ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ…

Ξεχωριστό ενδιαφέρον σήμερα. Διεθνές φιλικό, δυνατό όνομα αντιπάλου για τα κυβικά μας, και πρώτη και τελευταία εμφάνιση της νέας ΑΕΚ μπροστά στο κοινό της, πριν τα επίσημα παιχνίδια. Πρόβα τζεναράλε την λένε κάποιοι, αλλά δεν νομίζω να δούμε κάτι τέτοιο. Αυτό το παιχνίδι δεν θα φανερώσει τα πάντα, αφού είναι και το μοναδικό που μπορεί να κατασκοπεύσει ο μέλλων αντίπαλος. Οπότε μάλλον σε συμπεράσματα κάποιας ετοιμότητας θα οδηγηθούμε, όπως και σε κάποιες απαντήσεις για τουλάχιστον τρία μεταγραφικά αποκτήματα, που φαίνεται οτι θα παίξουν.

To πρώτο μέρος λοιπόν, με άφησε άφωνο. Με την δουλειά του Ουζουνίδη. Που πολύ γρήγορα πέταξε την ηττοπάθεια του Χιμένεθ. Η ΑΕΚ ήταν πολύ σκληρή στην αμυντική της λειτουργία κι είχε πλάνο στην ανάπτυξη της. Μαζευόταν γρήγορα πίσω όταν το απαιτούσαν οι περιστάσεις, κι απλωνόταν σαν βεντάλια είτε σε κάποια κόντρα, είτε όταν επιχειρούσε οργανωμένες επιθέσεις. Με πλουραλισμό. Κι από τα πλάγια, κι από τον άξονα.

Αυτό ήταν και το πιο σημαντικό. Οτι είδαμε κάτι να αλλάζει. Σαν σχέδιο και φιλοσοφία. Ποδοόσφαιρο κατοχής είδαμε όταν παίρναμε τις λογικές ανάσες. Κατοχή που έχει έρθει σαν αποτέλεσμα διδασκαλίας και δουλειάς. Κι όχι στα κουτουρού όπως πέρσι, που η ομάδα έμοιαζε με αστακό χωρίς δαγκάνες, κι έψαχνε να βρει κάποιον χώρο για να βγει μπροστά. Αυτό που είδαμε σήμερα, είναι οτι ο κάθε παίκτης ήξερε τον ρόλο του, και η ομάδα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί αυτή τον φυσικό χώρο του γηπέδου, αλλά και τον ζωτικό που δημιουργούσε η δουλεμένη κίνηση των παικτών.

Φυσικά υπήρχαν και ατέλειες. Μια αστάθεια στο κεντρικό δίδυμο, έλλειψη εξτρέμ και σέντερ φορ, και απουσία καθαρού οκταριού. Λογικά πράματα, αφού κανείς νεαποκτηθείς δεν συμμετείχε. Αυτό δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στην δουλειά του Ουζουνίδη : Αν μάθεις κάποιον να κάνει καλή δουλειά, χωρίς να είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος, τότε όταν μπει ο ειδικός, η δουλειά θα γίνει σίγουρα, ενώ θα έχεις παρακαταθήκη σαν back up τον προγενέστερο. Αυτό φάνηκε στην ακόμα καλύτερη αξιοποίηση του Μπακασέτα, στην τρομερή παρουσία του Λιβάγια, και στην επανεμφάνιση του Κλωναρίδη. Αλλά στο φιλικό, δεν ασχολούμαστε με λεπτομέρειες. Το κεντρικό πλάνο ενδιαφέρει, που μάλλον θα το μυρίσουμε όταν θα γίνουν οι αλλαγές στο δεύτερο μέρος.

Όμως δεν το μυρίσαμε. Αυτό που φάνηκε σαν προτεραιότητα του προπονητή, ήταν να ποντάρει στις σίγουρες και βέβαιες λύσεις. Τους παλιούς, που έχουν βγάλει την προετοιμασία, και που είναι μάλλον πιο μπαρουτοκαπνισμένοι. Με εξαίρεση τον Άλεφ, που μάλλον έχει πάρει την φανέλα του βασικού, έπρεπε να δούμε τον Χούλτ και τον Τσόσιτς. Σωστά πράματα.

Όπως σωστά τηρήθηκε και το πλάνο του πρώτου μέρους, ειδικά την ώρα που τα πράματα γίνανε πολύ περίπλοκα, με την ακύρωση του έγκυρου γκολ του αντιπάλου, με την ΑΕΚ να προηγείται με τρία γκολ, και τις πάμπολλες αλλαγές. Μερικές φορές δεν καταλαβαίνω τι εξυπηρετούν όλες αυτές. Νεοφερμένοι με αναπληρωματικούς; Τέλος πάντων δεν είμαι προπονητής.

Σαν θεατής όμως, είδα πολύ όμορφα πράματα. Πέραν του θεάματος, είδα μια σοβαρότητα. Είδα προσγείωση σε πλάνο, καλή φυσική κατάσταση, και σχέδιο. Σχέδιο επίθεσης, και σχέδιο ακόμα και για τα στημένα. Πράμα βέβαια που το πληρώνεις με κάποια γκολ, αφού πλέον η προσοχή σου είναι να παράγεις επιθετικό παιχνίδι, κι ειδικά όταν χάνεις και τον Ουκρανό, που ήταν η κολώνα του προπονητή στην προετοιμασία.

Όμως γι’ αυτό που είδαμε, και φυσικά ξεχνώντας πάντα το αποτέλεσμα, οφείλουμε να βγάλουμε μια αισιοδοξία. Όχι τόσο πολύ για την Ευρώπη, κι ειδικά για την κορυφαία διοργάνωση, αλλά για την σαιζόν που έρχεται. Εκτός των καινούργιων τεχνικών στοιχείων που είδαμε, είδαμε κι ένα μέταλλο, που η ομάδα δεν το είχε πέρσι. Ένα μέταλλο στην πρώτη γραμμή άμυνας, και στην πολύ γρήγορη εκμετάλλευση του αντίπαλου λάθους, χωρίς φανφάρες κι άσκοπα κρατήμτα της μπάλας. Ένα βλέμμα στην ουσία.         ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΜΑΣ.

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

15 Responses to ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ…

  1. Ο/Η Πρωταθλητης Koreas λέει:

    Steven δε ξερω αλλα εγω ενθουσιάστηκα πολύ σήμερα. Είδα την ΑΕΚ μετά από πολλά χρόνια να παίζει μπαλα, αν και δεν είμαι κι ο πιο ειδικός.

    Έχω κάνα δυο ερωτήματα όμως:

    Στην ομάδα είδες να υπάρχει μέταλλο ή να λείπει μέταλλο;

    Ο αλεφ μπορεί να είναι το οκταρι που ψάχνουμε;

    Τελος, μήπως και ο πετρακηςς είναι εμφανώς αλλαγμένος προς το καλύτερο ή μήπως είναι η ιδέα μου;

    Μπορείς να κανείς κι ένα σχόλιο για τους 2 αργεντινούς;

  2. Ο/Η Jason λέει:

    Για το πεντακάθαρο γκολ της Γαλατά που ακυρώθηκε δεν λέμε τίποτα; Το κάνουμε τουμπεκί; Αλλά τέτοιοι είστε ρε! Καλή…εξυγίανση.

  3. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Jason : …τα πράματα έγιναν πιο περίπλοκα…με την ακύρωση του έγκυρου γκολ των αντιπάλων…, τι άλλο να γράψω δηλαδή; Πώς αλλιώς να το πω; Οτι ευτυχώς που υπάρχει Μαρινάκης και Σαββίδης, και πρέπει ο Μελισσανίδης να κάτσει να γαμηθεί; Εξυγίανση θα έρθει όταν αποφασίσει οτι την θέλει ο μαλάκας ο ψηφοφόρος.

  4. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Πρωταθλητής Koreas : Είδα να υπάρχει μέταλλο, όσο της επιτρέπει ο Μάνταλος. Ο Αλεφ είναι αυτό που ψάχνουμε. Ο πετράκης έχει ταβανώσει και ξέρει οτι με βάση τους τραυματισμούς του, εδώ θα μείνει εσαεί. Οι Αργεντίνοι είναι πολύ λίγοι. Ελπίζω ακόμα. Πάντως το τετ α τετ εκείνο, δεν χάνεται. Η ΑΕΚ μου άρεσε και μένα.

