HABERLER – Psikiyatri Hastanesi

 

Το “ΟΧΙ” του ’40 ήταν το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της Ιταλογερμανικής αδιαλλαξίας μεν,αλλά και της έλλειψης ενεργητικής διπλωματίας,από μέρους της Ελλάδος,δε.

Αυτά συμβαίνουν όταν εμποδίζονται οι διερευνητικές επαφές και δεν υπάρχουν γέφυρες για διάλογο  μεταξύ δύο μερών,ώστε να επιλύονται σε κλίμα φιλίας και ειρήνης οι διαφορές μεταξύ κρατών.

— Τι θέλετε…; Να ξανακάνουμε πόλεμο;

— ΟΧΙ

Παλιόκαιρος άλλωστε σήμερα. Ολοι μέσα. Αναβλήθηκαν όλα.

Λογω γρίπης. Λογικό. Αν αρρωστήσεις,πως θα πας στον πόλεμο;

Προβλέπονται ακόμη ομορφότερα Χριστούγεννα και Πρωτοχρρονιά.

Και φυσικά με το “έμπα” του 2021, θα απελευθερωθούμε-όπως και πολλοί άλλοι λαοί- από την κατοχή του κορωνοϊού και θα μπορούμε ελεύθερα να υμνούμε τις φαρμακοβιομηχανίες για το κατουρλιόνερο που παρασκεύασαν “μετά από χρόνια μελετών και εργαστηριακών ερευνων και αναλύσεων” που κράτησαν μερικούς μήνες

Προς το παρόν,φίμωτρο,σιωπή και άχνα.

Ενα μάτσο μουρλοί ανοιγοκλείνουν τις κοινωνίες,μπουρλοτιάζουν οικονομίες και στέλνουν στα Τάρταρα τα πάντα,κάνοντας κέφι να έμφανιζονται  στο πόπολο “απομακρυσμένοι”,μέσω διαγγελμάτων,για να μη κολλήσουν “ανθρωπίτιδα”.

Στα δικά μας: Δοξολογίες,παρελάσεις,ακόμα και απόδοση τιμων στον “άγνωστο στρατιώτη”,τέλος. Θα ήταν άλλωστε το δίχως άλλο παράταιρο και αντιφατικό να πετά στεφάνια ένας Μητσοτάκης στο βωμό κάποιων που αντιστάθηκαν-λες και τους ρώτησε κανείς- ενάντια στους συνεργάτες.

Αποτέλεσμα; Αντι να αφησουμε με τους Γερμανούς ησυχους μπας και φτιάξουν και κάτι σε αυτή τη χώρα,βρέθηκαν κάτι “εθνικιστές” που χωρις να ερωτηθούν,στάθηκαν απέναντι στον επισκέπτη και πήγαν λέει στο “Μέτωπο”. Αναπόφευκτα λοιπόν, αι δυνάμεις του Αξονος διέλυσαν τα πάντα και μας κόστισαν σχεδόν 800.000 νεκρούς.

Γιατί; Γιατί είστε άσκεφτοι και προπέτες. Γιατί δεν εκτιμάτε τον διάλογο και την σύνθεση. Χαϊριδες.

Υ.Γ.: Καθυβρίζουν οι Τούρκοι με τον  Ερντογάν προεξάρχων επί μήνες,την Ελλάδα, τους κατοίκους της αλλά και τους προγόνους. Και η “Ευρώπη” ξυνει τα παπαρια της. Αποκάλεσε “ψυχασθενή” ο Ταγίπ τον Μακρόν και αναστατώθηκε ολόκληρη η Ευρώπη  η οποία-με τα λόγια προς το παρόν-στέκεται δίπλα στον “άτυχο Γάλλο Πρόεδρο”. Συμπέρασμα; Αυτό ακριβώς. Σωστά σκέφτηκες.

Υ.Γ2: Για να ολοκληρωθούν οι αφορμές και να μπούμε κανονικά στο θέατρο, αρκεί μια ακόμα-τρομοκρατική επίθεση  κάποιων “Ισλαμοφαστιστών” εντός Γαλλίας. Θα την πληρώσουν κάποιοι φουκαράδες βέβαια,οι οποίοι θα γίνουν κομμάτια,αλλά τί να γίνει. Θέλει κόπο η δίαιτα.

Μια-μικρή μόνο-γέυση και από τον ηρωϊκό Τύπο επί “κατοχής”.

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται... Εφημερίδες και πρόσωπα που συνεργάστηκαν με τους Ναζί στην περίοδο της κατοχής

«Ημείς εδώ ζώμεν καλώς, ως φίλοι, ως συνεργάται, ως αδελφοί με τους Γερμανούς. Καλούμεν τους Κρήτας να μετανοήσουν εμπράκτως»

Πως «υποδέχτηκαν» οι Αθηναϊκές εφημερίδες τους Γερμανούς το 1941 | Πασατέμπος

“Ο στρατος εξετελεσε το καθηκον του”. (1941 οταν μπουκαραν οι Γερμανοι και… τελος παντων,ενταξει,κανατε οτι κανατε,παψτε  τωρα για να κανουμε και καμια “μπισνα” με τους φιλους Γερμανους”. Αυτα ειναι.!

