H διαχείριση του υλικού

Και τι δεν έχουμε διαβάσει απο προχτές..

Καταπονημένοι λέει οι ποδοσφαιριστές. Η μισή ομάδα εξω με θλάσεις, εκτός απο τους “προγραμματισμένους” απόντες. Σαν να μην έφταναν ολα αυτά, άρχισαν και οι (αναμενόμενες) τιμωρίες απο κάρτες.

Ο άλλος πήγε και πήρε κόκκινη στο ’90 και ενω η ομάδα έχει κάνει την ανατροπή του αιώνα σε ντέρμπι. Αν αυτό δεν είναι το άκρον άωτον της βλακείας τότε τί είναι? Θα μου πείς τώρα, πως πολλοί απο αυτούς αν είχαν ποδοσφαιρικό IQ δεν θα έπαιζαν στην ΑΕΚ με συμβόλαια των 150 χιλιάδων (και αν..)

Δεν έχεις άδικο.

Δεν αρκούν τα αθλητικά προσόντα που δεδομένα έχει πχ. ο Βράνιες. Αυτή τη δύναμη πρέπει να ξέρεις να τη διαχειρίζεσαι, αλλιώς δε στεριώνεις πουθενά. Σε κάθε αγώνα είναι έτοιμος να πλακώσει συμπαίκτες και αντιπάλους. Εκτός αυτού το παραμυθάκι με τις φανέλες της original κουράζει λίγο. Ας τον μαζέψει κάποιος (με ευγενικό τρόπο..)

Τώρα έχουμε και τον έτερο Γιούγκο που δείχνει την ίδια ανοησία στο να τσαμπουκαλεύεται και να παίρνει κάρτες.. μάλιστα.

Καταπονημένα λοιπόν τα παλικάρια, με 5 αγωνιστικές πρωταθλήματος, 2 Ευρωπαϊκά παιχνίδια, 1 κυπέλλου και ενδιάμεσα μια διακοπή 2 εβδομάδων όπως αυτή που έχουμε τώρα.

Έχουμε κοιτάξει πόσοι απο αυτούς έπαιξαν βασικοί σε αυτά τα παιχνίδια? Πόσοι έβγαλαν 90λεπτο?

Δηλαδή τί να πούνε και οι ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη κάθε χρόνο απο Αύγουστο μέχρι Απρίλιο, και παίζουν σε πρωταθλήματα πολύ πιο ανταγωνιστικά απ’το δικό μας. Διότι εκτός απ’το ντέρμπι έπαιξες με Γιάννενα, Λάρισα, Λαμία (πρωτάθλημα και κύπελλο σε ουδέτερο γήπεδο στη Ριζούπολη), και Τρίπολη.

Το καλοκαίρι είχα γράψει πως μετά την 5-6η αγωνιστική θα φανεί τι καπνό φουμάρει αυτή η ομάδα.

Τώρα λοιπόν μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα σχετικά με τη δυναμικότητα της ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ φέτος κατέβηκε ουσιαστικά με μια 11άδα για να διεκδικήσει Ευρωπαϊκό εισιτήριο και να κάνει πρωταθλητισμό στη σούπερ λίγκα.

Και επειδή το Ευρωπαϊκό εισιτήριο δεν ήταν καθόλου σίγουρο, επέλεξε να μην κάνει ανοίγματα με μεταγραφές.

Σ’αυτή την 11άδα έχεις τον Σιμόες με τα γνωστά (και συχνά) προβλήματα τραυματισμώνε, τον Τσιγκρίνσκι που τραυματίζεται κάθε φορά που δένει τα κορδόνια του (που είπε μια ψυχή εδω μέσα), τον Βράνιες που μπορεί να φάει κόκκινη στην πιο ανύποπτη φάση, και τον Λόπεζ που είναι σαπάκι για 15 ματς το χρόνο.

Απο κει και πέρα η 11αδα έχει τον Λάζαρο που προσπαθεί να ξαναγίνει ποδοσφαιριστής, τον φευγάτο Γιόχανσον, τον Γαλανόπουλο που του είπανε πως είναι 8άρι και το πίστεψε, το Μάνταλο που του είπαν πως είναι ηγέτης και το πίστεψε, τον Αραούχο που φέτος κάτι του συμβαίνει και δεν ξέρω τι, και τον Λιβάια που είναι καλός παίκτης αν μπορέσει να μαζέψει τα ψυχολογικά του.

Ελα όμως που τελικά πέρασες σε όμιλο αλλά παρόλα αυτά δεν ενισχύθηκες ούτε με 2 ελεύθερους παίκτες έτσι να υπάρχουν?

