Ο Ενικος και το χτυπημα στη πλατη

«Στην πεθερά μου μιλάω στον πληθυντικό κι ο Τσίπρας μίλησε στον ενικό στον Ομπάμα. Τι ζούμε, ρε φίλε». Αυτό ήταν ένα από τα πιο εύστοχα tweets στον καταιγισμό που ακολούθησε της επιλογής του κ. Τσίπρα να μιλήσει στον Μπαράκ Ομπάμα στον ενικό σαν να ’ταν παλιόφιλοι. «Η επίσκεψή σου στην Αθήνα στέλνει σημαντικά μηνύματα στη διεθνή κοινότητα κι είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή να έχεις επιλέξει την Ελλάδα ως τελευταίο σταθμό της περιοδείας σου» τού είπε, κάνοντας έναν άλλον χρήστη να προσθέσει ότι «θα έπαιζε και το κομπολόι του, αλλά τού έπεσε όταν έκανε πατ-πατ στην πλάτη του Ομπάμα». «Δόξα τω Θεώ στα αγγλικά κανείς δεν καταλαβαίνει τη διαφορά ενικού πληθυντικού» καθησύχαζε ειρωνικά ένας τρίτος, ενώ το Twitter ξαναπήρε φωτιά όταν προέκυψε αργότερα μια φωτογραφία του κ. Τσίπρα να έχει στρογγυλοκαθίσει στο τραπέζι του δείπνου, πριν από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Θα ήταν όλα αυτά ανάξια σχολιασμού, αν δεν ήταν και χθες συνολικά απογοητευτική η εικόνα του πρωθυπουργού. Διότι πέραν του περιεχομένου των συνομιλιών, στις συναντήσεις αυτές έχει πάντα τεράστια σημασία και η εικόνα. Και αυτή ήταν για μια ακόμη φορά ντροπιαστική για τη χώρα μας.

Τα έχουμε ξαναγράψει, αλλά έχει προφανώς νόημα να ξαναλεχθούν. Δεν θα σταθούμε στον κωμικό τρόπο που επιβεβαιώθηκε χθες ότι προφέρει το «ρ» ο κ. Τσίπρας, όταν συναντάται με ξένους ηγέτες σαν να θέλει ανεξηγήτως με μια γαλλικοαμερικανική εσάνς να κάνει πιο οικεία την ελληνική γλώσσα. Ας δει ο πρωθυπουργός μαζί με έναν σύμβουλο επικοινωνίας το βίντεο στο Μαξίμου, μήπως και καταλάβει επιτέλους το πόσο παράταιρη φαίνεται ακόμη και η γλώσσα του σώματός του. Το πώς χύθηκε στην πολυθρόνα του με ανοιχτά τα πόδια, το πόσο αλλόκοτο φαινόταν να κοιτά το ρολόι του, έτοιμος να χασμουρηθεί, το πόσο αφελής έμοιαζε όταν χασκογελούσε αναιτίως. Κι όλα αυτά ξέροντας ότι έχει δίπλα του ένα πρόσωπο που απέδειξε εδώ και οκτώ χρόνια ότι έχει το πραγματικά σπάνιο ηγετικό χάρισμα να ακτινοβολεί κύρος και σοβαρότητα ακόμη και όταν φοράει το σορτς του.

Για να σταθούμε, όμως, στη νέα απροσδόκητη γκάφα του κ. Τσίπρα, ο ενικός οικειότητας έναντι του προέδρου οποιασδήποτε χώρας δεν νοείται on camera. Οχι μόνον γιατί ο πρωθυπουργός είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να αισθάνεται κολλητός του Μπαράκ Ομπάμα έχοντας μόλις δύο ολιγόλεπτες συναντήσεις μαζί του. Αλλά γιατί απλούστατα στις έξωθεν αυτές μαρτυρίες του ο κ. Τσίπρας θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι δεν εκπροσωπεί τον εαυτό του και την παρέα του, αλλά θεσμικά τη χώρα του. Και οι πολίτες της χώρας του νιώθουν ντροπή, όταν τον βλέπουν να καμώνεται τον υπεράνετο, όταν η συμπεριφορά του είναι εξόφθαλμα fake. Ψεύτικη που λένε.

Ειλικρινά έχω πολλές φορές προσπαθήσει να εξηγήσω την αλλόκοτη αυτή συμπεριφορά του κ. Τσίπρα και τείνω πια να καταλήξω σε δύο μόνον ερμηνείες. Η πρώτη σχετίζεται με την αμηχανία που εμφανώς νιώθει όταν συναντάται με ξένους ηγέτες λόγω της γνωστής (και διεθνώς πλέον) ανακολουθίας των λόγων και των επιλογών του. Χθες, για παράδειγμα, η μέχρι πρότινος «go back madame Μerkel» μετεβλήθη αίφνης απ’ τον ίδιο σε «ηγέτη με αίσθηση ευθύνης για την Ευρώπη και όχι μόνον για τη χώρα της», ενώ ο κ. Τσίπρας αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχαριστήσει δημοσίως τον Μπαράκ Ομπάμα για τη βοήθεια που προσέφερε «στην κυβέρνησή μου» (ασχολίαστο), ξεχνώντας ότι αυτή χρειάστηκε επειδή ο ίδιος είχε επιλέξει έναν ανόητο (κατά δήλωσή του) νάρκισσο που κόντεψε να τινάξει τη χώρα στον αέρα. Αν αυτός είναι ο λόγος της αμηχανίας Τσίπρα, μπορούμε να έχουμε ελπίδες ότι συν τω χρόνω θα διορθωθεί.

Φοβάμαι, ωστόσο, ότι για την αλλόκοτη συμπεριφορά του μάλλον ισχύει η δεύτερη εξήγηση. Η προσωπική ανάγκη του να επιδεικνύει διαρκώς μια αντισυμβατική συμπεριφορά έναντι των τύπων και της εθιμοτυπίας, την αμφισβήτηση των οποίων θεωρεί αυτοσκοπό του. Είναι πια εμφανές ότι ο κ. Τσίπρας δεν καταλαβαίνει ότι κανείς εκ των ομολόγων του δεν εκλαμβάνει π.χ. το ντύσιμό του ως αντισυμβατικό, αλλά ως μια γραφική επιλογή του. Δεν του περνάει καν από το μυαλό ότι κάποιους απ’ τους ομολόγους του η επιμονή του π.χ. να μη φοράει γραβάτα τους προσβάλλει ή ότι για μας που τον έχουμε καταλάβει, ως το θλιβερό απομεινάρι μιας τάχα επαναστατικής αριστεροσύνης.

Θα το πω με ακόμη πιο απλά λόγια μήπως και οι σύμβουλοί του επιτέλους το συνειδητοποιήσουν. Το να έχει ο κ. Τσίπρας συμβιβαστεί με την «ανάγκη» να συνοδεύει το πανάκριβο κοστούμι του με ένα λευκό ποσέτ (αλλά με τίποτα γραβάτα) δεν φαντάζει πια σε κανέναν αντισυμβατική. Είναι απλά μια γελοία εικόνα.

Το κειμενο ειναι του Κωσταντινου Ζουλα απο τη Καθημερινη.

