Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες

γκαγκστερ 3

…”γκαγκστεράκος”…;

 

Οπως λέμε “λουστράκος”; Πραγματικά απαξιωτικός χαρακτηρισμός,αυτό το υποκοριστικό,που σκοτώνει. “-άκος”

(κάπως έτσι ξεκίνησαν τα “απαξιωτικά επίθετα σε “-άκος” στην Μάνη και σε “-άκης” στην Κρήτη για πολλούς και  διάφορους λόγους,  καθόλου τιμητικούς και πάντως όχι για λόγους οικειότητας, όπου είναι ο έταιρος  λόγος προκειμένου να αποκαλέσουμε κάποιον χαιδευτικά,θέλοντας να δείξουμε οικειότητα και συμπάθεια προς αυτόν).

Η συμπάθεια , ως την ειρωνία και τον χλευασμό,είναι πολύ κοντά. Κάποιες φορες τα όρια είναι δυσδιάκριτα. Τέλος πάντων.

Ετσι λοιπόν αποκάλεσε η επίσημη πλέον ΠΑΕ ΟΣΦΠ-και όχι κάποιοι “κύκλοι” όπως γινόταν ως τώρα- τον “εγγυητή” της ΑΕΚ. Χοντροί χαρακτηρισμοί μεταξύ άλλων,…αγράμματος,γραφικός γκαγκστεράκος,γέννημα θρέμα του υποκόσμου. (…είπαν τώρα οι γεννημένοι στις Βερσαλίες…τέλος πάντων).

Χωρίς να αναφέρουν όνομα φυσικά. Ενα παιχνίδι εντυπώσεων. Εκατέρωθεν. Αν “τσιμπίσει” ο Μελισσανίδης και ζητήσει το λόγο, θα του πουν απλά (για να αποφύγουν και την μυνησάρα): “ποιος σου μίλησε εσένα; Εχεις τη μύγα;” Και θα βρεθεί βλακωδώς στη “γωνία” ο Μήτσος.  Οπότε λοιοπόν,το αφήνει να “πέσει κάτω” και να “ακυρώσει” την λαχτάρα του Βαγγέλα για απάντηση, η οποία θα ηταν πολύ βολική για κείνον. Ετσι έμεινε ο Βαγγέλας αναπάντητος. Με την  -ένοχη;- σιωπή του “μεγιστάνα” να πλανάται πάνω από λαγκάδια και πεδιάδες.

Ούτε ίδρωσε το αφτί του “εγγυητή” της ΑΕΚ. Χαμπάρι δεν πήρε. “τους καταλαβαίνω,έχουν πένθος” λέγεται ότι είπε λακωνικά ο συνήθως ήρεμος και μελιστάλακτος  επιχειρηματεύς. Αυτά είναι! Αμα ξέρεις ρε παιδί μου να χειρίζεσαι τη πουτάνα τη γλώσσα,τον κάνει τον άλλον “τρία λεπτά”.

“Δεν γαμιέστε ρε μαλάκες” σου λεει .Και ορθά. Εδώ εγώ έχω πάρει όρκο να εγγυηθώ τα χρήματα των συμπολιτών μας και ομοιδεατών μας ΑΕΚτζίδων,φορτίο βαρύ και γεμάτο ευθύνες και θα ασχοληθώ με τις άγνωστες λέξεις του Αλί Μπαμπά; Τι θα πει άλλωστε “γραφικός”; Γραφικό είναι και το ηλιοβασίλεμα. ‘Η τι θα πει αγράμματος; Αυτός που δεν έχει γράμματα. Αυτός δηλαδή που δεν είναι ταχυδρόμος. Και λοιπόν; Είναι κακό να μη δουλεύει κανείς στα ΕΛΤΑ;

Εκτος και αν εννοούν οι -κυριολεκτικά-κερατάδες, μεταφορικά αυτόν  που δεν έχει πάει σχολείο. Και λοιπόν; Η μισή Ελλάδα είναι αναλφάβητη και όμως έχομεν 200 δις ΑΕΠ. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά σημαίνει πως  αν δεν ήμασταν εμείς να δουλεύουμε,πως θα συντηρούνταν  οι άλλοι μισοί που βρισκονται είτε στα θρανία,είτε στα καφενεία; Αϊντε, ζαγάρια.

‘Οσο για το “γκαγκστεράκος”,αυτό όντως είναι  ολίγον ενοχλητικό. Είναι μια λέξη ας πούμε πάνω στην οποία οφείλει κάθε  άνθρωπος με πέντε δράμια ψυχή και μυαλό,να σταθεί και να την εξηγήσει και άρα να αποκωδικοποιήσει την ειρωνία, ή  την χαλαρή διάθεση-κανεις δεν ξέρει τι γίνεται πραγματικά- του Αλί Μπαμπά προς τον “τίγρη”.

