«η Αεκάρα θα πάρει το πρωτάθλημα»

Ο χρήστης Koreas μου έγραψε το εξής σχόλιο στην προηγούμενη ανάρτηση: «κύριε Κιντή μην το κουράζουμε ……..η Αεκάρα θα πάρει το πρωτάθλημα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου…..». Την απάντηση είπα να την κάνω ανάρτηση.

Αγαπητέ Koreas, ούτε θα χαρώ αν το πάρει, ούτε θα στεναχωρηθώ αν το χάσει. Κι ο ίδιος είπα ότι η ΑΕΚ «θα είναι κοντά στο πρωτάθλημα» κι ότι «ότι το πρωτάθλημα θα κριθεί στις λεπτομέρειες». Αυτό που μπορώ να σου πω όμως είναι ότι «η Αεκάρα θα πάρει το πρωτάθλημα» όσο «η Ολυμπιακάρα έπαιρνε το πρωτάθλημα» τα χρόνια του Κόκκαλη ή του Μαρινάκη. Καμιά «Ολυμπιακάρα» κατά τη γνώμη μου δεν έπαιρνε το πρωτάθλημα: απλά, νικητής στη μάχη του παρασκηνίου αναδεικνυόταν ένας επιχειρηματίας ο οποίος τύχαινε να είναι και πρόεδρος του Ολυμπιακού (εδώ να σημειώσουμε μια ιστορία που δεν έχει γίνει γνωστή: ο Κόκκαλης εξέτασε σοβαρά το 2012 το ενδεχόμενο να αγοράσει τη Λάρισα. Η πληροφορία δεν αμφισβητείται, όσο για το λόγο που μπορεί να το έκανε αυτό θα τον εξετάσουμε σε λίγους μήνες). Μπορεί να άλλαζαν προπονητές, τεχνικοί διευθυντές, παίκτες, όμως η κούπα πάντα κατέληγε στον Πειραιά. Με την ίδια λογική, κανένα πρωτάθλημα δε θα πάρει «η Αεκάρα». Το πρωτάθλημα, αν το πάρει, θα το πάρει ο Μελισσανίδης.

Αφαίρεσε από τη σημερινή ΑΕΚ οποιονδήποτε, πλην Μελισσανίδη: παίκτη, προπονητή, τεχνικό διευθυντή, «διευθυντή επικοινωνίας», «γενική διευθύντρια» ακόμη και τον «εκτελεστικό διευθυντή». Οι πιθανότητες της ΑΕΚ να πάρει το πρωτάθλημα δε μεταβάλλονται ούτε κατ΄ ελάχιστον. Αφαίρεσε το Μελισσανίδη από τη σημερινή ΑΕΚ και, στην καλύτερη, «η Αεκάρα» παλεύει για την τέταρτη θέση με τον Πανιώνιο. Αφαίρεσε το Σαββίδη από τον ΠΑΟΚ, ακόμη και τον Αλαφούζο από τον Παναθηναϊκό. Τα ίδια.

Επί τη ευκαιρία, αγαπητέ Koreas, θα ήθελες να μας πεις που βασίζεις αυτή τη βεβαιότητά σου; Όπως είδες, έκανα μια ανάλυση βασιζόμενος σε πληροφορίες για το παρασκήνιο, άλλες ευρύτερα γνωστές κι άλλες όχι. Μετά χαράς να φιλοξενήσουμε και τη δική σου ανάλυση, ιδίως αν βασίζεται σε πληροφορίες που δε διαβάζει κανείς στον τύπο. Ελπίζω μόνο η πίστη σου να μη βασίζεται σε αγωνιστική ανάλυση των τεσσάρων αντιπάλων.

