V A R

Καινούργια μάτια προστίθενται στις γηπεδικές ζωές μας. Υποτίθεται έρχεται το video assistant referee system, με σκοπό να πετύχει όσα επετεύχθησαν στην Ιταλία τουλάχιστον : Μείωση της αμφισβήτησης των διαιτητικών αποφάσεων, μείωση κατά 25% των κίτρινων καρτών λόγω διαμαρτυριών,  και μείωση του θέατρου εκ μέρους των ποδοσφαιριστών. Σαφέστατα είμαστε λοιπόν, προς την σωστή κατεύθυνση.

Γιατί όμως είπα, υποτίθεται; Διότι το σύστημα αυτό, πέραν του πάγιου εξόδου εγκατάστασης του, απαιτεί πλήρη συνεργασία με τα τηλεοπτικά συνεργεία που μεταδίδουν τον αγώνα. Επίσης απαιτεί όσο το δυνατόν περισσότερες τηλεοπτικές κάμερες . Τι έχουμε στην Ελλάδα; Περισσότερες από τις μισές ομάδες να είναι χωρίς τηλεοπτική στέγη, και γήπεδα τα οποία δεν διαθέτουν στοιχειώδεις υποδομές για πάνω από δυό κάμερες. Και μιλάω φυσικά για την μεγάλη κατηγορία. Ακόμα και στέγη να βρεθεί όμως αύριο, κανείς δεν ξέρει με πόσες κάμερες το κανάλι θα δείχνει τον αγώνα.

Ας μην γκρινιάζουμε όμως από τώρα. Το var έρχεται με τις ευλογίες της IFAB και της FIFA στο ελληνικό πρωτάθλημα, το οποίο θα ακολουθήσει ένα μεικτό σύστημα παρακολούθησης των αγώνων. Υπάρχει το γερμανικό μοντέλο στο οποίο το var είναι εγκατεστημένο σε ένα booth και το παρακολουθούν τρεις άνθρωποι ( ο var, o avar – assistant του var – κι ένας τεχνικός ), και υπάρχει το ιταλικό μοντέλο, που το var το χειρίζεται ο τέταρτος διαιτητής. Το σύστημα μας θα είναι μεικτό, για να μειώνονται οι δαπάνες τέλεσης των αγώνων, οι οποίες θα καταλογίζονται στις γηπεδούχες ομάδες. Βλέπετε ο var κι ο avar, είναι υποχρεωτικό να είναι εν ενεργεία διαιτητές ή έστω έμπειροι παλαίμαχοι.

Καθώς λοιπόν θα παίζεται ο αγώνας, ο var ή οι var, θα ειδοποιούν τον διαιτητή για διόρθωση της απόφασης του, στις εξής μόνο περιπτώσεις : 1. Αν μετράει ή όχι, ένα γκολ. 2. Αν έχει γίνει ή όχι, ένα πέναλτυ. 3. Για υπόδειξη απ΄ευθείας κόκκινης κάρτας και 4. Για υπόδειξη κάρτας σε λάθος παίκτη. Τίποτα περισσότερο, και τίποτα λιγότερο. Ο ίδιος δε ο διαιτητής, θα μπορεί να συμβουλεύεται το var, για χτύπημα εκτός φάσης που δεν υπέπεσε στην αντίληψη του.

Καλοδεχούμενο λοιπόν το νέο σύστημα, που θα πιστοποιήσει ξανά το πάγιο δόγμα : Το πρωτάθλημα δεν το δίνουν τα ντέρμπυ. Τα ντέρμπυ θα είναι τέλεια καλυμμένα και με το var και με δέκα κάμερες, ενώ η επαρχία ή τα νταμάρια, θα έχουν το πολύ δυό κάμερες, και τον τέταρτο να κάνει κουμάντο. Ειδικά σε παιχνίδια κουφά, που δεν θα έχουν χαρακτηρισθεί υψηλής προσοχής. Όπως και νάχει όμως, προχωράμε. Μπορεί να μην πάμε σαν λαγός, αλλά το σπρώχνουμε το θέμα ( ο Τριτσώνης σαν διαιτητής γραμμής δεν είδε από απόσταση μισού μέτρου χέρι μέσα στην περιοχή σε τελικό κυπέλλου ).

