Bon apettite (καλή όγεξη)

Κατ αρχην να πω πως εχω μια ιδιαιτερη ματια στον συγκεκριμενο παραταξιακο χωρο,της ΝΔ, λογω του οτι μεγαλωσα σε δεξιο-οπως λεμε-οικογενειακο περιβαλον. Οχι φυσικα μονο για αυτο,αλλα κυριως γιατι με βρισκει συμφωνο ενα μιγμα πολιτικης με φιλελευθερο οικονομικο χαρακτηρα,με κοινωνικο προσημο και εθνικα χαρακτηριστικα. Τωρα βεβαια αν με ρωτατε αν αυτα τα τρια συνυπαρχουν, συμβαδιζουν η αν υπαρχουν καν,στον σημερινο κοσμο της παγκοσμιοποιημενης αχταρμοποιησης και της θρησκειας του αισχρου υπερκερδους,των νεοφιλελε “κορακιων” και κυριως του κινδυνου αποεθνικοποιησης ιδιαιτερα των μικρων-οικονομικα και στρατιωτικα- κρατων,αυτο ειναι μια αλλη,μεγαλη κουβεντα. Μια γρηγορη απαντηση ομως ειναι: Οχι.

Αυτη μου η συμπαθεια ομως δεν με εμποδιζει-ελπιζω- να βλεπω χωρις παρωπιδες και ετσι να παιρνω θεσεις-ανεξαρτητα του σε ποιους αυτες αρεσουν η οχι- κρατωντας την απαραιτητα ασφαλη αποσταση απο καταστασεις και κυριως απο προσωπα.

Τελετή από βαφτισια θύμιζε το Προεδρικό την ημερα της ορκωμοσίας.Μόνο σούβλες με αρνιά στο γρασίδι δεν είδαμε και μόνο καλαματιανούς δεν έπαιξαν από τα μεγάφωνα,με τις κυράτσες να σούρνουν το χορό. Μεγάλος και σοβαρός θεσμός η οικογένεια στην Ελλάδα. Πως θα ήτο δυνατόν να μη στο υπενθυμήσει αυτό “Η” οικογένεια Μητσοτάκη. Η οποία περνάει μπέικα 60 χρόνια,με δεκάδες μέλη της δίχως να έχουν όλοι μαζί ούτε ένα ένσημο. Μα μόνο οι επίσημες (sic) απολαβές τους,σαν μισθοί-συντάξεις κλπ, κάθε χρόνο κοστίζουν όσο το να φτιάχναμε κάθε χρόνο ένα Κέντρο Υγείας).

Πρώτο λοιπον και κύριο συμπέρασμα,ότι ο “Αλιέξης” πέτυχε στην αποστολή να επαναφέρει τον “πολυτραυματία” από τα μνημονιακά χρόνια δικομματισμό σε ποσοστά προ κρίσης! Οχι μόνο την ΝΔ αλλά και το-πάλαι ποτέ- ΠΑΣΟΚ επανέφερε! Αυτό, να του πιστωθεί παρακαλώ.
Και όποιος τον βρίζει και μιλά υποτιμητικά-ως να πρόκειται για κάτι παρενθετικό και “ουρανοκατέβατο” που ήρθε για να “κατατρέψει τη χώρα”-μάλλον βλέπει με κομματικά γυαλιά 8ου βαθμού.
Αλλωστε αυτός ήταν πάντα διαχρονικά ο ρόλος της αριστεράς. Οταν απλά δεν βρίσκεται σε θέση διαμαρτυρόμενου-ίσα ίσα για να μη βρεθεί κανείς άλλος εκεί-και χρειαστει να “παρεμβει” τότε αναλαμβάνει να καθαρίσει τα μπάζα-ή και τα κόπρανα-του στερεωμένου δικομματισμού,του συστήματος δηλαδή από το οποίο έχει λάβει “χάρη” και “απαλλαγή” και φυσικά από το οποίο πληρώνεται.

40% ο Κούλης,δηλαδή το Μητσοτακαίικο. Και 32% σχεδόν για τον ίδιο, που αναλαμβάνει να “ξεσκαρτάρει” τον χώρο της ευρύτερης σοσιαλδημοκρατικής παράταξης και να ξαναδούμε το ίδο έργο με άλλους πρωταγωνιστές. Μάλιστα,αν συνυπολογίσουμε και το ποσοστό του κομμωτηρίου “ΚΙΝΑΛ”, φτάνουμε σε απόλυτη ισορροπία. 40% έκαστος. Ακριβοδίκαη η Πρεσβεία,δεν μπορείτε να πείτε. “ξεκινήστε επί ίσοις όροις στο δρόμο για το επόμενο ταμειακό ξέσκισμα”. Τί έχουν τα έρμα και ψοφάνε.

Κάποιοι λένε πως o Κυριακούλης “εξυπηρετεί κυρίως τον Μαρινάκη”. Λάθος. Ιδιον συμφέρον εξυπηρετεί,για όποιον καταλαβαίνει.
Από κοντά φυσικά και οι γνωστοί-άγνωστοι “μπαχαλάκιδες των κρατικών κονδυλίων. Τι είχες Γιάννη τί είχα πάντα.
Κατά μια έννοια,αυτή η μονοτονία και η μη δυνατότητα έκπληξης,προσφέρει και κάποιου είδους άισθηση ασφάλειας στο ευρύ κοινό. Ξέρεις ρε παιδί μου με τι έχεις να κάνεις. Ιδιο είναι να μη ξέρεις πως τον λένε και από που κρατά η σκούφια του,αυτόν που σου πιάνει το κώλο; Αμα είναι οικείο πρόσωπο,είναι άλλο πράγμα. Εχεις μιαν άνεση τέλος πάντων.