Όταν ο Χίτλερ υμνούσε δημοσίως τον Έλληνα στρατιώτη αλλά ταυτόχρονα παραχωρούσε τη Θεσσαλονίκη στη Γιουγκοσλαβία – Newsbeast

…σπαραγματα μονο,απο τα εκατονταδες,χιλιαδες εντυπα εφημεριδες (οι γνωστες) και περιοδικα. Ορεξη να εχεις να διαβαζεις και να καμαρωνεις, τους -αγονους-αγωνες των πληβειων- προκειμενου να εξασφαλιζουν το παντεσπανι και την ευμαρια των “ελιτ”. Δηλαδη, ποια “ελιτ”…κατι κατσικομουριδες τσικιρικιτζιδες. Οπως και σημερα. Σερνικές πόρνες που αφού δεν μπορούν να αποφύγουν τον βιασμό,κάθονται και γαμιούνται επί πληρωμή.

Φυσικά δεν ειναι αποκλειστικά ελληνικό προνόμοιο. Παγκόσμια αυτο γινεται επί αιώνες. Αλλα όμως εδώ ρε παιδί μου,ειναι τοση η εθελοδουλεία,που καμια φορά τρομάζει και τους ιδιους τους “κατακτητές”. Τους φαίνεται σχεδόν ύποπτη. Οχι παιδιά. Αλήθεια είναι. Ολούρμο!

 

“Το 1943 δεν είναι 1918”

Πως «υποδέχτηκαν» οι Αθηναϊκές εφημερίδες τους Γερμανούς το 1941 | Πασατέμπος

…με ψυχραιμία και ευπρέπειαν.


 

βροχή και σήμερα…

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

21 Responses to HABERLER – Psikiyatri Hastanesi

  1. Ο/Η koreas λέει:

    Ας υποθέσουμε ότι οι γείτονες Ιταλοί μας απειλούσαν λοιπόν σήμερα ότι πρέπει να παραδώσουμε την χώρα μας αλλιώς θα μας κηρύξουν πόλεμο…

    Χαμός στα social media…

    οι μεν μένουμε-Ευρωπάκηδες με ένα άπερολ στις πλατείες θα έλεγαν ότι έχουμε μεγάλο χρέος, δεν έχουμε χρήματα να στηρίξουμε ένα πόλεμο και είναι αυτοκτονία να πολεμήσουμε με τον μικρό μας στρατό τους Ιταλούς……

    Οι άντρακλες-συνομωσιολόγοι – φασίστες – ψεκασμένοι θα μας έλεγαν ότι ο Μουσολίνι θα αλλάξει την χώρα και θα την καθαρίσει από αδερφές, μαύρους, χαμπιμπια κτλ …

    οι αριστεροί της φάπας θα έκαναν δημοψήφισμα και το ΟΧΙ θα το έκαναν Ναι μετά θα έκαναν εκλογές και θα έδιναν την χώρα μετά για 99 Χρόνια στο ΤΑΙΠΕΔ Μουσολίνι ….

    Ενώ μια μικρή κατηγορία που όλοι βρίζουν οι ευρωσκεπτικιστες λελέδες θα έλεγαν όχι και yolo …..Εύχομαι σε όλους τους Έλληνες να μην χάνουμε το χιούμορ μας, φαίνεται ότι έρχεται πολύ δύσκολος χειμώνας.

    Η μαρέβα παραμένει πάντα υπέρκομψη…και η σία μαζί…
    PS. μωρή πατούλενα που βόσκεις;

  2. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Koreas : Τόσες γκόμενες υπάρχουν, την πατούλενα ψάχνεις;

  3. Ο/Η Απο το Πριγκηπατο... λέει:

    Το χιουμορ δεν το χανει ο Ελληνας με τιποτα. Ειναι η μονη εμφυτη αντιδραση που εχει. Μια σκεψη του Ταγιπ,ειναι να κανει τον πυργο του Αιφελ πυραυλο ! Να στειλει καμια δεκαρια ζωσμενους στα “ποδια” του πυργου,και να φυγουν ολοι μαζι για τα ουρι να βρουν τις παρθενες. Ο Μπαχτσελι,διαφωνει,θελει να ξανακανει το Παρισι Lutetia οπως στο Αστεριξ,νησακια-νησακια,κηρυσοντας Τζιχαντ…
    Εμεις εδω κατω στην αρβανιτοχωρα , τιποτα….καλα ειμαστε,μια χαρα ολα….
    Η Πατουλενα δοκιμαζε σημερα ενα νεο “ξανθο” που θα αστραφτει στα φλας και θα την δειχνει 50 χρονια μικροτερη. Σου λυθηκε η απορια ?

