ΣΚΟΠΙΑ

Ένα σημείο στην λεγόμενη συνθήκη των Πρεσπών, είναι οτι η επίσημη ονομασία του γειτονικού κράτους θα είναι βόρεια Μακεδονία, αλλά στο εσωτερικό της οι κάτοικοι της θα μπορούν να αυτοαποκαλούνται σκέτο Μακεδόνες. Αυτό μου προκάλεσε εντύπωση. Όχι για εκεί αλλά για εδώ. Που ενώ στην χώρα μας αυτοπροσδιοριζόμαστε και αυτοαποκαλούμαστε μαλάκες, η πατρίδα μας έχει τελείως διαφορετικό όνομα διεθνώς.

Υποθέτω λοιπόν, βάσει ιστορικών στοιχείων που έχουμε ζήσει για μας, οτι το όνομα δεν είναι και τόσο σημαντικό. Αυτό που είναι όντως σημαντικό όμως, είναι οτι εμείς με τον αυτοπροσδιορισμό μας, έχουμε πάει στις κάλπες κι έχουμε εκλέξει τον καθρέφτη μας, ο οποίος με την σειρά του έχει πάει στο κτίριο που αποκαλείται ευγενικά κοινοβούλιο, και θέλει να μας πείσει οτι μάχεται κι οτι δουλεύει για να λύσει ένα εθνικό θέμα. Θα προσλαμβάνατε ποτέ μαλάκα στην δουλειά σας;

Όμως τι να κάνουν κι αυτοί που ψηφίστηκαν αφού βαρέθηκαν να δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα ή είναι μονιμάδες άεργοι στις ληστοσυμμορίες που δήθεν υπηρετούν τα συμφέροντα του λαού; Δίνουν το show τους. Κάνουν οτι μαλώνουν ή κάνουν οτι έχουν επιχειρήματα, είτε για την πρόταση μομφής για την κυβέρνηση είτε για την συμφωνία των Πρεσπών, που στην ουσία αυτά τα δύο ταυτίζονται στην σκέψη και στην συνείδηση ενός καρεκλοκένταυρου.

Και τώρα το show είναι υπερπαραγωγή. Διότι ο Καμμένος το περασμένο καλοκαίρι για την ίδια συμφωνία, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης ενώ τώρα παραιτήθηκε και μάλιστα βγήκε και στο αντάρτικο σαν δεξιός Βελουχιώτης. Διέγραψε μάλιστα και δυό βουλευτές υπουργούς του, αλλά μερικούς άλλους που θα υπερψηφίσουν τις Πρέσπες, τους κράτησε. Επίσης διελύθη αυτή η υπερδύναμη που λέγεται Ποτάμι, και τα μέλη του ξαναγυρνάνε στα μαντριά, ενώ η Ένωση Κεντρώων φυτοζωεί και οδεύει λογικά στο τρελάδικο. Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες.

Εδώ έχουμε ολόκληρο αριστερό Σύριζα, που δίνει μάχη για να αποκτήσει το Νάτο και η ΕΟΚ, ένα ακόμα μέλος. Εδώ έχουμε ολόκληρη Νέα Δημοκρατία, που έχει ξεχάσει τι έλεγε μερικά χρόνια πριν για το θέμα των Σκοπίων. Και περιμένει ο γίγας λαός να αποφασίσουν τριακόσιοι δημόσιοι υπάλληλοι για ένα εθνικό θέμα. Την ώρα που όλοι αυτοί δεν έχουν αποφασίσει τι ακριβώς πολιτική θέση έχουν οι ίδιοι και σε ποιό κόμμα ανήκουν. Την ώρα που οι μισοί από αυτούς δεν έχουν διαβάσει τι γράφεται στο κείμενο της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως φυσικά δεν είχαν διαβάσει τι λέγανε τα μνημόνια.

Και την ώρα που η Αμερική θέλει να φτειάξει στα Σκόπια το τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο για την προσγείωση των F-16 της. Την ώρα που θέλει να σπάσει το πιθανό αλβανικό τόξο στον βορρά μας, και την ώρα που θέλει το γειτονικό μας κράτος απλά να μην πάει στην ρωσσική επιρροή. Κι ενώ είναι τόσο ξεκάθαρο γεωφυσικό αίτημα της Αμερικής – ο Νίμιτς σήμερα μόλις δήλωσε οτι αν δεν ψηφιστεί η συνθήκη μπορεί να έχουμε ντράβαλα στην περιοχή μας -, κάθεται ο κάθε χλιμίτζουρας και λέει το κοντό του και το μακρύ του. Λογικό βέβαια κι αυτό όταν έδωσε μάχη η Ελλάδα με την Τουρκία για το ποιός τελικά έχει εθνικό ήρωα τον καραγκιόζη.

Και σπρώχνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι της βουλής να βρουν θέσεις για κάτι το οποίο θα φανεί τριάντα χρόνια μετά και αν. Την ώρα που δεν διοικούν τίποτα. Την ώρα που και με την βούλα των μνημονίων είμαστε φαλιμέντο προτεκτοράτο χωρίς καμία προοπτική ανάπτυξης, κι άρα ένα παιχνιδάκι στα χέρια του όποιου δίνει δανεικά κι αγύριστα. Διότι οι δημόσιοι υπάλληλοι της βουλής, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι ρουσφέτια στους ψηφοφόρους τους και διορισμούς. Γι’ αυτό εξ άλλου ήρθαν και τα μνημόνια. Τίποτε άλλο δεν μπορούν να κάνουν παρά μόνο τους ηθοποιούς οτι μαλώνουν μεταξύ τους κι οτι οι μεν ξέρουν το συμφέρον της χώρας πιο καλά από τους δε.

Φυσικά και να μιλάνε. Όταν δεν πράττεις, απλά μιλάς. Και μάλιστά να μιλάνε για δύο μέρες για την πρόταση μομφής – ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι λέγανε όταν απλά θα έπρεπε να ψηφίσουν για να επιβεβαιώσουν απλά τα γνωστά εκ των προτέρων τα κουκιά -, και τρεις ημέρες για το θέμα των Σκοπίων σε σχέση με την Ελλάδα, που και τα δύο είναι οικόπεδα της Αμερικής άντε και της Γερμανίας με τα πρόσφατα πουλήματα. Και να μιλάνε για να πείσουν τις κομματικές βάσεις τους, λες κι αυτές πρόκειται να μετακινηθούν. Ποιόν άλλον να πείσουν; Αυτόν που δεν αισθάνεται μαλάκας; Άμα πέσεις φρεσκοπλυμένος στον βόθρο, θα είσαι ακόμα καθαρός;

Υπάρχουν βέβαια κι άλλα θέματα. Αυτό το έναντι όλων, η ταυτότητα, η γλώσσα και η εθνότητα. Αυτά δεν είναι θέματα προς συζήτηση και δεν θα τα συζητήσει η βουλή. Ξέρει κανείς από όλους αυτούς τι σημαίνουν όλα αυτά; Εδώ δεν ξέρουν συνταγματολόγοι και καθηγητές ιστορίας διμερών σχέσεων, πώς θα χρησιμοποιηθούν όλα αυτά μετά από μερικά χρόνια όταν κάποιο παιδί ατακτήσει μπροστά στο μεγάλο αφεντικό. Θα τα πιάσουν οι βουλευτές ανοικτά μπροστά σε κάμερες; Σάμπως οι πολιτικοί δεν ξέρουν τους ψηφοφόρους τους; Σάμπως και οι ίδιοι δεν ξέρουν γιατί αυτή η χώρα δεν έχει το σωστό όνομα που της πρέπει βάσει λαϊκού αυτοπροσδιορισμού αλλά κουβαλάει την αγγλική πρόταση εκ του γραικύλου;  Μια χαρά τα ξέρουν όλοι όλα αλλά το κρυφτό νάναι καλά πίσω από το δάχτυλο τους.

 

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

23 Responses to ΣΚΟΠΙΑ

  1. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Σωπασε λιγο μονο,γιατι αναμενεται παρεμβαση Καραμανλη. “Θα μιλησει” λενε. Εχει παει γισ “εργοστασιακη ρυθμιση” στου Μπαιρακταρη. Θα υπαρξει ζωντανη συνδεση. Με σαλιαρα στο λαιμο, μπροστα απο καμια δεκαρια πιατα, οπου πανω τους θα κοιτωνται,νεκρα,ακινητα,ψητα,μιση ντουζινα προβατα.Αο εκει θα συνταραχθουμε ολοι μας. Και θα ανασυνταχθουμε. Αναμενουμε κρατωντας την ανασα μας.

    Η τελευταια σου πσραγραφος,ειναι και το ρεζουμε.
    Ας αναρωτηθουν-με ολοι.: γιατι οι πατερες του εθνους δεν διαγραφουν το greece απο τα επισημα καταστοιχα; Γιατι δεν επιβαλουν στην ιδια τους τη χωρα το φυσιολογικο “Ελλας”, παρα τρεχουν να λυσουν το προβλημα των Σκοπιανων,λες και οι μαλακες εδω εχουν το θσρρος,το σθενος κσι τα αρχιδια να πανε στον ΟΗΕ με ετοιμη κοινη κοινοβουλευτικη αποφσση και να πουν: ” μαγκες,το “Greece” τελος. Απο σημερα Ελλας”. Ποιος θσ τους το σρνηθει,με ποιο δικαιωμα και απο πο και ως που νομικα;
    Δεν το κανουν ομως. Ψαχνουν ονομα για το γειτονα,ενω δεν εχουν τα αρχιδια να διεκδικησουν το δικο τους.
    Το ερωτημα ειναι: Μπορουν; Η απαντηση ειναι: Οχι.Δεν τους επιτρεπεται.
    Τι να λεμε τωρα; Μεγαλυτερο ανεκδοτο απο αυτο το καλαμπαλικι,απο αυτο το συρφετο που κατοικει σε αυτον εδω τον τοπο,δεν υπαρχει. Ενα απεραντο Δελφιναριο. Απο τη μεση και πανω γραβατα και απο τη μεση και κατω φουρο. Κενταυροι Πουστιδες με βαλκανοτουρκη μεταδιονυσσιακη παραπληγια. Κοινως,καραγκιοζηδες και καραγκιοζοπαιχτες ταυτοχρονα. Προβατινες που λιμαροντας τις οπλες τους, αυτοπροτεινονται στο αποχαυνομενο κοινο για λιονταρια,μονο και μονο επειδη εφτιαξαν νυχια. Οι τροτεζες.

  2. Ο/Η akis λέει:

    Όταν είσαι φαλιμέντο προτεκτοράτο χωρίς καμία προοπτική ανάπτυξης, κι άρα ένα παιχνιδάκι στα χέρια του όποιου δίνει δανεικά κι αγύριστα.
    Αυτή η πρόταση είναι όλο το νόημα…Οι ΗΠΑ θέλουν λύση άμεσα για να κόψουν τη ρωσική επιρροή( δεν είναι τυχαίο που οι Ρώσοι μίλησαν απευθείας εναντίον της συμφωνίας, ότι και καλά δεν εκφράζει τη γνώμη των λαών, να γελάς δηλαδή, να ακούς τη Ρωσία να μιλάει για σεβασμό στην επιθυμία του λαού ), εσύ σαν Ελλάδα όμως, επειδή είσαι ανίσχυρη και κυρίως επειδή δεν έχεις ικανούς ανθρώπους να διαπραγματευτείς κάποια πράγματα, δίνεις εθνικότητα και γλώσσα…Και αυτό πιθανότατα θα το βρουν μπροστά τους οι μελλοντικές γενιές, που πέρα από την κληρονομιά των οικονομικών χρεών, θα την προικίσουμε και με επιπλέον χρέη, άλλου είδους…

  3. Ο/Η conpater λέει:

    Ο Νιμιτς ειπε παντως,η την ψηφιζετε οπως εχει την συμφωνια η θα σας παρει ο διαολος και θα σας σηκωσει.Αντε γιατι πολυ μας τα πρηξατε τα αρχιδια και ειμαστε και μεγαλοι ανθρωποι…Δεν ειπε βεβαια αυτο ακριβως,αλλα μεσες-ακρες αυτο ενοουσε λεγοντας πως σε περιπτωση μη ψηφισης ,μπορει να εχουμε λιαν συντομως τιποτα βυζογαμοτσιμπουκα στην περιοχη.
    Τωρα,αναθεμα κι αν εχουν διαβασει οι περισσοτεροι ενθεν-κειθεν την συμφωνια.Αφου εχουν αποφασισει οι μεν να την ψηφισουν,οι δε να μην…Ποιος ο λογος να κατσουν να βγαλουν τα ματια τους ! Σαμπως θα καταλαβουν τι θα υπογραψουν ? Οπως ειπες ,κατι σαν τα μνημονια…

  4. Ο/Η conpater λέει:

    Οπως ειπαν και οι “προλαλησαντες”,και δεν μπορουν να εκφερουν αποψη για το οτιδηποτε και η παρακαταθηκη για το μετα θα ειναι καταμαυρη. Βλεπω τον γιο μου σε καμια δεκαπενταετια ,να θελει ειδικη αδεια για να εισελθει στην Θεσσαλια και πανω. Και επι της ουσιας βεβαια,οτι γινεται σημερα θα βγει μετα απο 10 χρονια, σαν συνεπειες μιλαω.Και θα σταματησουν και οι Θεσσαλονικεις επιτελους την μουρμουρα για το Αθηναικο κρατος που τους εχει συνεχεια στην απο κατω.Αντε,απο συμπρωτευουσα θα γινουν και πρωτευουσα την νοτιας Μακεδονιας και μετα και της βορρειας και της δυτικης.Για την ανατολικη δεν ξερω,εχω καποιες αμφιβολιες με το τι θα αποφασισει ο Ταγιπ. Αρε μεγαλεια η Ελλας………

  5. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς conpater : Αυτή μάλλον πάει για Βουλγαρία μεριά.

  6. Ο/Η conpater λέει:

    Μια χαρα μας βλεπω. Ας σκεφτουμε και το ενδεχομενο η Ηπειρος να ενσωματωθει με την Β.Ηπειρο,που γεωγραφικα ειναι στην Ν.Αλβανια,”φευγει” απο μας και το φτωχοτερο γεωγραφικο διαμερισμα .Λιγο το`χεις?
    Αρα παμε απο Θεσσαλια και κατω προς το παρον και βλεπουμε,γιατι ο καμπος ειναι δελεαρ οπως και να το κανεις. Τα επτανησα θα ειναι ουδετερη ζωνη για τα καλα πορτοφολια,τα 12νησα ανηκουν κατα 40% στους Τουρκους αφου εχουν αγορασει τα περισσοτερα ξενοδοχεια,οι κυκλαδες θα ειναι κι αυτες σαν τα επτανησα,αρα μενει Κρητη , Πελ/νησος και Στερεα. Αρα τι φωναζουμε,αφου σε 20 χρονια θα ειμαστε γυρω στα 6 εκ. Ελληνες,χωραμε.Ολοι οι καλοι χωρανε. Οπως ξεκινησαμε ετσι θα τελειωσουμε.

  7. Ο/Η conpater λέει:

    Οσο τωρα γιατι ο Μητσοτακης δεν κατεθετει προταση μομφης,αυτα που λεει ειναι του κωλου τα εννιαμερα. Δεν θελει και πολυ να γινει η στραβη και να του μεινει η χειροβομβιδα στα χερια.Ακουσε και τον Νιμιτς να λεει κατι στα “γαλλικα”,ασε σου λεει μην εχουμε τραβηγματα και φαμε τιποτα βυζοσκαμπιλα απο την Μερκελ και ψαχνομαστε.Θα αρχισουν παλι τα γκαρισματα στη βουλη,ποιος θα ακουστει πιο πολυ μεχρι το Φαληρο,και μια χαρα παει το εργο.

  8. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Το ερωτημα το καλο ειναι το εξης: Αν ο Ρωσσικος παραγων,δηλαδη ο Βλαδιμηρος, (σχεδον αποδεδειγμενα πλεον) ενεπλακει ενεργα στις αμερικανικες εκλογες “σπρωχνοντας”, την επιλογη Τραμπ,τοτε για ποιο λογο,υπο ποια λογικη και με τι κινητρο αντιμαχεται την αποφαση της Αμερικης του βολικου Ντοναλντ να ολοκληρωθει αυτη η συμφωνια,με την οποια ” προωθουνται τα αμερικανικα συμφεροντα (αγωγοι φυσικου αεριου και αρα μερικως ενεργειακος απεγκλωβισμος της Ευρωπης απο την Ρωσσια), ενισχυεται το ΝΑΤΟ (μεσω νεων βασεων,αεροδρομιων στην νεοκοπη Βορεια Μακεδονια)- δηλαδη ο αμερικανικος παραγων- στο υπογαστριο της ρωσσικης “αρκουδας”;

    Εχει αλτζχαιμερ ο Πουτιν; Μετετραπει σε παραδοπιστο ο Ντοναλντ; Το βαθυ αμερικανικο κρατος παρεκαμψε τους προσχεδιασμους των δυο προεδρων; (και το αποτελεσμα ειναι αυτη η βιαστικη και τσακα-τσακα συμφωνια των Πρεσπων)
    Και στα του οικου μας…
    Αν ειναι ετσι,γιατι ο ΠΑΟΚ-δηλαδη ο πουτινανθρωπος Σαβιδης πορευεται -εν μεσω ρωσσικηεταιρειες κτησης” για την συμφωνια-ακαθεκτος,σαν να ειναι η συμφωνια ρωσσικης εμπνευεσης;
    Πως η Αμερικη του Τραμπ,δηλαδη της αναδιπλωσης και της εσωστρεφειας-ειδικα στην περιοχη της νοτιοανατολικης Ευρωπης αλλα και της μεσης Ανατολης- “σχιζει τα ιματια της” για την αναγνωριση ενος κρατιδιου στα “σκελια” της Ευρωπαικης ενωσης; Για να …περιορισει τον ανθρωπο που τον βοηθησε να εκλεγει στο οβαλ γραφειο; (γιατι τα περι νεου “ψυχροπολεμικου” κλιματος,τα βρισκω τουλαχιστον φαιδρα)