“Μα αυτή είναι η δημοκρατία. Η εναλλαγή των-δύο-κομμάτων στην εξουσία” θα πεις. Δεν θα πω κάτι διαφορετικό.
Αυτός ο τύπος διακυβέρνησης επελέγει από τους Αγγλοσάξονες-και έχει πατροναριστεί σε ολόκληρο τον λεγόμενο Δυτικό κόσμο-ως απάντηση στις καταπιεσμένες και επαναστατημένες μάζες που ζητούσαν να πάψει η απολυταρχία,η φεουδαρχία και ο μοναρχισμός. “Δημοκρατία θέλετε; Πάρτε τη”. Πάρτε δύο “party’s”, δύο μέρη από διαφορετικές-υποτίθεται ιδεολογικές αφετηρίες, οι οποίοι εξ εκπροσώπησης θα υπερασπίζονται τα συμφέροντά σας σε κάποιο κοινοβούλιο. Ευχαριστημένοι και εμείς,αφού ούτως ή άλλως και τα δύο μέρη είναι ομόχνωτα, ομόδοξα,έχουν θητεύσει στα ίδια “σχολεία” και σιτίζονται από κοινό πιάτο.

Δεύτερο συμπέρασμα, το ότι με την συνδρομή του Τσίπρα έγινε αυτοδύναμα πρωθυπουργός ο Κυριάκος. Αν ήθελε αποφυγή του κινδύνου αυτοδυναμίας του αντιπάλου του, ο Τσίπρας θα μπορούσε να πάει κάλλιστα σε Εθνικές εκλογές μαζί με τις Ευρωεκλογές,τον περασμένο Μάιο, όπου θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να έφτανε το 40% και άρα τις 158 έδρες. Και κατόπιν ας έκανε η ΝΔ συγκυβέρνηση με τη Φώφω,η ας τον πήγαινε σε επόμενες σε σύντομο χρονικό διάστημα με απλή αναλογική και γίνονταν όλα μπουρδέλο. Αυτό κάνει όποιος ΘΕΛΕΙ και κυρίως ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να διατηρήσει την πρωθυπουργία.Δεν το έκανε.
Ουτε καν σε απλό “ντιμπέιτ” δεν πήγε. Οχι μεταξύ των. Γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν -για τον Κούλη- σαν να πετάς χριστιανό στα λιοντάρια.Αλλά έστω και το παραδοσιακό ντιμπέιτ όλων των αρχηγών,απεφεύχθει εσκεμένα-με την δικαιολογία ότι δεν ημπορούσε ο πρωθυπουργός την 1η Ιουλίου λόγω υποχρεώσεων στις Βρυξέλες,ένω την ίδια μέρα σουλατσάριζε στη Κρήτη με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.Θυμάστε. Γιατί, δεν έπρεπε λίγες μόνο μέρες πριν τις κάλπες να εκτεθεί και άρα να αποδομηθεί διακαναλικά η φτιασιδωμένη από τους επικοινωνιολόγους εικονα του Κυριάκου. Ακόμα και το “παρά ένα” να μπει στη Βουλή της χρυσής αυγής,μαγειρεμένο είναι. Απόδειξη; Η μάλλον,ένδειξη; Το ότι ουδείς τους-ως έχουν δικαίωμα-δεν επιζητούν επανακαταμέτρηση,αφού λογικά θα έχουν βάσιμες υποψίες ότι το “συνταγματικό τόξο” τους εχθρεύεται και τους υποσκάπτει. Τίποτα και από εκεί.Τσιμουδιά.Αν δεν πρόκειται για το “δεξί χρήσιμο παρακράτος” τότε τί είναι;

Μέχρι και για το 31.5% του ιδίου έχω αμφιβολίες.Οπως και για το ποσοστό του Βαρουφάκη αμφιβάλω.Μόνος του έκοβε βόλτες στα κανάλια και μίλαγε. Πως βρέθηκε με 3.5%; Το πρώτο συνέδριο του κόμματος, θα ήτο ταιριαστό να γίνει στα Μάταλα της Κρήτης.
Δεν αποκλείεται, το “Μέρα 25” να μην είναι κόμμα, αλλα διεύθυνση. Οπως λέμε “Πατησίων 34”.
Ο οποίος Gianis λοιπόν, αυτοπροτίνεται στο σύστημα ως εκπρόσωπος του νεοκομμουνισμού στην Ελλάδα,-όχι με αυτην την κακιά και ντεμοντέ λέξη βέβαια- καθ ότι το κλασσικό ΚΚΕ όπως όλοι καταλαβαίνουμε,ψυχοραγεί. Σύνθημα:”Οχι υδρογονάνθρακες και πλαστικά σε θάλασσες και ακτές”(πόσο επίκαιρο και πιασάρικο θα είναι σαν πρόταγμα αυτό στο άμεσο μέλλον,σιγουρα) “κάντε έρωτα όχι εξορύξεις. Αγαπήστε τα πουλιά και τα δάση” κλπ. Τέτοια πράγματα.

