Αχ, Ευγώπη

Τεγάστια νίκη της Ντιμοκγατίας η -μετά κόπων και πγοβοκάτσιων- επανεκλογή του Μαγκ Γούτε (Μαρκ Ρούτε), μετά και την “απρόσμενη” βοήθεια από τον Ερντογάν. Αλλωστε είναι γνωστό το πόσο μισούν τον Ναζισμό στην Τουρκία.

Ετσι λοιπόν, η πλειοψηφία των ασπρόκωλων Ολλανδών, αποφάσησε να συνεχίσει να κάθεται στον “πάγκο” παρ’όλο που έχει αποθεραπευτεί πλήρως και νοιώθει 100% έτοιμος και περιμένει το νόημα από τον προπονητή του για να ριχτεί στον αγώνα  και να φέρει την εκεί “χρυσή αυγή” στα πράγματα. Ξέρεις τί είναι να είσαι έτοιμος και να μη σε βάζουν να παίξεις;

Αφού δεν λένε οι πατέρες Γερμανοί να μοστράρουν κανένα νεο Φύρερ,γιατί αυτός να μην ξεπηδήσει από την χώρα της τουλίπας; Στο κάτω-κάτω,ούτε καν Γερμανός δεν ήταν ο Αδόλφος. Σε Αυστριακό πλυσταριό γεννήθηκε. Θα μου πεις, “δεν είναι Γιάννης,είναι Γιαννάκης”. Σωστό.

Θρίαμβος λοιπόν της Ευγώπης,αφού οι τιτάνες ηγέτες της,δείχνουν να αποτρέπουν-στην Ολλανδια τουλάχιστον- τον κίνδυνο του Φασισμού και του Ναζισμού. Γνωστοί πολέμιοι του Χιτλερισμού όλοι τους. Μπορεί να φτάνουν τα ακροδεξιά κόμματα στις χώρες τους να “χτυπάνε” την “πόρτα” της εξουσίας και να στρογγυλοκάθονται σε υψηλότατα νούμερα,αλλά έχουν γνώση οι φύλακες.

Ευχαριστήρια τηλεγραφήματα μεταξύ των  ηγετών. Λαμπεροί κωλομπαράδες, σιδερωμένοι  παλιάτσοι. Λάτρεις των Ποιμενικών σκύλων,ανθρωποφοβικοί αιμομίκτες.  Και δώσ’του αναρτησεις στα social media, αλληλοσυγχαρίκια, των πραγματικών εραστών του φασισμού, που η ευρώπη,λέει,  κέρδισε άλλη μια μάχη ενάντια στον …Ναζισμό-αντιισλαμισμό. (πολύ πονηρά, ταυτίζουν αυτά τα δύο,ώστε πλέον κάθε αντιισλαμική θέση και στάση να θεωρείται ταυτόχρονα και φιλοναζιστική θέση. Αν όλοι αυτοί οι μούργοι που ζητούν τις ψήφους σας,σας μοιάζουν για αντιρατσιστές,αντιναζιστές και αντιφασίστες, εγώ πάω πάσο).

Οι ξεφτίλες. Να καμαρώνουν που “σώζουν” την ευρώπη από τον…ναζισμό (ας γελάσω) και τον …φασισμό (ας ξαναγελάσω). Αυτό ήταν το…ευρωπαικό όραμα; Εν έτη 2017 να κυνηγαμε φαντάσματα; Με φτιαχτούς εχθρούς και κατασκευασμένα διλήμματα, ώστε ένα μάτσο κωλόπαιδα να  συνεχίζουν να κάθονται στις πολυθρόνες των κυβερνησεων ως σκυλάκια καναπέως που κουνούν την ουρά τους σαν βλέπουν τα κανονικά αφεντικά τους;

Φυσικά, δεν υπάρχει θρίαμβος  χωρίς απώλειες. Ο Γεγούν ( Γερούν) Ντάισελμπλουμ  έχασε καμιά τγιανταγιά (30αριά) έδγες, με το κόμα των Εργατικών.Ψιλοπγάγματα. Μάλλον εκτίμησαν δεόντως την προσφορά του εις τα EWG.Φαντάσου και να μην εργαζόταν δηλαδή ο πούστης.

