Business στο Ελλαντα

Η κουβεντα το ΣΚ ειχε ξεκινησει απο το Brexit, ως αφορμη, και επεκταθηκε σε πολλα και διαφορα. Η παρεα εξαιρετικη και για την μορφωση της αλλα κυριως για τα βιωματα που εχει. Ο πατερας ενας απο τους πιο διασημους χειρουργους στο Λονδινο- αν και μεγαλος πλεον, ο ενας αδελφος ρεπορτερ των London Times με δικη του βαση τη Λισσαβωνα το περισσοτερο χρονο του και η φιλη ηθοποιος που κατα κυριο λογο ειναι μεταξυ Λονδινου- LA και οπου αλλου μπορει να εχει γυρισμα. Ανθρωποι κοσμογυρισμενοι, Βρεττανοι μεν αλλα πλεον πολιτες του κοσμου με τη σωστη εννοια.

Οταν στο μισαωρο εφτασε η κουβεντα στο πως και γιατι στην Ελλαδα (η Βρεττανια ΔΕΝ εχει τετοια προβληματα σε τετοιο βαθμο), με κοιταζαν οπως κοιταζει ο βλαχος τη πολη οταν πηγαινει πρωτη φορα: κατι αναμεσα στο γινωνται τετοια πραγματα και πως τα ανεχεστε, πασπαλισμενο με μια μεγαλη δοση αποριας και προβληματισμου.

Ξεκινησα να λεω οτι οι πολιτικοι στην Ελλαδα ειναι παμπλουτοι για τον απλο λογο οτι ειναι μεσαζωντες συμφερωντων. Δουλευουν απλα ως agents με commission (ποσοστο δηλαδη) για τα συμφερωντα. Μα παντου γινεται αυτο ηταν η απαντηση. ΦΥΣΙΚΑ και γινεται παντου αυτο, αλλα στον υπολοιπο κοσμο κραταμε και κατι για τον απλο κοσμο, οπως κραταμε και καποια στοιχειωδη νομοθεσια και καποια στοιχειωδη λογικη: στην Αγγλια MP (Member of Parliament) βουλευτης δηλαδη, παραιτηθηκε και εκδιωχθηκε επειδη κατηγορηθηκε- ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΙΝ ΔΙΚΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΒΓΕΙ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ- οτι πηρε 12,000 λιρες (γυρω στα 18,000 ευρω) για προσωπικη χρηση. Εδω αναλογα ο υπουργος οικονομιας ξεχασε να δηλωσει 1,8 εκκ ευρω, ο υπουργος επικρατειας εχει εταιρειες που παιρνουν δημοσια εργα 3+εκκ ευρω και δε τρεχει καστανο. Οχι μονο δε τρεχει, αλλα μας κουνανε και το δαχτυλο! Ο πρωθυπουργος της χωρας στελνει επιστολες σε τραπεζες για δανεια που ΘΑ (καπου στο μελλον) εγγυηθουν, εχωντας ως παραδειγμα το μεντορα του που του κουβαλαγαν τα πακετα ΜΕΤΡΗΤΑ σε κουτες.

Αναλογα βλεπει ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΦΟΡΕΣ μεγαλοεκδοτες και μετα λεει οτι τον εκβιαζαν αλλα δεν τους αφησε… Του πηρε ΤΕΣΣΕΡΙΣ φορες βεβαια να το καταλαβει αυτο. Οπως επισης βλεπει ΑΠΟ ΤΗ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ ανθρωπους που κατηγορουνται για κακουργηματα και κανει μυστικα ραντεβου ΝΥΧΤΑ σε πολυκατοικιες στο Κολωνακι με διαφορους περιεργους..

Come on, this can’t be happening  μου ελεγαν…

YES I DOES HAPPEN ITS COMMON PRACTICE.