  4. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Μα,απειλήθηκες με πόλεμο. Και έγινε ενας τέτοιος,-οικονομικός και κράτησε χρόνια-από την ιδια κατεύθυνση.Από Βερολίνο,οπως και τότε.Πριν λίγα χρόνια. Κοίτα τα πρωτοσέλιδα της κατοχής, κοίτα και τα μνημονιακών χρόνων- ίδιες εφημερίδες είναι.
    Κοίτα και την γνώμη τους για τα ελληνοτουρκικά σήμερα.
    Δεν έχει αλλάξει τίποτα φίλε μου. Απολύτως. Ουτε καν τα ονόματα,έτσι για ντεκορ. “Βήμα” “Νεα” “Καθημερινή” κλπ… ως όργανα πλύσης αλλά και μαζικού εκβιασμού, τα οποία στηρίζουν και στηρίζονται από “Μητσοτάκης” “Καραμανλής” “Παπανδρέου” “Παπαδογκωνες” “Κεφαλογιάννιδες” “Πικραμένους” “Σημιτιδες” “Πάγκαλους” “Παπακωνσταντίνου” “Λαμπράκιδες” “Αλαφούζους” “Μποδοσάκιδες”, “Λάτσιδες” “Νιάρχοι” κλπ-κλπ.(κάποιοι παρέμειναν,κάποιοι αναδύθηκαν και κάποιοι βυθίστικαν με το πέρασμα των χρόνων. π.χ Καρελας. Αλήθεια,άκουσα ότι η Microsoft επέλεξε-για την “γιγαντιαία” επένδυσή της,το οικόπεδο της-πρώην- “Αιγάιον”. Ελα ρε πούστη μου…! Μεγάλο πράγμα η τύχη. Μακάρι.

    Ουτε καν τα ονοματα δεν αλλάζουν.Ετσι για το γούστο. Και φυσικά το πόπολο που “πληρώνει τη λέζα” στην καλύτερη με φορομπιχτική αφάιμαξη -συντρώγωντας πάντα άλλος λίγο άλλος πολύ,κατά Πάγκαλο-και στη χειρότερη να στέλνεται στα χαρακώματα, να τσακιστεί,ώστε κατόπιν να μετονομάζεται “άγνωστος στρατιώτης” (ξέρεις κανέναν στρατιώτη άγνωστο; Δεν καταγράφονταν; Η μήπως νομικά, κανένας “άγνωστος” δεν μπορεί να αξιώσει τίποτα; Καλά να πάθει.

    Προς AEK LFC: Δεν συμφωνώ με τον Μάνο.Και τέλος πάντων ποιος είναι αυτός ο Μάνος; Επειδή έγραψε τη Μανταλένα πρέπει να εισακούεται σαν να είναι ο Μάο από τους Κινέζους; Και το 1821 μίστερ Μάνο εορτάζουμε την έναρξη. Τότε ποιον καλύψαμε χρονικά; Τον Αλή Πασσα; Απλά οι έλληνες εορτάζουν την ΕΝΑΡΞΗ των αγώνων για την ελευεθερία,και όχι την ημέρα της απελευθέρωσης. (Σοφά κατά την γνώμη μου,αφού “απελευθέρωση” δεν υπάρχει ποτέ. Με κλειστά παράθυρα “υποδέχονται” τους “νικητές” συμμάχους.)
    Ασε με τώρα με τους βολεμένους και τις ομήγυρες των “μαλακών μορίων”. Γύρω από τον Καραμανλή όλοι οι διανοούμενοι.Χορν και δεν συμμαζευεται.Γύρω από τον μπινέ. Οι δεξιοί δοσίλογοι διασώζονται από κάθε κακοκαιρία,χρησιμοποιώντας τους “αριστερούς προδότες”,ΚΑι οι δυο μαζί περνάνε αντάμα χέρι-χέρι τα εμπόδια και αρμονικά βρίσκουν άκρη με όλες τις μορφές εντολών.ΚΑι φυσικά ο ένας δίνει το “σφουγγάρι” στον άλλον,προκειμένου να σβύνουν τις πουστιές τους. Κάιγοντας φακέλους,κάνοντας αέναες εξεταστικές που δεν οδηγούν πουθενα φυσικά και έχοντας διορισμένη την δικαστική εξουσία (πολλοί γονοι αυτών δοσίλογοι επίσης, ή λαδέμποροι, ή με διάφορα “γούστα”)Αν χρειαστεί συγκυβερνάνε κι όλας! Δεν κολλάμε πουθενά. Αρκεί η κουτάλα να είναι κολλημενη στη παλάμη.

    Ενας κυκλαδίτικος χορός.Η μάλλον,το γνωστό “τραινάκι του Mordilo”. Ο ένας γυρευει τον κώλο το άλλου,τοσο για απολαυση,οσο και για συνενοχη.

    Το ΄”ΟΧΙ” ασφαλώς δεν το είπε ο φοβισμένος θρασύδειλος κοντοστούπης Μεταξάς.Τι “ΟΧΙ” να πεις με τις πιτζάμες στις 3 τα ξημερώματα. Εκείνη την ώρα λες “ΟΧΙ” ακόμα και αν σου ζητησουν να πας να ανοίξεις την πόρτα. Οχι ότι άλλη ώρα θα έλεγε “ναι”. Η Ελλάδα στο μοίρασμα του κοσμου ηταν αποφασισμένο να παραμείνει υπό Αγγλική κυριαρχία. Εκεί και υπάκουσε λοιπόν ο κοντός με τα γυαλάκια. Αν και μέγας θαυμαστής της Αρείου θεωρίας,του Ναζισμού.(τώρα θα μου πεις πως αυτός ο δυσειδής άνθρωπος ήτο θιασώτης της ευγονικής διδασκαλίας,δεν ξέρω.Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Είπαμε. Ως επι το πλήστον το δρόμο για τις ανώτερες καρέκλες βρίσκουν άνθρωποι που-απο πλευρας εξωτερικής εμφάνησης αλλά και ψυχοσύνθεσης-δεν θα έβρισκαν καρέκλα ούτε σε κωλόμπαρο. Αρα-όπως εχουμε ξαναπεί-μάλλον η κοινωνική ψυχοπαθολογία είναι καλό να ασχοληθεί με δ’αύτους και όχι η Ιστορία.

