Ακομη και ο χειροτερος καραγκιοζης ομως ειναι χιλιες φορες καλυτερος απο τους Δραγασακηδες και τους Φιληδες. Χιλιες οχι μια.

    Θελει υπομονη και θελει και ηρεμια. Με ‘τσαμπουκαδες’ ‘νταουλια’ και ‘μαγκιες’ ειδαμε τι καταφεραμε, ελπιζω τουλαχιστον να μαθαμε οτι δε γινωνται ολα μεσα σε μια νυχτα.

    ΥΓ Οι εκδηλωσεις δεν ειναι κακο πραγμα και πρεπει να γινωνται για διαφορους λογους: εθνικους, πολιτιστικους, προβολης της χωρας κλπ αρκει να υπαρχει ΜΕΤΡΟ. Ολα τα κρατη το κανουν δεν ειναι κατι που κανουμε εμεις μονο. Εκει που αηδιαζω ειναι στην επιλογη της μουμιας για μπροσταρη. Καταλαβαινω το λογο και ειναι σωστη η τακτικη που αφαιρεσε ολους τους χορηγους απο το ζαβο, ξερναω ομως μονο που τη βλεπω τη σταφιδιασμενη κατσαριδα.

  13. Ο/Η Savvi λέει:

    @Αλέξης

    Θα σου πρωτινά να ρωτήσεις τον φοροτεχνικό σου να σου εξηγήσει κάποια πράγματα γιατί έχεις μπερδευτεί με αποτέλεσμα να παραπληροφορείς τον κόσμο με τέτοιου είδους σχόλια.

  14. Ο/Η Αλεξης λέει:

    @bandog
    σιγουρα σε αυτο που λες εχεις δικιο, πρεπει να περιμενουμε να κανει δικο της προυπολογισμο, θα ειναι πιο δικαιο να κριθει. Απλα σιγουρα ηξεραν οτι καπου στο καλοκαιρι θα ειναι κυβερνηση.
    Για το μεταναστευτικο δεν πιστευω οτι τα σκατωσαν, οταν καθημερινα ερχονται εκαντονταδες. Μακαρι το σχεδιο που εχουν να τους βγει.
    @Snitch
    καποια στιγμη ηθελα να σε ρωτησω για ποιο λογο δεν εγραφες τιποτα για πολιτικη-οικονομια; μου φανηκε παραξενο αλλα υπεθεσα θα ειχες τους λογους σου.
    δεν ξερω αν ειναι μονο 14500 (για να το λες εσυ σιγουρα το ξερεις), ενας ειμαι και γω και ναι η μειωση ηταν μικρη (ελπιζω βεβαια να τηρησει το λογο του πριν ληξει η 4ετια). Αυτο που με ζοριζει ειναι οταν βλεπεις ενα μεγαλο μερος της περουσιας σου να μην σου αποδισει απολυτως τιποτα γιατι απλα ειναι ξενοικιαστα. Και κατι ακομα στα ακινητα των εταιρειων δεν εκανε ουτε 1€ μειωση.
    ενα σωστο μετρο που ειπε οτι θα διορθωσει ειναι να αποσυνθεσει το εισοδημα απο τις ασφαλιστικες εισφορες. ας βαλει κλιμακες να πληρωνει ο καθενας οτι θελει και οτι μπορει. προσωπικα εδινα 350€ και εχω μια 3τια που δινω παντα πανω απο χιλιαρικο.
    την επετειο επιτηδες την ανεφερα επειδη βαζει μπροστα την μουμια. αν ειναι δυνατον. ας εκαναν εκδηλωσεις στα σχολεια. μεχρι εκει.θα σου βγει ο κουκος αηδονι.
    και εννοειτε οτι οι τωρινοι δεν συγκρινονται με το τσιρκο της προηγουμενης 5ετιας.
    @Savvi
    αν θες εξηγησε μου. για το μαζεμα ηλ. αποδειξεων μηπως εννοεις; π.χ. αν εχω εσοδα 60000€ απο ενοικια, πρεπει η οχι να μαζεψω 18.000€ αποδειξεις; αν μαζεψω 15.000€ τα υπολοιπα 3 χιλιαρικα εχουν ή οχι ποινη;
    Διαφωνεις καπου για τα ποσοστα στον ενφια;
    Αν εχω μπερδευτει αληθεια ζητω συγνωμη.

  15. Ο/Η Savvi λέει:

    @Αλεξης

    Φίλε μου στα περισσότερα εκκαθαριστικά που έπεσαν στα χέρια μου οι μειώσεις ήταν κοντά στο 30% χωρίς αυτό να λέει κάτι μπορείς να δεις στην νομολογία γιατί εσύ είχες 10% έκπτωση φόρου. Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Συγνώμη αν δεν κάνω λάθος το νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί ακόμα (είναι σε διαβούλευση), εσύ όμως γιατί προεξοφλείς κάτι το οποίο δεν έχει ψηφιστεί και πώς θέλεις από εμένα να σου δώσω απάντηση για τις αποδείξεις. Να σημειώσω ότι με την εισφορά αλληλεγγύης δεν φορολογήσε μόνο εσύ. Η κυβέρνηση είπε ότι θα κάνει κάποιες μειώσεις σταδιακά από εκεί και πέρα δεν θυμάμαι κυβέρνηση να αναλαμβάνει καθήκοντα και να νομοθετεί με το καλημέρα.

    Με τα ερωτήματα σου όμως μου έδωσες πόλη καλή πάσα. Το ερώτημα που γενάτε είναι γιατί αυτοί δίνουν ενώ οι προηγούμενοι και οι προ προηγούμενοι ΔΕΝ. Αφού όλοι στηρίζονται από κάποιους ή ακόμα και τους ίδιους εξωτερικούς παράγοντες γιατί έτσι ξαφνικά; Γιατί δανείζετε η Ελλάδα με αρνητικά επιτόκια; Τι θα γίνει αν η κυβέρνηση αποτύχει και λήξουν τα ομόλογα και δεν έχει να πληρώσει; Καλά είναι να βλέπουμε το Δένδρο αλλά το Δάσος είναι αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει.