ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ

Το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω για τον αγαπητό και φίλο, Κώστα, ΄είναι αυτό το μίνι αφιέρωμα. Κανονικά θα έπρεπε να γράψω σελίδες για τον τεράστιο δημοσιογράφο, αλλά σέβομαι το δικό ύφος γραφής : Το δωρικό στυλ, αυτό που προκαλούσε τον αναγνώστη να στίψει το μυαλό του και να σκεφθεί. Άλλωστε αυτό το στυλ καθιέρωσε στην τρομερότερη στήλη που βρέθηκε σε αθλητική φυλλάδα από καταβολής τους : Τον αποδυτηριάκια.

Ένας αποδυτηριάκιας, που ανέτρεψε όλα τα δεδομένα στο ρεπορτάζ, στην σάτυρα, και στην κρίση, είτε μιλάς για μπάλα, είτε για πολιτικά, είτε για κοινωνικά ή οικονομικά δεδομένα. Μια στήλη πάμπλουτη στο παρασκήνιο – εξ ου και το όνομα της – που απολάμβανε όμως τον σεβασμό όλων των πρωταγωνιστών του προσκηνίου. Χωρίς ποτέ να δώσει κανέναν. Με τον απόλυτο κώδικα της παλιάς δεοντολογίας και με την απόλυτη παραδοχή για την ποιότητα του γραπτού : Όποιος αγόραζε τον Φίλαθλο, απλά τον γύρναγε ανάποδα, και ξεκίναγε από τον Καίσαρη.

Ένας Καίσαρης, που κατέληξε επί Φιλάθλου, στο απόγειο της καριέρας του. Με το μεστό ύφος του, τον λακωνικό σαρκασμό, τα χιλιάδες ψευδώνυμα για τους παράγοντες ή τους τραμπούκους, και την αλάνθαστη κρίση του. Απουσίαζε μόνο τος Κυριακές, που υπήρχαν τα σεντόνια, τα οποία τα αράδιαζε ο Καραγιαννίδης.

Λέω απόγειο για τον Κώστα, διότι το περιβάλλον του Φίλαθλου, ήταν τόσο ελεύθερο, που κατώρθωσε κι έβγαλε όλο το γίγνεσθαι της δημοσιογραφάρας, όλη την πολύτιμη εμπειρία του, και όλη την οξυδέρκεια του. Ένας Καίσαρης, που δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στα γραφεία της εφημερίδας, κι έστελνε πάντα τα κείμενα με fax κι αφού τον κυνήγαγε ο Κολοκοτρώνης. Κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει για έλλειψη επαγγελματισμού. Θα ήταν πολύ ρηχό. Το κείμενο ήταν πάντα έτοιμο, κι απλά ο Κώστας ασχολείτο να πλουτίσει τις γνώσεις του με την ίντριγκα. Νόμιζε οτι το είχε στείλει.

Οι ιστορίες που θα μπορούσα να διηγηθώ είναι πάμπολλες. Από την απλή ασκητική ζωή του, μέχρι την τρέλα του στις παρέες, που ήταν από τις ψυχές. Είτε οι παρέες ήταν απλοί άνθρωποι του καφενείου,  είτε πολιτικοί, είτε πλούσιοι παράγοντες. Οι ατάκες που καθιέρωσε είναι πλέον σε καθημερινή χρήση, αποτέλεσμα προσωπικής συλλογιστικής κι ενός αστείρευτου χιούμρο, που έφτανε σε παροξυσμό πολλές φορές όταν απουσίαζε η κοινή λογική και η απλή πεπατημένη. Είχε τρομερό πάθος με το αυτονόητο και με την διατρέβλωση που επιχειρούσαν τα ΜΜΕ. Κι εκεί το χαρτί δεν τον κράταγε. Μπορεί και να το έσκιζε με το στυλό του, αν προηγουμένως δεν είχε σπάσει το δάκτυλο του.

Ξέρεις γιατί ο άνθρωπος βάζει εκκλησάκια στην άκρη του δρόμου; Για να θυμάται την βλακεία του. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όταν ο Έλληνας ταξιδεύει στο εξωτερικό, με το που πατάει το πόδι του, τον πιάνει μια ατέλειωτη καύλα. Δεν πηδιούνται οι Ελληνίδες; Ρε συ, ο Ρέμμος με τον Δήμα δεν είναι τώρα ( ερώτηση προς τον Λιάνη ); Ο Λιάνης απάντησε οτι ο Ρέμμος τραγουδούσε με τον τάδε, κι οτι εκεί μάλιστα έκανε και μια εκδήλωση ως υπουργείο πολιτισμού. Ο Καίσαρης του αντιγύρισε, οτι δεν μίλαγε για το τραγούδι.