Ο οποίος  “παίζει” να  μπλέξει και την ΑΕΚ με τις μαλακίες που κάνει και λέει, έχοντας καταπιεί ένα μπουκάλι ουίσκυ Σαββατιάτικα. Γιατί κατά την Μαρούπα και την επιτροπή στην οποία συμμετέχει (ΕΕΑ την λένε) ισχύει πως ο Μελισσανίδης ως τέτοιος τιμωρήθηκε με χρηματικό πρόστιμο. Ως ο έχων το πρόσταγμα στα διοικητικά της ΑΕΚ. Και ως τέτοιον θα ήθελαν να τον φέρουν απέναντι στην υπόθεση που το δίχως άλλο θα πάρει το δρόμο για τα δικαστήρια οι δικηγόροι του “Φαταούλ”. (μιλάω για τα “γαλλικά” και τις απειλές κατά του Κύρκου στο ΟΑΚΑ προχθές). Ελπίζω να την γλυτώσει μόνο με ατομικές ποινές και να μην επεκταθεί το θέμα και στην ΠΑΕ.

Τώρα θα μου πεις: “στα αρχίδια του”. Βρε ναι. Και στα δικά μας επίσης ακόμα και αν φάει ισόβια. Τι μας νοιάζει; Αλλου είναι το θέμα. Γιατί “γκαγκστεράκος”; Γιατί όχι “γκάγκστερ”;  65 χρόνων “γκαγκστεράκος”; Σαν κάτι ασπρομάλλιδες που παραμένουν πορτιέριδες σε ξενοδοχεία, με πλάκα τα “γαλόνια”;

Γιατί ρε Βαγγέλα εύρωστε, δεν είναι ούτε καν κανονικός γκάγκστερ; Τι είναι; Δίοπος στο Ναυτικό; Βοηθός σερβιτόρου; Υπάλληλος σε ανθοπωλείο; Οπως λέμε  “ο λουστράκος” ο Καϊλας;  Δεν κατάλαβα δηλαδή. Τι θα πει “γκαγκστεράκος”; Εκτός και αν θες να μας πεις πως κατάγεται από τη Μάνη. Γκαγκστεράκος Δημητρογιώργης,ας πούμε.

Μάλλον αυτό πρέπει να πείραξε κάπως τον Μελισσανιδη. το “-άκος”.  Ούτως ή άλλως, όλοι οι υπόλοιποι  χαρακτηρισμοί που  του προσέδωσαν οι του λιμανιού,δεν είναι δα και κάτι πρωτόγνωρο. Από 15 χρόνων πρέπει να ακούει τέτοια “κοπλιμέντα”. Αλλά με υποκοριστικά και διάθεση περιπαικτική,ποτέ.

Αν λοιπόν  ο Μαρινάκης με τον Μελισσανίδη δεν είναι κολλητοί, ή έστω πρώην κολητοί,όπου να  δικαιολογούνται  τα υποκοριστικά και οι χαιδευτικοί χαρακτηρισμοί όπως αυτό στο τελευταίο γράμμα “αγάπης” που αντάλλαξαν μεταξύ τους,τότε μάλλον μιλάμε για κάποια συμφέρονται εξωποδοσφαιρικά. (σιγά,κάτι μας είπες τώρα.) Πιάνουν από τον ΟΠΑΠ,περνάνε από την COSCO και καταλήγουν στα οικόπεδα τα πετρελαϊκά.

Τα οποία συμφέροντα βρίσκουν κοινό τόπο εντός των γηπέδων με αποτέλεσμα να έχομεν αυτά τα ωραία κείμενα τα οποία παρακολουθούμε σε συνέχειες και τα οποία μας κρατούν σε αγωνία για το τέλος του διηγήματος και παράλληλα μας επιμορφώνουν. Μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους όπως και τα παιδιά μας εμποτίζονται,τόσο στην ποδοσφαιρική ομορφιά εντός του αγωνιστικού χώρου,όσο και εκτός αυτού.

“γκάγκστερ,φουρό, λαθρέμποροι,ανατινάξεις,γαμίσια, απειλές, Πακιστανικά τηλέφωνα, παράνομα στοιχήματα, ναρκοπλοία, ηρωίνες, “στημένα” ματς, “ξεπλυμα” εδώ και κει, εκβιασμοί, “ντου”, “ραντεβού”, καδρόνια,πέτρες,λάμες, μπράβοι, πιστόλια, “συμβόλαια”,καρτέρια, σπιούνοι καρφιά,ρουφιάνοι, “μεσάζοντες”, “payroll”… (άσχετο…αυτήν τη λέξη ποιος του την έμαθε; Τι θα πει “πέη ρολ”; Είναι το γνωστό σε όλους μας Roll με άρωμα πούτσας; Πέη-Ρολ; Ποιος ξέρει.

