ΑΕΚ – Παναθηναϊκός

Ήταν το ευκολότερο (θεωρητικά) παιχνίδι από οσα έπαιξε η ΑΕΚ στα play-offs, και από οσα απομένουν.

Ο παναθηναϊκός είχε τόσες πολλές απουσίες, που ο Μαρίνος κουβάλησε μέχρι και τους κηπουρούς της Παιανίας για να βγάλει 18άδα, ποδοσφαιριστές που μόλις σήμερα μάθαμε πως έχει στο ρόστερ του.

Φυσικά έλειπε ο πιο σημαντικός παίκτης τους, ο Μπέργκ. Ο οποίος δεν είναι μόνο ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, αλλά ένας προπονητής εντός αγωνιστικού χώρου. Χωρίς το Μπεργκ οι υπόλοιποι απλά δεν υπάρχουν.

Η ΑΕΚ από την άλλη ήτανε πλήρης, χωρίς τραυματίες (πλήν του γνωστού Λαμπρόπουλου και του φευγάτου Αραβίδη), με τους επίσης φευγάτους Βάργκας και Πατίτο στην εξέδρα. Περίμενες λοιπόν πως ο προπονητής θα ξεκινήσει με ότι καλύτερο διαθέτει, για να καθαρίσει το ματς και να αράξει. Διότι μ’αυτόν τον παναθηναϊκό το παιχνίδι θα τελείωνε την στιγμή που θα έβαζες το πρώτο γκολ. Περίμενες πως η ομάδα θα φορτσάρει στο πρώτο ημίχρονο οσο υπάρχουν αντοχές, και θα κάνει συντήρηση στο δεύτερο.

Βέβαια λογική και Χιμένεθ πολλές φορές δε συναντώνται στα παιχνίδια, ειδικά στα κρίσιμα. Το ίδιο συνέβη και απόψε. Επέλεξε να ξεκινήσει με ότι πιο βαρύ διέθετε. Αλμέιδα, Μπακασέτας, Μάνταλος, Γαλανόπουλος, Σιμόες, Γιόχανσον, Μπακάκης, Βράνιες+Τσιγκρίνσκι και Ντίντακ, με τέρμα τον Ανέστη.

Άφησε στον πάγκο Λάζαρο και Αραούχο, ενώ περίμενες πως θα γινόταν το αντίθετο και θα τους έβγαζε μετά.

Στο πρώτο ημίχρονο λοιπόν δεν κάναμε ούτε υποψία φάσης. Ο Αλμέιδα έβγαινε συνεχώς off-side (2-3 φορές υποδείχθηκε λανθασμένα), ο Μπακασέτας στα άκρα ήταν ο γνωστός που βλέπουμε όλη τη χρονιά (αδυναμία αντίληψης των φάσεων, μια ταχύτητα κάτω από το φυσιολογικό, αδυναμία συνεργασίας με τους υπόλοιπους κτλ), ο Μάνταλος ήταν ο γνωστός ανούσιος soft παίκτης απ’τον οποίο (υποτίθεται πως) περιμένεις να πάρει πρωτοβουλίες (sic) και να βοηθήσει στην ανάπτυξη. Ποια ανάπτυξη?

Μέχρι και αριστερό εξτρέμ είδα τον Αλμέιδα μπας και ακουμπήσει μπάλα.

Ο μόνος που φαινόταν ήταν ο Γαλανόπουλος που έτρεχε πάνω-κάτω, αλλά δε μπορείς να στηρίζεσαι στον άπειρο Γαλανόπουλο για να κάνει όλη τη δουλειά. Διότι οι υπόλοιποι απλά δεν υπήρχαν (δημιουργικά πάντα).

Απέναντι σε έναν παναθηναϊκό που όποτε περνούσαν το κέντρο άνοιγαν σαμπάνιες, δεν κάναμε καμία ευκαιρία εκτός από 2 αδύναμα (και εκτός στόχου) σούτ του Γιόχανσον. Η διαφορά αυτού του παίκτη πέρυσι με φέτος είναι χαώδης. Είναι ο ίδιος που έβαλε 5 γκολ σε 2 μήνες με την διαχείριση του Gus? Μήπως το καλοκαίρι μας ήρθε κανας δίδυμος αδερφός του ξερωγώ? Η μέρα με τη νύχτα σε όλα.

