ΖΕΡΜΑΤΤ

Καιρό είχαμε αποφασίσει να πάμε για χριστουγιεννάτικες διακοπές στον Zermatt της Ελβετίας. Οι λόγοι, σχετικά απλοί. Η γυναίκα μου κι ο μικρός μου ο γιός κάνουν σκι στις πλαγιές, ο δε μεγάλος μου με εμένα, κάνουμε περπατήματα στις ευθείες με ρακέτες στα πόδια ή ακόμα και το cross country σκι. Ψάχναμε λοιπόν ένα χιονοδρομικό που να τα συγκεντρώνει όλα αυτά σε μεγάλες ποσότητες, αλλά και κάποιο που να μην είχε πάει κανείς.

Ο τόπος συνάντησης μας ήταν η Ζυρίχη. Εκεί κάνει μεταπτυχιακά ο μεγάλος, άρα θα πετάγαμε ως εκεί, εγώ με την σύζυγο από την Αθήνα, κι ο μικρός από τη Νέα Υόρκη, όπου κατοικοεδρεύει. Δεν μπορώ να πω οτι η Ζυρίχη είναι και η ιδανική αφετηρία για να πας στο Zermatt, αλλά αυτό τελικά κάθισε. Θα ήταν προτιμότερο να πηγαίναμε στο Μιλάνο, αλλά κάτι οι εργασίες του μεγάλου για το πανεπιστήμιο και κάτι οι όχι βολικές πτήσεις από την Αμερική, φέρανε την μπίλια σε αυτήν την πόλη.

Από την Ζυρίχη, μπορείς να επιλέξεις ή τραίνο ή αυτοκίνητο για να πας στα βουνά. Οι τιμές και οι ώρες του ταξιδιού, είναι ακριβώς οι ίδιες. Τρισήμισυ ώρες αλλά με το τραίνο απαιτείται και μια αλλαγή, στο χωριό Visp, που πρέπει να ανέβεις σε έναν οδοντωτό για να φτάσεις στo γερμανόφωνο Zermatt. To αυτοκίνητο πάντως μας αποζημίωσε,  αφού ο Κροάτης οδηγός μας κατατόπισε πλήρως για την διαδρομή, την ζωή του χωριού, καθώς και για τα σκι. Όπως μας αποζημίωσε και η πανέμορφη διαδρομή όταν εγκαταλείψαμε τον αυτοκινητόδρομο και πιάσαμε τα λαγκάδια. Και το τραίνο πάντως δεν το στερηθήκαμε, αφού για κανά μισάωρο το αυτοκίνητο ανέβηκε σε ένα τεράστιο ανοικτό συρμό, που μέσα σε χιόνια, ατελείωτα τούνελ και χαράδρες, μας άδειασε λίγο πριν το Randa.  Πρώτη φορά ανέβαινα με αυτοκίνητο σε τραίνο, οπότε κατανοείτε τον θαυμασμό μου. Για όλα υπάρχουν λύσεις, εφόσον θες να τις βρεις, κι εφόσον είσαι σοβαρή χώρα.

Λίγο ακόμη οδήγημα θα υπήρχε μέχρι το χωριό Tasch, που σταματάνε όλα τα αυτοκίνητα υποχρεωτικά, αφού το Zermatt είναι car free χωριό. Από εκεί υπάρχει άλλο τραίνο ή κάποιο διαπιστευμένο όχημα όπως το δικό μας, που σε ανεβάζει ακόμα λίγο, μέχρι να σε παραλάβει το ηλεκτροκίνητο αυτοκινητάκι του ξενοδοχείου που μένεις, εφόσον το διαθέτει . Στο χωριό κυκλοφορούν μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία όμως προσφέρουν κάποια υπηρεσία. Και ηλεκτρικό να έχεις εσύ, δεν μπορείς να μπεις στο χωριό. Εν πάσει περιπτώσει, μας περίμενε το ηλεκτρικό φορτηγάκι εκεί, και ο Θεσσαλονικιός οδηγός του, μας είπε κι άλλα για την ζωή εδώ.

Εδώ, κάτω από την ονομαστή κορυφή Matterhorn – γύρω στα τέσσερις χιλιάδες μέτρα -, σε ένα παραδεισένιο προορισμό χτισμένο σε μια πελώρια χαράδρα των Άλπεων. Εδώ στην απόλυτη γραφικότητα, που κρατάει τουρισμό ολόκληρο τον χρόνο. Εδώ, που ισοροπεί το μάτι σου, διότι εν αντιθέσει με άλλα χιονοδρομικά, κοιτάς από κάτω τα βουνά, και δεν σου κόβεται η ανάσα με γκρεμούς και ύψη, που έχουν βέβαια κι αυτά την γραφικότητα τους, αλλά είναι αδύνατον να ηρεμήσουν την ψυχή σου.