    Μπαλωνει τρυπες συνεχεια ο Ντοναλντ. Τα βρισκει με την Βορεια Κορεα,συγχνωτιζεται με το Ιραν…Μονο με τον στρατηγο Ζοντ, τον εχθρο του Souperman δεν εχει ακομα συναψει συμφωνο φιλιας.
    …αλλα εδω στα βαλκανια ξεκινησε ανενδοτο συμφεροντων;
    Αν θελει να αρπαξει την Ευρωπη-ενεργειακα-τοτε μαλον ο Πουτιν εκανε λαθος και εβγαλε τα ματακια του με τα χερακια του. Εκτος και αν,οταν λεμε “Ρωσσικες” η “Αμερικανικες” εταιρειες ενεργειας,εννοουμε το ιδιο πραγμα. Τουλαχιστον ο Τιλερμαν θα συμφωνουσε σε αυτο.
    (τα συνορα,υπαρχουν μονο για αυτους που δεν μπορουν να τα διασχισουν. Κατα αυτην την εννοια,ευνοουνται αυτοι που μπορουν να τα προσπελαχουν και εχουν καθε λογο να συγκρατουν τους πληθυσμους στις εθνικες ψευδσισθησεις τους).

    Σε ποιον ανηκουν οι αγωγοι που διασχιζουν την ευρασια και τη μεση ανατολη;
    Βιαζεται η Μερκελ και συσσωμοι οι ευρωπαιοι,να διεθνοποιηθει το λιμανι της Θεσσαλονικης,ετσι ωστε να αποδυναμωθει αυτο του Αμβουργου, η της Αμβερσας και του Ροτερνταμ; Αν εινσι ετσι,τους πιασαμε στον υπνο. Χα
    Τελος παντων. Θα δειξει η νεκροψια.

  9. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Εγραψα εκ παραδρομης τον Τιλερσον ως Τιλερμαν.
    Μικρο το κακο. Του ζητω συγνωμη. Δεν τον ειπα και Μπατμαν.

  10. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Εγραψα και τον Superman ως Souperman. Του ζητω συγνωμη κσι εκεινου. Ενταξει…Δεν τον ειπα και “Τilerman”.
    Κατι η βιασυνη,κατι οι συτοματοι διορθωτες,τελικα διαβαζω το εγκεκριμενο σχολιο μου και στο τελος μου ερχεται να παω στο ” αλεπουδων” και να ζητησω νσ με μεταφερουν σε κανενα κεντρο κρατησης μεταναστων.

  11. Ο/Η KARNID λέει:

    Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ Η “ΓΑΤΟΣ” ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΣΤΟΝ ΦΙΛΑΘΛΟ ΠΡΙΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ Η ΘΡΑΚΗ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ Η ΗΠΕΙΡΟ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ. ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΦΥΛΑΓΜΕΝΟ ΚΑΠΟΥ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΨΑΞΩ. Ο ΣΤΗΒ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ…

  12. Ο/Η Savvi λέει:

    Τραγικά πράγματα. Τι να σχολιάσεις σε αυτό το κείμενο; Δεν υπάρχουν λόγια. Αν μου επιτρέπεται να συμπληρώσω ότι αυτοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά απλοί απατεώνες είναι οι άνθρωποι…βουτηγμένοι όλοι μέσα στα σκατά και τους κρατάνε από τα αρχίδια συν κάποιους ανυποψίαστους. Οι άξιοι από όλους τους πολιτικούς χώρους είναι παραγκωνισμένοι ή αποστασιοποιημένοι ή στην τελική δεν είναι χρήσιμοι σε ένα σύστημα πλήρως χειραγωγήσιμο. Η κέντρο «αριστερά» πάντα άνοιγε τον δρόμο και η κέντρο «δεξιά» ερχόταν σαν ουρά από πίσω να νομιμοποιεί. Η κοινοβουλευτική «δημοκρατία» όπως είναι δομημένη σήμερα είναι μια τεράστια μπούρδα ανήμπορη να υπερασπιστεί το οτιδήποτε.

    Υγ. Αφού έχουν βάση το Κόσοβο τι να κάνουν άλλη μια στα Σκόπια; Οι άνθρωποι έχουν τεράστιο πρόβλημα και έχουν γεμίσει τον πλανήτη με στρατόπεδα. Έλεος.

  13. Ο/Η The Snitch λέει:

    Υπαρχουν τρεις βασεις στο Κοσσοβο: Nothing Hill στο βορειο μερος, Slim Lines στο κεντρικο (Πριστινα) καθως και το Camp Bondsteel στο νοτιοανατολικο μερος, σχεδον στα συνορα με τα Σκοπια κατω απο την ομπρελλα της KFOR. Η τελευταια εχει δυναμικη 7,000 ανδρων και ειναι με διαφορα η μεγαλυτερη βαση των ΗΠΑ στα Βαλκανια. Χρονια πελατες μου η KFOR σε υπολογιστες ισως η μοναδικη δουλεια της προκοπης που εχω κανει στη Θεσσαλονικη, αλλα και απο τις πιο δυσκολες μιας και θελουν military grade specs, δηλαδη στα παντα κανουμε ειδικες παραγγελιες.

    Δεν υπαρχει (sorry Stevie) θεμα βασης η να το πω καλυτερα στρατιωτικου ‘πατηματος’ (foothold στα Αγγλικα) για το ΝΑΤΟ στα Νοτια Βαλκανια. Εχουν Λαρισα-Ανδραβιδα-Σουδα σε εμας επισημα. Οπως φυσικα και παραδοσιακα οι ΗΠΑ εχουν το στολο να στηριζει την οποια επιβολη τους με τα αεροπλανοφορα τους. Κατεβηκαν στο οικοπεδο 10 και τα μαζεψαν αρον αρον τα μεμετια μονο που τους ειπαν: στελνουμε για την EXXON-MOBIL τα USNS Carson City και Iwo Jima, μαζευτειτε. Στους Ιταλους εκαναν εξυπανδες, μολις κατεβηκε το Iwo Jima (2500 marines) ως καλες κοτουλες εφυγαν τρεχωντας.