Σειγά έχουν με απανωτές εκλογές οι Γάλλοι (άαααλλοι ήρωες αυτοί) και κατόπιν  οι Γεγμανοί, να μας σώσουν από τον…Ναζισμό-αντιισλαμισμό.  Για να ολοκληρωθεί η σωτηρία, η οποία συνίσταται στο εξής:  Μπορεί να είσαι άνεργος ,υπερχρεωμένος και να πεινάς, αλλά τουλάχιστον δεν θα ξανανοίξει -προς το παρόν- κάποιο νέο Αουσβιτς. Λίγο είναι αυτό,μικρέ πολύτιμε ψηφοφόρε,φορολογούμενε,συντηρητή της αιώνιας “παράγκας”;

Και να  φανταστείς πως όλοι αυτοί οι μούργοι,ανησυχούν για την…άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα που φτάνει άκρως τεντωμένη στο….8 %!

Εγώ λέω,πάλι καλά που οι βόρειοι είναι στο Βορρά. Αν τα ποσοστά των “χρυσαυγιτών” του “ασφαλούς” Βορρά, με την “βαριά” πολιτισμική φτιασιδοσύνη φτάνουν ήδη σε θέση να διεκδικούν εξουσία,τότε  πρέπει να ανακουφιστούμε που  οι ΒελγοΓερμανοΟλλανδοΑυστρίες δεν ευρίσκονται εις την Μεσόγειο-με τα όσα προβλήματα απορρέουν σε αυτή-γιατί τα ποσοστά της ακροδεξιάς  σήμερα εδώ θα ήταν 80%. Θα έβγαζαν από ένα νέο “Ντούτσε” σε κάθε χώρα  για πλάκα. Και εδώ θα είχαμε κυβέρνηση Μηχαλολιάκου και θα βλέπαμε ΚΥ.Σ.Ε.Α με Παναγιώταρο-Γερμενή-Μπαρμπαρούση. Και θα  έφερνε  στροφές στον τάφο του ο Μεταξάς.

Να την χαίγεστε την Ευγώπη την SUV. Και τί θα κάναμε χωγίς βαγβάγους.

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

12 Responses to Αχ, Ευγώπη

  1. Ο/Η Π.Κ. λέει:

    Εξαιρετικός, όπως πάντα. Μας έπρηξαν με την -Νίκη της Δημοκρατίας-. Αν δεν είναι φασισμός αυτό που έγραψες -να είσαι άνεργος, υπερχρεωμένος και να πεινάς- τότε τι είναι;
    ΥΓ. Προχτές φίλος μου τα παράτησε ύστερα από 4 χρόνια καλής δουλειάς στην Ολλανδία και γύρισε πίσω. Δεν άντεξε άλλο τον ρατσισμό στην καθημερινότητά του.

  2. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Tην καλύτερη εποχή γυρίζει. Ερχεται καλοκαίρι. Αν θέλει, μπορεί να “πατσίσει”, γαμώντας καμια ντουζίνα μικρές Ολλανδέζες, “εντός έδρας” πια.

  3. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Εστάλει,λέει, “πακέτο”-βόμβα στο γραφείο του σακάτη έχοντας επάνω γραμμένα τα στοιχεία του Αδωνι Γ. Εντάξει τώρα. Εχει και η φαιδρότητα τα όριά της. Οπως το πάνε, σε λίγο θα βγει έκτακτο δελτίο που θα μας “ενημερώνει” πως ο Κούλης τριγυρίζει σαν “ταξιτζής” οπλισμένος στους δρόμους του Βερολίνου αναζητώντας τον Χριστοφοράκο,και πως ο Σαμαράς ζωζμένος με ΤΝΤ μπούκαρε στα κεντρικά της siemens και απειλεί να τιναχτεί στον αέρα. Ελεος.