Αν γέλασα τόσες φορές όταν τον διάβαζα, όταν πήρα κι εγώ την στήλη στην φυλλάδα και τον γνώρισα τα βράδυα που βγαίναμε έξω, εκεί στην κυριολεξία πέταξα στα σύννεφα. Τα πάντα ήταν σπάνια. Η ευφράδεια, η ειρωνεία, οι παραβολές, αυτός ο αλάνικος τρόπος του να σου γυρνάει την σκέψη και να σουφωτίζει μονοπάτια, που ούτε καν τα έβλεπες. Και φυσικά μετα τό γέλιο, ήρθε και εκείνη η στιγμή της λύπης. Οι μισθοί στον Φίλαθλο ήταν της πλάκας, οπότε όταν του έδωσαν παχυλό μισθό σε άλλο έντυπο, ο Καραγιαννίδης του είπε οτι πρέπει να φύγει μπας και φτειάξει την ζωή του, αλλά οτι δεν θα ξαναγράψει έτσι. Πόσο δίκιο είχαν και οι δυο.

Ο Καίσαρης ουδέποτε έκρυψε οτι ήταν Ολυμπιακός. Ουδέποτε όμως έβαλε το οπαδικό του πάνω από την δημοσιογραφία, που άσκησε στον Φίλαθλο. Όμως η κοινωνία έχει άλλες απαιτήσεις και ο κάθε εργαζόμενος, τις δικές του ανάγκες. Ίσως κι αυτός να είδε οτι και η εφημερίδα είχε αρχίσει κι αυτή μια τρομερή μετάλλαξη, μέχρι την στιγμή που έκλεισε.

Εν πάσει περιπτώσει, εγώ ευχαριστώ την τύχη που τον γνώρισα. Για την δημοσιογραφική του υπόσταση και για όλες τις προσπάθειες που έκανε να μου διατηρήσει τότε, ένα ύφος πολύ επιθετικό που είχα, κι εκείνο τον τρόπο γραφής, που πιο πολύ έμοιαζε με χέσιμο, παρά με συγκροτημένη σκέψη κι αρχή μέση και τέλος, που σώνει και καλά θα έπρεπε να έχει κανόνες. Γι αυτόν, όπως μου εξηγούσε, ήταν πιο εύκολο αφού τα αποδυτήρια ήταν μικρες ατάκες, που δεν απαιτούσαν κανόνες. Εγώ θα έπρεπε να έχω αποδυτήρια σε συνεχή ροή. Κάποιες φορές μου είχε δώσει τα εύσημα. Ήταν ένας λαμπρός συμπαραστάτης απόλυτα συνεπής σε εκείνη την παλιά σχολή που έγινε στοά. Στην οποία μπήκε ξανά σήμερα, και οδεύει να συναντήσει για τα ουίσκι τους, τον Ηλία Μπαζίνα. Ας είναι ευλογημένα όλα εκείνα τα ραδίκια που θα τον ακουν να τους μιλάει, όπως έλεγε. Άλλος ένας αναντικατάστατος στο χώμα, όπως συχνά επαναλάμβανε.

 

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

43 Responses to ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ

  1. Ο/Η conpater λέει:

    Ηταν ο ανθρωπος που σημαδεψε ολοκληρη εποχη με την γραφη του. Το οτι επαιρνες την εφημεριδα και ξεκιναγες να την διαβαζεις απο την τελευταια σελιδα ,τα λεει ολα. Δεν νομιζω να υπηρχε πουθενα αλλου στον κοσμο κατι τετοιο.
    Παρε,σκεψου και βγαλε συμπερασμα ηταν ο Καισαρης. Οταν η αθλητικοδημοσιογραφια τοτε ηταν οι συνθεσεις και το τι δηλωνε ο προεδρας, ο Καισαρης σου πεταγε μια προταση ,μια ατακα,ενα “συνθημα” και σου λεγε σκεψου το, μπας και λειτουργησει,παρει μπρος η μαλακια που κουβαλας στο κεφαλι σου και ξυπνησεις.
    Ολα τα υπολοιπα τα προλαβε ο Στηβεν.
    Ενα μεγαλο ευχαριστω στον Κωστα Καισαρη ,που βρεθηκε στον δρομο μου στα 14 μου…

  2. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς conpater : Πραγματικά μερικές φορές, είσαι τόσο πολύ γεμάτος, που είναι καλύτερα οτι δεν γράφεις. Αν γράψεις, μάλλον κάτι θα ξεχάσεις. Αν δεν γράψεις, ίσως αφήσεις τον θρύλο.

