ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ


Αυτές είναι οι εικόνες από την “καταστροφή” του “περίεργου” φαινομένου που μας έλαχε.
Δυστυχώς-όπως τόσα άλλα-έχουν στρεβλά αποδωθεί ως “πρόβλημα”, ως “κρίση” και ως “εκδικητική μανία της Φύσης”
Σε λιγότερο άρρωστες εποχές, ως πριν λίγα χρονάκια, το χιόνι-γενικά-είναι συνυφασμένο,συνδεδεμένο αυτονόητα με την χαρά,με το παιχνιδι-για μικρούς και μεγάλους.Με την ευτυχία. Με την αλλαγη “φορέματος”. Ενας ζωντανός πίνακας ζωγραφικής,δωρεάν, Στον οποίο συμμετέχεις και ‘συ. Μια γιορτή του χειμώνα  Με τα όποια προβληματα προκαλεί φυσικά στην καθημερινότητα,στις μεταφορές,στην παροχή ενέργειας κλπ. Διαχειριστικά όλα αυτά.

“κοιτάξτε εδώ,απίστευτες εικόνες”. λέγανε οι καρακάξες απο τα κανάλια. Τι έδειχνε κεινη την ώρα; Πλανα από το κέντρο,απο το Σύνταγμα.Ολα σκεπασμενα με λευκη πάχνη. 20 ποντους χιονι στο έδαφος. Τα δεντράκια με λευκα “σκουφάκια”.  Πραγματικά απίστευτες.
Οχι όμως όπως το εννοεί ένας νορμάλ άνθρωπος που απευθυνεται σε “νορμαλ” ανθρωπους. Αλλά όπως το εννοεί ένα βαμπίρ που απευθυνεται σε κολασμενες κορασίδες.
Οχι “απιστευτες” με την έννοια της ομορφιας. Αλλα των προβλημάτων.  Δηλαδή “τα είχαμε όλα,ήταν ανάγκη και αυτό να μας βρει”; Λες και έβρεξε σκατά. Λες και σκεπαστηκαν όλα από λάβα. Λες και έκαναν ρεπορτάζ από την Πομπηία.

(δεν είναι τυχαίο ότι δυσκολευονται οι επινοητές της “κλιματικής αλλαγής” να συνδέσουν το χιόνι με την  παγκόσμια μόλυνση. Ενω π.χ. οι μπόρες και οι πλημύρες, οι φωτιές και ο κατολισθήσεις, ειναι πολύ βολικά στο αφήγημα, εν τουτοις,το ήρεμο,σιωπηλό,απαλό,βαμβακένιο χιόνι,είναι λίγο άβολο συνειρμικά να συνδεθεί με κάποιον κλιματικό κίνδυνο. Εχουν περάσει 24 ώρες και ακόμα να ακούσουμε για “κλιματική αλλαγή”. Και ούτε θα ακούσεις. Θα περιμένουν καμιά νεροποντή για να γίνει λόγος για “θεομηνία” και “τιμωρία του ανθρώπου από την αλόγιστη χρηση πόρων”  κλπ-κλπ-κλπ  ενοχλητικά και φαιδρά).

Τα περισσότερα διαχειριστικά λοιπόν προβληματάκια λόγο χιονιού, μπορούν να αντιμετωπιστούν και το κυριότερο να προβλεφθούν ως καταστάσεις, αφού  χιονόπτωση δεν εχει συμβεί ποτέ κατακαλόκαιρο για να σε πιάσει στον ύπνο. Παντα χειμώνα χιονίζει, εδώ και κάποια εκατομμύρια χρόνια. Δεν σε βρήκε και ο χιονιάς με το μαγιό στη παραλία. Αν εσύ είσαι μαλάκας, αυτό είναι αλλο θέμα.

Ολα αυτά, έξω από το παραληρηματικό πρίσμα της καταστροφολογίας και της εσκεμένα ογκούμενης κινδυνολογίας.Σε έναν κανονικό κόσμο.
Σε αυτόν όμως που “ζούμε”, όντως η χιονόπτωση είναι “πρόβλημα”. Που ενίοτε σκεπάζει άλλα. (Ειδικά εδώ στην Ελλάδα, σήμερα, η χιονόπτωση κάλυψε-πρόσκαιρα μεν αλλά κάτι είναι και αυτό- την άβολη επικαιρότητα. Αλλαξε την”ατζέντα” για λίγο. Βολική. Γι αυτό και ο βασιλιάς του γέλιου,δεν έκανε κάποιο διάγγελμα).

Οπως “πρόβλημα είναι και οι σχετικά υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Οπως και οι πιθανές παρατεταμένες ανομβρίες. Αλλά και οι διόλου απίθανες εντονες βροχοπτώσεις. Και οι φωτιές. Μέχρι και η γρίπη έγινε “πανδημία”. Ολα για την κονόμα και τον έλεγχο. Οτι και καλά “από κάτι σε σώζω”.
Κάποτε έπαιζε μπάλα ο “κομουνιστικός” κινδυνος. Πάει αυτός και πριν ανασάνουμε προέκυψε η “τρομοκρατία”. Και πριν πούμε “αμην” προέκυψαν οι κλιματικές “καταστροφές” και πριν προκάμουμε να τις συνηθίσουμε, κατέφτασε και “υγειονομική καταστροφή”.
Οπου κατά το 99% πεθαίνουν άνθρωποι με μέσο όρο ηλικίας πάνω και από το προσδόκιμο και σε αριθμό όχι μεγαλύτερο από ότι άλλες χρονιές.