  5. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Σε τι ελπιζεις; σε διορθωτικη κινηση;

  6. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Ανώνυμος : Δύο παίκτες μίνιμουμ.

  7. Ο/Η Γιώργης ο Γαρατζέος λέει:

    Είδαμε όλοι ότι γίνεται πολλή και σοβαρή δουλειά από το νέο προπονητή. Και ότι οι παίκτες που πέρυσι πήραν το πρωτάθλημα έχουν ικανότητες. Τι μου άρεσε και μου δίνει ελπίδες:
    1. Ο Μάνταλος κάπως λιγότερο φλύαρος και είναι εμφανές ότι ο προπονητής έχει κάνει customisation στο ρόλο του
    2. Ο Λόπες έπαιξε και άμυνα
    3. Λιβάγια σε φόρμα και έτοιμος να παίξει κορυφή ευρώπη (δεν είναι κανείς άλλος φορ έτοιμος και θα παίξουμε reactive στην Ευρώπη, ειδικά Γλασκώβη)
    4. Μπακάκης, Σιμόες και Λαμπρό, ίσως και Μπακασέτας σταθεροί ίσως και προοδεύουν.

    Όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι βγαίνουν διότι υπάρχει πρόνοια και σχέδιο.

    Δεν ξέρω τι θα κερδίσουμε φέτος, αλλά έχω πει πολλές φορές ότι η χρονιά είναι μεταβατική. Νομίζω ότι από Ιούλιο βλέπουμε μιά δουλειά που θα πάει την ομάδα ένα σκαλί πάνω. Τα στημένα ήταν και πέρυσι το αδύνατο σημείο μας, ειδικά νωρίς στο χρόνο. Εύχομαι αν προλάβουν να δουλέψουν κάποια πράγματα.

    Δύο ακόμα παρατηρήσεις:
    1. Πολύ καλή κυκλοφορία μπάλας σε ΟΛΕΣ τις γραμμές, πολύ καλό και με σχέδιο μαρκάρισμα ψηλά με επιθετική τακτική (επιτέλους).
    2. Με Σιμόες και ειδικά Γαλανόπουλο, όχι ότι και ο λαμπρό είναι κανένα μπόι, δεν έχουμε ΚΑΘΟΛΟΥ ύψος. Νομίζω αυτό είναι ένα υπολογίσιμο αίτιο της αδυναμίας στα στημένα. Εύχομαι ο Άλεφ να παίζει και γι’ αυτό το λόγο.

    Καλή χρονιά (έστω και στη βαθιά μαυρίλα που βιώνουμε)….

  8. Ο/Η bandog λέει:

    μου αρεσε πολυ η ομαδα . θα βγαλει γουστα φετος. ενδεκαδα με 8 ελληνες και να παιζει τοσο ωραια και σωστη μπαλα? ας το τολμησουν και οι ανταγωνιστες.

    ο οικονομου αρχοντικος αντι-τσιγκρινσκι και ας μην εχει την ποιοτητα του καλογερου.
    παραμενει ομως το προβλημα στα στημενα αφου ετσι ηρθαν και τα τρια γκολ των τουρκων.

    ο μπακακης τι πινει και δεν μας δινει ????
    αισιοδοξη εμφανιση απο κλωναριδη για κατι καλυτερο φετος .μεχρι και ο μανταλος ηταν σοβαρος , ενω ο μπακασετας σταθερα ανοδικος.
    ο λιβαγια πρεπει να αποβαλει αυτη τη νοοτροπια καφενειου γιατι ειναι ποιοτικος παικτης.

    ο αλεφ απο το λιγο που τον ειδα μαλλον μπαινει και δεν βγαινει στην ενδεκαδα !

    ο μπογε ξερει μπαλα και εχει το απαραιτητο νευρο . ο πονσε δεν εδειξε τιποτα που να δικαιολογει το χαμο που εγινε για παρτη του.
    περιμενω να εγκληματιστουν να δουμε τι γουστα θα βγαλουν στο χορταρι.