    To προβλημα της συμφωνιας (ο θεος να τη κανει) ειναι η εθνοτητα και η γλωσσα, οχι τοσο πολυ το ονομα που χρησιμοποιείται ετσι κ αλλιως διεθνως εδω και πολλα χρονια. Ενα απλο παραδειγμα, η Philips σε ολα τα προιοντα της προς ανατολικες χωρες (πρωην ανατολικο μπλοκ) αναγραφει στα manual τη γλωσσα ως Macedonian, διπλα σε ολες τις αλλες σερβικα-ουγγρικα-βουλγαρικα κλπ.

    Ενα μονο θεμα -απο τα δεκαδες- ειναι οτι τα δυο αυτα δημιουργουν μεγαλα εμπορικα θεματα σε προιοντα μιας και πλεον ακομη και τα ΠΟΠ αποκτουν προβλημα. Οταν π.χ λες μακεδονικος χαλβας απο που προερχεται? Απο τα Σκοπια η απο την Ελλαδα? Αν δε κανω λαθος ειναι γυρω στις 2,500 επιχειρησεις που αντιμετωπιζουν αυτο το προβλημα και δεν ειναι καθολου, μα καθολου αστειο.

    Δεν υπαρχει κανενα θεμα επεκτασης γεωγραφικα. Και τα Σκοπια και η Αλβανια ειναι πολυ φτωχες χωρες και θα συνεχισουν να ειναι για τουλαχιστον 50 χρονια ακομη. Μετα βιας επιβιωνουν ως κρατη, ενας πολεμος απλα θα τους διαλυσει οικονομικα- δεν αντεχουν καν να σκεφτουν το ενδεχωμενο. Οι οποιες επενδυσεις γινουν –που θα γινουν- ΔΕΝ κανουν πλουσια μια χωρα παρα μονο αναβαθμιζουν το βιωτικο επιπεδο των πολιτων της. Για να γινει πλουσια η χωρα (και οχι μονο οι πολιτες της) πρεπει η να κατεχει φυσικο πλουτο, η να παραγει αγαθα με πρωτογενεις υλες δικες της. Το να ερθει αυριο η Mercedes στην Ελλαδα, ειναι μεν καλο γιατι θα δωσει δουλειες και χρημα στο κοσμο οπως και μια Χ ωθηση στην οικονομια αλλα μεχρι εκει. Αν ολη η τεχνογνωσια, ολα τα μηχανηματα, ολες οι υλες, ολα τα εξαρτηματα ειναι εισαγωγης τα λεφτα αναλογα θα πηγαινουν στους εξωτερικους προμηθευτες της και οχι στην Ελλαδα, η οποια αντε να κερδισει (ως κρατος) καποιες μοναδες απο ΦΠΑ διακινησης και καποια contracts για μεταφορες-διανονες κλπ. Οτι εκανε ο κακος Σαμαρας με τη COSCO και την HP δηλαδη μιας και μεχρι εκει μπορει η Ελλαδα να βγαλει ενα οφελος.

    Μπορουμε αναλογα να συγκρινουμε ποσα τετοια deal εφερε το ζαβο επι 4 χρονια στην Ελλαδα, η επειδη ειναι ανικανοι ποσα τουλαχιστον υλοποιησαν απο προηγουμενες συμφωνιες των ‘γερμανοτσολιαδων’. Χρυσος, Ελληνικο, Ιθακη κλπ. Εγω το μονο που ειδα ηταν η νομιμοποιηση του μπαφου, που το καλλιεργουμε λεει και στη ταρατσα του ΥΠ.ΟΙΚ! Ισως γι αυτο το χρεος, παρα τα 2 μνημονια και τα 12 δις φορους ΕΠΙΠΛΕΟΝ ανα ετος, ΑΥΞΗΘΗΚΕ κατα 9% στα 335 ΔΙΣ. Καλος ο μπαφος για κανουν κεφαλι τα κουμουνια αλλα μεχρι εκει.
    BASIC ECOMONICS VOLUME ONE, πρωτο ετος πανεπιστημιου.
    Καμμια βαλκανικη χωρα δεν μπορει να κανει πολεμο σε καμμια αλλη αν δεν το αποφασισουν η στηριξουν οι μεγαλες δυναμεις: Αμερικανοι-Βρεττανοι-Ρωσσοι. Αν ερθει εκεινη η ωρα, δε πα να λεγωνται και Ελλαδα τα Σκοπια, η μπουκα θα γινει. Οπως και το αναποδο βεβαια.

    Το παιχνιδι των Βρεττανων-Αμερικανων-Γαλλων ειναι να μην εχει πατημα η Ρωσσια στα Βαλκανια και η αποτροπη του Αλβανικου τοξου που ειναι επιρροη της Τουρκιας. Που η Τουρκια υπαρχει επειδη τη χρηματοδοτει η Μοσχα εδω και μια δεκαετια. Αλλα πλεον το ερωτημα ειναι οχι ποτε αλλα σε ποσα κομματια θα διασπαστει η Τουρκια οταν αποφασισουν οριστικα οι USA τραβηξουν τη πριζα:
    Οι ΑΟΖ μοιραστηκαν, η Συρια το ιδιο. Ειναι καθαρα θεμα αν το value for money αξιζει το κοπο, αν δηλαδη η χρηματοδοτηση των US σε σχεση με τους Ρωσσους αξιζει το κοπο σε σχεση με τα resources της περιοχης που ειναι προς διανομη. Ειναι ενα απλα και καθαρο ROI (Return Of Investment), δηλαδη ΠΟΣΑ και ΠΟΤΕ θα παρουμε πισω απο αυτα που δινουμε. Resources που εχουν μεσα π.χ αγωγους ΑΛΛΑ οι αμερικανοι εχουν αρχισει ηδη τη διανομη υγροποιημενου (LPG) αεριου, κατι που ΟΛΟΙ οι μεγαλοι ελληνες εφοπλιστες εχουν εξοπλισει ΗΔΗ το στολο τους πιανωντας στον υπνο τους Γερμανους. Μεγαλη κουβεντα αυτη και ηδη το πρωτο φορτιο εφθασε στην Ελλαδα.