Τρίτο συμπερασμα,το οτι οι περισσοτεροι υπουργοποιηθεντες,ειναι ασχετοι με το χαρτοφυλακιο που παραλαμβανουν. Πίσω από αυτούς υπάρχουν οι Harvard και οι LSE. Είναι σαν να βάζεις σειριακό σασμάν σε γαιδουράκι της Υδρας.Που πάνε οι άνθρωποι;Τους έχουν ενημερώσει;

Οι υπουργοί λοιπόν, απλα εξαργυρωνουν την κομματοσκυλοσυνη τους. Πισω απο συτους, υπαρχουν οι υφυπουργοι-μανατζερς με τα γεματα βιογραφικα, που ελπιζουμε να παραξουν καποιο εργο. Το τι θα παραχθει και πως αυτο θα αποτυπωθει στην βελτιωση η μη της καθημερινοτητας θα εξαρτηθει οχι τοσο απο τις ικανοτητες τους αλλα απο τις (πραγματικες) εντολες υπο τις οποιες καλουνται να κινηθουν.Το πως θα συνεννοηθουν οι προερχομενοι απο τον ιδιωτικο τομεα υφυπουργοι-που εχουν μαθει να κινουνται και να αποφασιζουν υπο αλλους ορους και συνθήκες με τα χασαποσκυλα τους υπουργους,αυτο θα εχει το διχως αλλο,μεγαλο ενδιαφερον. Εχει να γινει μυλος.

Σιδεροκέφαλος ο Κούλης. Δεν τον αποκαλώ έτσι υποτιμητικά. Κούλη αποκαλώ και εναν από τους αδερφούς μου,χαιδευτικά, συνονόματος του πρωθυπουργού. Φυσικά στην περίπτωση αυτή,το υποκοριστικό προέρχεται από την οικειότητα. Στην δε περίπτωση του Μητσοτάκη προέρχεται εκ της φάτσας και της εν γένει συμπεριφοράς.Δεν είναι καλό αυτό.Ο οποιος ειναι η προσωποποιηση του “μεσου” και ο ορισμος της αναξιοκρατιας. Μπορει να λειτουργησει εναντια στον εαυτο του; Κανεις δεν ξερει. Παντως δεν ειναι απο τα προσωπα που μου προκαλουν εμμετικη αποστροφη,οπως αλλα στα οποια εχω αναφερθει σε προηγουμενα αρθρα και ειναι γνωστα,μη τα επαναλαμβανω και μου ξανανεβει το αιμα στο κεφαλι.Απλα τον θεωρω ΓΑΠ νο2. Με τη διαφορά πως αυτός δεν φέρνει “τιτανικό”. Ο Κυριάκος είναι-για κάποιους- ένα ζωντανό πολλάπλό “τζακ-ποτ” από προηγούμενες κληρώσεις.

Περιμένουμε προγραμματικές δηλώσεις. Κατόπιν την έκθεση Θεσσαλονίκης,την προκατάρτηση του προυπολογισμού, την αξιολόγηση του Σεπτέμβρη κλπ. Να προδικάζουμε,είναι άδικο εξ ορισμού. Οπως και στην ΑΕΚ,καλόν είναι να περιμένουμε. Φυσικά έχουμε μια ιδέα- η οποία προέρχεται από παρελθούσα εμπειρία-αλλά ας αφήσουμε το χρόνο να κυλίσει.

Η λογική λέει,πως ο Κυριακος θα ξεκινήσει φουριόζος με ότι δεν χρειάζεται διαπραγμάτευση και κυρίως με οτι δεν χρειάζονται χοντρά λεφτά. Είναι σχεδόν τζάμπα.Και θα μοσχοπουληθεί δια των αδέσμευτων καναλιών στο πόπολο. Κατάργηση ασύλου και κυνηγητό στα στενά των Εξαρχίων,προς ικανοποίηση των τηλεθεατών-ψηφοφόρων. Πέντε δέκα φουσκωτά στο Αιγαίο για σουλάτσο-τάχα “φύλαξη”.Ψήφιση νομοσχεδίων για απλοποίηση των συναλλαγών του πολίτη (το γραφείο “5” από τον τρίτο θα πάει στον πρώτο και το γραφείο “3” από τον πρώτο στο τρίτο όροφο) με τις δημόσιες υπηρεσίες,120 δόσεις καθώς και νέο φορολογικό (όπως πρέπει να κάνει ΚΑΘΕ κυβέρνηση όταν εκλέγεται,διαφορετικά πως θα αποτρέψεις τους πραγματικούς μακροεπενδυτές να πλησιάσουν αυτο το κρατος-Παλερμο το οποιο νεμονται πεντε φαμελιες)το οποίο φορολογικο θα μεταθέτει τις όποιες και όσες και κυρίως υπο προυποθέσεις φοροελαφρύνσεις εις το “κοντινό” απότερο μέλλον.Δηλαδη “οταν,αμα και ισως”.Χεζε ψηλα και αγναντευε. Πόσο κοστίζουν όλα αυτά; Τίποτα. Ούτε και οι θεσμοί και οι κέρβεροι των Βρυξελών θα έχουν κάποια ένσταση ή αντίρηση. Ολα καλά. Ετσι θα πάει η βιόλα ως του χρόνου τέτοια μέρα.Και φυσικα “σκυλευμα” της ΔΕΗ, “τρεξιμο” του Ελληνικου,ανοιγμα Σκουριων κλπ. Τσακα-τσακα,κοιτωντας τα αφεντικα στα ματια.