Αυτή τη στιγμή η μισή βασική 11αδα είναι εκτός λόγω τραυματισμών και τιμωριών. Και ποιούς έχεις για αντικαταστάτες? Αριστερό μπακ κανέναν, κόφτη κανέναν, χαφ τον Αϊντάρεβιτς, σέντερ μπακ τον Γιαννούτσο και το Τζανετόπουλο. Στα εξτρέμ τους παίκτες ο προπονητής δεν τους βλέπει καν. Οχι πως είναι κάτι σπουδαίο κι αυτοί, αλλά όταν λέμε δεν τους βλέπει – κυριολεκτούμε.

Α, ξέχασα.. έχεις και τον μονίμως “αδικημένο” Μπακασέτα επειδή λέει δεν παίζει στη θέση του. Λες και οι υπόλοιποι παίζουνε στις θέσεις τους. πχ ο Μάνταλος απ’το κέντρο και μπροστά έχει παίξει σε όλες τις θέσεις, όμως παρόλα αυτά μπορεί και δίνει πράγματα στην ομάδα.

Πείτε καλύτερα πως ο παίκτης ήταν μια ατυχής επιλογή. Τον πήραμε για να μπούμε στο μάτι του χοντρού αλλά τελικά βλέπουμε πως δε μας κάνει. Δεν ταιριάζει σε ομάδες σαν την ΑΕΚ, που παίζει δημιουργικό ποδόσφαιρο (τουλάχιστον προσπαθεί..). Η ομάδα δεν κλείνεται πίσω, ούτε τρέχει στον αιφνιδιασμό. Η ΑΕΚ είναι αυτή που επιτίθεται και ο αντίπαλος κλείνεται. Αρα με 10 παίκτες στην μεγάλη και άλλους 5 στη μικρή περιοχή του αντιπάλου, τα μακρινά σούτ είναι δώρο άδωρο.  Ελα όμως που μόνο αυτό ξέρει να κάνει? Και ποιόν να βγάλεις για να παίξει “στη θέση του” ένας παίκτης που δεν ξέρει ούτε κοντρόλ?

Μ’αυτά και μ’αυτά καταλαβαίνουμε πως μεταξύ των βασικών και του πάγκου της ΑΕΚ υπάρχει το απόλυτο χάος. Η διαφορά ποιότητας είναι τεράστια. Οχι πως έχουμε στην βασική 11άδα το Μέσι και το Σουάρεζ, αλλά με απλά λόγια ο πάγκος μας δε θα έβρισκε θέση ούτε στον Αστέρα Τρίπολης. (Απόδειξη οι περσινοί Πλατέλλας και Αραβίδης που ο ένας πέρασε και δεν ακούμπησε απ’τον Ατρόμητο και κατέληξε στον Άρη, και ο άλλος 30 χρονών ξέμεινε χωρίς ομάδα).

Και σαν να μην έφταναν ολα αυτά ο ηγέτης της ομάδας, αυτός που καλείται να διαχειριστεί αυτό το έμψυχο δυναμικό είναι ένας άνθρωπος με τεράστιες ανασφάλειες, και ψυχολογικά ασταθής. Πνίγεται σε μια κουταλιά νερό και τα κάνει ολα μπάχαλο.

Θέλω να είμαι δίκαιος: ο μέχρι τώρα απολογισμός του Μανώλη έχει θετικό πρόσημο. Με τα ψώνια που έκανε η ΑΕΚ το καλοκαίρι δεν περίμενε σχεδόν κανείς πως θα περνούσαμε εύκολα σε όμιλο, ούτε πως θα είμασταν τώρα πρώτοι έστω και με μικρή διαφορά. Είναι έργο Χιμένεθ ολο αυτό (σε συνδυασμό με την ανυπαρξία των υπολοίπων διεκδικητώνε). Θες με τα ψέματα? θες με μαλαγανιές? θες με μπόλικη κωλοφαρδία? θες με “στρατηγικές κινήσεις” του αφεντικού?

Η ουσία είναι πως είμαστε σε καλή θέση και με το ένα πόδι στην επόμενη φάση του Europa.

Κάπου εδω όμως αρχίζει κάτι που το λέμε “διαχείριση”. Δηλαδή πώς θα διαχειριστείς το όποιο υλικό σου για να παραμείνεις ψηλά και να μην ξεφουσκώσεις με 2 ήττες.