  4. Ο/Η placebo στο σημερινό nocebo λέει:

    Έχουμε κι εμείς τα θεματάκια μας , για ένα διάστημα που συνεργάστηκα και έζησα με κάποιους Έλληνες που κατοικούν μόνιμα στην Ολλανδία , σχεδόν χαιρέκακα μου ανέλυαν το πόσο Τοπ είναι οι εκεί Έλληνες και πόσο χαιρόντουσαν που γλύτωσαν την ρετσινιά του
    Έλληνα Βαλκάνιου .
    Εάν εξαιρέσεις τά καταναλωτικά φτιασίδια και ότι μιλούσαν κι άλλες γλώσσες εκτός της
    μητρικής τους , μας λυπήθηκα γιατί μιλούσαν σχεδόν εχθρικά & ξέχασαν ότι κατηγορούσαν ήταν το πρότερο βίωμα τους .
    υ.γ τα πολιτικά κείμενα εδώ μέσα είναι πραγματικά ουσιαστικά .

  5. Ο/Η Koreas λέει:

    Γνωρίζοντας αρκετά την καθημερινότητα και τα διάφορα στερεότυπα των ολλανδών έχοντας ζήσει μια 5 στην Ολλανδία Να επιβεβαιώσω τα λεγόμενα του placebo στο σημερινό nocebo. Ένας από τους πιο φιλελληνες λαούς στο παρελθόν είναι σήμερα έντονα επικριτικός για τους Έλληνες. Επίσης αρκετοί συμπατριώτες μας που πήγαν για δουλειά στην Ολλανδία τα τελευταία χρόνια το πως εκφράζονται για την πατρίδα. Άστα να πάνε.

    Ps. Εννοείτε το κείμενο πολυ δυνατό.

  6. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Προς “Koreas” & “placebo”: “Εντονα επικριτικοί” είναι οι περισσότεροι βορειοευρωπαίοι. Καθόλου άδικα,αφού έχουν πειστεί-από τα συστημικά ΜΜΕ,κυρίως τα Γερμανικά- πως δικά τους χρήματα,έχοντας την έκγριση δικών τους κοινοβουλίων,ταξιδεύουν και χάνονται στην Ελλάδα της τεμπελιάς και της ρεμούλας.
    Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Δηλαδή ΟΝΤΩΣ δίνουν οι χώρες της ΕΕ χρήματα,αλλά το τελικό κέρδος το έχει μονάχα η Γερμανία. Ούτε η Ελλάδα κερδίζει-αφού τα επιστρέφει στους περίφημους “μηχανισμούς διάσωσης” (sic) διπλά και τρίδιπλα και υπερχρεωνεται αενάως- αλλά και οι υποστηρικτικές χώρες δεν βλέπουν κάτι θετικό από αυτό το αλισβερίσι. Η μόνο που βγαίνει κερδισμένη-με χίλιους δυο τρόπους- είναι η Γερμανία. Η “απόσταση” άλλωστε της χώρας αυτής τα τελευταία 15 χρόνια ακόμα και από ομόχνωτες χώρες, είναι πασιφανης και την έχουν πάρει χαμπάρι ακόμα και ξένοιαστοι ποδηλάτες του Ρότερνταμ, ανέμελοι ρομαντικοί σουλατσαδόροι των Παρισίων,η πλειοψηφία των οπαδών της Αντμίρα Βάκερ και επίσης ο τελευταίος “πολυ-πολιτισμικός” πολίτης του Βελγίου. Οτι δηλαδή οι χώρες τους χρησιμοποιούνται ως ΚΟΡΟΙΔΑ προκειμένου να “παχάινει” η γελάδα του Βορρά,η Γερμανία.Η Ευρώπη υφίσταται εδώ και χρόνια απίσχναση,προκειμένου όλοι να “ταίζουν” το “θρεφτάρι” του Ρήνου. Φυσικά όλα έχουν ένα τέλος και συνήθως τέλος με πάταγο.

