Μη φοβού τους “Μακεδονομάχους”.

Eφυγε και ο Τζιμάκος. Και θα έχει-αν τελικά είναι όπως μας τα λένε οι διάφορες θρησκείες-την δυνατότητα να αναμετρηθεί με τον Δημιουργό του,έχοντας στην φαρέτρα του τα σατυρικά βέλη. Αλλιώς πάλι, απλά θα εξαφανιστεί και θα ανακυκλωθεί,γινόμενος  ουσία του υπεδάφους και τροφή δια της αέναης διατροφικής αλυσίδας,όπως όλοι μας. Είτε έτσι είτε αλλιώς δηλαδή,θα συνεχίσει να υπάρχει. Τα συλλυπητήριά μου στους ανθρώπους του οικείου περιβάλλοντός του.

Πολύς ντόρος-one more time- για το όνομα της χώρας-δημιούργημα βαλκανικής τερατογέννεσης και ιδέα  πολιτικοστρατιωτικων και οικονομικών συμφερόντων στην περιοχή μας.Αυτή τη φορά όμως το “πρόβλημα” θα βρει την “λύση” του. Πας ένα στοίχημα;

Από την εποχή που πρωτοξεπήδησε το θέμα,ως τώρα, πραγματικά ποτέ δεν κατάλαβα την-εσκεμένη κατά την γμώμη μου- διόγκωση της σημασίας του ονόματος. Οπως οι περισσότεροι εξ ημών, διάβασα πολλά,άκουσα πολλά, “ζύγισα” πολλά…και στο τέλος,ως σήμερα,το μόνο που έχω διαπιστώσει- όπως ισχύει και σε όλες τις περιπτωσεις αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων- δεν έχει καμία σημασία πως θα ονομάσεις, πως θα “βαφτίσεις” μια επιχείρηση,ένα κέντρο αποφάσεων, μια λίμνη, έναν άνθρωπο, μια οργάνωση κλπ., αλλά ο ρόλος που  δίνεται και ο σκοπός γιατον οποίο “γεννιέται” έχουν πραγματική και ουσιαστική σημασία.

Αν σε σκοτώσει κάποιος, λίγη σημασία έχει το όνομά του. Αν κερδίσεις το λαχείο,λίγο σε ενδιαφέρει ο οργανισμός από τον οποίο θα εισπράξεις τα χρήματα. Αν χάσεις το σπίτι σου,ελάχιστη σημασία έχει το όνομα της τράπεζας. Αν χάσεις το παιδί σου,ελάχιστα πλέον σε ενδιαφέρει αν το είχες βαφτίσει διαφορετικά,αφού απλά θα γύριζε το κεφάλι σε διαφορετικό άκουσμα.

Εχω την βεβαιότητα πως το παιχνίδι της ονοματολογίας, “εφευρέθει” αναδείχθει” και συντηρήθηκε επί δεκαετίες, μόνο και μόνο ώστε να αποτελεί σημείο έντασης, τριβής και αντίθεσης και εν τέλει απαγόρευσης -λόγω ελληνικού “βέτο” της παραπάνω χώρας-φελός εισόδου της στην Ε.Ε και στο ΝΑΤΟ.

“Μα πόση σημασία έχει για εμάς, αν η μικρή αυτή χώρα με ημερομηνία λήξης,θα είναι ή όχι μέλος της Ε.Ε του ΝΑΤΟ κλπ…”

Σωστή η απορία. Μεγάλη όμως τεράστια και η σημασία, της-ως σήμερα- άρνησης εισδοχής της “ΦΥΡΟΜ” με πρόσχημα το ελληνικό βέτο του ονόματος “Μακεδονία” καθ οιονδήποτε  τρόπο.

