Τα νομικά τα λάθη τα μεγάλα σου…

Στον κόσμο της ΑΕΚ γίνονται τελευταία διάφορα νομικά λάθη.

Πρώτα ο έγκριτος νομικός Κώστας Κετσετζόγλου. Ο οποίος έγραφε στις 17 Απριλίου http://www.aek365.com/sfinaki.php?id=1059 «[Θ]έλω να διαβάσουν το παρακάτω κείμενο αυτοί που πιστεύουν ότι η λύση για την ΑΕΚ είναι να πέσει στην Γ Εθνική, που αντικαθιστά την Δ Εθνική σαν πρώτο τη τάξει Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, να σβήσει όλα της τα χρέη και να επιστρέψει καθαρή στην Α Εθνική για να τα σαρώσει όλα. Απευθύνεται κυρίως σε αδέρφια Ενωσίτες που μέσα στην απελπισία τους βλέπουν διέξοδο σε αυτό το σενάριο αλλά και σε δημοσιογράφους που αρθρογραφούν επικαλούμενοι μάλιστα και τις αρχές και τα ιδανικά της ΑΕΚ […]Επίσης για κάποιο λόγο που δεν καταλαβαίνω η ρομαντική πρόταση για υποβιβασμό και επιστροφή της καθαρής ΑΕΚ συνοδεύεται και από το ότι στο μεταξύ, στα δύο χρόνια δηλαδή, θα φτιαχτεί και το γήπεδο! Προφανώς πιστεύουν πως επειδή θα είμαστε Ερασιτεχνικό σωματείο θα τραβήξουμε πανεύκολα τους μεγάλους χορηγούς που απαιτούνται ή πως θα μαζευτούν 4-5 μεγάλοι ΑΕΚτζήδες, θα βάλουν από 10.000.000 ο καθένας και θα το χτίσουν.».

Είχε τότε καταλήξει τότε ο έγκριτος νομικός, αφού μελέτησε ενδελεχώς την περίπτωση του Μακεδονικού, ότι αν πέσει μια ομάδα στη Γ΄ Εθνική, τα χρέη προς τους παίκτες δε σβήνουν. Δυστυχώς είχε άδικο (με μία υποσημείωση που θα δούμε πιο κάτω). Με τη απόφαση 216/2013 του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, ο Μακεδονικός και με τη βούλα δε χρωστάει πια. Βέβαια, ο Κώστας θα μελέτησε εν τω μεταξύ  βαθύτερα το πράγμα γιατί δεν περίμενε την απόφαση του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ για να αλλάξει γνώμη.  Η αλλαγή νομίζω συνέπεσε με την περίοδο που άλλαξε αφεντικό (η ΑΕΚ).

Τα ίδια πάντως έλεγε κι ο άλλος έγκριτος νομικός, ο Αλέξης Αλεξίου (πώς λέμε Αλεξίου-Κοτσάτος) στον Κώστα στις 23/4/2013 http://www.aek365.com/a-262804/oles-oi-apanthseis-gia-to-mellon-ths-aek.htm  «Οι οφειλές όμως προς ποδοσφαιριστές που γίνονται απαιτητές μέσω αποφάσεων FIFA θα εξακολουθούν να βαρύνουν την ΑΕΚ, είτε σε ερασιτεχνική μορφή, είτε σε επαγγελματική μορφή και αυτό διότι η FIFA δεν αναγνωρίζει τις ομάδες σύμφωνα με τις νομικές τους επωνυμίες και μορφές, αλλά ως ομάδες αυτοτελώς».

Το δεύτερο νομικό λάθος είναι ότι η ΑΕΚ μπορεί να παίξει Β΄ Εθνική. Αν συμβεί όμως αυτό δεν απαλλάσσεται από τα χρέη στους ξένους παίκτες (πιθανώς και από τις οφειλές σtους Έλληνες, αν προσφύγουν στο CAS).   Η FIFA μπορεί να επιβάλει τον υποβιβασμό κατά μία κατηγορία ως ανώτατη ποινή για μη πληρωμή παικτών μετά από αποφάσεις δικαιοδοτικών οργάνων. Εδώ όμως έχει εφαρμογή το παράδειγμα του Μακεδονικού. To πρόβλημα με το Μακεδονικό ήταν ότι αρχικά ΔΕΝ υποβιβάστηκε για χρέη: έπαιζε Γ΄ Εθνική (τότε επαγγελματική κατηγορία), έπεσε ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ σε ερασιτεχνική κατηγορία και την επόμενη χρονιά έκανε την παλαβή για τα χρέη.  Η FIFA είναι σαφής: αν αφήσεις παίκτη απλήρωτο πέφτεις κατηγορία ΕΞ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ και μόνο. Αν πέσεις και γι άλλο λόγο, άλλο θέμα. Μία και μία ΔΥΟ. Γι αυτό κι έπεσε ΑΛΛΗ ΜΙΑ κατηγορία (Α΄ τοπικό). Μετά βέβαια καθάρισε. Παρά τα όσα έλεγε ο έγκριτος νομικός Κώστας Κετσεντζόγλου λοιπόν, σβήνουν και τα χρέη προς τους παίκτες αν πέσεις κατηγορία ΕΞ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. Αν δηλαδή πέσεις από Α΄ σε Β΄ αγωνιστικά, όπως η ΑΕΚ, ΔΕ ΣΒΗΝΟΝΤΑΙ τα χρέη.

