TO ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΣΤΟ ΚΚΕ

Το κείμενο είναι δια χειρός Καραγιαννίδη. Φυσικά προηγείται ιεραρχικά από το δικό μου, που θάναι μάλλον πιο συναισθηματικό σε σχέση με την καθημερινότητα που περιγράφει ο Νίκος. Εγώ όμως έχω καιρό αφού η επικαιρότητα θα κρατήσει μέρι την Πέμπτη, ελπίζω χωρίς απρόοπτα.
**************************************************************************************************************
Αυτό που διέπραξε ο μέγας Μίκης Θεοδωράκης, ο αθάνατος Έλλην Μίκης Θεοράκης, να στείλει γράμμα πριν πεθάνει στον γραμματέα του ΚΚΕ, λειτουργεί ως ερώτημα. Ένα ευρύχωρο ερώτημα που χωράει αρκετές απαντήσεις. Γιατί, όχι; Ο καθένας έχει το δικαίμα να εξηγήσει την τελευταία επιθυμία του μεγάλου και τιμημένου νεκρού. Στο φινάλε, ο μουσικοσυνθέτης δεν αντιμετωπίζεται ιδιωτικά, προσωπικά, άλλωστε ούτε το ΚΚΕ είναι εκτός δημόσιου βίου.
Το πρώτο που θα αναρωτηθεί κανείς είναι γιατί ο ”ψηλός”, ο πανελλήνιος και παγκόσμιος Έλληνας ήθελε από το ΚΚΕ την ”αναγνώριση” ότι υπήρξε κομουνιστής. Γιατί να πεθάνει με τη σφραγίδα του κόμματος; Ένος κόμματος, για να μη ξεχνιόμαστε, το οποίο ποτέ, μα ποτέ, δεν γούσταρε παρτίδες με το τεράστιο, το πολυεθνικό μέγεθος του καλλιτέχνη.
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως ο Μίκης σ’ όλη τη ζωή του ήταν αριστερός, κομουνιστής αριστερός και μακριά από δογματισμούς και φανατισμούς. Και αν ένα κόμμα, αν κάποιοι επώνυμοι τον πολέμησαν με πάθος στα όρια της χυδαιότητας, αυτούς δεν θα τους βρει κανείς σε καμιά πολιτική παράταξη, παρά μόνο στο  ΚΚΕ.
Επειδή ο Μίκης είναι μεγάλος, και γι’ αυτό δεν κράτησε ”κακίες”, πάντα με χαμόγελο στο στόμα έλεγε αυτά που έλεγε για το ΚΚΕ. Για κάποιους από τους ιεραρχικά υψηλόβαθμους του ”ένα είναι το κόμμα”. Γεγονός, πάντως,είναι ότι στο βρώμικο και συνωμοτικό πόλεμο που δέχθηκε από τον Περισσό ο καλλιτέχνης έδειχνε… κατανόηση.
Το πιο μεγάλο δώρο που έγινε στο ΚΚΕ είναι η επιστολή Θεοδωράκη πριν από το θάνατο του στον κύριο τίποτα Κουτσούμπα. Αλλοίμονο και να συγκρίνουμε Έβερεστ με αμμόλοφους που τους στήνουν και τους διαλύουν οι άνεμοι. Μέγιστη, ατέλειωτη τιμή για πάρτη του ΚΚΕ η επιστολή Μίκη, με την οποία ο καλλιτέχνης – με μια κουβέντα- λέει ότι κομουνισμός στην Ελλάδα σημαίνει ΚΚΕ. Και ότι στον τόπο μας δεν νοείται να είναι κανείς κομουνιστής αν δεν οργανώνεται στο ΚΚΕ.
Ο Μίκης, όμως, δεν ήταν οργανωμένος στο ΚΚΕ. Παρά την επιθυμία του! Ο Μίκης ήθελε κάθε πολιτική του δραστηριότητα να είχε την ευλογία του ΚΚΕ. Αυτό δεν συνλέβη ποτέ. Ξεκάθαρα ο Μίκης ήταν ξένο σώμα για τους επαγγελματίες υπαλλήλους του γραφειοκρατικού και ξυνισμένου ΚΚΕ.
Δώρον άδωρον για το ένα το κόμμα η επιστολή Θεοδωράκη, ισάξια με δέκα Νομπέλ, είκοσι Όσκαρ και 257 βραβεία Λένιν. Και δεν γουστάρει το ΚΚΕ και είναι ανίκανο να αξιοποιήσει, να εκμεταλευτεί επικοινωνιακά όλο το πακέτο Θεοδωράκης.
Επιστροφή στο ερώτημα. Στην έκπληξη, ακόμα και για τους πιο στενούς συνεργάτες του Μίκη, να στείλει επιστολή στον… Κουτσούμπα. Μήπως ο Θεοδωράκης έστειλε την επιστολή για να εκθέσει το ΚΚΕ; Γνώριζε ο καλλιτέχνης ποιο είναι το ΚΚΕ, δηλαδή την απολιθωματική του ύπαρξη και ότι στις μεταθανάτιες εκδηλώσεις το ένα το κόμμα θα είναι ο φτωχός συγγενής. Και ότι θα θρηνήσει ”από υποχρέωση” διότι δεν είναι ”δικός του” ο μονάκριβος νεκρός.
Όσο και να έχει λογική μια τέτοια ερμηνεία δεν ισχύει. Ο Μίκης, ένα μεγάλο παιδί, με άδολη καρδιά, έκανε μια ακόμα, την τελευταία άσφαιρη πολιτική του κίνηση. Την εννοεί την πράξη της αποστολής της επιστολής στο ΚΚΕ.

