Α Ε Κ – ΚΑΛΛΟΝΗ

Ένα ευχάριστο απόγευμα περιμέναμε εγώ κι άλλοι οκτώ χιλιάδες άνθρωποι που αποφασίσαμε  και σήμερα να πάμε στο γήπεδο. Με καλή θερμοκρασία για να παιχτεί μπάλα και με ένα καινούργιο σύστημα, το 4-4-2, που ήταν πολύ λογικό απέναντι σε έναν αρκετά αδύναμο αντίπαλο. Γιατί να επέμενε ο Πογιέτ στην τρίχα του Δέλλα, αφού δεν έχει τους κατάλληλους παίκτες;

Αυτά λοιπόν που λέγαμε θεωρητικά προχθές, φάνηκαν πλήρως και στο γήπεδο. Παίκτες με διάθεση να παίξουν για τους εαυτούς τους, τον προπονητή τους αλλά και τον κόσμο τους. Με μεγάλη σοβαρότητα στο κράτημα των θέσεων, στο δούλεμα του συστήματος αλλά και στην έφεση να επιτεθούν ορθολογικά.

Κι όλο το παιχνίδι ήταν ένας υγιεινός περίπατος. Με σούπερ κατοχή μπάλας, εκμετάλλευση και των δυό πτέρυγων – σήμερα ήταν αρκούντως καλός και ο Ντίντακ – αλλά και σοβαρότατη ανάπτυξη κι από τον άξονα, με τον κορυφαίο σήμερα Σιμόες να επιχειρεί μπόλικες κάθετες πάσες. Ο περίπατος σφραγίστηκε με δυό γκολ μέχρι το εικοσάλεπτο.

Η σοβαρότητα όμως επεκτεινόταν ακόμα και στα λογικά νεκρά διαστήματα. Εκεί είχαμε την πολυτέλεια να παραχωρούμε γήπεδο στον αντίπαλο και να στρώνουμε αρκετά επικίνδυνες αντεπιθέσεις. Πίσω δεν υπήρχε ο παραμικρός κίνδυνος, που έσβηνε είτε με τον Σιμόες και τον Γιόχανσον, είτε με τον αποφασιστικό Άρθο και τον φιλότιμο Κωλοβέτσιο.

Αυτή η εικόνα πρακτικά κράτησε σε σχεδόν όλο το παιχνίδι με την Καλλονή να φτειάχνει την πρώτη τελική της περί το εβδομησκοστό λεπτό με ένα σουτ που κατέληξε αράουτ. Η ΑΕΚ ήλεγχε πλήρως τον αγώνα σε επίπεδο κυκλοφορίας και ρυθμού κι είχε την πολυτέλεια να διορθώνει και τα λάθη του Μπαρόχα σε δυό άστοχες εξόδους του, να φτειάχνει δυό σούπερ τετ α τετ τα οποία χάθηκαν, αλλά και να σκοράρει κι ένα τρίτο γκολ, το δεύτερο του Αραβίδη, που σίγουρα μπαίνει για άλλη μια φορά στους πιο διακριθέντες.

Μπορώ να πω οτι κατά διαστήματα η ΑΕΚ ήταν πολύ καλή μέχρι και θεαματική. Είναι ξεκάθαρη η δουλειά του προπονητή, που έχει ασχοληθεί πολύ με τα συστήματα αλλά και τις θέσεις των παικτών. Φυσικά ο αντίπαλος δεν ήταν φόβητρο αλλά αυτή είναι η κατάσταση στην λίγδα. Μια κατάσταση που την είχαμε και πριν με την Ξάνθη ή τον Παοκ, αλλά τότε είχαμε και τις εμμονές του Δέλλα, που απλά ήταν αδύνατον να δουλέψει κάτι πιο συγκεκριμένο.

