ΣΚΟΡΠΙΑ

Επικαιρότητα εξακολουθεί να μην υπάρχει. Εννοώ κάτι που να μην έχει σχέση με την πανδημία. Η οποία πανδημία βέβαια, ουδέποτε έφυγε. Οι οικονομίες των κρατών απλά έφυγαν και τώρα είμαστε στην φάση, όποιος ζήσει. Και μακάρι να είμαστε όλοι καλά, που λέει ο λόγος. Διότι όπως και να το κάνεις, η ζωή άλλαξε και φυσικά χάλασε. Είπαμε. Ο μόνος που ευνοήθηκε από τον κορωνοϊό, ήταν ο κερατάς.

Κοιτάζεις το ρεπορτάζ της ΑΕΚ, κι είναι να τραβάς τα μαλλιά σου. Που ακόμα υπάρχει ο Βέρντε και ο Ολιβέιρα. Που ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα σαν ενίσχυση ουσιαστική και ξεκινάει η προετοιμασία την Παρασκευή. Με αυτό το περσινό ρόστερ, μεγαλωμένο κατά ένα χρόνο και πλέον χωρίς τερματοφύλακα. Με κάποιον Καραγλάκιτς και με κάποιον από τον Εργοτέλη που θα αντικαταστήσει υποτίθεται τον Αραούχο. Θηριώδης λέει το ρεπορτάζ αλλά και μετά από ρίξη χιαστών.

Ούτε λοιπόν κι από εκεί υπάρχει φως. Είναι βέβαια πιθανό, να μην γίνει πρωτάθλημα φέτος. Διότι τα κανονικά γλέντια από την πανδημία θα αρχίσουν εκεί στα τέλη του Αυγούστου. Οπότε μπορεί ο εγγυητής να δικαιωθεί ξανά. Τίποτα δεν μπορεί πλέον να προδικαστεί. Ούτε καν πώς θα κυλήσει το άμεσο αύριο.

Το δικό μου πρόγραμμα λέει οτι σταματάω την δουλειά μου, την ερχόμενη Παρασκευή. Και μέσα στον φόβο της συζύγου για ξενοδοχεία, αεροπλάνα, ταβέρνες και πιθανούς ακούσιους συγχρωτισμούς, ο δρόμος θα με βγάλει στην Τήνο, μετά από 18 χρόνια. Σε νοικιασμένο σπίτι αυτήν την φορά και με καλή παρέα. Άλλα δυό ζευγάρια, που θεωρητικά εμπιστευόμαστε σε σχέση με τις επαφές τους. Ωραίο και άνετο μοιάζει το σπίτι, και η παρέα έτοιμη ακόμα και για ενδεχόμενο αποκλεισμό ταβερνών. Δεν το πιστεύω βέβαια, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Με την τρέλα των μέτρων – άκου μάσκα και στο κατάστρωμα του πλοίου που όμως η πληρότητα αυξήθηκε – μπορεί η έξοδος από το σπίτι νάναι μόνο για κάποια βουτιά.

Τι να κάνουμε άλλο; Να κλειστούμε στα σπίτια εδώ; Να αλλάξεις ρε παιδί μου και καμιά εικόνα. Να ξαναδείς την Τήνο διαφορετικά χωρίς παιδιά. Να γεμίσεις λίγο τις μπαταρίες όσο κι αν αντιμετωπίζεις ομοφοβικά τους πάντες. Να δεις λίγο Πύργο, λίγο Κιόνια, λίγο Άγιο Ρωμανό. Να κάτσεις στο Θαλασσάκι πάλι, και να πας και σε κάποιο ορεινό χωριό να κλέψεις κανά παϊδάκι. Ελπίζω να την βγάλω κάπως καλά, πριν την επόμενη εβδομάδα.

Εκεί με ιδιωτικό μέσο, κρυφοκοιτάω την Πάτμο και τα πέριξ νησάκια. Αρκειούς, Λειψούς, Μάραθο. Αυτά βέβαια παίζουν, καιρού επιτρέποντος. Το Ικάριο δεν το διασχίζεις όποτε γουστάρεις. Όμως κι αυτό να μην γίνει, παίζει όλο το σύμπλεγμα του Αιγαίου κάτω από τη Νάξο, που κόβει κάτι από τα μποφόρ. Αστυπάλαια, Ηρακλειά και λοιπά, είναι στα σχέδια. Σχέδια, που πρώτη φορά είναι τόσο φλου. Όσο και να λες οτι δεν φοβάσαι, αν φοβάται ο διπλανός σου, υποχρεωτικά τον σέβεσαι. Και πας, σαν να ψάχνεις στο σκοτάδι. Καμιά φορά βέβαια περνάς καλύτερα με τις εκπλήξεις, αλλά αυτό θα κριθεί αφού γυρίσουμε και δεν μας έχει βρει  στην θάλασσα κανάς μετεωρίτης.

