B I N T A

                                                 

 

Γιατί να το κρύψω; Ήταν η αδυναμία μου φέτος. Τον είχα ξεχωρίσει από την αρχή, αφού διάβασα για τα γεμάτα κεφάλαια της ζωής του αλλά και τον τρόπο που μάζεψε την γυναίκα του. Έλεγα δεν μπορεί, θάναι και παικταράς. Ξέραμε βέβαια και λίγα ποδοσφαιρικά πράματα κι από πριν, αλλά άλλο να τον βλέπεις μέσα στο γήπεδο κι άλλο να είσαι κολλημένος στην θεωρία. Κι εξ άλλου και πόσα μεγάλα ονόματα δεν έχουν περάσει κι από εμάς κι απλά δεν ακούμπησαν….

Και βέβαια δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Το ότι είναι εν ενεργεία διεθνής και μουντιαλικός μάλιστα, λέει τα πάντα. Εδώ θα ασχοληθώ ( χωρίς να βάλω τις σάλτσες των αποδυτηρίων που πλέον είναι γνωστές ) με την ηγετική φυσιογνωμία του, που κύρια στις δύσκολες στιγμές σάλπιζε την τακτική επίθεση ή την αντεπίθεση, και παρέσυρε τα πάντα ( εδώ είναι και η βασική διαφορά του από τον Γκαμάρα χωρίς να επιχειρώ σύγκριση τεχνική, ξαναλέω ). Κι έχω καταγράψει τις επτά ( 7 ) κορυφαίες στιγμές του, που θα της πάω όσο μπορώ χρονολογικά.

1. Πρώτος γύρος και παιχνίδι εναντίον του ΠΑΟΚ. Θυμάστε την αρχοντική σπρωξιά στον Αουγκούστο; Ισοπαλία ήταν ακόμα κι υπήρχε στον αντίπαλο αυτή η διάχυτη ατμόσφαιρα μιας κουραδομαγκιάς. Η μπάλα έχει σταματήσει να παίζεται και γίνεται μία κοκκορομαχία κάπου στο κέντρο προς την περιοχή μας κι ακριβώς μπροστά στον Λουτσέσκου. Η σπρωξιά είναι χωρίς φόρα και μάλλον είναι ένα χτύπημα στο στήθος του άλλου με τις παλάμες. Τύπου, έλα ρε μαλάκα κάνε μας την χάρη τώρα εδώ μέσα. Ο αντίπαλος όχι μόνο πήρε το μήνυμα αλλά νομίζω δεν ακούμπησε ξανά την μπάλα. Φυσικά το μήνυμα εστάλη και σε όλη την ομάδα μας.

2. Ισοφάριση στη Νίκαια. Ξεγραμμένο παιχνίδι δεν το λες φυσικά, όμως είχε δυσκολέψει πολύ λόγω των συνθηκών και του χρόνου. Απέναντι σε κατενάτσιο. Φυσικά ήταν κυρίαρχη η ΑΕΚ όμως είχε και μία δυστοκία. Ο Κροάτης σάλπισε την ορμή για την νίκη με εκείνη την κεφαλιά , νομίζω σε χτύπημα κόρνερ ή πλαϊνού φάουλ.

3. Ένα βήμα μπροστά έκανε ο άνθρωπος στην Φιλαδέλφεια κι έβγαλε τον Μπακαμπού εκτός πεδιάς ( offside ). Παιχνίδι με τον ΟΣΦΠ και φυσικά η αντεπίθεση ήταν θανατηφόρα για την ομάδα μας αφού όλοι ήταν μπροστά κι ο Βίντα από την άλλη μεριά. Το βήμα αυτό ήταν βήμα παγκόσμιου παίκτη απλά. Ούτε να κινηθεί προς τα πίσω ζητώντας από τον Αθανασιάδη να κάνει έξοδο κι αυτός να πάει προς το τέρμα, ούτε κάτι άλλο σε πανικό. Θύμισε κίνηση καρατέκα που απλά αποφεύγει το χτύπημα. Μπορώ να το θεωρήσω το βήμα αυτό σαν την κορυφαία στιγμή του κι ας μην έχει ποδοσφαιρική χάρη σαν τα σούπερ τάκλιν του.