Το σκιτσο του Ηλια Μακρη απο την ιδια εφημεριδα.

Post By The Snitch (631 Posts)

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

18 Responses to Ο Ενικος και το χτυπημα στη πλατη

  1. Ο/Η The Snitch λέει:

    @ all
    Την ιδια ωρα ο Ομπαμα αλλαξε ρουχα απο το βραχο της Ακροπολης οπου ηταν casual, στο μουσειο της Ακροπολης οπου ηταν στη τριχα κοστουμαρισμενος μιας και ηταν σε κλειστο χωρο πλεον.
    Βλεπωντας ειδησεις στο Heathrow πλεον, ο τυπος εχει αλλαξει παλι φτανωντας στη Γερμανια . Ειναι δε 100% οτι το βραδυ θα ειναι με dinner jacket οπως και στην Ελλαδα χτες.
    Ο δικος μας το παει μονοφορετο ολο το διημερο και αμα κρινω και απο τη τσαλακα- το ‘παταει’ ενα χερακι η pigeon το πρωι, αλλα οχι και πολυ πετυχημενο.

    Αμα κλεβει τη παρασταση το ρ και η περιστεριωτικη προφορα αγγλικων φροντιστηριου και επιπεδου lower Michigan (και αμα) τυφλα να εχουν ολα τα αλλα..

    Το σχολιο ειναι αλλο ομως: ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΕΤΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΧΑΖΟ ΝΑ ΛΕΕΙ (εστω για το γαμωτο): ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ?
    Εστω ψευτικα, δε νομιζω να ειναι εκει το κολλημα του. Μας εχει ΦΛΟΜΩΣΕΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙ 2 χρονια τωρα.
    Επρεπε να ερθει ενας Αμερικανος προεδρος να το ακουσουμε απο επισημα χειλη. Το κακο ειναι οτι αυτος- απο την ομιλια του- και φανερα συγκινημενος απο οτι ειδε πριν, φανηκε να το πιστευει.

  2. Ο/Η ΧΑΡΗΣ λέει:

    Δανεισμένο από το Capital;
    Όταν ένας ξένος ηγέτης επισκέπτεται μία φίλη χώρα, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες τους οποίους οφείλουν ν’ ακολουθούν πιστά όλοι, ανεξαρτήτως ιδιότητας. Πρόκειται, φυσικά, για το γνωστό σε όλους διπλωματικό πρωτόκολλο. Το οποίο γενικότερα, αφορά και καθορίζει την συμπεριφορά του κάθε ηγέτη ή/και δημόσιου προσώπου, σε δημόσιες εμφανίσεις.

    Άσχετα με το εάν συμμετέχουν σε κάποιου είδους συνάντηση, εκδήλωση, συγκέντρωση, γεύμα, την μορφή της κ.λπ. Η κάθε περίσταση, επίσημη, ημιεπίσημη ή ανεπίσημη, έχει συγκεκριμένες και προκαθορισμένες παραμέτρους οι οποίες προσδιορίζουν τον τρόπο κίνησης, ομιλίας κ.ο.κ. Ο πρώτος δε και κυρίαρχος κανόνας είναι η πιστή εφαρμογή των στοιχειωδών κανόνων ευγενείας, ώστε να αποδίδεται ο σεβασμός ο οποίος αρμόζει στα όλα τα συμμετέχοντα μέρη.

    Δεν συζητάμε για απαρχαιωμένες πρακτικές, ξεπερασμένες συνήθειες ή συμπεριφορές τα οποία μας οδηγούν σε άλλους αιώνες. Πρόκειται για τους κανόνες συμπεριφοράς της διεθνούς διπλωματίας. Οι οποίοι από μόνοι τους, συχνά πυκνά, καθορίζουν το είδος και την υφή των σχέσεων μεταξύ δύο χωρών, οργανισμών κ.λπ. Όταν δε συμβεί να παραβιαστούν, η παραβίαση εκλαμβάνεται ως προσβολή κύρους. Τόσο για την χώρα της οποίας εκπρόσωπος διαπράττει την παραβίαση, όσο και για εκείνη προς την οποία γίνεται.

    Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιο επεισόδιο το οποίο να οδήγησε σε σύρραξη, αλλά υπάρχουν ιστορίες για πολλές περιπτώσεις, όπου τα χειρότερα αποφεύχθηκαν την τελευταία στιγμή. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα της οποίας ο εκπρόσωπος παραβιάζει αυτούς τους κανόνες, εξευτελίζεται διεθνώς. Γελούν μαζί της οι πάντες και γίνεται ρεζίλι. Για να το πω με λέξεις της καθημερινότητας, γίνεται “ρόμπα ξεκούμπωτη”…

    Η σημασία του διπλωματικού πρωτοκόλλου, γίνεται κατανοητή και από την (σχεδόν) υποχρεωτική εκπαίδευση στην οποία υποβάλλονται παγκοσμίως, όλοι οι ηγέτες και αξιωματούχοι όταν αναλαμβάνουν κάποια νέα θέση χωρίς να έχουν προηγούμενη εμπειρία. Π.χ. ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των Η.Π.Α. Donald Trump και η ομάδα την οποία θα επιλέξει για να διοικήσει μαζί του, θα περάσουν ένα μεγάλο μέρος των δύο μηνών που απομένουν μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων τους, μαθαίνοντας “απέξω κι ανακατωτά” τις προβλέψεις του πρωτοκόλλου…

    Όλες οι σοβαρές χώρες του πλανήτη τηρούν το πρωτόκολλο, χωρίς παρεκκλίσεις. Η τήρηση της εθιμοτυπίας και ενός ελάχιστου επιπέδου θεωρείται, εκ των ουκ άνευ και αδιαπραγμάτευτες. Οι λεπτομέρειες συζητούνται και μάλιστα προκαταβολικά αλλά οι βασικοί άξονες παραμένουν αμετακίνητοι. Διότι, μόνο με αυτόν τον τρόπο, παρέχεται ασφάλεια για τα όσα συμβαίνουν και έτσι παραμένουν τα ζητήματα σε επαγγελματικό επίπεδο, χωρίς κίνδυνο για δημιουργία προσωπικών θεμάτων. Θυμηθείτε το “δώρο” Renzi και το “αστειάκι” Junker, προς τον Μεγάλο Ηγέτη. Μόνο τυχαία και αυθόρμητα, δεν ήταν…

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, όσο πιο ισχυρή είναι μία χώρα διεθνώς, τόσο περισσότερο προσκολλημένη στο πρωτόκολλο είναι η ηγεσία και η Διπλωματική Υπηρεσία της. Οι Η.Π.Α., η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ολλανδία, ακόμη και η Ρωσία, είναι διαβόητες για το πόσο τυπικά αντιμετωπίζουν επισκέψεις, διασκέψεις, Συνόδους Κορυφής κ.λπ. Ειδικά η Αμερικανική διπλωματία είναι πασίγνωστη για την προσκόλλησή της στο πρωτόκολλο και την τήρησή του. Ρωτήστε όσους έτυχε ν’ αναμιχθούν σε επίσημη ή ημιεπίσημη επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου. Οι (γενικώς) χαλαροί και cool Αμερικανοί, όταν πρόκειται για ζητήματα πρωτοκόλλου, μετατρέπονται σε άκαμπτους τυπολάτρες. Κανονικό μασούρι από “μπετόβεργες”…

