Η ΑΜΥΝΑ

Ήταν θεωρητικά η πιο πλήρης γραμμή της ομάδας. Με δυό σέντερ μπακ πρώτης γραμμής, δυό πολύ καλά back up – βάλτε κι έναν ελπιδοφόρο σαν τον Άνταμ -, που είχαν παίξει και δυό χρόνια μαζί, και με δυό παίκτες σε κάθε φτερό. Τι άλλο θα μπορούσες να ζητήσεις; Πρακτικά τίποτα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν σου βέβαια, την οικονομική πολιτική και τα επιθετικά φτερά των αντιπάλων.

Ψευδαισθήσεις είχαμε αγαπητοί. Λέσκοτ και Τσιγκρίνσκι, σαν δίδυμο, ήταν για να τους κλαίνε οι ρέγκες. Χάθηκε εκείνο το περίφημο, οτι δίπλα σε κάποιον καλό, θα μάθω κι εγώ καλύτερη μπάλα. Ποιός να μάθει, από ποιόν; Η ελπίδα ξαναήλθε όταν χτύπησε ο μαύρος κι ήρθαμε πιο ορθολογικά. Με την συμμετοχή του Κολοβέτσιου εννοώ. Η ιστορία όμως δεν δικαίωσε την κατάσταση. Φυσικά τώρα, έχουμε γυρίσει στο περσινό δίδυμο, που μπορεί να τα καταφέρει, αν δεχθούμε οτι τα παιχνίδια είναι μικρότερης δυσκολίας.

Τα λάθη όμως, είναι λάθη. Και το λάθος κύρια εντοπίζεται στο εξής πολύ απλό: Οτι ο σχεδιασμός πρακτικά άδειασε τον Λαμπρόπουλο. Και το ξέρω οτι εκπλήσσεσθε, αλλά δεν θα έπρεπε. Το παιδί αυτό, φυσικά και δεν ξέρει πολύ μπάλα. Πόσο χειρότερος όμως είναι από τον Ανατολάκη ή τον Αβραάμ; Όποιος ξέρει τα λίγα στοιχειώδη της θέσης, πέραν των τεχνικών χαρακτηριστικών, άνετα βλέπει οτι έχει τρεξίματα, οτι έχει χοντρή φιλοτιμία, πολύ καλή αλτικότητα, έχει την προώθηση της μπάλας διότι βλέπει γήπεδο, κι επίσης μπορεί να παίξει σκληρά, μέχρι και να σου κόψει την μπάλα. Επίσης έχει ποδοσφαιρικό θράσος.

Ο Λαμπρόπουλος θα έπρεπε να παίζει στην θέση δίπλα στον καλόγερο, και φυσικά ο Λέσκοτ – ΤΑ ΕΧΕΙ ΠΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ – δεν θα έπρεπε να έχει αποκτηθεί. Εμείς έχουμε πάει σε άλλα θέσφατα και φυσικά έχουμε προκαλέσει και κρίση πανικού στον παίκτη, που τον έχουμε κάνει πασπαρτού, μεταξύ στόπερ δεξιού ή αριστερού, δεξιού μπακ ή και ακόμα αμυντικού χαφ.

Στα δεξιά, δυστυχώς έχουμε ατυχία. Ο Μπακάκης έμεινε πολύ πίσω με τον τραυματισμό του, ενώ ο Γκάλο φέτος το έχει ρίξει αλλού. Το αλλού φαίνεται από τις σπάνιες φορές που κατεβαίνει και βγάζει κάποια σέντρα. Αυτό όμως είναι απλά ένα αλλού. Διότι το αλλού γι’ αλλού, γίνεται αριστερά. Όπου ο Ντίντακ είναι το άσπρο, ενώ ο Ντίας είναι το μαύρο. Ο ένας ξέρει να αμύνεται αλλά δεν ξέρει πώς να πλαγιοκοπήσει, κι ο άλλος ξέρει να κατεβαίνει αλλά δεν ξέρει άμυνα. Εδώ φυσικά να καταθέσω οτι το έμπειρο μάτι του Κετσεντζόγλου, είχε διαβλέψει οτι βασικός θα παίξει ο Ντίας.

