ΑΕΚ – Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Μια βραδιά που θα την θυμόμαστε πάντα για τον τρόπο που εξελίχθηκε.

Πηγαίνεις στο γήπεδο με την ιδέα πως η ομάδα θα περάσει ένα ευχάριστο απόγευμα αφού σφραγίσει την πρόκριση και στο τέλος φεύγεις με υπογλώσσια.

Η λογική έλεγε πως αφού γύρισες το εκτός έδρας σχετικά εύκολα, μέσα στη Φιλαδέλφεια αρκούσε μια λογική διαχείριση για να περάσεις στην επόμενη φάση αφού οι Κροάτες ήρθαν για να τα δώσουν όλα και να αποκλειστούν.

Όμως αυτή τη φορά ο Αλμέιδα δεν το διάβασε σωστά το παιχνίδι ούτε τον αντίπαλο, και ας ξαναπαίξαμε πριν από 3 ημέρες.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε με 2 αλλαγές, τους παίκτες που υστέρησαν στο προηγούμενο παιχνίδι. Έξω Σιντιμπέ, Ελίασον και στην θέση τους Ρότα και Αμραμπατ.

Το σύστημα ίδιο, η άμυνα ψηλά με δυο αμυντικούς χαφ να τρέχουν παντού και να μη μπορούν να κρατήσουν μπάλα και τον Πινέδα στα άκρα να χάνει μεγάλο μέρος της δυναμικής του.

Ήθελε να εφαρμόσει τη γνωστή τακτική “κλέβουμε μπάλα και βγαίνουμε μπροστά”, όμως αυτό δεν γίνεται απέναντι σε έμπειρες και ποιοτικές ομάδες όπως ήταν η Ντιναμό. Άλλο η Ευρώπη και άλλο οι Ελλάδα. Η Ντιναμό έχει παίκτες τεχνίτες και γρήγορους που “έσπαγαν” την πίεση και έβγαιναν στην πλάτη της (ούτως ή άλλως) αργής άμυνάς μας.

Σε συνδυασμό με την ανυπαρξία των Γκαρσία – Τσούμπερ που δεν βοηθούσαν ούτε αμυντικά, οι Κροάτες άρχισαν να βγάζουν φάσεις και να ανεβάζουν ψυχολογία.

Το 1ο ημίχρονο τελείωσε με τον χειρότερο τρόπο αφού φάγαμε το γκολ στο ’44.

Στο 2ο ημίχρονο η ομάδα προσπάθησε να ξεπεράσει το σοκ όμως άρχισε να την πνίγει το άγχος.

Οι Κροάτες που είναι πιο έμπειροι διαχειριζόταν εύκολα το προβάδισμά τους και έψαχναν την ευκαιρία να χτυπήσουν ξανά σε κάποια ολιγωρία της άμυνάς μας, και η στιγμή τους δεν άργησε να έρθει.

Όταν μας έκαναν το 0-2 ο Αλμέιδα έριξε στο παιχνίδι καλύτερους χειριστές της μπάλας, πήγε τον Πινέδα στο κέντρο και η ομάδα άρχισε να δημιουργεί. Φυσικά η Ντιναμό πλέον είχε το μυαλό της μόνο στις καθυστερήσεις.

Ο τερματοφύλακάς τους μόνο αρκούσε για να διατηρούν το 0-2.

Ο διαιτητής τους χαρίστηκε σε μια απευθείας κόκκινη όμως σε γενικές γραμμές ήταν καλός, καμία σχέση με αυτόν που είχαμε στο πρώτο παιχνίδι.

Η ομάδα με φρέσκα πόδια από Αραούχο, Γκατσίνοβιτς, Μάνταλο και Γαλανόπουλο άρχισε να πιέζει, να φτιάχνει ευκαιρίες, να της ακυρώνουν (σωστά) γκολ, μέχρι που στο ’90 μίλησε η προσωπικότητα του μεγάλου παίκτηΑραούχο, κάναμε το 1-2 και το παιχνίδι ξαναπήρε φωτιά.

Λίγα λεπτά αργότερα πάλι ο Αραούχο κέρδισε μπέναλτ το οποίο εκτέλεσε ο Γκαρσία και το έχασε, όμως ο Βίντα πήρε το ριμπάουντ και έστειλε τους συμπατριώτες του στην κόλαση και την ΑΕΚ στα play-offs του CL.