    Οι Ρωσσοι εχουν πρωτοι αναγνωρισει ως Μακεδονια τα Σκοπια, οποτε καλες οι ‘φιλικες’ Ρωσσικες αγαπες αλλα το εχουμε δει το εργο απο το ΒΠΠ πολλες φορες και μαλιστα αποτυχημενα. Οταν δηλαδη ολα τα Βαλκανια επεσαν στη ΕΣΣΔ επιρροη και μονο η Ελλαδα γλυτωσε ΛΟΓΩ ΤΣΩΡΤΣΙΛ ΚΑΙ ΒΡΕΤΤΑΝΩΝ που δεν συζητησαν καν το ενδεχομενο στη Γιαλτα. Οι μεν Βρεττανοι πολεμησαν ενεργα και ΕΥΤΥΧΩΣ γλυτωσαμε το κουμουνισταριο οι δε ΗΠΑ στηριξαν με τα σχεδια Μαρσαλ κατοπιν τη χωρα, με το αζημιωτο φυσικα.

    Η συμφωνια ειναι μια ξεκαθαρη νικη των Βρεττανων-Αμερικανων-Γαλλων-Γερμανων επι του Πουτιν που απλα ξεφτιλιστηκε για αλλη μια φορα και πλεον εχει καταντησει αστειος. Μετα τη Συρια και μετα τη Κυπρο που θα θυμισω η Ρωσσικη επιρροη στο τραπεζικο συστημα ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Τον χτυπανε απο ολες τις μεριες, μεχρι και στα χρυσα διαβατηρια πανε να περασουν οδηγια: οποιος ‘επενδυει’ 2εκκ ευρω σε Κυπρο-Μαλτα, μπορει να λαβει την αλλη μερα διαβατηριο χωρις καμμια αλλη υποχρεωση- ουτε καν παραμονη μιας μερας στο νησι. Οι ΑΟΖ χαθηκαν στη Ν.Ανατολικη Ευρωπη για τους Ρωσσους (με τη μασκα της Τουρκιας), κατι που εκτος απο οικονομικο -αυτο καθ’αυτο- πληγμα, τους ‘σπαει’ και το μονοπωλιο αεριου στη περιοχη.

    Απο την αλλη- για να φυγουμε απο τα δικα μας μονο- ο θειος SAM αποχωρησε μεν απο τη Συρια και πολλοι βιαστηκαν να μιλησουν για ηττα του. Εφυγε- ως στρατος μονο- μιας και το θεμα τελειωσε απο τη μια, εχει πολλους μνηστηρες απο την αλλη (Αγγλους-Γαλλους-Ρωσσους) και κερδισε και στο εσωτερικο μετωπο συμπαθειες μιας και: our boys are coming home.

    Αλλα: Χθες αναγνωρισε τον Γκουαιδο στη Βενεζουελα ως νομιμο προεδρο, κατι που η μια μετα την αλλη ολες οι χωρες της Αμερικης κανουν. Τελος ο Τσιπρομαδουρος και εκει, οπως και εδω συντομα, και αρκετα παιξαμε με τα ζαβα. Η δουλεια εγινε, ο κοσμος καταλαβε μια και καλη τη σημαινει viva la revolution με τα λεφτα των αλλων. Α ναι: Η Βενεζουελα ειναι η πιο πλουσια χωρα σε πετρελαιο στο πλανητη και guess what: ειναι στο χωραφι των ΗΠΑ και κανεις δε τολμαει να αναμειχθει. Με λιγα λογια ο κομοδινι μαλλι παιζει μπαλλα μονος του εκει.

    ΕΝΕΡΓΕΙΑ και ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ειναι τα 2 μεγαλα χαρτια στο παιχνιδι. Τα commodities τα ξερουμε ολοι δεν αλλαζουν. Η δευτερη ειναι USA-BRIT εδω και χρονια. Η δευτερη ειναι στο παιχνιδι αλλα γερνει προς τα δυτικα εντονα.
    Ποσο ‘σοσιαλισμο’ και αριστερα να αντεξει ο κοσμακης? Καλες οι επαναστασεις καλες οι ιδεες και οι ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ, αλλα να κανουμε και καμμια δουλεια, να βγαλουμε και κανα φραγκο. Ως μεγαλοι να φαμε τη πιτα αλλα να δωσουμε και στους μικρους. ΕΤΣΙ δουλευει σωστα το συστημα με αγγλοσαξωνικο τροπο. Οχι με Ε.Ε που τρωει ενας και οι αλλοι 25 κοιτανε.

    Τα υπολοιπα ειναι θεωριες Νεφελιμ που αναπτυσουν οι αναλογοι οπαδοι του Λιακο.

  14. Ο/Η Koreas λέει:

    Η ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών έρχεται να “ελαχιστοποιήση” τα συμφέροντα και την πολιτική παρεμβατισμού του ρωσικού παράγοντα στα νότια βαλκάνια. Μια πολιτική η οποία έχει χαραχθεί κι εφαρμόζεται εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια και η οποία έφτασε στο αποκορύφωμα της κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

    Για τους μυημένους η ρωσία ήταν ο αδιαφιλονίκητος νικητής του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου (και των δύο φάσεων). ο δεύτερος παγκόσμιος ο οποίος είχε δυο μεγάλες φάσεις. η πρώτη φάση (ηπειρωτική ευρώπη εναντίον ρωσίας) η οποία ολοκληρώθηκε με την ήττα του γ ράιχ στις ρωσικές στέπες και η δεύτερη φάση (οι θαλλάσιες δυνάμεις εναντίον της ρωσίας) η οποία ολοκληρώθηκε με τις συμφωνίες τεχεράνης, γιάλτας, και το ρίξιμο των ατομικών βομβών σε χιροσίμα και ναγκασάκι.