Προσπαθουσα να τους εξηγησω διαφορα πραγματα- που δεν τιμουν καθολου την Ελλαδα- και νομιζαν οτι υπερβαλλω και οτι τα βγαζω απο το μυαλο μου. Τους εξηγουσα οτι πλεον για καθε ενα σωστο μεγαλο, υπαρχουν 100+ οχι απλα βρωμικοι αλλα και παραμυθατζηδες, δηλαδη δεν εχουν ΟΥΔΕΜΙΑ σχεση με αυτο που προβαλλουν,  μεχρι που εδωσα ενα παραδειγμα ΣΗΜΕΡΙΝΟ.

Μαρινοπουλος: η φουσκα που εχει ΗΔΗ σκασει μιας και δεν χρειαζεται καποιος δικαστης να πει αν εχει πτωχευσει η οχι, αυτα τα λενε τα νουμερα εδω και χρονια. Αλλη μια εταιρεια αλλο ενα λουκετο θα πειτε. ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ θα απαντησω. Ο Μαρινοπουλος δεν ειναι ουτε Ηλεκτρονικη, ουτε Softex, ουτε Κατσελης για να απαριθμησω λιγα απο τα θαυματα των πρωτη φορα φασιστερα και των λουκετων που προκαλεσαν με ολο αυτο το ΜΠΑΧΑΛΟ στην οικονομια. Ο Μαρινοπουλος εχει 13,000 υπαλληλους (μιλαω ΜΟΝΟ για τα super market και οχι για τις αλλες εταιρειες του- Starbucks, Mark Allen, Gap, Famar κλπ) και γυρω στους 20,000 προμηθευτες. Προμηθευτης οριζεται οχι μονο ο αμεσος που τον προμηθευει αλλα ΟΛΗ Η ΑΛΥΣΙΔΑ που τον επηρεαζει. Μπορει π.χ ο Βγενοπουλος μεσω της Vivartia (ΔΕΛΤΑ) να του δινει γαλα και γιαουρτι, αλλα για να φτασει να το κανει το αγοραζει απο τοπικους παραγωγους το μεταφερουν μεταφορικες εταιρειες κλπ κλπ. Το δε ανοιγμα του Μαρινοπουλου ειναι ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 1% του Ελληνικου ΑΕΠ μιας και φτανει τα 1,8 δις.

Πως γινεται τωρα ΕΝΑΣ ιδιωτης που δεν παραγει καν, αλλα απλα μεταπωλει να εχει φτασει στο 1% του ΑΕΠ και τι κανει το υπουργειο εμποριου ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ που απλα τον κοιταει, ειναι αλλη ιστορια. Γιατι εχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορα να παραγεις κατι, που σημαινει οτι χρησιμοποιεις πρωτες υλες- κανεις εξαγωγες, απο το απλα να μεταπωλεις και μαλιστα τα περισσοτερα απο τα προιοντα σου να ειναι εισαγωμενα. Ο παραγωγος θα δωσει και 5 δουλειες σε τοπικες κοινωνιες, θα φερει και χρημα απο εξαγωγη, θα κανει και κατι. Γι αυτο και αντιστοιχα θα μπορεσει να ειναι και πιο ανταγωνιστικος, θα μπορεσει να φερει κερδη αρα (ιδιαιτερα αν ειναι σωστος) να υπαρχουν πολλαπλα οφελη.

Ειναι μετρημενοι οι σωστοι- μερικα ονοματα κατα καιρους τα εχουμε πει. Πολλοι π.χ ειπαν τρελλο το Φιλλιπου οταν αποσυρθηκε απο το φρεσκο γαλα: μονο τρελλος δεν ειναι ο ανθρωπος απλα ειδε οτι δεν εχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ να κραταει μια high risk business για ενα κερδος που πολλες φορες δεν υπηρχε καν. Η ΦΑΓΕ πουλαει παγκοσμια το γιαουρτι της με πολυ καλα ποσοστα κερδους δεν εχει καμμια αναγκη να τρεχει project για πενταροδεκαρες. Τωρα θα μου πειτε αναλογα ο Φιλλιπου εκδιωχθηκε απο την ΑΕΚ (κυπελλουχος ευρωπης και πρωταθλητης) γιατι δεν ηθελε να χαρτζηλικωνει τους βρωμητζιναλ. Ποιος βγηκε χαμενος? Ξερω ‘γω εσεις ποιος λετε?