    Οσο για την γνώμη των Ελλήνων μεταναστών για την Ελλάδα,είναι εν πολλοίς δικαιολογημένη. Απλά καλό είναι να μη μπερδεύουν την Ελλάδα με τους Ελληνες. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο,αλλά προσωπικά εγώ έχω διαχωρίσει πλήρως την έννοια “Ελλάδα” (και κατ’επέκταση την έννοια “Ελληνικός Κόσμος”) με τον σημερινό πληθυσμό που κατοικεί σε αυτήν. Αγαπώ και λατρεύω την Ελλάδα ως χώρα και ως πρωταγωνήστρια στον ανθρώπινο πολιτισμό,αλλά απεχθάνομαι τους κατοίκους της (τους τωρινούς,δηλαδή το ζαλισμένο,αμόρφωτο,άγνωμο,άκριτο ασκέρι που ζει,τρώει,κλέβει,βρωμίζει και ληστεύει τον τόπο που ζει εδώ και μερικούς…αιώνες).
    Οπότε προτείνω η όποια δικαιολογημένη αποστροφή τους για το σύγχρονο νεοελληνικό κράτος και τους πολίτες-κηφήνες που ζουν από αυτό,να μη παίρνει μπάλα και την Ελλάδα ως ουσία. Αλλο πράγμα το ένα και άλλο το άλλο. Είναι κρίμα να “χαρίζεις” τον Περικλή στον όποιο Βενιζέλο,τον Αριστοτέλη στον όποιο Μητσοτάκη και τον Σωκράτη στον όποιο Καραμανλή ή τον Αλέξανδρο στον όποιο Παπανδρέου. Δηλαδή στα δουλικά,στα “κατοικίδια” των ξένων πρεσβειών. Ελεος.

  7. Ο/Η koreas λέει:

    @ πίσσα και πουπουλα.

    Τζιτζικια και μυρμήγκια υπάρχουν και στο βορρά και στο νότο. απλά στο νότο τα τζιτζίκια είναι πολύ περισσότερα (αναλογικά) κι έχουν αναβαθμίσει πολύ την τέχνη του παρασιτισμού, σε σημείο ακόμη και να τη διδάσκουν – εξάγουν παγκόσμια (βλεπε εφοπλιστές, έλληνες επιχειρηματιές του εξωτερικού, και γενικά έλληνες του εξωτερικού).

  8. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Προς Koreas: Ο λόγος για τον οποίον φάινονται-και εν πολλοίς είναι- “τσιτζίκια” οι κάτοικοι της Μεσογείου,είναι υπόθεση…γεωγραφίας. Η πάντοτε εύφορη γη,χρειάζεται λιγότερο κόπο προκειμένου να παράγει προιόντα. Αρα μένει πολύς χρόνος διαθέσιμος χρόνος για τους κατοίκους που διαμένουν πάνω σε αυτήν. Ο λόγος που οι μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του παρελθόντος “γεννήθηκαν” σε έυφορες περιοχές του πλανήτη-και ιδίως της λεκάνης της Μεσογείου- είναι ακριβώς αυτός.
    Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι κάτοικοι των χωρών αυτών-ακόμα και σήμερα που τα δεδομένα της οικονομίας έχουν αλλάξει και οι τρόποι παραγωγής πλούτου έχουν διαμορφωθεί ανεξάρτητα των κλιματικών περιοχών- οι κάτοικοι αυτοί λοιπόν να είναι ολίγον “αλέγκροι”. Και Ολίγον lazy.
    Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα εξασφάλησης ελέυθερου χρόνου είναι π.χ. οι χώρες του Βορρά. Παρόλο που οι Ελληνες εργάζονται-σε απόλυτο χρόνο μιλάμε- περισσότερο από εκείνους-σύμφωνα μεστοιχεία της Eurostat, εν τούτοις πετυχαίνουν μικρότερα αποτελεσματα,σε σχέση μεεκείνους οι οποίοι εργάζονται μεθοδικά και με πλάνο αλλά λιγότερες συγκριτικά εργατοώρες.
    Συμπέρασμα: Δεν έχει σημασία ΠΟΣΟ δουλέυεις αλλά ΠΟΣΟ παράγεις και κατ’επέκταση πόσο ελέυθερο χρόνο εξασφαλίζεις και κυρίως ΠΩΣ τον χρησιμοποιείς.
    Κάποτε οι άνθρωποι στον ελεύθερο χρόνο τους έφτιαχαναν αριστουργηματα,έψαχναν την ψυχή,το Θεό,τις Αρετές, την Φιλία, τον Ερωτα.Επινοούσαν πράγματα. Σήμερα σχεδόν άπαντες είναι στα καφενεία είτε κρατώντας κομπολόγια είτε i phone,ανάλογα την ηλικία.