Τέτοιο δώρο φαντάζομαι πως ούτε ο ίδιος ο Μαρίνος το περίμενε. Τα πιο εύκολα 45’ της χρονιάς, την ώρα που έπαιζε με βασικούς τον Βλαχοδήμο (όχι το τέρμα, τον άλλον) το παιδί-μπαλαντέρ Κλωναρίδη και κάποιο παλτό που τους φόρεσαν ονόματι Γκιγιέρμο Μολίνς.

Μια ΑΕΚ ξεψυχισμένη, δειλή, άτολμη. Που ακόμα και στα φάουλ που εκτελούσαν γύριζαν τη μπάλα πίσω αντί να κλείσουν τον παναθηναϊκό στα καρέ του. Υποτίθεται πως γι’αυτό έβαλε τον Αλμέιδα, μπας και πάρει καμιά κεφαλιά.. Οι παίκτες έχαναν την ισορροπία και γλιστρούσαν συνεχώς διότι στο μεταξύ άρχισε και να βρέχει, πράγμα που δυσκόλευε εμάς που θέλαμε να δημιουργήσουμε και διευκόλυνε αυτόν που προσπαθούσε να φύγει χωρίς να χάσει. Με κάτι μπαλιές στα περιστέρια που ελεγχόταν εύκολα από τον Κουτρουμπή και τον Μολέδο.

Η πρώτη ευκαιρία μας έγινε στο 40’ από μια κεφαλιά του Μάνταλου.

Στο Β’ ημίχρονο ξεκίνησαν οι ίδιοι και συνεχίστηκε το ίδιο τέμπο, μέχρι που ξύπνησε ο Μανόλο και γύρω στο ’60 έριξε τον Αραούχο και το Λάζαρο βγάζοντας τον Μπακασέτα και τον Αλμέιδα (που λίγο πριν είχε χάσει μια ευκαιρία σε κενή εστία).

(Αν άκουσα καλά ο Αλμέιδα πρέπει να γουχαϊστηκε όταν έβγαινε. Καιρός ήταν..)

Αυτό ήταν το σχέδιο λοιπόν. Να τρέξει τον αντίπαλο και αφού του κρεμάσει η γλώσσα να ρίξει μέσα τους δυο πιο γρήγορους παίκτες που διαθέτει, μπας και γίνει τίποτα.

Όμως όταν φτάνεις στο ’60 και είσαι 0-0 χωρίς φάσεις, ο αντίπαλος αρχίζει σιγά σιγά και το πιστεύει πως θα σου πάρει το βαθμό, αρχίζει το άγχος και η κούραση να καταβάλλουν και τους δικούς σου παίκτες. Παρόλο που η ΑΕΚ είχε την κατοχή και προσπαθούσε να δημιουργήσει, δεν κατάφερνε να φτιάξει επικίνδυνες καταστάσεις. Ο Αραούχο εδώ και καιρό εκτός φόρμας, και ο Λάζαρος με το Μπακάκη δε μπορούν να συνεργαστούν όπως με το Γκάλο.

Έτσι περνούσε η ωρα και έπρεπε να φτάσουμε στο ’85 για να βάλουμε γκολ με ωραίο σούτ του Λάζαρου, το οποίο έφτασε και περίσσεψε για να πάρουμε τη νίκη.

Όπως έγραψα πιο πάνω με αυτόν τον παναθηναϊκό μόλις έβαζες το γκολ θα τελείωνε το παιχνίδι, διότι δεν είχε τρόπο αντίδρασης.

Κακώς άφησε την ομάδα να βολοδέρνει μέχρι το ’60 που έκανε τις αλλαγές. Ο Αλμέιδα δεν έχει παίξει ποτέ για 60’. Το highlight της βραδιάς ήταν ένα ανάποδο ψαλίδι που έκανε από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής του παναθηναϊκού. Δεν ξέρω γιατί το έκανε σε κείνο το σημείο. Παίκτης που συνεχώς πονάει η μεσούλα του, κάνει πλακίτσα και παίζει με τα νεύρα μας..