Η απουσία μου λοιπόν, θάναι για δυό εβδομάδες. Μετά ξεκινάει ξανά η δουλειά. Φορητός υπολογιστής βέβαια θα υπάρχει μαζί μου, κι ελπίζω να με αναγκάσει να τον χρησιμοποιήσω με κάποιο καλό νέο για την ΑΕΚ ή γενικά. Προς το παρόν, θα ήθελα να σας ευχηθώ καλό και υγιές καλοκαίρι, και να περνάτε όμορφα όπου διαλέξετε να περάσετε τους επερχόμενους καύσωνες. Να είστε όλοι καλά και δυνατοί.

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

30 Responses to ΣΚΟΡΠΙΑ

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Από paok.στιβεν καλά να περάσεις φίλε.

  2. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Paok : Σε ευχαριστώ κι αντεύχομαι.

  3. Ο/Η The Snitch λέει:

    Ουαου μονο δυο λάθη στις 5 λέξεις!
    60% επιτυχία, έσπασες τα κοντέρ.
    Νέο ρεκόρ νοτιομακεδονιας.

    Ιδία ρε μπουγάτσα. Ιδία. Που θες και ειρωνίες για ενα τόνο του autocorrect.
    Μετά απο τέλεια ξεκινάς με κεφαλαία. Τι διάολο ουτε Δ´ δημοτικού δε τελείωσες;

    Τουλαχιςτον κατάφερες να γράψεις το ονομα σου σωστά. Κατι ειναι και αυτο, μη τα θελουμε ολα δικά μας.
    Τα αλλα παιδάκια το κανουν εκει γύρω στα 8-9 χρονια τους αφου..

    ΥΓ Οποίος μπει ατο site της Dimera θα δει το τελευταίο ισολογισμό της του …. 2014.
    Ολα τα αλλα ειναι απλα ανύπαρκτα
    Μιλάμε για εταιρική υπευθυνότητα και ενημέρωση τυφλά να εχει ο ηθικός ο δικός μας.

    http://dimeragroup.gr/isologismoi.html

    Αυτα ομως ειναι τα γρήγορα. Τα επίσημα ανακοινωμενα ειναι αυτα που βγάζουν γέλιο ειδικά με τις αμκ και πως εξαφανιζωνται εκατομμύρια με αιτιολογία δραστηριότητας τα …. μπλουζάκια του ζμπαουγκ.
    Μπροστα τους το κοντό με το Γλου και τις 80.000 φανέλες του ριμπο ειναι στραγάλια (και ενα Ferreti που βγήκε κατα λάθος απο το ντοκο).
    Οταν δε βαριέμαι αύριο θα ανεβάσω ενα σχόλιο να γελάσει ο κάθε πικραμένος

    ΥΓ 2 John Barnes. Liverpool Captain 89-90’s
    Ο λεγόμενος για εμάς Barnsie.
    Τρομερός παίκτης εκπληκτικός άνθρωπος. Απιθανο γέλιο και ως αγγλος με καταγωγή Τζαμαϊκα τεράστιο ποτήρι…
    Εξηγεί το ποδόσφαιρο ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ τοςο εύκολα που νομίζεις οτι σε μαθαίνει να βράζεις αυγο.

    Οποίος δεν το ξέρει η δεν τον εχει προλάβει ας χτυπήσει ενα search να δει τι σημαίνει μιλαω στη μπαλλα.
    Δε θυμάμαι πολλούς να περνάνε τη μιςη Βραζιλίας μεςα στο Maracana και μα σκοράρουν:

    https://m.youtube.com/watch?v=ystY7wR5lgY

    Sent from my iPhone.

  4. Ο/Η placebo λέει:

    Ότι καλύτερο εύχομαι σε όλους (και σέ κάποιους ίσως που δεν θα φύγουν) .
    Σκόρπια σκορπίνες και όλα τα φρέσκα ψαράκια της Μεσογείου στην απόλαυση σου
    την καλύτερη διάθεση καί με καλύτερη παρέα στό αφήγημα .
    Οί αισθητήρες της κοινωνικής αποστασιοποίησης ,μπορούν να περιμένουν .
    Ζήτω η παύση της εγκεφαλικής δραστηριότητας , η ολοκληρωτική αποχαύνωσης
    Ένωσής ΑΕΚ στο Παγκόσμιο Φόρουμ Διανόησης .. με θέμα.. Πως καταργείς την πραγματικότητα .

