ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΧΩΡΙΣ ΑΥΡΙΟ

Δημοσιεύω ένα κείμενο του αγαπητού μου φίλου Νίκου Μάλλιαρη απο το ταχυδρομείο μου.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Σαράντα χρόνια διαρκεί ο ελληνικός ποδοσφαιρικός εμφύλιος πόλεμος. Σαράντα χρόνια μάχες παρασκηνίου για τον έλεγχο της διαιτησίας και την εξασφάλιση των τίτλων με αθέμιτα μέσα. Όσα και τα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Τα χατζάρια άρχισαν να αστράφτουν από την πρώτη ημέρα που η πολιτική ηγεσία παρέδωσε το λαοφιλέστερο των αθλημάτων στην οικονομική εξουσία της χώρας και δεν λένε με τίποτα να μπούνε στις θήκες.  Απλώς κάθε τόσο αλλάζουν τα τζάκια.

Και τι δεν υποσχέθηκαν οι πολιτικοί στην ελληνική κοινωνία το 1979 που τα σωματεία μετατράπηκαν σε Ανώνυμες Εταιρίες. Ότι το ποδόσφαιρο θα εξελιχθεί επαγγελματικά και θεαματικά. Πως θα γίνουν επενδύσεις σε παίκτες και υποδομές. Ότι οι ελληνικές ομάδες θα φτάσουν τα ευρωπαϊκά στάνταρ και θα διεκδικούν διεθνείς τίτλους. Σαράντα χρόνια μετά όλα δείχνουν ψέματα. Όλα είναι κούφια.  Όσο εκπολιτίστηκε η ελληνική κοινωνία σε αυτό το διάστημα, άλλο τόσο πήγε μπροστά και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Από απάτη σε απάτη, από ίντριγκα σε ίντριγκα και από χρεωκοπία σε χρεωκοπία.

Ο πόλεμος για τον έλεγχο της ηγεσίας της ΕΠΟ, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον πόλεμο εντός κι εκτός κοινοβουλίου για τον έλεγχο της πολιτικής ηγεσίας. Παραδοσιακά, όποιος  ελέγξει την εξουσία, ελέγχει και τον μπεζαχτά. Τα δικά του παιδιά διορίζει, τους δικούς του διαιτητές προωθεί, τα τζάκια με τα οποία συνδιαλέγεται τροφοδοτεί με τρόπαια και έργα.

Πολιτική και ποδοσφαιρική ηγεσία, επί σαράντα χρόνια αδυνατούν να βάλουν τάξη ακόμη και στα πιο στοιχειώδη. Να απαγορεύσουν έστω τα καπνογόνα. Να διώξουν από τις εξέδρες τους φυσικούς αυτουργούς των επεισοδίων. Να τιμωρήσουν τους επίορκους παράγοντες και διαιτητές. Ένα κύκλωμα «αθέατων» παραγόντων, με προσβάσεις στην εκάστοτε πολιτική  ηγεσία, μυρίστηκε χρήμα και κώλυσε σαν βδέλλα στους οικονομικά ισχυρούς, μοιράζοντας νίκες και τίτλους με το αζημίωτο. Κανένας πολιτικός ηγέτης, κανένας δικαστής, δεν κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να κόψει έστω ένα κεφάλι από την λερναία ύδρα που κατατρώει τα σωθικά του ποδοσφαίρου και τραυματίζει θανάσιμα νεανικές ψυχές.

Από την εποχή του περιβόητου Θαλή, μέχρι τις μέρες μας, το ελληνικό ποδόσφαιρο χορεύει στο ρυθμό που του υπαγορεύει η περιβόητη «παράγκα». Μια παρέα «άφαντων» ατόμων που ελέγχουν το εκλογικό σώμα της ΕΠΟ με το αζημίωτο και μέσω αυτών διορίζουν επί της ουσίας μια δοτή διοίκηση στην Ομοσπονδία, η οποία υπηρετεί με ευλάβεια τον εκάστοτε «ηγεμόνα» του ποδοσφαίρου.