Ηδη κάποια σημάδια ξεφουσκώματος έχουν αρχίσει να φαίνονται. Απο κει που δεν έτρωγες γκολ με τίποτα, ξαφνικά τρως γκολ για πλάκα. 6 γκολ σε 3 παιχνίδια, όλα με παρόμοιο τρόπο. Γκόλ παιδικής χαράς. Και φυσικά ολα μπήκαν απο αριστερά, δηλαδή απο εκεί που αποφάσισες να ρισκάρεις και να μην πάρεις παίκτες. Η πουτάνα η λογική εκδικείται.. τι να πείς..?

Και μετά τη διακοπή έρχονται παιχνίδια που θα κρίνουν πολλά. Είχες την ευκαιρία να πάρεις μια ανάσα με την Τρίπολη, αλλά όταν έχεις τον πάγκο σου παροπλισμένο και τους παίρνεις για να συμπληρώσεις 18άδα πώς να τολμήσεις να τους βάλεις?

Ηδη οι μουρμούρες είναι πολλές. Άλλος λέει να φύγει ο προπονητής, άλλος λέει να μείνει, ο καθένας το βιολί του. Καταλαβαίνεις όμως οτι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση διότι τα σημάδια είναι πολλά για να τα αγνοήσεις. Σε κάθε παιχνίδι κάνει εγκλήματα, και ανάλογα με το αποτέλεσμα τα ξεχνάμε ή τα αναδεικνύουμε. πχ στο ντέρμπι δεν έκανε εγκλήματα? με την Αούστρια δεν έκανε εγκλήματα? με τα Γιάννενα? Με τη Λαμία?

Έφερες το Λυμπερόπουλο τάχαμου “για να καλυφθεί το κενό επικοινωνίας μεταξύ διοίκησης – ποδοσφαιρικού τμήματος” (λες και έχεις λίγους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά τέλος πάντων..)

Δεν πρέπει αυτός ο Λυμπερόπουλος να πει 2 φωνήεντα στους παίκτες? να κάνει παρατηρήσεις στους αμυντικούς για τις κάρτες και τις τιμωρίες? να μιλήσει στον προπονητή κάθε φορά που πνίγεται σε μια κουταλιά νερό?

Και άντε και τον διώχνεις τον Χιμένεθ.. θες ρε παιδί μου να προλάβεις καταστάσεις και για να κρατήσεις την ομάδα στην τσίτα τον στέλνεις. Ποιούς έχεις για εναλλακτικές? κανα Λουτσέσκου να σε κάνει Ξάνθη με κιτρινόμαυρα? κανα στοίχημα Μοράις style? ποιόν?

Διότι με τα λεφτά που διαθέτεις μόνο τέτοιοι σου έρχονται.

Απο δω και πέρα δεν χρειάζεσαι απλά προπονητή. Θέλεις διαχειριστή – γάτα.

Γιατί έτσι όπως τα κατάφερες με το ρόστερ και τις τρύπες που έχει, ο Ιανουάριος μοιάζει αιώνες μακριά.

Post By Ο Παρατηρητής (72 Posts)

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

13 Responses to H διαχείριση του υλικού

  1. Ο/Η Savvi λέει:

    Συμφωνώ δεν είναι δυνατών σε σύνολο 10 παιχνιδιών να έχουμε τέτοια θέματα. Κάποιος ή κάποιοι δεν κάνουν σίγουρα καλά την δουλεία τους. Θα δούμε και θα κρίνουμε εκ του αποτελέσματος.

  2. Ο/Η Ο Παρατηρητής λέει:

    Noμίζω πως κάποιοι παίκτες τόσο αντέχουν. Απλά φέτος μαζέψαμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις. πχ. ο Λόπεζ που ήρθε ελεύθερος απ’τη Λας Πάλμας φαίνεται πως είναι μια τέτοια περίπτωση. Και το χειρότερο είναι πως στη συγκεκριμένη θέση δεν πήραμε αναπληρωματικό.
    Δηλαδή πήγαμε να παίξουμε πρωτάθλημα, κύπελλο και Europa με έναν παίκτη και αυτός μας βγήκε προβληματικός.

  3. Ο/Η The Snitch λέει:

    Η Ελλαδα – οπως στα περισσοτερα- εχει ποδοσφαιρηστες που ειναι κατω του μετριου και κουραζωνται τελος Σεπτεμβριου.
    Δεν ειναι τυχαιο οτι οι μονοι που ‘αντεχουν’ ειναι ο Γιοχανσον και ο Σιμοες (εχει τραυματιστει απο χτυπημα ΟΧΙ απο μυικο εχει μεγαλη διαφορα- αλλο να σκας και αλλο να τρως κλωτσια) παικτες δηλαδη που ‘μεγαλωσαν’ σωστα ως αθλητες και οχι κολοβαρες.
    Ποσες φορες εχεις ακουσει στη Τσελσυ η στη Μπαρτσα η στη Γιουβε να χτυπαει παικτης σε προπονηση? Εδω οι μισοι βγαινουν off στη προετοιμασια με το που τρεχουν 3 μερες.