  5. Ο/Η Απο το Πριγκηπατο.... λέει:

    Καλα να περασετε,και με την επιστροφη σας στα “πατρια” εδαφη ισως υπαρχουν εξελιξεις στην ομαδα. Ο προεδρος ειναι ολο “εκπληξεις”… Καλες διακοπες.

  6. Ο/Η ΑΕΚ LFC λέει:

    Καλες διακοπες στο υπεροχο νησι της Τηνου.Ι
    Αξιζει να τσεκαρειςΜαιστραλι χωριο Κίονα η δροσιά στο χωριό Κτικαδος.

  7. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς AEKLFC : Ελήφθη όβερ. Την Δροσιά μου την έχουν στείλει, όπως και το μπακαλικάκι.

  8. Ο/Η JF λέει:

    “Διότι τα κανονικά γλέντια από την πανδημία θα αρχίσουν εκεί στα τέλη του Αυγούστου.” Στήβεν έχω τον γάμο μου συν την άδεια καλοκαιριού τότε. Ελπίζω να προλάβω. Την άδεια εννοώ να προλάβω . Και να μη παντρευτώ δεν με χαλάει.

  9. Ο/Η ΧΑΡΗΣ λέει:

    Προς Στίβεν και όλους
    καλά μπάνια στο Αιγαίο νότιο, ή βόρειο όσοι πάμε προς τα εκεί.
    Καλή χαλάρωση και να τα πούμε ξανά με πιο καθαρά μυαλά.
    ΥΓ: όταν γυρίσουμε, όσοι φύγουμε, να μην ξεχάσουμε να αγοράσουμε κάρτα φίλου ΑΕΚ….

  10. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς JF : Εγώ εύχομαι τα καλύτερα, αλλά γιατί παντρεύεσαι; Με το ζόρι;

  11. Ο/Η DNAEK λέει:

    Φέτος λόγω COVID σκεφθήκαμε να μην πάμε Τήνο την οποία σαν από τάμα επισκεπτόμαστε ανελλιπώς από το 2003.
    Τελικά ,έστω και καθυστερημένα ,στις 23 αργά το βράδυ θα πίνουμε τις μπυρίτσες μας απολαμβάνοντας τη θέα στο στενό Τήνου -Μυκόνου.
    Η απόλυτη χαλάρωση ειδικά αν έχει ελαφρύ αεράκι και όχι τα συνήθη εφτάρια.
    Καλές διακοπές για όλους εύχομαι και να επιστρέψουμε αλώβητοι και σιδερένιοι.

  12. Ο/Η JF λέει:

    Πλάκα έκανα Στηβεν. Για τις 21/3 ήταν προγραμματισμένος και ακυρώθηκε. Αυτή είναι η δεύτερη απόπειρα τέλη Αυγούστου. Ελπίζω να μη τριτώσει. Ευχαριστώ για τις ευχές, να είσαι καλά και καλές διακοπές να έχουμε ολο το blog.

  13. Ο/Η koreas λέει:

    Γυρίσαμε “ίσως” από τη δεύτερη πιο όμορφη χώρα του κόσμου, με “σίγουρα” τους αντιπαθέστατους κατοίκους του κόσμου. Ωραία ήταν…

    Αυτό που εγώ θέλω να συνεισφέρω είναι ότι η ζωή είναι πολλή μικρή και είναι ΤΩΡΑ, ούτε σε ένα μήνα , ούτε σε 2 χρόνια. Οπότε εύχομαι να τη γλεντήσει ο καθένας όπως γουστάρει, πάντα στο κόκκινο και χωρίς εκπτώσεις..

    https://www.youtube.com/watch?v=DPv4dN7W1Sc

    PS1. σχετικά με την ΑΕΚΑΡΑ.
    πιστεύει έστω κι ένας ότι θα έχουμε κανονικό πρωτάθλημα , όπως και κανονική ευρώπη; όλοι οι σύλλογοι καταρχήν θα κάνουν διαχείριση της κατάστασης κι ότι προκύψει……αλλά αυτά θα τα πούμε κάποια άλλη στιγμή, ούτως ή άλλως δεν έχουν και τόσο μεγάλη αξία πλέον;

  14. Ο/Η koreas λέει:

    1. φίλος με ενημέρωσε ότι σε έρευνα στα λύματα της σαλονίκης βρέθηκε παρουσία κορωνιό. σε αντίστοιχη έρευνα των λύμάτων της αθήνας βρέθηκε παρουσία κοκαίνης.
    κι εκεί παραπονιάρα και φτωχομάνα η συμπρωτεύουσα;

    2.πριν σχεδόν ένα χρόνο μπροστά στις κάμερες δίνονταν τα μπλοκάκια με τα tasks και τα χρονοδιαγράμματα του κάθε υπουργού και του κάθε υφυπουργού. η σία έλαμπε και θαύμαζε την οργάνωση, την επίδειξη οργάνωσης της νέας κυβέρνησης.

    “θα παρακολουθώ και θα βαθμολογώ την πρόοδο σας”, αναφώνησε ο επικεφαλής του επιτελικού κράτους. ανατρίχιασε το πανελλήνιο με την εικόνα του τεχνοκράτη φιλελεύθερου πρωθυπουργού.

    ένα χρόνο μετά αλήθεια τι έγιναν οι βαθμολογίες και το follow up του αριστούχου τελειόφοιτου του harvard?

    τι βαθμό έχει πάρει το επιτελικό κράτος και σε τι ποσοστό έχουν ολοκληρωθεί τα έργα των υπουργών? πάνε όλοι οι υπουργοί τόσο καλά; βγήκαν όλες οι επιλογές;

    ένα χρόνο μετά οι μεγάλες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που θα έβαζαν τη χώρα και την οικονομία μπροστά που πήγαν;

    αλήθεια ξέρει κάποιος έστω κι ένα μέλος της μεγάλης αυτής οικογένειας που εξυμνεί και θαυμάζει την ελεύθερη αγορά που να μην πλουτίζει από το κράτος;

  15. Ο/Η nnektarios λέει:

    Koreas, καλύτερος όλων, αδιάφθορος, καινοτόμος και πλήρους αποδοχής του Πρωθυπουργού είναι το καμάρι της Κρήτης. Από τις μεγαλύτερες γλίτσες που έχω δει στη ζωή μου. Αυτές τις ημέρες που διαβάζω το ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ βιβλίο του Τσιφόρου (Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ), το οποίο συστήνω ανεπιφύλακτα, τον συναντώ (σαν χαρακτήρα) σε όλες τις περιόδους.

  16. Ο/Η The Snitch λέει:

    Dimera, εμπόριο αθλητικών ειδών μονοπρόσωπη ΕΠΕ. Έδρα το γήπεδο του ζμπαουγκ και μοναδικός μέτοχος η αντίστοιχη Dimera Ltd.

    Το αντικείμενο της εταιρείας είναι η εμπορική εκμετάλλευση από τα μπλουζάκια του ζμπαουγκ.
    Η εταιρεία ξεκίνησε το 2012 με 4.500 ευρώ. (σ.σ Ρε κεραταδες 4,5 χιλιάρικα ΜΚ? Πάγκο στη λαϊκή ανοίξατε?)
    Το 2013 κάνει ΑΜΚ και βάζει αλλά 695,520 ευρώ και φθάνει στα 700,020
    Το 2014 κάνει ΑΜΚ και βάζει αλλά 360,000 ευρώ και φθάνει στα 1,060,020
    Το 2014 ξανά κάνει ΑΜΚ και βάζει αλλα 1,200,000 ευρώ και φθάνει στα 2,260,020
    Το 2015 κάνει ΑΜΚ και βάζει αλλά 939,990 ευρώ και φθάνει στα 3,200,010
    Το 2015 ξανά κάνει ΑΜΚ και βάζει αλλά 1,075,020 ευρω και φθάνει στα 4,275,030
    Το 2016 κάνει ΑΜΚ και βάζει αλλά 750,000 ευρώ και φθάνει στα 5,025,030.

    Μιλάμε για μαγαζί που πουλάει μπλουζάκια του ζμπαουγκ πάντα. Και εχει κεφάλαια +5εκ ευρώ που κάνεις ‘δε ξέρει’ από που έρχονται μιας και ο μοναδικός μέτοχος είναι η Dimera Cyprus και διαχειρίστρια μια Goncharova μαζι με ένα Davidian. Σύμπτωσή θα είναι που ΟΥΔΕΙΣ δεν ελέγχει από το ΥΠΟΙΚ πως διάολο ‘βρέχει εκατομμύρια’ στον ΠΡΕΣΠΟΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ.