    Θα περίμενε κανείς λοιπόν ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι, έχοντας ενημερωθεί κατά τις προετοιμασίες της επίσκεψης Obama για το πώς λειτουργούν τα πράγματα στην διπλωματία της υπερδύναμης, θα είχαν προετοιμαστεί εντατικά και κατάλληλα. Ειδικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχοντας άπειρα προηγούμενα μειωτικής για τον ίδιο και την χώρα συμπεριφοράς, θα έπρεπε να έχει προετοιμαστεί για τα πάντα. Μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, μέχρι και το τελευταίο κόμμα…

    Όποιος ανέμενε κάτι τέτοιο, θα κατέληγε άσχημα γελασμένος. Η συμπεριφορά του Πρώτου Έλληνα Πολίτη ήταν, κυριολεκτικά, απαράδεκτη. Με οποιαδήποτε στάνταρντ κι αν την αντιμετωπιστεί…

    Εντάξει, όλοι ήξεραν ότι δεν θα φορέσει γραβάτα. Αν και, προσωπικά, είχα μία αμυδρή ελπίδα ότι μπορεί να έκανε την έκπληξη, αποδίδοντας τιμή και σεβασμό στον άνθρωπο ο οποίος τον έχει βοηθήσει όσο λίγοι. Βεβαίως, αποδείχτηκε μάταιη. Αλλά από το ανοικτό πουκάμισο, μέχρι τα όσα συνέβησαν, η απόσταση είναι τόση όση μεταξύ του αυτοσεβασμού και της (πραγματικής) αξιοπρέπειας με τον εξευτελισμό…

    Τι να πρωτοαναφέρω; Το χτυπηματάκι “πατ, πατ, πατ” στην πλάτη του Αμερικανού ηγέτη όταν τον υποδεχόταν στο Μαξίμου; Λες και επρόκειτο για τον γείτονα της διπλανής πόρτας ο οποίος “πετάχτηκε δίπλα”, να πιούν μπύρες;

    Την χειραψία στυλ “ανοικτών γηπέδων μπάσκετ της Νέας Υόρκης”, την ώρα που κάθονταν για να συζητήσουν στις γνωστές λευκές πολυθρόνες; Λες και συναντούσε τον κολλητό από την γειτονιά και ήθελε να “μετρήσει” την δύναμή του;

    Τα αλλεπάλληλα πολιτικά και διπλωματικά λάθη, με αναφορές σε εσωτερικά θέματα των Η.Π.Α.; Με αποκορύφωμα την αναφορά στον νέο Πρόεδρο των Η.Π.Α. και την πρόβλεψη των πολιτικών που αυτός, πιθανά, θ’ ακολουθήσει; Αναφορά η οποία οδήγησε το εγκυρότατο Foreign Policy να γράψει ότι “κρίνει εξ ιδίων τα’ αλλότρια”;

    Τις συνεχείς προσφωνήσεις προς τον Αμερικανό ηγέτη, ΣΤΟΝ ΕΝΙΚΟ; Ενώ ο Πρόεδρος Ομπάμα τον αποκαλούσε συνεχώς και επανειλημμένα, “ο πρωθυπουργός Τσίπρας” (Prime Minister Tsipras – ευτυχώς ο ενικός δεν αποδίδεται πλήρως στ’ Αγγλικά, οπότε υπάρχει ελπίδα, αυτό να πέρασε απαρατήρητο);

    Την έκδηλη, αδικαιολόγητη και έντονα προσβλητική νευρικότητα, με το “κούνημα πελαργού” όταν μιλούσε και την στάση “χύμα” με τα χέρια στις τσέπες, όταν άκουγε; Λες και απευθυνόταν σε μαθητική συνέλευση καταλήψεων;

    Τι να πιάσεις και τι ν’ αφήσεις;

    Το μοναδικό ενθαρρυντικό στοιχείο εμφανίστηκε στην αρχή, όταν έγινε αντιληπτό ότι, ο πρωθυπουργός της χώρας (το λέω και τρομάζω) μιλούσε στα Ελληνικά. Αποφεύγοντας τα γνωστού επιπέδου Αγγλικά του. Φρόντισε όμως να το εξαφανίσει και αυτό. Άμεσα. Αυτογελοιοποιούμενος απεριόριστα, στην φαιδρή και αξιοθρήνητη ταυτόχρονα προσπάθειά του, να μιλήσει ΤΗΝ ΜΗΤΡΙΚΗ ΤΟΥ ΓΛΩΣΣΑ με Yankee (θου Κύριε…) προφορά! Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, ναι, το έπραξε και αυτό…

    Έγιναν κάμποσα ακόμη. Όμως τα αισθήματα ντροπής, εξευτελισμού, ταπείνωσης και θλίψης δεν επιτρέπουν να γραφτούν περισσότερα. Εξάλλου τι νόημα θα είχε; Σήμερα έγινε φανερό περισσότερο από ποτέ άλλοτε ότι, όσες ευθύνες και έχουμε όλοι για την θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα, όσα λάθη και αν έχουν γίνει από τους πολίτες της, στην Ελλάδα αυτή η κατάντια, αυτή η ηθική κατάπτωση, αυτό το ρεζιλίκι δεν αξίζει…

    Πέτρος Λάζος

  3. Ο/Η ΧΑΡΗΣ λέει:

    @DIMI
    είναι απορίας άξιο που συνεχίζουν να συνομιλούν μαζί μας και δεν μας έχουν σουτάρει από την ΕΕ. Προφανώς θα τους κοστίσει παραπάνω από τα 317+120+90 δις που τους(θα) χρωστάμε. Δεν εξηγείται διαφορετικά

  4. Ο/Η Αγησίλαος λέει:

    ¨όσα λάθη και αν έχουν γίνει από τους πολίτες της ,στην Ελλάδα αυτή η κατάντια ,αυτή η ηθική κατάπτωση,αυτό το ρεζιλίκιδεν αξίζει…¨:
    Όχι κύριοι.Αυτός ο λαός που κατοικεί στον χώρο αυτό,έχει κατ΄ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΜΗ,αυτό και αυτούς που ΑΚΡΙΒΩΣ του αξίζουν και τον απεικονίζουν.Τίποτα λιγότερο,τίποτα περισσότερο.

    Δυστυχώς,η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ έχει τον λαό που της αξίζει,λόγω του ότι¨ η απεικόνισις δεν είναι αμφιμονοσήμαντος¨…εδώ και πολλές ,μα πάρα πολλές εκατονταετίες.

    Εξ΄άλλου τίποτα απ΄΄οσα βιώνουμε σήμερα δεν προήλθαν από παρθενογένεση…Πόσω μάλλον το καθίζημα που παριστάνει τον πρωθυπουργό.