Έχω ξαναπεί ότι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, όποιος λέει ότι το πρωτάθλημα θα κριθεί από την τάδε ή δείνα μεταγραφή κι από το αν η ομάδα θα παίξει 4-2-3-1 ή 3-5-2, είτε ζει σε ένα ροζ συννεφάκι (όντας ταυτόχρονα πιο γραφικός κι απ΄ την Αράχοβα), είτε διαλαλεί απλά τις υπηρεσίες του. Επί τη ευκαιρία, να δώσουμε εδώ σε όσους προσπαθούν να πουλήσουν τις υπηρεσίες τους στο Μελισσανίδη ορισμένες «οδηγίες προς ναυτιλλομένους»: μην προσπαθείτε να του πουλήσετε «μυαλό». Μπορεί να μην έχει πτυχία και να μη μιλάει αγγλικά, όμως είναι (τουλάχιστον) τριάντα φορές πιο έξυπνος από εσάς και δεν έχετε παρά να συγκρίνετε την οικονομική σας θέση για να πειστείτε.

Ο Μελισσανίδης εκτιμά δύο πράγματα: το ένα είναι η απόλυτη υπακοή. Δεν έχετε παρά να δείτε ότι «διευθυντής επικοινωνίας» της ΠΑΕ κατέληξε ο Δημάτος κι όχι ο μακαρίτης ο Γιάννης ο Ξενάκης. Ο Γιάννης στήριζε το Μελισσανίδη περισσότερα χρόνια και πιο μαχητικά από το Δημάτο, ακόμη και τις εποχές της παντοκρατορίας του Ντέμη, όταν μέχρι κι ο Δημάτος αλληθώριζε (ελαφρά). Ο Γιάννης όμως κάποιες φορές ασκούσε έντονη κριτική στο Μελισσανίδη, εννοείται δικαίως. Βρείτε μου όμως μία κριτική λέξη του Δημάτου για το Μελισσανίδη. Όχι πρόσφατα, οποτεδήποτε. Αγιογραφίες του Μαρινάκη μπορεί να βρείτε, μία λέξη κατά του Μελισσανίδη αποκλείεται.

Αυτό νομίζω κόστισε στο Γιάννη τη θέση στην ΠΑΕ κι ίσως, κατά τη γνώμη μου, και τη ζωή του. Παρότι ποτέ δε μου εξέφρασε ούτε απογοήτευση ούτε πικρία γι αυτό (αν και μιλούσαμε στο τηλέφωνο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα επί χρόνια, κυρίως μαλώνοντας για το Μελισσανίδη), αυτό που διαισθανόμουν είναι ότι τον πείραξε βαθιά. Πίστευε πολύ στο Μελισσανίδη ο Γιάννης και ήλπιζε (σε βαθμό αφέλειας) ότι θα είναι μέρος της «νέας χρυσής εποχής» της ΑΕΚ.  Ο Δημάτος όμως ήταν (και είναι) πιο ρεαλιστής.

Για να επανέλθουμε λοιπόν στις οδηγίες σε επίδοξους μυαλοπώλες: όχι κριτική. Αφενός, γιατί αυτά που γράφετε είναι μπούρδες: όταν περισπούδαστα αναλύετε τον τρόπο με τον οποίο τάχα η ΑΕΚ κέρδισε το ματς, σας περνάει από το μυαλό ότι ο Μελισσανίδης ίσως ξέρει από πρώτο χέρι πώς πραγματικά κέρδισε η ΑΕΚ το ματς κι απλά γελάει με τις μαλακίες που γράφετε; Αφετέρου γιατί, όπως είπαμε, ο Μελισσανίδης εκτιμά την απόλυτη υπακοή.

Το άλλο πράγμα που εκτιμά ο Μελισσανίδης (όπως αποδείχθηκε και πρόσφατα) είναι η τεχνική γνώση, σε συνδυασμό όμως με ειλικρίνεια και μπέσα. Επειδή σ’ αυτή την πίστα θα είναι δύσκολο να διαγωνιστούν οι μυαλοπώλες, η υπακοή φοβούμαι ότι είναι μονόδρομος. Πρέπει να είναι απόλυτη όμως.