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

8 Responses to TO ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΣΤΟ ΚΚΕ

  1. Ο/Η AEK LFC λέει:

    Ο Μίκης δεν είχε ανάγκη κανενός γραφειοκράτη την αναγνώριση. Στη συνέντευξή του στη Φλέσσα το 2009 τα χώνει στα ίσια στο ευαγές ίδρυμα του
    Μου φαίνετει δύσκολο ο Μίκης να έστειλε έχων σώας τας φρένας αυτή την επιστολή. Καθώς όσο ήτανε δραστήριος τους πέρναγε γενεές 14

  2. Ο/Η Απο το Πριγκηπατο... λέει:

    Ο ανθρωπος ενιωθε μεσα του,οτι δεν νιωθει ,δεκαετιες τωρα, το ΚΚΕ. Σκεφτοταν,μιλαγε,επρατε οπως δεν εκαναν τα αναγνωρισμενα στελεχη του ” ενα ειναι το κομμα”, Πως να δεχτουν στην “λεσχη τους” εναν παγκοσμια αναγνωρισμενο , οταν ησαν σιγουροι για το καπελωμα που θα ετρωγαν. Αλλο η θεωρια,το μπλα-μπλα, να μιλαμε απλα για να μιλαμε ,κι αλλο σκεφτομαστε και πρατουμε. Και δεν ηταν ο μονος βεβαια…

  3. Ο/Η Απο το Πριγκηπατο... λέει:

    Να τελειωσει το τριημερο και η ταφη του Παγκοσμιου,και να πουμε και μερικες λεπτομερειες για ποιο λογο η κορη ηθελε Βραχατι. Αλλωστε,ενα τσιγαρο δρομος ειναι, ολα μαθαινονται….

  4. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Το σωστό θα ήταν “θα ήθελα να αφήσω αυτόν τον κόσμο ως Χριστιανός Κομμουνιστής”. Διαφορετικά πως εξηγείται τριήμερος παραμονή και εξόδιος ακολουθία,στη Μητρόπολη,για έναν δηλωμένο Κομμουνιστή.Κανονικά θα έπρεπε η τελετή να λάβει χώρα στον Περισσό. “Ασφαιρος πολιτικά”,έχει δίκιο απόλυτο ο Νίκος Κ.
    Σπάνια μπορεί να συναντήσει κανείς μέσα στον ίδιο εγκέφαλο την μουσική ιδιοφυία με την μικροπολιτική ανοησία,σε τόσο μεγάλη και κακόηχη αντίστιξη. Είναι σαν να
    την κοπανάς από το Χάρβαρντ,με όνειρο να διοικήσεις το περίπτερο του θείου σου,σε κάποια “Λεστινίτσα”. Ισως είχε πειστεί από τον Καραμανλή ότι θα τον βοηθήσει να αλλάξει τον κόσμο,αφού πρώτα εκείνος τον βοηθήσει να ξαναγυρίσει από την “εξορία” των Παρισίων. ‘Η μιλάμε για περίπτωση αλαφροϊσκιωτου Δον Κιχώτη ,ή για πολιτικάντικη συμπαιγνία.Διαλέξτε.

    Δεν πειράζει. Αλλωστε είπαμε: Ο θεός-ορθότατα-δεν τα δίνει όλα μονόπαντα. Θα σε “προικίσει” και με το κουσούρι.Αλλο το ένα,άλλο το άλλο. Αν αρχίσουμε να “πετάμε” πίνακες,παρτιτούρες,αγάλματα,θεατρικά έργα,ή επιστημονικές εργασίες γιατί “δεν συμφωνούμε πολιτικά, κοινωνικά ή επί προσωπικού με τον “χ” δημιουργό” ,τότε μάλλον δεν θα μεινουμε με κανένα έργο και θα ξαναγυρίσουμε στο “αριστούργημα” του Στόουνχετζ.
    Το να μην ακους Θεοδωράκη,μονο και μονο γιατί “δεν συχγνωτίζεσαι πολιτικά”, είναι η απόλυτη ανοησία.Σα να αρνείσαι να φας φαγκρί,επειδή αυτό πέρασε από τα Τουρκικά παράλια,πρωτού το ψαρεψει ο Καλύμνιος.Μιλάμε για τρέλα.

    ΑΝ έγραψε αυτά τα λόγια που πληκτρολογημένα βλέπουμε,τότε μάλλον τα είχε χαμένα.Αν δεν τα είχε χαμένα,τότε απλά παρέμεινε ως το τέλος της ζωής, πολιτικά άνους. Καθόλου απίθανο.Το “χούι” λένε φεύγει μετά την ψυχή.
    Οπως και να έχει, το συστημικό ΚΚΕ προσπαθεί να τον “σκυλευσει”,να τον κάνει “δικό του”.(δεν ξέρω αν τα καταφέρει) Εδώ έκανε “δικό του” ολόκληρο ΕΑΜ το οποιο είχε τόσους κομμουνιστές μέσα του, όσους οπαδούς της Ρεαλ μπορείς να βρεις σε ντέρμπυ στο Καμπ Νου.
    Τωρα,πως θα χωρέσει το παγκόσμιο 100% μέσα στο τοπικό 5%,ένας θεός ξέρει. Μονο ο Χριστός εξέθρεψε χιλιάδες με ένα κοφίνι ψάρια. Που ξέρεις. Μπορεί η θρησκευτική τελετή να πείσει τον θεό να κάνει ένα θαυματάκι και για τους ταλάιπωρους συστημικούς κομουνιστές του Περισσού,οι οποίοι υπάρχουν εκ του περισσού κυριολεκτικά.

