Όχι αυτά που έγιναν στο γκαζόν του Καραϊσκάκης. Αυτά που διαβάσαμε μετά, κι εξακολουθούμε να διαβάζουμε.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι τις δύο ομάδες δεν τις έλεγαν ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Τις έλεγαν, ας πούμε, Άντερλεχτ (με αποτίμηση ρόστερ από το transfermarkt 71 εκ., έναντι 77 εκ. του Ολυμπιακού) και Ζούλτε Βάρεγκεμ (23 εκ., έναντι 24 εκ. της ΑΕΚ). Ας υποθέσουμε περαιτέρω ότι δεν υπάρχει κάποια παράγκα στο trasnfermarkt, κάποιος Ολυμπιακός δάκτυλος ίσως, που να υποτιμά τους παικταράδες της ΑΕΚ έναντι των άλλων ομάδων. Ας υποθέσουμε επίσης ότι η Ζούλτε Βάρεγκεμ δεν έχει καλύτερες ακαδημίες από την Άντερλεχτ, που θα μπορούσαν να καλύψουν ένα μέρος της διαφοράς μπάτζετ: μάλιστα, η Κ-20 της Ζούλτε Βάρεγκεμ πρόσφατα έχανε 7-0 στο ημίχρονο από την αντίστοιχη της Άντερλεχτ. Ούτε το scouting της Ζούλτε φαίνεται να είναι πολύ καλύτερο από της Άντερλεχτ: παρότι έχει βρει δυο λαβράκια αμυντικά χαφ, έναν Σκανδιναβό κι έναν από την Πορτογαλία, είχε φέρει κι ένα σέντερ φορ από τη Νιγηρία που οι οπαδοί της ομάδας τον φώναζαν Πίου, ένα σέντερ φορ, παλιό αστέρι της ομάδας που ήρθε με φιλοδοξίες αλλά σημείωσε μόνο δύο γκολ στο πρωτάθλημα και τώρα παίζει στη β΄ Εθνική, έναν πολύ κοντό επιθετικό χαφ από τη Λατινική Αμερική που πέρασε και δεν ακούμπησε (παρότι οι φίλαθλοι της Ζούλτε Βάρεγκεμ είχαν «κάψει» το αεροδρόμιο της γειτονικής Λιλ όταν προσγειώθηκε εκεί) κι έναν πολύ ψηλό σέντερ φορ που φαίνεται να μην είναι κάτι ιδιαίτερο.
Να υποθέσουμε ακόμη ότι η Άντερλεχτ έχει προπονητή κάποιον που έχει προπονήσει με επιτυχία μια από τις τρεις μεγάλες ομάδες ης Πορτογαλίας, καθώς και την εθνική ομάδα της ίδιας χώρας, ενώ η Ζούλτε Βάρεγκεμ έχει προπονητή κάποιον που έχει προπονήσει με επιτυχία δύο από τις τρεις μεγάλες ομάδες της Κύπρου και την εθνική Γεωργίας. Να υποθέσουμε επίσης ότι στο στοίχημα πριν τον αγώνα ο άσσος πληρώνει 1,70 (μεταφραζόμενο σε πιθανότητα 59%) και το διπλό 6,40 (πιθανότητα 16%). Τέλος, να πούμε και ότι, για κάποιο άγνωστο λόγο, οι δημοσιογράφοι που εκφράζουν τη διοίκηση της Ζούλτε Βάρεγκεμ καλούσαν τον προπονητή της ομάδας να παίξει επιθετικά γιατί, τάχα, «αν η Ζούλτε Βάρεγκεμ παίξει για να μην χάσει τότε θα έχει βάλει τις βάσεις της… ήττας». Η διαιτησία, μια και στο Βέλγιο δεν έχει παράγκα, είναι 50-50.