    Τέλη 2018 όμως κάνει ΜΕΙΩΣΗ ΜΚ και βγάζει 5,559,660 ευρώ και φθάνει στα 1,994,370!
    Μάλλον μας έβαλαν μέσα τα ….. μπλουζάκια.

    Αυτά τα έστειλε φίλος και αφορούν κινήσεις μέχρι αρχές του 2019, απλά τα κάνω κοπυ παστε.

    Επειδή τα μπλουζάκια όμως παραξηλωθήκαν είπαμε να βάλουμε μέσα στο Group και άλλα πραγματάκια που μόλις ήρθε η ώρα του …. τα στείλαμε σε μια Elenovo Ltd το 19,63% του Τηλέτυπου. Μια Άννα Λεωνίδου του Γιούρι (οποίος πει ότι είναι ρωσικό το Γιούρι και όχι ποντιακό να του καεί η εσπρεσιερα) εμφανίζεται πλέον ως μοναδική 100% μέτοχος. Κάτι σαν την Αρκαδη τη δικιά μας που πετάει 15αρες εκ. στο αεκ μιας και της τρέχουν από τα πατζακια. Τα απέκτησε μάλλον όσο δούλευε ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΑΛΗ μιας και ο θείος είναι large και πλερω αβέρτα..

    Εχει και άλλα. ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ μιας και άμα δε ταιριάζανε δε θα συμπεθεριάζανε ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ. Εσείς μη ξεχνάτε να ‘καυλωνετε ατελείωτα’

    ΥΓ Έγινε λεει η ανατροπή από τον Λουνα Παρκ πάμε για τον Ινσουα. Λογικό μιας και ο Λουνα Παρκ ήθελε λεφτά άσε που κοστίζει και κάνα 300αρι το αεροπορικό.
    Ενώ ο Ινσουα με ένα ταξί 20-25 ευρώ είναι στο Σπατο. Ικανούς τους έχω εκεί στο αεκ να του τα κόψουν από το μισθό του και αυτά.
    Διαβάζω ότι είναι το Μπακ που τον έκανε γιο γιο ο ….Βέρντε. Νόμιζα ότι δεν υπάρχει τόσο κάλος παίκτης άλλα ο Ηλίας που ‘εχει τα κλειδιά’ (του πλυντηρίου) και κάνει scouting (δηλαδή βλέπει στην Αθλητική Κυριακή τις φάσεις) καθάρισε πάλι.

    Δώσε πόνο στα πρόβατα πρόεδρε. Μη σταματάς να ψωνίζεις ΤΣΑΜΠΑ από το πάνω ράφι, τον τσάκισες τον Αφραγκουζο..

    Επόμενη κίνηση είναι να επαναφέρουμε τον Παραπραστανιτη και τον Χενρικ Νιλσεν παρέα με τον Τζιμη Πατικα.

    ΥΓ2 Πιερρακακης. Ο τύπος που πονάει τους αριστερούς ΕΑΜιτες άλλα δεν μπορούν να αντιπολιτευτούν γιατί απλά δε καταλαβαίνουν τι κάνει. Νομίζουν ότι θα κάθεται ο καθένας να περιμένει τη πρόοδο του όπως περίμενε τους Πολακηδο-Παπαδες 4,5 χρονιά που έστηναν το ‘μαγαζί’.

    Αυτοί ακόμη ψάχνουν να βρουν γωνία στο δεκάρικο και νομίζουν ότι η γη είναι επίπεδη. Το 2020 οι ΕΜΑιτες ακόμη τρέχουν στο Γράμμο για camping, κουνάνε το δάχτυλο στους κανονικούς ανθρώπους και νομίζουν ότι οι αξιολογήσεις γίνονται με ….FAX! Τους το κατήργησε ο Πιερρακακης και δεν μπορούν ακόμη να το χωνέψουν. Το FAX εχει καταργηθεί στο γραφείο μου το Δεκέμβριο του 2005.. Και που υπήρχε άχρηστο ήταν κάνεις δε το χρησιμοποιούσε. Απλά το 2005 το πετάξαμε στην ανακύκλωση να μη μας πιάνει χώρο.