  5. Ο/Η The Snitch λέει:

    @all
    Πόσοι άνθρωποι στην Ελλάδα θα ήθελαν σημερα να έμπαινε στο αεροπλάνο για οπουδήποτε ο Αλίεξης και ολο αυτο το τσίρκο, και να εμένε ο Obama στη θεςη τους να κυβερνήσει;
    Η ομιλία του σημερα- αν και απερχόμενος πρόεδρος- ηταν πραγματικό κόσμημα και μας άφησε όλους σκεπτόμενους, για να το πω απλα μη το παω παρακάτω. Στα 50 λεπτά αν εξαιρέσουμε την αρχή που υπήρχε ενθουσιασμός, ο κοσμος άκουγε και σκεπτόταν τι άκουγε.
    Πόσες φορες το είδαμε αυτο είτε απο οποιοδήποτε πολιτικό μας είτε στη Βουλή;

    Αν και οι δημοκρατικοί δε με εκφράζουν σε παρα πολλα (προς θεού δεν ειναι αριστεροί οι άνθρωποι-δε τρελάθηκαν ακόμα στην Αμερική) δε μπορω να μην αναγνωρίσω οτι ο άνθρωπος αυτος ειναι ιςως επο τους καλύτερους ηγέτες που εχω δει τα τελευταια 30-40 χρονια.
    Ακομη και σε προσωπικο επίπεδο ειναι ενας άνθρωπος μορφωμένος, ευγενέστατος, με άποψη και επιχειρήματα, εργατικός και επίμονος.
    Οτιδήποτε ΔΕΝ εχει ο μέσος Έλληνας δηλαδή..

    Thanks Barack Obama..

  6. Ο/Η bandog λέει:

    δεν θα ασχοληθω με τον φυλαρχο (ακου εκει “πρωθυπουργος”. πρωθυπουργο εχουν οι σοβαρες φορες) αφου ειναι γνωστο τι ζωο ειναι και εξοργιστικο να αναλυεις την συμπεριφορα κρετινου με εξουσια .

    επειδη οι εικονες μιλουν για χιλιες λεξεις , η σημασιολογια μιας φωτογραφιας:

    https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15036553_10207734413385984_3707958642398375127_n.jpg?oh=5254a5fbd9c8d1cfbe44573145b42a26&oe=58B976B8

    στη γερμανια το χαλι το εστρωσε ΕΝΑΣ (γιατι ποσο σπουδαιο ειναι να ξετυλιξεις ενα χαλι?) και το εκανε πρακτικα και σωστα.

    στο τζατζικισταν για να στρωσουν ενα χαλι χρειαζονται 5 μαλακες και ενας επιβλεπων και τα κανουν σκατα.

    δεν ειναι αστειο.
    ειναι η εικονα της ελλαδας και του υδροκεφαλου , αναξιοκρατικου και αρπακολιστικου δημοσιου….

    ενα κρατος ανεκδοτο που οποια αξια εχει ως εταιρος σε διεθνεις οργανισμους ειναι λογω της γεωπολιτικης αξιας του οικοπεδου και του σεβασμου που εμπνεει το μακρυνο παρελθον του….

    κατα τα αλλα μια θλιβερη ηγεσια ανταξια ενος θλιβεροτερου λαου.

    ΥΓ: ο ομπαμα εστειλε ενα μηνυμα στους ελληνες που δεν το επιασαν μαλλον και εμειναν στο “γεια μας” και το “καλησπερα” που τους ειπε.
    τονισε την αξια του ρολουυ του ΠΟΛΙΤΗ.

    τα ακουτε αυτα ΥΠΗΚΟΟΙ της μπανανιας?

    να εχεις την ευρεσιτεχνια της δημοκρατιας και 3.000 χρονια μετα να αποκαλεις συνειδητα ως κρατος σε επισημα εγγραφα σου τους πολιτες σου υπηκοους….

  7. Ο/Η The Snitch λέει:

    @ bandog
    Ο Ομπαμιας εστειλε αρκετα μυνηματα. Και στη Ρωσσια για την Ουκρανια αναμεσα σε αλλα. Το οτι εδω βεβαια κολλαμε στο γεια σας και στη φουστανελλα μη σου προκαλει εντυπωση. Καθενας καταλαβαινει οσο τον αφηνει το μυαλο του η οσο απαιδευτος και αγραμματος ειναι: αλλος ακουει τοστ π.χ και νομιζει ως πρωθυπουργος οτι ο προεδρος των ΗΠΑ (POTUS απο εδω και περα εν συντομια) κανει καποιο αστειο και ζητησε τοστακι σε επισημο δειπνο. Γι αυτο αλλωστε και παρεμενε καθισμενος- σορρυ χυμενος ηθελα να πω- στη καρεκλα μεχρι να ερθει να το σπρωξει ενας απο πισω να κουνηθει ο δε ομπαμιας τον κοιταγε απορημενος.
    Αλλος απο ΟΛΟ αυτο καταλαβε οτι πρεπει να βγει και να βριζει ως υπουργος. Απο ΟΛΗ αυτη τη παρουσια και ΟΛΟ αυτο το πραγμα αυτο του εμεινε.

    Αλλος δε μπορει να καταλαβει ποτε γινεται πλακα, ποτε οχι και ποτε συμπεριφερεσαι αναλογα. Οτι καλες οι πλακες αλλα δεν ειναι για ολη την ωρα. Βεβαια για να το καταλαβεις αυτο προυποθετει να μην υπαρχει τσιχλα στον εγκεφαλο και να εχεις κανει κατι παραπανω στη ζωη σου απο ενα γενικο λυκειο που υποχρεωτικα το τελειωνεις. Γιατι αν δεν το τελειωνες ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ, ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΚΑΝΕΣ. Εκει βεβαια οι προυποθεσεις ειναι αλυσιδωτες, μιας και για να προχωρησεις πρεπει να μοχθησεις αντι να ξυνεσαι. Λογικο λοιπον να εχεις μεινει μπαμπουινος και οταν δε βριζεις να βγαζεις αναρθρες κραυγες.
    Το κρατος εχει υπηκοους γιατι ΟΙ ΙΔΙΟΙ επιλεγουν να μην ειναι πολιτες. Γιατι ο πολιτης εχει υποχρεωσεις ενω ο υπηκοος μονο δικαιωματα και απαιτησεις. Ο πολιτης αναλαμβανει ευθυνες παιρνει πρωτοβουλιες, συμμετεχει σε οτι τον αφορα, ο υπηκοος κανει οτι του πουν και το ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ειναι να βριζει και να κατηγορει. Απο ΜΑΚΡΙΑ παντα και 99% τσαμπατζης.

    Ειπαμε: ΜΠΑΜΠΟΥΙΝΟΣ

  8. Ο/Η Savvi λέει:

    Εγώ δεν ασχολήθηκα καθόλου με το θέμα αλλά σήμερα είδα το video στο youtube με τα greeklish του Τσίπρα και έχω πεθάνει στα γέλια χαχαχαχαχα είναι θεούλης… Ο άνθρωπος τώρα τρόλαρε τον Ομπάμα ή τον Ελληνικό λαό; Δεν έχω καταλάβει ακόμα. Το ότι είναι αστείος πρέπει να του το αναγνωρίσουμε (ακόμα κλαίω).

    Θα συμφωνήσω με τον Αγησίλαο.