Οι πολιτικοί όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο απέτυχαν παταγωδώς να βάλουν τάξη στα κακώς κείμενα, αλλά κι όταν η κατάσταση το επέβαλε, έπεσαν κι οι ίδιοι στο βούρκο για να σώσουν εαυτούς και φίλους. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν πάντα καταγεγραμμένο ότι οι, ανά περιοχή ποδοσφαιρικοί ηγέτες, σε μεγάλο βαθμό επηρεάζουν τις εσωκομματικές διαδικασίες και το εκλογικό σώμα. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς. Την υπόθεση λουλουδιών και την ατιμωρησία με την υπογραφή των πολιτικών, την εξέγερση στη Λάρισα με την υπόθεση Τσίγκοφ και την κυβερνητική παρέμβαση για να μην εφαρμοστεί ο νόμος που τιμωρούσε με μηδενισμό την ομάδα που παίκτης της βρέθηκε ντοπέ, την εξέγερση των βουλευτών Πειραιά και όχι μόνο, όταν οι τακτικοί αθλητικοί δικαστές κάνοντας υπεύθυνα τη δουλειά τους μηδένισαν Ολυμπιακό και Πανιώνιο επειδή οπαδοί τους συνεπλάκησαν βάρβαρα εντός του αγωνιστικού χώρου πριν την έναρξη της μεταξύ τους αναμέτρησης, την πρόσφατη κατάργηση του νόμου για να μην εφαρμοστεί η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού αναφορικά με την ιδιοκτησία ανάμεσα στις ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθη, τις δεκάδες νομοθετικές ρυθμίσεις για να μην χρεοκοπήσουν αθλητικές εταιρίες που χρώσταγαν και της Μιχαλούς, τα χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς το ΙΚΑ και την εφορία που φορτώθηκαν στις πλάτες του κοσμάκη, ή τα «δώρα» προς ημετέρους για να κατασκευάζουν και να επισκευάζουν γήπεδα χωρίς να βγαίνει ευρώ από την τσέπη τους;

Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι οσονούπω έρχεται στην Ελλάδα η ΦΙΦΑ προκειμένου να υπογράψει μνημόνιο με την Κυβέρνηση και να λυθούν όλα τα προβλήματα του ποδοσφαίρου …Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Καλό το παραμύθι, αλλά ο δράκος ήταν και θα παραμείνει ανεξέλεγκτος.

Ποια ΦΙΦΑ θα υπογράψει, παρεμπιπτόντως το ατιμωτικό για κάθε κράτος  που θέλει να λέγεται σοβαρό, μνημόνιο;  Η ΦΙΦΑ που στα σαράντα χρόνια ήρθε επανειλημμένα στην Αθήνα για να προστατέψει την «παράγκα» όταν κάποιοι ελάχιστοι έντιμοι υφυπουργοί Αθλητισμού την είχαν στριμώξει στα σχοινιά; Η ΦΙΦΑ που πριν μια δεκαετία ξεφτίλισε την τότε Κυβέρνηση της «ΝΔ» και το κοινοβούλιο στο σύνολό του, αναγκάζοντας τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού να αποσύρει διάταξη του  αθλητικού νόμου που προέβλεπε διευρυμένο εκλογικό σώμα της ΕΠΟ μήπως κι εκλεγεί κανένας αδέκαστος στη διοίκησή της.  Ή μήπως τη ΦΙΦΑ που έφερε το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε όντως κάτι που φάνταζε  ακατόρθωτο. Να πείσει τη ΦΙΦΑ ότι η τότε διοίκηση της ΕΠΟ ήταν «αμαρτωλή», και στη θέση της να διορίσει μια άλλη ελεγχόμενη από την Κυβέρνηση.  Και…;  Επειτα από τέσσερα χρόνια ίντριγκας, βίας και αυθαιρεσιών, το συμπέρασμα είναι ότι  ζητούμενο δεν ήταν να διαλυθεί η «παράγκα», αλλά να αλλάξει μισθωτή. Όχι να επιστρέψει η κανονικότητα στο ποδόσφαιρο και το παιχνίδι να παίζεται εντός του αγωνιστικού χώρου 50-50, αλλά να παίζεται υπέρ των δικών μας πολιτικών και οικονομικών φίλων και όχι υπέρ των φίλων των αντιπάλων μας.