Post By Γιώργος Κιντής (76 Posts)

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

5 Responses to «η Αεκάρα θα πάρει το πρωτάθλημα»

  1. Ο/Η Savvi λέει:

    Καλά όλα αυτά, μπορώ να πω ότι συμφωνώ σχεδόν σε όλα. Να συμπληρώσω όμως ότι το ποδοσφαιρικό τμήμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτόν που διεκδικεί το πρωτάθλημα τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά. Δεν γίνετε να υπάρχει δυσαναλογία ανάμεσα στα δύο. Από τα τέλη της δεκαετίας του 80 μέχρι σήμερα που παρακολουθώ ποδόσφαιρο θεωρώ τις ποίο εγκληματικές χρονιές όσον αφορά την διαιτησία τα δύο πρώτα πρωταθλήματα του Κόκκαλη. Σε αυτές τις χρονιές είχαμε όργια. Αν τις βγάλουμε έξω θα δούμε διαχρονικά ότι ο πρωταθλητής έχει και καλή ομάδα. Όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε τα πρωταθλήματα που έχασε ο γαύρος ή τα πρωταθλήματα στα οποία ήταν πολύ κοντά οι ανταγωνιστές του τι υλικό είχαν αγωνιστικά. Για εμένα πρώτα έρχεται το αγωνιστικό και κατά δεύτερο λόγο το εξωαγωνιστικό γιατί χωρίς το πρώτο το δεύτερο κομμάτι δεν μπορεί να επιβιώσει.

  2. Ο/Η digeo21 λέει:

    Γιώργο καλώς ήρθες! (Μην γράφεις μόνο κάθε Σεπτέμβρη). Συμφωνώ με τον Savvi σε αυτά που λέει για τα πρώτα δύο χρόνια. Όντως είχανε καλές ομάδες μετά αλλά αν καταλαβαίνω καλα το σκεπτικό του Γιώργου είναι ότι η καλή ομάδα θα σε βοηθήσει να κάνεις τα λιγότερα δυνατά όργια.. Αλλά αν δεν έχεις καλή ομάδα είτε με παραρτήματα είτε με διαιτησία θα το πάρεις . Είναι λίγο μηδενιστικό αυτό αλλά μετά από τόσα χρόνια μάλλον έχει σχετικό δίκιο ο Γιώργος. Δηλαδή αν νικάγαμε το 2005 τον Ιωνικό θα μας έσφαζαν με τον βάζελο και θα χάναμε για πλάκα. Οκ συμφωνώ.Απλά δεν καταλαβαίνω τι θα αλλάζε με Ντέμη και τον πίστεψες? Λιγότερο μπάτζετ είχαμε και οι άλλοι μυαλά δεν θα άλλαζα. Εκτός αν ήσουν τότε στην άγνοια.

  3. Ο/Η Γιώργος Κιντής λέει:

    @Savvi

    Θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι ο βασικός λόγος που είδες λιγότερα διαιτητικά εγκλήματα μετά τα πρώτα χρόνια του Κόκκαλη είναι απλός: ο πρωταθλητής, τσεπώνοντας τα λεφτά του Champions League, ήταν τόσο μπροστά από τις άλλες ομάδες οικονομικά που δύσκολα μπορούσαν να τον ανταγωνιστούν. Θα σου θυμίσω τι έγραφα εδώ πριν δύο εβδομάδες: «το πρωτάθλημα πάει σε αυτόν που κάνει κουμάντο στο παρασκήνιο: το πόσο καλή ή κακή ομάδα έχει καθορίζει μόνο το πόσο θα χρειαστεί να εκτεθούν οι διαιτητές (ή και ο ίδιος) για να πάρει το πρωτάθλημα. Αν η ομάδα είναι καλή, θα πάρει το πρωτάθλημα χωρίς πολλά διαιτητικά εγκλήματα. Αν δεν είναι, μπορεί να χρειαστεί και να ξεφτιλιστεί με καταστάσεις τύπου Βάλνερ. Το πρωτάθλημα πάντως δε θα χαθεί».