Και το κέρδος μας είναι αφάνταστα μεγάλο, αφού η νίκη ήρθε ξεκούραστα, που σημαίνει μεγάλη ψυχολογική ντόπα για το ρόστερ, κανονική βαθμολογική εδραίωση αλλά και τσημαντικό κέρδος στις εφεδρείες. Προσέξτε : Παλιότερα έψαχνες να βρεις τι αλλαγές να κάνεις. Σήμερα, στον περίπατο, είχαμε έξω τον Μάνταλο, τονΜπαρμπόσα, τον Κορδρέρο, τον Βάργκας και τον Μπακάκη. Δηλαδή ο Πογιέτ, με μια στοιχειώδη δουλειά, εμφάνισε και σχετικό βάθος στον πάγκο. Ελπίζω να είμαι αρκούντως κατανοητός.

Όπως αρκούντως ακατανόητος είναι αυτός ο Μπουανανότε, που σε μια βραδυά που έψαχνες να βρεις υστερήσαντα, τα κατάφερε πλήρως να είναι ακόμα μια φορά ο χειρότερος σε απόδοση, σε αποτέλεσμα αλλά και σε έμπνευση. Και μπορεί να μην κάνει για την πλάγια γραμμή, αλλά σήμερα είχαμε τέτοια εναλλαγή θέσεων μπροστά, που άνετα θα μπορούσε να τρυπώνει εκεί που θεωρεί οτι παίζει καλύτερα. Είναι εύκολο να παρατηρήσεις οτι ο Πογιέτ, ζητάει αυστηρότητα στην αμυντική λειτουργία και μπροστά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα φυσικά τεχνικά χαρακτηριστικά των παικτών.

Αυτή λοιπόν είναι και η μόνη γκρίνια, που όμως δεν μπορεί να μας στενοχωρεί ιδιαίτερα. Προτιμάμε να παρηγοριόμαστε με την στενοχώρια που τράβηξαν οι οπαδοί της Γρανάδα, που στηρίχτηκαν πάνω του, ενώ εμείς έχουμε κι άλλες λύσεις. Είτε παίρνοντας όλη την δεξιά πλευρά ο Γκάλο κι ο Μπακάκης, την αριστερή ο Ντίντακ είτε με τον Μπαρμπόσα με ανάποδο πόδι, είτε με έναν αριστεροπόδαρο εξτρέμ, είτε με τον Αραβίδη, κι έχοντας στην κορυφή τον πολύ καλό σήμερα Τζιμπούρ κι έναν κανονικό φορ.

Δίνουμε λοιπόν τα εύσημα στο ρόστερ και στο τεχνικό επιτελείο για την δουλειά τους και το ωραίο απόγευμα που μας χάρισαν. Και περιμένουμε την καλή συνέχεια την επόμενη Κυριακή, απέναντι σε έναν πολύ υπολογίσιμο αντίπαλο, που θα αποτελέσει το βαρόμετρο μας για την συνέχεια. Για να δούμε δηλαδή και τι ψάρια πιάνουμε και εκτός έδρας. Συγχαρητήρια ξανά.

 

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

12 Responses to Α Ε Κ – ΚΑΛΛΟΝΗ

  1. Ο/Η netrino λέει:

    Ο επίλογος νομιζω ειναι το ζουμί,μεχρι στιγμης ο Πογιετ τους πεθαμενους εχει σκοτωσει.Τον ενθουσιασμό σου παντως ο κοσμος δεν τον συμμεριζεται,δεν πουλαει ο Πογιετ.
    Ο Τζεμπουρ εχει κανει τη διαφορά στο γκολ,ξαναδιαβασε τα στατιστικα του αγωνα,κατοχή ,τελικες, καπου εχεις κανει λαθος

  2. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς netrino : Η κριτική μου είναι βλέποντας ζωντανά το παιχνίδι στο γήπεδο. Θέλω να μου πεις εσύ τα στατιστικά που είδε η τηλεόραση, διότι είδα τρία γκολ, τρία τετ α τετ που δεν χάνονται, δυό πέναλτυ που ΔΕΝ δόθηκαν και ποιός ακριβώς κόσμος μιλάει οτι ο Πογιέτ ΔΕΝ πουλάει, ενώ πούλαγε ο Δέλλας. Έλεος δηλαδή, με πέντε δοκιμασμένα συστήματα, με βάθος που στο φανερώνω, σε σχέση με εκείνο το 4-2-3-1 και με τους αντιπάλους, που οκ δεν πρόλαβε να παίξει ο Δέλλας, αλλά κι αυτός τι αντιμετώπισε; Την Μπαγιερν;