Κάπως έτσι, οι εκλεκτοί του ΣΥΡΙΖΑ ούτε είδαν, ούτε άκουσαν, ούτε κατάλαβαν υπό ποίες συνθήκες διεξήχθησαν οι τελευταίες εκλογές στην ΕΠΟ. Οι εφημερίδες έγραφαν καθημερινά για ξυλοδαρμούς και συναλλαγή. Για προκαθορισμένο αποτέλεσμα και μοίρασμα των θέσεων μεταξύ των ημετέρων. Κανένας πολιτικός δεν αντέδρασε. Ουδείς εισαγγελέας διέταξε κάποια έρευνα. Άπαντες σίγησαν. Γιατί; Εκ των όσων έχουν δει τα μάτια μας και τα τελευταία χρόνια, μόνο ως σιωπή ενοχής μπορεί να εκληφθεί. Στο ΔΣ της ΕΠΟ δεν εκλέχτηκε κανένας βετεράνος ποδοσφαιριστής  ή παράγοντας με κύρος στην ποδοσφαιρική κοινωνία. Τα κουκιά μοιράστηκαν ισότιμα και το δέκατο τρίτο μέλος του Δ.Σ. το κράτησε για μπαλαντέρ η «παράγκα». Τα αποτελέσματα αυτής της «επαγγελματικής» αδιαφορίας τα βιώνουμε καθημερινά. Τα διορισμένα στελέχη της χρεωκοπημένης οικονομικά ΕΠΟ αμείβονται με ποσά που προσβάλουν το σύνολο των ελλήνων πολιτών, τους ειδικούς που έστειλε η ΦΙΦΑ για επιτήρηση να έχουν χάσει την μπάλα  – αν όντως είχαν διάθεση να βάλουν τάξη στα κακώς κείμενα, και η καχυποψία έπιασε ταβάνι, καθώς είναι πλέον διάχυτη και άκρως επικίνδυνη, επειδή η «παράγκα» εκτός από οικονομική ισχύ διαθέτει πλέον και πολιτική δύναμη στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Η οικονομική εξουσία δεν είδε ποτέ το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ως επιχείρηση, ώστε να διεκδικήσει μερίδιο από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που είναι ο παγκόσμιος τζίρος του αθλήματος. Το ήθελε και επιμένει να το θέλει, ως μοχλό πίεσης προς την εκάστοτε πολιτική ηγεσία για να κάνει δουλειές με το δημόσιο ή για να μην πιέζεται η ίδια στις όποιες δραστηριότητές της. Οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες έχουν πλέον στρατούς οπαδών, ελέγχουν σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ, εκλέγουν δημάρχους, προωθούν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων τα δικά τους παιδιά και δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

¨Όσα μνημόνια κι αν υπογράψει η σημερινή αλλά και οποιαδήποτε αυριανή κυβέρνηση με τη ΦΙΦΑ, ας μην περιμένει προκοπή. Το ψάρι, λένε, βρωμάει από το κεφάλι. Η χώρα έχει φτάσει στο σημείο οι πολιτικοί να ελέγχονται από το ποδόσφαιρο και όχι το ποδόσφαιρο από τους πολιτικούς. Αν δεν ανατραπεί αυτή η κατάσταση, αν η Πολιτεία δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αν δεν σταματήσει μια για πάντα ο έλεγχος του ποδοσφαίρου από το παρασκήνιο, αν δεν αποκατασταθεί η νομιμότητα και η αξιοκρατία στην ΕΠΟ, αν δεν ελεγχθούν επί της ουσίας τα οικονομικά των ΠΑΕ ώστε να λειτουργήσουν με τα έσοδά τους, αν δεν ανοίξουν τα σωματεία τις πόρτες τους στην κοινωνία, αν δεν εκδημοκρατιστούν οι τοπικές ενώσεις ώστε να αποκτήσουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, αν δεν τεθούν κανόνες που να ισχύουν για όλους, και τέλος αν δεν σταματήσουν οι πολιτικοί να παρεμβαίνουν στο ποδόσφαιρο υπέρ των εκλεκτών και των φίλων τους, δεν υπάρχει μέλλον για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

3 Responses to ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΧΩΡΙΣ ΑΥΡΙΟ

 1. The Snitch says:

  @Stevie ειναι λιγο πολυπλοκο- οχι σαν λογικη αλλα στη κατηγοριοποίηση του:

  Εχουμε 3 διαφορετικες ‘λιστες’ καταταξης.

  1.Λιστα εθνικων ομαδων που μετρανε μονο τα αποτελεσματα της εκαστοτε εθνικης της χωρας.
  2.Λιστα χωρας που προσμετρουνται αθροιστικα τα αποτελεσματα των ομαδων που συμμετεχουν σε ολες τις διοργανωσεις απο τη χωρα αυτη(CHL-Europa κλπ)
  3.Συλλογικο επιπεδο οπου ο καθε συλλογος μαζευει ατομικα ποντους, το λεγωμενο club ranking.

  Για το δευτερο που μας ενδιαφερει αρχικα:
  Υπαρχει ενας συντελεστης δυσκολιας ανα διοργανωση και ανα γυρο συμμετοχης.
  Φυσικα οσο πιο δυσκολη η διοργανωση πχ CHL και οσο πιο πολυ προχωραει η καθε ομαδα τοσο μαζευει ποντους.
  Επισης ποντοι μαζευωνται σε νικες και ισοπαλιες αναλογα το θεσμο.