Απίθανη κατάληξη από μια απίθανη ομάδα που έχει αποδείξει πως δεν τα παρατάει αν δεν σφυρίξει ο διαιτητής για τελευταία φορά.

Δεν θα ασχοληθούμε με υστερήσαντες και διακριθέντες, τέτοιες ώρες όλα είναι σχετικά.

Θα θυμίσω μόνο για τον Sergio Araujo πόση αγωνία είχαμε για να έρθει επιτέλους στην ΑΕΚ.

Γι’αυτό τον θέλαμε. Γιατί δεν υπάρχει άλλος τέτοιος παίκτης στην Ελλάδα.

Post By Ο Παρατηρητής (72 Posts)

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

8 Responses to ΑΕΚ – Ντιναμό Ζάγκρεμπ

  1. Ο/Η Απο το Πριγκηπατο... λέει:

    Ποιος ειναι αυτος που εδωσε την εντολη να χτυπησει ο Γκαρσια το πεναλτυ ? Χαπια πιεσεως πουλαει η zanax ?

  2. Ο/Η Αγησίλαος λέει:

    @ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ:Επανήλθες αδελφέ με μία ΑΨΟΓΗ-ΜΕΣΤΗ ανάλυση…Και ναι αυτό το παιχνίδι θα μείνει για πάντα στις μνήμες μας…

  3. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Θα μας πεθάνουν αυτοί.
    Εχουμε:
    Βρεθηκες απένατι σε ομάδα με διπλάσια σχεδόν χρηματηστηριακή αξία.
    Εβαλες συμολικά 4 γκολ (συνολικά 6 αφου τα “offsides” ακυρωθηκαν “στην τρίχα”)
    Ολα αυτά υπό “ειδικές συνθήκες”
    Με το ματς να “στραβώνει νωρίς”
    Με δίχως στην ουσία επίσημα παιχνίδια στα πόδια.

    Είχε -και-διδακτικό χαρακτήρα το χθεσινό ματς
    Ας μη περιμενουμε ότι θα παίζουμε μονότερμα τους πάντες.
    Εχουμε “θέματα” με τερμα και κυρίως με κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Και πιο μπροστά με το κλασσικό δίδυμο Γιόνσον-Σιμάνσκι,στο κατά πόσον και πότε πρέπει να παίζουν μαζί.
    Η ομάδα μπαίνει με “χρονοκαθυστέρηση” στα ματς.
    Το καλό είναι ότι τέτοιες νικες χαλυβδώνουν χαρακτήρες.
    Οτι τέλος πάντων υπάρχει λόγος να παλεύεις ως το τέλος με πίστη.
    Οπως έιπε και ο “μαέστρος”: “είτε παίζουμε άσχημα είτε καλούτσικα απαγορεύεται να μη σκέφτεσαι ΣΥΝΕΧΩΣ τη νίκη, ως το τέλος”.

    Τέλος,να πούμε ένα μπράβο στον άψογο κόσμο. Σε μάτς με συναισθηματική ένταση, που πήγε και κατα διαβόλου στην διάρκειά του,δεν έπεσε ούτε κέρμα.
    Τι σημαίνει αυτό; Οτι όταν θέλει μια διοίκηση (ή μια κυβέρνηση) μπορεί. Τα άλλα είναι φτηνές δικαιολογίες.

    Υ.Γ: Ο Αλμέιδα έφτασε στο “ζουμί” της αιτίας των σκοτωμών στο ποδόσφαιρο.. Οτι οι λόγοι είναι κοινωνικοί και δεν έχουν να κάνουν καθόλου με κάποια “μπάλα”. “Σε άλλες χώρες σκοτώνονται για ενα ζευγάρι παπούτσια” όπως είπε.
    Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί, αλλά βλέπουμε σκοτωμούς για μια θέση πάρκιγκ ή για ένα γάϊδαρο. Εϊμαστε σχεδόν εκεί δηλαδή.

  4. Ο/Η nnektarios λέει:

    Τεράστιας σημασίας ΝΙΚΗ. Συμβολική, ιστορική και εμβληματική. Προφανώς λόγω των όσων προηγήθηκαν και θα μπορούσαν να μας δώσουν τη χαριστική βολή χθες. Ολόκληρος ο οργανισμός θα έμπαινε σε φάση εσωστρέφειας. Αγωνιστικό, ψυχολογικό και οικονομικό πλήγμα ταυτόχρονα, αποφεύχθηκαν την τελευταία στιγμή.