Παίζεται λοιπόν το ματς κι η Άντερλεχτ στο γήπεδό της ρίχνει μια ξεγυρισμένη τριάρα στη Ζούλτε Βάρεγκεμ (όπως ακριβώς έγινε πέρσι στο Βέλγιο στο β΄ γύρο, αφού στον α΄ γύρο η Ζούλτε είχε εισπράξει και μια τεσσάρα εντός). Αναρωτιέμαι, οι φίλαθλοι της Ζούλτε έγραφαν στα φόρουμ σελίδες επί σελίδων προσπαθώντας να βρουν τι έφταιξε; Ζητούσαν την κεφαλή του προπονητή Francky Dury επί πίνακι, γιατί πιστεύουν ότι αν κατέβαζε αλλιώς την ομάδα είχαν το διπλό στο τσεπάκι; Να πούμε εδώ ότι ο εν λόγω Francky Dury, που εισέπραξε πέρσι ο άμπαλος συνολικά επτά γκολ από την Αντερλεχτ, φέτος έχει τη Ζούλτε μόνη πρώτη στη βαθμολογία, μετά από εννέα ματς. Οι εφημερίδες και τα σάιτ στο Βέλγιο τον έβγαλαν άραγε άχρηστο; Λέτε να έγινε σύσκεψη κορυφής στο Βάρεγκεμ και να αποφασίστηκε ότι τον κρατάμε μέχρι να φύγει;
Ή λέτε να είπαν οι οπαδοί της Ζούλτε, ρε παιδί μου, καλά θα ήταν να νικήσουμε, αλλά οι άλλοι έχουν πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ, που να τους κοντράρει ο άνθρωπος; Μήπως σκέφτηκαν, να τον κρατήσουμε τον Francky (που είναι εκεί απ’ το 2011) γιατί μόνη μας ελπίδα να χτυπήσουμε ομάδες με μεγαλύτερα μπάτζετ είναι να έχει η ομάδα ομοιογένεια, άρα να κρατήσουμε τον ίδιο προπονητή, και να δουλέψουμε με τις ακαδημίες;
Προσοχή, δε λέω (γιατί δεν έχω γνώμη, αφού όπως είπα δε θεωρώ ότι ξέρω μπάλα) ότι ο Κετσπάγια είναι καλός προπονητής. Λέω ότι το αν είναι καλός προπονητής ή όχι δεν μπορεί να κριθεί απ’ αυτό το ματς.
Όσο για το μπάτζετ, ο Μελισσανίδης το είπε ξεκάθαρα, αν κάποιος ήθελε να ακούσει. Όταν ανέλαβε, μίλησε «για μια ΑΕΚ […] που να μην βασίζεται πουθενά, παρά μόνο στον κόσμο της». Ο Δημάτος το είπε ακόμη πιο ξεκάθαρα: «Το μπάτζετ της ΑΕΚ θα είναι όπως και στις δύο προηγούμενες κατηγορίες: θα καθοριστεί από τα έσοδα της ομάδας και τον προγραμματισμό. Και αυτό γιατί τα λάθη του παρελθόντος αποκλείονται να επαναληφθούν. Η ΑΕΚ είχε αυτή την περιπέτεια και πλέον πρέπει να στηρίζεται και να κινείται βάσει των εσόδων της. Με αυτή τη λογική θα στηριχθεί στα κέρδη της». Ας αφήσουμε τι έλεγαν παλιά: να καταδείξει αυτή την ανακολουθία είχε το νόημα και η επιστολή των 59 ερωτημάτων που απευθύναμε τότε στο Μελισσανίδη (κι είχε θεωρηθεί εχθρική κίνηση). Αυτά που λένε τώρα πάντως Μελισσανίδης και Δημάτος είναι λογικά και τα υποστηρίζω, παρότι εναντίον μου είχε χρησιμοποιηθεί η ακριβώς αντίθετη επιχειρηματολογία. Το λογικό είναι λογικό, ανεξαρτήτως του αν μας συμφέρει προσωπικά τη δεδομένη στιγμή ή όχι. Να μην κάνουμε σαν κάποιους που καθορίζουν τη στάση τους έναντι του μνημονίου ανάλογα με το αν είναι κυβέρνηση ή αντιπολίτευση.
Η ΑΕΚ εδώ και χρόνια είναι αυτή τη στιγμή η τέταρτη σε δημοφιλία ομάδα στην Ελλάδα, με 11% «μερίδιο αγοράς», έναντι 29% του Ολυμπιακού και 27% του Παναθηναϊκού. Αν στηρίζεται στα έσοδά της και μόνο, θα έχει και αντίστοιχο μπάτζετ (δεν είναι πιο πλούσιοι οι οπαδοί της ΑΕΚ, το αντίθετο θα έλεγα).
Αυτή η διαφορά, καλύπτεται δύσκολα. Προσωπικά πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου, με σκληρή δουλειά και με διαιτησία αν όχι 50-50, έστω 40-60, μπορεί να καλυφθεί. Άλλοι, είναι λιγότερο αισιόδοξοι. Πιστεύουν ότι «η… φιλοσοφία δεν μπορεί να κερδίσει το χρήμα» και συμπληρώνουν ότι «[αυτός που έχει χαμηλότερο μπάτζετ] είναι αναγκασμένος να επενδύει σε σωστή ποδοσφαιρική φιλοσοφία, πρέπει να επιμείνει απαρέγκλιτα σε έναν προγραμματισμό χαμηλών τόνων, ελπίζει να του βγει σε βάθος χρόνου, αλλά ας μην γελιόμαστε… Μία μεγάλη ομάδα, […] χωρίς άμεση επένδυση χρημάτων, μπορεί μεν να φτιάξει μία ανταγωνιστική ομάδα, να κερδίσει χρόνο και αξιοπρέπεια, αλλά ποτέ ένα… πολλαπλάσιο μπάτζετ!». Ποιος τα λέει αυτά; Μα, ο Ανδρέας Δημάτος το Γενάρη του 2014 (για τον Παναθηναϊκό).