Καταλαβαίνω πως ο Χιμένεθ προσπαθεί να κάνει συντήρηση δυνάμεων, αφού οι περισσότεροι παίκτες παίζουν στα όριά τους εδώ και καιρό. Ένα ρόστερ χαμηλών δυνατοτήτων κακοποιημένο, με προετοιμασία της πλάκας με τους σημαντικότερους παίκτες να έχουν αποκτηθεί την τελευταία στιγμή, και που στην πορεία έβγαλαν πολλά προβλήματα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εναλλακτικές και να παίζουν συνεχώς οι ίδιοι χωρίς ανάσα.

Όταν θέλεις να ξεκουράσεις παίκτες αλλά ταυτόχρονα τους χρειάζεσαι, τους βάζεις να σου καθαρίσουν το ματς και τους βγάζεις στο ημίχρονο για οικονομία δυνάμεων. Δεν αφήνεις την ομάδα να τη φάει το άγχος ως το ’85, διότι αυτό τη φθείρει ψυχολογικά. Είναι άλλο πράγμα να πας με ένα 2-0 στα αποδυτήρια και άλλο να κερδίσεις με την ψυχή στο στόμα και αφού τα έχεις δώσει όλα.

Σε 3 μέρες ξαναπαίζουμε εκτός έδρας.

Εχω μεγάλη περιέργεια να δω πώς θα παρουσιαστεί αυτό το συνοθύλευμα παικτών στη Λεωφόρο..

Post By Ο Παρατηρητής (72 Posts)

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

4 Responses to ΑΕΚ – Παναθηναϊκός

  1. Ο/Η The Snitch λέει:

    @ all
    Σημερα για να κανω το χατηρι της κορης μου, πηγα στο γηπεδο. Της το ειχα υποσχεθει οτι αφου δε πηγαμε στα ‘ντερμπυ’ θα παμε στα play ωχ.
    Που ηταν ΩΧ με κεφαλαια.
    Πιο πριν σπιτι εχω δει την επιστροφη της ομαδας μου στη φυσικη της θεση, δηλαδη στο CHL. 5 ομαδες ειμαστε με το τροπαιο ΜΟΝΙΜΑ στη τροπαιοθηκη μας: Ρεαλ-Μιλαν-Μπαρτσελωνα-Μπαγερν-Λιβερπουλ. Αυτα για να μη ξεχνιωμαστε και νομιζουν καποιοι οτι ειμαστε ολοι ισοι.
    Αφου εχει πεσει Η καζουρα με Λονδινο μιας και πρωτη φορα ο Βενγκερ μενει εκτος CHL εδω και 20 χρονια ξεκιναμε για το γηπεδο.

    Ψιλοαδειο μεχρι και οι μπαφοι οι μισοι ηταν. ΜΠΑΦΙΑΣΑΝΕ και αυτοι μαλλον.

    Παιδες πρεπει να ειναι το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΜΑΤΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ. Ενα κλωτσοσκουφι κανονικο με μηδεν ευκαιρειες, μια ενδεκαδα της ΑΕΚ που ηταν για γελια με χειροτερους ΜΑΚΡΑΝ το Μανταλο ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΒΡΙΖΕ ΑΠΟ ΤΟ 20 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΙΣΟ ΓΗΠΕΔΟ και αυτον το χαβαλε το Μπακακι (με γιωτα ειναι ουδετερο).
    Η ομαδα σε καθε ματς εφανιζεται και πιο χαλια απο το χαλια και μπραβο στο Μανωλη το μαγκα που θελει και rotation γιατι κουραζωνται τα παιδια.

    Ρε ΝΟΥΜΕΡΟ ειμαι 50 χρονων και εκανα ride 5.500 χλμ με μηχανη μεσα σε 9 μερες. Οκ την ακουσα, οκ κουραστηκα αλλα με μια μερα ξεκουραση-υπνο την αλλη μερα πηγα στο γραφειο και χτυπησα 12ωρο. Ποιος κουραστηκε το κερατο μου 25 χρονων παιδια ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ?

    Που το ειδες το ονειρο με 4 στην αμυνα και 3 αμυντικα χαφ να μαρκαρουν ΠΟΙΟΝ? Το κανενα? Αυτοι εκαναν παρτυ αμα περναγαν τη σεντρα και εσυ ειχες 6 παικτες αμυντικογενεις (7 με το τερμα) να κανουν ΤΙ? ΠΟΣΟ ΜΑΛΑΚΑΣ ΕΙΣΑΙ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ?

    Οτι ο Ουγκο επαιζε αριστερο εξτρεμ και σε 4-5 φασεις εβγαινε ο Γαλανοπουλος CF το αφηνω ασχολιαστο.