Δυστυχως για καθε Φιλλιπου, Σκλαβενιτη, Καρελια, Γιωτη, Γεραρδο κλπ υπαρχουν 50 Μαρινοπουλοι, Στρουτζηδες κλπ. Γι αυτο αλλωστε και δεν υπαρχει σοβαρο business στην Ελλαδα και οι ξενοι μας κοιτανε με μισο ματι. Αν δε προσθεσουμε και το ολο ΜΠΑΧΑΛΟ που υπαρχει και το τι ιστορικο αφηνουμε απο το 1980 και μετα σε πολυεθνικες που ερχωνται και φευγουν αρον αρον, δενει το γλυκο. Δε μιλαω για μεγαθηρια που δεν τους αφησαμε καν να ανοιξουν οπως Fiat, Nissan, Pirelli, αλλα και για τεραστιες εταιρειες που ηρθαν ειδαν και απηλθαν: μιας και λεμε για τον Μαρινοπουλο οι Γαλλοι της Carrefour πηραν και αυτοι μετά την Credite Agricole και την Fnac τον δρόμο της επιστροφής για την Γαλλία χανωντας γυρω στα 250εκκ και καποια χρονια απο τη ζωη τους στο μπανανισταν.

Υπαρχουν αναλογα πολυεθνικες που ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥΣ σκοπους εχουν παρουσια στην Ελλαδα, ειτε γιατι ειναι παρωντες οι ανταγωνιστες τους ειτε γιατι δε θελουν να χρεωθουν (μεχρι ενα σημειο) αποχωρησεις: Ο ομιλος Μετρο τα μαζεψε αρον αρον (Praktiker-Macro) και εφυγε αφηνωντας μονο τον γνωστο τζαμπα με 11 καταστηματα, που γραφουν τρελλες ζημιες. Μεχρι ποτε?

Για να το δεσω και να κλεισω το post. Υπαρχει ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ γκρινια για τον Μελ. Ο οποιος και εχει περασει στο αλλο ακρο, οκ να μη πεταμε λεφτα, αλλα οχι να μενουμε και χωρις επιθετικους!! ΣΟΒΑΡΕΨΟΥ λοιπον που λεει και ο Stevie και κλεισε τους 2 πο κοσκινιζεις τοσες μερες. Ο χρονος περναει και μπαινει σε αδικαιολογητο ρισκο το project που κατα κυριο λογο λεγεται Ευρωπη. Οι γνωριζωντες ξερουν οτι εχουν ξοδευτει ΠΟΛΛΑ χρηματα σε διαφορα, ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ απο οσα γραφει ο ισολογισμος, χρηματα που ποτε δε προκειται να δημοσιοποιηθουν. Αυτο βεβαια ειναι εις γνωσην οταν αναλαμβανεις μια ομαδα του μεγεθους της ΑΕΚ και προσδοκας να την φερεις πρωτη με τα αναλογα εσοδα.

Απο την αλλη ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ που γκρινιαζουν ΕΚ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΘΕΝ ας μας πουν αν υπαρχει κανας αλλος, αν χωρις τον Μελ η ΑΕΚ θα υπηρχε (οχι καλυτερα αλλα αν υπηρχε καν ) και δεν ηταν ενας ρουλης να βολοδερνει στη Γ και στη Β και να του κοβουν μεχρι και το νερο απο τα ντους. Η Ηρακλης να ειναι στην Α και να ζει μερες Δημητρελλου. Ακομη και καθαρος απο χρεη, παλι θες λεφτα για να γινεις ομαδα. Οπως θες και καποιον που να μπορει αυτα τα λεφτα να μη τα ριχνει στο πηγαδι αλλα Ιβαν, αλλα να εχουν και καποιο αποτελεσμα εκτος απο το να βγαινεις τριτοδευτερος εχωντας ριξει κανα 70αρι. Επισης καλο θα ειναι ολοι αυτοι που εχουν τοση αγαπη και ανησυχια, καμμια φορα να πατησουν στο γηπεδο για την ομαδα που τους καιει γιατι εγω ειδα ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ απο πολλους αλλα μεσο ορο 10,000 στο γηπεδο και αυτο λογω ντερμπυ. Γιατι κανονικα ειναι γυρω στους 7-8 οσοι πηγαιναμε στα νορμαλ ματς. Εμπρος ωρε 10-20 ευρω ειναι μια φορα το μηνα, να μισογεμισει το ΟΑΚΑ. Οσα δινετε για 2-4 καφεδες, η ενα πληκτρολογιο. Αν δε μισογεμισει να εχει 20-25,000 κοσμο. Αιντε ρε ΑΕΚαρες της φακης..