Είναι ένα μέτρο που θα μικρύνει την δυσπιστία του Έλληνα οπαδού. Δεν θα την εξαφανίσει αφού όλοι μας αρεσκόμαστε στην συνωμοσιολογία, αλλά σίγουρα θα βγάλει από το κάδρο τον Έλληνα διαιτητή. Κι αυτή είναι και η διάθεση των παγκόσμιων ομοσπονδιών. Που φυσικά πιστεύουν οτι και οι χειριστές της κάμερας κάνουν σωστά την δουλειά τους, οτι τα μηχανήματα δεν κολλάνε ποτέ, οτι το ρεύμα δεν έχει αυξομειώσεις τάσης, κι οτι οι τρεις του var, βλέποντας μια φάση ακαριαία, συμφωνούν με μια φωνή, την ώρα που η κερκίδα ταρακουνάει το booth αν φυσικά δεν έχει κόψει τίποτε καλώδια ( Βασιλάκης και Βαρούχας, μετά από τριάντα replay στην πολυθρόνα τους, διαφωνούσαν για το φετινό γκολ του Βαρέλα ).

Έχω επίσης την εντύπωση οτι μια πρώτη γεύση του var, θα πάρουμε στο επερχόμενο παγκόσμιο κύπελλο. Εκεί θα δούμε αν πράγματι οι διακοπές των αγώνων είναι το ανώτερο για ένα λεπτό, όπως υπόσχονται οι ξένοι αξιωματούχοι. Οι οποίοι επίσης τονίζουν οτι οι Έλληνες χρειαζόμαστε από έξι μέχρι εννέα μήνες εκπαίδευση, οπότε δεν το βλέπω για την σαιζόν που έρχεται, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι ισχύει και τι όχι στην Ελλάδα. Όπως και ναχει όμως, η ανάπτυξη έρχεται. Μακάρι να μην είναι μόνο τουριστική, αλλά να μείνει.

 

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

25 Responses to V A R

  1. Ο/Η conpater λέει:

    Το μονο που λειπει ,σε θεματα υποδομης του VAR ,ειναι να τοποθετηθουν οι ραγες που θα ειναι πανω τους τα μπουθ. Και οι οποιες θα ειναι τοποθετημενες στο τελευταιο σκαλι καθε κερκιδας και θα καλυπτουν περιμετρικα ολο το γηπεδο,καθως θα υπαρχει και διακλαδωση εξοδου απο το γηπεδο. Γιατι μην αμφιβαλει κανεις,πως οταν ειναι στο 88` στην Τουμπα η στο Καραισκακη,και υπαρχει αμφισβητουμενο πεναλτυ,το μπουθ θα μειναι στην θεση του.Το λιγωτερο ειναι να του βαλουν φωτια να το καψουν. … Εγω βλεπω ,παντως,ευτραπελα με το var, με τα κορακια να εχουν στο στομα την κανη,δε μπα να εχεις var, και avar και avatar ….

  2. Ο/Η Ο Παρατηρητής λέει:

    Τη στιγμή που ο άλλος είχε χεστεί απ’το φόβο του μέχρι να ακυρώσει ενα γκολ-osffside στο ’88 και το μέτρησε στα αποδυτήρια, σκέψου τι έχει να γίνει με το VAR.
    Eχω δει φάση στη Γερμανία όπου έχει γίνει μπέναλτ και δε σφυρίχτηκε, το παιχνίδι συνεχίστηκε και μετά απο 1 λεπτό κατά την εκτέλεση ενός πλαγίου ο διαιτητής γύρισε πίσω το παιχνίδι και έδωσε το μπέναλτ που έπρεπε να είχε σφυρίξει.
    Αν γίνει τέτοια φάση εδω δε θα μείνει όρθιο ούτε κολυμπηθρόξυλο

  3. Ο/Η Paok λέει:

    Προς στιβεν.τουλαχιστον φιλε μου και μονο που θα”μειωθει” η δικαιολογια περι ανθρωπινου λαθους κερδος ειναι.

