ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Το δεύτερο κείμενο από την τριλογία για τα πανεπιστήμια αναδημοσιεύω σήμερα. Το άρθρο είχε κυκλοφορήσει στις 10/2/2007.

*************************************************************************************************************

ΤΟΝ ΞΥΠΝΑΣ ΤΟΝ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΟ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΣΚΟΥΝΤΑΣ

 

Μακριά από το λαό το πανεπιστήμιο

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

 

Η τριτοβάθμια παιδεία υπάρχει για τρεις βασικότατους  λόγους.

–  Παραγωγή επιστημόνων για την κάλυψη των αυριανών  κενών θέσεων εργασίας                                                                                               στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

–  Παραγωγή ερευνητικού έργου, που δυναμώνει το προφίλ της χώρας έξω από τα σύνορα.

–  Δημιουργία της εγχώριας πνευματικής ελίτ, που για μένα είναι και το πιο σπουδαίο.

Είναι εντελώς αδιάφορο αν ο κάθε Ελληνας πολίτης ζητάει ανώτατες σχολές παντού για να μπορέσει να μορφώσει τα παιδιά του. Ο λαός καλά κάνει και ζητάει. Ισως και αυτός να είναι και ο ρόλος του. Να μη σκέφτεται, παρά μόνο να παρακαλάει, να απαιτεί και πολλές φορές να εκβιάζει. Ο λαός  εξακολουθεί να πιστεύει ότι αν τα παιδιά του  αποκτήσουν ένα πτυχίο ανώτατης σχολής, τότε είναι σίγουρη η επιτυχία τους.

Πρακτικά ένα προσωπικό απωθημένο βγάζει ο λαός. Όχι για μόρφωση. Αυτή τον αφήνει παγερά αδιάφορο. Απλά επειδή  ο λαός είδε ότι για κάποια χρόνια του παρελθόντος, κάποια επαγγέλματα που προέκυψαν από τις ανώτατες σχολές  την βγάλανε κάπως καλύτερα από την δυσβάσταχτη χειρωνακτική εργασία και την αντίστοιχη κοινωνική απόρριψη, σκέφτηκε αλλιώς. Μέχρι σ’ ένα σημείο σωστά. Σήμερα πια; Ολοκληρωτικά λάθος. Μια πρόχειρη ματιά στους δείκτες ανεργίας των επιστημόνων,  στην κακοπληρωμή τους  και  τον διορισμό τους ακόμα και σε υποβαθμισμένες θέσεις εργασίας , πείθει και τον πιο αφελή.

Εδώ όμως , έχει τεράστια ευθύνη και όλος ο πολιτικός κόσμος που διοικεί τη χώρα και επίτηδες την κρατάει σε σκοτεινά μονοπάτια. Ο λαός ζητάει πανεπιστήμια παντού. Εσύ σαν ηγεσία τι κάνεις; Τα φτιάχνεις ή τον  κουνάς τον λαό και του λες ότι η εθνική  στρατηγική επιβίωσης πρέπει να πάει αλλού;  Και λέγοντας απλά την αλήθεια  σαν ηγεσία, ναι μεν έχεις βραχυπρόθεσμα πολιτικό κόστος , όμως μεσοπρόθεσμα δικαιώνεσαι και αναγνωρίζεσαι.  Όπως και να το κάνεις όταν μιλάς στον από κάτω σου ή όταν σκουντάς τον κοιμισμένο, έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να τον ξυπνήσεις.  Αν τον πας πάσο ή του κάνεις όλες τις χάρες, ναι μεν κονομάς σαν βραχύβιος πολιτικός, αλλά σαν μακρόβιος  κοινωνός καταστρέφεις. Κατά τη γνώμη μου οι χάρες του λαού  γίνονται, διότι οι πολιτικοί που ασφαλώς  είναι ο καθρέφτης μας, ενδιαφέρονται μόνο για τη τσέπη τους και καθόλου για τη χώρα.  Δεν έχουν εθνική συνείδηση αλλά γνήσια ιδιοτελή και προσωρινή.

Και ρίχνουν τη χώρα σε πρωτοφανή μαρασμό. Δεν θα έπρεπε να τοποθετούνται  λαικίστικα  σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η ανώτατη παιδεία. Δεν θα έπρεπε να θεωρείται αντιλαικό μέτρο το να πεις την αλήθεια. Το να ανοίξεις τα μάτια αυτών που σε τιμούν με τη ψήφο τους . Ταυτόχρονα δε, να τους οδηγήσεις μέσω  άλλων μονοπατιών,  μη επιστημονικών,  σε ηρεμία και σιγουριά εργασίας και εισοδήματος βέβαια.

Η παιδεία είναι, και πρέπει να είναι,  πυραμίδα σαν γεωμετρικό σχήμα. Οσο ανεβαίνεις βαθμίδες να στενεύει. Και η δυσκολία και η αξία να αυξάνονται.  Όπως η διεύθυνση μιάς εταιρείας .  Το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν είναι κέντρο υγείας, ούτε παιδικός σταθμός, ούτε γηροκομείο .  Αυτά βεβαίως και να υπήρχαν σε κάθε πόλη και κάθε χωριό. Δεν είναι κοινωφελές  ίδρυμα το πανεπιστήμιο και το πολυτεχνείο.

Οι ανώτατες σχολές θα έπρεπε να είναι σούπερ αξιοκρατικές, σούπερ δύσκολες  και μη εύκολα προσβάσιμες στον καθένα που τελειώνει το γυμνάσιο. Θα έπρεπε να το ζητάμε και να το απαιτούμε αυτό. Για να υπάρχει μια διαφοροποίηση μεταξύ των πολιτών. Μια δημιουργία κάποιας πνευματικής ελίτ και μια οργάνωση μιας απαραίτητης ιεραρχίας. Μόνος του ο λαός θα έπρεπε να ζητάει  μια διαστρωμάτωση. Κι αν δεν μπορεί να το καταλάβει, τότε να το μάθει μέσω μιας διαταγής. Ναι. Διαταγής. Μη φοβηθεί κανείς, δεν χαλάει η δημοκρατική σούπα. Η λαική ασυδοσία απλά κόβεται. Είναι συμφέρον για τον λαό, το πανεπιστήμιο να κρατιέται μακριά του.