4. Στα καλά καθούμενα έχει φάει γκολ η ΑΕΚ στο τηγάνι από έναν ανύπαρκτο αντίπαλο που έπρεπε να χάνει με πολλά από το πρώτο ημιχρόνιο. Εντάξει έχει αρχίσει κι ανεβαίνει κι απειλεί ξανά αλλά δεν υπάρχει και μεγάλο αποτέλεσμα. Ο Βίνταρος είναι αυτός που παίρνει το πέναλτυ ανάμεσα σε ένα μπ[ακ και τον Πασχαλάκη. Πέναλτυ ξεκάθαρο μεν αλλά κάποιοι το έχουν αμφισβητήσει ενώ οι δυό αντίπαλοι του ούτε καν διαμαρτύρονται. Θέλετε λοιπόν να μην είναι; Ας πούμε ότι δεν είναι. Ο Βίνταρος το κερδίζει μαγευτικά αφού ούτε καν το var δεν μπορεί να του το αρνηθεί. Θυμίζω ότι πήγε ξεκάθαρα για το πέναλτυ αφού με την πορεία που είχε πάρει,  δεν θα ήξερε τι να κάνει την μπάλα. Αυτός πήγε για να κερδίσει την παράβαση. Άλλο ένα δείγμα σπάνιας παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ευφυίας και κλάσης.

5. Στο ίδιο παιχνίδι νομίζω απειλείται ο Σιμάνσκι με δεύτερη κίτρινη κάρτα, την οποίαν διεκδικεί από τον διαιτητή ο Φορτούνης. Ο Βίντα είναι πάλι παρών. Μπαίνει ανάμεσα στους δυό παίκτες αλλά και στον διαιτητή και δημιουργεί την θεωρία του χάους. Θυμίζω ότι εδώ δεν υπάρχει var, αφού μιλάμε για κίτρινη κάρτα απλώς. Ο Βίντα την αποτρέπει ενώ σηκώνει ψηλά τον Φορτούνη με το ένα χέρι ( η φωτό που κοσμεί το άρθρο ). Είναι η στιγμή που θύμισε τον Μανωλά με τον Νινιάδη. Με μία διαφορά όμως : Η φάση είναι στο τηγάνι κι ο Φορτούνης δεν είναι νάνος. Είναι η στιγμή που στέλνει το μήνυμα σε όλη την κιτρινόμαυρη τηλεοπτική κερκίδα για τα γαμήσια. Τα οποία τα είδαν δια ζώσης οι οπαδοί του θρήνου που ήταν στο τηγάνι και ψάχνανε την μαγκιά της τρούμπας. Απλά ο Βίντα ( φυσικά δεν είναι ο μόνος ) αναρωτήθηκε τι σόι μαγκιά υπάρχει στην τρούμπα που όποιος ήθελε κι όποτε ήθελε, πήγαινε κι εκσπερμάτωνε.

6. Θυμάστε μήπως την προβολή στο Χαριλάου !!! Είναι σε μία αντεπίθεση του Άρη, σε εκείνο το χρονικό διάστημα που ο αντίπαλος είχε ισοφαρίσει κι έβγαινε με αξιώσεις για κάτι παραπάνω. Πάλι μιλάμε για την αφελή ΑΕΚ και πάλι μιλάμε για μία φυσιογνωμία που ούτε κρύφτηκε, ούτε είχε χάσει την θέση ή το μυαλό του. Είναι η κάλυψη της μιάς γωνίας από τον Αθανασιάδη κι ελαφρώς πιο δεξιά από τον Βίνταρο. Με το σώμα του προς τα αριστερά και το πόδι του προς τα δεξιά. Τι να λέμε; Πάλι για παγκόσμια ενέργεια. Πλέον μας έγινε συνήθεια.

