ΟΤΑΝ ΓΥΡΙΣΩ ΘΑ ΣΑΣ ΓΑΜΗΣΩ

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί-ακόμα και σε ξένα έντυπα- η στάση του νεοέλληνα.Αυτή η σχεδόν καθολική υποταγή του σε απίστευτες και πρωτόγνωρες,είναι αλήθεια, κρατικές εντολές στις οποίες καλέιται- όπως και τόσοι άλλοι πολίτες άλλων κρατών-να υπακούσει. Ποσοστά που θα ζήλευε και η αυταρχική Κίνα. Χωρίς απόχες,χωρίς ξύλο,χωρίς τραβολογήματα και χωρίς να ανοίξει μύτη! Τρομερό; Ναι, τρομερό. Εχει όμως-διπλή-εξήγηση.

Ο νεοέλλην,δεν είναι “απείθαρχος” όπως συχνά-πυκνά τον αποκαλούν κυρίως ξένα στόματα. Οχι. Είναι θρασύδειλος. Απείθαρχος,επαναστάτης-ακόμα και δίχως αιτία-είναι ο ανένταχτος. Ο αντιρρησίας, ο έτοιμος να λύσει το ζωνάρι του,αδιαφορώντας για όποια προσωπικά κόστη.

Ο περιμένων το κράτος να τον φροντίσει, ο γκρινιάρης  δεν λέγεται απείθαρχος. Είναι απλά κακομαθημένος και αυθαίρετος.  Οταν όμως το κράτος τον “απειλεί” με καθολικό “στέγνωμα,-όπως τώρα- και μάλιστα δίχως εκείνο να φτάιει,τότε κάθεται στα αυγά του.  Οταν πολύ περισσότερο το κράτος τον “προειδοποιεί” πως “αν είναι καλό παιδί θα του πάρει και κοκά”,τότε βουλιάζει στη πολυθρόνα και δε βγάζει άχνα.

Ενστικτωδώς, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων, διαισθάνεται την δόνηση του ομφάλιου λώρου ανάμεσα σε εκείνον και στη μητέρα-κυβέρνηση.  Ο λώρος αυτός ονομάζεται “Συμφέρον”. Με την όποια κυβέρνηση.  Και αυτό που κάνει, είναι υπομονή μέχρι να αποζημειωθεί. Νοιώθει, καταλαβαίνει πως δεν πρέπει να βγάλει “άχνα” μέχρι να γίνει άρση περιορισμών.  Μέχρι ο διαιτητης να σφυρίξει τη λήξη. Μετά,μπορεί ωραιότατα να πάει “ταμείο” με το  κερδισμένο  κρατικό “κουπόνι”.

Εκτός των άλλων είναι και άριστα ενημερωμένος. Οπως σε όλα. Ξεκινάει από τον Σκάι και το Σταρ περνάει από τα NΕΑ και την “Καθημερινή” και καταλήγει στο Newsbomb” και στο Newsbeast. Στην “καλύτερη”  να περάσει και από news247 και cnn.gr. Δηλαδή μια απ΄τα ίδια.  Αποτέλεσμα; Βλέπεις ανθρώπους στα αυτοκίνητα  και νομίζεις ότι βλέπεις γυρίσματα από το starwars. Διασταυρώνεσαι με άνθρωπο στο πεζοδρόμιο και εκείνος στρίβει ξαφνικά λες και κρατάς μαχαίρι. Μασκοφόροι στους δρόμους,λες και ο ιος είναι γύρη ανοιξιάτικη.