Πρέπει να δεχτούμε τη πυραμίδα της παιδείας και ειδικά την κορυφή της που είναι οι ανώτατες σχολές.  Να καταργηθεί ο σημερινός κύλινδρος που έχουμε. Η αιχμή του δόρατος της γνώσης να είναι μυτερή σαν τη κορυφή της πυραμίδας και όχι επίπεδη σαν το πάνω μέρος του κυλίνδρου. Για να μπορεί να χτυπήσει αγορά έξω από τα σύνορα μας, δηλαδή επενδύσεις.  Και κυριότερα για  να δημιουργήσει κάστα γνήσιων επιστημόνων και πνευματικών ανθρώπων.  Και μέσα από αυτούς να επιλέγει ο λαός τους ηγέτες του. Μύστες , γνώστες, επιστήμονες. Και καλύτερα αμειβόμενους βέβαια.  Γιατί ο καλύτερος να μην αμείβεται περισσότερο;

Αδιάφοροι για τις κενές θέσεις

Δεν μπορούμε να έχουμε πανεπιστήμια παντού και ανοιχτά για όλους. Σε λίγο, για κομματικά αλλά γνήσια ανθελληνικά πολιτικά και  λαικίστικα συμφέροντα, οι διαθέσιμες θέσεις θα γίνουν ίσες με τον αριθμό των υποψηφίων. Δεν μπορεί να εισάγονται άνθρωποι με βαθμούς κάτω από τη βάση. Πρέπει να υπάρχει κάποιο απαραβίαστο στάνταρ. Εργασίας και κόπου. Κάποια αξιοκρατία, για τους υποψήφιους τουλάχιστον. Για να έχουν και κάποιο κίνητρο να συνεχίσουν. Και να μας οδηγήσουν. Το τι θα κάνουμε με τις κενές θέσεις των ιδρυμάτων θα  πρέπει να μας αφήνει παγερά αδιάφορους. Τώρα φτιάχνουμε την κορυφή  και όχι την κομματική βάση.

 

ΜΥΤΕΡΗ ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

ΚΙ ΟΧΙ ΕΠΙΠΕΔΗ ΣΑΝ ΤΟ ΕΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΥΛΙΝΔΡΟΥ

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

31 Responses to ΙΔΡΥΜΑΤΑ

  1. Ο/Η Koreas λέει:

    Σαφής, απλός και καιριος.

    Ps. Το κείμενο για τη μαρεβο-δεξιά να το περιμένουμε;

  2. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Koreas : Ναι αμε.

  3. Ο/Η conpater λέει:

    Αυτα το 2007. Σημερα ειναι χειρωτερα τα πραγματα χωρις φως στον οριζοντα. Ενταξει,να φτιαχτουν σχολες καθε “ειδους” σε καθε νομο,σε καθε πολη να αναπνευσουν καπως οικονομικα και οι τοπικες κοινωνιες,αλλο βεβαια αν στην πορεια το γαμησαν το θεμα.Αλλα οι top σχολες θα πρεπε να ειναι πολυ ψηλα για να μην τις φτανουν ολοι.Στο σημερα ,η ισοπεδωση κυριαρχει,αντιληψη που εχει να κανει με την κοινωνικη ανισοτητα που υπηρχε δεκαετιες πριν. Αλλωστε,το ξαναειπαμε, η διαφορα της μεσαιας ταξης και προς τα πανω,με τον υπολοιπο κοσμο ηταν αν εκανες χειρωνακτικη εργασια η οχι. Ολοι οι γονεις ηθελαν να σπουδασουν τα παιδια τους να φυγουν απο την χειρωνακτικη,να κανουν δουλειες με κυρος,δικηγοροι,γιατροι,μηχανικοι, και φτασαμε στο 2019 και οι περισσοτεροι που εχουν πτυχια να κανουν χειρωνακτικες δουλειες – σουβλακια – και καποιοι δουλειες του δρομου (ντελιβεραδες). Γαματα….

  4. Ο/Η Panteleimon -Anders λέει:

    Έτσι είναι. Και έχει το Χέλλας τώρα σε κάθε πρωτεύουσα νομού ΑΕΙ και σε κάθε λόγγο ΤΕΙ,
    ίνα πωλούνται αφθόνως τα πιτόγυρα και να ενοικιάζονται κοτέτσια.

  5. Ο/Η Spyros kilkis λέει:

    @steven

    Γιατί παίρνει αναβολή η δίκη για το ποινικό δικαστήριο του Σαββιδη για την μπούκα;

  6. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Σπύρος : Ρητορική η ερώτηση σου υποθέτω.

  7. Ο/Η Koreas λέει:

    Μιας και χθες λόγω του paok ξαναθυμιθηκαμε το μακιαβελι, ξανάρχονται οι χαμένες ευκαιρίες αυτής της χώρας.
    Σίγουρα ως λαός, όπως όλοι οι λαοί είμαστε της ελασσονας προσπάθειας, του εύκολο και γρήγορου κέρδους, της μικρόεξυπηρέτησης, του μικρουσυμφεροντος, της απληστιας, του ψεματος και πολλών αλλων.

    Ταυτόχρονα Δε βρέθηκε όμως στο διάβα αυτού του λαού κι ένας άξιος άνθρωπος, με ήθος με όραμα, με πισμα, με αντερα να τον προχωρήσει και να τον ξεκολλήσει από το βουρκο που έχει εδώ και κάμποσα χρόνια πέσει.
    Και κάνα δυο που βρέθηκαν, τον έναν τον καθαρισαν οι Μαυρομιχάλεοι στο Ναύπλιο με συνοπτικές διεργασίες, στον άλλον τον κρητικαρο εγιναν γύρω στις 10 απόπειρες ανθρωποκτονιας εναντίον του με στόχο όχι μόνο τη πολιτική αλλά και τη φυσική του εξοντωση, και στον τρίτο στο θηρίο της φύσης οι κομματικοι του σύντροφοι τον πούλησαν ως σαν να ήταν στα σκλάβοπαζαρα της ανατολης.