    Οτι πληρωνεις παιρνεις και συμφωνω με το post της πλακας ειναι ολοι.
    Με πρωτη τη διοικηση που τη μια ΔΙΩΧΝΕΙ ανικανους υπαλληλους (γιατι για πιο αλλο λογο θα διωξεις καποιον που παραγει εργο?) και καπακι τους ξαναμαζευει.
    Τον προσφατα ΑΕΚΑΡΑ που ηταν Παναθηναικαρας, το Ζηκο που δεν εχει βγαλει ΕΝΑ παικτη τον Βοσνιο πολυνικιτς κλπ..

    Απλα πραγματα που φυσικα δεν ειναι μονο στην ΑΕΚ ο αλλος πηγε και μου πηρε το Τακη..

  4. Ο/Η Ο Παρατηρητής λέει:

    Απο τη μια μας λένε πως η ΑΕΚ έχει super πάγκο, και αμα τους πείς ποιούς έχουμε σου λένε “εντάξει, καμία ομάδα δεν έχει δυο ισάξιες 11άδες”.
    Ας είχαμε την μια άξια 11άδα και για την δεύτερη το συζητάμε 😛

  5. Ο/Η Savvi λέει:

    Ο άλλος έχει πάρει 40+ και εμείς(και όχι μόνο) δεν μπορούμε να σκοτώσουμε τον σκοτωμένο.

  6. Ο/Η Ο Παρατηρητής λέει:

    Μου κάνει εντύπωση που λένε “απέχουμε +5 απο ολυμπιακό” και δεν κοιτάνε αμέσως απο κάτω που είναι ο άλλος σε απόσταση 1 βαθμού.
    Δηλαδή αμα χάσεις στην Ξάνθη πάπαλα το υποτιθέμενο πλεονέκτημα

  7. Ο/Η Savvi λέει:

    Ανεξάρτητα αν ο γαύρος δεν είναι καλά έχει πάρει 7 πρωταθλήματα και αυτομάτως είναι το πρώτο φαβορί για τον τίτλο και μετά όλοι οι άλλοι.

  8. Ο/Η Ο Παρατηρητής λέει:

    Ναι αλλά δεν έχει τις αβάντες που τον έσπρωχναν αμα στράβωνε κάτι.
    Και φέτος του στραβώνουν πολλά και συχνά.

  9. Ο/Η Πισσα και Πουπουλα λέει:

    Η “κουρασμενη” ομαδα πηγαινει οδικως αυθημερον στην Πατρα για να παιξει φιλικο με την …Παναχαικη, μεσοβδομαδα.
    Γιατι ως γνωστον, η κουραση με κουραση περναει κατα το: “ο ερωτας με ερωτα περναει”.
    Η δεν εχουν κουραστει αρκετα που να δικαιολογει καποια ξεκουραση αρα και το δυστοπικο rotation, η καποιος-οι μας δουλευουν κανονικα.
    Η εκτος και αν ανοιξε καμια σουβλακερι ο Λυμπεροπουλος στην εθνικη Αθηνας-Πατρας και θελει να κανει λιγο τζιρο.

  10. Ο/Η Ο Παρατηρητής λέει:

    Νομίζω πως ο Κατσουράνης έχει το management της Παναχαϊκής. Δηλαδή κάνουμε κάτι σαν ψυχικό σε έναν παλιόφιλο.
    Άσε που αποκλείω να βάλει τους βασικούς, τις ρεζέρβες θέλει να δει

  11. Ο/Η Πισσα και Πουπουλα λέει:

    Α ενταξει. Οποτε ειμαστε σιγουροι πως ο Χιμενεθ δεν μπερδευτηκε νομιζοντας πως το δοκιμαστικο φιλικο ηταν στην Τριπολη και το ματς πρωταθληματος στην Πατρα.
    Αρα σιγουρευτηκαμε πως ηταν εσκεμενο το ατυχες ροτεισον στην Τριπολη οπως και εκουσιο το επισης αχρειαστο ταξιδι στην Πατρα.
    Για να μη νομιζουν καποιοι πως αν και Ισπανος δεν γνωριζει την ελληνικη επαρχια. Μια χαρα τα καταφερνει.

  12. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Το θέμα είναι αλλού : Γιατί να θέλουμε να κάνουμε το ψυχικό;

  13. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Δεν μπερδεύτηκε από τίποτα όπως γνωρίζεις. Παίζεται άλλο σκηνικό, κι έχει γραφτεί εδώ μέσα.