Δεν ξέρουμε επίσης ποιο “καψόνι” έχει επιλεχθεί από τους “Λοχίες” για αυτόν τον πρωθυπουργό. Δεν μπορεί. Ολοι περνάνε από ένα,με την ανάληψη ή κατά την διάρκεια των καθηκόντων τους. Ενα “crash test”.
Πάντως όπως και να έχει, αν μακροημερέυσει ο Κυριάκος η Κούλης,τον περιμένει ο Ιμάμογλου και η αναπόφευκτη συνεκμετάλευση. (με την οποία εγώ δεν διαφωνώ αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα).

Εν τω μεταξύ,υπάρχουν κάτι δισσεκατομμυριάκια πακτωμένα,φυλαγμένα.Εκανε καλή δουλειά ο Αλέξης. Ζεστα-ζεστά. Αχνίζουν. Μοσχομυρίζουν. Τι…; Οοοοοοοοοχι φίλε μου. Δεν είναι για σένα. Τί άπλωσες τι σαλιάρα στο λαιμό και σήκωσες το κουτάλι. Λάθος. Για άλλους είναι.Αμεσως να απλωσεις. Μη λέμε τα ίδια και τα ίδια γινόμεθα κουραστικοί. Στάσου κοντά στο “τραπέζι” όμως και μπορεί να πέσει κανένα κόκκαλο,το οποίο μέσα του δεν θα έχει ΟΥΤΕ το μεδούλι. Χωρίς χόνδρους καν. Μιλάμε για ΤΟ ξεκοκκάλισμα. Και να προσέχεις πως θα καταπίνεις,γιατί θα σε συνοδεύουν και οι “ευχές” των “κατώτερων” που κατάφεραν να το συγκεντρώσουν,προς τέρψην των “ανώτερων”.

Καλοφάγωτα να ευχηθούμε. Το συμπόσιο άλλωστε εδώ γεννήθηκε.

Υ.Γ. Αν η εξυπηρετηση του χρεους,μπορει να επελθει δια της αναπτυξης,οπως σημερα προβαλεται ως ταση,τοτε γιατι χρειαστηκαν 9 χρονια λιτοτητας και “ιατρικων δοκιμων”,η οποια καθ ομολογια των ιδιων των εμπνευστων της,ουδεν προσεφεραν προς τον σκοπο αυτο,αν μαλιστα επικαλεστουμε και τους αδιαψευστους αριθμους οπως ειναι αυτοί σημερα-μετα την 9χρονη ” θεραπεια”- διαμορφωμενοι;
Οποιος απαντησει ορθά,κερδιζει ενα σαμάρι με αερόσακο.

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

11 Responses to Bon apettite (καλή όγεξη)

  1. Ο/Η Koreas λέει:

    Είσαι δεξιουλης τελικά!!!

    Εγώ αντίθετα μεγαλωμενος σε οικογένεια Κομμουνιστων, πραγματικών αγωνιστων και οραματιστων, σήμερα δηλώνω και νοιώθω φιλελευθερος, μαρξιστης,
    πολίτης του κόσμου και πατριωτης ταυτόχρονα.

    Αισθάνομαι τεράστια ντροπή γιατί ο αλεξεμπουρδας κυβέρνησε τη χώρα για 5 χρόνια, και για όλα τα σχόλια που έστω και ευγενικά άκουγα τόσο καιρό από τους ξένους” φιλλεληνες “. Ο κουλης δεν μπορεί, θα είναι καλύτερος.

    Κίνδυνευει κυρίως από λαμογια, των οποίων τα σάλια τρέχουν ήδη.

    Το κοινοβουλευτικο σύστημα δεν είναι Δήμο + Κρατια, είναι ένα σύστημα αντιπροσωπευτικο και μάλιστα με μοναδική κρίση ανά 4 χρόνια. Οπότε καλό είναι να μην παρασυρομαστε και το λέμε δημοκρατικό.

    Όπως εφαρμόζεται στην Ελλάδα το αντιπροσωπευτικο αυτό σύστημα ο πιο σωστός ορισμός είναι κομματοκρατια, μιας και κάποιος αν δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα δε μπορεί κατά κανόνα να εκλεγεί.

  2. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Προς “koreas”. Δεν ειμαι ” Δεξιουλης”, ουτε “κεντρουλης”, ουτε “Αριστερουλης”. Το να ταχθω σε καποια πτερυγα μιας κοινοβουλευτικης μπουρδας σε κρατος αποικια με σχεδον μηδενικη αυτονομια,το θεωρω προσβλητικο,προσωπικα.

    Απλα ανεφερα την δεξια ταση που υπηρχε στο σπιτι μου. Καραδεξια για την ακριβεια,αφου ο πατερας μου-ο οποιος μιλαγε στον ενικο με τον Σαμαρα κατα το ” Μιχαλη μου-Δημητρη μου”- ειχε στο δωματιο του στον ενα τοιχο την φωτο του Κωνσταντινου και της Αννας Μαριας και στον απεναντι τοιχο τον Γ.Παπαδοπουλο.
    Αρα οπως βλεπεις βγηκα απο συμπλιγαδες. ( εδω να πουμε φυσικα πως η συντριπτικη πλειοψηφια των Νεοδημοκρατων ειναι-ηταν τουλαχιστον σε τεραστιο βαθμο- Βασιλοχουντικοι.