Αυτή, λοιπόν, είναι η γνώμη μου. Ότι δε χρειαζόταν κανένα «έγκλημα του καράφλα» για να χάσει η ΑΕΚ από τον Ολυμπιακό. Στο βαθμό που η διαιτησία είναι 50-50, αυτό είναι το αναμενόμενο, το λογικό. Καμιά φορά, σε ένα ματς χωρίς βαθμολογική σημασία θα τον κερδίσουμε παίζοντας έξυπνη άμυνα. Ίσως και σε έναν τελικό κυπέλλου, αν κάποια ψυχή φροντίσει να μείνει ο Ολυμπιακός ένα μήνα σε αγωνιστική απραξία. Αλλά το αναμενόμενο είναι να χάσουμε. Και μάλιστα βαριά, αν κάποιοι «ξύπνιοι» της διοίκησης υπαγορεύουν στον προπονητή να παίξει ανοιχτά, «να παίξει για να μην χάσει [γιατί] τότε θα έχει βάλει τις βάσεις της… ήττας».
Ξέρω τι θα πείτε. Ότι η ΑΕΚ δεν είναι Ζούλτε Βάρεγκεμ, είναι ιστορική ομάδα. Δυστυχώς, η ιστορία δεν παίζει μπάλα. Ο Άρης δεν κατάφερε ν’ ανέβει με την πρώτη από τη γ΄ Εθνική. Η Lierse που κατάκτησε πρωτάθλημα στο Βέλγιο πιο πρόσφατα από μας, παίζει στη β΄ κατηγορία. Το ίδιο κι η Μπλάκμπερν στην Αγγλία που πήρε πρωτάθλημα το 1995. Η μεγάλη Μίλαν βρίσκεται 35η στη βαθμολογία της UEFA, οκτώ θέσεις κάτω από τον Ολυμπιακό και τέσσερις από την Ντνίπρο Ντνιπροπετρόφσκ. Πέρσι μάλιστα τερμάτισε έβδομη στη Serie A, μένοντας εκτός Ευρώπης. Η Ίντερ, που κατέκτησε το Champions League (και το τρεμπλ) μόλις πριν έξι χρόνια, σήμερα είναι 9η στο πρωτάθλημα και 43η στη βαθμολογία της UEFA, 16 θέσεις κάτω από τον Ολυμπιακό και σε απόσταση αναπνοής από τη Σπάρτα Πράγας Ο ασφαλέστερος τρόπος για να σβήσει μια ομάδα από το χάρτη, είναι να αρκεστεί στην ιστορία της.
Αυτά λέει η ψυχρή ανάγνωση της πραγματικότητας. Κατά τη γνώμη μου, το πρόβλημα δεν είναι ότι φάγαμε την τριάρα από τον Ολυμπιακό: αυτό είναι σχετικά αναμενόμενο (κι αυτά τα είπαμε, όσο πιο ευγενικά γίνεται, και πριν το ματς, χωρίς να κάνουμε καμία ποδοσφαιρική ανάλυση). Κι ο Βενγκέρ έχασε 8-2 από τη Γιουνάιτεντ το 2011. Το πρόβλημα είναι ότι φάγαμε επτά γκολ με την Κ-20 σε 45 λεπτά. Εκεί, δεν υπάρχει η δικαιολογία της διαφοράς μπάτζετ. Ούτε (υποθέτω) οφείλεται σε κάποια παράγκα το ότι στο πρωτάθλημα Κ-20 πέρσι τερματίσαμε τέταρτοι, με διαφορά 29 βαθμών από τον Ολυμπιακό.
Αν ντε και καλά θέλουν με κάτι να θυμώσουν οι φίλαθλοι της ΑΕΚ, ας θυμώσουν με το ότι ο Στέλιος ως προπονητής της Κ-20 για πάνω δύο χρόνια, έφτασε να χάνει 7-0 από τον Ολυμπιακό στο ημίχρονο. Όχι με το ότι πήγε στον Ολυμπιακό τον ανηψιό του, του οποίου το συμβόλαιο έληγε χωρίς η ΑΕΚ να έχει τα χρήματα να τον κρατήσει.