Τέλος πάντων. Σταματάμε εδώ. Μεχρι φυσικά το επόμενο επεισόδιο. Νάτο,όπου να΄ναι ξεπροβάλει .Σε μια-δυο μέρες. Δεν αργεί.Δεν θα μας αφήσουν με κενό γνώσεων οι καταρτισμένοι και οι “ειδικώς” μορφωμένοι εκατέρωθεν. Εδώ και χρόνια-και ειδικά τα 3-4 τελευταία,κάνουμε ταχύρυθμα στην “αργκό” των “σερ”.  Σε 12 μήνες,αν όλα πάνε καλά, θα είμαστε έτοιμοι για τις Πανελλαδικές. Μιλάμε για “ανοιχτό πανεπιστήμιο”.

Ελπίζω να προκάμουμε να μάθουμε πέντε αράδες. Πρωτού τα βρούν εις το μέλλον. Οπως με  όλους τσακώνονται οι μικροί και μεγάλοι “γκάγκστερς”,αλλά πάντα στο τέλος οι οικογένειες δίνουν τα χέρια. Μέχρι να τα “ξαναχαλάσουν” πιθανόν οι επίγονοι. Αλλά και πάλι,νο πρόμπλεμ. Θα τα ξαναβρούν στο μοίρασμα το επόμενο. Οπως κάναμε άλλωστε όλοι παλιά, όταν ήμασταν παιδιά και παίζαμε τις “συμμορίες”.  Οπως κάνουν και οι κανονικές συμμορίες. Μια “αμπάριζα” είναι όλα.

Υ.Γ: Οχι τίποτα άλλο. Αλλά δεν ζει και ο Τσιφόρος,να γράψει καμιά κωμωδία βγαλμένη από την λαική και ψευδοαστική  μας παραδοση.

 

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

7 Responses to Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες

  1. Ο/Η Ποντιακό placebo ! λέει:

    ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ

  2. Ο/Η Savvi λέει:

    Το πέη ρολ είναι πρόγραμμα μισθοδοσίας αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει σήμερα και έχει αλλάξει όνομα σε xline. Πολύ μπροστά σου λέω χαχαχαχαχα.

  3. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Βρε ναι,το ξέρω. Αν και δεν είμαι πουθενά σε κάποιο τέτοιο. Ξέρεις κανέναν,που να μας βάλει σε ένα τέτοιο,αλλά παράλληλα να μη θεωρούμαστε όλοι όσοι είμαστε “τυλιγμένοι” σε αυτό ως νο1 στόχοι αυτού που μας πληρώνει;
    Το “payroll” δεν είναι -απλά- λίστα “σωσμένων” και “φτιαγμένων”. Είναι λίστα δυνητικά “άτυχων” άνθρωπων. Που ζουν υπό το γιαταγάνι του “Αγά” και με τον συνεχή κίνδυνο “τυχαίων” συμβάντων.

  4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Oλα μεσα στο παιχνίδι είναι, δεν κερδισε κάτι η ομάδα τόσα χρόνια που είχε κυριλέ διοικήσεις.Θέλει αλητεία το ποδόσφαιρο ετσι στήθηκε στην Ελλάδα τη δεκαετία του 80 κύρια απο την πλευρά του Παναθηναικου.
    Τι να θυμηθούμε πιστόλια,μαιμου Ελληνοποιησεις,δωροδοκίες,.παραρτηματα με δανεικούς ολα τότε ξεκίνησαν

  5. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Δεν αντιλέγω πουθενά.

  6. Ο/Η Αγησίλαος λέει:

    Ο Τσιφόρος μπορεί να μην υπάρχει πια,αλλά με το σημερινό,βάζεις υποψηφιότητα,αντικαταστάτη με ανάλογο ταλέντο!.Άξιος!
    Άμα ο παίκτης πάρει ηθικό από μια νίκη σαν την προχθεσινή,ε ,ζωγραφίζει σου λέω…
    Άλλωστε τα καλύτερα που περιγράφεις στην 3η παράγραφο από το τέλος θα είναι εδώ για πολύύύύύ καιρό… Να μας συντροφεύουν και να μας διασκεδάζουν τις κρύες νύχτες του χειμώνα και τις καυτές του καλοκαιριού…

  7. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Οχι δα βρε Αγησίλαε. Την καλησπέρα μου.