ΥΓ. Για να καλαταλαβουμε τι σημαινει marketing: Οι τυποι ΠΟΥΛΑΝΕ πετρες γυρω απο το γηπεδο και στελνουν ΑΠΑΝΩΤΑ e-mails στα μελη τους (εχω λαβει πανω απο 5 μονο αυτη την εβδομαδα). Εμεις παλευουμε να περασουμε τα 8-9,000 διαρκειας..

ainfiled stones

 

Post By The Snitch (631 Posts)

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

14 Responses to Business στο Ελλαντα

  1. Ο/Η stelathen λέει:

    Καλησπέρα θέλω την γνώμη σου (και του στίβεν αν θέλει) σε μια υπόθεση εργασίας.

    Έστω ότι έχουμε μία επιχείρηση με τζίρο 50 εκατ ευρώ, 20 χρόνια λειτουργίας με κέρδη τα περισσότερα χρόνια (με τις δεδομένες παθογένειες και σπατάλες μιας ιδιωτικής επιχείρησης).

    Από το εικοστό χρόνο λειτουργίας και τα επόμενα 4-5 χρόνια παίρνει την κάτω βόλτα (λόγω λανθασμένων επιλογών, μείωση ζήτησης, αύξησης ανταγωνισμού), οι ζημιές αυξάνονται, τα δάνεια μεγαλώνουν και η επιχείρηση αρχίζει να έχει πρόβλημα στις υποχρεώσεις της σε ικα-εφορία.

    ποια θα πρέπει να είναι η στάση του κράτους (είτε ως υπουργείο, είτε μέσω κάποιου φορέα) ?
    Παρεμβαίνει και κλείνει την επιχείρηση με σκοπό να μην αυξηθεί η χασούρα? Δίνει κάποια περίοδο χάριτος στον επιχειρηματία, μπας και γυρίσει το παιχνίδι ?
    με μεγαλύτερες πιθανότητες αποτυχίας και άρα αύξηση του χρέους ( και ευκαιρία παράλληλα για τον επιχειρηματία για προσωπικά κέρδη μέσω τριγωνικών κτλ)?

  2. Ο/Η The Snitch λέει:

    @ stelathen
    Δεν ειναι ετσι απλο και απολυτο το θεμα. Κανονικα ΔΕΝ παρεμβαινει κανενα κρατος σε μια ιδιωτικη εταιρεια. Οπως εβγαζε πριν και του εμεναν, ας βρει τροπο να καλυψει τη χασουρα. Δικο του μαγαζι, δικα του κερδη δικη του χασουρα.
    Το κρατος δεν εχει καμμια δουλεια ΚΑΝΟΝΙΚΑ στο μαγαζι κανενος. Αυτο που εγινε ομως εδω ειναι ο τυπος να ειναι στο 1% του ΑΕΠ, οι τραπεζες (δηλαδη το κρατος στη προκειμενη εδω και καποια χρονια) να του δινουν δανεια τα οποια και φυσικα δεν μπορει να εξοφλησει.
    Πρωτον υπαρχουν παιχνιδια που γυρνανε και παιχνιδια που ΔΕΝ γυρνανε. Οταν χανεις 8-0 στο 90 δε γυρναει.
    Δευτερον υπαρχουν και αλλες ομαδες που ΟΡΘΟΤΑΤΑ οχι απλα δεν θα δεχτουν αλλες χαρες αλλα θα κοιταξουν να πιεσουν να κλεισει ο μαγκας. Αυτοι δηλαδη κοροιδα ειναι που ειναι σωστοι απεναντι στην αγορα που κινουνται? Ο Σκλαβενιτης ο Μασουτης π.χ ειναι οι χαζοι και ο Μαρινο ειναι ο μαγκας?
    Τριτον το μεγαλο φεσι ειναι σε προμηθευτες και τρεχωντα. Αντε και εκανε διακανομισμο στο ΙΚΑ-εφορια. Αμα εχεις απληρωτους προμηθευτες ΜΕ ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ? Με τις 10μηνες και 12 μηνες που δινεις και μολις περασει ο χρονος τις ανακαλεις?