  5. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Απο το Πριγκηπάτο …: Πλάκα, πλάκα, ξανθό είναι και το τεκνό.

  6. Ο/Η Απο το Πριγκηπατο... λέει:

    Κρυβε λογια Στηβεν…
    Χρηστο,αλλο το αιμα αλλο η τσεπη, τα εχουμε χιλιοξαναγραψει,συμφωνω απολυτα.
    Και μια που ανεφερες και τον “αγνωστο” στρατιωτη,με αυτες τις πολεμικες αποζημιωσεις τι γινεται? Εχουμε κανα νεο ? Κατι μου ψιθυρισαν οτι η “δεξια” πτερυγα της κυβερνησης,ονοματα δεν λεμε, σε συνεργασια με εξοκοινοβουλευτικους , ετοιμαζουν καποια προταση που θα προβληματισει τον πυρηνα της κυβερνησης. Αναμπουμπουλα,μεχρι εκει ,τιποτα παραπανω….

  7. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Α,δεν ξερω αν η “Σαμαρικη” πτερυξ ετοιμαζει κατι.
    Αλλα για καποια δικαιωση στα κατοχικα δανεια κα στις πολεμικες αποζημειωσεις,μη περιμενεις ποτε τιποτα.
    Οι Γερμανοι δινουν μονο συγνωμες. Οχι χρηματα. (εξαιρουνται οι Εβραιοι,δια ευνοητους λογους)
    Και οι δοσιλογοι εδω-δεν αναφερομαι στην παρουσα μονο κυβερνηση φυσικα αλλα σε ολες-δεν θα πανε ποτε σε καποιο δικαστηριο να διεκδικησουν τιποτα. Κατι χαρτια κουνανε και κατι αιτηματα-λεκτικα- θετουν οταν ερχεται εδω καποιος Γερμανος. Παραπερα,ουδεν. ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ.

  8. Ο/Η koreas λέει:

    λόγω της χθεσινής ημέρας, να πούμε κι ένα ωραίο.

    όταν ο ιμπραήμ ανέβηκε με τα ασκέρι από την αίγυπτο στην δυτική πελοππόννησο και συνέχισε προς το μεσολόγγι, ρύμαξε τα πάντα. έκαψε χωριά, σκότωσε ανθρώπους και ζώα, έκοβε κι έκαιγε μέχρι και τα δέντρα…..

    μαζί του είχε έλληνες αιχμαλώτους, οι οποίοι μετακινούνταν με το ασκέρι του.

    όταν έγινε η συνθηκολόγηση κι ετοιμάστηκε ο ιμπραήμ να την κάνει για την αίγυπτο μαζί του είχε 2.000 έλληνες αιχμαλώτους. σε αυτούς δόθηκε η επιλογή να αποφασίσουν με ποιόν θα πάνε.
    ξέρεις κάποιος πόσοι από τους 2.000 αποφάσισαν να καθίσουν στην ελλάδα και να μην ακολουθήσουν τον ιμπραήμ;

    5. ναι καλά διαβάσες, μόλις 5 δέχθηκαν να γυρίσουν στην προηγούμενη τους ζωή. είπες τίποτα περί κοτσαμπατσισμού ή περί εθνικού φρονήματος;

    υπάρχει κάτι που δεν καταλαβαίνεις;

    είναι να απορεί κάποιος πως τελικά ελευθερωθήκαμε από τους οθωμανούς.

  9. Ο/Η koreas λέει:

    1. o χατζηδάκης (όπως και ο θεοδωράκης) είναι 2 τεράστιες προσωπικότητες που ανέδειξε σε χαλεπούς καιρούς η μικρή αυτή χώρα. παγκόσμιες κλάσεις, τεράστιοι μουσικοί (κι όχι μόνο), με ξεκάθαρη αισθητική (πράγμα σπάνιο για νεοέλληνα) και με κάτι αρχίδια μέχρι το πάτωμα κι οι δυο τους.

    επαναστάτες και οι 2, δε φοβήθηκαν ποτέ τους να πουν ξεκάθαρα την άποψή τους, να χαρούν τη ζωή όπως ο καθένας γούσταρε και να συμπορευθούν με ότι έκριναν σωστό. είναι και οι 2 τους αθάνατοι μέσα από το έργο τους και την καθαρή αγάπη τους για τον απλό έντιμο καθημερινό έλληνα.

    καλό είναι να μαθαίνουμε από το έργο τους, τα λόγια τους και τις πράξεις τους.

    2. ο φασισμός είναι κυρίως οικονομικο-πολιτικό σύστημα. 3 συστήματα δημιουργήθηκαν στη λεγόμενη μοντέρνα και μεταμοντέρνα εποχή (τα χρόνια μετά τη βιομηχανική επανάσταση από τα τέλη περίπου του 19 αιώνα). φιλελεύθερη οικονομία, κομμουνισμός και φασισμός. τα καθένα με τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
    τα τρία αυτά συστήματα συγκρούονται από τον β’ παγκόσμιο πόλεμο για το ποιό θα κυριαρχήσει.