Άλλο τώρα αν θέλουμε να κερδίζουμε και με χειρότερη ομάδα: γίνεται κι αυτό, αλλά όχι με 50-50 διαιτησία. Ας αποφασίσουν οι φίλαθλοι της ΑΕΚ τι θέλουν λοιπόν: να συνεχίσουν να ελπίζουν μάταια ότι ο Μελισσανίδης θα βάλει εκατομμύρια (ενώ το έχει ξεκόψει ξεκάθαρα—και πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου) ή να πάρουν πρωτάθλημα με διαιτησία 90-10 (αν γίνεται κι αυτό, γιατί και στο παρασκήνιο δεν παίζεις μόνος σου). Μπορούν επίσης να ελπίζουν ότι ο Μαϊστόροβιτς, παρά το μπάτζετ που έχει, θα κάνει θαύματα—ώστε αν δεν τα κάνει, να φταίει αυτός (ώστε να έρθει ο επόμενος «μαθητευόμενος μάγος»). Ή να ελπίζουν να έρθει προπονητής-όνομα από την Ευρώπη, ο οποίος όμως να μην ενοχλείται από το ότι θα του έχει τεθεί ως στόχος το πρωτάθλημα, ενώ θα έχει στη διάθεσή του σημαντικά χαμηλότερο μπάτζετ από τους ανταγωνιστές. Κάποιος υποψήφιος προπονητής που θα δει στο transfermarkt την αποτίμηση του ρόστερ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, θα ρωτήσει γιατί έφυγε ο Δέλλας και γιατί παίζει να φύγει ο Κετσπάγια από την τέταρτη αγωνιστική και θα πει «Έλα μωρέ, ποιους γαύρους. Τους έχω χαλαρά. Αφού το λέει κι ο Κετσετζόγλου».
Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, η μόνη άλλη λύση είναι να ξεχάσουμε τις μεγάλες φιλοδοξίες και τις απαιτήσεις, να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να δουλέψουμε. Με πρώτο στόχο, το πρωτάθλημα στην Κ-20. Με στήριξη στην ομάδα, στον (εκάστοτε) προπονητή και στο τεχνικό επιτελείο και χωρίς να ζητάμε την κεφαλή τους επί πίνακι μετά την κάθε (αναπόφευκτη) αποτυχία. Κι όπου βγει. Να, κάπως σαν το 2004-5 ένα πράγμα.
Υ.Γ. Για όσους δεν ενοχλούνται από πέτσινα πρωταθλήματα, να σημειώσω ότι η διαφαινόμενη περαιτέρω αναβολή των εκλογών της ΕΠΟ (για την οποία δεν έχω καμία πληροφόρηση, πέραν των όσων διαβάζω) απομακρύνει προφανώς το ενδεχόμενο διαιτησίας 90-10 υπέρ μας (αν κάποιοι ελπίζουν σ’ αυτό, παρά το ότι Μελισσανίδης λέει ότι έχει στόχο το 50-50).
Με βρίσκει σύμφωνο το κείμενο,αλλά πόσο μεγάλη οικονομική υπερβαση θα ήταν για το brand name αν είχε ενισχυθεί η ομάδα το καλοκαίρι ωστε να προκριθει σε ομίλους του ΟΥΕΦΑ?
Η πλειοψηφία του κόσμου δεν πετάει στα σύννεφα όμως δεν βλέπει να γίνονται ούτε τα αυτονόητα,εχει επίσης κουραστεί κ από τα πρόσωπα.Δε βγάζει φρεσκάδα το κλαμπ,ολα τριγυρω αλλαζουν κ όλα τα ίδια μένουν.
Κουραση,αυτό
Το ποδόσφαιρο δεν είναι “η ψυχρή ανάγνωση της πραγματικότητας” και “αποτίμηση ρόστερ από το transfermarkt”. Αφού δε γνωρίζεις από ποδόσφαιρο, γιατί ασχολείσαι με αυτό; Για ποδόσφαιρο έχουμε θυμώσει κι όχι για μπάτζετ. Όσο για το ότι κουοτάρεις Δημάτο, ασχολίαστο. Έλεος.
Δεν ήταν απλά μια ήττα λόγω μπάτζετ. Αν ήταν τέτοια κανείς δε θα έλεγε το παραμικρό.
Ήταν μια ήττα με κάτω τα χέρια. Η ΑΕΚ δεν πολέμησε ποτέ.
Και για αυτό δεν έφταιγε το μπάτζετ.
Οι παίκτες δεν ήξεραν τι να κάνουν. Και για αυτό δε φταίει το οτι έχουν μικρότερα συμβόλαια. Η περσινή ΑΕΚ με μικρότερο μπάτζετ νίκησε σχετικά εύκολα.
Ήταν μια ήττα-ναυάγιο, με ένα προπονητή ευρισκόμενο σε παράλληλο σύμπαν, που το μόνο που βρήκε να πει ήταν πως δεν έχει η ΑΕΚ ηγέτες.
Την ίδια στιγμή που τον ηγέτη του κέντρου τον είχε και γυάλιζε τον πάγκο για να παίξει ο Λαμπρόπουλος.
Αλήθεια, ποιό είναι το μπάτζετ της Λάρισας? της Μπερ Σεβά? του ΑΠΟΕΛ?
