Ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα (ΙΙ)

Κατ’ αρχάς να ξαναπούμε ότι δεν έχω άποψη για ομάδες και παίκτες, για το αν ο Αλμέϊδα είναι καλύτερος του Καρντόσο κι αν ο Τιμούρ θα βρει τη σωστή θέση στον Μπακασέτα. Ούτε βλέπω ματς, ούτε σκοπεύω να δω.

Κατά τη γνώμη μου, όποιος ασχολείται με το αγωνιστικό μέρος του ελληνικού ποδοσφαίρου, είτε είναι αγαθός και δεν καταλαβαίνει που βρίσκεται, είτε κάτι έχει να κερδίσει. Ένας προπονητής έχει βέβαια να κερδίσει το μισθό του. Άλλοι προσπαθούν, μιλώντας για το αγωνιστικό μέρος, να διαφημίσουν τις υπηρεσίες τους. Γνωρίζω, ας πούμε, ότι πρώην (μεγαλο)μάνατζερ πιπιλάει το μυαλό γνωστού παράγοντα για τον τάδε παίκτη που πήρε ότι έχει χονδροπάθεια, για τον προπονητή που είναι άμπαλος κ.λπ. Το κίνητρό του είναι προφανές: να πουλήσει τις υπηρεσίες του. Όμως, έχει μείνει κι αυτός σε άλλη εποχή. Δεν καταλαβαίνει ότι μια μεταγραφή έχει επίπτωση σε δύο μόνο πράγματα: στην τσέπη του παράγοντα και στο γκελ που θα κάνει ο παίκτης στον κόσμο. Αυτά είναι τα μόνα κριτήρια, και ορθώς κατά τη γνώμη μου. Υπάρχει ευκολότερος (και οικονομικότερος) τρόπος να επηρεάσει κανείς το τι θα γίνει στο χορτάρι.

Και εξηγούμαι: το να στήσεις ένα διαιτητή (μιλάμε να κάνει εγκλήματα, όχι να δώσει τα σπόρια) κοστίζει μόλις είκοσι χιλιάρικα αν ξέρει ότι δε θα τιμωρηθεί ή ότι η τιμωρία θα είναι ελαφριά. Αν ξέρει ότι μετά θα καρατομηθεί, η ταρίφα πάει στα εξήντα χιλιάρικα. Τα νούμερα είναι πραγματικά, πρόσφατα και προέρχονται από το στόμα του μετρ του είδους. Σε πόσα από τα 24 ματς με τις μικρές ομάδες που θα παίξεις θα χρειαστείς ο διαιτητής να κάνει εγκλήματα; Να πούμε στα έξι; Και από τα έξι ντέρμπι, να βρεις άκρη με το διαιτητή στα τρία (προφανώς, θα ψάχνονται κι οι αντίπαλοι); Σούμα 540 χιλιάρικα. Με τα ίδια λεφτά (αφού αφαιρεθεί το κόστος της εφορίας) μπορείς να πάρεις έναν παίκτη με συμβόλαιο 320.000 ευρώ. Ποιος παίκτης ή προπονητής με συμβόλαιο 320.000 ευρώ μπορεί να σου πάρει τα έξι αμφίρροπα ματς με τους μικρούς και τα τρία ντέρμπι;

Άρα, δεν είναι χαζοί οι παράγοντες που κάνουν τις μεταγραφές που κάνουν και ξύπνιοι οι δημοσιογράφοι, μπλογκογράφοι και λοιποί σχολιαστές που τις κριτικάρουν (οι οποίοι σχολιαστές δε θυμάμαι να είχαν κάτι αρνητικό να πουν για τις μεταγραφές του γίγαντα Εσσιέν και του τιτάνα Μπερμπάτοφ). Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει: οι παράγοντες ξέρουν κάτι που δεν ξέρουν (ή κάνουν ότι δεν ξέρουν) οι υπόλοιποι.