    Μια απο τις ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ παθογενειες του ελληνικου εμποριου ειναι οι μεταχρονολογημενες πληρωμες ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ στο κοσμο: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ μεταχρονολογημενη επιταγη ΠΟΥΘΕΝΑ. Υπαρχει credit line, μια πιστωση δηλαδη, το ΠΟΛΥ 60 ημερων (αντε 75 στα βαρια) η οποια και συνηθως καλυπτεται απο καποιο LC, δηλαδη ενα letter of credit μια επιστολη απο τη τραπεζα που εχει σε ενα λογαριασμο ΜΕΤΡΗΤΑ χρηματα και εγγυαται πληρωμες μεχρι το οριο του LC.
    LC απο ελληνικες τραπεζες (αλλα και θυγατρικες τους στο εξωτερικο π.χ aplha κυπρου) ΔΕΝ γινωνται δεκτες απο προμηθευτες εδω και χρονια.

    Το κολπο με τις επιταγες στην Ελλαδα ειναι μια ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΜΠΟΥΡΔΑ: ο μαγαζατορας παιρνει εμπορευμα που πουλαει ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ και το πληρωνει σε 6-7-10 μηνες (και αμα). Στην ουσια φτανει δηλαδη να μην ειναι μαγαζατορας αλλα απλα να παραχωρει χωρο στο μαγαζι του και να δουλευει με το κεφαλαιο των προμηθευτων του.
    Ε καποια στιγμη βαραει το κανονι. ΠΟΣΟ πια να δωσεις πιστωσεις?

  3. Ο/Η Savvi λέει:

    Αν θυμάμαι καλά ο νομοθέτης κάνει λόγο για λύση της εταιρείας όταν αυτή εμφανίσει αρνητικά ίδια κεφάλαια. Από εκεί και πέρα σου δίνει την δυνατότητα είτε με αύξηση ΜΚ είτε με δανεισμό είτε με κάποιο άλλο μέσο να καλύψεις την ζημία ή το ποσοστό του κεφαλαίου για να είσαι οκ. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω αν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο σαν Κράτος για να ελέγξει την επιχείρηση.

  4. Ο/Η stelathen λέει:

    Όταν λέω παρέμβαση εννοώ να υπάρχει μια αρχή (αναγκαστικά κρατική) που να ελέγχει ανά πάσα στιγμή χονδρικά: ενεργητικό > υποχρεώσεις, ώστε αν γίνει κάποια στιγμή το μπαμ να μπορούν να καλυφθουν οι υποχρεώσεις, αλλιώς αν θέλει ο επιχειρηματίας να κάνει αύξηση κεφαλαίου και να βάλει ζεστό χρήμα για να συνεχίσει την λειτουργία της.

    Αν πχ έιχε κλείσει τον πρισουνίκ πριν 3-4 χρόνια, τώρα η χασούρα θα ήταν μικρότερη (θα είχαμε βέβαια τους εργατοπατέρες να ωρύονται, αλλά ας πάνε για κάνα πλύσιμο). Γιατί δεν θυμάμαι τα τελευταία χρόνια κανέναν επιχειρηματία (εταιρείας που πτώχευσε) να έβαλε λεφτά για την χασούρα. Απλά την έκανε με τα κέρδη προηγουμένων χρήσεων.