    Το οτι ο ΜΟΝΟΣ που ετρεχε και επαιζε μπαλλα: πασες με τη μια, τρεξιμο, οχι πουληματα, ηταν ο μικρος ΔΕ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.

    Ο Μανταλος ειναι ΓΙΑ ΠΟΥΛΗΜΑ. ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ? ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΤΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ ΣΤΟ ASCOT?

    Επεσε ΤΟ κραξιμο στον Αλμειδα. Αλλα πολυ μεγαλυτερο κραξιμο με ΠΟΛΛΕΣ βρισιες απο ΟΛΟ το γηπεδο στο παγκο που εβγαλε τον Γαλανοπουλο. Χρονια ειχα να ακουσω ΤΟΣΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΒΡΙΣΙΔΙ για δικο μας μελος της ομαδας.

    Ο Μανωλακης ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΣ. Αμα ο αλλος τον κρατησει απο καπριτσιο τοτε δε μπορω να πω κατι αλλο. Μονο ΤΥΦΛΟΣ πρεπει να εισαι να δεις με τι ΜΑΛΑΚΑ εχεις να κανεις.

    Οπως τελειωμενος ειμαι και εγω απο το γηπεδο.
    Δεν αντεχεται αυτο το πραγμα, δεν παιζεται με τιποτα. Ηθελα να φυγω απο το 20′, χασμουριωμουνα, δε αντεχα. Κανα 10λεπτο στο Β επαιζα στο κινητο δε κοιταξα καν, ρωταω τη μικρη και μου λεει συνεχισε δε χανεις τιποτα. Ειναι ΜΑΠΑ το ματς δε βλεπεται.. Κοριτσακι 17,5 χρονων να σου λεει αυτα..

    Μητσο (ξερεις εσυ) στο παιδικο παρτυ πιο πολυ αγωνια εχει. Τη γλυτωσες.

    ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΗ ΜΠΟΥΡΔΑ ΠΛΕΟΝ

  2. Ο/Η The Snitch λέει:

    Νομίζω η ομάδα παίζει πολύ καλά!

    Πώς παίζει η ΑΕΚ; Να μου εξηγήσει κάποιος. Ίσως έχω ξεχάσει το ποδόσφαιρο.

    Για τα δικά μου γούστα πιστεύω ότι παίξαμε απέναντι σε μια ομάδα που μαζί με την ΑΕΚ προσπαθεί να παίξει στρωτό ποδόσφαιρο.

    Είμαι πολύ υπερήφανος για τους παίκτες της ΑΕΚ. Ίσως κάποιοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν περισσότερο, αν κρίνω τις ερωτήσεις σας. Αλλά παίκτες όπως ο Μπακάκης, ο Κολοβέτσιος, ο Λαμπρόπουλος που μπορεί κάποιος να θεωρεί ότι είναι δεύτερου επιπέδου είναι πάντα εκεί να βοηθήσουν και προσωπικά είμαι περήφανος γι’ αυτούς.

    H ομαδα παιζει πολυ καλα, ισως να εχω ξεχασει το ποδοσφαιρο, ειμαι περηφανος για το Κολοβετσιο (γι αυτο τον εδιωξα απο τη πολυ… περηφανια)

    Μεγαλε, για να ξεχασεις κατι πρεπει πρωτα να το ξερεις. Εσυ ΜΥΡΩΔΙΑΣ εισουνα μια ζωη. Εισαι 5 μηνες στην ομαδα και δε ξερεις πως παιζει? Και αντε και δε ξερεις.
    ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ? Ακομη μαθαινεις την ομαδα το συστημα οτι κατσει?
    Ποιες επιλογες ρε καραμητρο? Ο Ιβιτς δηλαδη η ο Ουζουνιδης η ο Λεμονης εχουν περισσοτερες επιλογες? Ενα Μπισεσβαρ εχει ο ενας και ο αλλος παιζει με τους Ντα Κοστα τους Μποτοα και τους Ντε λα Μπεγια. Πλακα μας κανεις?
    Η νομιζεις οτι με σανο τρεφωμαστε ολοι?

    Αντε παγαινε ρε ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΕ που μου θες και τεχνικες αναλυσεις οταν ζοριζεσαι να χωρισεις 2 γαιδαρων κανονικα. Νουμερο που βρηκες τα αλλα νουμερα εκει μεσα και το παιζεις και γνωστης ΤΡΟΜΑΡΑ ΣΟΥ.