  9. Ο/Η The Snitch λέει:

    @ ΧΑΡΗΣ
    317 ειναι το χρεος. Τα αλλα ειναι ιδιωτικο χρεος (πολιτων προς τραπεζες και δημοσιο κυρια).
    Δε μας πετανε γιατι οι Αμερικανοι μας εχουν ως αναχωμα λογω θεσης. Γι αυτο αλλωστε και μας εσωσαν επι ΜΠΑΡΟΥΦΑΚΗ, ο Λιου ντε ο κακος..
    Αμα παντα σου φταινε οι αλλοι και νομιζεις οτι η καμπουρα σου ειναι προτυπο ομορφιας, μεχρι εκει μπορεις να σκεφτεις. Μονο συνωμοσιες και ραδιουργιες εις βαρος σου που εχουν σκοπο να σου παρουν την αμετρητη περιουσια σου και τον απιθανο νεο-πολιτισμο σου. Ποτε δε φταις εσυ, αυτο θα ειχε προυποθεση οτι αναγνωριζεις τα λαθη σου και δουλευεις να τα διορθωσεις. Για να κανεις το πρωτο πρεπει να εχεις μια στοιχειωδη γνωση περαν του λυκειου. Για να κανεις το δευτερο απαιτει να στρωσεις το κολο σου να δουλεψεις και να μην εισαι μονο κριτικαρχης του φραπογαλου.
    Εδω εχεις 36% πρωτη φορα. Πως το βλεπεις?

  10. Ο/Η The Snitch λέει:

    @ Savvi
    Γιατι εχει καταλαβει αυτος? Αυτος νομιζει οτι ΟΛΑ πηγαν καλα και οτι αυτος ειναι ο σωστος τροπος συμπεριφορας.Να εισαι και να φερεσαι σα το γυφτουλα δηλαδη ειναι απολυτα φυσιολογικο.
    Τι ψαχνεις τωρα? Παιδεια στους καταληψιες? Αμα ηθελαν να την αποκτησουν θα εκαναν μαθημα οχι καταληψεις..Με αποφοιτους γενικου λυκειου εχεις να κανεις που σε μερικους τους εδωσαν- αργα τη νυχτα- πτυχια μετα απο 15-20 χρονια ‘σπουδων’.

  11. Ο/Η Warlock1924 λέει:

    ‘’ I would like to make a toast’’ ειπε ο Ομπαμα
    ‘’τυρι , ζαμπον , μπεηκον, τυροσαλατα ‘’ ειπε ο Αλεξης στο γκαρσονι και απορησε γιατι είναι ολοι ορθιοι !!

    μαγκες δεν υπηρχε αυτο το διημερο της επισκεψης Ομπαμα…θα ειναι πηγη εμπνευσης τρολαρισματος για τουλαχιστον 2 αιωνες..

    ρε Μπαν ακομα γελαω με αυτη τη φωτο…για να μην κλαψω…
    καπως ετσι ειναι κ στο δημοσιο…πληρωνεις 7 για δουλεια που μπορει να κανει ενας…τι μπανανια ειμαστε ρε γμτ..οχι οτι περιμεναμε τον στραβοχυμενο Τσιπρα για να το καταλαβουμε..απλα αυτος και το συναφι του το κανουν ξεκαθαρο και στους τυφλους πλεον..

  12. Ο/Η ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ λέει:

    Από το Internet

    Η αυτο-ταπείνωση του Τσίπρα, είναι ταπείνωση της Ελλάδας

    Ο Αλέξης Τσίπρας όταν πήγαινε σχολείο, προφανώς στο μάθημα της Γεωγραφίας έκανε κοπάνες. Έχασε πολλά μαθήματα αγγλικών λόγω καταλήψεων, όσο για τα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο, μάλλον ήταν πολύ πρωινές ώρες και τον έπαιρνε ο ύπνος. Αλλά οι καλοί τρόποι, δεν είναι κάτι που διδάσκεται στο σχολείο ή στο Πανεπιστήμιο – είναι ένα «μάθημα» που το «διδάσκεσαι» σπίτι σου. Και προφανώς (και) εκεί έκανε κοπάνα…
    Δικαίωμα στην αυτοταπείνωση, έχει ο κάθε άνθρωπος. Μπορείς να βγαίνεις, να πίνεις, να κάνεις χαζομάρες, να σέρνεσαι στα πατώματα, να γελάς με τους φίλους σου ή να γελάει ο κόσμος μαζί σου και να μην τρέχει μία, να χύνεσαι σε έναν καναπέ και να είσαι «μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας» . Έτσι γουστάρεις – έτσι κάνεις και σ’ όποιον αρέσει. Αυτό βέβαια, αν είσαι διακοπές ή βόλτα με την παρέα, αν είσαι πενταήμερη ή αράζεις σε ένα σπίτι συμφοιτητή. Όταν όμως εκπροσωπείς μια ολόκληρη χώρα, όταν είσαι ο Πρωθυπουργός των Ελλήνων και όταν η χώρα σου βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής ή στη μπούκα, οφείλεις να είσαι τύπος και υπογραμμός. Να είσαι αξιοπρεπής και καθωσπρέπει. Να είσαι «Κύριος» και να σέβεσαι τον προσκεκλημένο σου, πόσω μάλλον αν αυτός ο άνθρωπος είναι Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ακόμα κι αν μετράει μέρες στην Προεδρία, ακόμα κι αν η επίσκεψή του, μετά την εκλογή Τραμπ, δεν σημαίνει και πολλά πράγματα.
    Ο Αλέξης Τσίπρας δεν σεβάστηκε ούτε τον θεσμικό του ρόλο, ούτε τον καλεσμένο του. Προφανώς βαριόταν να πάει στο αεροδρόμιο να υποδεχθεί τον Μπαράκ Ομπάμα και έστειλε τον Πάνο Καμμένο, τον άνθρωπο που έτρεξε στο αεροδρόμιο με την ίδια ταχύτητα, που είχε σπεύσει να συγχαρεί τον Ντόναλντ Τραμπ για την εκλογή του (αυτός και ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ήταν οι δυο πιονέροι…) Εντάξει, προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα φορέσει γραβάτα για κανέναν λόγο, ούτε καν για τον Ομπάμα και αυτό είναι σεβαστό. Αλλά προφανώς είναι ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει ούτε καν ότι πρέπει να κουμπώνει το σακάκι όταν σηκώνεται, όπως δεν γνωρίζει ότι πρέπει να σηκώνεται όταν κάποιος κάνει μια πρόποση και ότι το «toast» δεν είναι με ζαμπόν και τυρί.
    Αλλά εντάξει, το έχουμε καταλάβει ότι τα Αγγλικά δεν είναι το φόρτε του Πρωθυπουργού, οπότε το «toast» είναι ξένο στ’ αυτιά του. Και πιθανότατα μιλάει σαν το Διονύση Παπαγιαννόπουλο και παριστάνει τον «Θείο από την Αμερική» όταν μιλάει ελληνικά, κάπως σαν να μιλάει greeklish, με αμερικανική προφορά σε ελληνικές λέξεις, διότι ίσως κάνει ταχύρρυθμα αγγλικά και του έχει μείνει η προφορά από την υπερπροσπάθεια. Αλλά το να μιλάς στον ενικό στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, σαν να είναι σειρούλα σου στο στρατό, όχι σε κατ’ ιδίαν συζήτηση αλλά μπροστά σε εκατομμύρια κόσμο που παρακολουθεί από την τηλεόραση, το λες από «απρέπεια», μέχρι «τζάμπα μαγκιά». Μόνο που η πραγματική «μαγκιά», δεν φαίνεται από τον ενικό, αλλά από τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι σε έναν καλεσμένο. Και σίγουρα «μαγκιά» δεν είναι σε καμία περίπτωση να χύνεσαι στον καναπέ την ώρα που μιλάει ο Ομπάμα ή να ψιλο-χασμουριέσαι – ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνεις «γρι», ακόμα κι αν βαριέσαι όλες αυτές τις τυπικούρες, παριστάνεις ότι ενδιαφέρεσαι. Κι ότι καταλαβαίνεις τι λέει. Τον κοιτάζεις στα μάτια, κουνάς το κεφάλι, χαμογελάς, του δείχνεις ότι είναι σημαντικός κι ότι η επίσκεψή του είναι κάτι που τιμάει εσένα και τη χώρα σου.
    Δεν είναι όλα τα παραπάνω το πρώτο «φάουλ» του Πρωθυπουργού και πιθανότατα δεν θα είναι το τελευταίο. Είναι ένα ακόμα δείγμα ενός ανθρώπου που δεν έχει τρόπους, που δεν ξέρει πώς να φερθεί, που θεωρεί την ευγένεια «δεξιά συμπεριφορά» από την οποία προσπαθεί να παίρνει απόσταση όποτε μπορεί. Που ντύνεται, κάθεται και φέρεται ως Πρωθυπουργός, με τον ίδιο τρόπο και ντυνόταν, καθόταν και φερόταν στο 15μελές του σχολείου. Που «ξεχνάει» ότι εκπροσωπεί μια ολόκληρη χώρα κι όχι μια φοιτητική παράταξη ή τον Συνασπισμό του 3%, τότε που φώναζε «φονιάδες των λαών – Αμερικάνοι». Τώρα τους υποδέχεται τους «φονιάδες των λαών», συνομιλεί μαζί τους και ζητά τη συνδρομή τους στο πρόβλημα του χρέους. Που δεν έχει καν κοντά του μερικούς συνεργάτες ή στελέχη που να τον βοηθήσουν, να του πουν πώς είναι το πρωτόκολλο, πώς είναι οι κανόνες ευπρεπούς συμπεριφοράς. Στη Βενεζουέλα, στην Κούβα ή σε παρόμοιες «δημοκρατικές δυνάμεις», όλο αυτό το σκηνικό αγένειας, αδιαφορίας και βαρεμάρας, μπορεί να ήταν ακόμα και πολιτική στάση, μια κάποιου είδους δήλωση, ένας τρόπος να περάσεις μηνύματα. Αλλά στην Ελλάδα που ανήκει στην Ευρώπη, στη «δυτική» και μνημονιακή Ελλάδα, όλο αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς, είναι από αστείο μέχρι επικίνδυνο.