    Μέσα από τη πείρα μου (σε 2 εισηγμένες, η μία κλάφτηκε ) βλέπω ότι το πρόβλημα είναι ότι οι ιδιοκτήτες κοιτούν κοντόφθαλμα (όχι όλοι βέβαια, ο μέσος όρος) και οι διευθυντές (εμπορικοί-πωλήσεωνν) φοβούνται να κυνηγήσουν την άνοδο, μην χρεωθούν αποτυχίες και τυχόν στασιμότητα μελλοντικά.

    Μεταχρονολογημένες νομίζω έχουν και η Βραζιλία, Ταϋλάνδη , 3 χώρες παγκοσμίως. (αν τα λέει καλά η παραμετροποίηση του SAP που δουλεύω)

  5. Ο/Η The Snitch λέει:

    @ Savvi
    Εδω δεν λεμε για μια απλη περιπτωση αλλα για ενα θεμα που εχει προ πολλου υπερβει καθε οριο λογικης. ΔΕΝ γυρναει αυτο ουτε με ΜΚ ουτε με δανεισμο μιας και εχει φτασει στο αμην και αυτος.
    Το ποσο ΞΑΝΑΛΕΩ ειναι 1,8 ΔΙΣ ευρω, απο οσο εχει διαρρευσει, οσο δηλαδη η ΣΥΝΟΛΙΚΗ αποτιμηση μιας τραπεζας.
    Ειναι δε ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΟΒΑΡΟ το θεμα και ας το πανε πολυ χαλαρα. Τοσο σοβαρο που μπορει να απειλησει καταρρευση. Ειναι ΤΟΣΟ ΑΣΧΕΤΟΙ που δεν εχουν καταλαβει για τι πραγμα μιλαμε.
    Θα σου πω οτι η ελλαδα παλευει εδω και 1,5 χρονο να παρει 7,2 ΔΙΣ για να επιβιωσει και μονο..

  6. Ο/Η stelathen λέει:

    @Savvi ο νομοθέτης το λέει, αλλά δεν θυμάμαι να έχει εφαρμοστεί, παρά τους ελέγχους είτε από εφορία, είτε από ορκωτούς.δίνεται συνέχει περίοδο χάριτος για εξυπηρέτηση προφανώς συμφερόντων.

    έχω δει παπάδες σε βιομηχανία που πτώχευσε και απορούσα για το ρόλο όλων των ελεγκτικών μηχανισμών (εσωτερικών-εξωτερικών)

  7. Ο/Η The Snitch λέει:

    @ stelathen
    Μα υπαρχει η αρχη! Οπως βεβαια υπαρχουν και αναλογες επιτροπες που εγκρινουν δανεια (οχι μονο εκει αλλα παντου π.χ Μεγκα) σε εταιρειες που τα κανουν Bollinger, Μυκονο, Azimuth και βγαινουν να πουλανε οριακα για να γραφουν ΄νουμερα’.
    Ποσα μαγαζακια εγιναν αλυσιδες στη δεκαετια του 90-2000? και προσδοκουσαν σε μια ανυπαρκτη αγορα νουμερα που δεν εκαναν προηγμενες χωρες?
    Μα πρωτες οι τραπεζες το εκαναν! Ειχαμε φτασει σε καθε κολοχωρι να εχει 4-5 τραπεζες, στη Κηφισιας επρεπε απο κεντρο μεχρι Μαρουσι να ειχε πανω απο 50! Καθε 300 μετρα και απο μια. Ανοιγε ο ενας, ετρεχαν οι αλλοι 4-5 διπλα να ανοιξουν. Μη τυχον και χασουμε τα δις της ελληνικης αγορας.
    100 καταστηματα ο ενας? 100+1 ο αλλος, 100+2 ο τριτος.

    SAP τρεχεις? Νομιζω οτι καλυτερο παιζει στην αγορα.

  8. Ο/Η stelathen λέει:

    @The Snitch

    Πολύ καλό, μπορεί να σου δώσει τα πάντα, αρκεί να το στήσεις σωστά και να έχεις γατόνια παραμετροποιητές και key users. Από την άλλη κοστίζει πολλά η εγκατάσταση και συντηρηση,άδειες.