    Τα πρώτα χρόνια του Κόκκαλη ο Ολυμπιακός είχε κακή ομάδα: έπρεπε να γίνουν εγκλήματα. Όταν τα λεφτά του Champions League επέτρεψαν στον Κόκκαλη να πάρει καλύτερους παίκτες, ε δεν ήταν απαραίτητοι οι Δημητρόπουλοι. Όταν όμως χρειάστηκε, μέχρι και το Βάλνερ χρησιμοποίησε ο Ολυμπιακός για να πάρει πρωτάθλημα. Για την υπόθεση αυτή να πούμε ότι το περίεργο δεν ήταν ότι ο Ολυμπιακός κέρδισε: ανεξαρτήτως της απίστευτης ξεφτίλας τού να καταθέσει ένσταση, τυπικά είχε δίκιο, ο κανονισμός μετεγγραφών είναι ξεκάθαρος (όπως εξάλλου έκρινε και το CAS παρά τη μνημειώδη αγόρευση του Χάρη Γρηγορίου, εννοείται στα ελληνικά). Το περίεργο ήταν γιατί η Καλαμαριά έβαλε τον παίκτη να παίξει, ενώ, όπως αποδεικνύεται από δημοσιεύματα εφημερίδων προγενέστερα του αγώνα με τον Ολυμπιακό, γνώριζε το πρόβλημα.

    Να σου πω και κάτι ακόμη: ο θρύλος λέει ότι ο Θωμάς Μητρόπουλος, που τότε έκανε παιχνίδι με τη διαιτησία για τον Κόκκαλη, φρόντιζε ο Ολυμπιακός να μη παίρνει τα πρωταθλήματα με μεγάλη διαφορά, γιατί αυτό θα αποδυνάμωνε τη δική του θέση.

    Μην μπερδεύεσαι λοιπόν. Τα λεφτά του Champions League είναι αυτά που έκαναν την αγωνιστική διαφορά, τα οποία όμως λεφτά είχαν έρθει λόγω παράγκας. Αρκεί να δεις το φετινό Ολυμπιακό, τώρα που δεν υπάρχουν τα έσοδα από τους ομίλους: πόσα εγκλήματα θα έπρεπε να γίνουν για να πάρει φέτος πρωτάθλημα η ομάδα που πέρσι το κέρδισε με τριάντα βαθμούς από το δεύτερο και διαφορά τερμάτων κατά 39 γκολ καλύτερη;

    Λες ότι «το ποδοσφαιρικό τμήμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτόν που διεκδικεί το πρωτάθλημα τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά. Δεν γίνεται να υπάρχει δυσαναλογία ανάμεσα στα δύο». Σύγκρινε λοιπόν το φετινό Ολυμπιακό (που βέβαια έχει τον ίδιο πρόεδρο) με τον περσινό, καθώς και τον Ολυμπιακό του 2009/10 (με πρόεδρο το Σωκράτη Κόκκαλη) με την ομάδα των προηγούμενων ετών. Οι πρόεδροι είναι ίδιοι, η μόνη διαφορά είναι ότι άλλαξαν τα κόζια στο παρασκήνιο.

  4. Ο/Η koreas λέει:

    Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα! Θα μπορούσα να αναρτήσω κι εγώ ένα κείμενο ως συμπληρωματικό στον κύριο Κιντή;
    Θα ήθελα αν γίνεται να μην είναι ως σχόλιο στην άποψη του κυρίου Κιντή, αλλά ώς ξεχωριστό άρθρο.

  5. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς koreas : Καλημέρα και καλή σου εβδομάδα. Στέλνεις το κείμενο σου στον Γιώργο ή σε εμένα και το δημοσιεύουμε.