Εν έτι 2020 επληροφορήθει πως δεν είναι σωστό να  ξύνεις το αυτί με το μικρό νύχι η με το κλειδί. Οτι  μπαίνοντας στο σπίτι, πρώτα πλένεις χέρια και  και μετά  ακουμπάς το παιδί σου ή το φαγητό στο τραπέζι. Οτι δεν είναι σωστό βγαίνοντας από την τουαλέτα και αφού έχουμε χέσει να κάνουμε “μπαλάκια” τις μύξες, χωρίς να έχουμε πλύνει χέρια.  Οτι δεν χρησιμοποιούμε τα στιλό “Bic” ως οδοντόβουρτσες. Ειδικά  όταν είναι κοινόχρηστοι. Οτι δεν ρίχνεις ροχάλες δω και κει λες και είσαι μονος σου μαλάκα. Φέτος τα έμαθε.  (προχθες είδα -δυο ξεχωριστές περιπτώσεις-, να περνάνε το “Stop”  με τα αυτοκίνητά, τους αλλά φορούσαν γάντια και μάσκα. Ελεος Παναγία μου.

Ο χέστης λοιπόν, ο “παρτάκιας”, ο “σταρχιδιάρης”, ο “όπου με βολεύει”, τρομαγμένος και πονηρός παράλληλα,μένει σπίτι,υπομένει την κυτταρίτιδα,τα μπικουτί,τις φωνές και τις γκρίνιες.Απενεργοποιεί το “άλλο κινητό” (για την γκόμενα),έχει τα μάτια του δεκατέσσερα, κλείνει τα αυτιά του για να μην ακούει τις φωνες από τα κωλόπαιδα με τα play station και τα smartphone στα χέρια.

Μόνη στιγμιαία διέξοδος, να βγάζει βόλτα το σκύλο για χέσιμο με χαρά (μόνο αυτό είναι που πια έχει κανείς. Οι γονείς τσακώνονται στο σπίτι ποιος θα πρωτοβγάλει το σκύλο βόλτα. Με το “άλλο κινητό” στην τσέπη φυσικά. Τα σκυλιά έχουν ανέβει 500% στα pet shops. Αφαντα έγιναν. Δεν υπάρχει αδέσποτο για αδέσποτο στο δρόμο. Ολα βρήκαν αίφνης ενα αφεντικό. Ούτε το 2004 επί Γιάννας τέτοιο πράγμα.

To βλέπεις στο δρόμο άλλωστε. Στο ένα χέρι το λουρί,στό άλλο το Xiaomi. Δεν θέλει και πολύ να ξεχαστείς και να βρεθείς από την Πετρούπολη στον Πειραιά,με το σκυλί να έχει μείνει το μισό από όταν το έβγαλες έξω.

Τρίζουν συνθέμελα τα σπίτια από τις “ευχές” που ακούγονται καθημερινά. Το όνομα της Παναγίας-μέρες που είναι,-βρίσκεται στο στόμα πάμπολων ευσεβών. Δεδομένης και της προτροπής του Ιερώνυμου  “κάθε σπίτι να γίνει μια εκκλησιά”, κατεβαίνουν τα καντίλια νυχθημερόν. Στέλνει στο Διάολο ο ένας τον άλλον από την κουζίνα ως το σαλόνι. Μα που να τον βρεις κι αυτόν εδώ μέσα;  Ως γνωστόν,τον έχει βάλει ο Θεός στην καραντίνα της κόλασης.

(Εγώ σκέφτομαι στην είσοδο της πολυκατοικίας να βάλω ένα μανουάλι. Και φυσικά-ε,ναι- και το απαράιτητο “αξεσουάρ”: Ενα παγκάρι. Ορεξη να υπάρχει,λύσεις υπάρχουν).

Υπομένει…υπομένει και περιμένει.

Προκειμένου να πετάξει τη μάσκα, αυτή τη γελοία που του κοτσάρισαν στη μούρη για να κάνει 2 μήνες απόκριες και να εμφανιστεί ξανά το γνωστό  γουρούνι στους δρόμους στα λεωφορεία στις παραλίες,στα αυθαίρετα,στα ρέματα,στα δάση.

Προς το παρόν,δεν βγάζει “κιχ”. Παριστάνει τον Κινέζο. Σκιάζεται μη και τον “τσεκάρουν” και χάσει το 800άρι, ή το επίδομα ενοικίου,ή την αναστολή πληρωμών, ή τη  “χ” ρύθμιση, ή το  “χ” χαμηλότοκο δάνειο, ή τα voucher. Και κυρίως την “επιστρεπτέα προκαταβολή”. Εδώ έχει να  γίνει ΤΟ πάρτι!