  4. Ο/Η bandog λέει:

    αντε να δουμε τι θα βγαλει και αυτο.
    αν και απο ματς που βλεπω σε γερμανια και ιταλια και στο var βλεπουν ο,τι θελουν.
    μια-δυο μαλακιες αν γινουν καισ το var και θα το απαξιωσουμε ως κλασσικοι ουγκανοι…

    η μεγαλυτερη μαλακια που ακουσα ομως για τη νεα σεζον ειναι το πρωταθλημα 20 ομαδων με 2 ομιλους και 18 αγωνιστικες που στο τελος θα παιζουν οι πρωτοι δεκα (5+5 απο καθε ομιλο) και οι τελευταιοι 10 αλλο πρωταθλημα 18 αγωνιστικων , οι μενο γαι τιτλο-ευρωπη και οι δε για υποβιβασμο…

    μιλαμε για μαλακια συριζαϊκης εμπνευσεως !

    εδω εχουμε πρωταθλημα 16 ομαδων και με το ζορι παιρνουν αδεια οι μισες και αυτοι θελουν να τις κανουν 20 !

    δε ρωτανε εκεινο το “ινστιτουτο φλωρεντιας” (που εκρινε οτι η αγορα δεν μπορει να στηριξει πανω απο 4 καναλια) αν η ελληνικη ποδοσφαιρικη αγορα (χορηγοι-τηλεοπτικα,γηπεδα κλπ) μπορει να στηριξει πανω απο 10-12 ομαδες???

    τι ζουμε ρε με ολους αυτους που σχεδιαζουν και αποφασιζουν σε αυτη τη χωρα???

  5. Ο/Η A better tomorrow λέει:

    Ρε μαγκες τι εγινε, μετα την πληρωμη της ρητρας του Λιβαγια ξαναμπηκανε τα καβουρια στην τσεπη? Το οποιον θελουμε τον παιρνουμε τι απεγινε?

  6. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    @bandog

    Εντελώς άσχετοι..Τι να πεις..Και ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί δεν γίνονται μεταγραφές ή γιατί ο Γιόχανσον προτίμησε το Γαλλικό πρωτάθλημα…

  7. Ο/Η conpater λέει:

    12 ομαδες ειναι καλες για πρωταθλημα.Βγαλε τον νομο τωρα να ισχυει για του χρονου.Οι οποιες 12 θα πληρουν ολες τις προυποθεσεις. ΟΛΕΣ ομως. Χωρις play-off,κι αλλες παπαριες. Θα πεφτουν 4,θα ανεβαινουν 4 χωρις μπαραζ και μαλακιες. Και το πρωταθλημα σε 3 γυρους,με το τριτο παιχνιδι να γινεται στην εδρα της ομαδας που εχει στα μεταξυ τους παιχνιδια καλυτερο συντελεστη βαθμων και γκολ. Μια απλη σκεψη ειναι αυτη,γιατι ολα τα συνθετα αποτυχανε……

  8. Ο/Η ΧΑΡΗΣ λέει:

    ¨Όπως και να το δεις είναι μια πρόοδος. Που θεωρητικά δεν ευνοεί τις ομάδες που έχουν τα κονέ με την διαιτησία. Ποιες είναι αυτές οι ομάδες; Εύκολο. Αυτές που πήραν και τα περισσότερα σφυρίγματα σε αμφισβητούμενες φάσεις φέτος..
    ΥΓ: Ο χρηματοδότης του βορά πως το βλέπει το var ;; με καλό ή κακό μάτι ;;

  9. Ο/Η Ο Παρατηρητής λέει:

    Υποτίθεται οτι πέρυσι ήθελε να το πληρώσει ο ίδιος και να το φέρει. Δεν ξέρω.

  10. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ανεβαίνοντας την Λεωφ. Δεκελείας στην Νέα Φιλαδέλφεια μπροστά μου ήταν ένα τριαξινικό φορτηγό γεμάτο σιδερόβεργες. Το που πήγαινε εύκολα το μαντεύει κανείς. Και σκέφτομαι είναι αλήθεια ή όνειρο ;;;

  11. Ο/Η FLEVEND λέει:

    Το ανώνυμος προς bandog για Γιόχανσον κτλ ήταν δικό μου.

    Στα μεταγραφικά ξεραϊλα βλέπω.Μάλλον με προσθήκες τελευταίας στιγμής μας βλέπω.Κατά τα άλλα τα οπαδικά μας site μετράνε πόσους γύρους θα περάσουμε και πόσα εκατομμύρια θα πάρουμε.Στα χαρτιά βέβαια.