    4.30 ως τριτο φαβορι την αεκ ο στοιχημαν. …
    τρεχτε πριν πεσει !!!

  9. Ο/Η placebo στο σημερινό nocebo λέει:

    Μηδενική διάθεση ,γύρισα από Βαυαρία μετά από κανά δίμηνο και ευτυχώς θα πρέπει να ξαναφύγω δια άλλη ήπειρο.
    όσο και να επιδιώκεις σε ατομικό επίπεδο, αυτό το χάσμα πραγματικότητας που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι το κάτι άλλο.
    Εύχομαι σε όλους σας υγεία ,και πρωτάθλημα ξανά.

  10. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. λέει:

    ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΟΜΩΣ Η ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΤΙΟΥ ΤΟΥ ΓΑΛΑΤΑ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ. Ο ΔΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΔΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΗΝ ΑΕΚ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΣΕΤΑ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΧΤΕΣ ΤΟΥΣ,. ΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΛΤΙΚ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ. ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ. ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ. ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ. ΜΠΟΡΕΙ Ο ΡΟΤΖΕΡΣ ΝΑ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΛΥΣΤΡΙΜΑ ΜΕ ΤΗ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (ΚΑΤΙ ΠΟΥ Ο ΚΛΟΠ ΒΛΕΠΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΥΑΛΙΑ) ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΧΡΟΝΙΑ. ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝΕ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΛΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ. ΚΑΛΗ ΤΕΧΝΙΚΗ. ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΞΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΒΡΑΝΙΕΣ ΑΦΗΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΝΟ. Η ΟΜΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΖΩΝ ΤΖΩΝ.
    ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 3-4 ΕΠΙΣΗΜΑ ΘΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΩ ΓΝΩΜΗ

  11. Ο/Η conpater λέει:

    Στο 0-3 εληξε το ματς στην Ελβετια. Καλη εμφανιση εκαναν τα Παοκια, εκαναν φασεις,ετρεχαν,κυνηγουσαν την μπαλα. Τωρα,αν αντι της Novartis ,υπηρχε στην φανελα “Αγιοργιτικο” δεν θα μιλαγαμε για Βασιλεια αλλα για τον Αγιο Βασιλη Α.Ο στο Χιλιομοδι….Αυτα ! !

  12. Ο/Η Paok λέει:

    Προς compater.επειδη θεωρω πως” νιωθεις” απο μπαλα δεν πιστευεις οτι σε ενα βαθμο βαλαμε και εμεις το χερακι μας για να φαινονται ετσι;γιατι περα απο τραυματισμους πωλησεις κτλ ελβετικη ομαδα ειναι με διπλι περισυ στο μαντζεατερ και φαινοτανε σαν τον αχιλλεα περαιας.

  13. Ο/Η conpater λέει:

    Αγαπητε,παντα παιζουν δυο σε εναν αγωνα. Εκανες φασεις,ευκαιριες,ειχες τα τρεξιματα, αλλα αν η Βασιλεια επαιζε ενα στοιχειωδες ποδοσφαιρο σιγουρα θα ειχες κανει τα μισα απο οσα εκανες . Δεν μειωνω την νικη του ΠΑΟΚ,αλλωστε αυτην την στιγμη την θεωρω την πιο πληρη ομαδα,και με παγκο ισαξια σε καποιους παιχτες με την ενδεκαδα.

  14. Ο/Η ΒΠ λέει:

    ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΑΡΑ. ΧΙΜΕΝΕΘ ΜΥΡΩΔΙΑΣ ΟΛΚΗΣ.

    ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΙΓΟ ΜΠΑΛΑ ΦΕΤΟΣ. ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΥΦΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΘΑ ΧΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ.

  15. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ΠροςΒΠ.Καποια στιγμη φιλαρακι ο κοστουριτσα και ο μπρεγκοβιτς πρεπει να δικαιωθουνε.οποτε μακαρι να χαρεις την ομαδα σου μετα μουσικης.