ΟΙ “ΑΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΟΙ”,ΤΑ “P.I.G.S” ΚΑΙ ΟΙ “ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ” ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Ειναι δυνατον οι πολιτικοοικονομικοι συσχετισμοι,να επιρεαζουν και πολυ περισσοτερο να “φωτογραφιζονται” στις ποδοσφαιρικες  διαταξεις και πορειες των ομαδων;

Πιθανον. Εχουμε αρκετα παραδειγματα στο αλμανακ του αθλητισμου,οπου  “συνεπεσε”, οι “πρωταγωνιστες” των οικονομικων και πολιτικων εξελιξεων να πρωταγωνιστησαν και να κερδισαν τουρνουα, οπως παγκοσμια κυπελα, ολυμπιακους αγωνες κλπ. Αλλωστε,οι παγκοσμιες-και Ευρωπαικες- αλλα και εθνικες ομοσπονδιες,απο “αναλογου” τυπου και προθεσεων ανθρωπους αποτελουνται καθε φορα. Δεν ειναι “ξενα σωματα” ουτε και “αλλος κοσμος”. Συγκοινωνουντα δοχεια. “Οτι ειναι τα σκατα,ειναι και το φτυαρι” δηλαδη.

Οσο μαλιστα πιο απολυταρχικο ειναι ενα καθεστως,τοσο πιο ξεκαρφωτα σημιιωνει και “επιτυχιες” σε διαφορα σπορ. Με απροκαλυπτο τροπο. Οπως ακριβως δηλαδη διοικουν και τους λαους τους. Διαιτησιες για γελια,αθλητες μεσα στη ντοπα,επιτροπες που τα παιρνουν κατω απ το τραπεζι,αντιπαλοι αθλητες που “ξαφνικα” αποχωρουν,βρισκονται ντοπε,πεφτουν θυματα ξυλοδαρμου,ληστειας κλπ. Χιλια πραγματα.  Απ την αλλη,οσο πιο “σοφιστικε” ειναι το καθεστως,τοσο πιο “λεπτους” τροπους αναζητει για να φτασει στην αθλητικη κλοπη και αρα επιτυχια. Δεν  βασιζεται δηλαδη αποκλειστικα σε αυτο. Αν πετυχει η πουστια,πετυχε. Αν οχι, νεβερ μαιν”. Εχουμε κι αλλες δουλειες.

(ενα “κοντινο” παραδειγμα ‘απροκαλυπτης”  διακυβερνησης εχουμε εδω,στο κρατος του Ολυμπιακου,την Ελλαδα,η οποια ως γνωστον ανηκει μεν στη Δυση,αλλα η οικονομια  και η πολιτικη διαρθρωση της,ειναι “Ρωσικου τυπου” καθως και οι παραδοσιακοι “μεγιστανες” της ειναι “Ανατολικης” προελευσεως. Εξ’ου και τα “απροκαλυπτα” σερι πρωταθληματα του “ασυναγωνιστου” γαυρου,δηλαδη της  “Λοκομοτιβ Πειραια”,για τα οποια απανωτα 15 πρωταθληματα,δεν θα το τολμουσε,ουτε ο Μπρεσνιεφ,ουτε ο Χρουτσωφ, ουτε καν ο Χοτζα. Ακομα και κει,ειχαν απο δυο “Δυναμο” και απο δυο “Σπαρτακ”,μια  φαινομενικη και ψευδη εστω αντιπαραθεση μεταξυ δυο.Εδω, προτιμηθηκε η απολυτη κυριαρχια του ενος. Ουτε στην Αφρικη δεν εχει συμβει αυτο,ποτε. Εδω ομως ειναι  Βαλκανια. Ολα τα κανουμε με μια δοση “υπερβολης”).