7. Τελικός κυπέλλου. Λόγω του αρχιμαλάκα Ρότα, το παιχνίδι είναι εν κινδύνω ανά πάσα στιγμή. Φυσικά η ΑΕΚ έχει γλυτώσει και φυσικά έχει αμυνθεί όσο μπορούσε καλύτερα με τις αλχημείες του Αλμέιδα. Κι είμαστε κάπου στο 75 λεπτό που η πίεση έχει χτυπήσει κόκκινο. Θυμάστε άραγε την ηγετική επέλαση που κάνει ο Βίνταρος; Παίρνει την μπάλα από την περιοχή, φυσικά δεν ασχολείται καν με τα παιδάκια που συμπληρώνουν την δεκάδα για να πασάρει, περνάει το κέντρο με ντρίπλες και προσποιήσεις, και κάπου στο αντίπαλο μισό, ανατρέπεται. Πέρασε τρεις ή τέσσερις, δεν θυμάμαι ακριβώς. Αυτό που πέρασε ήταν η σκέψη του ΠΑΟΚ για ισοφάριση, δίνοντας του να καταλάβει ότι ρε φίλε, τώρα βγήκα εγώ από την περιοχή μου και βγήκα καυλωμένος για το ντάμπλ. Ήταν θέμα λίγων λεπτών να πάρει κι ο Αλμέιδα λίγο θάρρος κι ο Φερνάντες να σημειώσει το δεύτερο γκολ.

Πολλά μπορώ να πω ακόμα, αλλά δεν χρειάζεται. Όποιος είδε, είδε. Για την προσωπικότητα του παίκτη και για την συνεχή άρνηση του να συμβιβαστεί. Ο παίκτης που απλά συλλέγει τίτλους την τελευταία πενταετία. Και που θα το κάνει και για έκτη χρονιά, όπως φαίνονται τα πράματα. Ο παικταράς που μπόλιασε την ΑΕΚ με το πνεύμα του μαχητή και του νικητή. Αυτός που έσπρωξε τον Μάνταλο να καταλάβει μπάλα ( περισσότερα συντόμως ). Αυτός που ήταν η βάση για να γίνονται οι επιθέσεις και το επιθετικό πρεσάρισμα. Αυτός που κοίταζε τους αντιπάλους κι απλά γέλαγε. Αυτός που είχε στην αγκαλιά του τον Μόντριτς να πανηγυρίζει κάποια πρόκριση στο μουντιάλ….αν το είδατε κι αυτό.

Ο  ΒΙΝΤΑΡΟΣ

 

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

9 Responses to B I N T A

  1. Ο/Η Απο το Πριγκηπατο... λέει:

    Αυτα ,η τα`χεις η δεν τα`χεις. Κι ο Βιντα τα εχει και μαλιστα βαρια. Για αυτο λεμε παντα πως χρειαζονται σε μια ομαδα παιχτες με προσωπικοτητα .Για να την “μοιραζει” και στους υπολοιπους που δεν… Ο Γκαμαρα ηταν κι αυτος προσωπικοτητα,αλλης σχολης και φιλοσοφιας ομως. Δεν περνας,τελος ! Ο Βιντα, θα σε ξεφτυλισει και θα γελαει πανω απο το πτωμα σου.Απορω πως δεν τον εχουν παρει σε καποια ταινια για αρχηγο των Βιγκινγκς !!!

  2. Ο/Η ΑΕΚ LFC λέει:

    Στηβεν Καλημερα.
    Που πιστεύεις χρειάζεται βασικές μεταγραφές η ομάδα?
    Εγω θα έλεγα,Τερμα,Στοπερ,Κεντρικο Χαφ.
    Σε μεταγραφές για εν δυνάμη βασικους Αριστερό και Δεξί Εξτρεμ
    Πινεδα και να έρθει θα είναι αρχές Αυγούστου.Φερνάντες ισως σε 5 με 6 μήνες.Γκατσινοβιτς ενα μυστήριο,αποφόρτιση χωρίς παιρετέρω εξηγήσεις.

  3. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς AEK LFC : Καλημέρα. Ας πούμε τι θέλουμε κι ας συμβιβαστούμε μετά. Θέλουμε τέρμα, στόπερ, δεξί μπακ, δύο χαφ, δύο εξτρέμ και σέντερ φορ. Σύνολο 8 μεταγραφές εφόσον φύγουν οι Άμραμπαντ και Πινέδα. Αν δεν φύγουν θέλουμε 6 επομένως και καταλαβαίνεις τι θα αφαιρέσεις. Θεωρώ ότι δεν θα πάρουμε τέρμα κι άρα πάμε στις 5 μεταγραφές για τις οποίες και μιλάνε. Από εκεί κι έπειτα θα πρέπει να αντιληφθούμε αν μιλάμε για Ελλάδα και για κάποια Ευρώπη. Με 4 μεταγραφές για Ελλάδα είμαστε πλήρεις, δηλαδή ακλόνητο φαβορί.
    Υγ. Προσωπικά εγώ δεν πιστεύω πλέον σε Ελίασον και Γκατσίνοβιτς μετά τους τραυματισμούς.