    Που βρηκε λες το θηριωδες ποσοστο η ΕΡΕ και κατοπινη ΝΔ του Καραμανλη; Που πηγαν οσοι δεν μπορουσαν να ψηφισουν τους φυλακισμενους συνταγματαρχες και τον εκδιωγμενο Βασιλια; Εξαφανηστικαν; Κατι αναλογο συνεβει με τους Πασοκους οι οποιοκ στεγαστικαν μετα το 2012 στον σημερινο Συριζα και αυριανο κεντρικο εκφραστη της σοσιαλδημοκρατικης πτερυγας.

    Τα χαρακτηριστικα που ανεφερα οτι μου αρεσει να βλεπω σε εναν πολιτικο σχηματισμο,δεν ειναι προνομιο της Δεξιας. Εχουν υπαρξει στο παρελθον-οχι στην Ελλαδα βεβαια- πολιτικες πρακτικες που ανεξαρτητου καταβολων και ιδεολογικων αφετηριων,εφτασαν πολυ κοντα στο να στεριωσουν κοινωνιες με τετοια χαρακτηριστικα,δηλαδη φιλελευθερες οικονομιες-με σοβαρο κρατικο ελεγχο,κοινωνικη αναδιανομη πλουτου,κατακεφαλην εισοδημα πραγματικο και κρατος προνοιας σοβαρο και οχι μαλακιες με ψυχουλα και ταυτοχρονα προστατευτικη εθνικη πολιτικη οχι με την εννοια της περιχαρακωσης αλλα της προστασιας των ανθρωπων,των πορων και των συμφεροντων εντος της επικρατειας.

    Υπαρχει τετοιο παραδειγμα; Φυσικα. Οι Σκανδιναβικες χωρες. Των προηγουμενων δεκαετιων κυριως αφου και αυτες τεινουν να αποκτησουν τα συφιλικα χαρακτηριστικα λογω του ξενιστη,δηλαδη της Γερμανοκρατουμενης Ευρωπης. (Η οποια τρεμει τωρα τελευταια). Με μια προταση,η Σουηδια του Ολαφ Παλμε,ηταν το “πικ” μιας κοινωνιας οτι πιο κοντινο στο “καλυτερο δυνατο” κατ εμε.
    Τωρα να την ονομασουμε σοσιαλ,να την πουμε λιμπεροσοσιαλ,να την πουμε χριστιανοεθνοσοσιαλ,τι σημασια εχει;
    Και το κομμα της Μερκελ “Χριστιανοδημοκρατικο” λεγεται,αλλα δεν εχει προβλημα η τρεμαμενη “mama” να κρεμασει στο τσιγκελι ολοκληρα χριστιανοδημοκρατικα κρατη.

    Οσο για το σημερα και αν αυτα τα πολιτικα χαρακτηριστικα υπαρχουν-οπως ανεφερα στην αρχη της αναρτησης στις- λεγομενες δεξιες πολιτικες,απαντησα γρηγορα ” οχι”.
    Ειναι μεγαλη κουβεντα το γιατι και πως. Το σιγουρο ειναι πως οι χωρες που επιρρεαζονται περισσοτερο απον την αριθμολαγνια,την αποσυρση του ανθρωπινου παραγοντα (την αναποφευκτη πνευματικη φτωχια και πολιτισμικη πενια) και την αηθη επικρατηση της λογικης “Προκρουστιη”, ειναι οι μεγαλες και με πολυεθνικα πληθυσμιακα χαρακτηριστικα. Αυτες θα εχουν ζορι μεγαλο.

    Αρα,καταληγοντας,δεν ακολουθω καποιο κυριαρχο κομμα,αφου τα θεωρω σιαμαια,αυτο δεν σημαινει οτι δεν πολιτευομαι,δηλαδη δεν συμμετεχω. Κατα την Αριστοτελικη εννοια,την οποιαν ασφαλως και δεν αγνοεις φανταζομαι.
    Το να τραβαω μεχρι την καλπη καθε 4 χρονια και κατοπιν να περιμενω τα επιχειρα,χειροκροτωντας η μουτζωνοντας αναλογα με το προσωπικο μου μικροσυμφερον και κατα ποσο αυτο εξυπηρετειται απο το κομμα “μου”,αυτο με αφηνει παντελως αδιαφορο.
    Αλλωστε,πως πτωχευσε η χωρα(για μια ακομα φορα) και γιατι παραμενει μπουρδελο; Γιατι φταινε οι “πολιτικοι”; Οχι. Φταινε οσοι κανουν ” το καθηκον τους” καθε 4 χρονια στην καλπη. Ο κοσμος πτωχευσε και υποθηκευσε το μελλον του. Μονος του. Τα κομματα απλα ηταν και παραμενουν, το μεσο.

    Τι προτεινω; Αριστοκρατια και τελος.
    Αλλα αντε να τους βρεις και πολυ περισσοτερο αντε να πεισεις το ποπολο πως πρεπει να αναγνωρισει τους ανωτερους απο αυτο και μαλιστα να τους επιβραβευσει με ψηφο και αρα με εντολη ηγεσιας.
    Δυσκολα πραγματα.

  3. Ο/Η ΧΑΡΗΣ λέει:

    Χρήστο,
    οι”ανώτεροι” ασχολούνται με την πολιτική;
    Ποιος είναι ο γνώμονας που θα κρίνει ποιοι είναι αυτοί;

  4. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Προς Χαρη:Στο ερωτημα σου,δεν εχει απαντηση ουτε ο Πλατων.(ποιοι θα εκλεξουν τους αριστους,εφοσον αυτοι-καλουνται να “ανεβασουν” ποιοτικα τους εκλογεις οι οποιοι θα τους εχουν εκλεξει με επιτυχια)
    Ειναι σαν να ζητας απο υπαλληλους να βρουν τον επομενο “Ωναση”.