Μετράει μέρες,κόβει δόντια από την τσατσάρα,μέχρι να έρθει η μέρα να ξαναβγεί στους δρόμους και να αναλάβει “δράση”. “Οταν γυρίσω,θα σας γαμήσω” μουρμουράει μέσα από τη μάσκα του ο μασκοφόρος.

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

9 Responses to ΟΤΑΝ ΓΥΡΙΣΩ ΘΑ ΣΑΣ ΓΑΜΗΣΩ

  1. Ο/Η stelathen λέει:

    ο ελληνας φοβαται ΜΗΝ κολλησει και φαει προστιμο 150 ευρω και κανει τα παντα τυπικα, γαντια, μασκα, sms

    ο ελληνας κατεβαζει τα βραδια ενα μπουκαλι ουσικι και δεν φοβαται: μην σκοτωθει στο τιμονι, μην παρασυρει και αλους αθωους, μην φαει προστιμο 600 ευρω και αφαιρεση διπλωματος 6 μηνες.

    τωρα παντως ειναι η χαρα του κατσαπλια εργαζομενου, αφεντικου, απο τον υπαλληλο με χρηση ειδικης αδειας συν μειωμενο ενοικιο συν επιδοματα , μεχρι το καθε φεσσα που κανει αυξησεις προιοντων απο courier μεχρι μασκες,αντισηπτικα.

    μην ξεχασουμε και τους καυμενους προσφυγομεταναστες τι στο διαολο ειναι. που θελουν να παρουν ασυλο και προφανως θελουν να αποδειξουν στη χωρα που βρισκονται οτι καλως θα πρεπει να τους δοθει γιατι δεν θα δημιουργησουν κανενα προβλημα και στη πρωτη μερα καραντινας στη ριτσωνα πανε να την κανουν.
    περα απο την εγκεφαλικη (ποια?) ποιοτητα που μπορει να εχει το 90% ολων αυτων , ποια ειναι η αντιστοιχη των αρμοδιων αρχων που θα τους περιθαλψει παλι και θα τους δωσει και επιδομα.

    περα απο την πλακα ειναι μια νεα κατασταση που θα την ξαναεχουμε και του χρονου και συνεπως ο φοβος φιλαει τα ερμα. για το ελληνικο μπουρδελοκρατος η αντιμετωπιση (οχι η οργανωση) ειναι κατι παραπανω απο επιτυχημενη (εως τωρα). οσον αφορα στο χαρδαλια (τι αλλο απο αεκ θα ηταν και αυτος) ειναι η ποιοτικη αναβαθμιση του κομματοσκυλου, απο καρανικα πηγαμε σε χαρδαλια.

    (συγνωμη αν εχει ανεβει 2-3 φορες, αλλα εκανε διακοπες το δωρεαν wi fi του σαμαρα)

  2. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Stelathen : Ως γνήσιος εαυτούλης ο Έλληνας, και σούπερ ντούπερ φοβιτσιάρικη καρακότα, απλά πειθάρχησε σε ένα ακόμα μνημόνιο, με αφορμή την υγεία. Μην το ψάχνεις παραπάνω. Τώρα για τη νέα κατάσταση, απλά θα σου πω οτι η Ευρώπη ήρθε εδώ και η Ελλάδα – σαν νοοτροπία μιλάω – πήγε εκεί. Αυτά που θα δεις, θα σε κάνουν να αναρωτιέσαι αν είχες ζήσει πριν.

  3. Ο/Η koreas λέει:

    μέσα σε όλα τα άλλα παράξενα παρατηρείται και μια πρωτόγνωρη τάση του έλληνα να πληρώσει τις υποχρεώσεις του. 300m€ παραπάνω τα έσοδα μαρτίου από τα αναμενόμενα. αυτό κι αν είναι απίστευτο.