  13. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Όλους : Στο δείπνο έπρεπε να δείτε τι γινόταν. Να μιλάνε οι ξένοι, κι οι δικοί μας να ασχολούνται με τα κινητά τους που τα είχαν στα πόδια τους για να μην φαίνεται. Ούτε ένας δεν έκανε κάποιο σχόλιο ή μια έξυπνη πρόταση για συζήτηση. ΑΙΣΧΟΣ

  14. Ο/Η The Snitch λέει:

    @ Stevie
    1) Για να κανει καποιος ενα σχολιο η μια κουβεντα πρεπει και να εχει να πει κατι αλλα και να ειναι προετοιμασμενος. Σε State dinner πας, οχι για σουβλακια στο μπαμπη με το κολλητο σου. ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ οτι σε τετοια γευματα, οπως και σε εργασιας, εχεις μια ατζεντα (τουλαχιστον ως οργανισμος) γι αυτο αναλογα και υπαρχει και η αντιστοιχηση των προσωπων στο seating των τραπεζιων: δε θα βαλεις ποτε ενα στρατιωτικο να κατσει σε ενα τραπεζι γιατρων κλπ. Ξερω αυτα ειναι ανωτερα μαθηματικα για πολλους..εμεις ως πρωτη φορα βγαλαμε τις γραβατες και ΚΑΤΣΙΚΩΘΗΚΑΜΕ στο τραπεζι να ΦΑΜΕ. Γι αυτο δεν μαζευτηκαμε? Τι? Οχι? Και μου πε η pigeon βαλε κατι στο στομα σου…

    2) Οπως ξερεις ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ που εκανε ενα σχολιο ηταν ο Μιχαλος ο οποιος ειπε το ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ στον Ομπαμα να ερθει το Σεπτεμβριο στην Ελλαδα. ΟΥΑΟΥ που ελεγε και μια αλλη- αναλογα βλαμμενη- ψυχη.Τρομερη πρωτοτυπια!!

    ΟΛΟΙ οι αλλοι ειχαν ΕΝΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ πραγμα στην ατζεντα τους: να βγαλουν φωτο με τον Ομπαμα. Εκει τελειωνε και η ‘δραση’ τους με την ευκαιρεια της επισκεψης του POTUS στην Ελλαδα!!!

    Οπως ξερεις ο Ωνασης πηγαινε ΠΑΝΤΑ φαγωμενος στα γευματα για 2 λογους: α) δεν ηθελε να δειξει οτι πειναει και β) απο κομπλεξ κοροιδευε αυτους που επεφταν με τα μουτρα στο φαγητο- σα το βλακα που μονο τα μαχαιροπηρουνα ορθια δε κραταγε να τον σερβιρουν..
    Επισης- για οποιον δεν γνωριζει- σε ολα τα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ dinner (ποσο μαλλον ΤΕΤΟΙΟΥ επιπεδου state dinner ) δε πας ΠΟΤΕ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ νηστικος. Θα φας λιγο μονο και μονο για το εθιμοτυπικο, πιο πολυ θα δοκιμασεις
    Οπως επισης ειδες στην ομιλια ηταν ολο το υπουργικο συμβουλιο και αρκετοι – αν οχι σχεδον ολοι- οι οικονομικοι παραγωντες της χωρας. Φυσικα ΟΥΔΕΜΙΑ κινηση ειχε οργανωθει για μετα την ομιλια με ολους αυτους και μολις τελειωσε ο POTUS απλα το διαλυσαμε ησυχως. Ελα μωρε τωρα το- καθε- Βαρδη τον ‘εχουμε’ οποτε θελουμε πιατο, εδω ‘ειχαμε’ τον Ομπαμα. Σιγα τωρα μη κατσουμε να κανουμε και καμμια δουλεια. Αντε και πηγε 3 και η ωρα, να φαμε κανα κοψιδι να ‘ερθουμε’ γιατι αυριο πρεπει να τρεχουμε παλι στις πορειες.Διαβολοβδομαδα..

  15. Ο/Η bandog λέει:

    τομ

    common sense is not so common (in greece) .