    Εδώ το κάνουμε λίγο άρπα κόλλα (περίεργο ε?), αλλά κι έξω μην νομίζεις ότι το δουλεύουν καλύτερα, πχ στην αμερικανίδα μαμά της εταιρείας που δουλεύω , οι υπάλληλοι είναι ότι να ναι.

    Στην ουσία καταλήγουμε στην ίδια κακή χρήση του συστήματος. Εδώ λόγω βαρεμάρας μας/νοοτροπίας και έξω λόγω μειωμένης αντίληψης.

  9. Ο/Η The Snitch λέει:

    @ stelathen
    Back in the day (1997-98) καθωμαστε σε ενα τραπεζι 2 εμπορικοι 2 διευθυνωντες ενα αφεντικο (Φεσσας νυν προεδρος ΣΕΒ- ο πληρωνων δηλαδη τοτε ως ιδιοκτητης) και φωναζουν και μενα μιας και ειμαι φρεσκαδουρα μηχανικος παραγωγης απο Αγγλια. Οχι οτι ειχαν και αλλον δηλαδη κατι χαβαλεδες ηταν. Εταιρειες τοτε Unifon (νυν Vodafone) -Info Quest. Στη πρωτη 50% Φεσσας Μαρινοπουλος στη δευτερη 100% Φεσσας:
    Θελουμε να κανουμε δικα μας Logistics και δικο μας ERP.
    Μας κανει και μια παρουσιαση ο SAP τοτε για 2-3 μερες και εχουμε μεινει με ανοιχτο το στομα. Αλλοι γιατι δε καταλαβαιναν ΓΡΙ, αλλοι γιατι καταλαβαν τι δυνατοτητες εχει.
    BOM πχ τοτε δεν υπηρχε ουτε στα πιο αγρια ονειρα μας στην Ελλαδα. Ουτε MRP ΦΥΣΙΚΑ (φυσικοτατα): εμπαιναν παραγγελιες στους οικους απο τους IT-δες 2-3-4-5 φορες… χαος
    Δε παιζεται το εργαλειο και αν το συντηρεις σωστα αξιζει τα (πολλα) λεφτα του.
    Θελει καλη παραμετροποιηση και καλη συντηρηση αλλιως μαζευει πολυ σκουπιδι και σου σκιζει τη πληροφορια.
    Μιλαω παντα για το κομματι που ασχοληθηκα εγω- εμπορικο για την αλυσιδα σε επιπεδο πληροφορικης, στη κινητη ηταν αλλος.

  10. Ο/Η Savvi λέει:

    Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι το ΓΕΜΗ και η νομαρχεία είναι οι αρχές που θα ενημερώσουν και θα ενημερωθούν από την εταιρεία. Από εκεί και πέρα σίγουρα υπάρχει και αλληλογραφία μεταξύ της εταιρείας και των αρχών με την κατάλληλη πάντα τεκμηρίωση όταν έχουμε να κάνουμε με προβληματικές επιχειρήσεις. Αυτό που με προβληματίζει στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι οτι εδώ και καιρό γνωρίζαμε ότι η Carrefour ρίχνει πιστόλες. Έρχεται μετά η Μαρινόπουλος και αγοράζει στην ουσία χρέη. Δεν σταματάει εδώ όμως. Αμέσως μετά πάει και αγοράζει τον χρεοκοπημένο Αρβανιτίδη. Το μετά το ξέρετε. Κάτι δεν κολλάει καλά εδώ….

    Τώρα ο έλεγχος από ορκωτούς δεν έχει απόλυτος καμία σχέση γιατί η έκθεση ελέγχου είναι ένα εργαλείο καθαρά για την διοίκηση. Αυτό είτε μιλάμε για εξωτερικό είτε για εσωτερικό έλεγχο τον οποίο θα συναντήσουμε μόνο στις πολύ μεγάλες οντότητες. Θα σας πω και μία ιστορία που άκουσα. Κάποτε πριν χρόνια μπήκε σε μία εταιρεία φορολογικός έλεγχος. Ε αυτοί ζητήσανε τι είχαν να ζητήσουν από τον υπάλληλο και αυτός τους τα έδωσε. Δεν αρκέστηκε όμως μόνο σε αυτό τους έδωσε και την έκθεση των ορκωτών χαχαχαχαχα(απειρία δεν ξέρω). Φανταστείτε τη έγινε μετά. Από την άλλη ο φορολογικός έλεγχος όταν μπαίνει σε τόσο μεγάλες επιχειρήσεις δεν έχει σκοπό να τις κλείσει γιατί έχουμε να κάνουμε με πολλούς εργαζομένους και οικογένειες οι οποίες συντηρούνται. Τι ποίο εύκολο να μπει και να βεβαιώσει τρελά ποσά = κλείσιμο. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αυτό που είπες γιατί να φτάσουμε στο σημείο χωρίς επιστροφή.