Το τρίτο νομικό λάθος είναι αυτό που λέγεται για το ποινικό μέρος της υπόθεσης Ψωμιάδη. Η ΑΕΚ δεν αναμένει να πάρει τίποτε από το ποινικό μέρος αυτής της υπόθεσης.  Τα ποινικά δικαστήρια βάζουν ανθρώπους στη φυλακή, δεν παίρνουν λεφτά από τον έναν και τα δίνουν στον άλλον. Αν πάρουν χρήματα από τον κατηγορούμενο (με δήμευση της περιουσίας του), αυτά καταλήγουν στο δημόσιο ταμείο. Χρήματα μπορεί να αναμένει κανείς από το αστικό (και μόνο) σκέλος της υπόθεσης. Ως προς το αστικό μέρος λοιπόν, η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει, αλλά η ΑΕΚ δε βρήκε περιουσία του Μάκη για να εκτελέσει. Ούτε θα μπορούσε ο Μάκης «να τα σκάσει στην ΑΕΚ για να γλυτώσει»–αυτό, σύμφωνα με το άρθρο 384 ΠΚ θα μπορούσε να το έχει κάνει μέχρι την άσκηση της ποινικής δίωξης. Τώρα, και με επιταγή σαράντα εκατομμυρίων να εμφανιστεί ο Μάκης στο δικαστήριο, άντε να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.   Το πολύ-πολύ να είχε ο Μάκης το κίνητρο να τα σκάσει σ’ αυτούς που του έχουν γίνει τσιμπούρι.  Όμως, οι απηνείς διώκτες του Μάκη ενεργούν μόνο για το συμφέρον της ΑΕΚ (ΠΑΕ).

Όλα αυτά που λέγονται λοιπόν για τη σχέση της προόδου της εκκαθάρισης της ΑΕΚ με τη δίκη Ψωμιάδη είναι μπαρούφες. Το μόνο θέμα που θα προκύψει όταν επέλθει η λύση της ΠΑΕ, είναι ότι οι διώκτες του Μάκη θα δυσκολεύονται να εξηγήσουν γιατί τον κυνηγάνε ακόμη. Μα για λόγους αρχής προφανώς.

Το τέταρτο νομικό λάθος το διαβάσαμε χθες. Ο Μελισσανίδης θύμωσε γιατί αργεί η εκκαθάριση αφού «είναι απαραίτητο να έχει πτωχεύσει η εταιρεία ως τα τέλη Αυγούστου για να μην τεθεί σε κίνδυνο η συμμετοχή της ομάδας στο πρωτάθλημα της Football League 2 ως ερασιτεχνικό σωματείο». Αλλού διαβάσαμε ότι «ο εκνευρισμός του Τίγρη έγκειται στο ότι σε περίπτωση που μέχρι τα τέλος Αυγούστου η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, η ΑΕΚ πιθανόν να έχει διάφορα προβλήματα». Επειδή δε φαντάζομαι να κατέληξε μόνος του σ’ αυτό το (εσφαλμένο) συμπέρασμα, κάποιος πρέπει να του το είπε. Ίσως ο αρμόδιος νομικός σύμβουλος της ΑΕΚ; Μα είναι δυνατόν να είπε τέτοια μπαρούφα;

Κανένα νομικό πρόβλημα δε θα έχει η ΑΕΚ αν καθυστερήσει η εκκαθάριση. Αντίθετα, νομικά προβλήματα μπορεί να έχουν όσοι κατά το παρελθόν έχουν φάει λεφτά από το ταμείο της ΑΕΚ, οι οποίοι παρακαλάνε να κλείσει το συντομότερο δυνατόν το μαγαζί, μπας κι εξαφανιστούν τα βιβλία της εταιρείας (όπως εξαφανίστηκαν, και παραμένουν εξαφανισμένα, τα βιβλία της περιόδου 2005-6).  Αυτοί λοιπόν και μόνο μπορεί να έχουν πρεμούρα να προχωρήσει γρήγορα η εκκαθάριση. Μπορεί αυτοί να επηρέασαν το νομικό σύμβουλο της ΑΕΚ, αν υποθέσουμε βέβαια ότι δική του είναι η άποψη αυτή, κι αυτός με τη σειρά του να έπεισε το Μελισσανίδη ότι υπάρχει πρόβλημα αν καθυστερήσει η εκκαθάριση; Αδύνατον.

Άρα πρόκειται (πάλι) περί νομικού λάθους. Είμαι βέβαιος γι αυτό. Αν κάνω λάθος, να μου ξεριζώσουν τ’ αρχίδια.

 

Post By Γιώργος Κιντής (76 Posts)

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.