Γιώργο διαχείριση εσόδων εξόδων μπορεί να γίνει αφού έχει μπει η ομάδα σε μια σειρά, αφού έχει αρχίσει να έχει έσοδα δηλαδή. Για μια ομάδα σε παρακμή όπως είναι η ΑΕΚ και μάλιστα στην Ελλάδα της κρίσης, αυτό το σχέδιο οδηγεί σε σπιράλ συρρίκνωση στο οποίο και έχουμε μπει. Κι έχουμε μπει επειδή όπως πολύ σωστά λες, ο Μελ ακολουθεί αυτό το σχέδιο και δε βάζει φράγκο από την τσέπη του. Αν θέλει να εχει έσοδα με τα οποία θα ζει σε υψηλό ανταγωνιστές επίπεδο η ομάδα, θα πρέπει πρώτα να βάλει λεφτά. Και ο συγκεκριμένος έχει τον τρόπο να διασφαλίσει την επένδυση του. Χρειάζεται να βάλει λεφτά ώστε να στελεχώσει τα τμήματα υποδομής με τους καλύτερους επιστήμονες στο χώρο και όχι με παλαίμαχους εμπειρικους, να στελεχώσει το τμήμα σκαουτινγκ, να στελεχώσει το τμήμα μάρκετινγκ με τους καλύτερους στην αγορα και να φτιάξει μια ανταγωνιστή Α ομάδα με σύγχρονο τεχνικό και επιστημονικό επιτελείο και παίκτες πρωταθλητισμου μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν τα υπολοιπα. Πες μου με ποια έσοδα θα τα κάνει σήμερα όλα αυτά. Με τα διάρκειας που κάθε χρόνο πέφτουν ακριβώς επειδή η ομάδα δε βλέπεται (το σπιράλ που λέγαμε); Της Ευρώπης που δε θα προκριθούμε πότε όσο πάμε με έσοδα έξοδα; Έχεις δίκιο όταν λες ότι ο άνθρωπος το είπε ότι δε θα βάλει λεφτά, λέμε μήπως αλλάξει γνώμη ( χλωμό). Οπότε, η γνώμη μου είναι ότι το τέλος του σπιράλ δε θα το γλιτώσουμε. Η ΑΕΚ σε 10 -15 χρόνια αν δε συμβεί κάτι αναπάντεχο, θα είναι μεγέθους ΑΡΗ ή και πανιώνιου.
ΥΓ1 Αν κατάλαβα καλά παίρνεις πίσω την εκτίμηση σου ότι ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ θα πάρουν το στημένο πρωτάθλημα.
ΥΓ2 Και εσύ πάντως ( μαζί με τον Ντέμη) τη δεύτερη χρονιά ζητησες πρωτάθλημα από το Σάντος με μικρότερο μπάτζετ, αν δεν κάνω λάθος.
ΥΓ3 Τι λέτε για Δευτέρα τα ούζα;
@ netrino
Αυτό που προσπαθώ να πω ότι, και να κάνεις τα αυτονόητα, σε αυτό το περιβάλλον και με αυτούς τους οικονομικούς περιορισμούς δεν πας πουθενά. Όσο για τα πρόσωπα, δε νομίζω ότι έκαναν κάτι διαφορετικό απ’ αυτά που έκαναν πάντα κι απ’ αυτά που προανήγγειλαν ότι θα κάνουν (μιλάμε για τις πρόσφατες προαναγγελίες). Άρα, δεν κατανοώ την ξαφνική κούραση: το Μελισσανίδη και τον Μπάγεβιτς τους ξέρουμε δεκαετίες, τώρα μας κούρασαν;
@mporat
Δε χρειάζεται να ξέρεις ποδόσφαιρο για να καταλάβειςότι η Άντερλεχτ είναι εξαιρετικά πιθανό να κερδίσει τη Ζούλτε Βάρεγκεμ. Όντως, το ποδόσφαιρο δεν είναι ΠΑΝΤΑ «η ψυχρή ανάγνωση της πραγματικότητας» και «αποτίμηση ρόστερ από το transfermarkt». Συνήθως όμως είναι, γι αυτό τα πρωταθλήματα τα παίρνουν πια, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι ομάδες με τα μεγαλύτερα μπάτζετ (για το φαινόμενο Λέστερ τα έχουμε γράψει, νομίζω). Αυτό είναι κατά τη γνώμη μου θλιβερό, αλλά είναι η πραγματικότητα. Ίσως έχεις θυμώσει για το ποδόσφαιρο γιατί αρνείσαι να δεις ότι, ναι, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων το μεγάλο μπάτζετ κερδίζει το μικρό. Μπορείς να δεις εδώ http://www.imf.org/external/pubs/ft/fandd/2014/03/szymanski.htm ας πούμε και εδώ http://www.mdpi.com/2227-7072/4/2/12/pdf
Όσο για το Δημάτο, δεν είναι καθόλου κουτός. Υποχρεούται να λέει αυτά που λέει λόγω της θέσης του. Αυτά ο Δημάτος τα έγραψε πριν έρθει στην ΑΕΚ.