  Οι ποντοι υπολογιζουν το αποτελεσμα μεχρι και τη παραταση του εκαστοτε παιχνιδιου. ΔΕΝ μετρανε τα πεναλτυ.
  Αν δηλαδη εχουμε 2 ομαδες που νικησαν η καθεμια απο 1-0 στην εδρα της στα 2 μεταξυ τους ματς, τοτε η καθε ομαδα παιρνει 2 ποντους ασχετα απο τα πεναλτυ που θα κληθουν να παιξουν για να καθοριστει ο τελικος νικητης.

  Οι ποντοι μοιραζωνται ως εξης:

  UEFA Champions League points system
  Group stage participation – 4 points
  All wins from group stage onward – 2 points
  All draws from group stage onward – 1 point
  Round of 16 participation – 4 points

  Clubs are awarded an additional point if they reach the round of 16, quarter-finals, semi-finals or final.

  UEFA Europa League points system
  Preliminary round elimination – 0.5 points
  First qualifying round elimination – 1 point
  Second qualifying round elimination – 1.5 points
  Third qualifying round elimination – 2 points
  Play-off elimination – 2.5 points
  Group stage win – 2 points
  Group stage draw – 1 point

  Clubs are guaranteed a minimum of three points if they reach the group stage and are awarded an additional point if they get to the quarter-finals, semi-finals or final.

  Σε γενικες γραμμες αν μια ομαδα παει απ ευθειας στον ομιλο του CHL και κανει 3 νικες παιρνει 4 ποντους απο τη συμμετοχη στον ομιλο και αλλους 2Χ3=6 ποντους απο τις νικες, συνολο 10.
  Αν κανει τα ιδια στο Europa League τοτε εχει 0 ποντους συμμετοχης στον ομιλο και 2Χ3= 6 ποντους συνολο. (χωρις τα bonus αυτα)
  Οσο και να προχωρησει στο Europa ΔΕΝ εχει ποντους συμμετοχης, αντιθετα με το CHL που ανα γυρο παιρνει 4. (χωρις τα bonus αυτα)

  Ο συντελεστής της ομαδας είναι είτε το άθροισμα των βαθμών που κέρδισε ο σύλλογος στο UEFA Champions League και στο UEFA Europa League κατά τις προηγούμενες πέντε σεζόν ή το 20% του συντελεστή χωρας του συλλόγου κατά την ίδια περίοδο, όποιο είναι υψηλότερο.

  Ακραιο παραδειγμα:
  Αν πχ η αεκ μαζεψει 10 ποντους στη πενταετια αλλα ο συντελεστης της Ελλαδας ως χωρα ειναι 55 τοτε θα μετρησει το 20% του 55 δηλαδη 11.

  Η καθε χωρα εχει στο τελος το αθροισμα των ποντων της ανα πενταετια, σβηνει δηλαδη το εκτο προηγουμενο ετος.

  Αρα η Ελλαδα αθροιζει για του χρονου τους ποντους που μαζεψαν οι ομαδες της τα προηγουμενα 4 χρονια (απο το 2016-17) συν τη φετεινη.

  Το Europa Conference League που θα δινει ακομη χαμηλοτερους ποντους θα ειναι ακομη χειροτερο μιας και οι απο πανω μας που θα συμμετεχουν σε πιο ισχυρους θεσμους θα ανταμοιβωνται με παραπανω ποντους αρα θα ανοιγουν τη διαφορα ακομη περισσοτερο.

  Τωρα το ποσο ευκολα θα μαζευουμε εμεις ποντους και αν φθανουμε να υπερκαλυψουμε τη διαφορα αυτη δε το ξερω ακομη.
  Πρεπει να δουμε τι θα δινει το Europa Conference League (ξεκιναει το 2021) και αναλογα να υπολογισουμε

  Sent from my iPad

 2. ...Το φως του φεγγαριού... ...Το φως του φεγγαριού... says:

  Προς The Snitch : Τέλειο ευχαριστώ.

 3. Ανώνυμος says:

  Επειδη αρκετοι τελευταια μας το παιζουν insiders στο youtube για το γηπεδο,για τις θεσεις που θα εχει το γηπεδο,για τη συμφωνια που θα κλεισει ο μελισσανιδης και την ονοματοδοσια.

  Ποτε θα ανακοινωθει επισημως η χωρητικοτητα και για τι ειδους συμφωνια-χορηγια μπορουμε να ελπιζουμε?