    Ο άνθρωπος Θεοδωράκης “ανήκει” στους δικούς του ανθρώπους.Της οικογένειας. Ο μουσικός Θεοδωράκης, “ανήκει” όχι μονάχα σε όλους τους Ελληνες,αλλά σε όλον τον κόσμο. Ο πολιτικός Θεοδωράκης, “ανήκει” στο ΚΚΕ.
    Αυτό το τελευταίο,το λές και “leftovers”.

  5. Ο/Η The Snitch λέει:

    Παγκόσμιοι είναι οι Rolling Stones. Παγκόσμιοι είναι οι Beatles, ο David Bowie, οι Queen.
    Παγκόσμιος είναι ο Frankie, ένας είναι ο Frankie.
    Παγκόσμιος είναι ο Nat King Cole, o Hendrix, o Armstrong.
    Παγκόσμιος είναι ο Pavarotti.
    Παγκόσμιοι – για μένα με διαφορά από το δεύτερο μουσικά, αλλά γούστα είναι αυτά- οι Pink Floyd και ο κάλος φίλος (της) και γνωστός (μου- πλέον) Dαvid Gilmour.
    Συνθέτης, τραγουδιστής η μάλλον τροβαδούρος, trovatore‎ (συνθέτης και ερμηνευτής της λυρικής ποίησης δηλαδή ποιητικά και μελωδικά κείμενα που λένε οι Ιταλοί) πολλές φορές, μιας και μιλάμε καθαρά για ΜΗ εμπορική μουσική, που απλά πούλησε πολύ αλλά δεν ήταν ούτε χορευτική, ούτε rock ούτε η κλασσική συναυλία- ξεσήκωμα.
    Τους έχω δει πολλές φορές, οπότε μπορούσα. Μέχρι και στη Ν. Σμύρνη στο νιονιο είχα πάει τότε. Το τελευταίο ήταν το Pulse στο Earls Court – δε μετράω το The Wall στην Αθηνά το 2010 μιας και με πήγαν με το ζόρι, δε γουστάρω τον Waters ποσό μάλλον μόνο του που κάνει απραχτές.
    Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ που έχω δει ποτέ με δεύτερο το Peter Gabriel στο Λυκαβηττό. Οποιος δεν εχει δει- έστω στο you tube που δεν εχει καμμιά σχέση- το Pulse ας κάτσει να ακούει Ρέμο στο Nammos και Χριστοδουλοπουλο στη Εθνικη Λαμια- Βολος.
    Στα Live παγκόσμια, υπάρχει το Pulse και οι άλλοι. Ακόμη και ο Jagger* o ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ SHOWMAN του πλανήτη είναι πίσω του

    https://www.youtube.com/watch?v=E9Iau_oik-E

    Τόσο απλά.

    Αλλα εδώ δε μιλάμε για μουσική αλλά για αναγνωσιμότητα.
    Ο ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ ήταν φυσικά γνωστός. Σε Δυτικές χώρες κυριά που μπορούσε ο κόσμος μέσω ελευθέρου εμπορίου και ελευθέριας διακίνησης ιδεών σε όλες τις μορφές του – έντυπη, μουσική, κινηματογραφική ακόμη και ειδησεογραφική να τον ακούσει.
    Μπορούσε δηλαδή να πάει ένα σινεμά, μια συναυλία, μπορούσε να πάει να αγοράσει ένα δίσκο του σε ένα μαγαζί, να διαβάσει η να παρακολουθήσει μια συνέντευξη του,
    Οποιος πχ μπορούσε να εχει ραδιόφωνο που πιάνει πάνω από τον έναν κρατικό σταθμό του κόμματος, είχε την δυνατότητα- αν θέλει- να τον ακούσει.
    Οποιος πχ μπορούσε να εχει τηλεόραση το ίδιο. Μη γελάτε η TV επι ΕΣΣΔ δεν ήταν κοινό αγαθό την είχαν μόνο οι προνομιούχοι.
    Μπορεί να έπεφτε σε κανα φιλμ που παιζόταν κανα τραγούδι του.

    Οποιος μπορούσε να πάει στο περίπτερο και να πάρει εφημερίδα μπορεί να διάβαζε για κανα βραβείο, για καμμιά νέα κυκλοφορία, κανα νέο γενικά. Οποιος δε μπορούσε διάβαζε Pravda τη μοναδική εφημερίδα που κυκλοφορούσε -από το κόμμα πάντα.
    Οποιος μπορούσε αν ήθελε να μπει στο αμάξι του και να πάει ένα βραδύ σε ένα κέντρο να ακούσει τα τραγούδια του ελευθέρα και δεν ΧΡΕΙΑΖΩΤΑΝ ΝΑ ΠΗΔΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΤΟΙΧΟΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΑΖΩΝΑΝ ΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΕΣΣΔ.
    Οποιος μπορούσε αν ήθελε, ταξίδευε ελευθέρα ακόμη και στο εξωτερικό, ΝΑΙ ΡΕ ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ ΣΕ ΑΦΗΝΑΝ ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΕΙΣ αν ήθελες, όχι όπως στην ΕΣΣΔ, να τον ακούσει σε μια συναυλία εκτός Ελλάδας.