    Πάντα ως σε φάρσα δίπλα σε κάθε ευκαιρία ανάτασης, βρίσκεται ένα ‘πανισχυρο ” άρρωστο και βρώμικο κράτος ή παρακρατος που λειτουργεί ως βράχυκυκλωμα.

    Πως θα μπορούσε άραγε η εκπαίδευση μας να αποτελεί εξαίρεση;

  8. Ο/Η Spyros kilkis λέει:

    @steven

    Την διατύπωσα λάθος με συγχωρείτε.

    Είναι η δεύτερη φορά που παίρνει αναβολη.
    Γνωριζεις αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

  9. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Σπύρος : Κυβενρνητικός δεν είναι ο Σαββίδης; Κυβερνητική δεν είναι η δικαιοσύνη; Τι ψάχνεις;

  10. Ο/Η spyros kilkis λέει:

    @steven

    Μόλις ένα χρόνο έχει περάσει από την αλησμόνητη εκείνη μέρα που ο Ιβάν Σαββίδης, με το κουμπούρι στο ζωνάρι, έκανε επέλαση με τους μπράβους του εντός αγωνιστικού χώρου και στη διάρκεια παιχνιδιού. Άσε, λοιπόν, να περάσουν κάποια χρόνια, τουλάχιστον καμιά δεκαριά, και μετά βλέπουμε πότε κι αν ποτέ θα εκδικαστεί η υπόθεση.

    Δεν βιαζόμαστε. Υπόδικος ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, δεν έχει τιμωρηθεί ακόμα, έγινε κι άλλη αναβολή της υπόθεσης στο μονομελές της Θεσσαλονίκης. Κάτσε πρώτα να σηκώσει την κούπα η ομάδα και έχει ο θεός, θα βρεθεί ο καιρός να κάνει το καθήκον της η δικαιοσύνη.

    Να πούμε την ουσία της ιστορίας; Ό,τι έγινε, έγινε. Αυτή είναι η ουσία. Η όποια καμπάνα δεν έχει να προσθέσει ή να αφαιρέσει από τη ξεφτύλα του πρωταθλήματος. Αυτό ήταν, αυτό είναι. Της ντροπής. Αν περιμένουμε κάτι, είναι το χειρώτερο. Κι απ’ αυτό του Ιβάν με το πιστόλι χειρώτερο; Ναι, κύριε.

    Σιγά, ρε, που θα περιμένουμε το δικαστήριο. Λέω μόνο τούτο. Αν αφεντικό ΠΑΕ ορμούσε στο χορτάρι με συνοδεία και οπλισμένος, το αίσχος αυτό θα το καταδίκαζαν από τους οργανωμένους της ομάδας μέχρι τον πρωθυπουργό. Εδώ, στο μπουρδέλο, έπεσε σιγή ασυρμάτου. Γιατί αυτοί είμαστε. Πάντα.

  11. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Σπύρος : Ναι, το διάβασα.

  12. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Απο paok.προς στιβεν.αδερφε καλησπερα.απο τη στιγμη που εμαθα το κατηγορητηριο για το ματι καθως και τους διαλογους που δημοσιοποιειθηκαν εχω ανεβασει πιεση.στα ισια σου μιλαω.η μανά μου δε 67 χρονων γυναικα αποφοιτος δημοτικου ολη μερα βριζει και δακρυζει.αντι να τους παρουμε παραμαζωμα ολους τους κοιταμε αποχαυνωμενοι.μονο να μετρησεις απο το ενα ως το εκατο κουραζεσαι.ποσο μαλλον να τους θρηνησεις.και εχεις τον αλλον να μας πρηζει τα αρχιδια για το κουμπουρι του ιβαν.λες και οι υπολλυποι εχουν τσαταλες.

  13. Ο/Η Akis λέει:

    @Spyros Kilkis
    Γιατί να δικαστεί ο Ιβάν? Έκανε κάτι? Μα όπως λένε όλοι οι οπαδοί της ομάδας του, απλά μπήκε με το κουμπούρι ξεχασμένο, δεν το χρησιμοποίησε καν…Απλά ο άνθρωπος αγανάκτισε..7 χρόνια είναι στην Ελλάδα, πόσο να αντέξει την αδικία? Οπότε μην περιμένεις δίκη, ή και να γίνει καμιά ποινή με αναστολή το πολύ πολύ να φάει από την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη. Ζούμε σε μια χώρα που εγκληματίες μαχαιρώνουν μια κοπέλα για πλάκα, και αντίστοιχοι εγκληματίες ορμάνε σε κολυμβητήριο και βαράνε γυναίκες και ΑΜΕΑ. Και μετά από το κατόρθωμά τους, ανεβάζουν και βίντεο στα social media, αυτά από τα οποία η αστυνομία έκανε προληπτικές συλλήψεις πριν λίγες μέρες, αλλά αυτούς τους αληταράδες αδυνατεί να τους βρει…Τί συζητάμε λοιπόν για αυτό το μπουρδέλο που ζούμε, αν θα δικάσουν τους μεγάλους, όταν δεν κάνουν τίποτα ούτε στη μαρίδα??