    Έξω από το γήπεδο καταλάβαινες τη διαφορά. Δυστυχώς το περσινό γιορτινό κλίμα είχε εξαφανιστεί, μία διάχυτη αμηχανία και παγωμάρα στα πρόσωπα όλων. Το βάρος που είχε να σηκώσει ο οργανισμός ήταν τεράστιο και το καταλάβαινες πολύ εύκολα.

    Πέντε καθίσματα δεξιά μου η μητέρα και η οικογένεια, τραγικές φιγούρες. Ακόμα και στο ενός λεπτού σιγή το κλάμα ενός μωρού αποτύπωνε την τραγωδία.

    Τα καταφέραμε όμως και δεδομένα όσο περνάει ο καιρός θα γιατρεύονται οι πληγές και θα βγούμε πιο δυνατοί, το ΦΩΣ νίκησε για ακόμα μία φορά το σκοτάδι.

    ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

    Η χειρότερη δυνατή κλήρωση. 10 μπαλαδόροι, αρκετοί από αυτούς ολκής και ένας κέρβερος. Μειονεκτήματα, το ελλιπές ρόστερ, η αθλητικότητα και οι αντοχές, κάτι που εκμεταλλευτήκαμε και στα δύο παιχνίδια. Επιπρόσθετα, Κροάτες. Δεν φοβούνται, αντιθέτως τρέφονται από τέτοιες ατμόσφαιρες. Για να είμαστε δίκαιοι, δεν προκάλεσαν στο ελάχιστο, σε κανένα σημείο, ούτε στα γκολ.

    ΑΕΚ

    Θα εστιάσουν πολλοί στην κακή εμφάνιση του Μουκουντί κυρίως και του Βίντα κατά δεύτερο λόγο. Θα διαφωνήσω, το πρόβλημα ήταν στα ΧΑΦ. Καλοί για τρεξίματα οι ξανθοί, άμπαλοι όμως και σε αυτό το επίπεδο φαίνεται. Αναγκαστικά κάποιος έπρεπε να προωθήσει τη μπάλα. Αν θέλει να παίζει με αυτούς τους 2 (για Ευρώπη πάντα μιλάμε) δεν μπορεί να παίζει με δεύτερο επιθετικό, χρειάζεται αναγκαστικά 3ο ΧΑΦ (Πινέδα) ή να αγοράσει επιτέλους μία ΧΑΦΑΡΑ στο 6 που να ξέρει ΜΠΑΛΑ.

    Δεν ξέρω γιατί έδωσε αυτό το συμβόλαιο στον Πισάρο, θα τον δούμε, αν όμως δεν μπορεί να καλύπτει τη θέση του παικταρά Γκατσίνοβιτς μιλάμε για πεταμένα χρήματα. Αμαρτία να χαραμίζεται εκεί ο Πινέδα. Πίσω από τον ΦΟΡ έχουμε Τσούμπερ, Αραούχο.

    Μεγάλο πλεονέκτημα το βαθύ ρόστερ, ξανά 5 χρήσιμες αλλαγές που κάνουν τη διαφορά στα τελευταία 15-20’. Για τον Αραούχο τι να πεις, Ελίασον και Γκατσίνοβιτς περισσότερο άλλαξαν τις ισορροπίες και δημιούργησαν ρήγματα. Γαλανόπουλος και Μάνταλος πήραν τη μπάλα και την πήγαν μπροστά επιτέλους!

    Ο Αλμέιδα ευθύνεται για την επιλογή του Γκαρσία ως εκτελεστή πέναλτι. Στα @@ μας αν θέλει να γράφει γκολ, είναι κακός εκτελεστής. Όλα στην ίδια γωνία (που δεν βρίσκει γωνία), όλα με το κεφάλι κάτω χωρίς να περιμένει λίγο, όλα στο κουτουρού. Θα χάναμε πρωτάθλημα στην ισοβαθμία από άλλο ένα άθλιο πέναλτι του πέρυσι.

    ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

    Έχει δώσει χρήματα μέχρι στιγμής, αλλά βάσει των αναγκών και των νέων εσόδων η απόκτηση ΣΤΟΠΕΡ, ΧΑΦΑΡΑΣ (όχι 6ου στο ρόστερ, αλλά κορυφαίου) και παίκτη για το αριστερό άκρο είναι απαραίτητη.