    Γιατί το ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ τον χάλαγε- ολόσωστα- η ΥΕΝΕΔ των παραπληγικών ηλιθίων αλλά δεν τον χάλαγε καθόλου η κρατική TV της Μόσχας του κάθε Γ.Γ του κόμματος.
    Γιατί το ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ τον χάλαγε –ολόσωστα- το καθεστώς των τανκς των παραπληγικών ηλιθίων, αλλά τα τανκς της Πράγας, τα τανκς της Βαρσοβίας και τα τανκς της κάθε ανατολικής χωράς δε τον χάλαγαν καθόλου. ΙΣΑ ίσα που τα υποστήριζε, ΩΣ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ.
    Γιατί το ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ τον χάλαγε η ‘εξορία’ στο Παρίσι αλλά δεν τον χάλαγαν οι εξορίες στα γκουλαγκ των άλλων. ΩΣ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ
    Γιατί το ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ τον χάλαγαν γενικά ότι τον συνέφερε να βλέπει και όσο τον αφήναν οι κόκκινες παρωπίδες του.
    Τον χάλαγαν οι κακοί της μιας μεριάς. Για τους άλλους – της άλλης μεριάς – ήταν απλά Τέταρτη.
    Ίσως γι’ αυτό να πήγε στο Παρίσι ‘εξορία’ και όχι πχ στη Μόσχα, στο Πεκίνο η στο Βουκουρέστι. Ίσως γι’ αυτό δε προτίμησε κανα γκουλαγκ να σπάει πέτρες στο -30 μέχρι να πεθάνει από τη πεινά το κρύο η καμμιά σφαίρα. Πιο καλά στη ζεστή να πίνεις τσίπουρα με τους φυλακές σύντροφε, συμφωνώ και εγώ. Που να τρέχεις τώρα..
    Είπαμε να λέμε και καμμιά μαλακια, ΟΧΙ ΝΑ ΤΗ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ.

    Ένα περίεργο πράγμα που το έχω ξαναγράψει- δεν είναι δικό μου το έχω δει γραμμένο: ΔΕΙΞΤΕ ΜΟΥ ΕΝΑ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΕ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΧΩΡΑ.

    Ήταν ο ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ γνωστός? Φυσικά και ήταν. Η μουσική του – για μένα ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΑΦΟΡΗ όπως και όλη η ελληνική μουσική στο σύνολο της*- εχει παιχτεί εδώ και χρόνια στο κινηματογράφο διεθνώς στο ράδιο στα μαγαζιά ΟΧΙ ΟΣΟ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΜΩΣ. Δεν έπαιζε το BBC, το RTL, η RAI, το NBC το CBS, όλη μέρα ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ. Έπαιζε μια φορά το χρόνο 3 τραγούδια? Ναι αλλά μέχρι εκεί. Ποσο συρτάκι να ακούσει ο Ολλανδός και τι να καταλάβει από ‘απαγορευμένα’ (που κυκλοφορούσαν πιο πολύ από τα επισημά) ο Σουηδός, ο Αυστραλός και ο Χιλιανός?

    Τη ξέρει ο κόσμος? ΟΧΙ ΔΕΝ ΤΗ ΞΕΡΕΙ γιατί πολύ απλά ο κόσμος δεν ακούει τέτοιου είδους μουσικές.
    Στα λεγόμενα εθνικ κυριαρχούν οι λατινικές μουσικές- κάποτε ήταν της μόδας τα κουβανικά- και μέχρι εκεί. Υπάρχουν κάτι ΔΙΣ Λατίνοι, Ισπανόφωνοι στο πλανήτη και 10-15εκ Έλληνες στο σύνολο. Αν θυμάμαι καλά- μπορεί να κάνω λάθος- μια μελέτη που διάβαζα το 60% του πλανήτη μιλάει ισπανικά ως κατανομή σε χώρες.

    Τι θα ακούσουν? Συρτάκι, απαγορευμένα, Ρίτσο η σάλσα και μαμπο? Με τι θα διασκεδάσουν? Με Ελύτη η με ρούμπα? Με τι θα χορέψουν οι Αργεντινοί και οι Κολομβιανοί? Με Μπιθικωτση μήπως ?
    Το οποίο είναι τεράστιο επίτευγμα- να ταυτίζεται το έργο σου με μια χώρα- ποσό μάλλον με την Ελλάδα και όχι την Ουαλία, αλλά αυτό μέχρι εκεί και τέλος.
    Ο κόσμος ξέρει ανάλογα και τη Μυσιρλου κυριά από το Pulp Fiction- ναι νομίζουν ότι είναι Ελληνικό το original αλλά είναι Αιγυπτιακό απλά το πήραν Έλληνες και μέσω αυτών έγινε γνωστό ως ρυθμός στο κόσμο.

    Ο Αμερικανός ο Καναδός ο Σουηδός, ξέρει το ταραμ ταραμ για το συρτάκι όσο ξέρει το Μουζακα και το σουβλάκι..
    Είχαμε μια πολύ γνωστή- ίσως τη πιο γνωστή- Νότιο Αφρικανή αρχές Αυγούστου εδώ καλεσμένη της φίλης μου- φυσικά εγώ δεν την ήξερα. Της άρεσε δε τόσο – πρώτη φορά ερχόταν- που έφυγε πήγε και πηρέ τα παιδιά και τη μητέρα της και ξαναγύρισε για tour στις Κυκλάδες με την οικογένεια της. Μια εβδομάδα με εμάς πριν, το τζατζίκι έμαθε να λεει (και το μαλακα φυσικά) και το έλεγε τσικ-τσικ, Ασε που το έτρωγε συνέχεια και μύριζε τζατζικιλα μια βδομάδα σερί.
    Αυτή είναι η Ελλάδα τι νομίζετε? Οσα ξέρετε για το Μαντέλα εσείς και εγώ άλλο τόσο ξέρουν και αυτοί το ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ.