  14. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Παοκ : Καλησπέρα αγαπητέ συνοδοιπόρε μου στο μπουρδέλο που ζούμε. Πάνω που τα έλεγες σωστά, στο τέλος μπέρδεψες την τραγωδία με τον όπλο ενός γκάνγκστερ. Μάλλον φάουλ ήταν αυτό. Και μάλιστα αβίαστο και άνευ λόγου. Είναι απόλυτα λογικό ο Ιβάν και ο Μελισσανίδης, να κυκλοφορούν με κουμπούρια. Δεν είναι καθόλου φυσιολογικό να καίγονται 100 ανθρωποι επειδή οι κουμπουροφόροι δεν ασχολούνται με το να φτειάξουν ένα στοιχειώδες κράτος, παρά μόνο να το αφαιμάξουν. Διότι μην γελιέσαι. Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι αφού έχουν στο pay roll τους όλους τους βουλευτές.

  15. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Akis : Οι εγκληματίες έχουν αρχηγό κι από κάπου καθοδηγούνται και φυσικά πληρώνονται. Αυτούς πρέπει να βρεις με το μυαλό σου. Το άλλο με τους δικαστές είναι απλό. Οι βουλευτές είναι υπάλληλοι των επιχειρηματιών, πόσο μάλλον οι από κάτω τους δημόσιοι υπάλληλοι.

  16. Ο/Η spyros kilkis λέει:

    @Akis

    Το πιο παραξενο φιλε μου ειναι οτι μετα την μπουκα κανενας δεν πηγε να τον συλλαβει και να τον παει στο αυτοφωρο.Εφυγε ανενοχλητος για τα αποδυτηρια των διαιτητων απειλησε τον κομινη οτι αν δεν μετρησεις το γκολ εισαι νεκρος και ολοι ξερουν μετα που πηγε.Στο μαυσωλειο του.
    Αλλωστε μην ξεχναμε οτι επρεπε να πεσει κατηγορια η ομαδα του.
    Για μεγαλο μπουρδελο μιλαμε.

    Υ.γ τωρα για το ματι δε ξερω ας μας πει ο ανωνυμος mpaok.προς στιβεν

  17. Ο/Η nnektarios λέει:

    Καλημέρα, προς όλους.

    Μα, το ίδιο συμβαίνει στην Ευρώπη, με τη Μέρκελ να είναι ο υπάλληλος των πολυεθνικών εις βάρος των πολιτών της Ευρώπης. ΑΥΤΗ έφερε την Κίνα και της επιτρέπει να κλείνει τη μία εταιρία πίσω από την άλλη, παραβιάζοντας νομοθεσίες, κανόνες και περιβαλλοντικά στάνταρτς. Ίσως από το 2020 με την έλευση του EcoLabel να αλλάξουν κάποια πράγματα.

    Τι περισσότερο μπορεί να περιμένει κάποιος από την παράγκα (και όχι χώρα) που λέγεται Ελλάδα?

    Τι περισσότερο μπορείς να περιμένεις από αυτούς που συρρέουν κατά χιλιάδες (και με λεωφορεία) στη ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ και στα ΣΚΟΠΙΑ, για την ΠΑΡΤΗ τους, για να ψωνίσουν από τον ΣΚΟΠΙΑΝΟ που βρίζουν (;) σε ένα ενδεχόμενο συλλαλητήριο, εις βάρος του συμπολίτη τους που προσπαθεί να επιβιώσει στην ίδια πόλη? Ποιόν Τσίπρα ή πολιτικό έχει δικαίωμα να κατηγορήσει αυτός που ενισχύει την αγορά των Σκοπίων?

    Με ποιό δικαίωμα κατηγορούσαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ τον ΟΣΦΠ για τα τελευταία 20 χρόνια, τη στιγμή που έχουν ΚΟΠΙΑΡΕΙ (ακριβώς όμως) και έχουν καλυτερεύσει το σχέδιο?

    – Χορηγία πρωταθλήματος
    – ΕΠΟ
    – Δικαστές
    – Θυγατρικές (το καλυτέρευσαν, έχουν και 2 ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ πλέον)
    – ΜΜΕ
    – Δανεικοί
    – Προπαγάνδα
    – Κυβέρνηση
    – Παραχώρηση 30 στρεμμάτων

    Όταν ξαναγυρίσουν τα κόζα (που έλεγε και ο Γεωργίου) θα αρχίσουν να βρίζουν την πουτάνα την ΑΘΗΝΑ? Ναι, αυτήν που περπατάς γύρω από την ΑΚΡΟΠΟΛΗ και ανατριχιάζεις την ώρα που η αύρα σου χαιδεύει τις αισθήσεις και σε ταξιδεύει στις εποχές πάνω στον βράχο υπήρχε ΜΕΓΑΛΕΙΟ και όχι τα κωλόπανα του ΚΚΕ….

  18. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Απο paok.στιβεν προφανως η διατυπωση επρεπε να ειναι”το κουμπουρι του καθε ιβαν”.αυτο εννοουσα.νεκταριε τι εννοουσες “τι να περιμενεις απο αυτους κτλ.εξηγησε το μου αν θελεις.και σοβαρα τωρα εχω κοπιαρει και καλυτερευσει το σχεδιο του γαυρου και περσι με ισαξια ομαδα πηρα τα αρχιδια μου(σωστα)για την μαλαξια του ρωσου

  19. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Αποpaok.και κατι αλλο για σας που σοκαρεστε για τους συμπατριωτες μας που πανε(πηγαινουν) σκοπια και βουλγαρια.αντιστοιχα ξερετε ποσοι ερχονται καλοκαιρι σε κατερινη λιτοχωρο πλαταμωνα και χαλκιδικη;αν ειναι να τα λεμε να τα λεμε ολα

  20. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Απο paok.συμφωνα με πληροφοριες αυτοχθονων ακομα και τα γριβαδια της περιοχης πιανονται οικιοθελως προκειμενου να ενισχυσουν την τοπικη οικονομια.

  21. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Paok : Άλλο σου είπα εγώ. Οτι όταν μιλάμε για ποδσφαιρικές μαλακίες και φερσίματα ανθρώπων του κοινού ποινικού δικαίου που σε άλλες χώρες θάταν μποζουριασμένοι, δεν μπερδεύουμε ανθρώπινες τραγωδίες. Δεν ασχολήθηκα με την διατύπωση καθόλου.