  3. Ο/Η conpater λέει:

    Το κακο ,φιλε μου, ειναι οτι “φευγουν” καποιοι που τους ειχες μπροστα να ανοιγουν τον δρομο.Καλυτερα θα ελεγα,μπηκαν μπροστα να ανοιξουν τα μονοπατια. Οσοι προλαβαν τα περπατησαν . Δυο φορες συναντηθηκαμε. Αρκετες για να καταλαβω τι εγραφε,γιατι το εγραφε και ποια ηταν η καυλατζα του για το πως το γραφε… Ενα θα σου πω,οταν ηταν στην Νομικη ο ξαδερφος μου,εμπαινε ο καθηγητης τους – δεν θυμαμαι το ονομα του- και το πρωτο που ρωταγε ηταν αν διαβασαν “αποδυτηριακια ” σημερα. Σημειωση,σιχαινοταν το ποδοσφαιρο ο καθηγητης μεχρι αηδιας….Και ο ξαδερφος .

  4. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Μολις τώρα το πληροφορήθηκα.Οτι πέρασε στην “απέναντι όχθη” ο -κυρίως- “αποδυτηριάκιας” Καίσαρης.Αυτή η στήλη ήταν που τον “εκτίναξε” στο χώρο της παρα-δημοσιογραφίας και τον καθιέρωσε στα μυαλά του κόσμου,όχι απαραίτητα του ποδοσφαιρου.

    Δεν είχα την τυχη να τον γνωρίσω από κοντά. Αλλα απο την διάσημη στήλη του στην τελευταία σελίδα του “Φϊλαθλου”,μπορώ να πω-όπως και χιλιάδες άλλοι προφανώς- ότι με επιρρέασε βαθιά και μόνιμα,αυτή η γραφή του, η σύντομη, η κάθετη, η δίχως περιστροφές και το σαν χειρουργικό εργαλείο χιούμορ,το οποίο δεν αποσκοπεί στον γέλωτα αλλα στην αφύπνηση.Το γέλιο απλά είναι ο “δρόμος”.
    Ο κοσμος δεν στέκεται σε πολύστηλες αναλύσεις, παρά αποζητά την λεζάντα,τα ανεκδοτάκια-αστραπη, και τις ατάκες.Και εκεί έδωσε “ρέστα”. Κειμενάκια-γεωτρίσεις. Ολη την υπόλοιπη δουλειά,έπρεπε να την κάνει ο αναγνώστης.

    Οπως πρέπει-κατά την ταπεινή μου γνώμη-να κάνει κάθε γραφιάς:Να μην “ταίζει” τον κόσμο με πολύπλοκες αναλύσεις,’ασκοπες πληροφορίες με εγωπαθή γνωσολαγνία,αλλά αντίθετα,να τον μάθει να “ψαρεύει”,να αναζητά και βρίσκει μόνος του. Σπανιο αυτό πράγματι σε έναν κοσμο εγωπαθών και επηρμένων.
    Και μονο το ότι ακομα και σημερα πολλοι αναρωτιούνται “ποιος ειναι ρε παιδιά τελικά αυτός ο “αποδυτηριάκιας”,αυτό λέει πάρα πολλά.

    Ferewell λοιπόν που λένε και οι Αγγλοσάξονες.

  5. Ο/Η ΧΑΡΗΣ λέει:

    Το παρακάτω κείμενο το έγραψε ο Καίσαρης στις 4 Αυγούστου 2019 και αφορούσε την ΑΕΚ. Πόσο προφητικός αποδείχτηκε….
    Το επισυνάπτω ως φόρο τιμής στον άνθρωπο που διάβαζα και δεν χόρταινα με τα κείμενα του, ασχέτως αν τότε δεν γνώριζα ότι τα έγραφε αυτός!
    <>

  6. Ο/Η Koreas λέει:

    Προσωπικά ίσως είμαι από τους λίγους που δεν έχω πιάσει στα χέρια μου αθλητική εφημερίδα (πλην του ΔΙΚΕΦΑΛΟΥ), οπότε ο αποδυτηριάκιας μου ήταν άγνωστος πόσο μάλλον ο ΚΚ.