Ειδαμε προσφατα λοιπον δυο Γερμανικες ομαδες να φτανουν στον τελικο του    C. L.  πραγμα το οποιο δεν εχει ξανασυμβει  στο παρελθον. Και συνεβει η κυριαρχια αυτη η ποδοσφαιρικη,να “συμπεσει” χρονικα με την ηγεμονια-κακα τα ψεματα- της Γερμανιας επι πολλων χωρων στην Ευρωπη.Οχι συμπτωσης ασφαλως. (Βλεπω τελικο μεταξυ Γερμανιας Βραζιλιας. Αν δεν κανω λαθος-και αν τα εχουν υπολογισει καλα οι “μαγειροι” της  Γερμανοφιφα-αυτοι οι δυο δεν διασταυρωνονται ως τον τελικο. Αν μαλιστα δειτε τους  πιθανους αντιπαλους της Γερμανιας ως τον τελικο,θα βαλετε τα γελια. Μιλαμε για φιλικα. μονο τη Γαλλια βρισκει μπροστα της. Αρα,η ομαδα που επρεπε να ντοπαριστει γερα,για να φτασει ως τον τελικο της πλακας,ειναι η Ολλανδια,η οποια θα λειτουργησει ως εκχιονιστικο για λογαριασμο των Γερμανων).

Επι ποιων χωρων; Κατ’αρχας και κυριως,επι των γνωστων P.I.G.S.  του Νοτου. Μελος των οποιων ειμαστε και μεις. Και μαλιστα περιφανο μελος ” i love to be pig…” ειχε πει ο δοσιλογος Γ.Α.Π.

Τελος παντων. Τρια απο τα τεσσερα μελη λοιπον,αυτων των “γουρουνιων του Νοτου”,δεν αντεξαν την πιεση,ουτε το ποδοσφαιρο τους ειναι ξενο με τις ενδον των χωρων τους οικονομικες εξελιξεις.

Ιταλια,Ισπανια,Πορτογαλια,μας χαιρετησαν,εχοντας σοβαροτερα προβληματα να λυσουν. Ποιοι εμειναν; Μαντεψε. Η Ελλαδα. Αυτη η αναποδη,παραδοξη,αναρχη και χαωδης χωρα. Τελικα το οτι σκοραρε ενας συνονοματος του πρωθυπουργου,κρυβει πολλα και δεν ειναι τυχαιο. Εχω αρχισει να πιστευω οτι οντως ειμαστε σε αναταση,ανακαμψη,αναπτυξη και ολα τα “ανα”.

Ενταξει,αστειευτηκα,παμε παρακατω. Αποτυχια λοιπον πληρης σχεδον για τον Νοτο,αν εξαιρεσει κανεις-περα απο το “φαινομενο” Ελλαδα- την Γαλλια. Αλλα και αυτο εχει την εξηγηση του,αν σκεφτουμε οτι η Γαλλια,παραδοσιακα,ιστορικα,ειναι παντα με το ενα,το νοτιο “ποδι” στο Νοτο και με το αλλο ‘ποδι”,το βορειο,στην κεντρικη Ευρωπη και συγκεκριμενα με το Βερολινο.

Οι χωρες αντιθετα που δειχνουν να ειναι σε καλη κατασταση,ειναι-“παραδοξως”;- οι χωρες “συμμαχοι”  η “συνενοχοι”  αν θελετε,της Γερμμανιας και αποτελουν παραδοσιακα “οικεια” μερη για τις εκαστοτε Γερμανικες επιδιωξεις και σχεδιασμους. Ειναι και φυλετικα “πρωτοξαδερφα” αλλωστε.

Και μιλαμε βεβαια,για  τις “κατω χωρες”,τις δυο απο αυτες,Ολλανδια και Βελγιο. Και φυσικα,το “καδρο” συμπληρωνεται.αρμονικα απο την παρουσια της  “τραπεζοκομου” της παρεας, της χωρας οπου φυλασονται τα Ευρωπαικα κλοπιμαια,την Ελβετια,που και αυτη βρισκεται στους “16” του Μουντιαλ.