    Ο Poyet αυτα τα ματσακια τα καθαριζε στο 50 και εκανε πλακα μετα. Που σε ζορισε ο Κλωναριδης με το Κουτρουμπη να παρεις το ματς στο 85 με ενα σουτ απο το πουθενα. Αλλα βλεπεις στους αναλογους ΜΥΡΩΔΙΑΔΕΣ και μεσα στην ομαδα αλλα και στη κερκιδα, ο Gus δεν μας εδινε λεει θεαμα. Λες και ο καθε Gus θα μαθαινε στο Μανταλο να μη κολοσουρνεται και να κανει πανω απο ΜΙΑ σωστη πασα στα 5 λαθη…

    Νουμερα εκει μεσα που θα μας πειτε και απο μπαλλα.

    ΑΜΠΑΛΛΟΙ

  3. Ο/Η Ο Παρατηρητής λέει:

    Και γω αυτό θυμόμουν πως είναι το φυσιολογικό. Πρώτα καθαρίζεις το ματς και μετά κάθεσαι και κάνεις συντήρηση. Δεν σπαταλάς δυνάμεις 60-70′ για να κουραστεί ο.. Κλωναρίδης και μετά ρίχνεις τον απο μηχανής θεό να βάλει ένα γκολ απ’το πουθενά.
    Πραγματικά μεγαλοφυές το σχέδιο του Μανόλο, απορώ πώς δεν το σκέφτηκαν άλλοι προπονητές που κάνουν ακριβώς το αντίθετο.
    Μάλιστα το έχει επαναλάβει και την πάτησε πολλές φορές όπως προχτές με τον πανιώνιο, με τη μόνη διαφορά πως σήμερα του έκατσε ενα σούτ. Τελείως στην τύχη.
    Δε βάζει μυαλό με τίποτα λέμε. Επικίνδυνος

  4. Ο/Η Ο Παρατηρητής λέει:

    Κάτι που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι αυτό που μάθαμε για το συμβόλαιο του Πατίτο (1+1), με το οποίο είναι ουσιαστικά ελεύθερος και αδιάφορος.
    Όταν ξεκίνησε η χρονιά ήξερες οτι το καλοκαίρι πολλοί παίκτες μένουν ελεύθεροι, ανάμεσά τους και βασικοί στους οπoίους θα πρέπει να στηριχθείς για ενα καλό πλασάρισμα στα play-offs.
    Ο Βάργκας δε σε καίει είτε μείνει – είτε φύγει.
    Έχεις φέρει τον Πατίτο απο τα βάθη της Ασίας δίνοντάς του συμβόλαιο για 1+1 αν έπιανε συγκεκριμένο ποσοστό συμμετοχών, αλλιώς μένει ελεύθερος να πάει στην ευχή του θεού. Με αποτέλεσμα αυτοί οι δυο παίκτες εδω και ενα μήνα να είναι αδιάφοροι σε τέτοιο βαθμό που να μην τους υπολογίζει ο προπονητής ούτε για αλλαγές, αφού περισσότερη ζημιά κάνουν παρά καλό.
    Με τόσους τραυματισμούς και προβλήματα, δεν έπρεπε να βάλεις τον Πατίτο έστω τυπικά σε κάποια παιχνίδια για να συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσοστό και να είναι στο χέρι σου η ανανέωση? έτσι και ο παίκτης θα ήταν πιο δραστήριος αφού θα ήξερε πως ίσως να είναι στην ομάδα και του χρόνου, αλλά και δε θα σου έφευγε τσάμπα όπως τώρα που είναι να πάει στο Μεξικό.
    Επομένως θα είχες άλλη μια εναλλακτική λύση για να μπορεί να ξεκουράζει άλλους.
    Ενω τώρα τεντώνει τον Λάζαρο το Μάνταλο το Μπακασέτα και τον Αραούχο και οσο αντέξουν.
    Υπάρχει κάτι που λέγεται τακτική και παίζεται εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.
    Πως αφήνεις την ομάδα αιχμάλωτη στις διαθέσεις του κάθε τουρίστα?
    Και μάλιστα χωρίς να έχεις φροντίσει για εναλλακτικές.