    Όπως και να έχει όταν είσαι άντρας και φεύγει ένας καλός φίλος είναι ζημιά.

    Μα της ζωής το κύμα το παράφορο
    σάρωσε βάρκες και κουπιά
    Και στο μεγάλο κόσμο τον αδιάφορο
    ποιος τη θυμάται τώρα πια.

    Περιμπανού την έλεγα κι εγώ, Περιμπανού
    κι ας μη με είχε ακούσει κανείς.
    Έμοιαζε με κοχύλι στο βυθό του αυγερινού
    προτού καρδιά μου πέτρα γενείς.

  7. Ο/Η The Snitch λέει:

    @ Stevie

    Τα βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια μου για το φιλο σου.

  8. Ο/Η spyros pontios λέει:

    Τον γνωρισα τον Καισαρη ειχε ερθει εδω πανω μαζι με τον Ψαριανο.Μαλιστα ειχαμε δει μαζι τον Ολυμπιακος-ΑΕΚ 4-1.Το ειχε παιξει στο ημιχρονο κιολας.
    Καλος ανθρωπος.

    Καλο παραδεισο να χει.

  9. Ο/Η Dimitris λέει:

    Φθινοπωρινό πρωινό Σαββάτου νομίζω το 1982 (19 ετών) πρωτοείδα τον ΦΙΛΑΘΛΟ. Η ανάγνωση ξεκίνησε απο την πρώτη σελίδα. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η καθημερινή ανάγνωση άρχιζε απο την τελευταία σελίδα. Το τέλος του ΦΙΛΑΘΛΟΥ σήμανε για μένα το τέλος της καθημερινής αγοράς κάποιας φυλλάδας. Πριν μερικά χρόνια, ένα αποπνικτικό μεσημέρι του Αυγούστου, αποχαιρέτησα στο 1ο Νεκροταφείο τον Ηλία Μπαζίνα. Λυπάμαι που δεν θα μπορέσω να κάνω το ίδιο και για τον Κύριο Καίσαρη, λόγω απουσίας. Καλό του ταξίδι κι ένα μεγάλο ευχαριστώ.

  10. Ο/Η Koreas λέει:

    @steven
    Πέρα από το ανθρώπινο δέσιμο την ανθρώπινη επαφή που είχες με το φίλο σου, αν πούμε ότι ένας γραφιας γεννιέται και δε γίνεται άραγε ένας γραφιας πεθαίνει ποτέ;….. Ο παπαδιαμαντης ή ο ντοστογιεφσκι έχουν πεθάνει, αν ναι ξέρεις πότε;

    Για μένα οι πάσης φύσης γραφιαδες είναι τυχεροί. Πιο τυχεροί από τους αναγνώστες τους.

  11. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Koreas : Η πορεία του Καίσαρη, δεν δικαιώνει τον συλλογισμό σου. Φυσικά δεν μιλάμε για Ντοστογιέφσκι ούτε Παπαδιαμάντη. Με άλλο είδος καταπιάστηκε.

  12. Ο/Η DNAEK λέει:

    Αποδυτηριάκιιας,Μπαζίνας,Γαλούπης,Παρασκευάς, Αβραμίδης,……
    Ακόμη και η μουτζούρα από το μελάνι ,ξεχωριστοί ανεκτίμητοι .
    Η έντυπη αθλητική ενημέρωση για μένα τελείωσε μαζί με τον φίλαθλο.

  13. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς DNAEK : Σε ευχαριστώ φίλτατε, αλλά χωρίς ίχνος σεμνότητας, δεν είχα καμία σχέση. Ήταν αυθεντικοί δημοσιογράφοι εκείνοι. Εγώ απλά ήμουν μια έκθεση ιδεών από άλλη σκοπιά. Άσχετα που το κοινό της φυλλάδας με διάβαζε και μερικές φορές με τιμούσε με επιστολές.