    Ήταν ο ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ παγκόσμιος? ΟΥΤΕ ΜΕ ΣΦΑΙΡΕΣ. Παγκόσμιος είναι κάποιος που τον ξέρουν στη Βαρσοβία, στο Ταλιν, στο Μοντεβιδεο, στην Οσάκα, στο Μόντρεαλ, στη Μπογκοτά στο Auckland. Παγκόσμιος είναι ο Freddy Mercury, το σήμα των AC DC με το κεραυνό, το πρίσμα των Pink Floyd στο Dark side of the Moon, η γλώσσα των Stones (του Jagger).
    Παγκόσμιο είναι το Satisfaction, το Another Brick in the wall το My Way, το Nessun Dorma το What a wonderful World.
    Παγκόσμιος είσαι όταν ο Παραγουανός, ο Ιάπωνας, ο Νιγηριανός ακούει το Another one bites the Dust και σου λεει αμέσως Queen.
    Όταν ο Μεξικάνος, ο Ρώσσος, ο Ιρανός ακούει το Let it be και σου λεει Beatles- για να λεμέ και τους δικούς μας Λιβερπουλαρες.
    Παγκόσμιος είσαι όταν οι δίσκοι σου, τα cd σου είναι σε κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια σπίτια σε όλο το πλανήτη και παίζονται από χιλιάδες ραδιόφωνα και τηλεοράσεις σε όλο το πλανήτη καθημερινά επι χρόνια. Παγκόσμιος είσαι όχι όταν έκανες το Ζορμπά πριν 60 χρόνια αλλά όταν ακούς τα κομμάτια σου σε κάθε ταινία εδώ και 60 χρόνια. ΟΚ κάλος ο Ζορμπάς αλλά νισάφι.

    ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ. Όλα τα άλλα είναι wishful thinking.

    Ο ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ (για μένα) ήταν ένας τεράστιος συνθέτης (για τα ελληνικά δεδομένα) και ένας ακόμη πιο τεράστιος καραγκιόζης. Επειδή δε η σύνθεση του σταμάτησε εδώ και δεκαετίες, μας έμεινε το καραγκιοζλίκι του να θυμόμαστε. Κουμουνιστής, κεντρώος, αριστερός, μετα ξανά ισαποστακης, μετα δεξιός, μετα μια γιουβέτσι άνευ, μετα στήριξε ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΤΟ ΤΣΥΡΙΖΑ και μετα κατάλαβε και αυτός ότι η χειρότερη μορφή φασισμού είναι η αριστερόστροφη (δικά του λογία όχι δικά μου) πριν στείλει επιστολή ότι τελικά μπορεί να είναι φασίστας άλλα θέλει να ταφεί ως τέτοιος. Μην ανησυχείς ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ μου εμείς σε ξέρουμε τι ανεμόμυλος εισαι. Στα πρόβατα που πουλάς σανό και το τρωνε αμάσητο πες τα.

    Τώρα αυτά του στυλ του τα έγραφαν, δε ήξερε, δε κατάλαβε, δεν ήταν χειρόγραφα και άλλες τέτοιες ΜΑΛΑΚΙΕΣ τραβάτε να τις πείτε στη ΚΝΕ που μαζεύεστε να πάρετε οδηγίες από το κόμμα. Έχω να γράψω χειρόγραφο κείμενο από το 1991 που πήρα το πρώτο μου υπολογιστή ένα Olivetti τότε!. Έχω να κρατήσω τυπωμένο αντίγραφο σε χαρτί στην εταιρεία από το 2005 που την άνοιξα. ΟΛΑ είναι ψηφιακά, αν χρειαστεί κάτι τυπώνεται για το ελλαδισταν μιας και πλέον εδώ και 5 χρόνια ακόμη και οι υπογραφές μπαίνουν ψηφιακά, τα τιμολόγια πάνε ηλεκτρονικά κλπ. κλπ. Εδώ και 30 χρόνια, τα τελευταία 15 σχεδόν παντού ΟΛΑ γίνονται ηλεκτρονικά λέγεται πρόοδος. Γραφεί κανένας σε χαρτί κείμενα και μετα τα ξαναγραφεί στον υπολογιστή για τύπωμα η το ανάποδο?

    Το μάθαμε το παραμύθι ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ ΠΛΕΟΝ. Άμα δε ξέρεις shut the fuck up. Άμα στα γράφουν διάβασε τα πριν τα πεις η πριν τα υπογράψεις. Γιατί από διαύγεια πνεύματος μια χαρά ήταν ΠΛΗΡΗΣ ΗΜΕΡΩΝ. Δε πουλάει πλέον η μούφα είναι σαν τη γνωστή κασέτα: δεν είναι αυτή η αριστερά και άλλες τέτοιες μαλακιες. ΑΥΤΗ ΑΚΡΙΒΩΣ είναι η αριστερά και ΠΟΛΥ χειρότερη. Άμα δεν ήταν αυτή μη τη ψηφίζατε και άμα δεν ήταν αυτή είχαν – είχατε 4,5 χρόνια να μας δείξετε την …. Original.
    ΠΥ την είδαμε και ευτυχώς να ναι καλά εκεί που είναι ο Winston ΔΕΝ τη ζήσαμε, οι μονοί στα Βαλκάνια επι 50-60 χρόνια να λέμε το ψωμί ψωμάκι.
    Έλεος με τη προπαγάνδα για iq τρίχρονου πλέον. Δεν είμαστε όλοι λοβοτομημενοι ΚΝΙΤΕΣ.