  3. Ο/Η ΧΑΡΗΣ λέει:

    Μια χαρά τα πήγαμε σήμερα και καλή μπαλιτσα βλέπουμε σιγά σιγά όχι το αίσχος του Δελλα. Με αγχώνει λίγο ο Μπαροχα και θέλει δουλειά, αλήθεια ο προπονητής τερματοφυλακων το έχει εντοπίσει; Πάμε με καλή ψυχολογία Νέα Σμύρνη με αντίπαλο τον αντιπαθητικο Πανιώνιο.
    Κρίμα για την Καλλονή που πιστεύω την αδικεί λίγο αυτή η θέση.

  4. Ο/Η netrino λέει:

    Εσωσε 1 Ντιντακ κ ενα ο Γκαλο πανω στη γραμμη κ ειχε κ 2 αποκρουσεις δυσκολες ο Μπαροχα….με την Καλλονη.
    Για ποια βελτιωση μιλας?Απλα ο Τζεμπουρ εχει κανει τα πραγματα πιο ευκολα μπροστα, επισης ο Σιμοες μονος του αμυντικο χαφ εχει φανει πως δεν μπορει,μαζι με Νανο κ Πλατελλα ηταν ενα επιπεδο πιο κατω απο τους υπολοιπους.
    Στα συν του Πογιετ ειναι πως καταλαβε γρηγορα οτι εχουμε μονο εναν πραγματικα μεγαλο ποδοσφαιριστη τον Γιοχανσον κ εχει στησει την ομαδα γυρω απο αυτον.
    Εμενα δεν μου αρεσει το ποδοσφαιρο σχολης Σιμενονε,Μουρινιο Σαντος. Γουστα ειναι αυτα.

  5. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς netrino : Φίλε μου πραγματικά έχεις βαλθεί να με τρελάνεις. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΤΣ ΠΟΥ ΤΟ ΠΗΡΕΣ ΠΕΡΠΑΤΗΤΑ. ΟΛΗ Η ΟΜΑΔΑ ΗΤΑΝ ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΗ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΟ, που απλά δεν κάνει. Ο ΣΙΜΟΕΣ ΗΤΑΝ ΜΑΚΡΑΝ Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΕΧΕΙ ΣΤΗΘΕΙ Η ΟΜΑΔΑ. Ο Πογιέτ ζητάει γρήγορους μπροστά κι άρα ξέρει τι του γίνεται. Επίσης η μπάλα πηγαίνει μπροστά μόνο συρτά και πουθενά δεν υπάρχει γιόμα όπως πριν και δεν βλέπεις βελτίωση; Σώθηκαν κάποια πάνω στην γραμμή, αλλά όταν οι παίκτες τόριξαν στο σορολόπ. 3-0, τι θέλεις να γινόταν; Ο γάβρος εχθές, μετά το 4-1, έφαγε άλλα δύο. Πού βλέπεις Σιμεόνε, και ποιύ βλέπεις ομοιότητες με μας ή και μεταξύ τους; Αν είχαμε σκοράρει τα δύο που δεν χάνονται, με ένα 5-0 τα ίδια θα έλεγες;

  6. Ο/Η netrino λέει:

    Εκτιμω απεριοριστα τις ποδοσφαιρικες σου γνωσεις αλλα εχεις βγαλει λιβανηστηρι στον Πογιετ.Χαθηκαν κατι ευκαιριες με το που μπηκε ο Πετραν,μεγαλη εμπνευση κ αυτη του κοουτς να τον αφησει στον παγκο
    Αν ειναι μαγκας να ζητησει 2 γρηγορα εξτρεμ και να απαιτήση την πώληση ενος απο τους Νανο Βαργκας που κανουν μονο για ποδοσφαιρο σαλας

  7. Ο/Η digeo21 λέει:

    Η αλήθεια είναι ότι ο πογιετ έχει δείξει ότι το ψάχνει το πράγμα. Το θέμα είναι πως θα πειστεί ο εγγυητης να πάρουμε 3 δυνατούς παίκτες το χειμώνα και πέντε Βαρβάρας ενδεκαδατους το καλοκαίρι! Στίβεν βλέπεις τρόπο να βάζει τα λεφτά γιατί μόνο τα έσοδα δεν φτάνουν για τέτοιες μεταγραφές?