Ο Ντίας, βάσει ρεπορτάζ, λύνει από μέρα σε μέρα το συμβόλαιο του, οπότε μιλάμε για άλλη μία δημοσιογραφική επιτυχία, ίδια με την εξάλειψη της βίας που κατάφερε ο Κοντονής. Όταν λοιπόν παίζεις 4-2-3-1, που θέλει ο Μπάγιεβιτς, έχεις τεράστιο πρόβλημα στις πτέρυγες, κύρια επιθετικά. Αν όμως κατεβάσεις και τα μπακ για να σεντράρουν, αν μπροστά έχεις παίκτες που δεν τους καλύπτουν μεσοαμυντικά, τότε βράσε όρυζα. Αλλά αυτό είναι στοιχείο επόμενου κειμένου.

Η άμυνα όμως αυτή, παρά τα όσα λέω, είναι μάλλον η πιο ισορροπημένη γραμμή μας σε επίπεδο χαρακτηριστικών, και μην ξεχνώντας οτι η ΑΕΚ ουδέποτε ήταν το απόρθητο κάστρο. Μιλάω για τις παλιές ομάδες. Άρα δεν θα ζητήσουμε στην γραμμή αυτή ευθύνες, ούτε και θα μας παρασύρει κάποια στατιστική, που διαβάζεται όπως θέλεις. Όταν έχεις τέρμα της πλάκας, είτε τα τρώει είτε τα σώζει, αλλά όλη η αμυντική λειτουργία της ομάδας είναι για την πλάκα, μοιραία θα φάς φάσεις και μοιραία θα αρχίσεις την μουρμούρα. Ειδικά όταν δεν έχεις τα όπλα να γυρίσεις τις καταστάσεις.

Τα προβλήματα λοιπόν, δεν είναι στην άμυνα. Είναι αλλού, κι ελπίζω η επικαιρότητα να μας αφήσει να κάνουμε τεχνοκρατική ανάλυση, τώρα στην διακοπή. Και να πούμε και για τον Μοράις, που με έχει εκπλήξει ευχάριστα, οτι τουλάχιστον έχει πάρει χαμπάρι αυτά που μοιράζομαι μαζί σας. Όπως ευχάριστο είναι οτι πλέον ψάχνουμε αριστερό μπακ, και θα ήταν ακόμα πιο ευχάριστο να ψάχνουμε και στόπερ, διότι στην θέση αυτή, θέλουμε ξανά, και μια προσωπικότητα. Ο Ουκρανός δυστυχώς δεν την διαθέτει, και μαζί με τα χρόνια εγκατεστημένα προβλήματα του, έρχεται και παντρεύεται με τον φοβιτσιάρη Ανέστη, και παράγουν έναν αχταρμά πανικού.

Και μην μπερδεύεστε από το οτι ο καλόγερος διακρίνεται. Διακρίνεται εν τη απουσία όλων των διπλανών του, όπως επίσης διακρίνεται οτι δεν φωνάζει μέσα στο γήπεδο, κι όπως επίσης οτι δεν έχει την μακρινή μπαλιά, που την είχε ο Άρθο ! Η ψυχραιμία του είναι απλά φαινομενική και μάλλον οφείλεται στο οτι δεν προσδοκά και πολλά από την συνέχεια της καριέρας του. Κι αυτό είναι το νούμερο ένα στο ποδόσφαιρο. Το να θέλεις να δείξεις οτι είσαι πεινασμένος.

 

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

8 Responses to Η ΑΜΥΝΑ

  1. Ο/Η netrino λέει:

    Ολοσωστος,δεν ξέρω που εννοείς πως είναι το πρόβλημα,εγω το εντοπίζω στο γεγονός πως το ρόστερ είναι φουλ από ποδοσφαιριστές με σοβαρό ιστορικό τραυματισμών- καταπονημένους.Οπως έχεις γράψει δεν έχουμε τσαμπουκά και ψυχή και είναι γεγονός αλλά όταν μέσα στο γήπεδο δεν σε κρατάνε τα πόδια σου τι τσαμπουκά να βγάλεις?
    Τραγικό επίσης κ το κλίμα στην εξέδρα μου θυμιζει εντονα το ΟΑΚΑ τη χρονιά της πεσάδας.Βλέπω τούνελ στην άκρη του τούνελ.