  22. Ο/Η nnektarios λέει:

    Καλησπέρα φίλε paok. Φυσικά και θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω τη θέση μου, σοβαρά και φυσικά χωρίς ειρωνια.

    ΘΕΜΑ 1: ΣΚΟΠΙΑ/ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    Φάνηκε ότι θιχτηκες, σου χτύπησαν μια χορδή τα γραφόμενα μου, κάτι που δείχνει ότι είσαι σκεπτόμενος και με αισθήματα. Είναι γνωστό ότι από ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, η Θεσσαλονίκη και ο Πλαταμώνας, ζούσαν από τους Σλάβους τουρίστες. Το ότι ακόμα έρχονται δεν συμψηφίζεται με τος ενέργειες των συμπολιτών σου. Είναι γελοίο να κατεβαίνει σε ένα συλλαλητήριο για τη Μακεδονία κάποιος που πριν μισή ώρα έβαλε βενζίνη στα Σκόπια. Ελπίζω να το καταλαβαίνεις. Δεν σοκάρομαι καθόλου, σε διαβεβαιώ. Ο Τσίπρας μπροστά στον μέσο Ελληνα, είναι αγγελούδι. Δεν γίνεται ρε φίλε Παρασκευή ένα πούλμαν με γέρους να ψωνίζει στη Βουλγαρία και την επόμενη να φωνάζει εναντίων του Τσίπρα για ξεπούλημα.

    ΘΕΜΑ 2: ΠΑΟΚ όπως λέμε ΟΣΦΠ
    τα έγραψα καθαρά, επιγραμματικά. Θα προσπαθήσω να αναλύσω κάποια.
    1. ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ. Εμείς ή κανείς. Θυμάσαι;
    2. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ. Γιάννινα, Κέρκυρα, Πλατανιάς. Αυτά πέρυσι. Γιάννινα, ο Σαββίδης έχει τος μετοχές και φέτος πρόσθεσε την Ξάνθη.
    3. ΔΑΝΕΙΚΟΙ. Αλλοίωση πρωταθλήματος. Ο ίδιος ο Σαββιδης έχει κάνει δηλώσεις όταν το αντιμετώπιζε από την ανάποδη, ότι δεν υπάρχει πρωταθλημα που κάποιος έχει 30 πόντους στο τσεπάκι λόγο αυτών. Σωστά; Θυμάσαι; Τι έκανε; Το ΙΔΙΟ. Θα μπορούσε να αλλάξει (με τη δυναμη που έχει πλέον) τον νόμο και να το απαγορεύσει.
    4. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ-ΔΩΡΕΑ. Έκταση Καραϊσκάκη. Έκταση Τούμπας. Δεν μιλάμε για 2 στρέμματα.
    5. ΜΜΕ. Εφημερίδες, τηλεοράσεις, internet, για χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
    6. ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ. Πάμε στην Τούμπα πέρυσι. Όλοι ασχολούνται με το κόρνερ. Θυμάσαι από που προήλθε το κόρνερ; Εκτέλεση στατικής φάσης, δολοφονικό χτύπημα στον Λαμπροπουλο, μπροστά στα ματια του Κομίνη (!!!), ο οποίος δείχνει ΚΟΡΝΕΡ! Ψάξε, δες και πες μου. ΒΟΛΟΣ. Όλοι ασχολούνται με το οφσάιντ, όταν ο ΜΑΤΟΣ έπρεπε να έχει αποβληθεί στο 9´, 100%. Καταλαβαίνεις, με 10 σε εκείνο το σημείο, χωρίς Μάτος…τέλος. Είδες όμως που οδηγήθηκε η κουβέντα; Τέχνη. Είπατε, γράψατε, σκυλιάσατε με τον Κομινη. Ξέρεις καλά, ότι ΑΝ έγραφε απλά στο ΦΑ ότι τον ΑΠΕΙΛΗΣΑΝ (που ήταν 100% η αλήθεια), σήμερα θα ήσουν στη Β. Μην κοροϊδευόμαστε.
    7. ΔΙΚΑΣΤΕΣ. Σκουτέρης. Δεν πιστεύω να ξέχασες, ε; Θυμάσαι; Εγώ θυμάμαι την αναθεματισμένη στιγμή που άκουσα ζωντανά στον sport-fm για την απόφαση. Έμεινα ξύπνιος μέχρι που ξημέρωσε. Αισθάνθηκα βιασμένος. Βίωσα την ΚΡΑΤΙΚΗ επίδειξη δύναμης, που προκλητικά μου έλεγε, ΘΑ ΣΕ ΛΙΩΣΩ, κάνω ότι γουστάρω. Εσυ χαιρόσουν και καλά έκανες. Ήξερες νωρίτερα και έπαιρνες θέση για το εισιτήριο. Μετά, λέγατε για ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΕΚ. Την ΑΕΚ που δεν έβγαλε άχνα, έσκυψε το κεφάλι, ήρθε για να παίξει ΑΝΤΡΙΚΑ στην Τούμπα και έπαιξε. Την ΑΕΚ που έφυγε 15 λεπτά μετά τον Κομινη και έτσι γλύτωσε την είσοδο ενός μαφιόζου στα αποδυτήρια της. Το έδειξαν καθαρά οι κάμερες, σωστά; Την ΑΕΚ που δεν έκανε μια ΑΠΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ για να πέσετε στη Β. Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ όμως απασφαλισε. Χάρτινοι, δεν ήρθαν για να παίξουν κλπ. ΑΥΤΟΙ που σε έσωσαν ΚΑΙ στο παρελθόν στην Τούμπα από ΜΗΔΕΝΙΣΜΟ, έτσι δεν είναι;

    Πολλοί συμπολίτες σου λοιπόν και Βορειοελλαδιτες, είναι ΛΑΘΟΣ, τόσο απέναντι στην ΑΕΚ, όσο και απέναντι στην ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