Μια και μιλάμε για μεταγραφές, να εξηγήσουμε και κάτι ακόμη: τα μανατζερικά είναι περίπου 10% του συμβολαίου του παίκτη. Αν λοιπόν είναι να πάρουμε τον παίκτη με το συμβόλαιο των 320.000 ευρώ για τρία χρόνια, ο μάνατζερ θα έπαιρνε σχεδόν ένα κατοστάρικο. Τώρα βέβαια ξέρουμε ότι όλοι οι μάνατζερ είναι ηθικοί και τίμιοι. Ας υποθέσουμε όμως, χάριν της συζήτησης, ότι υπήρχε ένας μάνατζερ νταραβεριτζής κι ας υποθέσουμε περαιτέρω ότι ήταν διατεθειμένος να διαθέσει το ένα τρίτο της αμοιβής του σε δημοσιογράφους (οι οποίοι κι αυτοί είναι όλοι ηθικοί και τίμιοι, αλλά λέμε τώρα) για να φτιάξει κλίμα: εκεί που έχουν φτάσει οι μισθοί των δημοσιογράφων τη σήμερον ημέρα, με τριάντα χιλιάρικα μέχρι κι εμένα μπορείς να εμφανίσεις ως παικταρά. Οπότε, μπορεί κι οι δημοσιογράφοι που τους ξέφυγε ότι ο τάδε ή δείνα παίκτης είναι κουτσός ή τελειωμένος να μην ήταν τόσο χαζοί: χαζοί ήταν αυτοί που πανηγύριζαν στο τζάμπα, σε μπλογκ, φόρουμ κι αεροδρόμια.

Πάμε λοιπόν στο ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα, δια της εις άτοπον απαγωγής. Σίγουρα δε θα το πάρουν αυτοί που όλοι την ώρα γκρινιάζουν και βγάζουν ανακοινώσεις: ο Παναθηναϊκός κι ο Ολυμπιακός. Αυτός που καταγγέλλει το σύμπαν, το κάνει γιατί αισθάνεται αδύναμος. Όπως σοφά έχει πει στις κασέτες της πρώτης παράγκας ο Θωμάς Μητρόπουλος (μιλώντας στον Πανόπουλο): «Παίρνεις χαμπάρι τι λέμε, ρε περίεργε; Απλά είναι τα πράγματα. Το ζητούμενο είναι ότι όλοι θέλουν ακριβοδίκαια διαιτησία όταν είναι στην απ’ έξω». Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι κάποιος είναι «στην απέξω» απ’ το να γκρινιάζει και να βγάζει ανακοινώσεις: απλά κατασκευάζει προκαταβολικά δικαιολογίες. Μεταξύ των δύο μάλιστα, θα έλεγα ότι περισσότερο καταγγελτικός είναι ο Ολυμπιακός: αρκεί να διαβάσει κανείς το Γαύρο. Από εκεί που έκαναν πλάκα με τους υπόλοιπους, τώρα καταγγέλλουν την αδικία όπου κι αν τη βρουν. Κατά τη γνώμη μου, η θέση 4 (στην κανονική διάρκεια πάντα) είναι κλειδωμένη από τον Ολυμπιακό κι η 3 από τον Παναθηναϊκό.

Μένουν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Παρότι πιστεύω ότι η ΑΕΚ θα είναι κοντά στο πρωτάθλημα, ιδίως όσο ο ΠΑΟΚ θα παίζει Ευρώπη, νομίζω ότι τελικά η πλάστιγγα θα γύρει υπέρ του ΠΑΟΚ. Το βέβαιο είναι ότι το πρωτάθλημα θα κριθεί στις λεπτομέρειες (εννοείται όχι τις αγωνιστικές): ο ΠΑΟΚ φαίνεται να είναι πιο κοντά στην κυβέρνηση (η οποία μπορεί πάντα να στείλει το ΣΔΟΕ στην ΕΠΟ ή στην τάδε ΕΠΣ), ενώ και ο Μελισσανίδης είναι σαφώς πιο «σφιχτός» από το Σαββίδη. Το «σύστημα» του ποδοσφαίρου μας έχει ενισχυμένο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης κι άρα προτιμάει πάντα τον ανοιχτοχέρη. Ένα σημάδι προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι ο ΠΑΟΚ μιλάει για διαιτησία και ΕΠΟ λιγότερο κι από την ΑΕΚ.

Post By Γιώργος Κιντής (76 Posts)

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

3 Responses to Ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα (ΙΙ)

  1. Ο/Η Koreas λέει:

    Κύριε κιντη μην το κουράζουμε ……..η αεκαρα θα πάρει το πρωτάθλημα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου…..