    μην λέτε φασίστας, το σωστό είναι φασιστής, όπως κομμουνιστής, ιμπεριαλιστής, καπιταλιστής, ελληνιστής, κτλ

    3. ο μεταξάς ΕΙΠΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΤΟ ΟΧΙ. ένας τύπος διορατικός , ο οποίος ήταν εθνικοσοσιαλιστής αλλά πήγε κόντρα στους “ομοϊδεάτες” του διαβάζοντας σωστά τα συμφέροντα της χώρας. ο μεταξάς συνέχισε την πολιτική του βενιζέλου, οι οποίοι κατάλαβαν και σωστά ότι τα συμφέροντα της ελλάδας είναι με την εκάστοτε θαλασσοκράτειρα δύναμη, την αγγλία τότε. ετοίμασε τη χώρα για σύγκρουση και απέδειξε ότι ήταν άξιος, διορατικός και πατριώτης.
    βέβαια δε γνωρίζουμε γιατί τον καθάρισαν οι εγγλέζοι πριν μπουκάρουν οι γερμανοί…

    4. ίσως η λέξη απελευθέρωση είναι λάθος. μια μικρή χώρα με μεγάλη γεωπολιτική αξία ας πούμε ότι επιλέγει με ποιόν δυνατό θα πάει και σε ποιόν θα “σκλαβωθεί” διεκδικώντας καλύτερους όρους για το κόσμο της.

    5. να γιορτάζουμε λέει την απελευθέρωση όπως οι άλλοι κι όχι την έναρξη της σύγκρουσης. σωστό, αλλά από τους άλλους πόσοι πολέμησαν και πότε; μήπως οι γαλλοι, μήπως οι ολλανδοί, οι δανοί, οι ουκρανοί, οι τούρκοι;
    ακόμη και από τους έλληνες πόσοι και ποιοί άνοιξαν τα πόδια, πόσοι έφυγαν για τη μεση ανατολή και ποιοί πολέμησαν. από όπου και να το δεις μόνο ο άρης και κάποιοι τρελοί.

  10. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    1) Αλλο το έργο,άλλο οι απόψεις. Και πολύ περίσσότερο άλλο ο “εκ του ασφαλούς ηρωισμός”.
    2) Ο Φασισμός (εκ του fascio) ήταν σύστημα πολιτικό-κοινωνικό. Πλέον έχει καταστεί ορισμός βίαιης συμπεριφοράς,στενοκεφαλιάς και κακώς εννοούμενου εθνικισμού. Υπάρχουν φασίστες σήμερα,μυριάδες, που δεν γνωρίζουν “γρι” οσο αφορά στις πολιτικές-οικονομικές ρίζες.Απλά είναι γουρούνια. It’s the same.
    3)Μα ναι, με τους Αγγλους συντάχθηκε,αυτό λέω. Αρνήθηκε από άποψη. Το λαϊκό “ΟΧΙ” ήταν κάτι άλλο. Τον έφαγαν πιθανόν Αγγλοι,γιατί δεν φαινόταν “ζεστός” για κάποια “αναμέτρηση” με την Βερμαχτ. Και οι Αγγλοι (δηλαδή η Αμερική) ήθελαν μπάχαλο. Παντού. Για να έρθουν κατόπιν οι “βοήθειες” και τα σχέδια Μαρσαλ και αυτό όχι φυσικά μονο για μας. Κατά βάση οι Αγγλοι εκείνη την περίοδο της “εγγυμοσύνης” του Β παγκοσμιου πολέμου,έδιναν τα κλειδιά της Αυτοκρατορίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.Στα “ξαδέρφια”. Μεγιστος ο ρόλος του πνευματώδους και οινοπνευματώδους Τσόρτσιλ. Ο οποιος παρέλαβε μια Αυτοκρατορία και στο τέλος παρέδωσε ένα νησί. Και ύστερα μιλάμε εμείς εδώ στην Ελλαδίτσα για “δοσίλογους” και για “εθνικους ακρωτηριασμούς”. Υπάρχουν και χειρότερα.
    4) Για την απολευθέρωση,επίσης συμφωνώ. Αυτό προείπα. Δεν υφίσταται πραγματική απελευθέρωση για μια χώρα η οποία απλά παρακολουθεί να εναλλάσονται οι νταβάτζιδες της. Ελευθερη-με ότι μπορεί να σημαινει αυτό στην σημερινή εποχή πια)είναι η χώρα που οριζει το μέλλον της.Δηλαδη είναι κύρια του εαυτού της. Δηλαδη οικονομικά και στρατιωτικά αυτάρκης. Δηλαδη μπορεί και προστατευει τον κοσμο της και παράλληλα μπορεί να τον ταϊζει απρόσκοπτα.Δηλαδη ότι συμβαίνει από την εποχή των σπηλαίων.Δηλαδη ότι πρωτοξεκινησε να συμβαινει=σε επίπεδο ομάδας- όταν ο άνθρωπος με την γεωργία σταμάτησε να ειναι νομάς και εγκαταστάθηκε σε μονιμες γαίες. ΥΠάρχουν υπήρχαν και θα υπάρχουν χώρες-κολίγοι,δουλοπάροικοι και χώρες-γαιοκτήμονες. Τα μεγέθη των “χωραφιών”, τα ονοματα των “κύριων” και των “υποτακτικών” όπως και ο βαθμός κυριότητας επικαρπίας και “ψιλής κυριότητας” φυσικά εναλλάσονται με το πέρασμα των αιώνων.
    Αλλά αυτή ειναι η βιόλα σε γενικές γραμμές.