  12. Ο/Η Ανώνυμος Αεκτζής λέει:

    Μακάρι να πετύχει η εφαρμογή του VAR και να παει και ακομα παρα πέρα.Το ιδανικό θα ειναι να υπάρχει μονο το VAR χωρις την φυσική παρουσία των διαιτητών στον αγωνιστικό χώρο.Εφ όσον το παιχνιδι θα ελέγχεται 100% απο τις κάμερες δεν θα υπάρχει λόγος για ύπαρξη διαιτητών στο γήπεδο.Αλλωστε το καλύτερο σχόλιο για εναν διαιτητή που εχει μονο σωστά σφυρίγματα ειναι οτι πέρασε απαρατήρητος.Σ αυτη την περίπτωση ,ακομα καλύτερα,θα ειναι αόρατος.Ετσι οχι μονο τα διαιτητικά λάθη θα μειώνονται,αλλα θα σταματήσει και αυτο το γελοίο θέαμα των παιχτών να πέφτουν πανω στον διαιτητή με σπρωξιές και φωνές για να διαμαρτυρηθούν.Τωρα, αν οι διαιτητές θα ειναι σε μπουθ στο γήπεδο ή στα γραφεία της διαιτησίας ή στα σπίτια τους μου ειναι αδιάφορο αν οι αποφάσεις ειναι σωστές.Φυσικα μπορει να υπάρχουν και οι φάσεις που δεν θα ειναι ξεκάθαρες ουτε απο τις οθόνες,σαν το πέναλτι της Ρεάλ με τη Γιούβε και άλλες,αλλα αυτές δεν νομιζω οτι ειναι πανω απο το 2-3% των αμφισβητούμενων φάσεων.
    Αυτο που εγω περιμένω με πολυ μεγάλο ενδιαφέρον ειναι αν θα αλλάξουν οι συσχετισμοί και ποσο,μεταξύ των ομάδων.Δηλαδη αν οι μεγάλες ομάδες,οι πιο πλούσιες,οι θεωρητικά καλύτερες βάσει ρόστερ που εχουν και την εύνοια της διαιτησίας(κάτι που συμβαίνει λιγο ή πολύ σε όλες τις χώρες και σε όλες τις διοργανώσεις),τωρα που θα χάσουν την εύνοια αυτη (πως και ποσο συχνά θα κανει το VAR το άσπρο μαύρο),αν θα παραμείνουν εξίσου μεγάλες ή αν θα μικρύνουν.Παντα βάσει κατακτήσεων τροπαίων.Εχουμε δει πολλες φορές την καλύτερη θεωρητικά ομαδα ενώ ειναι και στον αγώνα καλύτερη,να χρειάζεται τη βοήθεια απ το στραγάλι για να κερδίσει.Ε οχι λοιπον,αυτο πρεπει να σταματήσει.Η φύση του ποδοσφαίρου είναι τετοια που δεν αρκεί να παίξεις καλύτερα στον αγώνα για να τον κερδίσεις.Οποιος θέλει να βλέπει αυτόν που θα παίξει καλύτερα να κερδίσει,ας δει οποιοδήποτε αλλο αθλημα.Εκει που ειναι πρακτικά αδύνατον να παίξεις χειρότερα και να κερδίσεις.Στη μπάλα όλοι εχουν δικαίωμα στο όνειρο.
    Όσο λιγότερες λάθος αποφάσεις των διαιτητών (σκόπιμες ή κατα λάθος), τοσο πιο όμορφο το ποδόσφαιρο.

  13. Ο/Η Κέλβιν Σέμπουε λέει:

    Στηβ, ή μετοχή της aegean τι φάση και καλά;

  14. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Κέλβιν Σέμπουε : Δεν έχω καταλάβει αν είναι κυκλώνας ή τυφώνας.

  15. Ο/Η Κέλβιν Σέμπουε λέει:

    Α,τόσο όμορφα.Ας ελπίσουμε το μάτι να βρίσκεται Πειραιά,να τη βγάλουμε μπουνάτσα

  16. Ο/Η A better tomorrow λέει:

    Στηβεν καλησπερα, τα δημοσιευματα για την Aegean και τον Μελισσανιδη εχουνε καμια βαση η ειναι μαλακιες?