    Για να ξεπερασει αυτον τον σκοπελο,και χαριν της προωθησης του σκεπτικου του οσο αφορα στην ” ιδανικη πολιτεια” ο φιλοσοφος οραματιζεται μια αρχικη γενια αριστων η οποια “εχει ερθει απο ψηλα”. (Απο τον κοσμο των ιδεων φανταζομαι οτι εννοει).
    Χαριν της συζητησης δηλαδη,φανταζεται μια ” αριστοκρατικη απαρχη”.
    Φυσικα σε πρακτικο επιπεδο,αυτο ειναι αδυνατον,καθ οτι ειναι αδυνατη η παρθενογεννεση.

    Ομως- αν υποθεσουμε χαριν της συζητησης οπως λεει και ο ιδιος- πως ξεκινα μια “εκπαιδευση” αριστων απο τους “ανωθεν” πρωτογενεις αριστους,απαραιτητη προυποθεση συνεχους και επιτυχημενων γενεων αριστων,ειναι η συγκοινωνια μεταξυ των κοινωνικων ταξεων. Η υπαρξη δηλαδη συγκοινωνουντων δοχειων,”οδων’ δηλαδη μεσω των οποιων θα ειναι δυνατη η εναλλαγη των προσωπων των οποιων ο διαχωρισμος και η ‘αναβαση” η η”καταβαση” θα ειναι δυνατη με βαση τις δυνατοτητες και τα φυσικα ταλεντα εκαστου.

    Με λιγα λογια,να δινεται η δυνατοτητα στον κατοικο Περιστεριου ο οποιος κατα τον “κουλη” ειναι σχεδον καταδικασμενος να γινει ψυκτικος,αν εχει τα προσοντα, να “ξεκολλησει” απο την ταξη των “παραγωγων”, να ξεπερασει αυτην των “φυλακων” και να φτασει αμα λαχει στην “επανω” ταξη εκεινων που αρχουν. Και αντιστροφα,αν καποιος που κληρονομικα ετυχε να βρισκεται στην ταξη εκεινων που αρχουν,αν δεν διακρινεται με κεινα τα απαραιτητα χαρακτηριστικα- ορα “Κουλιδες”- και εν τουτοις θα μπορουσαν να γινουν υπεροχοι ” ψυκτικοι”, τοτε θα πρεπει να παιρνουν το δρομο για εκει που ανηκουν.Να πιασουν τον “καβουρα” δηλαδη.

    Αυτος ειναι ο ορισμος της Αξιοκρατιας.του “κρατους” των αξιων δηλαδη και οχι αυτη η κληρονομουμενη ολιγαρχια οικογενειακου τυπου που βλεπουμε-και ψηφιζουμε μαλιστα. Ντε και καλα ο γιος να κληρονομει θεσεις και αξιωματα του πατρος,και απο κει το εγγονι και ο ανεψιος κλπ.
    Ποια η διαφορα με τους Φαραω δηλαδη;
    Η κληρονομικη ολιγαρχια,ειναι μια πεπαλαιωμενη αντιληψη-πολυ βολικη φυσικα για τις “φαμελιες” και αν αυτο δεν αλλαξει,δεν προκειται να δουμε Θεου προσωπο.
    Και ουτε προκειται,αν θες την γνωμη μου,αφου ο ανθρωπος ειναι φοβικο ον και απεχθανεται την αμεση συγκριση της οποιας ειναι επακολουθο το “ξεγυμνωμα”, δηλαδη η απολυτη εκθεση.Κατα βαση προτιμα την ασφαλεια της μητρας. Κυριολεκτικα αλλα και μεταφορικα.
    Διακατεχεται απο αρχεγονους φοβους.
    Π.χ. δεν ειναι τυχαιο οτι παρολο που εχει φυγει χιλιαδες χρονια απο την εποχη που εφτιαχνε υπερυψωμενες καλυβες για να αποφυγει τον κινδυνο επιθεσεων απο αγρια ζωα και εχει ερθει στην κορυφη της τροφικης αλυσιδας,εν τουτοις συνεχιζει να χτιζει τα σπιτια του ουτως ωστε τα υπνοδωματια να βρισκονται ΣΤΟΝ ΕΠΑΝΩ ΟΡΟΦΟ.

  5. Ο/Η Koreas λέει:

    Χρήστο συγγνώμη δε είχα σκοπό να σου βάλω ταμπέλα. Σε είπα δεξιουλη με διάθεση να σε πειράξω και να σε προκάλεσω λίγο.
    Άλλωστε εγώ δεν το κρύβω, σήμερα υποστηρίζω μόνο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ.

    Προσωπικά τα ελεύθερα πνεύματα μας ενδιαφέρουν, με οποιαδήποτε “διάθεση” και αφετηρία κι αν βλέπουν τα πράγματα. Επίσης, εκτιμώ πολύ που γράφεις, είναι μια μορφή συμμετοχής. Μου τη δίνουν αυτοί που δε συμμετέχουν και το παίζουν και καλά σκεπτομενοι, που να με καταλάβατε εσείς, δε χωρω πουθενά, κτλ.
    Ps. Μη μου πεις σαν το άλλο το νούμερο ότι σε γλυφω.