  11. Ο/Η koreas λέει:

    εκ του ασφαλούς ήρωας ο μίκης;…πότε στα δεκεμβιανά, στη μακρόνησο, ή στη χούντα;

  12. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Koreas : Εκ του ασφαλούς, όπως λες, θα πήγαινες εσύ; Θα πέρναγες και φυματίωση; θα έμπαινες σε σάκο με γάτες να πέσεις στη θάλασσα; Ή μήπως θα προτιμούσες το quartier latin όταν είχες χάσει τις εκλογές, όχι σε χούντα, σαν τον πούστη τον εθνάρχη; Φυσικά δεν αναφέρομαι σε σένα. Πείραμα κάνω.

  13. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Λέγοντας “εκ του ασφαλούς” δεν μιλώ για ζωή με πούρα και σαμπάνιες. Μιλώ για τη σιγουράτζα οτι τίποτα πολύ κακό δεν θα συμβεί. Στα ξερονήσια οι “αριστεροί” δεν εστάλησαν για να τημωρηθούν αλλά για να “προστατευτούν” από την μηνη του κόσμου.Στην ουσία διεσώθησαν από τον “γέρο” της Δημοκρατίας. Κατόπιν ο Καραμανλής τους “αναγνώρησε” και στο τέλος ο Αντρέας Παπανδρέου τους μοίρασε και συντάξεις.
    Φυσικά ταλαιπωρηθηκαν. Λιγοστό φαί,ψείρες κλπ. Κάποοι πέθαναν. Ε,τι να γινει.Εδώ πεθαίνουν σήμερα άνθρωποι από ανεργία και μολυνση ατμοσφαιρας. Πάντα υπάρχουν απώλειες.

    Οι πονηροί “εξαργύρωσαν” την περίοδο εκεινοι,με οικονομικά,πολιτικά και λοιπα οφέλη. Οι υπόλοιποι,η πλειοψηφία κράτησαν στην μνημη τους εκεινη την περίοδο σαν μια κακια εμπειρία, που δεν θα ήθελαν ποτέ να ξαναζήσουν οι ίδιοι ή κανεις άλλος.

    Ο Μίκης πέρασε περισσότερο δύσκολα από τον Μάνο,γιατί αντιπροσώπευε τον “κυνηγημένο κομμουνιστή” και άρα έπρεπε μινιμουμ να παρουσιάζεται ως τέτοιος. Θα ήταν “άκομψο” να μη περάσει για λίγο από κάποιο ξερονήσι.
    ΚΑι όλα αυτα εν όσο ο δεύτερος ο Μάνος στοχάζονταν πάνω απ΄το πιάνο αν οι ιταλοί οι οι ισπανοί είναι καλύτεροι στο…ποδόσφαιρο.
    Αν θεωρούνταν πραγματικός κίνδυνος ο Μίκης με ότι -υποτίθεται- εκπροσωπούσε (ήταν ο άτυπος αρχηγος του ΚΚΕ.) κάλλιστα μπορουσαν να τον “ξαποστείλουν”.
    Αλλοι φουκαράδες “πήγαν στον αλλο κοσμο”. Ο Μίκης όχι.
    Εϊναι εδώ. Το ότι έζησε,είναι ένα μουσικό ευτύχημα και ΜΟΝΟ.Δεν θα ειχαμε τις μουσικές του,αν τα ειχε “τινάξει”. Το αυτό συμβαίνει και με αμέτρτους άλλους, που ευτυχησαν να μακροημερευσουν και εγιναν διασημοι με το ταλέντο τους και αμέτρητοι άλλοι έφυγαν νωρίς και δεν θα μάθουμε ποτέ τι ακριβως θα δημιουργούσαν και πως θα ήταν ο κοσμος μας σημερα.
    Αλλο πράγμα-κατ εμε φυσικά- η εφεση, το ταλέντο σε μια εκφανση (μουσική,ποιηση, αθλητισμός, ζωγραφική κλπ) και ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ η προσωπικότητα και οι συναλλαγές,οι πολιτικές προτιμησεις,τα προσωπικά “γούστα”, η τυχον κοινωνική δράση,η κομματικοποίηση, οι διάφορες “εμμονές” κλπ.

  14. Ο/Η koreas λέει:

    @ χρήστο
    καταλαβαίνεις τι υποστηρίζεις;
    αυτά τα πιστεύεις, τα ξέρεις, τα υποθέτεις ή γράφονται στη φάση να δικαιολογήσεις το “εκ του ασφαλούς ήρωας”;…..εσύ περιγράφεις έναν παπατζή, ένα θεομπαίχτη….έχω ακούσει πολλά αρνητικά για το μίκη, αυτά πρώτη φορά τα ακούω.