    Να μην κατηγορύμε λοιπόν έτσι σωριδόν τους “Νότιους” ως τεμπέλιδες. Ούτε βέβαια να κατηγορούμε τους Βόρειους ως ανίσθητους εργασιομανείς. Υπάρχουν “χρωματισμοί” πολλοί ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο.

    Οσο για τους Ελληνες που κάνουν μεγάλες περιουσίες στο εξωτερικό,αυτό δεν καταλαβάινω γιατί αυτό είναι απόλυτα μεμπτό, ή γιατί εμπεριέχει και εδώ στοιχεία “παρασιτισμού”. Απλά είναι μάγκες, βλέπουν τα “κενά” και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται σε περιβάλοντα περισσότερο θετικά από ότι στην “ψωροκώσταινα” και έτσι δράτονται των ευκαιριών και δημιουργούν περιουσίες.
    Ειδικά για τους εφοπλιστές, ο χώρος πραγματικά είναι one man show. Και ο λόγος έχει να κάνει μετην ψυχοσύνθεση των λάων. Οι Ελληνες ρισκάρουν στην θάλασσα. Ριψοκινδυνευουν εδω και χιλιετίες.Στην κυριολεξία παίζουν κορωνα γράμματα περιουσίες ολόκληρες πάνω στα κύμματα.Δεν είναι πολλλοί που ναείναι διαθέσιμοι για κάτι τέτοιο. Αλλοι λαοί δεν το πάιζουν αυτό το παιχνίδι,προτιμώντας την σιγουράτζα της γης. Αρα υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρόν για τους ελληνες που δρουν στο υγρό στοιχείο.

    Γενικά λοιπόν, ας μη θεωρούμε “παράσιτο” κάποιον που δεν δουλεύει 25 ώρες την ημέρα,αφού μπορεί να εξασφαλίσει αυτά που χρειάζεται σε λιγότερο χρόνο. Απλά,όπως είπαμε,το θέμα είναι ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ μεαυτόν τον υπόλοιπο διαθέσιμο χρόνο. Παράγεις πολιτισμό, ή τον “παίζεις” στη λιακάδα;

  9. Ο/Η Koreas λέει:

    Εχεις καποιες πραγματικα πολύ εύστοχες παρατηρήσεις. Ακούγεσαι άνθρωπος με κοφτερή μάτια.

    Να σου κάνω κάνα δυο σχόλια αν μου επιτρέπεις.