    ΚΟΣΜΟΣ

    Απίστευτα ώριμη συμπεριφορά, μεγάλη η υποστήριξη προς την ομάδα. Αν θέλει λοιπόν η ομάδα μπορεί να κόψει καπνογόνα και laser. Αν είχαμε καπνογόνα στο 1-2, δεν θα ισοφαρίζαμε ποτέ. Θα έσβηνε προς την παράταση το παιχνίδι. Το γήπεδο είναι ασφαλές τελικά ρε σκατόψυχοι;

    ΥΓ. Ελπίζω να πληρώσουν οι ένοχοι. Από τα αποβράσματα που το εκτέλεσαν, αυτούς που τους υποστήριξαν, έως ένα ΠΟΥΣΤΗ και ένα ΧΟΝΤΡΟ που το σχεδίασαν. Επειδή στο 2-2 ήμουν αγκαλιά με τη μαμά του και τα κλάμματα όλης της οικογένειας ήταν ασταμάτητα, ελπίζω πραγματικά να φτάσει η μέρα της ΤΙΜΩΡΙΑΣ για αυτά τα ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ…

  5. Ο/Η ΠΑΙΞΤΕ ΜΠΑΛΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕ λέει:

    Το Ελληνικό πρωτάθλημα μπορεί να σου φανερώσει πόσο κακή ομάδα είσαι όχι όμως και πόσο καλή. Είναι σα να δίνεις σ’ ένα μαθητή Γ λυκείου να λύσει εξίσωση α’ βαθμού της Β γυμνασίου. Αν δεν τη λύσει καταλαβαίνεις ότι υπάρχει πρόβλημα, αν τη λύσει δε σου λέει και πολλά. Αδυναμίες αμυντικές και επιθετικές καμουφλάρονται εύκολα, στην Ευρώπη όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Αυτό νομίζω φάνηκε και στα δύο παιχνίδια με τους Κροάτες. Θα προσθέσω μόνο την παράμετρο ότι ήταν παιχνίδια ειδικών συνθηκών δεδομένου ότι δόθηκε σε αυτά ένα είδος χρέους νίκης – πρόκρισης που βάρυνε τα πόδια. Στα παιχνίδια με τους Ελβετούς πιστεύω θα βγουν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

  6. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    AEK Παλαίας Κοκκινιάς

    Μεγάλη πρόκριση απέναντι σε ένα ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΣΥΛΛΟΓΟ , του οποίου οι οπαδοί σε συνεργασία με τους βάζελους δοσίλογους ΜΑΓΑΡΙΣΑΝ το γήπεδο μας. Άντε στο διάβολο πουστρόνια….

    Η ομάδα μας χθες παρόλο την ανέλπιστη πρόκριση στα 90 λεπτά ήταν τραγική. Πέρα από τα προβλήματα στην άμυνα τα οποία ας πούμε ότι δικαιολογούνται εμένα με προβλημάτισε η ανυπαρξία στην επίθεση.

    Σεντερ φορ ανύπαρκο (και στο παιχνίδι του ζάγκρεπ και χθες), απορώ γιατί του έδωσαν και το πέναλτι.

    Το καραφλό βέλος στον κόσμο του.

    ο τσούμπερ λίγος, εμφανώς δεν έπαιζε ούτε άμυνα.

    ο πινέθα μπλοκαρισμένος.

    Εύγε στον αργιδάτο γκατσίνοβιτς, γύρισε τον αγώνα.

  7. Ο/Η ΑΕΚ LFC λέει:

    Εντάξει το αντέξαμε και αυτό.
    Τρομερό ματς και συνάμα διδακτικό.Η καλύτερη ομάδα που εχει περάσει απο την εδρα μας ανέδειξε τις αδυναμίες μας,αλλο η Ελλάδα και αλλο η Ευρώπη.Το πιο θετικό ηταν αυτό.Να δούμε αν δημιουργήθηκε προβληματισμος στην διοικηση ή οχι.Χρειάζεται πραγματάκια η ομάδα.Ο κοουτς δεν αλλάζει μυαλό και τακτική.Αυτός είμαι,λεει,προσαρμοστήτε εσείς σ’εμένα και οχι το αντίθετο.ΟΛΟΙ μαζι ανεβαίνουμε αλλά και ολοι μαζί κατεβένουμε.Διαλέχτε…