    ακόμη κι ο χατζηδάκης νομίζεις ότι παρακολουθούσε απαθής όλα τα κακώς κείμενα;

    δε θέλω να σε θίξω, αλλά για εμένα αυτό είναι φασισμός. να δέχεσαι εξ ορισμού ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι με υψηλά ιδανικά, διαφορετικοί από εσένα, γιατί ακριβώς όλα τα αξιολογείς με τα δικά σου μάτια.

    @steven
    ο παππούς μου (και πολλοί άλλοι) κι όσα από τα αδέρφια του έζησαν πέρασαν χειρότερα. είχαν και την προσφυγιά πριν και πάνω από τις άλλες ταλαιπωρίες.

  15. Ο/Η Πισσα και Πουπουλα λέει:

    Που και πότε έγραψα ότι “δεν υπάρχουν άνθρωποι με υψηλά ιδανικά και αξιες” για να το διαβάσω και εγώ.
    Μιλάμε συγκεκριμένα για τους δυο μουσικοσυνθέτης ελ των οποίων ο ένας πρωτοστατησε σε έναν κομματικό χώρο, έχοντας λάβει τον ρόλο του ηγέτη. Όταν η θεωρία του “πατερουλη” Στάλιν ήταν στα φόρτε της. (αργότερα φυσικά με το σήκωμα του άθλιου ανατολικού παραπετασματος πήδηξε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μιλάμε για άλογο κούρσας τρομερό μεν, αλλά με παρωπιδες. Οι οποίες όταν βγήκαν, μετατραπεί σε άλογο εκτός κούρσας. Από αυτά που γίνονται τουριστικη ατραξιον.

    Και τέλος πάντων, μη ταράζεσαι. Κρατάς εσύ την άποψη σου, εγώ τη δική μου και πάμε παρακάτω. Εκτός και αν πρέπει οπωσδήποτε να συμφωνήσουμε για να λειτουργήσει και ο τάχα δημοκρατικός καθωσπρεπισμός.
    Μάλλον όχι, σωστά.

    Άσε μου λοιπόν το δικαίωμα να βάζω ο ίδιος “δαφνες” σε κεφάλια ανθρώπων, και όχι να πιστεύω σε τοτέμ και λοιπές ιερές αγελάδες.

    Οπως και να αναγνωρίζω και να διαβάζω με διαφορετικό τρόπο από σένα τα πρόσωπα και τα πράγματα. Ψάξε αλλού για φασίστες. Αλλωστε-οπως πιστευει- ο φασισμός είναι πολιτικό οικονομικό κοινωνικό σύστημα και όχι συγκεκριμένη συμπεριφορά (πράγμα το οποίο πιστεύω εγώ). Άρα ως τι με μεμφεσαι; Ανήκω κάπου και δεν το ξέρω;
    Μάλλον κάπου χάνεσαι στο “δρομο”.

  16. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Koreas : Ξέρω την προσφυγιά από πρώτο χέρι ( Φουντουκλί ), όπως φυσικά και την εδώ προσφυγιά του ελληνικού κράτους.

  17. Ο/Η koreas λέει:

    εγώ γιατί να ταραχθώ;
    για τη γνώμη τη δική σου (ή οποιαδήποτε άλλου) για το θεοδωράκη και το χατζηδάκη?

    απλά επειδή πιστεύω ότι είσαι ανοικτό και σκεπτόμενο μυαλό ένιωσα έκπληξη με αυτό που διάβασα. πιστεύω ότι μου επιτρέπεις να την εκφράσω. εννοείται ότι έχεις την οποιαδήποτε άποψη και σεβαστή.

    για ποιό λόγο να θέλω να σε μεταπείσω, οι διαφωνίες είναι πιο εκπαιδευτικές, άλλωστε δε μου αρέσει η ομοιομορφία και η πλήξη? τι είμαι παιδοτρίβης?

    εννοείτε δε σε θεωρώ φασιστή, ούτε κολλημένο κι ούτε με νοιάζει αν κι όπου ανήκεις.

    τέλος συλλογάται καλά όποιος συλλογάται ελεύθερα.

  18. Ο/Η koreas λέει:

    @steven
    οι δικοί σου είναι στους πολλούς άλλους.

    ναι, το πιστεύω κι έγω ότι από εμένα την προσφυγιά την ξέρεις καλύτερα. εγώ είμαι τρίτη προς τέταρτη γενιά, μεγαλωμένος τη δεκαετία του 80 και την έζησα από ιστορίες γερόντων, από γλέντια και χορευτικούς ομίλους των εδώ ανατολιτών.

    @steven
    ο παππούς μου (και πολλοί άλλοι) κι όσα από τα αδέρφια του έζησαν πέρασαν χειρότερα. είχαν και την προσφυγιά πριν και πάνω από τις άλλες ταλαιπωρίες.

  19. Ο/Η koreas λέει:

    κλείνοντας να προσθέσω ότι εμείς οι ανατολίτες, οι παλιοί πρόσφυγες (κι εμείς οι απόγονοι τους) τρεις ανθρώπους λατρέψαμε.