    1. Εκτός από ελάχιστες στιγμές στην ανθρώπινη ιστορία, εξαιρετικά ελάχιστες θα έλεγα, ο λαός δεν έγραψε ιστορία και πως να το κάνει άλλωστε. Όποτε αυτό που ονομάζουμε ιστορία είναι η ιστορία των εκάστοτε ελίτ. Και μάλιστα των ελίτ που κυριαρχούσαν κάθε φορά. Οι λαοί έχουν τη λαογραφία . Μόνο η λαογραφία περιγράφει τους λαούς τα ήθη τα έθιμα τις συνήθειες τους. Η λαογραφία όμως μας είναι παντελώς άγνωστη γιατί δεν αποτελεί ενδιαφέρον για κανέναν. Πόσους λαογράφος ξέρεις;

    Όποτε πρέπει να ξέρεις ότι οι λαοί δεν δημιουργούν τέχνη . Τέχνη δημιουργήθηκε από τις εκάστοτε και για την εκάστοτε ελίτ. Με απλά λόγια η ελίτ χρηματοδοτούσε και χρηματοδοτεί την τέχνη σχεδόν πάντα κατά παραγγελία στις δικές της ανάγκες.

    Τα παραδείγματα αμέτρητα

    Αυτό δε συμβαίνει μόνο στην τέχνη συμβαίνει στην επιστήμη στη φιλοσοφία στη θεολογία στον αθλητισμό και γενικά σε οποιαδήποτε πολιτισμική δραστηριότητα.

    2. Οι λαοί και οι άνθρωποι ως άτομα έχουν ανάγκη από στερεότυπα για να μπορέσουν να εξηγήσουν το άγνωστο η το μακρινό. Τα στερεότυπα βέβαια αλλάζουν στην πορεία του χρόνου. Οπότε όταν εμείς λέμε για τους Έλληνες η για τους Δανούς μεταφέρουμε τα στερεότυπα που ξέρουμε τη ψυχολογική μας συναισθηματική μας κατάσταση εκείνη τη στιγμή και το πως θα υποστηρίξουμε τη γνώμη μας.

    Φυσικά βέβαια και υπάρχουν πολιτισμικές διάφορες . Αυτές όμως δεν έχουν να κάνουν με τις ελίτ άλλα με τους λαούς. Τις διάφορες αυτές όμως δεν τις γνωρίζει κανείς μιας και δεν ενδιαφέρουν κανένα. Οι ελίτ πίστεψε με έχουν αλλάξει ελάχιστα από τον καιρό του Νώε.

  10. Ο/Η Koreas λέει:

    Να κάνω και κκάποιοαλλο σύντομο σχόλιο.

    Προσπαθώ να μην κριτικάρω τα πράγματα αλλά ν μαθαίνω από αυτά. Προσπαθώ ν είμαι καλός μαθητής και όχι ξερόλας κριτικός. Δεν το πετυχαινω πάντα βέβαια. Επίσης προσπαθώ να μην ηθικολόγω τι είναι κακό ή καλό μεμπτό ή μη μεμπτό . Θέλω να βρω εξηγήσεις γιατί συμβαίνουν έτσι τα πράγματα. Για αυτό και εκτιμώ απεριόριστα τους ανθρώπους ίου μου ανοίγουν καινούριους δρόμους.

    Όποτε από έμενα δύσκολα θα ακούσεις μεμπτό καλό η κακό.

  11. Ο/Η netrino λέει:

    Δεν ειναι όλα στο φαντασιακό περί αντιπαλότητας Ολλανδίας-Ελλάδας.Σε επίπεδο ΕΕ ειναι γνωστο πως υπάρχει κόντρα και ειδικότερα οσον αφορά τη ναυτιλία.

  12. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Προς “Koreas”. Δεν αντιλέγω για την “ιστορία” των “ελίτ”. Οι λαοί όμως “χρωματίζονται” από χαρακτηριστικά, τα οποία αποκτούν στην πάροδο των χρόνων. (“τσιγγουνιδες”, “θαλασσοπόροι”, “σκληροτράχηλοι”, “πολεμοχαρείς” κλπ)
    Καλώς-κακώς, αυτή είναι μια “ταυτοτητα” η οποία ακολουθεί τα έθνη (αυτό εννοούμε όταν λέμε “λαοί”)
    Φυσικά και γράφουν την ιστορία οι μονάδες. Μα και οι “ρεζέρβες” (το “καύσιμο” καλύτερα) το πόπολο δηλαδή είναι απαράιτητο συστατικό. Τί θα ήταν ο Χίτλερ δίχως τους μυριάδες ούνους να χαιρετάνε-και να συμφωνούν- στα κελευσματά του; Η ο κάθε “μέγας” παρανοικός στρατηγός-βασιλέας κλπ δίχως την σιωπηρή-η και φωναχτή συμφωνία και συμμετοχή της μάζας;