    Εχω ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον Πλάτωνα και με το θεωρητικό πολιτευμα που οικοδομει. Θα μπορούσα να ανεβάσω κάποιο κείμενο αν και θεωρώ ότι δεν ενδιαφέρει και πολλούς.

    Παρακολουθώ αρχαία ελληνική φιλοσοφία όπως διδάσκεται στην Ελβετία στα γερμανικά. Ξέρεις να μιλάς ελληνικά και να διαβάζεις ελληνική φιλοσοφία στη γερμανική, οι ελβετοι δε μπορουν να το καταλάβουν. Ο μέσος όρος ηλικιών των συφοιτητων ( 12 άτομα) μου είναι γύρω στα 65. Πέρα από φανατικοί φιλελληνες (αυτοί λένε ότι είναι Έλληνες, δεν τους αρέσει ο όρος φιλελληνες) όλοι τους είναι πλέον και αεκτζηδες. Τη χρονιά που μας πέρασε πήγαμε εκδρομή εγώ και 8 από τους συνφοιτητων μου στο παιχνίδι bayern αεκαρα στο Μόναχο. Οδικώς από λουκερνη Μόναχο. Να δεις μεσηλικες και γεροντακια με Κασκολ ενωσιτικα και μαγουλακια κόκκινα όπως είναι όλοι αυτοί ακριβώς πίσω από τον παγκο της αεκ,
    Να λένε συνθήματα στα γερμανικά και τους άλλους Γερμανους να τους κοιτάνε με έκπληξη, πολύ φάση.

    Η κεραμεως πήρε φορά στο υπουργείο παιδείας, να δεις που η τυπισα θα τους πάρει τα σωβρακα. Απίστευτο μεταλο η κοπελιά.

    Η ομάδα δυσκολεύεται να κάνει έστω και μια στοιχείωδως Καλη μεταγραφή. Τι το κρατάει ανοικτό το μαγαζί ο αλλος, γιατί δε το κλείνει;

  6. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Προς “koreas”. Οχι βεβαια,δεν πιστευω οτι με ” γλυφεις”. Αλλωστε τι να κερδισεις; Την…ευνοια μου; Αν θελω να με γλυψουν (κανονικα) τον ξερω το δρομο.

    Επισης,λεγοντας “συμμετοχη” δεν αναφερομαι μοναχα στο ηλεκτρονικο γραψιμο και στον σχολιασμο. Αυτο δεν λεει και πολλα. Μιλω για την παρουσια και συμμετοχη σε τοπικες δρασεις (πιστευω οτι οι οποιες αλλαγες και βελτιωσεις ξεκινανε απο τον τοπο που ζουμε και δραστηριοποιουμαστε. Δεν μπορουμε να αλλαξουμε το …Σουδαν και την Ανταρκτικη(αμεσα τουλαχιστον) αλλα τη “γειτονια” που ζουμε,ναι. Με εθεοντισμο,με παραδειγματισμο,με συνεχη επιμορφωση,με απτη βοηθεια με οποια και οσα μεσα διαθετει κανεις προς ανακουφηση συμπολιτων,με συνεχη διαλογο και επιχειρματολογια σε οσους-κυριως λογω αγανακτησης και νευρων- τεινουν να γινονται “πελατες” των ακραιων συνιστωσων. Και φυσικα με συνεχη αυτοβελτιωση,αφου το πρωτο που καλειται να βελτιωσει καποιος-αν δεν ειναι παπαροξερολας- ειναι ο ιδιος του ο εαυτος.

    Χαιρομαι για την αγαπη που δειχνεις στην παντα επικαιρη και διαχρονικη ελληνικη γραμματεια.
    Ακομα και τιποτα να μη καταφερει εν τελει να αλλαξει καποιος μελετωντας την,θα διαπιστωσει με ευχαριστη εκπληξη οτι θα εχει γινει λιγο καλυτερος και πιο οφελιμος ανθρωπος. Το οποιο ειναι το κυριο ζητουμενο αλλωστε.

    Κουραγιο να δωσεις στα 65χρονα παλικαρια της ΑΕΚ και να τους μεταφερεις τις ευχες και τις παραινεσεις του εγγυητη της: “θα τους παμε μεχρι τελους” λεει υιοθετωντας την ρηση του κολλητου του Σαμαρα. Αμα δεις τον Σαμαρα να φτανει σε καποιο τελος,αλλο τοσο θα φτασει και ο τιγρης. Προσεξτε μη σκισετε κανενα καλσον ρε.

    Η ομαδα ειναι μια χαρα. Πληρης,εκτος επιθεσης. Λειπουν οι “σφαιρες” δηλαδη απο το “οπλο” το οποιο συναρμολογει ο προπονητης. Ε και λοιπον. Σφαιρες προμηθευεται κανεις ακομα και 5 λεπτα πριν τη ληστεια. Σιγα τωρα.
    Χαιρετισμους και να περνας καλα.
    Α, ξεχασα. Να ανεβασεις κειμενο,φυσικα. Το ποσοι θα το διαβασουν και αν ενδιαφερει πολλους,αυτο να μη το σκεφτεσαι ποτε. Οι “πολλοι” ειναι αλλων πελατολογιο.