  14. Ο/Η DNAEK λέει:

    Δυνατή πένα δεν είναι κατ’ανάγκη μόνο η πένα του επαγγελματία.
    Εξ άλλου στο blog που δημιούργησες έχουν γραφτεί « διαμάντια» από ερασιτέχνες.
    Στον φίλαθλο ο καθένα σας ήταν ξεχωριστός και μοναδικός στο είδος του.

  15. Ο/Η Koreas λέει:

    @steven
    Στην αναλογία του πάντα και στην εποχή του. Δε συγκρίνω τον αποδυτηριακια με την παγκόσμια κλάση.

    Να σε ρωτήσω κάτι; τι σημαίνει αυθεντικός ή μεγάλος δημοσιογράφος;

  16. Ο/Η conpater λέει:

    …Και εκει ειναι η διαφορα. Ξεκινησε ο Καισαρης τον “αποδυτηριακια” στον Φιλαθλο,παραλληλα με μερικους ακομα αγνωστους στο ευρυ κοινο. Οι περισσοτεροι δεν ξεραμε ουτε τον Καραγιαννιδη. Ολοι αυτοι,συνεπεσαν να γραφουν σε μια εφημεριδα “ανατροπη” για τα τοτε δεδομενα. Επειδη λοιπον,εμφανιστηκε ενα νεο ειδος γραφης,εξοχως εξτρεμιστικο,πολλοι δυσφορησαν,περισσοτερο δε με τον “αποδυτηριακια” που συχνα -πυκνα κατεβαζε ολα τα καντηλια της εκκλησιας. Το τι γραφανε τοτε δεν περιγραφεται. Ειδικα ο Καισαρης με τον Γεωργιου γραφανε τις καλτσες τους,τι ατακες,τι παρατσουκλια βγαζανε στον καθενα ,μιλαμε ο κακος χαμος. Πολλοι αποχωρησαν απο τον Φιλαθλο,αλλα ειχαν αφησει πλεον το ονομα τους συνδεδεμενο με αυτη την εφημεριδα. Και οι καινουργιοι που εμφανιστηκαν κατα καιρους,πλησιαζαν τους παλιους,αλλα σε καμια περιπτωση στο 90%. ,εκτος καποιων εξαιρεσεων. Βρεθηκαν καποιοι,10-12 ατομα μαζεμενοι ,καποτε σε μια εφημεριδα ,που κυριολεκτικα αλλαξαν την γραφη στις εφημεριδες. Για αυτο και δεν θα ξεχαστουν ποτε απο οσουν προλαβαν και τους “εζησαν”…..

  17. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Koreas : Αυθεντικός σημαίνει τι είναι η ψυχή του, όπως σε όλα τα επαγγέλματα. Μεγάλος σημαίνει η κοινωνική κρίση, δηλαδή αν εκμεταλλεύτηκε το ταλέντο του.

  18. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς conpater : κατοχυρωμένος τίτλος στον Καραγιαννίδη. ο Καίσαρης προέκυψε τυχαία για να μην γράφει ο άλλος σεντόνια κάθε μέρα. Κι ήταν βέβαια προσωπική επιλογή του Νίκου. που πάντα έβλεπε σαν σκηνοθέτης. Ο Καίσαρης δεν ξεκίνησε με το καλημέρα. Επίσης ο αποδυτηριάκιας παρέμεινε στην φυλλάδα ΄’οταν ο Νίκος έκανε το knock out.

  19. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς DNAEK : Σε ευχαριστώ και πάλι. Το blog ήταν τότε αρκετά καλό, εδώ περάσαμε την αρρώστεια της ευρωστίας, αλλά είναι ίδιον του Έλληνα αυτό.

  20. Ο/Η conpater λέει:

    Steven, επειδη μου ειχε κανει εντυπωση η καπως διαφορετικη γραφη -το καταλαβαινει καποιος οταν διαβαζει συνεχεια την στηλη καποιου- οταν σταματησαν τα σεντονια τα καθημερινα και αρχισαν τα μικρα κομματια να εμφανιζονται στην τελευταια σελιδα και μαλιστα εγιναν και διστηλα ,ηταν η εποχη που εκανε την εμφανιση του ο Καισαρης. Πρεπει να ηταν λιγο μετα την εμφανιση της εφημεριδας στα μανταλακια . Τωρα ακριβως δεν θυμαμαι,πανε και κατι χρονια. Ειναι γεγονος παντως,πως υπηρξαν πολλες και διαφορετικες γραφιδες στον αποδυτηριακια .Στο ιδιο στυλ,αλλα η διαφορετικοτητα στο γραψιμο υπηρχε.
    Για το Knock out ,θα ηταν καλυτερα να το αφησουμε ….