    μήπως ο σταικούρας μπέρδεψε τα νούμερα;

    μήπως στα αναμενόμενα μπήκε πολύ χαμηλά ο πήχης γνωρίζοντας ότι ο έλλην είναι τσαμπατζής;

    άββυσσος η ψυχή του γραικού

  4. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Μη ξεχνάς ότι έχει εκτιναχθεί η ηλεκτρονική αγορά. Τα φυσικά καταστήματα είναι κλειστά.Τα ηλεκτρονικά όχι. Θα μου πεις “και πριν υπήρχαν”.Ναι. Αλλά τώρα “μας τα ξανασύστησαν”. Ως ανάγκη και μονόδρομο,όχι απλά ως εναλλακτική.
    Ο κόσμος δεν ξέμεινε από λεφτά. Προς το παρόν. Τα έχει κάνει μασούρι και αντί να τα φάει στην ταβέρνα, στο πρακτορείο,σε βενζίνες,μετακινήσεις κλπ τα τρώει με ηλεκτρονικό τρόπο. Θα μου πεις πάλι: “ολοι;” Οχι. Αλλά σκέψου και το ότι μέσω διαδικτύου δεν υπάρχει κανένα περιθώριο φοροδιαφυγής.Μεγάλο μέρος του “ανένταχτου” τζίρου,της παραοικονομίας, έχει μεταφερθεί -αναγκαστικά- στην επιφάνεια και φορολογείται κανονικά.
    Αυτό, κάλλιστα εξισορροπεί τις -δεδομένες – φορολογικές απώλειες του κράτους λόγο της καραντίνας. Ισα βάρκα ίσα πανιά.
    Ας κάνουμε την εξής υπόθεση (που είναι μεγαλη πιθανότητα): Πληρώνει το κράτος συντάξεις, δημοσίους υπαλλήλους,δίνει και τα 800αρια,τα voucher για την τηλεργασία και όλα τα υπόλοιπα. Αντε να βάλουμε και τα δώρα Πάσχα των ιδιωτών μέσα. ΤΙ θα τα κάνει το σπίτι; Θα τα κρεμάσει στο μπαλκόνι; Η θα κάνει οικονομία για τον επόμενο μήνα;Ενας “δρόμος” υπάρχει προκειμένου να τα ξοδέψει. Η μάλλον δύο. Ο ένας είναι σούπερ-μάρκετ και φαρμακείο. Ο άλλος είναι οι λοιπες αγορές-πληρωμές μέσω διαδικτύου.Δηλαδή, παντού αποδείξεις. Ο όγκος της εισπρακτέας φορολογικής ύλης για το κράτος,-πρέπει να-είναι ίσος ή και μεγαλύτερος από τις “κανονικές” μέρες προ lock down.