Αναμενομενα λοιπον. Η “βεβαιοτητα”, το “κουραγιο” και η “εμπιστοσυνη” στις δυναμεις-σε καθε περιπτωση,ΔΕΝ ΠΗΓΑΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ,ΕΚΕΙ ΔΙΟΧΕΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΑΠΟΛΗΞΗ ΜΙΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΥΡΩΣΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ “ΗΡΕΜΙΑ”.

Ειναι ο “καθρεφτης” δηλαδη το τεραιν. Οχι το εναυσμα. Εναυσμα για εθνικες ανατασεις  με βαση καποιο κυπελο η καποιο μεταλιο,μπορει να συναντησει κανεις μονο σε χωρες του πρωην “Ανατολικου μπλοκ”,η σε , μπανανιες σαν και μας “καλη ωρα”. Οπου ενα “για την Ελλαδα ρε γαμωτο” η ενα “κατσε κατω απ την μπαρα” η ενα “σηκωσε το το γαμημενο”,μπορουν να σκεπασουν παθογενειες κοινωνικες και καρκινογενεσεις οικονομικες,παρουσιαζοντας την χωρα σαν προτυπο αναπτυξης. Αμεσως μετα βεβαια,μολις κοπασουν τα πανιγυρια,οταν γυρισουμε πλευρο και πεσουμε στο πατωμα με γδουπο και ξυπνησουμε,βλεπουμε τα χαλια μας,αλλα και τον “λογαριασμο” που μας εφεραν στο “τραπεζι” οι  Γερμανοι,οι Αμερικανοι.

Φυσικα,αυτο δεν μπορει να κρατησει για πολυ,αφου ειπαμε οτι  ανθρωποτυποι σαν τον σημερινο νεοελληνα,δεν καταλαβαινουν χριστο. Ενα “τσακ” περιμενουν,να ξαναβγουν στους δρομους για ενα κατσαρολι,η για τα ουρα καποιου γυμνασμενου πηθικου-αθλητη,ξεχνωντας τα παντα.

Δεν βγαινει δηλαδη στο δρομο για χαρη γουστου,ουτε για πλακα. Για τον μισθο του που εξαφανιστηκε ας πουμε. Η για την.υγεια του που τον στελνει στα θυμαρακια. Η για την παιδεια του που του την εθαψαν. Οχι. Χρειαζεται γερους,καλους και ανταξιους λογους να ξεκουνηθει και να βγει κορναροντας,φωναζοντας και πηδωντας στα ανυπαρκτα πλεον συντριβανια.

Εκτος απο τις ‘επιτυχημενες” χωρες και τα “αποτυχημενα” ΡIGS, εχουμε και ενα αλλο φαινομενο. Αυτο των “επαναστατημενων”. Των “διαμαρτυρομενων” καλυτερα κρατων,οπου οι ομαδες τους “στηλωσαν τα ποδια”, “κατσικωθηκαν” στο Μουντιαλ και  παρεμειναν και μετα την φαση των ομιλων,σαν να θελουν να πουν κατι. Και σιγουρα,θα πουλησουν πολυ ακριβα το τομαρι τους,στους “ιεραρχες” της δολοπλοκιας,της πουστιας και της συνωμοσιας,η αλλιως,στους “μαγειρες” των προαλειφωμενων για τα βαθρα,τα μεταλια και τα στεφανα, “νικητων”.

Χωρες κατα βαση αντιδραστικες. Ταλαιπωρες φυσικα,αλλα με πολυ τσαγανο. Χωρες-θυματα των -κατα καιρους- “πρωταγωνιστων”:  Ουρουγουαη, Χιλη,Μεξικο, Κοστα Ρικα, Νιγηρια,Αλγερια, Κολομβια αλλα  και η  Ελλαδα,λενε οπως και οσο μπορουνε ενα: “δεν θα περασει ο φασισμος”.

Η:  “δεν θα πεθανουμε ποτε,κουφαλα Γιοζεφ Μπλατερ”.

 

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.