  7. Ο/Η Koreas λέει:

    Να σου πω κάτι, δεν πιάνει μια ο Πλάτωνας μπροστά σε μια δράση που έχει στόχο να ανακουφισει ή να διαφωτίσει ή κτλ. Θα ήθελες εσύ να μας ενημερώσεις τι είδους δράσεις κάνετε μήπως παραδειγματιστουμε;

    Ομολογώ ότι δε το περίμενα να συμμετέχεις σε τέτοιες δράσεις και με χαροποιεί ιδιαίτερα. Πιστεύω αξίζει να μας πεις καποια περισσότερα, καθώς επίσης και πως μπορούμε να βοηθήσουμε αν μπορούμε.

  8. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Προς “koreas”. Οταν λες να “σας” πω,σε πόσους αναφέρεσαι; Γιατί αν είστε πάνω από δύο,μπορείτε να εγγραφείτε π.χ. σε εθελοντικη ομάδα πυροπροστασίας στην περιοχή την οποία ζείτε. Αν είστε πάνω από 2 και έως 10 μπορείτε να συγκεντρώσετε ρουχισμό και είδη πρώτης ανάγκης και να τα αποθέσετε στην οικεία δράση του Δήμου σας. Αν είστε πάνω από 10 και ως 20 μπορείτε να κάνετε “ρεφενέ” για να πληρωθεί ο λογαριασμός ρέυματος κάποιου καρκινοπαθούς φίλου η γείτονα. Αν είστε πάνω από 20 ως τριάντα, μπορείτε κάλιστα να εγραφείτε ως εθελοντές αιμοδότες στο νοσοκομείο του νομού σας.Ισως μάλιστα και μια εξέταση για δωρεά μυελού των οστών,φανεί ακόμα πολυτιμότερη. Αν είστε πάνω από 30 ως 40 μπορείτε να δωρίσετε βιβλία από τις προσωπικές βιβλιοθήκες σας στο πνευματικό κέντρο της περιοχής σας. Αν είστε πάνω από 40 ως 50 μπορείτε να πληρώσετε ένα τοπικο συγκρότημα για ένα live όπου τα έσοδα θα πάνε στο κέντρο υγείας της περιοχής σας προς αγορά αναλώσιμων ιατρικών υλικών. Αν είστε πάνω από 50 ως 60 μπορείτε πολύ απλά να πάρετε σβάρνα δρόμους και ακτές-αν υπάρχει κοντα παραλία- κρατώντας από μια σακούλα μαύρη απορρημάτων μαζεύοντας πλαστικά, κονσερβοκούτια και λοιπές “ομορφιές”. Αν είστε από 60 ως 70 πάλι,μπορείτε πολύ ωραία να ενισχύσετε την ένωση παραγωγής τοπικών προιόντων. Αν κάποιοι μάλιστα σκαμπάζουν από υπολογιστές, μπορούν να φτιάξουν μια ωραιότατη ιστοσελίδα,η να χρησιμοποιήσουν προσωπικές γνωριμίες προς επέκταση πελατολογίου.
    Αν είστε πάνω από εκατό μπορείτε να συλλέξετε υπογραφές για την δημιουργία νέας παιδικής χαράς,αντικαθιστώντας την παλιατζούρα που ίσως υπάρχει στην περιοχή σας.
    Αν πάλι είστε πάνω από χίλιοι,έ τί να πω. Μπορείτε να αγοράσετε διαρκείας της περιόδου 2019-2020 της ΠΑΕ ΑΕΚ ενισχύοντας την αγιογράφηση του νεοανεγειρόμενου ναού Νέας Φιλαδελφειας “Αγία Σοφία”

  9. Ο/Η Tasos λέει:

    @Κορέας

    Αδερφέ αν κατάλαβα καλά μένεις Ελβετία και μάλιστα Λουκέρνη; Αν έχεις όρεξη να έρθεις προς Ζυρίχη καμιά βόλτα ευχαρίστως να κεράσω μπύρες και ότι άλλο τραβάει η όρεξη σου.
    Τάσος από Ζυρίχη

  10. Ο/Η Koreas λέει:

    Καλησπέρα Τάσο… Σε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Πολύ ευχαρίστως να βρεθούμε.

    Η έδρα μου είναι κατ επιλογή στην ελληνική περιφέρεια και μάλιστα σε πανέμορφη,
    Παραθαλάσσια μη τουριστική ελληνική περιφέρεια. Πλέον είμαι 100% επαρχιωτης.

    Στη λουκερνη ας πούμε ότι υπάρχει ένα δεύτερο σπίτι το οποίο επισκέπτομαι πολύ συχνά, πάνω κάτω μια φορά το μήνα. Προσπαθώ να πηγαίνω με όλη την οικογένεια στη λουκερνη, και τα σχολεία μας δημιουργούν συνήθως το πρόγραμμα επισκέψεων. Τον Αύγουστο θα είμαι για δύο εβδομάδες εκεί, οπότε ευχαριστώς να βρεθούμε. Οι μπύρες είναι τέλειες, προτιμώ τις pilsner, απλά εγώ ευχαριστιεμαι πολύ τα βουνά, τους δρυμους, τις λίμνες, τα ποτάμια της κεντρικής Ευρώπης συνδυάζοντας διάφορες δραστηριότητες. Για αρχή, το ψάρεμα σου αρέσει;

    Το email μου είναι: takisvla73@gmail.com

  11. Ο/Η Tasos λέει:

    Καλησπέρα φίλε koreas

    Σου έχω στείλει μέιλ, σχεδόν όλο τον Αύγουστο θα είμαστε Ελβετία-Ζυρίχη. Αναμένω!

    Τάσος