  23. Ο/Η Akis λέει:

    @Steven
    Προφανώς οι αρχηγοί είναι γνωστοί, προφανώς αυτά δε γίνονται τυχαία, αν και πλέον μέσα στους συνδέσμους γίνονται δουλειές που αφορούν προστασίες, ναρκωτικά, γυναίκες, “ακτιβισμό”, οπότε υπάρχουν και αυτόνομα κόλπα. Το θέμα είναι ότι το πράγμα έχει ξεφύγει πολύ και σε λίγο δε θα μαζεύεται, ούτε από αυτούς που σήμερα καθοδηγούν..
    @Spyros Kilkis
    Αδερφέ ποιός να τον συλλάβει?? Εδώ κάποτε ο Μάκαρος ο Ψωμιάδης είχε απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο και έμπαινε με το πούρο και το μπεγλέρι του στο γήπεδο της Καβάλας να πάρει αγκαλιά ένα μαυρούλη της Καβάλας. Ο Μαρινάκης στις μέρες μας κάνει το ίδιο, με την ίδια απαγόρευση, πλάκα κάνουμε τώρα?Το Σαββίδη θα συλλάβουν, που δίνει λεφτά σε ότι αναπνέει στη Θεσσαλονίκη και τον έχουν για Θεό?

  24. Ο/Η conpater λέει:

    Δεν ξερω ποσοι αλλοι και που, και κανουν τετοιου ειδους συζητησεις. Σιγουρα -θελω να πιστευω – οχι μονο εδω μεσα. Θα ηταν τουλαχιστον λυπηρο.
    Ενδεχομενως,πολλοι να συμφωνουν με τα επιχειρηματα του nnektarios η με τα αυτα που λεει και ο ανωνυμος Παοκ ,κι ο οποιος αλλος.
    Απαξ κι εγινε επαγγελματικο το ποδοσφαιρο,ο Θεος να το κανει επαγγελματικο, ξεκινησαν να υπαρχουν και αυτα.Βεβαια,την πρωτη δεκαετια του “επαγγελματισμου”,τα πραγματα ηταν σαφως πιο light. Αντε μια υδροφορα να καταβρεχει το ξερο του Ιωνικου και να μενει απο φλατζα,αντε ενα φερετρο να γλιστραει απο την νεκροφορα του Καμπιτση και να κλεινει ο δρομος , ενα κουμπουρι του “καπετανιου” προς τους οπαδους του ΠΑΟ γιατι τον εβριζαν, με τον “μαναβη” στην Τουμπα να κυρησει τον ανενδοτο στον Βουλινο….ποσο γελοια φαινονται σημερα ολα αυτα. Υπηρχαν ολα αυτα και ακολουθησαν τα πολυ χειρωτερα,γιατι δεν εγινε ποτε επαγγελματικο το ποδοσφαιρο στην Ελλαδα. Με την εννοια που υπαρχει στα αλλα ευρωπαικα κρατη πλην Βαλκανικης.
    Το αλλο που εριχνε λαδι στην φωτια και φτασαμε στο σημερα,ηταν η ατιμωρησια απο πλευρας ΕΠΟ. Μια ΕΠΟ που την “διοριζε” ο εκαστοτε δυνατοτερος παραγοντας. Τι αλλαξε απο τοτε μεχρι σημερα ? ΤΙΠΟΤΑ…
    Τα ιδια γινονταν,τα ιδια γινονται. Μονο που στο σημερα εχουν μπει και οι ανατιναξεις,τα μαχαιρωματα σε κοινη θεα, τα μπραβιλικια να εχουν θεση στα επισημα του γηπεδου, και οι οπαδοι σαν ΖΩΑ να σφαζονται χωρις να ξερουν τον λογο. Πολυ περισσοτερα τα λεφτα που υπαρχουν στην μπαλα και γυρω απο αυτην ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ. Καποιοι τα θελουν ολα για παρτη τους,καποιοι αλλοι εχουν εντολες να τα “αρπαξουν” αυτοι κι οχι οι αλλοι, αφου παραλληλα με ενα πρωταθλημα γαμανε το κρατος των Αθηνων που τους γαμαγε καθε χρονο….
    Ολοι, μα ολοι εχουν να πουν και κατι.Και που δεν ακουγονται οι φωνες των μικρων το πρωταθληματος,που καποτε τους εσφαζαν σαν κοκορια στο γονατο.
    Στην Αγγλια δεν υπαρχουν πετρελαιαδες? Στην Γερμανια δεν υπαρχουν ισχυροι οικονομικοι παραγοντες πισω απο τις ομαδες ? Στην Ισπανια δεν …? Μονο στην Ελλαδα μαζευτηκαν ολοι αυτοι που εχουν το χρημα? Φυσικα,σε ολες τις χωρες στησιματα,πουλημενοι αγωνες,θα ξεχασουμε τον Γκρομπελαρ? η τον υποβιβασμο της Γιουβεντους? Δυο μονο παραδειγματα για συντομια χρονου. Λειτουργησε ομως εκει η δικαιοσυνη ,κανοντας το χρεος της. Οχι οπως εδω βγαζοντας αποφαση στις 3 μετα τα μεσανυχτα,η κανοντας το “κοριοπολις” σαν τους ΠΑΝΘΕΟΥΣ και το Πειτον πλεις….Τυφλα ναχει η Λαμψη του Φωσκολου.
    Εκει ειναι και η ουσια και το ζουμι ολων αυτων των υποθεσεων,στις οποιες υπαρχουν αποχρωσεις ενσειξεις (sic!). Τιναζει ο ενας ενα καταστημα στην Καλαματα,μπαινει ο αλλος με το κουμπουρι στο γηπεδο, και μεχρι να βρουν τι,ποιος, εχουν περασει 5-6 χρονια.Δεν μου κανει εντυπωση πλεον τιποτα στο ελληνικο ποδοσφαιρο,οτι και να γινει. Στη Λαρισα καρφωθηκε φωτοβολιδα στον λαιμο,και δεν ετρεξε καστανο απο τους οπαδους που χειροκροτησαν κιολας για το σημαδι. Καραβακια πανε κι ερχονται στο Αιγαιο,ΟΛΟΙ ξερουμε τι εκαναν και για ποιον,μονο η ελληνικη δικαιοσυνη ακομα ψαχνει να βρει το κουτι με τα σπιρτα. Το ξυλο της αρκουδας εφαγε ο Τζηλος,τους επιασαν με τα κινητα στις τσεπες και ακομα ψαχνουν να βρουν τις διευθυνσεις. Οπου ελληνικη δικαιοσυνη,βαζουμε εκαστοτε ελληνικη κυβερνηση,το ιδιο πραγμα ειναι ,χωρια που ειναι και “ανεξαρτητες” . Φτασαμε σε αγωνα πολο γυναικων,να κανου ντου χασισωμενοι και να μην αφηνου τιποτα ορθιο.Το επομενο αγωνισμα θα ειναι σε καποιο τουρνουα ρυθμικης γυμναστικης η συγχρονικης κολυμβησης. Μην γελατε,κατα κει οδευει το πραγμα….Απορω,πως την εχει γλιτωσει ακομα ο Πετρουνιας …..
    Αν δεν φτιαξει το πραγμα απο το κεφαλι,δηλαδη την κυβερνηση,που ειπαμε πως ειναι “ανεξαρτητη” η δεν το ειπαμε? αν η δικαιοσυνη δεν τυλιξει σε μια κολλα χαρτι ολους αυτους τους επιχειρηματιες αμεσα,κι αυτη ειναι “ανεξαρτητη” αλλα και τυφλη, τελειως ομως, δεν προκειται να φτιαξουμνε τα πραγματα. Και επειδη με τα …αν… δεν εγινε δουλεια,και ουτε προκειται γιατι ΠΟΤΕ κυβερνηση δεν ακουμπαει τους ευεργετες της,μην περιμενετε τιποτα.Δεν υπαρχει σωτηρια λεμε…….
    Συνεχιζουμε ακαθεκτοι να μιλαμε για αυτους που βαζουν βενζινη στα Σκοπια,ψωνιζουν στα Σκοπια, τζογαρουν στα Σκοπια, γαμανε στα Σκοπια,γαμιονται στα Σκοπια,αλλα κατα τα αλλα φωναζουν για την ελληνικη μακεδονια. Που το Αθηναικο κρατος,δεν μπορει να χωρισει δυο γαιδουριων αχυρα , και φωναζουν οι “αδικημενοι” εδω κατω,αμα σε παιζουν 50-50 εισαι αδικημενος , για τα κολλητηκια των “απανω” . Και πρεπει εγω τωρα να τους παιρνω στα σοβαρα ολους αυτους.που βρηκαν το μπουρδελο ανοιχτο και ειπαν να γαμησει κι “φτωχος”….ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ ΛΕΜΕ……