  17. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς a better tomorrow : Έχουν πολύ μεγάλη βάση.

  18. Ο/Η A better tomorrow λέει:

    Δηλαδη ταπι και ψυχραιμοι?

  19. Ο/Η AEK LFC λέει:

    Καλησπέρα
    Τι ακριβως εχει παιχτεί με την μετοχή?

  20. Ο/Η Ανώνυμος Αεκτζής λέει:

    Ξέρει κανείς τι θα γίνεται με το οφσάιντ ; Αν ο παίχτης ξεκινήσει την προσπάθεια ακάλυπτος ,ο επόπτης δεν σηκωσει τη σημαία και βαλει τελικα γκολ,το var το ακυρώνει κι ολα καλα.Αν ο επόπτης σηκώσει λανθασμένα τη σημαία και κόψει τη φαση πριν ολοκληρωθεί και το var δείξει οτι δεν ειναι οφσάιντ,τοτε τι γινεται;Καθότι η φαση δεν γινεται να ξαναρχίσει απο κει που διακόπηκε.Η σημαία θα μένει συνέχεια κατω εκτος απο τα πολυ προφανή,τουλάχιστον 2 μέτρα οφσάιντ ;

  21. Ο/Η conpater λέει:

    Να θυμισω εδω για τους ανησυχουντες,πως ο Μεγαλος εχει πουλησει το ποσοστο που κατειχε στην AEGEAN PETROLEUM MARITIME , απο τον Αυγουστο του `16.
    Σε 100 εκ $ μεταφραζεται αυτο το ποσοστο,το οποιο απορροφησε η ιδια η εταιρια κατοπιν αποφασης που παρθηκε απο ανεξαρτητη αρχη της εταιριας. Απλα,κρατησε την θεση του συμβουλου που του προταθηκε για την εξελιξη της . Αυτα.αν μιλατε για την πτωση της μετοχης και κατι αλλα μπερδεματα που υπαρχουν στην Wall Street. Αν αναφερεστε σε κατι ντοπιο ,δεν εχω ενημερωση….

  22. Ο/Η ΧΑΡΗΣ λέει:

    Η ιστορία επαναλαμβάνεται; ελπίζω τον εγγυητή να μην τον δούμε στην μπουζού πριν τελειώσει το γήπεδο

  23. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς a better tomorrow : Ε όχι τόσο απότομα. Πάντως το μπλέξιμο είναι στο εξωτερικό, και πιο πολύ φοβίζει το ποινικό.

  24. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς AEKLFC : Η μετοχή κατρακύλησε λόγω αγωγής της μικρότερων εταίρων της εταιρείας. Μια αγοαπωλησία πάγωσε, και τώρα ερευνάται η άδηλος διακυβέρνηση της εταιρείας. Θα έχουμε μπόλικα επεισόδια.

  25. Ο/Η Πρωταθλητης Koreas λέει:

    Καλησπέρα…..οι εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης στην επσνα Αιτωλοακαρνανίας, με έδρα το Μεσολόγγι, έχουν ξεφύγει. Σε έναν εεύκολο κι υγιεινό περίπατο του υπάρχοντος προέδρου ( αεκτζης) και καλό παιδί ( πάει για τετάρτη θητεία, κι ας είναι κάτω από τα 50), τα χρήματα του Ιβάν ήρθαν να αλλάξουν τα δεδομένα.

    Πάμε για ντέρμπι, η εκλογή είναι τη δευτέρα το απόγευμα, τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Η κατάσταση είναι ψψιλόεκρυθμη. Κάποιος καπεταν πουρλιοτοπουλος και οι συν αυτόν αγνοούν το τοπικό ενωσιτικο στοιχείο, ίσως και να έχουν δίκιο να προσέχουν όμως γιατί ο κόσμος είναι εκνευρισμένος και τη δευτέρα στην κλειστή αίθουσα εκεί που όλα είναι πρόσωπο με πρόσωπο μπορεί να βρέξει…

    Μάλλον θα είμαι κι εγώ εκεί, όποτε θα στείλει ενημέρωση από το ντέρμπι των δικεφαλων με τα βαλιτσάκια. Άραγε ποιος πόντιος έχει την πιο μεγάλη βαλίτσα;