  21. Ο/Η ΧΑΡΗΣ λέει:

    Το προφητικό κείμενο του Καίσαρη που δεν εμφανίστηκε στην ανάρτηση μου:
    Η περίοδος της προετοιμασίας και των φιλικών είναι για τις ομάδες, ό,τι για τα ζευγάρια ο μήνας του μέλιτος. Όλα καλά κι όλα ωραία. Εξ ου και οι δηλώσεις του Νταβίντ Σιμάο. «Εγώ, όπως κι οι συμπαίκτες μου στην ΑΕΚ, νιώθουμε πως είμαστε μία οικογένεια». Βάρδα, αν μαζί με τα πρωτοβρόχια, αρχίσουνε και τίποτα μαζεμένες στραβές. Και μπουκάρει ο διοικητικός ηγέτης, στα αποδυτήρια για να του πει ότι πρέπει να πληρώνεις για να παίζεις στην ΑΕΚ.

  22. Ο/Η Νίκος λέει:

    Στήβεν απο περιέργεια θα ήθελα να σε ρωτήσω γιατί μεγάλωσα και εγώ με τον Φίλαθλο:Αν επιτρέπεται ποια εφημερίδα (πολιτική η αθλητική)διαβάζεις καθημερινά η το Σ/Κ;

  23. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Νίκος : Μέχρι πέρσι έπαιρνα την live sport. Με την αλλαγή της ιδοκτησίας, την έκοψα εδώ και 9 μήνες. Πολιτική εφημερίδα δεν αγοράζω αγαπητέ.

  24. Ο/Η ΑΕΚ LFC λέει:

    Δημητρη συλυπητηρια για τον φιλο σου.Σημερα διαβαζω,πριν 38 χρονια εφυγε ο Φαντροκ.Θεωρεις την ΑΕΚ εκεινη την καλυτερη ολων των εποχων;

  25. Ο/Η Koreas λέει:

    @steven
    Ο πραγματικά μεγάλος είτε δημοσιογράφος είτε οτιδήποτε θα είναι μεγάλος ανεξάρτητα αν θα καβαλησει το κοινωνικό κύμα και θα τον εκτοξευσει. Όπως έχεις ξαναπεί σωστά το μεγάλο δεν τον δημιουργεί η κενωνια, αλλά η ζωή η φύση η ίδια.

    Σήμερα σε οποιοδήποτε χώρο στην Ελλάδα ποιον θεωρείς σπουδαίο; ένα μεγάλο Ελληνα;

  26. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Koreas : Σίγουρα θα υπάρχει. Απλά δεν παρακολουθώ την ιατρική ή την λογοτεχνία. Ή και την φιλανθρωπία. Στον δημοσιογράφο τα πάντα είναι μετρήσιμα. Αν θέλεις, ψάξε να δεις τι λέει το συνάφι του Καίσαρη για τον Καίσαρη. Το συνάφι είναι ο μεγαλύτερος κριτής.

  27. Ο/Η Koreas λέει:

    @steven
    Ξέρεις τι γίνεται;… Πιο πολύ με συγκινεί ότι ένας άντρας υπήρξε καλός φίλος (αρσενικός έτσι) πάρα ότι ήταν μεγάλος δημοσιογράφος…. Αλήθεια σου λέω… Τώρα για αυτά που λέγονται μετά θάνατον δεν τα αμφισβητω ούτε τα υποβιβαζω, αλλά δεν έχουν την αξία όταν τα ίδια λέγονται εν ζωή…. να μιλήσω λίγο για τον εαυτό μου…… Ενα από τα πράγματα που χαίρομαι είναι ότι έχω πει καμια πεντακοσαρια φορές στους γονείς μου πόσο πολύ τους αγαπώ και πόσο τους ευχαριστώ για αυτά που έκαναν για μένα…… Ακόμη και σε άλλους ανθρώπους όχι τόσο κοντά μου ότι ωραίο βλέπω τους το λέω straightforward , κάποιοι το παρεξηγουν, άλλοι διερωτουνται, ( ξέρεις είναι ο καθένας τι έχει μέσα στη γκλαβα
    του) οι λίγοι και καλοί είμαι σίγουρος ότι επιβεβαίωνονται, αυτό θέλω κι εγώ.