    *Δε ξέρω ποσά κομμάτια έχω. Είναι ένα δωμάτιο αποκλειστικά γεμάτο βυνίλια σε βιβλιοθήκες τελευταία φορά πριν κάτι χρόνια που μέτρησα ήταν κάπου 2900 από τότε έχουν μπει μπόλικα και άλλη μια βιβλιοθήκη εξτρά, CD που πλέον επειδή δε χωράγανε τα κρατάω σε cd cases χωρίς τα κουτιά τους, και δεν ξέρω πόσες δεκάδες χιλιάδες σε ψηφιακή μορφή.
    Μέχρι και μπομπίνες (πολλές που πλέον δε ξέρω καν τι έχουν μέσα εκατοντάδες ώρες μουσικής) με ένα Tascam, ένα Dragon Nakamichi (με μια μεγαλη κούτα κασέτες) που είναι πλέον εκτός από συλλεκτικό και πανάκριβο να το πουλήσεις. Relics μιας άλλης εποχής , αναλογικής παρέα στα MKII και ένα Fostex.
    Φυσικά πολλά από αυτά είναι διπλά και τριπλα μιας και πλέον αγοράζω βυνίλια επιλεκτικά (εχει τρομερά second hand στο Λονδίνο με £1 λίρα) αλλά κύρια δισκογραφίες. Άμα ακούσουμε κάτι που μας αρέσει παίρνουμε –όσο το δυνατόν- ΟΛΗ τη δουλειά του σε ότι μορφή τη βρούμε- συνήθως για οικονομία χώρου ψηφιακά.
    Τα τελευταία είναι και τα ευκολά, κολλάς τη πηγή στο pc και κάνεις copy, έτσι μάθανε μουσική όλοι οι dj-παραγωγοί της πορδης σήμερα: είχα ρωτήσει πριν μερικά χρόνια dj που είναι και μούρη τρομάρα του- θεωρείται top παράγωγος του τι έχεις από Stones και μου λεει όλα.
    -Δηλαδή τι εννοείς όλα?
    -Όλα τα έχω εδώ σε ένα αρχείο
    -Ρε τι ΞΕΡΕΙΣ από Stones όχι τι εχει το αρχείο! Τι έχεις πάει να αγοράσεις και από τη στιγμή που το πληρώνεις και δε το ‘κατεβάζεις’ τσάμπα κάθεσαι και το ακούς πριν δώσεις τα ωραία σου λεφτά? Ήξερε απ’ έξω 10-15? όλα και όλα κομμάτια, αυτά που ξέρει και ο σκύλος μας, αλλά ‘είχε’ κάπου 300.

    Από όλα αυτά- μια συλλογή 40 χρονών- δεν είχα ποτέ ελληνικά. Δεν ακούω ελληνική μουσική (την απεχθάνομαι- ειδικά τα σκυλάδικα) δε πάω στα μπουζούκια (τα σιχαίνομαι) δεν έχω ούτε ένα σταθμό στο αυτοκίνητο που να παίζει ΥΠΟΨΙΑ ελληνικού τραγουδιού. Δε πήγαινα ποτέ σε ‘ελλαναδικα’ δε πάω καν σε μπουάτ και άλλα τέτοια μέρη.
    Δε κατακρίνω αυτούς που πάνε, απλά δεν είναι για μένα. Όπως είπα ΓΟΥΣΤΑ είναι αυτά.
    Με τα χίλια ζόρια για να μη χαλάσω τη παρέα έχω πάει 10-15? φορές στη ζωή μου μαζί, οι 3-5 εδώ στο Λονδίνο φοιτητής (όσοι έχουν φοιτήσει γνωρίζουν το Eλιζε). Με έχουν πάει και σε μια συναυλία του Χατζηγιάννη- έβριζα από μέσα μου 2 ώρες άλλα ας οψεται η περίσταση και έχω δει και Νταλάρα στο Amnesty Tour στο ΟΑΚΑ. Ευτυχώς βγήκε ο Youssou n Dour, o Gabriel και Sting μετα και ισιώσαν τα αυτάκια μας…
    Οι μονοί δίσκοι – 2 βινυλια και 3 CD- που έχω και ευχάριστα ακούω είναι Χατζιδάκις με κορυφαίο το Χαμόγελο της Τζοκοντα. Ίσως γιατί δεν είναι το ύφος το γνωστό ελληνικό.

    Όταν μου χαρίσθηκε η δισκογραφία του ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ την αρνήθηκα ευγενικά. Όταν επέμεινε ο πατέρας μου, του είπα δε τη θέλω, δεν ακούω τέτοια, δε μου αρέσουν τα κουμμουνιστοτραγουδα. Κάνε ότι θες εγώ στα δίνω. ΟΚ φερτά αλλά θα τα πετάξω στα σκουπίδια στο λέω- κράτα τα γιατί δε θα τα ξαναδείς. Πέτα τα – νόμιζε ότι κάνω πλάκα.

    ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΠΕΤΑΞΑ ΟΛΑ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΗΡΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ. Τόσο απλά

    *Από το βιβλίο του Keith Richards:
    Είχαμε συναντηθεί μαζί τους (σ.σ με τους Beatles) την εποχή του Sgt. Pepper’s.
    Γύρισα και είπα στο George μετα από ένα session: Ουαου, έχετε 3 τραγουδιστές που μπορούν άνετα να πουν όλα τα κομμάτια σας, πολύ βολικό.
    Τότε ο George απάντησε: Ναι αλλά εσείς έχετε Mick Jagger…

    The thin White Duke on Mick: https://www.youtube.com/watch?v=N7-7HJCXx10

    -Get a haircut
    – Why? Look kike you?

    Οι ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ που λέγαμε…

    YΓ Θα στεναχωρησω αρκετους το ξερω. ΓΟΥΣΤΑ ειναι αυτα.