    Αν το maximum της επιρροής ήταν στο δεύτερο παγκόσμιο το minimum της ρωσικής επιρροής είναι σήμερα το βράδυ στις 24/1/2019 με την ψήφιση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο. δε λέω ότι δε θα ψηφιστεί, αλλά ας κρατάμε μια ελάχιστη πισινή για το αν όντως θα ψηφιστεί. Η συμφωνία των πρεσπών + τη συμμετοχή της βουλγαρίας ρουμανίας στις δυνάμεις της ηπειρωτικής ευρώπης + την ανεξαρτιτοποίηση του κοσσόβου + του μαυροβουνίου + και την πλήρη έλεγχο της αλβανίας απο τις ΗΠΑ, έρχονται να αποτελείωσουν την μεγάλης σημασίας πρόσβαση των ρώσων στις ζεστές θάλλασες. ο μόνος συμμαχος τους στην περιοχή είναι η σερβία η οποία όμως έχει περικυκλωθεί επικίνδυνα κι αυτή. η τουρκία είναι το ερωτηματικό της περιοχής.

    να διευκρινίσω ότι ελαχιστοποιείται ο παρεμβατισμός του ρωσικού παράγοντα γιατί η ανάμειξη του λόγω ΚΟΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ (ορθοδοξία) με τους λαούς της βαλκανικής θα συνεχιστεί στο διηνεκές.

    Όσον αφορά εμάς, θεωρώ ότι είναι σχεδόν αδύνατο να πει κάποιος κοινός θνητός πως θα λειτουργήσει η συμφωνία των Πρεσπών, Υπέρ ή Κατα των συμφερόντων της ελλάδας (προσοχή αναφέρομαι για τα συμφεροντα της ελλάδας κι όχι των ελλήνων).

    κι αυτό γιατί η γεωπολιτκή έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες, η πιο σημαντική από αυτές είναι ο σχεδιασμός των Μεγάλων Δυνάμεων. Όπου μεγάλες δυνάμεις σήμερα, η Πραγματικά Μεγάλη Δύναμη ΗΠΑ, η ανερχόμενη και επίδοξη Κίνα, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, συγγνώμη η δυνάμεις της ηπειρωτικής ευρώπης, συγγνώμη η Γερμανία. Ο σχεδιασμός είναι μακροχρόνιος και δεν εξαρτάται από πρόσωπα αλλά από συμφέροντα. οπότε οι κάθε λογής πούτιν ή ομπάμα ή τραμπ δεν μπορούν να αποτρέψουν το σχεδιασμό αυτό, μπορούν να τον εξυπηρετήσουν αποδοτικότερα ή όχι δεν μπορούν να τον αποτρέψουν.

    Το σενάριο του διαμελισμού (η καλύτερα της αλλαγής) της σημερινής μορφής της χώρας μας έχει όντως κάποια πιθανότητα και νομίζω ότι εντάσσεται στο περίφημο ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ. Το οποίο δεν ολοκληρώθηκε γιατί η παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929, ο οικονομικός πόλεμος του μεσοπολέμου, ο β παγκόσμιος, κι ο ψυχρός πόλεμος ανέστειλε την επίλυση του.

    Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τη νέα μεγάλη σύγκρουση ΤΙΤΑΝΩΝ (στην οποία χωράει μόνο ένας νικητής) που ήδη από το 1999 έχει ξεκινήσει, το κοντινό μας μέλλον παρουσιάζεται τουλάχιστον ενδιαφέρων. Φαντάζει πιθανό ότι ένα από τα σκηνικά της ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑΣ θα είναι ο χώρος του Αιγαίου, όπως συμβαίνει από αρχαιοτάτων χρόνων. Ξέρω ότι έβαλα πολλά στο τραπέζι. Όλα Αυτά όμως σε άλλο post, να επικυρωθεί η συμφωνία πρώτα και βλέπουμε.

    @ steven
    PS. το greece, greek, δεν νομίζω ότι προέρχεται από το γραικύλος που όντως μας έλεγαν οι ρωμαίοι , αλλά από το γραικός , ο οποίος γραικός είναι πρόσωπο της ελληνικής μυθολογίας. ΠΟΤΕ οι δυτικοί δεν πρόκειται να υιοθετήσουν το ελλην, γιατί ο έλλην είναι υιος του δευκαλίωνα . φανταζομαι ότι ξέρεις ότι ο νώε είναι η φτηνή “αντιγραφή” του δευκαλίωνα.

  15. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς The Snitch : Κανένα sorry. Τα πάντα είναι δεκτά. Η ουσία του κείμενου μου είναι αλλού.

  16. Ο/Η J. Patikas λέει:

    Ερωτηση: ειναι ξεκαθαρο οτι ΗΠΑ – ΓΡΡΜΑΝΙΑ καιγονται για την ενταξη των σκοπιων στο νατο και πιεζουν για συμφωνια. Προφανως πιεζαν παντα. Με δεδομενο οτι εχουν τον τροπο να παιρνουν αυτο που θελουν, δε θα ηταν πιο λογικο να ζορισουν τα Σκοπια που ειναι μικροτερη χωρα, χωρις στρατο, χωρις μακρα ιστορια και με δυο τρεις φυλες μεσα εκει; γιατι νομιζω οτι με το επιχειρημα “αφου πιεζουν οι μεγαλοι” δινουμε αλλοθι στον εξουσιομανη που παριστανει τον πρωθυποργο. Συγγνωμη αλλα προφανως πιεστηκαν κι αλλοι πρωθυπουργοι πριν τον ψευτη και το λογικο θα ηταν να πουν στην πορδη ή δεχεσαι τους ορους της Ελλαδας ή σε διαλυω αυριο και ενωνω τη Βορεια με τη νοτια Μακεδονια.

  17. Ο/Η Γιωργος Τ λέει:

    ΩΡΑΙΕΣ ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ.
    ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΜΠΗ ΠΑΙΖΕΙ ??
    ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ ΠΑΙΔΙΑ.ΜΗΠΩΣ ΒΡΕΘΩ ΜΕ ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ???

  18. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Paok προς Γιωργος Τ.μια χαρα δεν θα πληρωνεις και ενφια μεγαλε.