@Αλέξανδρος
Αν το μπάτζετ δεν έχει καμία σημασία, τότε υποθέτω δε θεώρησες έκπληξη το 0-0 με τον Ηρακλή; Ναι, εκπλήξεις γίνονται στο ποδόσφαιρο. Πολύ πιο σπάνια απ’ ότι παλιά αλλά γίνονται. Κι η Μπαρτσελόνα έχασε από τη Θέλτα προ ημερών. Μπορώ όμως να βάλω ό,τι στοίχημα θέλεις ότι η Μπαρτσελόνα θα τερματίσει πάνω από τη Θέλτα.
Γνώμη μου είναι ότι ο Κετσπάγια (για τον οποίο δε λέω αν είναι καλός ή κακός προπονητής, παρά την πληροφόρηση που τυχαίνει να έχω για τη θητεία του στον Ολυμπιακό) αναγκάστηκε να παίξει σχετικά ανοιχτά (οι παραινέσεις του Κετσετζόγλου δεν ήταν δικής του έμπνευσης), όπως κι ο Δέλλας (όταν έβγαλε πέρσι το Σιμόες).
Και κάτι ακόμη: τον θεωρείς τόσο άμπαλο τον Κετσπάγια να μη βλέπει αυτό που βλέπει και παιδί τρίτης δημοτικού, ότι ο Σιμόες ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα στην ΑΕΚ;
@ J. Patikas
Γνώμη μου είναι ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ήδη σε ένα τέτοιο σπιράλ συρρίκνωσης, που θα γίνει πιο έντονο με το νέο φορμάτ του Τσάμπιονς Λιγκ.
Το να βάζεις λεφτά να φέρνεις (ώριμους) παίκτες δεν οδηγεί πουθενά, γιατί κάθε χρόνο θα πρέπει να βάζεις. Το να στελεχώσεις «τα τμήματα υποδομής με τους καλύτερους επιστήμονες στο χώρο […] το τμήμα σκαουτινγκ, το τμήμα μάρκετινγκ με τους καλύτερους στην αγορά» και το να φτιάξεις ένα «σύγχρονο τεχνικό και επιστημονικό επιτελείο» δεν κοστίζει πολλά και μπορεί να γίνει με διαχείριση εσόδων-εξόδων. Το θέμα είναι ότι αυτό δεν έγινε στη αρχή, γιατί αυτή η επένδυση θέλει χρόνο να αποδώσει. Είναι σωστό να το ζητάμε, αλλά λίγο άκαιρο να το θυμόμαστε τώρα, τρία χρόνια μετά.
Ξαναλέω όμως ότι και να γίνονταν αυτά, κατά τη γνώμη μου πρωτάθλημα χωρίς έλεγχο του παρασκηνίου δεν παίρνεις. Και χωρίς αυτά, μπορείς να πάρεις μια χα΄ρα πρωτάθλημα, απλά ελέγχοντας το παρασκήνιο. Τι απ’ αυτά που ζητάς είχε ο Κόκκαλης; Μιλάμε είναι ο άνθρωπος που έχει πει «θα έπρεπε να έχω διώξει πιο νωρίς το Βαλβέρδε» (για να φέρει τον Κετσπάγια, όπως κι έκανε).
Υ.Γ.1 Η πρόβλεψή μου για το πρωτάθλημα ισχύει στο βαθμό που γίνουν εκλογές στην ΕΠΟ, διότι κατά τη γνώμη μου όποιος ελέγχει την ΕΠΟ παίρνει πρωτάθλημα. Όμως, οι νταραβεριτζήδες του ποδοσφαίρου μας είναι σατανάδες, δεν ησυχάζουν με τίποτε. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει στην ΕΠΟ πρώτα.
Υ.Γ.2 Δεν είναι αλήθεια ότι τη δεύτερη χρονιά ζητήσαμε από το Σάντος πρωτάθλημα με μικρότερο μπάτζετ (εξάλλου, το μπάτζετ της δεύτερης χρονιάς ήταν πολύ μεγαλύτερο από της πρώτης). Στο τέλος της δεύτερης χρονιάς τον ρωτήσαμε αν την επόμενη χρονιά, και με βάση τις οικονομικές μας δυνατότητες όπως τις γνώριζε, θα μπορούσαμε να θέσουμε στόχο το πρωτάθλημα. Παρότι είχε φτάσει πολύ κοντά στο πρωτάθλημα την πρώτη χρονιά με πολύ μικρότερο μπάτζετ, δεν είπε το ναι. Έτσι χώρισαν φιλικά οι δρόμοι μας. Να σημειώσω εδώ ότι, αν κρατούσαμε το Σάντος, οι εναλλακτικές μας θα ήταν ή να πούμε στον κόσμο την αλήθεια, ότι δηλαδή δεν πάμε για πρωτάθλημα ή να πούμε ψέματα ότι πάμε, χωρίς όμως να το πιστεύει ο προπονητής (και άρα βγάζοντάς τον στη σέντρα σε περίπτωση αποτυχίας).