  6. Ο/Η Απο το Πριγκηπατο... λέει:

    Εδώ στο μεγάλο αρβανιτοχωρι που λέγεται Ελλάδα,εύκολα μπαίνουν οι ταμπέλες.Δεν είναι όλοι οι αριστεροί άθεοι,ούτε κομμουνιστές. Παρά πολλοί οι αριστεροί που πιστεύουν,όχι στην εκκλησία και στις υπερβολές της,απλά πιστεύουν στον Χριστό σαν οντότητα και τον αγώνα που έκανε τότε . Αντίπαλος ήταν πάντα το παπαδαριό,αφου ερχόταν σε κόντρα με τα πιστεύω ως προς την θρησκεία και τον φανατισμό της. Το ότι το ΚΚΕ,ανέκαθεν “εκανε δικο του” καθε τι που ήταν ,ας πούμε, μη δεξιό η ουδέτερο,δεν πάει να πει ότι ήταν και κομμουνιστικά όπως τα θεωρεί “το κομμα”.Εν ετει 2021 ,ζουν ακόμα στην εποχή του Στάλιν.Αδερφικος φίλος του Παγκοσμίου ήταν ο Πάγκαλος,δηλωμένος αντικομμουνιστης,όχι όμως και αντιαριστερος.Άλλο το ένα άλλο το άλλο,άσχετα τι επικράτησε λόγω ταμπελων και ” κομματος”. Μετά τον πόλεμο,όποιος έλεγε την αλήθεια και το δίκαιο,τον βάφτισαν κομμουνιστή και τον έτρεχαν στα “κολλεγια”. Σήμερα,όποιος δεν θέλει τους λαθρο στην χώρα,όποιος εναντιώνεται σε κάθε τι που είναι κατά της χώρας π.Χ συμφωνία Πρεσπων ,τον βαφτίζουν ακροδεξιό και τον βάζουν στην άκρη.Τι διάολο,αν όλοι αυτοί ήσαν ακροδεξιοί,η χρυσή Αυγή θα ήταν αυτοδύναμη κυβέρνηση….Ο Ξαρχάκος κι ο Χατζηδάκης που στήριξαν ανοιχτά τον Μίκη ,μήπως ήταν κι αυτοί αριστεροί? Ήθελε την αναγνώριση από το ΚΚΕ,για λόγους που μόνο αυτός ξέρει.Ερμηνείες θα δοθούν πολλές και θα καταλήξουμε στο “Τι ήθελε να πει ο ποιητής ? ” . Ας το έλεγε εν ζωή να το ξεκαθαριζε.Φίλοι του καρδιακοί,μαζί στα “κολλεγια”, άκουγαν ΚΚΕ και πέταγαν καντήλες.Έχει “ακούσει” ο Αη-Γιώργης στην Παγκαλου (του παππου) …

  7. Ο/Η The Snitch λέει:

    Το σχολιο μου εχει να κανει με τις πολιτικες κολοτουμπες του ανδρος.
    Η μουσικη του, μου ειναι αδιαφορη, οπως μου ειναι αδιαφορη πχ η Heavy Metal.
    Σε αλλον αρεσουν τα κλαρινα σε αλλον η τζαζ.
    Σε αλλον οι κοντες σε αλλον οι ψηλες, σε αλλον οι ξανθιες και σε αλλον οι μελαχρινες.
    No worries there και ο καθενας εχει τα γουστα του.

    Στις πολιτικες αποψεις το ιδιο, ο καθενας ειναι ελευθερος (σε αντιθεση με το κομμουνισμο οπως και τον ναζισμο ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ που αμα δεν εισαι μαζι μας εισαι εχθρος- κατα το περιφημο: η εσεις η εμεις- η θα τους τελειωσουμε η θα μας τελειωσουν που ΣΤΗΡΙΖΕ Ο ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ) να πιστευει οτι θελει, οπως και να κρινει αναλογα.

    Ο ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ δήλωσε ως τελευταία του επιθυμία στον ΓΓ ΤΟΥ ΚΚΕ- όχι σε κανα φίλο του πίνοντας τσίπουρα- ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ. Πιο πριν είχε δηλώσει ότι ο χειρότερος φασισμός είναι ο αριστερόστροφος. Πιο πριν ΣΤΗΡΙΖΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΟΥ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟ ΤΣΥΡΙΖΑ. Πιο πριν ήταν ισαποστακης. Πιο πριν ήταν υπουργός του Μητσοτάκη μπαμπά. Πιο πριν ήταν ένα απ’ όλα χωρίς κρεμμύδι. Πιο πριν ήταν -ούτε θυμόταν τι ήταν. ΝΙΣΑΦΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟ.
    Η έχεις άποψη, η πιστεύεις σε κάτι, η είσαι νούμερο. Μπορεις ακόμη και να αναθεωρήσεις –προς οποιαδήποτε κατεύθυνση- τις απόψεις σου άμα θεωρήσεις ότι παρασύρθηκες ότι δεν ήξερες ότι εθίσουν αφελής, ότι δε κατάλαβες ότι οτιδήποτε. Αλλα το να αλλάζεις ανάλογα που φυσάει ο άνεμος και που πάνε τα πράγματα και να κάνεις το γυρολόγο ΔΕΝ μπορείς γιατί είσαι νούμερο.

    Ως κουμουνιστής λοιπόν ασπάζεται τη θεωρεία ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ που δε πιστεύει σε θεό- και εγώ άθεος είμαι no problem there- όπως και διαφορά άλλα.
    Αυτά που για παράδειγμα λένε ότι σε περίπτωση πολέμου εμείς ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.
    Και εγώ δε πολύ πιστεύω στο θεό, σιχαίνομαι τους παπάδες, άλλα ούτε να γραφτώ στο ΚΚΕ πήγα ούτε να ζητήσω να ταφώ ως μέλος έγραψα.