  8. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Πολύ σωστά πράτει ο Κογιέτ που άλλαξε το βραδυκίνητο και φλύαρο 4-3-2-1-0 του Δέλλα (δηλαδή του Σέρβου) και “ελευθερώνει” τους επιθετικούς. Και ακόμα πιο σωστά κάνει που βασίζει το σύστημα αυτό (το οποίο εκ περιτροπής θα μετατρέπεται από 4-3-3 με τις “Καλονές” σε 4-5–1 με δυσκολότερους αντιπάλους) στους δύο εκ των σταθεροτέρων παικτών.Τους γνωστούς “υπόποτους” Γιόχανσον-Σιμόες.
    Οι -σχετικά-πολλές φάσεις που έβγαλε η Καλονή,δεν με ανησυχούν,εφόσον η ομάδα ΔΕΝ θα πάιζει με τον ίδιο τρόπο με δυνατότερους αντιπάλους (και μιλάω στην ουσία για τα ντέρμπυ). Θα κρατείται δηλαδή χαμηλότερα,δίπλα στον Σιμόες-το δίχως άλλο- ο Γιόχανσον.
    Ο δυσαρεστημένος της υπόθεσης είναι ο Μάνδαλος. Ο οποίος πρέπει να πάρει χαμπάρι πως δεν είναι ο Ζιντάν για να έχει κάτι καπαρωμένο εξ αρχής. Τα ηνία δώθηκαν στο μεσοαμυντικό δίδυμο και έτσι ο ίδιος έμεινε με την απογοήτευση, η οποία φάνηκε ξεκάθαρα στο σουτ του στο τετ-α-τετ.

    Τι να κανει δηλαδή ο προπονητής; Να βασίσει την ομάδα σε έναν που προέρχεται από 6 μήνες τραυματισμό-και άρα φοβισμένο- αλλά και εν γένει με “σκαμπανεβάσματα” πάικτη, ή να δώσει πρώτους ρόλους στο δίδυμο που πάιζει με τέρμα το γκάζι ΚΑΘΕ Κυριακή και είναι καταφάνερο πως κινει όλη την ΑΕΚ φέτος; Φυσικά το δεύτερο.
    Ορθά έπραξε λοιπόν ο Πογιέτ. Απ΄τη μεριά του, ο Πετράν θα πρέπει να βρει ρόλο και κυρίως τσαμπουκά και σταθερότητα στην απόδοσή του,αν θέλει να συναγωνιστεί τον Σουηδό και να ξανακερδίσει κεντρικό ρόλο στην ομάδα.
    Ο “Καληνύχτας” είτε σουτάρει,είτε πασάρει,είτε κοντρολάρει,ξαπλώνει κάτω,σα σαμιαμίδι. Τι στο διάολο; Παπούτσια-σκέιτ μπορντ φοράει; Δυστυχώς δεν φαινεται να βγάινει σαν μεταγραφή. Κρίμα. Πεταμένα λεφτά. Δεν πειράζει. Ειναι νομίζω ώρα η “Ωρα” και οι “-όγλου” να επαναφέρουν τον Σκόκο στο προσκήνιο.
    Αλήθεια ρε Κετσετζόγλου, πότε σκοραρε τελευταία φορά ο Νάτσο στην Αργεντινή; Γιατί δεν μας κρατάς ενήμερους; Ούτε για τον Μπλάνκο μας λες. Ούτε για τον Τσιρίλο τι κάνει,που είναι. Ούτε για το Μαύρο,τον Παπαιωάννου,το Νέστορα…
    Τϊποτα. Μας απογοητεύεις. Αντε και έρχεται η μεταγραφική περίοδος. Βγάλτε τα καλάθια με τις προσφορές.