Οπως έχουμε πει,τα πάντα είναι θέμα γεογραφίας. Αν έχουμε απορίες, ανοίγουμε έναν χάρτη. Στην περίπτωση των Σκοπίων, δεν βλέπουμε απλά μια μικρή χώρα,”στριμωγμένη” ανάμεσα σε-ακόμα- χώρες οι οποίες δεν είναι μέλη της ΕΕ.Είναι μιια χώρα-βράχος, που “κλείνει” την -λογικότατη βάση γεωραφίας και αποστάσεων- τροφοδότηση της Κεντρικής Ερώπης δια μέσω της Ελλάδας και των λιμανιών της και ΑΡΑ την συνέχιση της εμπορευματικής κίνησης μέσω…Γιβραλτάρ και άρα δίνει παράταση στην τεράστια οικονομική σημασία των λιμανιών των βορείων χωρών και δη Ρότερνταμ ,Αμβέρσας, Αμβούργου κλπ.

Με λίγα λόγια, έχει εκδιωχθεί η λογική και ελέω συμφερόντων, τα εκατομμύρια κοντέινερς από Ανατολή (Κινα, Ινδία, κλπ),αφού περνούν από το Σουέζ,δεν προωθούνται στην καρδιά της Ευρώπης από την Ελλάδα, ή την Ιταλία (όπως θα ήθελε η λογική της οικονομίας χρόνου και χρήματος) αλλά κάνουν τον γύρο του κόσμου κυριολεκτικά και περνώντας από το…Γιβραλτάρ, πλέουν την μισή Ευρώπη  και καταλήγουν στα βόρεια λιμάνια και από εκεί διαχέονται προς τα…κάτω. Οπως βλέπουμε,τα ισχυρά συμφέροντα των Βορειοευρωπαίων, έκαναν την “νύχτα-μέρα” και το “πάνω-κάτω”. Μιλάμε για απίστευτη προπαγάνδα και κυρίως με βασικούς ηθοποιούς σε αυτήν την γελοία σκηνή του “Μακεδονικού” και τα πρωτοκλασσάτα ονόματα της εγχώριας πολιτικής.

Ενώ αυτοί έκαναν σπέκουλα και παρουσιαζόμενοι ως “εθνοπροστάτες” και “εθνοπατέρες”,στην ουσία-και με τις ευλογίες των “νονών τους (των δανειστών μας ντε) και οι ψηφοφόροι επίχαιραν για την πατριοφροσύνη των,στην ουσία λειτουργούν-ούσαν ως εμπόδιο στην εμπορική ανάσα της Ελλάδας από Βορά καθιστώντας την αποκλεισμένη,με μόνο πρόσχημα,ένα όνομα! Αν είναι δυνατόν.

Απλά η μοναδική μου απορία, όσο αφορά στους εθνοπατέρες μας και δη αυτούς που είχαν και έχουν ως κύρια ευθυνη την πολιτική στην συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή συνεχίζει να είναι αυτή. Δηλαδή γνωριζαν ότι ξεσπαθώνοντας κατά της λύσης του “Μακεδονικού”,τάχα υπερασπιζόμενοι κάποια εθνικά ιδεωδη,με αυτόν τον τρόπο κρατούν την Ελλάδα στον εμπορικό αυτοαποκλεισμό της, ή πραγματικά είχαν  άγνοια απλής γεωπολιτικής και βασικών γεωστρατιγικών εννοιών; Γιατί παίζουν και τα δύο. Κάποιοι από αυτούς γνώριζαν και  κάποιοι από αυτούς παρουσιάζονταν ως “Ανθιμοί” και “Ψωμιάδιδες” αποσκοπώντας στα ψηφαλάκια και εν τέλει αυτοπαρουσιαζόμενοι ως εθνικοί “ποιμένες”.

Είτε την βαφτίσουν “Βαρντάρσκα”, είτε “Νέα Μακεδονία” είτε “Νέα Καρχιδόνα”,το αποτέλεσμα αλλά και οι όποιες-θετικές ή αρνητικές- επιπτώσεις,θα είναι τα ίδια.

Αν σε “καταπιεί” μια χώρα-νάνος- τότε αυτό θα συμβεί είτε τη λένε “Μακεδονία” είτε “Χώρα του Ποτέ”. Αν πάλι την “καταπιείς” εσύ (παίζει και αυτό στο μέλλον,αφού άλλωστε είναι και το ποιο λογικοφανές ιστορικογεωγραφικα) τότε και πάλι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να έχει σημασία το όνομα αυτης της μικρής χώρας-“τάπα”.