  2. Ο/Η conpater λέει:

    Αρα, παλι πεταμενα λεφτα. Παλι ψαξε βρες παιχτες. Παλι για προπονητη και παμε απο`την αρχη ως συνηθως…Λεφτα εδωσες,τα οποια εδωσες για να παρεις παιχτες που τελικα δεν σου κανουν.Θα τα ξανασκασεις,τα οποια θα δωσεις, για να ξαναπαρεις σε θεσεις που δηθεν καλυψες την προηγουμενη φορα. Πως γινεται σε αλλες δουλειες που ΕΧΕΙ προσωπικο ενδιαφερων,να τις επανδρωνει με τα ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ατομα,και στην ΑΕΚ να μαζευει οτι κατιμα κυκλοφορει,μονο ΑΥΤΟΣ το ξερει.

  3. Ο/Η netrino λέει:

    conpater
    Το συμβόλαιο του Ντιας είναι κάτω απο 100k και το μεγαλύτερο του Αλμειδα ειναι στα 400k,δηλαδή οσο και να μη δείχνει προσωπικο ενδιαφερον(που δε νομίζω) με αυτά τα χρήματα τι περίμενε να φέρει?

  4. Ο/Η The Snitch λέει:

    Αλλαζουμε τον Πεταυρακη με τον Σοιλεδη που τον αλλαζουμε με το Ντιντακ που τον αλλαζουμε με τον Ντιας για να τον ξαναλλαξουμε με τον Ντιντακ και τελικα να ψαχνουμε αριστερο μπακ. 4 παικτες 5 αλλαγες, να πουμε και ενα 80αρακι μεσο ορο ο καθενας γυρω στα 350-400,000 ευρω εδω κα 2 χρονια και μπακ δεν εχουμε.
    ΠΛΗΡΩΝΕ ΚΟΡΟΙΔΟ λεφτα στον αερα να μην εχεις παικτες με τους αετοματηδες.

    Οποιος εχει δει λιγο μπαλλα μπορει να ξεχωρησει ενα παικτη σε 3-5 ματς. Δε θελει παραπανω. Α και μη ξεχασω το βασικο κανονα. Το παικτη τον βλεπεις στα μετρια και κακα του ματς η οταν ειναι κακη η ομαδα σε ενα παιχνιδι. Στα καλα τους ολοι πετανε στο you tube..
    Αυτο που κοιτας, αμα δεν εισαι ΧΑΠΑΤΟ οπως πολλοι ΚΑΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ, ειναι πως κινηται ο παικτης στη κακη του μερα χωρις τη μπαλλα, τι κανει στο χωρο και πως ειναι μεσα στο συνολο. Στη καλη του μερα θα σου βγαλει και σεντρες θα σου κανει και γκολ και κοψιματα και οτι θες, σιγα το νεο. Γι αυτο παθαινεις Λεσκοτ βεβαια αμα εισαι αετοματης Βοσνιος.

    Τωρα βεβαια μιλαμε για μια χωρα που ερχεται ο προεδρος των ΗΠΑ και ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΣΤΡΩΣΟΥΝ ΕΥΘΕΙΑ ΕΝΑ ΧΑΛΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ…
    Μεχρι και στο χαλι, ΧΑΛΙΑ τα εκαναν..

    ΥΓ Αυτον το Γιαγιαλο της Palermo μηπως να το κοιταγαμε λιγο να δουμε τι ψαρια πιανει? Γιατι προχθες τους Φορτνουνο-Μανταλο-Τζαβελες τους εκανε πλακα.

  5. Ο/Η Latinos λέει:

    Καλησπερα σε ολους!! Καιρο τωρα διαβαζα τις σκεψεις σου Steven και ας μην εγραφα..εξαλλου δεν το κανω πολυ συχνα!Πανω στο συγκεκριμενες σκεψεις σου ηθελα να τονισω και τις δικες μου…που βεβαια καποια απο αυτα τα ειχα πει απο το καλοκαιρι…Τερματοφυλακα πρωτο δεν εχουμε και αλλα εχουμε σιγουρα δευτερο που στο μελλον μπορει να ειναι και πρωτος..(μπαρκας).Ο ανεστης δεν κανει…προκαλει ανασφαλεια σε ολη την ομαδα οποτε η κουβεντα σταματαει εδω…Η ΑΕΚ χρειαζεται ξενο με παραστασεις στα 30 με 35 τερματοφυλακα…και κυκλοφορουν πολλοι στην αγορα! Ο μονος τερματοφυλακας που εκανε τη διαφορα στην ΑΕΚ ηταν μονο ο ιταλος…κανενας αλλος!! Στα στοπερ στα 3/4 ειμαστε κομπλε..λειπει μονο ο ανθρωπος που θα ξεκινανε ολα απο αυτον στην αμυνα…βεβαια αυτος θελει λεφτα..Ο λεσκοτ δεν κανει πια και αυτο μονο και μονο γιατι ειναι πολυ αργος και ατεχνος…και δεν εχει κινητρο φυσικα…δεξια επιμενω οτι ειμαι κομπλε και θα τονισω αργοτερα το γενικο προβλημα αποδοσης που υπαρχει σε ολη την ομαδα..αριστερα ελεγα steven απο το καλοκαιρι οτι σε αυτη τη θεση θα ειναι η πρωτη μεταγραφη του χειμωνα!!! ειμαστε το λιγοτερο εμετικοι!!! Ο ντιντακ δεν κανει ουτε για 5*5..ειναι ισως ο πιο εκνευριστικος παιχτης της ΑΕΚ…οσο για τον Ντιας τα ελεγα το καλοκαιρι steven..ΠΗΡΑΜΕ μπακ απ 30 χρ απο την λατινικη αμερικη που δεν ειχε βγει στη ζωη του απο εκει που ειναι σαν κουτσουρο και παρουσιαστικο για αντιποδοσφαιριστη…που πιανει και θεση ξενου και ακομα δεν ειναι ετοιμος ουτε για οικογειακο διπλο!!!μιλαμε ειμαστε για γελια!!! γαμω τα μυαλα μας δηλαδη!!!Και οσον αφορα την επιθεση οτι ανεβαινει …με στατικη μπαλα μπορω και εγω να βγαλω συστημενη σεντρα που επαιξα τοπικα τοσα χρονια!! αμα τον βαλεις να τρεξει με την μπαλα και να κανει σεντρα ειμαι σιγουρος οτι θα πεσει κατω αφου εχει μπερδευτει με τα ιδια του τα ποδια!!!! Σταματαω την αναλυση εδω και θα την συνεχισω οταν γραψεις για τις αλλες γραμμες!! να γυρισω μονο λιγο πισω για το προβλημα αποδοσης που υπαρχει! ειναι καθαρα θεμα προπονητη…τπτ αλλο! και απο την ΑΕΚ δεν εχει περασει ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ μετα φερερ εποχη!! τελος!! ο προπονητης πρεπει να εμπνεει τους παιχτες…πρεπει να τον βλεπουν και να εχουν κινητρο μονο και μονο απο την εικονα του…ο προπονητης πρεπει να εχει κινητρο και ο ιδιος να τους κανει καλυτερους!!! να τους εξελισει!! να τους κανει ποδοσφαιριστες…να ειναι δασκαλος..και πανω απο ολα να μην διχαζει το κοσμο στο ακουσμα του ονοματος του!!! και προπονητης μοραις δεν υπαρχει!!! οπως δεν υπηρχε και τιμουρ! που εγραφα το καλοκαιρι οτι δεν εχω καθολου καλο φιλινγκ για αυτον αλλα ας παρει το χρονο του γιατι ηταν ο τιμουρ!! ενας απο τους καλυτερους παιχτες ξενους στη συγχρονη ιστορια της ΑΕΚ…Η χρονια ειναι χαμενη..και η ΑΕΚ για ακομη μια φορα μικραινει ολο και πιο πολυ και αυτο ειναι το πιο επικινδυνο θεμα που εχουν να διαχειριστουν οι ασχετοι που εχουμε στην στελεχωση της ομαδας!!! Steven θελω να σε ρωτησω κατι..Ακουσα απο ατομο που ζει μεσα στην ΑΕΚ οτι ο βατραχος εχει παραιτηθει ηδη 3 φορες και ο διαχειριστης μας αρνηθηκε και τις 3…εχεις ακουσει τπτ??

  6. Ο/Η Latinos λέει:

    Μη ξεχασω….Οι κυνηγοι σου κεραυνοι…βραχος η αμυνα σου!!!
    χμχχμ…ναι…οκ…γιατι οχι…

  7. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Latinos : Αδερφέ, το ανάποδο ισχύει.

  8. Ο/Η conpater λέει:

    @netrino
    Και τι διαφορετικο ειπα εγω ? Για κοιτα την ημερομηνια ληξης…