  9. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Εχουμε πει πως η βάση κάθε συστήματος είναι το 4-4-2. Οπως λέμε “βάση για τούρτα”.
    Από κει και πέρα, γίνεται “ακορντεον” ανάλογα με τους παίκτες που διαθέτεις κάθε φορά αλλά φυσικά από τον αντίπαλο κάθε φορά.
    Η ΑΕΚ δεν έχει την πολυτελεια να κρατά σταθερό σύστημα,γιατί δεν έχει το ανάλογης δυναμικής και ισχύος ρόστερ. Δεν μπορεί να επιβάλει δηλαδή σε όλα τα ματς το δικό της στιλ παιχνιδιού. Αρα τι πρέπει να κάνει; Αν έχει μυαλό,οφείλει να μεταβάλεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο ανάλογα με τον αντίπαλο. Κάτι που ΔΕΝ έκανε ο κουφιοκεφαλάκης Δέλλας,δηλαδή ο κουφιοκέφαλος Μπάγεβιτς.

    Το 4-4-2 απαιτεί φυσικά γερά “φτερά”. Τα οποία δεν διαθέτουμε στο σημείο που θα έπρεπε. Γϊνεται όμως μια προσπάθεια. Με τα περισσότερα ανεβάσματα του Γκάλο από δεξιά. Από αριστερά πάσχουμε αν και είδαμε μια ακομα περισσότερη προώθηση του Ντιντάκ,που έκανε και την πάσα για το γκολ.Νομίζω όμως πως δεν είναι ο κατάλληλος για αυτή τη δουλειά. Θέλει περισσότερο νευρο και αντοχές η θέση αυτή. Και γι αυτό ο πονηρός Κογιέτ “βάφτισε” αριστερή πτέρυγα την μεσαία. Δηλαδή τα ανεβάσματα του Γιόχανσον.
    Υπάρχει βέβαια μια αναπόφευκτη ανισοροπία καθ αυτόν τον τρόπο και έτσι δημιουργούνται προυποθέσεις επιθέσεων για τον αντίπαλο. Αν είναι Καλονή,δεν υπάρχει προβλημα.Αν είναι π.χ. γάυρος,φυσικά δεν θα δούμε το παραπάνω πλάνο στο γήπεδο,αλλά τον Σουηδό στη θέση του. Πράγμα που σημάινει ότι στις-όποιες- φάσεις βγαινουν από αντεπιθέσεις,θα πρέπει μπροστά να υπάρχουν γρήγοροι επιθετικοί που να φτάνουν στην αντίπαλή περιοχή τουλάχιστον και να μη σέρνουν τον κώλο τους στην διαδρομή ως εκεί.
    Πλατέλας-Αραβίδης “Καληνύχτας” κλπ, γρήγοροι δεν είναι. Αρα αναπόφευκτα ο Κογιότ ζητά δυο μεταγραφές,τουλάχιστον μία για εκει μπροστά.
    Η αλλη που πρέπει να γίνει,είναι κεντρικού αμυντικού.Οπωσδήποτε. Ωστε να μη ξεμένει μόνος του ο Σιμόες αλλά και να ελευθερωθεί ακομα περισσότερο ο Σουηδός. Για να μη σκάσουν και οι δύο δηλαδή.
    Αν βρίσκαμε και ένα καλό αριστερό μπακ με καλό δρασκελισμό και αντοχές,θα ήταν το τέλειο. Αλλά θα πρέπει να πέσουν λεφτά.

  10. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς digeo21 : Όλα θα γίνουν όπως πρέπει.

  11. Ο/Η a better tomorrow λέει:

    “Το φως του φεγγαριου” παντως ο ετερος “ογλου” απο τη goal κατι ψελισε σημερα στο αλλο σαιτ σανοπωλειο, για πληρες ροστερ και οτι εμεις οι οπαδοι φταιμε που ο πιου δεν παιζει καλα.Ξερει κατι που δεν ξερουμε και θα ξεμεινουμε με το μαυρο το πιστολι?

  12. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς a better tomorrow : Καλά το goal έγραψε οτι φεύγει ο Πογιέτ. Μην ασχολείσαι με μαλακίες. Ο Πίου έχει ήδη φύγει.