Υ.Γ.3 Αν είμαι Αθήνα, μετά χαράς.
Κε Κιντη σχετικά με το πρόγραμμα Elite που είχε μπει Η ΑΕΚ και υποτίθεται προετοιμάζει για να μπει στο χρηματιστήριο τι γίνεται, ξέρετε κάτι;
για να χτυπήσεις πρωτάθλημα χρειάζεσαι , σχετικά ευνοική διαιτησια, καλη ομαδα και οχι απαραιτητα ακριβη…
οταν λεμε καλη ομαδα εννοουμε φυσικα μια ομαδα δεμενη και με ομοιογενεια ( κατι που δεν υπηρχε στην περιοδο Ντεμη των 100 μεταγραφων) , καλους παιχτες που να τους βρισκεις πριν εκτοξευθει η τιμη τους ( αρα συνεπαγεται καλο τμημα σκαουτινγκ , κατι ανυπαρκτο σχεδον στο συνολο των ελληνικων ομαδων ) και φανελα με καποιο βαρος , εκτος ελαχιστων εξαιρεσεων…
το ζητημα του μπατζετ ειναι παρα πολυ ευπλαστο για να θεωρειται πανακεια..
Ας υποθεσουμε οτι ο Πανιωνιος ( διαχρονικος τροφοδοτης των μεγαλων ) δεν ειχε πουλησει για να επιβιωσει σαν κλαμπ κανεναν απο τους ποδοσφαιριστες που κανουν καριερα στις μεγαλες ομαδες..
παιχτες που στον Πανιωνιο δημιουργουσαν συνολικα ενα μπατζετ π.χ 2 εκατ. ευρω , οι ιδιοι παιχτες αν τους πας στον οσφπ δημιουργουν ενα μπατζετ 20 εκατ. ευρω..
το ερωτημα ειναι ? θα μπορουσαν αυτοι οι παιχτες να παρουν πρωταθλημα με τον Πανιωνιο ? μαλλον ειναι κατι που δεν θα το μαθουμε ποτε…
Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα συρρικνώνεται για 2 λόγους
α) Γηπεδικές εγκαταστάσεις ( κοτετσια και λίγα λέω)
β) Χαμηλό επιπεδο θεάματος.
Δεν ειμαστε στα 80ς ουτε καν στα 90ς το κοινό έχει αλλάξει δε θυσιάζει εύκολα κανεις ενα απόγευμα απο το Σ-Κ του για να πάει σε αυτα τα μίζερα γηπεδα και να τραυματίσει την ορασή του με αυτό που βλέπει.
Τώρα να αγαπάς το ποδόσφαιρο και να εισαι υπερασπιστης του Σαντος ειναι κατι πολύ περέργο,η λογική πρώτα να μη χάσω, να μάθω να καταστρεφω το παιχνιδι του αντιπάλου και επιθετικά ο,τι μας βγεί έφερε αυτή την καταντια,Σχολη Μουρίνιο τέλος αν θέλουμε να έχουμε μια συνολικη εικονα του αθλήματος
@ Dimgalang
Δεν έχω ιδέα. Το αστείο είναι οτι και χθες με ρώτησε κάποιος γι αυτό.
@ Warlock1924
Νομίζω όχι. Όταν φτάσεις κοντά θα σε στήσουν με τη διαιτησία, αν όχι και με παίκτες.
@ netrino
Άλλο ότι ο Σάντος είναι κύριος και ξέρει μπάλα, κι άλλο αν μου αρέσει το ποδόσφαιρο που παίζουν οι ομάδες του (δε μου αρέσει). Να σου θυμίσω πάντως ότι το κατενάτσιο υπάρχει από τη δεκαετία του πενήντα, οπότε δε νομίζω ότι “αυτό μας έφερε ως εδώ”.
Σε Ευρωπαικους συλλογους το προτείνουν πια μόνο ο Μουρίνιο και ο Σιμεονε, ο πρωτος είναι σε παρακμή ενω ο δευτερος δεν ειναι τυχαίο που παρά τις επιτυχίες του έχει μείνει στην Ατλετικο αν κ φετος ειδα πως έχει αλλάξει λιγο τακτική
Το κατενατσιο επιβιωνει σε επείπεδο εθνικων ομάδων κ μόνο επειδη δεν εχουν χρόνο να δουλεψουν το δυσκολο επιθετικο κομματι.