Τι είναι ένας λαός χωρίς σωτήρες; Ελεύθερος. Τι είναι και οι “σωτήρες” χωρίς “σωτηρίες”; Μηδέν.Nada. Zero
Ολα πλέον είναι “πρόβλημα” σε έναν “προβληματικό κόσμο” που πλέον πρέπει κανείς να ψάχνει τρύπες συνέχεια να κρυφτεί από τα “δεινά” που τον βρίσκουν, συνεχώς.

Οι μάγοι μετέτρεψαν το “Μικρό σπίτι στο λιβάδι” σε “Εφιάλτη στο δρόμο με τις λεύκες”. Θαύμα της κινηματογραφίας.
Οτιδήποτε σε έκανε να χαιρεσαι ως χθες,σήμερα είναι πρόβλημα που χρεάζεται “λυση”. Δηλαδή “άμεση αντιμετώπιση”. Είναι κινδυνος! (και φυσικά ο “φταίχτης” είσαι εσύ).

Σαν τους λαγούς από τη μια τρύπα στην άλλη. Απο την οικονομική ,στην κλιματική τρύπα. Απο την κλιματική στην προσφυγική.Απο κει “τσουπ” στην “υγειονομική” και “τσουπ” παραπέρα στην ενεργειακή, στην επισιτιστική, και πάει λέγοντας. Ορεξη να έχεις να πηδάς λαγουδάκι.

Δεν ξέρω αν θυμάσαι, αλλά μέχρι πριν 20 χρονάκια,δεν είχες ΚΑΜΙΑ. Η τέλος πάντων είχες κάποιες διαχειρησιμες. Ειχαμε ένα μπαμπούλα της κολεκτιβας. Και τέλος.
Πως προέκυψαν όλα αυτά; Τι λάθος έκαμες καϊμένε; Τι έκανες και “άναψες” τον ήλιο παραπανω και κάιει, φόρτωσες τα σύννεφα με περισσότερες βροχές και πνiγόμαστε, έπηξες τον άερα με ιούς και μικρόβια, έκαψες τις αποθηκες και ξεμείναμε απο σταρι και φαϊ, έφαγες όλα τα λεφτά και άδειασαν οι τράπεζες,  έκαψες όλα τα δέντρα και θα πνηγούμε από ασφυξία, τίναξες τις πηγές στον αέρα και δεν έχουμε κάρβουνο για ζεσταθούμε…
Τι στο διάολο πια έγινε και μας επισκέφτηκαν οι πληγές του Φαραώ,σε δυο δεκαετίες;

Τίποτα δεν έγινε. Τιποτα δεν άλλαξε. Τιποτα δεν “μεγάλωσε”, ούτε “μικρυνε” ούτε “εξαφανιστηκε”ούτε “εμφανιστηκε” ούτε “προέκυψε” ούτε “μας βρήκε” ούτε “έπεσε στην κεφάλα μας”.
Οσο θα μένεις κορόιδο αυτοενοχοποιημένο. Οσο θα νοιώθεις ότι “φταις” και “πρέπει να πληρώσεις” κουτοπόνηρους μεγαλέμπορους “σωτηρίας” που την περνάνε “κοτσάνι” εις υγείαν σου μαλάκα…όσο δεν τους τραβάς μια γερή κλωτσιά στο κώλο,αυτά θα τραβάς.

Οσο τους ανέχεσαι ως σωτήρες ή διαχειριστές των “προβλημάτων” που κατ’αυτούς ΕΣΥ προκάλεσες, και ΕΣΥ πρέπει να πληρώσεις. Με κάθε μορφή. Ειτε ως φορολογία.Ειτε ως στέρηση δικαιωμάτων. Αυτά θα τραβάς
Αφού δεν τους στέλνεις στο διάολο και ακομα παραπέρα,καλά να πάθεις.

Αλλωστε όπως λένε και οι ίδιοι, ΔΕΝ είσαι υποχρεωμένος να “σωθείς”. ΑΝ θέλεις. Αν δεν θέλεις, κάτσε να “πεθάνεις”. Μόνος σου προσέρχεσαι στο κρεβάτι του Προκρούστη. Μονος σου μπαίνεις στη φυλακή σου.  Αυτοθέλητα παραδίδεις ότι σε κάνει άνθρωπο και σε ξαναστέλνει στην εποχή που αναμετριώσουν στα ίσια με τα άλλα ζώα.

Αμυαλε, τηλεορασόπληκτε. Ακριτε σκουπιδοφάγε. Αμόρφωτε τενεκέ. Νοητικά ράθυμε καταναλωτή της δεκάρας. Ηλίθιε δοσατζή. Καλά να πάθεις. Τα παιδιά, δεν σου φταίνε σε τίποτα όμως. Και οφείλεις να γυρίσεις λίγο την “πλάκα”. Βαποράκι της καθημερινότητας. Τρομαγμένε ναρκομανή.

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

One Response to ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ

  1. Ο/Η Από το Πρίγκηπατο... λέει:

    Σκετη “ζωγραφιά” το κείμενο Χρήστο. Πόσες αλήθειες μαζεμένες σε 3′ διάβασμα!