  8. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Ισως το κάνει για γούρι,όπως πέρσυ με το Βόλο.
    Ισως στέλνει μηνυμα στο Μελισσανίδη ότι “να τί έχω, να τί βάζω”.
    Ο οποιος Μελισσανίδης είχε πει “οτι πει ο Αλμέιδα” και έταξε 4-5 μεταγραφές εκ των οποίων όντως έγιναν τρεις οι εξής δύο ο Πισάρο.
    Και οι σχολιαστές του αγώνα να λένε “μπαινουν μεσα Αραούχο Γκατσίνοβιτς Σιμάσνκι κλπ, και εδω φάινεται ο πλουραλισμός της ομάδας οσο αφορά στο ρόστερ”
    Και λες: Βλέπουν άλλο άθλημα, ή απλά είναι άσχετοι;

    Εγώ λέω απλά ότι είναι σχολιαστές καναλιου που έχει αγοράσει δικαιώματα ομάδας και άρα δεν πρεπει να την κακολογούν ούτε και να εξάγουν άσχημα για αυτην συμπεράσματα.
    Πως να πεις άσχημα πράγματα για ένα προϊον που έχει αγοράσει και μάλιστα ακριβά η εταιρεία στην οποία εργάζεσαι; Ελα ντε.

    Τέλος πάντων,ας φύγουμε απο αυτούς και ας δούμε την γύμνια μας την αγωνιστική.
    Στον πάγκο Μουκουντί-Βίντα και τέζα ο καμπούρης. Τραυματίζεται ο Γκάρσία (θυμηθειτε και την αποδοτικοτητα της ΑΕΚ στο διαστημα περσυ οπου ο Γκαρσία επίσης ηταν εκτος για ένα μεγάλο διάστημα λόγω τραυματισμού) τέζα επίσης ο καμπούρης. Μέχρι και Χατζισαφί ή Ρότα που έλειψαν, τέζα επίσης ο καμπούρης.
    (αλήθεια,εκεινος ο Πήλιος που είναι;)
    Τι σημάινουν όλα αυτά; Οτι ο καμπούρης έχει βασικά μόνο μια αλλαξιά ρούχα αλλά θέλει να πηγάινει και στη δουλειά και στο ραντεβού, με άλλα ρούχα. Ε, φόρα τις πιζάμες και πήγαινε.
    Κρινει από τον εαυτό του ο Μελισσανίδης και σου λεει: “γιατί, εγώ πως κλείνω δουλειές φορώντας σαγιονάρες; Εσείς δεν μπορείτε να κερδίσετε μερικά ματσάκια”
    Σωστός.

    Δεν έχεις τέρμα, αλλά-κυρίως- δεν έχεις άλλη της προκοπής αλλαξιά για να ξεκουράζεις τα βασικά στόπερ, δεν έχεις καν κανονικό δεξί μπακ,δεν έχεις καν κανονικό χάφ που να βλέπει μπροστά και όχι τριγυρω και φυσικά δεν έχεις γκολτζή που να κάνεις στις τρεις φάσεις ένα γκολ.
    Και θα έπρεπε να τα είχες αυτά, αφύ πλέον δεν μιξοκλαίγεσαι, ουτε και ζεις στο πεζοδρόμιο. Εκτος και αν το “η ομάδα θα ζει μετα έσοδά της” σημάινει “αν περάσουμε στο C.L ίσως τότε να γινουν 2 μεταγραφες”.
    Ο Μελισσανίδης δεν κάμνει ποτέ απονενοημένες και βιαστικές κινησεις. Αυτες τις αφήνει για τον εαυτό του. Οταν είναι για την ΑΕΚ σκέφτεται σαν τον Λαυρέντη Διανέλο.

    Ο κόσμος μουρμουρά νωρίς-νωρίς και με το δίκιο του.Αφου με βάσει την περσινή χρόνια και αφού ολά έμειναν τα ίδια,δεν αποχώρησε κανένας και προστεθηκαν η εμπειρία το δέσιμο και η καλή χημεία, ανέμενε την ίδια εικόνα (αν όχι καλύτερη) με πέρσυ. Αυτό λέει η λογική.
    Αλλά που να ξέρω; Στην Ελλαδα είμαστε. Του τυχαίου και της σύμπτωσης.
    Ελπίζω να είναι παροδικό. Να είναι βαριά τα πόδια δηλαδή και να μη συμβαίνει το χειρότερο, να είναι άδεια τα πόδια.

    Δεν γκρινιάζω. Απλά ανησυχώ.