    ζουμε στη χωρα που εχει καταρευσει η οικοδομη , εμειναν χωρις μεροκαματο χιλιαδες οικοδομοι, σοφατζηδες, ελαιοχρωματιστες, σιδεραδες, αλουμιναδες, τζαμαδες κλπ και δεν εχει απολυθει (εστω μεταταχθει βρε αδερφε) ενας υπαλληλος πολεοδομιας !!!!

    δλδ 1.000 ειχε αναγκη η υπηρεσια οταν χτιζονταν 10 πολυκατοικιες την εβδομαδα, 1.000 εχει αναγκη και τωρα που χτιζεται ενας οροφος το εξαμηνο….

    στην καλαματα εδω και 5 χρονια δεν εχουμε τρενο αλλα εχουμε υπαλληλους ΟΣΕ !

    και το σουπερ επιχειρημα : ” μα εχουν οικογενειες και παιδακια , να τους διωξουμε?”

    οχι. να τους κρατησουμε. να τους πληρωνω εγω με 29% εφορια +100% προκαταβολη , τελος επιτηδευματος (αυτο παλι , να πληρωνεις απλα επειδη ξερεις μια τεχνη και την ασκεις !!!) , ενφια κλπ κλπ

    ρε φιλε αστα να πανε στο διαολο…

    ζουμε στη χωρα που η ΔΩΔΩΝΗ ηταν ΔΕΚΟ !!!!!!!!!!!!!!!
    (δλδ ανταγωνιστρια της ΦΑΓΕ , η οποια αναρωτιομαστε γιατι σηκωθηκε και εφυγε και πηγε την παραγωγη στο λουξεμβουργο)

    δλδ εισαι ελληνικο κρατος , δεν εχεις περιουσιολογιο, κτηματολογιο , ενα αποδοτικο φορολογικο συστημα κλπ αλλα η εννοια σου ειναι να φτιαχνεις φετα ……..

    ρε φωτια απο τη γαυδο μεχρι τον εβρο μη μεινει τιποτα.
    μπας και φυτρωσει τιποτε νεο και καλυτερο στα αποκαϊδια……

  16. Ο/Η Κάρολος λέει:

    Ή αγωγή με ισχυρά ψυχοφάρμακα, ή Xanax με τις χούφτες είναι η πιθανότερη εξήγηση.

    Ο θείος ΑΙ6 έφερε τσικουλάτες από το Αμέρικα. Έχει ξεχάσει λίγο τα Ελληνικούλια, αλλά τι τα θες;

    Τον Ομπάμα μετά την ομιλία του, τον ψήφιζα άνετα για πρωθυπουργό της Ελλάδας.

  17. Ο/Η The Snitch λέει:

    @ Bandog
    Το 2008 οταν αρχισε η κριση το UK ειχε (συνολο) 6,33εκκ δημοσιους υπαλληλους. Τον Ιουνιο του 2016 ειχε 5,33εκκ δηλαδη σχεδον 20% ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ.
    Χωρις φυσικα να κλεινουν υπηρεσιες οπως τα τρενα στη καλαματα η πολεοδομιες σε μια χωρα που η οικοδομη εχει πεθανει σχεδον μια δεκαετια.
    Σωστο μεν αυτο αλλα ποιος θα βαλει τη σφραγιδα στο τριτο, την υπογραφη στο πρωτο, τη εγκριση στο τεταρτο για να παει στο ταμειο στο δευτερο να πληρωσει και να ΞΑΝΑ-παει στο τριτο να παρει το ‘χαρτι’ του?
    Δε θες καμμια δεκαρια γι αυτη τη δουλεια? Δε θες και αλλους τοσους να κανουν τα ‘ρεπα’ και αλλους τοσους να φτιαχνουν τα φραπογαλα?
    Η μηπως εχεις παει σε ΜΙΑ υπηρεσια εσυ και ειναι ολοι στη θεση τους? Οι μισοι και βαλε ΜΟΝΙΜΑ απουσιαζουν. Τις νορμαλ μερες. Γιατι κατι Παρασκευες κατο Δευτερες κατι παραμονες εορτων και κατι καλοκαιρινες σαιζον αν πετυχεις πανω απο εναν (ισα ισα να ανοιγει τη πορτα το πρωι) ειναι θαυμα.

    Το πιο τρανο παραδειγμα ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΩΝ ειναι αλλωστε η αδεια του γηπεδου της ΑΕΚ. Εχει παει 3+ χρονια η ιστορια και θυμιζω τα εξης: ο χωρος ειναι ιδιοκτητος (οχι οπως ο βοτανικος π.χ) και στο χωρο υπηρχε ΗΔΗ γηπεδο. Δε πας να κανεις κατι εξωπραγματικο δηλαδη αλλα ακριβως το ιδιο- προσαρμοσμενο φυσικα στις σημερινες αναγκες και οχι του 1930.

    Μελετες, επιτροπες, ΜΠΕ-ΜΠΑ-ΜΠΟΥ-ΜΠΙ, υπουργεια, δημοι, περιφερειες, σκουπιδιαρηδες, οικολογοι, γκει-ποδηλατες, ο συλλογος προστασιας της καρετα καρετα, ο συλλογος φιλων Νταλαρα και οτι αλλο θες ειναι ‘αρμοδιο’ για να γινει ενα γηπεδο. Δηλαδη ενα κομματι χλοοταπητας με θεσεις γυρω γυρω και αντε 3 μαγαζια και 5 parking.
    Αμα δεν εχεις να μαζεψεις ολο αυτο το σφραγιδομανι και τη χαρτουρα ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ολοι αυτοι? Καπως πρεπει να δειξουν οτι παραγουν ‘εργο’ τρομαρα τους..

    Ξαναθυμιζω: Το Emirates εγκριθηκε σε 10 (δεκα) μηνες απο το συμβουλιο του Islington, μιλαμε για το – με ΔΙΑΦΟΡΑ- καλυτερο γηπεδο στο νησι και ισως στη Ευρωπη χωρις να εχω παει στα γηπεδα της Γερμανιας. ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ facilities και δε μιλαω μονο για τις σουιτες αλλα για ολο το project, πραγματικο στολιδι χωρις υπερβολη καμμια. Αναλογα το mail stand που εγινε στο Anfield εγκριθηκε ΟΛΟ απο το δημο του Liverpool σε 3 μηνες και κατασκευαστηκε σε ενα τετραμηνο (Μαιος-Σεπτεμβριος) και ειναι εξισου τεραστιο εργο μιας και γκρεμισαν ΟΛΟ το παλιο stand και εφτιαξαν ΝΕΟ με εξτρα 8500 θεσεις, σουιτες, εστιατορια, μπαρ κλπ.
    Οχι εκει δεν καθωνται να σου βγαλουν το λαδι με εμπορικες χρησεις και λοιπες αηδιες μιας και θεωρουν ΛΟΓΙΚΟΤΑΤΟ μια εταιρεια να κανει ΕΜΠΟΡΙΟ και να δινει παραλληλα εκτος θεαμα, ασφαλεια, υπηρεσιες στο κοσμο, νεες δουλειες και φυσικα ΕΣΟΔΑ σε ολους..