Τα υπόλοιπα τα εθνικοαπελευθερωτικά και τα “Θερμοπυλιανά” με αφορμή απλά ένα όνομα,είναι για κατανάλωση. Η οποία επετεύχθει,αφού επί χρόνια ο “μπαμπούλας” της ονοματοδοσίας του ξώγαμου του “θείου Σαμ” τρόμαζε,αλλά πλέον φάινεται πως φτάνουμε στην αναγκαιότητα της “επίλυσης του προβλήματος”,αφού πλέον τα γεωσστρατιγικά και κατ επέκταση τα οικονομικά συμφέροντα άλλαξαν κέντρο βάρους όπως και οι βασικοί πρωταγωνιστές άλλαξαν “ρότα”.(όπως γίνεται πάντα στο ρου της ιστορίας η οποία είναι μόνο γεμάτη αίμα-ατομική λύσα για εξουσία,ψέματα και ίντριγκες,όλα τυλιγμένα με καμβά Καραβάτζιο και υπό τους ήχους του Requiem του Μότσαρτ.)

Εχει “παρεχωρηθεί”ολόκληρη η Ελληνική Γραμματεία. Το Ολυμπιακό ιδεώδες”. Το δημοκρατικό πολίτευμα. Εκατομμύρια λέξεις πότισαν τις Ευρωπαικές. Η Κλασσική αρχιτεκτονική υιοθετίθηκε πλήρως από την Δύση. Ο Ιατρικός Ορκος. Το Ιπποδάμειο σύστημα. Η Γεωμετρία, η Φιλοσοφία,ακόμα και ο τρόπος πολέμου.Η ονοματοδοσία των άστρων. Μέχρι την άκρη του σύμπαντος, τα ελληνικά ονόματα προτιμήθηκαν. Στον αστερισμό του Κεντάυρου και της Ανδρομέδας πήγαμε. Και φοβάστε μη και …κλέψουν την “Μακεδονία” και την “δώσουν” στα Σκόπια,την στιγμή που έχεις δώσει τα ονόματα σε άστρα,αστερισμούς, γαλαξίες και νεφελώματα; Ελάτε τώρα.

Αντε ρε παιδιά. “Λύστε το”  το “πρόβλημα”. Οχι τίποτα άλλο. Αλλά θα πεθάνει ο Νίμιτς και δεν θα προκάμει να να σπάσει το μπουκάλι  σαμπάνιας στη πλώρη του “καραβιού”. Η μάλλον του καραβανιού. Καμήλες και μουλάρια,με τροχούς και αγωγούς,περιμένουν τα “εγκάινια” της διάνοιξης της Βαλκανικής διώρυγας. Το 70% του οικονομικού ενδιαφέροντος έχει μεταφερθεί-μετατοπιστεί  στην Θεσσαλονίκη. Το νέο μεταφορικό “Ελ Ντοράντο” ευκαιριών.

Θα προστεθούν σελίδες  στην εληνική Ιστορία με νέους “προδότες” και νέους “σωτήρες”. Κανονικά η Ιστορία ως μάθημα θα έπρεπε να απαγορεύεται στα σχολία. Και να επιτρέπεται η ανάγνωσή  της μόνο μετά τα 30. Εθελοντικά πάντα. Και χωρίς ανάγκη γονικής συνάινεσης. Αλλά πάντως,μακρυά από παιδιά.

 

 

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

2 Responses to Μη φοβού τους “Μακεδονομάχους”.

  1. Ο/Η Π.Κ. λέει:

    Εξαιρετικός!
    Από διαίσθηση δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με το συγκεκριμένο θέμα.
    Πόσο σοβαρο να είναι όταν δίνουν τόσο σημασία όλα τα κόμματα και η εκκλησία;
    Αλλά εσύ εξήγησες και το γιατί.
    Thanks!

    ΥΓ Πολύ ωραίο το σχόλιό σου σχετικά με την Ιστορία στα σχολεία.

  2. Ο/Η Koreas λέει:

    Ωραίος …….έχεις δική σου ξεχωριστή οπτική στα πράγματα……