Στην Ελλάδα δυστυχως όσο και να μας στεναχωρεί μόνο ο μισητος Ολυμπιακος φτιαχνει δημιουργικές ομάδες.Για την ΑΕΚ σκεψου πως οι πιο αξιοπιστοι ποδοσφαιριστες ειναι τα 2 αμυντικά μας χαφ και ο Ουκρανός στοπερ. Καταντια
@netrino
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το προτείνουν ο Μουρίνιο, ο Σιμεόνε, και δεκάδες προπονητές μικρών ομάδων που δεν έχ0υν το μπάτζετ για να παίξουν επιθετικά. Στην Ευρώπη εμείς βλέπουμε τις “μεγάλες” ομάδες. Όπως λέει κι ο Σάντος, η ποιότητα πληρώνεται. Όσο για τον Ολυμπιακό: αν έχεις λεφτά να φέρεις τον Γκαλέτι, π.χ, ναι, φτιάχνεις δημιουργική ομάδα. Οι πιο ακριβοί παίκτες, είναι και οι δημιουργικοί.
Για τα ελληνικά δεδομένα η ΑΕΚ ειναι μεγάλο κλαμπ, Η νοοτροπια που πέρασε απο την πορεία του 2004 (χωρίς προφανως να φταιτε εσεις) στο μέσο οπαδό της ομάδας, πως με χαμηλό μπατζετ,συστημα Σαντος,μπορουμε κάθε χρονια να είμαστε μέσα στη διεκδικηση του τιτλου δεν δικαιώθηκε σε καμία περίπτωση.Αντιθετα αποδειχθηκε καταστροφικη,το όμορφο ποδόσφαιρο φέρνει τιτλους και όχι το αντιστροφο.
@netrino
Φίλε netrino, στο ποδόσφαιρο που ξέρω εγώ, το μόνο που φέρνει τίτλους είναι ο έλεγχος του παρασκηνίου. Δεν πας να εξαφανίζεις την μπάλα εσύ, αν ο αντίπαλός σου ρίχνει τρεις σφαίρες στα πόδια ενός ποδοσφαιρικού παράγοντα, θα πάρει αυτός τον τίτλο. Κι αν παίζεις πολλή καλή μπάλα, αν χρειαστεί, οι επόμενες σφαίρες θα πάνε σε κεφάλι.
Παρότι η ΑΕΚ είναι όντως μία από τις τέσσερις μεγάλες ομάδες (αντικειμενικά μιλώντας, για μας είναι προφανώς η μεγαλύτερη στον κόσμο), είναι τέταρτη (και με μεγάλη διαφορά) και σε δυναμικότητα (εννοώ «μερίδιο αγοράς») και σε μπάτζετ (μια καλή ένδειξη είναι οι αποτιμήσεις των ρόστερ από το transfermarkt). Αυτή τη διαφορά κάπως πρέπει να την καλύψεις. Σίγουρα μπορείς να το κάνεις με έλεγχο του παρασκηνίου (το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να φυτέψεις και καμιά σφαίρα σε κανένα κεφάλι). Εσύ λες και παίζοντας ποδόσφαιρο. Προσωπικά δεν το νομίζω.
Για να ανακεφαλαιώνουμε: δεν πιστεύω ότι το «όμορφο ποδόσφαιρο» φέρνει υποχρεωτικά τίτλους, ιδίως για ομάδες με μικρότερα μπάτζετ (δες τη Λέστερ, π.χ.), κι ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, πιστεύω κι εγώ ότι πρέπει να προσπαθείς να παίζεις ωραίο ποδόσφαιρο, κι όχι ταμπούρι: όχι γιατί αυτό θα φέρει τίτλους (κατά τη γνώμη μου οι τίτλοι στην Ελλάδα θα πάνε έτσι κι αλλιώς σε αυτόν που ελέγχει το παρασκήνιο) αλλά γιατί απλά είναι ωραίο. Γιατί, πάρεις δεν πάρεις τίτλους, περνάς καλά. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι δε χαλάς τον κόσμο αν αρπάξεις και καμιά τεσσάρα από ομάδα με μεγαλύτερο μπάτζετ, επειδή δεν έπαιξες ταμπούρι.
Να σημειώσω ότι, παρότι εκτιμούσα προφανώς τον Σάντος ως ήθος και ως τεχνική γνώση, ήμουν κατά της συνεργασίας μαζί του, γιατί πίστευα, χονδρικά, αυτά που λες κι εσύ. Σήμερα, και πάλι θα ήμουν κατά, αλλά για άλλο λόγο: γιατί δε μου αρέσει το ποδόσφαιρο που παίζει. Φέρνει δε φέρνει τίτλους.
Αν έχεις την διαιτησία στην Ελλάδα παίρνεις τίτλους. Τα. Μπατζετ ειναι για τα κορόιδα…