  28. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Koreas : Πρώτη κουβέντα του Καραγιαννίδη χθες : Αναρωτιέμαι τι αξία έχουν τα καλά λόγια για κάποιον, αφού έχει πεθάνει. Εκεί είσαι κι είσαι σωστός. Όμως ακόμα και κάποιος δεν λέει τα λόγια, αποδεικνύει πόσο πολύ γουστάρει τον άλλον με τις πράξεις του και τις συναντήσεις του. Εκεί που φέρνει σιωπή και αφήνει το βήμα στον διπλανό του. Εξ άλλου δεν είναι όλοι καλοί στα λόγια. Και οι άλλοι, αυτοί που έφυγαν, δεν εκτιμούν ιδιαίτερα να ακούνε γλυκανάλατα.

  29. Ο/Η Koreas λέει:

    @steven
    Οι πράξεις είναι ακόμη καλύτερες και πιο μαγικές αρκεί όμως να γίνονται κατανοητες από τον απέναντι. …. Πρόσεξε λέω τον απέναντι……. Στις γυναίκες (μάνα, κόρη, γυναίκα, ότι έχει ο καθένας) δεν υπάρχουν πράξεις μόνο λόγια. Πες ότι είναι τυφλες, μόνο ακούνε.

  30. Ο/Η conpater λέει:

    Το θεμα αγαπητοι,ειναι αν εννοεις τα καλα λογια ,να τα λες οταν ο αλλος ειναι εν ζωη. Ειτε με λογια ειτε με πραξεις να το δειχνεις.Αμα πεθανει ,τα πεις δεν τα πεις αλλοι θα τ`ακουσουν ο ιδιος οχι. Στεφανια ειδα μπολικα ,Στηβεν το κομμα του λαου εστειλε?

  31. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς conpater : Τον είχε διαγράψει ο Χαρίλαος.

  32. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Koreas : Συμφώνησα μέχρι την μέση. Μετά σε έχασα. Οι γυναίκες μόνο πράξεις ακούν στο τέλος. Οι άνδρες είναι κλασσικά χάπατα.

  33. Ο/Η conpater λέει:

    @Koreas
    Μαλλον το αντιθετο συμβαινει…
    Και τον Χαριλαο ποιος τον διεγραψε?

  34. Ο/Η Koreas λέει:

    Οι γυναίκες είναι όντως ολόκληρος άλλος κόσμος….αν και επιμένω ας πούμε ότι τα θέλουν όλα , και λόγια, και έργα, και “φτύσιμο”, και, και, και

  35. Ο/Η ΑΕΚ LFC λέει:

    Στηβεν Καλημερα.Το σχολιο ηταν για εσενα και εκ παραδρομης εγραψα το ονομα του Δημητρη

  36. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς AEK LFC : Νάσαι καλά φίλτατε, σε ευχαριστώ, ζωή σε μας.

  37. Ο/Η Koreas λέει:

    @conpater
    Οι πολιτικοί φάγανε τον Άρη, οι πολιτικοί φάγανε το Ρήγα Φεραιο, οι πολιτικοί φάγανε το γκεβαρα, οι πολιτικοί καταδικασαν τον Κολοκοτρώνη και γενικά οποιοδήποτε αγωνιστη. Αυτά συμβαίνουν γιατί επιδιωξη της επανάστασης είναι το ανεφικτο ενώ της πολιτικής το εφικτό.

    Η επανάσταση είναι ζωή, η πολιτική είναι παιχνίδι βρώμικο, ανηθικο, αδιστακτο και σκληρό. Η επανάσταση είναι φορέας πολιτισμού, η οποία δε μπορει ΠΟΤΈ να γίνει καθεστώς και ΠΌΤΕ δεν κατακτά την εξουσία, είναι μια συνεχής και αέναη παιδεία, το όραμα του ανθρώπου για μια καλύτερη, πιο ελεύθερη, πιο όμορφη πορεία.

    Ps. Το ΚΚΕ μην το περιγελας, ασκεί κι αυτό πολιτική έχοντας κατά καιρούς στους κόλπους του επαναστάτες.