  25. Ο/Η Savvi λέει:

    @nnektarios

    Φίλε μου δεν συμφωνώ με την προσέγγιση σου στο θέμα με την Μακεδονία. Δεν έχει καμία σχέση αν ο Έλληνας επισκέπτεται την Βουλγαρία ή τα ΣΚΟΠΙΑ για να κάνει ψώνια, να βάλει βενζίνη, να φτιάξει τα δόντια του ή στην τελική να ιδρύσει ή να μετεγκαταστήσει την επιχείρηση του. Το θέμα για μένα είναι καθαρά γεωπολιτικό καθώς στηρίζεται στην ανυπαρξία του Ελληνικού κράτους το οποίο δεν έχει ούτε αρχή ούτε μέση ούτε τέλος. Δηλαδή ο Δανός που φεύγει από το Χέλσινγκορ για να πάει στο Χέλσινμποργκ(Σουηδία) για να ψωνίσει αλκοόλ που είναι πιο φθηνό στην Σουηδία τι διαφορά έχει από τον Έλληνα; Εγώ σου λέω καμία. Συγνώμη αλλά αυτό το τσίρκο το ψήφισε ο Έλληνας πολίτης 3 φορές. Καλά κάνει και φωνάζει για ξεπούλημα το οποίο αν δεν έχει φέρει ακόμα μεγάλο μπάχαλο θα φέρει στο κοντινό μέλλον. Αυτός που φωνάζει θα έχει την ευκαιρία του να διορθώσει τα πράγματα με την ψήφο του γιατί οι εκλογές είναι κοντά. Τι θα ψηφίσει όμως;;; Δηλαδή εσύ είσαι ικανοποιημένος με τις θέσεις της αντιπολίτευσης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα; Εγώ πιστεύω ότι και αυτοί αποτελούν μέρος τους τσίρκου.

    ΥΓ: Είναι δυνατόν να βγάζουν ανακοίνωση για την εθνική Ελλάδος και για τα φύλλα πορείας; Κράτος τσίρκο ή Ελληνική δημοκρατία της Κολομβίας των Βαλκανίων.

  26. Ο/Η Γιώργης ο γαρατζέος λέει:

    Απίστευτο ότι μας κάνουν και τις άβγαλτες παρθένες και τους αδικημένους κιόλας στο αμΠΑΟυγΚ…
    Πρόταση, αφού αρχίσανε και οι μετονομασίες βορείως των Τεμπών:
    Μετονομασία Θεσσαλονίκης σε Ιβάνεγκραντ και όλης της Β Ελλάδος σε Σαββίδιομπλάστ. Ούτως η άλλως τους έχει πια όλους στο payroll, ότι τους πει, εν τη παλάμη κι ούτω βοήσωμεν. Δε θα υπάρχει ανάγκη και για κείνο το συλλαλητήριο τότε (ακόμα το περιμένουμε, άντε να παρθεί το νταμπλ, να γίνουν και οι εκλογές πρώτα μπας και οργανωθεί επιτέλους) αφού τα ζητήματα ονομασίας και ταυτότητας θα μπουν οριστικά στο χρονοντουλαπο της ιστορίας.