    Το πουλί σου και την υπογραφή σου να προσέχεις που τα βάζεις και αν τα βάλεις τότε μη πουλάς τρελλίτσα και τα γυρνάς μετα. Γιατί απλά ΕΙΣΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ και δε ξέρεις τι λες και τι κάνεις. Είσαι ανακόλουθος λόγων και πράξεων δηλαδή γελοίος ποσό μάλλον αν είσαι δημόσιο πρόσωπο που ασκεί και μια Α επιρροή.

    Οι μουσικοί συνοδοιπόροι του που ανέφερες ήταν ΜΟΝΟ μουσικοί και τίποτε άλλο.
    Όπως οι παίκτες σε μια ομάδα- για να το πάμε ποδοσφαιρικά- μπορεί να είναι φίλοι μπορεί να είναι συνάδελφοι μπορεί να αγκαλιάζονται στα γήπεδα στα γκολ άλλα αυτό δε σημαίνει ότι όλοι ντε και καλά είναι όλοι αεκ-Οσφπ-Ρεάλ η Μίλαν επειδή παίζουν μαζί εκεί.

    Ποτε όσο γνωρίζω δε βγήκε ο Χατζηδάκης να εκθειάσει το κουμμουνισμό η να γίνει μέλος του ΚΚΕ.
    Όπως ήταν πχ η συντρόφισσα Λιάνα μέλος της ΟΝΝΕΔ επισημά άλλα τώρα ανακάλυψε και αυτή το κουμμουνισμό μέσα από τη θερμαινόμενη πισινα στην Εκάλη.
    Όπως είναι ο σύντροφος Κόκκαλης στην ευρωβουλή που κάνει επερωτήσεις ΕΝΑΝΤΙΑ στην Ελληνική κυβέρνηση για το μεταναστευτικό παρέα με τα άλλα καμένα, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΜΠΑΜΠΑΚΑΣ ΤΟΥ ΕΧΤΙΣΕ ΚΑΙ ΚΟΝΟΜΗΣΕ ΤΟ ΦΡΑΧΤΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ.

    Ο ΜΙΚΙ ΜΑΟΥΣ δήλωσε κουμουνιστής (ξαναθυμήθηκε τα παλιά αφού έκανε ένα γύρο σε ΟΛΟΥΣ) όχι αριστερός. Η διαφορά ΤΕΡΑΣΤΙΑ, όσο να δηλώνεις δεξιός με Χρυσαυγιτης Ναζί.
    Όταν δηλώνεις κάτι είσαι ξεκάθαρα αυτό που δηλώνεις. Δεν εχει ούτε μα ούτε μου ούτε ταμπέλλα.
    Μονός σου βάζεις τη ταμπέλλα στο λαιμό σου.

    Οι Απριλιανοί ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ όπως όλοι οι ηλίθιοι που δεν αναγνωρίζουν τα λάθη τους, πέθαναν σχεδόν στην φυλακή όλοι τους, νομίζω ο Παπαδόπουλος δεν βγήκε ποτέ.
    Αυτοί ΝΑΙ έχουν ταμπέλα. Περισσότερο σεβασμό εχει στα ματιά μου ο Φλωράκης από αυτόν το ανεμόμυλο.
    Από το 1974 σχεδόν 50 χρόνια εχει αναγνωριστεί ΚΑΚΩΣ-ΚΑΚΚΙΣΤΑ το ΚΚΕ στην Ελλάδα. Εχει 5-6% σύνολο μόνιμα, δεν είναι οι αριστεροί κουμουνιστές.
    Αριστερούς η να το πούμε απλά μη συντηρητικούς εχει democrats εχει liberals στις ΗΠΑ και στην Αγγλία.
    Κανένας Κλιντον Ομπάμα Μπλερ δε ζήτησε να ταφεί ως κομμουνιστής.

    Η καραμέλα των διωγμών εχει πιπιλιστει τόσο που όχι απλά εχει λιώσει άλλα εχει αποβληθεί από το πίσω μέρος του συστήματος του ανθρώπου εδώ και 2 γενιές και πάμε στη τρίτη αν σκεφτείς ότι κάθε 30 χρόνια έχεις και από μια γενιά.
    Ο ΚΟΚΟντινας που δηλώνει αμετανόητος δολοφόνος και δε ζήτησε ποτέ συγνώμη εχει ταμπέλα και τον ΣΤΗΡΙΞΕ ΕΠΙΣΗΜΑ η νεολαία του ΤΣΥΡΙΖΑ (και του ΚΚΕ) μόλις πριν 6 μήνες.
    Αυτά τα: Τι ήθελε να πει ο ποιητής ? πείτε τα αλλού εκεί που τα χάφτουν.
    Ο ποιητής ήταν ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ και ως τέτοιος θα αντιμετωπίζεται. Όπως ο Μιχαλολιακος δήλωσε Χ.Α όπως ο Παττακός ‘επαναστάτης’.

    Όπως είπα: Το μάθαμε το παραμύθι ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ ΠΛΕΟΝ. Άμα δε ξέρεις shut the fuck up. Άμα στα γράφουν διάβασε τα πριν τα πεις η πριν τα υπογράψεις.

  8. Ο/Η κουνελις λέει:

    ο μικης λειτουργουσε με το συναισθημα στη πολιτικη και σε αυτα που ελεγε και χωρις δογματισμους.στα αρχιδια του αν αυτο το ελεγε το κκε το πασοκ η νδ.αυτος αυτο πιστευε και το ελεγε.το κκε ειναι οι ακαδημιες του πασοκ και τησ νδ και τωρα του συριζα.εβγαζε και βγαζει στελεχοι για τα κομματα εξουσιας.οποιος παρει μεγαλο βαθμο στο σχολειο πουστιας και απατεωνιας του κκε περνει μεταγραφη