  4. Ο/Η xatzi λέει:

    Στήβεν καλησπέρα, ελπίζω να είσαι καλά, πότε θα δούμε την ανάλυση σου για την ομάδα της νέας χρονιάς;

  5. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς xatzi : Καλησπέρα αδερφέ. Έχουμε να περιμένουμε λιγάκι για αναλύσεις. Ας περιμένουμε πρώτα για τις προσθήκες διότι ακούγονται διάφορα μουρλά ( επιστροφή Λαμπρόπουλου…)

  6. Ο/Η Hokan λέει:

    Καλημέρα σε όλους !
    Φερνάντες δυστυχώς τέλος. Δεν νομίζω να ξαναπαίξει σε υψηλό επίπεδο.
    Οι συνθήκες τραυματισμού άγνωστες, άλλωστε αυτό δεν ενδιαφέρει και πολύ.
    Το θέμα με τους τραυματισμούς είναι αποτέλεσμα και της μυϊκής υπέρ προσπάθειας ? Γιατί εάν είναι έτσι εδώ χρειαζόμαστε 6-7 ποδοσφαιριστες πλέον.
    Εάν θυμάμαι καλά την εποχή Φερέρ δεν υπηρχε παικτης που να μην είχε 1 ή 2 θλάσεις (54 νομιζω σε μια χρονιά). Μπορεί να κάνω και λάθος….
    Υ.Γ. Οι τερματοφύλακες είναι καλοί. Στον τελικό ο Στάνκοβιτς έδειξε ετοιμότητα. Εάν όμως η ομάδα περάσει σε ομίλους θέλει γκολκίπερ άλλης κλάσης .

  7. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Hokan : Είναι η Ελλάδα ψηλό επίπεδο; Όχι. Άρα θα ξαναπαίξει εδώ, αλλά όχι σε εμάς. Ο τραυματισμός του δεν νομίζω ότι έχει σχέση με εμάς και τις απαιτήσεις του Αλμέιδα. Θεωρώ ότι είναι παντελώς άσχετος. Εξ άλλου δυσκολεύομαι να συσχετίσω τον μυ με τον τένοντα. Πιο πιθανό είναι να έφαγε κάποια γερή κλωτσιά με τον τρόπο που παίζει. Φυσικά η ουσία δεν αλλάζει. Οι παίκτες που ήρθαν από τον Βόλο ήταν απλά για τα μπάζα σε επίπεδο φυσικής κατάστασης και μυϊκής ισορροπίας. Αν λοιπόν κοιτάξεις εδώ την προηγούμενη αρθρογραφία, σίγουρα θα βρεις τον ισχυρισμό μου για 8 παίκτες. Αν βέβαια θέλεις να τρέχεις και να παίρνεις τίτλους. Διότι πάντα υπάρχει και η ανάποδη όψη του νομίσματος, που έχει πιο πολλά λεφτά.

  8. Ο/Η Xatzi λέει:

    Διακρίνω μια έλλειψη διοικητικής “όρεξης” για το βήμα παραπάνω;

  9. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Xatzi : Οι πραγματικές προθέσεις θα φανούν φέτος. Πέρσι όλα τα γεγονότα έχουν καταγραφεί, χωρίς να έχουν αποκαλυφθεί. Φέτος – και μιλάω μόνο για την Ελλάδα αφού στην Ευρώπη είναι αδύνατον να μπεις – θα κατανοήσουμε και θα δούμε τα πάντα. Όλα τα χρήματα είναι δεδομένα, ακόμα κι αυτή η αύξηση που έγινε στο 30% με δήθεν την Ευρώπη. Οι σπόνσορες, το conference league μίνιμουμ, τα sold out. Είναι μία χρονιά που δεν μπορείς να κρυφτείς. Είναι μία χρονιά που πας για νταμπλ ξεκάθαρα και για κάποιους ονειροπόλους πας για Ευρώπη. Οψόμεθα για την διοικητική όρεξη