    Παράλληλα, η λαογραφία,δηλαδή η καταγραφή των κατά τόπους εθιμων,συνηθιών,είναι μια αδιάληπτη διαδικασία,ανεξάρτητα από το “πόσο γνωστοί ειναι οι λαογράφοι” σε εμάς. Και τον Ορφ τον συνθέτη, ή τον ‘Εσσε τον συγγραφέα (διάσημοι κατά τα άλλα) ο πολύς κόσμος δεν τους γνωρίζει.Ζήτημα είναι αν τους γνωρίζουν ένας στους δέκα. Αρα η άγνοια δεν είναι λαογραφικό “προνόμοιο”. Παντού υπάρχουν κενά.

    Οσο μεγαλύτερο το ποσοστό καλής πάστας ανθρώπων που συνυπάρχουν σε μια κοινωνία,τόσο περισσότερο αυτή αυξάνει τις πιθανότητές της να παράξει μεγάλα και αξιομνημόνευτα πράγματα.

    Δεν συμφωνώ με το ότι “οι πολιτισμικές διαφορές των λαών δεν ενδιαφέρουν κανέναν” αφού για αυτές ακριβώς μιλάμε και εμείς τώρα. Οχι μόνο ενδιαφέρουν,αλλά είναι και η ειδοποιός διαφορά η οποία κατατάσει τους λαούς (τα Εθνη καλύτερα) στην παγκόσμια βαθμολογία.
    Με λίγα λόγια,άλλη αξία έχει ένα ξοανο ή ένα τοτέμ και άλλη ο Ερμής του Πραξιτέλη.
    Το “ύψος”, το “βάθος” ενος πολιτισμού,εξαρτόνται από πολλούς παράγοντες. Ενας εξ αυτών-όπως έγραψα παραπάνω- είναι η γεωγραφική θέση και οι κλιματικές συνθήκες.

    Τέλος πάντων. Ωραία κουβέντα κανουμε. Που είναι τεράστια και ατελείωτη. Ελπίζω σε επόμενες ευκαιρίες να επανερχόμαστε συχνά.

    Προς netrino: Φυσικά και δεν είναι στο φαντασιακό. Το σύνολο των ατομικών αντιπαλοτήτων ονομάζεται συλλογική αντιπαλότητα. Αρα κατ’επέκταση είναι πάμπολλες οι “μάχες” σε πολιτικό-οικονομικό-στρατιωτικό-πολιτισμικό επίπεδο των υποομάδων που αποτελούν ταυτόχρονα και άτομα και μέλη της μεγάλης ομάδας που αποκαλέιται “Εθνος”. Η Ιστορία,δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια επαναλαμβανόμενη σύγκρουση ατομικών συμφερόντων τα οποία τα καταγράφουν οι “ιστορικοί”,δηλαδή οι πληρωμένοι από τους εκάστοτε νικητές,η μαικήνες. Οσο μεγαλύτερο το συμφέρον,τόσο πιο “χρυσή” η σελίδα που θα γραφτεί από τους οικείους γραφιάδες. Δηλαδή η Ιστορία είναι μια συνεχής καταγραφή λουτρών αίματος και κανιβαλισμού μεταξύ των ανθρώπων. Δηλαδή, μια μαλακία και μισή.
    Κανονικά δεν θα έπρεπε να την διδάσκουν στα παιδιά. Θα έπρεπε να την κρύβουν επιμελώς.