  18. Ο/Η bandog λέει:

    λοιπον 2-3 παραδειγματακια απο τη γειτονικη ιταλια , πριν 16 χρονια παρακαλω.

    πηγα να βγαλω αδεια παραμονης . περα απο την ταλαιπωρια της ουρας και της αναμονης λογω του μεγαλου πληθους αιτουντων , η διαδικασια ηταν εξαιρετικα απλοποιημενη και κατανοητη και εγινε απο εναν υπαλληλο.

    πηγα να βγαλω μηνιαια καρτα για λεωφορεια.
    δεν χρειαστηκε φωτογραφια. μου εβγαλαν εκει με μια συσκευη σαν πιστολι η οποια εκανε θερμικη εκτυπωση πανω στην πλαστικη καρτα απεριοριστων διαδρομων !

    πηγα να βγαλω ταυτοτητα ιταλικη σε μια υπηρεσια του δημου μαζι με την κοπελα μου.
    η διαδικασια και για τα δυο ατομα δεν κρατησε πανω απο 10 λεπτα και κοστισε 10.000 λιρες (δλδ 5.42€) παραβολο για καθε ταυτοτητα.
    καθισαμε σε ενα γραφειο και μας εξυπηρετησε ενας υπαλληλος.

    πηγα στο αντιστοιχο ΙΚΑ να βγαλω βιβλιαριο υγειας.
    επισης η διαδικασια κρατησε 5 λεπτα . δεν σηκωθηκα απο την καρεκλα του γραφειου που καθησα για την εγγραφη. ολα τα εκανε η υπαλληλος . φωτοτυπιες, υπογραφες κλπ.
    μου εδωσαν το βιβλιαριο (στην ουσια μια καρτα που χωραει στο πορτοφολι καθως τα παντα γινονται ηλεκτρονικα) στο οποιο αναγραφονταν τα στοιχεια μου και ενας αποκλειστικος γενικος ιατρος της περιοχης μου τον οποιο επελεγα εγω. οποτε αρρωσταινα πηγαινα αποκλειστικα σε αυτον χωρις να πληρωσω ενω ειχα συμμετοχη στα φαρμακα.
    ομως στα εξωτερικα ιατρεια του νοσοκομειου πληρωνα εως και 20 ευρω αναλογα την επισκεψη και την ειδικοτητα !
    κατι που θεωρω σωστο και αυτονοητο …

    μια μερα χτυπησε το κουδουνι. μου εφεραν εναν ετησιο λογαριασμο για την RAI υψους 90 ευρω για ολο το ετος. εκει το χαρατσι για την κρατικη τηλεοραση δεν ερχεται με τη ΔΕΗ οπως στο τζατζικισταν αλλα με υπαλληλο που πιστοποιει την υπαρξη της τηλεορασης στο χωρο . αν δεν διαθετεις συσκευη τηλεορασης απαλλασεσαι απο το τελος δημοσιας τηλεορασης !!!
    συνηθως ομως αν το αρνηθεις μπορει να σκασει ελεγχος απο τη δημοτικη αστυνομια και να βεβαιωσει προστιμο αν διαπιστωσει την υπαρξη τηλεορασης ή συσκευης αναπαραγωγης τηλεοπτικου σηματος !

    τα πανεπιστημια ειναι δημοσια αλλα τα πληρωνεις. απλα τα διδακτρα καθοριζονται με κλιμακα βασει οικονομικης καταστασης. οι πιο φτωχοι της κλιμακας οχι μονο δεν πληρωνουν αλλα παιρνουν επιστροφη και δωρεαν σιτιση ή και δωματιο φυσικα τα πανεπιστημια ειναι πεντακαθαρα και οταν γινονται φοιτητικες εκλογες υπαρχει συγκεκριμενος χωρος αναρτησης αφισσων των παραταξεων οι οποιες ειναι το πολυ μεγεθους Α3…

    εκει ειδα για πρωτη φορα ψηφιακους μετρητες ΔΕΗ ενω τα συμβολαια γκαζιου και ρευματος μπορουν να γινουν τηλεφωνικα (και αυτοματα με αναγνωριση φωνης απο το συστημα!) , τα συμβολαια στελνονται ταχυδρομικα με το λογαριασμο της εγγυησης , τα υπογραφεις , τα στελνεις πισω με χρεωση της εταιρειας και σου επιστρεφεται αντιτυπο με τον πρωτο λογαριασμο !

    στα τρενα και τα λεωφορεια (που δεν γνωριζω αν ειναι ιδιωτικα ή δημοσια) υπαρχει τρομερη ποιοτητα υπηρεσιων και τηρησης χρονων καθως και υψηλου επιπεδου επαγγελματισμος και ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΙΑ εμφανισης με στολη σε ολους !!!

    οι υπερσυγχρονοι δρομοι ειχαν ελαχιστα διοδια (ο ανκονα-περουζια με τα περιπου 30 τουνελ που κανουν το περασμα απο τα απενινα ορη μαι ευθεια δεν ειχε καθολου) και η χρεωση τους γινοταν αναλογα με την απσοταση που εκανες και η πληρωμη τους γινοταν με την εξοδο απο τον δρομο και οχι με την εισοδο σε αυτον !

    αυτα τα λιγα απο τα πολλα που ειδα σε ενα κρατος ακριβως διπλα μας και σε ενα λαο που υποτιθεται οτι ειμαστε “ουνα ρατσα”…

    το αστειο ειναι οτι γερμανοι και λοιποι βορειοευρωπαιοι , χλευαζαν τους ιταλους ως καθυστερημενους τεχνολογικα και κοινωνικα….

    θεωρω τεραστιο μαθημα για εναν ελληνα να ζησει λιγο στο εξωτερικο.
    θα επρεπε να επιβαλλεται “εξορια” ενος ετους τουλαχιστον σε ολους τους νεους.

    η βασικη μου απορια απο τη ζωη μου στο εξωτερικο ηταν :
    “μα καλα , οι πολιτικοι μας εχουν σπουδασει και ζησει στο εξωτερικο. πως γινεται να μην εχουν επιδιωξει να φερουν εστω το 1% αυτου στην ελλαδα?”

    ΥΓ: και κατι για την αξια του παραδειγματος.

    σαν ψευτομαγκας ελληνοβλαχος 20 ετων , καθισα σε ενα παγκακι στην περουτζια , εβγαλα απο την τσεπη μια τσιχλα να φαω και πεταξα κατω το χαρτακι.

    ενα καλοντυμενο γραφικο γεροντακι με το γιλεκακι του , την γραβατα , το καπελακι και το μπαστουνι του , εσκυψε , πηρε το χαρτακι που πεταξα και το πεταξε σε εναν καδο 5 μετρα πιο περα χωρις να με κοιταξει ή να μου πει κατι.

    αισθανθηκα τοση ντροπη , που εχουν περασει 18 χρονια και δεν εχω πεταξει στο δρομο ουτε κλωστη ….

    βεβαια για να νιωσεις την ντροπη που θα σε αλλαξει σε κατι καλυτερο χρειαζεται να εχεις αντιληψη και φυσικα φιλοτιμο.

    ακους αλεξη????