  38. Ο/Η conpater λέει:

    Κι εγω να μην το περιγελω, υπαρχουν τοσοι αλλοι,ακομα και “συντροφοι” που δεν ασχολουνται πλεον μαζι του. Ποσο μαλλον εγω. Μια ζωη στην θεωρια,μπλα-μπλα,να`χαμε να λεγαμε.Που καποτε,πριν το 1900 και μετα ,ηταν το αντιπαλο δεος της αδιστακτης -ας πουμε- δεξιας. Αναθεμα βεβαια κι αν υπηρξε ποτε δεξια στην Ελλας. Παντα υπηρχε σε ενα παραλληλο συμπαν,που ποτε δεν εκανε μια προσπαθεια να ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ σοβαρα με την καθημερινοτητα. Περισσοτερο μιλαω για την μετα εμφυλιακη εποχη ,οπου τοτε ξεκαθαριζε η ιρα απο το σταρι. Αυτα οσον αφορα το κομμα ,γιατι ολοι αυτοι που ηταν μαζι του δεν μπορουσαν να διανοηθουν τι δολοπλοκιες,ιντριγκες,πλεκτανες παιζονταν στις πλατες τους. Μην το παμε παρακατω,θα μπλεχτουν μπουτια μεταξυ τους και ορεξη για τετοιου ειδους ιστοριες δεν εχω. 6% και ειναι μια χαρα. Αμα φτασουν στο 8-9% θα τους πιασει ζαλαδα,αγχος, η πιεση τους θα φτασει στο 20,θα αρχισουν να τρεμουν γιατι πολυ απλα ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ .

  39. Ο/Η Koreas λέει:

    @conpater

    από το post που έκανα εσύ κατάλαβες ότι εγώ σου τι λέω για το ΚΚΕ;

  40. Ο/Η Γιάγκος λέει:

    Τι κατάλαβα που διάβαζα Σχολιαστή, Αντί και Ελευθεροτυπία άντε Χαραλαμπίδη εκείνη την εποχή.Έφυγε η γνώση από μπροστά μου χωρίς να το καταλάβω!

  41. Ο/Η conpater λέει:

    Koreas…
    Εγω απλα εγραψα δυο-τρια πραγματα για το Ps σου.
    Τωρα ,σε γενικα πλαισια ,συμφωνω με τα της επαναστασης και της πολιτικης. Εκ του αποτελεσματος ,θα πως πως το πρωτο ειναι η θεωρια και το δευτερο η πραξη. Τα γιατι και τα πως, ειναι μεγαλη ιστορια . Κατα βαση εγκειται στην γκλαβα του καθενος και το τι ζητα τελικα απο την ζωη του.

  42. Ο/Η The Snitch λέει:

    OUT LOUD

    Οι Κουρδοι δεν μας βοηθησαν στο ΒΠΠ στη Νορμανδια, ανεφωνησε ως ‘δικαιολογια’ ο κομοδινι προεδρος.

    Να φανταστω οτι οι χαιδεμενοι/συμμαχοι σας Γερμανοι, στον ιδιο πολεμο, σας βοηθησαν τα μαλα?

  43. Ο/Η conpater λέει:

    Τελικα ,αυτοι στην Εθνικη ομαδα,κανουν γαμω τους χαβαλεδες. Εχει τραυματιστει ο βασικος τερματοφυλακας,ο Μπαρκας, καιν εχουν διδυμο Πασχαλακη-Βλαχοδημο. Και παει και βαζει ο “ιπταμενος” τον Πασχαλακη που κανει βουτιες ακομα και για τις μυγες που περνανε διπλα του. Σιγουρα του χουν πει ποσο γελοιος γινεται τις περισσοτερες φορες,αλλα μαλλον δεν το χει πιστεψει ακομα.
    Και κραταει στον παγκο τον Οδυσσεα, που καθοδηγει και την αμυνα στο κατεβασμα της μπαλας. Χωρια που και στα γεμισματα ειναι πιο ουσιαστικος στελνοντας την μπαλα να ειναι τουλαχιστον προς διεκδικηση απο συμπαικτη του.Ο αλλος χτες,απλα σουταρε κι οπου παει,να φυγει απο τον κωλο μας …. Τον κουβαλανε τσαμπα απο Πορτογαλια,αφου εχουν αποφασισει να ξεκινησουν με τον Πασχαλακη. Απο το επιπεδο “Πασχαλακης και κατω” υπαρχουν μπολικοι για αναπληρωματικοι.