Σε ένα ξύλινο χωριό, που πέραν του πολιτισμού του, του καταπληκτικού σε ποικιλία και ποιότητα φαγητού του, δεν σταματάει να σε εκπλήσσει με τις χιλιάδες δραστηριότητες που σου προσφέρει, καλύπτοντας όλες τις ηλικίες. Ατέλειωτες πίστες, λίγες για αρχάριους, κόκκινες και μαύρες για τα κλασσικά αθλήματα. Το καλύτερο κέντρο για cross country skiing με διαδρόμους σε διαφορετικά ύψη, και μια φοβερή που έκανα στον μόνιμο παγετώνα του Gornergrat, στα 3082 μέτρα και στους -12 βαθμούς. Το καλύτερο επίσης για ice climbing, για helisόkiing με δάσκαλο, και το πιο οργανωμένο για shoeing. Μιλάμε για χιλιόμετα, μιλάμε για τρομερές εναλλακτικές που δεν σου φτάνουν ούτε για ένα μήνα να τις δεις και να τις χορτάσεις, και μιλάμε και για τις καλύτερες διαδρομές για toboggan. Όλα αυτά υποστηριζόμενα από ένα πυκνό δίκτυο τραίνου, τελεφερίκ μικρά και μεγάλα, καρέκλες και καμπίνες, άπειρα αλπινικά εστιατόρια, igloo fondue tavernas στις κορυφές των βουνών, και φυσικά ένα τεράστιο επιτελείο διασωστών, που περιπολούν πάνω στα σκι τους και προσφέρουν άμεσα, ό,τι βοήθεια πιθανώς χρειάζεται. Πραγματικά αισθάνεσαι ασφαλής ακόμα και σε off pist κατάσταση.

Ένα πανέμορφο μέρος, που σε ηρεμεί, που σε προκαλεί να ξανάρθεις, και που σε συνδυασμό με κάποιο θεικό πρόσταγμα, σε βάζει να πας στην εκλλησία του, να περπατήσεις μέσα στο μνημείο των πεσόντων ορειβατών του Matterhorn, να βολτάρεις στο νεκροταφείο του, να μπεις στο εκπληκτικό μουσείο του πάγου που διαθέτει, και να μην σταματάς να το περπατάς είτε μέσα στην καρδιά του, είτε δίπλα στο ποτάμι που το διασχίζει, είτε να παίρνεις τα άλογα και να το κυκλώνεις από τα δάση του. Είτε να πίνεις το κρασί σου στα ανοιχτά υπαίθρια μπαρ, κάτω από σόμπες και καθισμένος σε προβιές, απολαμβάνοντας άψογη μουσική.

Φυσικά η οικογενειακή παρέα δούλεψε τέλεια. Όλοι είχαμε ανάγκη κάποια ξεκούραση, κάποια αναζωογόνηση των επαφών μας, τον  μικρό είχαν να τον δω από τον Μάιο, και σοβαρό φόρτισμα των μπαταριών, είτε σωματικά είτε πνευματικά. Αυτή η γλυκειά κούραση με τον απογευματινό καφέ μετά τις πρωινές αθλοπαιδιές μέσα στην παγωνιά, ήταν η καλύτερη ανταμοιβή πριν αρχίσουν οι πλάκες, τα ποτά με τις συζητήσεις και οι ετοιμασίες για τις βραδυνές εξόδους. Κάπου σε αυτήν την στιγμή γράφω κι εγώ τώρα, έχοντας δυό ημέρες ακόμα να απολαύσω χειμώνα, πριν ξαναβρεθώ στον παρά φύσιν καιρό της Αθήνας. Ένας καιρός που μας πήγε πρίμα  εδώ, αφού μόνο μια ημέρα χιόνισε σαν παλαβός και μας έπνιξε στην ομίχλη, χωρίς όμως να μας προβληματίσει ιδιαίτερα. Βλέπετε εδώ, ο κόσμος δουλεύει για τον τουρισμό του και τις υποδομές του, και δεν περιμένει τον θεό ή το κράτος να τον βοηθήσει. Έχοντας λοιπόν μόλις πληροφορηθεί οτι πήραμε τον Μασούντ, σας στέλνω ευχές από το Zermatt, μαζί με την προτροπή να έρθετε κι εσείς εδώ. Κι αν δεν σας βγαίνει ο χειμώνας, μην ανησυχείτε. Άπειρες δραστηριότητες υπάρχουν και την άνοιξη, και το καλοκαίρι, καθώς και λίμνες για βαρκάδα και μπάνια.

 

 

 

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

5 Responses to ΖΕΡΜΑΤΤ

  1. Ο/Η Dimitris-Sweden λέει:

    Ρε συ Steven μόλις χθες έψαχνα να έρθω Zermatt! Μας έφαγε η γυναίκα όμως (με κάποιο δίκιο) λόγω του τεσσάρων μηνών μπέμπη μας 🙂

    Έχεις το μέηλ μου, στείλε μου αν θες λίγα tips για του χρόνου τουλάχιστον.

    Καλά να περάσετε!

  2. Ο/Η placebo στο σημερινό nocebo λέει:

    Βελούδινες στιγμές να σας ακολουθούν στήν ζηλευτή απόδραση , ότι καλύτερο με υγεία για την νέα χρονιά σέ εσένα καί όλη την οικογένεια σου .

  3. Ο/Η Πισσα και πουπουλα λέει:

    Εξοχα! Να περνατε ομορφα και καλη επανοδο.

  4. Ο/Η Koreas λέει:

    Γεια σου Steven σε εσένα και την οικογένεια σου……..έτσι αγέρωχος σαν τα ψηλά βουνά…..καλά να περνάτε…..

  5. Ο/Η Αλεξης λέει:

    Καλη χρονια και απο μενα, με οτι καλυτερο για τον καθενα. Steven καλα να περνας και να χαιρεσε την οικογενεια σου. Αν διαβαζει και ο Snitch του ευχομαι τα καλητερα και ελπιζω να ξαναρχισει να γραφει. Λειπουν τα γραπτα του.

    Υγ. ΑΕΚ πρωταθλητρια 2018.