    Για να ξεπεραστεί και το γλωσσικό ζήτημα που έχει προκύψει με τους γείτονες, ας γράφουν όλοι greeklish ή σκέτα αγγλικά ή μείγμα με ρώσικα όπως κάνει και το θείον βρέφος στο tweeter…

    @paok: απολύτως ατυχές -τολμώ να πω και ηθικά μεμπτό- να βάζεις το μάτι στο ίδιο επιχείρημα με το κουμπούρι, με ουσιαστικό σκοπό να δικαιολογήσεις την απαλλαγή του κουμπουροφόρου και του οργανισμού του (και καλά αφού δεν κάναν τίποτα σε κανένα για το μάτι, γιατί να κάνουν και στον κουμπουροφόρο? φάση όλοι δίκαια στην αδικία και νόμιμα στην ανομία, λες και δεν το ξέρουμε και δεν το ζούμε ούτως ή άλλως).

  27. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Paok.γιωργης ο γαρατζεος.πιστευω οτι με αδικεις και συγχρονως με υποτιμας.η αναφορα στο ματι εγινε μετα απο μια ειλικρηνη εκρηξη ανθρωπινων αισθηματων.η αναφορα στον καθε κουμπουροφορο εγινε οχι ως προσπαθεια δικαιολογησης αλλα για να τονισω πω οτι ασχολουμαστε με μαλακιες αντι να τους παρουμε ολους παραμαζωμα.

  28. Ο/Η nnektarios λέει:

    @Savvi,

    ο Δανός όμως δεν είναι σε διαμάχη με τον Σουηδό και το αντίστροφο. Και μάλιστα τέτοιου είδους διαμάχη. Να σου ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ο Σλαβοβούλγαρος, σχέση, συγγένεια με τον Μ. Αλέξανδρο και οτιδήποτε ελληνικό και ΚΥΡΙΩΣ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ!!

    Έχω μία επιχείρηση. Πριν από 4 χρόνια μου δόθηκε η ευκαιρία για εξαγωγή (και) στα Σκόπια. Δεν προχώρησα γιατί ο DRITAN επέμενε να γράφει Macedonia στα στοιχεία της εταιρίας του ενώ του είχα εξηγήσει ευγενικά ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία κάτω από αυτές τις συνθήκες. Μένω στην Αθήνα.

    Με τα Σκόπια είμαστε σε διαμάχη-πόλεμο εδώ και πολλά χρόνια. Δεν μπορεί ο Έλληνας πολίτης να έχει εμπορική σχέση με τον αντίστοιχο Σκοπιανό κάτω από αυτές τι συνθήκες γιατί με την ίδια λογική και αυτός που είχε εμπορική σχέση με τους Γερμανούς, την επιχείρησή του κοίταζε.

    Ο Έλληνας, μόνιμα τσίρκα ψήφιζε γιατί τσίρκο είναι ο ίδιος. Ο πιο άθλιος πολίτης. Κοίτα γύρω σου, αυτόν που σου κλέβει τη σειρά, περνάει με το αυτοκίνητό του παράνομα, σε βρίζει, τη χοντρή πίσω από το γκισέ της εφορίας, αυτόν που σβήνει το τσιγάρο στην παραλία (και είχε γράψει ο Καραγιαννίδης κάποτε), δεν πηγαίνει καν στη δουλειά του (δημ.υπ.) κλπ.

    Αυτός ο τόπος θα είχε τύχη μόνο σε περίπτωση ΟΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ. ΜΗΔΕΝ, ΣΚΟΤΑΔΙ. Και πάλι από την αρχή. Είμαι 46 και ακόμα δεν έχω πρόβλημα λόγω της κρίσης, αντέχω και συνεχίζω. Εμμένω σε αυτό που έλεγα σε φίλους στην αρχή της κρίσης. Δέχομαι να χαθούν όλα. Να γυρίσουμε στο μηδέν. Μία φορά το μήνα κρέας. Αρκεί να γνωρίζω ότι θα ξεκινήσουμε σωστά, με κύριο μοχλό την εκπαίδευση, τη μόρφωση και τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, για να έχουν τα παιδιά μου (μας) ένα καλύτερο μέλλον.

  29. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Paok.στιβεν μετα το βρυκολακα το κυριακο την ντορα τον μπακογιαννη φανταζεσαι να δουμε σε καμια εικοσαρια χρονια στα πραγματα το μικρο ερνεστο;τετοιο σατανικο σεναριο ουτε οι μοντυ παιθον.

  30. Ο/Η Δημήτρης Sweden λέει:

    2013 Τατόι: «Ήρθε η ώρα η ΑΕΚ να στηριχτεί στης ακαδημίες της»
    2019 Γαλάτσι: Κ19 ΑΕΚ-ΠΑΟ 0-6
    (…)

  31. Ο/Η Savvi λέει:

    @nnektarios

    Ο Δανός (δεν θυμάμαι την χρονολογία) έκτισε ένα κάστρο με κανόνια στο Χέλσινγκορ και άλλο ένα στο Χέλσινμποργκ αφού το είχε καταλάβει. Οι μάγκες αυτοί επέβαλαν φόρο σαν διόδια στην θάλασσα στα πλοία όπου περνούσαν από το συγκεκριμένο πέρασμα. Βασικά αυτό δεν είναι το σημείο στο οποίο θα ήθελα να εστιάσω. Απλά λέω ότι στα σύνορα το να πας απέναντι και ο απέναντι να επισκεφτεί εσένα και να συνάψει σχέσεις είναι φυσιολογικό. Το ότι έχουμε σοβαρό θέμα ΝΑΙ έχουμε είναι γεγονός. Ο πολίτης θα το λύσει ή η πολιτεία;;; Στα υπόλοιπα συμφωνώ.