  19. Ο/Η conpater λέει:

    @Γιωργος Τ
    Μην αποκλειεις τιποτα. Ολα ανοιχτα ειναι. Με το “αυλακι” προβληματιζομαστε καπως,αλλα ειμαι σιγουρος πως μια λυση “ανατολικο και δυτικο αυλακι” θα ειναι εφικτη.Εκτος κι αν αποφασισουν λογω ιδιαιτεροτητας και για λογους ναυσιπλοιας να ειναι κατι σαν ουδετερη ζωνη,οποτε το λυσαμε το θεμα.

  20. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Προς Γιωργος Τ.: Δες και το θετικο του πραγματος. Θα εχεις φοροαπαλαγες λογω εισαγωγης συναλλαγματος,αρκει να μπορεις να δικαιολογησεις την νομιμη αποκτηση τους,εκει στην αλλοδαπη. Ασε το οτι θα ερθουν ο Νταλαρας με την Αλεξιου για καμια συναυλια.

  21. Ο/Η bandog λέει:

    νταξ , δεν σοκαριστηκα που καποια εμμονικα ρεβανσιστικα κομμουνιστικα απολυθωματα με εμφυλιοπολεμικα και εθνομηδενιστικα συνδρομα τα οποια ψηφισε ο σοφος μας λαος για να μην πληρωνει ενφια , αποδειχτηκαν τελικα εμμονικα ρεβανσιστικα κομμουνιστικα απολυθωματα με εμφυλιοπολεμικα και εθνομηδενιστικα συνδρομα.

    οι συνεχιστες του ΕΑΜ οπως μας ειπε η κυρια αναγνωστοπουλου.
    αμ εκεινη η πρωθυπουργαρα που μιλαγε απο το βημα της βουλςη γαι τη μακεδονια και αντι να πει για μεγα αλεξανδρο, αριστοτελη, παυλο μελα κλπ μας μιλαγε για λενιν , τιτο και τζινοβα…

    αλεξη, οπως εισαι ζεστος παρε φορα να διαπραγματευτεις και τα ελληνοτουρκικα να κατοχυρωσουν επιτελοθς οι ελληνε ςψαραδες της καλυμνου το δικαιωμα να ψαρευουν ανενοχλητοι απο τουρκικες ακταιωρους ανοιχτα της ζακυνθου …

    ομως ετυχε να ανοιξω κουβεντα με τους οπαδους της μεγαλυτερης ομαδας του βορειου τμηματος του πρωτου μερους (aka ζμπαοκ) και βρηκαν σημερα να πουν οτι θα ψηφισουν τσιπρα την επομενη φορα επειδη λεει κυνηγαει το μαρινακη (και θα παρει επιτελους η ζμπαοκαρα πρωταθλημα).

    καπου εκει καταλαβαινεις οτι αδικως καθεσαι ρε καλαματιανε και σκας για τη μακεδ… , σορρυ , για το βορειο τμημα του πρωτου μερους , οτι ηταν μαλακας εκεινος ο πατριωτης σου ο τελος αγρας ο βορειοτμημαπρωτουμερουσμαχος που εφυγε απο τη μεσσηνια και αφησε τα κοκαλακια του εκει παω για να ελευθερωσει τους προγονους του γιωργου κουδα.

    οπως μαλακας ησουν και συ που εκανες το στρατιωτικο σου εκει πανω στα συνορα μακρια απο το σπιτακι σου την ωρα που οι ζμπαοκαρες θα εσκιζαν τα δελτια επιστρατευσης επειδη δεν πηραν περσι το πρωταθλημα με το ετσι θελω.

    by the way μιας και ειπα για στρατιωτικο ,εκεινοι οι γαλοναδες δεν εχουν λιγο φιλοτιμο?
    ουτε ενας να μην μπορει να ψελισει κατι?
    απο ταξιαρχο και πανω ολοι κουπονι σε πολιτικο γραφειο να εχουν καλη τυχη στις κρισεις.
    τυχαιο που οι χουντες γινονται απο συνταγματαρχες????

    αμ ο εν ενεργεια ναυαρχος που εγινε υπουργος -αλλη μια πατεντα της πρωτης φορας αριστερας που αφηνει ακεφαλο το στρατευμα (θεωρητικα) για να συμπληρωσει καρεκλα- και ετρεξε να υπογραψει μη θιχτει ο ηγετης?

    ρε ναυαρχε καποτε το ναυτικο εκανε κινηματα. τωρα κανει πλατες….

    εισαι και κρητικος τρομαρα σου.
    εκει που ειναι το γραφειο σου στην κατεχακη , ρωτα να σου πουν γιατι λεγεται ετσι ο δρομος, τινος συμπατριωτη σου το ονομα εχει παρει και τι εκανε αυτος για την μακεδονια μας.

    σορρυ , για το βορειο τμημα του πρωτου μερους .
    να προσεχουμε τι γραφουμε γιατι στη γωνια μας περιμενουν πλεον οι δημητραδες να μας κανουν μηνυση για εθνικιστικη ρητορικη , με υπογραφη ΠΦΑ !

  22. Ο/Η conpater λέει:

    Απο οτι καταλαβαινεις Γιωργο Τ ,εισαι εν δυναμει τυχερος. Μεγαλε,γεννανε και τα κοκορια σου….

  23. Ο/Η Koreas λέει:

    @Γιώργος Τ

    Το Πήλιο δεν ανήκει ήδη στις Αυστριακες Άλπεις; ξέρεις από το βολιωτες αυστριακοι και τέτοια. Αλήθεια γιατί οι βολιωτες αυτοαποκαλουνται αυστριακοι;

    @all
    Τις επόμενες δύο εβδομάδες με δυσκολία θα κάνω σχόλια στο blog. Θα λείπω σε ταξίδι οδοιπορικό στο Μεξικό. Εννοείται ότι ακόμη κι από εκεί θα προσπαθώ να βλέπω όλα τα σχόλια με χαρά κι ανυπομονησία κι αν μπορώ θα σχολιάζω κι εγώ. Καλη επιτυχία στα “δύσκολα” παιχνίδια της ομάδας μας που έρχονται. Αεκαρες τα λέμε.