    Ασε τον επίσημο μαυραγοριτισμό σε είδη προστασίας,τα οποία κάνουν τους υπουργούς οικονομικών κάθε πλητόμενης χώρας να ρηγούν σύγκορμοι από τα ποτάμια εισροών. Εδώ ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΒ,αυτός ο “περίεργος” Φεσσας, έσυρε το χορό. “έχω πολύ φόρτο εργασίας και είμαι αναγκασμένος να κάνω πολλές προσλήψεις και να νοικιάσω αποθήκες,όπότε πρέπει να ανεβάσω την ταρίφα,διαφορετικά δεν βγαίνω”. Αυτά είπε,πριν πάρει πίσω το “καπέλο” στα μεταφορικά της ACS μετα τις βροχιδόν καταγγελίες! Απίστευτο; Κι όμως. Αυτός ο τσαρλατάνος, είναι ο εκπρόσωπος των επιχειρηματιών στην Ελλάδα. Ψηφισμένος παρακαλώ. Αρα, καταλαβάινεις τί γίνεται. Δεν κρατιούνται σου λέω.
    Φυσικά παραοικονομία υπάρχει και ζει.Ποσο δε μάλλον στο πολεμικό κλίμα που ζούμε. Το ρευστό -για το διμηνο Μαρτιος-Απρίλιος τουλάχιστον- περισσεύει. Οσα δε μαγαζάκια λειτουργούν στη “ζούλα” και ανοίγουν “από την πίσω πόρτα” λοξοκοιτώντας (υπάρχουν κάμποσα) όχι μόνο δεν κόβουν αποδείξεις,αλλά ούτε και ανέχονται να ρωτάς “πόσο έχει αυτό” και “πόσο κάνει εκείνο”. “Πάρτο,ευτυχώς που είμαι και γω εδώ διαφορετικά τι θα έκανες φίλε” σου λέει. Αμα θες.Αμα δεν θες, περίμενε τον Μάιο. Και σε καθεστώς αναστολής ενταγμένοι,και με τους ή τον υπάλληλο στη πλάτη του κράτους και εισφορές “παγωμένες” και ενοίκια πληρωμένα και όλα τα προνόμια αλλά και ανοιχτή “πίσω πόρτα”. Οχι παίζουμε.
    Η τωρινή “έκτακτη” κατάσταση είναι η χαρά του Δήμου Σταρένιου.

    (σκέφτομαι να κάνω το εξής: Ελλείψει μασκών, να προμηθευτώ-“μαύρα” πάντα- μερικες χιλιάδες σουτιέν.Τζάμπα σχεδόν θα τα βρω τώρα. Αμα τα κόψεις, με κάθε βυζοθήκη, -βάζοντας δυο λαστιχάκια, πόσο να κοστίζουν- φτιάχνεις δύο μάσκες.Νομίζω είναι καλή ιδέα)

    Μια παράμετρος που ίσως διαφεύγει στους απρόσεκτους “ηλεκτρονικούς καταναλωτές”, είναι ότι το κράτος τους τραβάει και μια ωραιότατη “φωτογραφία”. την οποία μπορεί να την χρησιμοποιήσει με δεκάδες τρόπους. Από το να “τσεκάρει” τις αγοραστικές σου “τάσεις” στην καλύτερη,(καταναλωτική ανθρωπογεωγραφία) μέχρι και να σε συγκρίνει με προηγούμενες “συνηθισμένες” σου πρακτικές και να εξαχθούν πολύ “χρήσιμα”-για το ίδιο- συμπεράσματα. Μια ωραιότατη selfie τράβα φίλε κρυφέ ή φανερέ φορολογούμενε και χαμογέλα.

  5. Ο/Η koreas λέει:

    τα φορολογικά ή και ασφαλιστικά έσοδα μαρτίου έρχονται από τους προηγούμενους μήνες. δεν έχουν να κάνουν με την τωρινή κατάσταση της αγοράς και τις τωρινές “καταναλώσεις”.

    επίσης είναι σχεδόν βέβαιο ότι η κατανάλωση από το κλείσιμο και μετά έχει κατακρημνιστεί.

    έχουν εξαφανιστεί ποτέ οι δήμοι σταρένιοι και οι μαυραγορίτες;……μιλάμε για 2 από τα εθνικά μας σπορ

  6. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Εγώ ακούω τον Υπουργό: Σταικούρας. “Τα φορολογικά έσοδα Μαρτίου,πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο”. Οταν λέει “αναμενόμενο” δεν εννοεί προφανώς εκεινα που θα περιμενε υπο κανονικές συνθηκες αλλά σε σχέση με τις παρούσες έκτακτες συνθήκες. “τραβάτε με κι ας κλαίω”.
    Και εγώ σου λέω ότι ο τρέχων Απρίλιος θα πάει ακόμα καλύτερα. (το “καλύτερα” πάντα υπό την παραπάνω σύγκριση)