    θαυμάσαμε πολλούς, ταυτιστήκαμε με αρκετούς, αλλά 3 ήταν οι άνθρωποι που τους έχουμε στην ζεστή καρδιά μας και θα τους έχουμε όσο η ανατολίτικη ψυχή μας χτυπάει.

    Ο Βενιζέλος, ο αυθεντικός. για τους πρόσφυγες ήταν κάτι σαν Θεός.

    ο Μέγας Μίκης και ο Στελάρας Καζαντζίδης.
    οι άνθρωποι αυτοί κουβάλησαν τα αίματα μας όσο κανένας.

    εγώ δε ξέρω ούτε από ξενιτιά, ούτε πέρασα φτώχεια, ούτε δούλεψα μεροκάματο σε οικοδομή, αλλά θυμάμαι σαν τώρα στις 14 Σεπτεμβρίου του 2001 (τρεις μέρες μετά τους δίδυμους πύργους) κάπου στην κοπεγχάγη δάκρυσα όταν η μάνα μου με ενημέρωσε ότι πέθανε ο Στέλιος. είμαι σίγουρος και πολλοί άλλοι.

    αν εγώ ζω και πεθάνει ο μίκης, να ξέρεις ότι για όλους εμάς τους ανατολίτες ο κόσμος θα σταματήσει να γυρνάει σαν να χάσαμε ένα δικό μας αγαπημένο πρόσωπο.

  20. Ο/Η Απο το Πριγκηπατο... λέει:

    Θεωρω πως οι προσφυγες ,που αφησαν πισω τους το εμποριο και τον πολιτισμο, ερχομενοι εδω περασαν δευτερη προσφυγια και μαλιστα ψυχολογικα χειρωτερη. Βλεπεις τα αρβανιτοειδη , αυτοχθονες κατοικοι ,ειδαν ξαφνικα να τους πλακωνει κοσμος ο οποιος επρεπε κι αυτος να ζησει,να δουλεψει, να συνεχισει την ζωη του οπως την ειχε στρωσει εκει που ζουσε. Πραγματα ασυλληπτα,φανταστικα ,εξωπραγματικα για τους ιθαγενεις.
    Φυσικα ο καθενας εχει δικαιωμα αποψης,με οποιο στυλ και υφος την καταθετει. Αφου μπαινουμε εδω μεσα και γραφουμε-διαβαζουμε,επομενο ειναι αμα δεν γουσταρεις κατι που γραφει ο αλλος η να κατσεις να γραψεις τον αντιλογο η να προσπερασεις. Πραγματικα γεγονοτα ομως ,δεν τα αμφισβητεις, Πανω απο ολα ειναι αδικο για αυτον-αυτους που τα εζησαν στο πετσι τους. Το τι εκαναν αργοτερα στην ζωη τους ,αναθεωροντας σκεψεις και αποφασεις ζωης,δεν αλλαζει το γεγονος.

  21. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Δεν ξέρω που αναφέρεσαι,αλλά δεν γεννήθηκε θέμα με τους πρόφυγες. Τουλάχιστον από μένα.
    Στους εξορισμένους στα ξερονήσια αναφέρθηκα με αφορμή το Μίκη.
    Οι πρόσφυγες είναι πασίσγνωστο ότι πέρασαν δευτερη προσφυγιά εδώ. Σημερινά “τζάκια” ξεκινησαν να “καπνιζουν” τότε, όταν έβαλαν χέρι στο “ταμειο αποκατάστασης προσφυγων”.Κρατικά,βέβαια. Αλλά και από ιδιωτες. Ολούρμο. (εδώ τρώνε λεφ΄τα ακόμα και σήμερα από σεισμοπαθείς και πυρόπληκτους.Τι κουβεντιάζουμε. Εκεινο το ταμειο πυροπληκτων με κάποια-πολλα πολλα εκατομμύρια ευρώ,επί ευθυνης Μολυβιάτη,θυμάστε τι έγιναν. Που είναι; Αναζητηθηκαν; Υπο κρατική ευθυνη μαζευτηκαν. Αφαντα. Τι λέμε τώρα. Κράτος-ψηφοφόρος,τα ίδια σκατά.

    Παρ’ολα αυτά,αν π.χ. η απισχνασμένη εκείνη την εποχή Βορεια Ελλάδα δεν “γέμιζε” με τους καπάτσους και προκομένους πρόσφυγες,σήμερα η “Βορεια Μακεδονία” (Σκόπια) θα ήταν μέχρι τα Τρίκαλα.
    Τους εκμεταλευτηκαν οσο δεν παίρνει οι ελλαδιτες. Φυσικά δεν αναφέρομαι στο συνολο. Εννοείται ότι μερος του κοσμου συνεδραμε και βοήθησε. Αλλα τι να το κάνεις. Η πλειοψηφία τους είδε ως “Τουρκοψωριάριδες” που μπουκαρραν να τους φανε το χωρο. Οι εδώ άπλητοι,ειδαν με κακό μάτι τους “παστρικούς”.
    Οπότε καλά κάνουν οι Σοίμπλε τωρα,χθες και αύριο και γαμάνε τα πεταλα στους παντοτε άπλυτους. Φυσικά το κακό ειναι ότι παίρνει η μπαλα όλους και μαζι με τα -πολλά- ξερά καίγονται και τα -σχετικά λίγα- χλώρά.
    Δυστυχώς.