    Το SAP και παρόμοια προγράμματα αν στηθούν σωστά πραγματικά κάνουν παπάδες. Θες όμως και το ανάλογο προσωπικό και προϊσταμένους να ασχοληθούν σοβαρά. Το να θέλεις να χρησιμοποιήσεις τις δυνατότητες του στο έπακρο είναι ουτοπικό κατά την άποψη μου. Εσύ θες απλά όπως και ο καθένας να κάνει την δουλεία του.

    ΥΓ. Κούρασα και κουράστηκα 🙂

  11. Ο/Η The Snitch λέει:

    @ Savvi
    Εσυ μιλας για ενα κρατος τωρα που δουλευει..
    Που εχει υπηρεσιες, που δε τις παιρνει ο χ-ψ υπουργος να κοιτανε αλλου, που που που.
    Μονος σου απαντας με τον Αρβανιτιδη, εγω απλα εγραψα οτι ο τυπος εχει φτασει σε υποχρεωσεις το 1,8 δις – οσο κανει μια τραπεζα ΜΟΝΗ ΤΗΣ σε αξια σημερα και εσυ μου λες για ΓΕΜΗ…
    Τι να πουμε τωρα? Οτι ο τυπος εχει δωσει προπερσυ 9μηνη σε (αδελφικο φιλο υπαλληλο-εμπορικο διευθυντη) τεραστιας πολυεθνικης για 12εκκ και μολις περασε το 9 μηνο (που συνεχιζε η συνεργασια ετσι?) η επιταγη ηταν για να τυλιξεις καμμμια ρεγκα? Αντικατασταθηκε με 3εκκ cash και τα αλλα πηγαν για αργοτερα? Ολα αυτα περσυ το καλοκαιρι.
    Τα ξερει ΟΛΗ Η ΑΓΟΡΑ, τα ραφια ηταν αδεια στα καταστηματα και βαζανε μπροστα μπροστα τα γαλατα απο ενα για να δειχνουν και καλα εμπορευμα?
    Οτι ο μισος οροφος στο hyper στο Μαρουσι εγινε Κοστοβολος γιατι ειχαν φτασει να παιζουν διτερμα απο τον χωρο?
    Οτι μεγαλος διανομεας σε ηλεκτρονικα τους εκοψε τελειως (δε μιλαμε για 5-10 εκκ μιλαμε για πολλα)
    Οτι μεγαλος Θεσσαλονικιος σε ηλεκτρικα (air condition- μικρες οικιακες κλπ) ακομη περιμενει?

    Αφου ξερεις που εισαι τι ΓΕΜΗ και πρασινα αλογα?

    Εδω εχει φτασει στο σαγονια να μιλαει ο Μπεος!!!! για εξυγιανση ποδοσφαιρου και να του κανει ερωτησεις ενας δικηγορος που πιστολιασε μια Νικη βολου (Ανδρεας Πατσης) – αφου βεβαια τσεπωσε τηλεοπτικα- χορηγιες – συμβολαια ΕΠΟ κλπ.

  12. Ο/Η The Snitch λέει:

    @ all
    Πολυ θα γελάσω μόλις φάτε τη γλώσσα σας ολοι

  13. Ο/Η a better tomorrow λέει:

    Σχετικα με ποιο πραγμα φιλε Snitch?

  14. Ο/Η The Snitch λέει:

    Θα δεις σε λιγες μέρες. Μη βιάζεσαι.