    Το 80 με 90% των αγορών,μπορεί κάλλιστα να γίνεται ψηφιακά. Προπληρώνοντας. Απο το σπίτι. Ακομα και για καύσιμα στο αυτοκίνητο. Το μονο που θα μείνει να πληρώνεις κατόπιν,είναι η εστίαση. Λιγο δύσκολο να προπληρώσεις πριν κατσεις στο τραπέζι.
    Ωσπου να καταργηθούν πλήρως τα “βρωμοχαρτονομίσματα που είναι γεμάτα ιούς τα άτιμα”.
    Η εισδοχή μεγάλου μέρους της παραοικονομίας στην ψηφιακή φορολογία,είναι ένας πακτωλός και οι όποιες αποσπασματικές απώλειες μιας ταραγμένης μεταβατικής διμηνης περιόδου προσαρμογής,δεν είναι ικανες να αλλάξει την πορεία και την γενική εικόνα. Ολόκληρος ο καπιταλισμός στην παραδοσιακή μορφή που τον ξέραμε, να τον ξεχασουμε.
    Δεν θα κλάψω τώρα για τα έσοδα του κράτους. Ως και ο Αδωνις βρήκε τρόπο να “μοχλεύει” 2 δις και να τα κάνει 7. Δεν βρήκε τρόπο όμως πως να βάλει “πλαφόν” στα αντισηπτικά του 1 ευρώ που πήγαν 7 και 8. και στις μάσκες των 0.30 λεπτών που έγιναν ακριβότερες από εκείνες του ψαρέματος. Το ΦΠΑ το αρπάζει όμως.
    Ασε με τώρα με τους μαθητευόμενους μάγους που έχουν και λύσεις σκαρφιστεί. Αν δεν σκεφτούν,δεν κανονίσουν και δεν αποφασίσουν οι “έξω”, οι εδώ μέσα απλά δεν διακόπτουν ούτε παρτίδα τάβλι. Απαγορεύεται.
    Τη μούρη του Κυριάκου δεν τη βλέπεις; Τι σου “λέει”; Οτι αποφασίζει για κάτι;

  7. Ο/Η Κωστας λέει:

    Μεχρι σημερα κανεις δεν εχει παρει ουτε επιδομα ουτε voucher

  8. Ο/Η ΠΑΙΞΤΕ ΜΠΑΛΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕ λέει:

    Οι Έλληνες ανέκαθεν είμαστε υπάκουοι και συνεπείς όταν υπάρχει ένας μπαμπούλας πάνω απ’ το κεφάλι μας. Το ποδόσφαιρο μας είναι το καλύτερο παράδειγμα. Όλοι γνωρίζουμε που εξαντλείται η μαγκιά μας.

  9. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Οι “μάγκες” υπάκουσαν σαν ποντίκια κατά την συντριπτική τους πλειοψηφία,από φόβο και όχι απο κάποιο σεβασμο στους συμπολίτες ή στις Αρχες.
    Εϊναι οι ίδιοι,που-σε ακόμα μία αλλά πολύ χρήσιμη αυτή τη φορά- έρευνα για την ενδοοικογνειακή βία,ειδικά αυτες τις μέρες όπου τα μέλη της οικογένειας αναγκαστικά “συγχρωτίζονται” στο σπίτι. Το 80% λοιπόν όσων μετείχαν στην έρευνα ανέφεραν “λιγη” “αρκετή” ή “πολύ” οικογενειακή βία από το οικογενειακό περιβάλλον τους.
    Αρα; Αρα τα εκατομμύρια των “πειθαρχημένων” δεν είναι τίποτα άλλο παρα θρασύδειλοι που υποτάσονται στον φόβο των Αρχών ή της ζωούλας,αλλά ξεσπάνε εκει που τους “παίρνει”, σε παιδιά και γυναίκες μέσα στο σπίτι. Δηλαδή μιλάμε για κλάσσικούς νεοέλληνες μαλάκες. Που σωστά τους γαμάνε οι “Σόιμπλε” κάθε εποχής.
    Φυσικά την πληρώνουν και οι πραγματικά ευσυνείδητοι,δηλαδή η συντριπτική μειοψηφία. Ε, τι να κάνουμε.