    Τελευταίο νέο οι Τ.Κ που είναι βασισμένοι στο Βρετανικό σύστημα το οποίο είναι με διαφορά το κορυφαίο στο κόσμο. Pinpoint ανά οικοδομικό τετράγωνο και τέλος.
    Δεκαετίες φωνάζω: αντιγράψτε τους Άγγλους να τελειώνουμε. Μια χαρά το πάει ο τύπος, το gov.gr είναι ΠΙΣΤΗ αντιγραφή του GOV.UK, η ομάδα του με επικεφαλής τον Γρηγόρη Ζαριφόπουλο εχει κάνει σε ένα χρόνο όσα δεν έγιναν 4,5 χρονιά από αυτούς που ‘δε πρόλαβαν’.

    Βλέπεις ο Ζαριφόπουλος απόφοιτος Imperial College – University of London, ήταν Περιφερειακός Διευθυντής Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κύπρου και Μάλτας της Google, δεν είναι και Καρανίκας να εχει τελειώσει την ανώτατη μπαφιστικη..

    Κουράγιο σύντροφοι. Ούτε +20 μονάδες δεν είναι πίσω το ‘μαγαζί’..

    Sent from my iPad

  17. Ο/Η Stelathen λέει:

    @nnektarios τεράστιος τσιφορος, απίστευτες ατάκες. Παραμύθια πίσω από τα κάγκελα, Φράγκοι, παλιόπαιδα, φρίκης.

  18. Ο/Η The Snitch λέει:

    Ο Ian είναι Scottish, Celtic, Ginger που γίνεται κόκκινος άμα κάτσει στον ήλιο (δεν τον έχω δει να μαυρίζει ποτέ- πάλι φέτος το προσπαθεί 10 μέρες ο κακομοίρης) και στα 50 του παίζει ακόμη εκπληκτικά στη θέση του αριστερού εξτρεμ στα 8Χ8 μιας και το εχει. Άμα το ‘χεις παίζεις. Άμα δε το ‘χεις πας ‘μεταγραφή’ στο αεκ να χτυπιέσαι όλη τη σαιζόν να βγεις το -22.
    Ο Ian όμως εκτός από αυτά είναι και Senior Partner σε ένα από τα μεγαλύτερα Funds στο City, μιας και εχει δε ξέρω και εγώ τι από πτυχία στα οικονομικά και +25 χρονιά πείρα στα καλυτέρα ‘μαγαζιά’, πράγμα που σημαίνει ότι αν κοιτάξει για 1-2 λεπτά τη θέση ενός προϊόντος – εταιρείας – χώρας μπορεί να σου πει με ακρίβεια 99% τι πραγματικά γίνεται. Το συνδυάζει και με τα ανάλογα politics μιας και πλέον κάνει lobbying στο ΑΝΩΤΑΤΟ επίπεδο και όχι trading αρά είναι μια εξαιρετική πηγή αξιόπιστης πληροφορίας, ακολουθεί ελεύθερη μετάφραση:

    Όταν βάζεις το γαμπρό σου ΥΠ.ΟΙΚ για να κάνεις τις καγκουριές σου τότε αργά η γρηγορά το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Μπορεί να μην είναι ο γαμπρός σου βέβαια αλλά κάποιος που εχει την ανάλογη έπαρση, να κουνάει το δάχτυλο σε όλους και να τους λεει άσχετους, αρκεί να υπακούει στις αρλούμπες που κάνεις και σκέφτεσαι για να το παίξεις ‘έξυπνος’ και ‘μάγκας’ την ώρα που δε ξέρεις να δέσεις τα κορδόνια σου. Μας θυμίζει κάτι? Κάποιον που θα έσκιζε τη γάτα με ένα νόμο και ένα άρθρο?

    Χθες η τουρκική λίρα έγραψε νέα ιστορικά χαμηλά, σπάζοντας το φράγμα των 8,65 λιρών ανά ευρώ /7,3 λιρών ανά δολάριο. Την ίδια ώρα, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημείωσε πτώση 4,43% και το κόστος δανεισμού της χώρας ξεπέρασε το +14%.
    Όχι 14% αλλά +14%. Ανέβηκε 14% επιπλέον δηλαδή σε μια μέρα..
    Το βλέπαμε Live στο laptop του. Πριν πάμε για βουτιά το: ‘έλα ένα λεπτό να δεις τι γίνεται’ κράτησε καμμιά ώρα και βάλε. Όσο το βλέπαμε (εχει μια εκπληκτική πλατφόρμα που βλέπει τα πάντα) στα swaps, δηλαδή στην ανταλλαγή νομισμάτων δολάριο –λίρα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχε χάσει πάνω από ένα ΔΙΣ δολάρια!

    Αμοιβαία η χαρά μας, εγώ γιατί βλέπω τη Τουρκιά να βυθίζεται στο χάος και το ΔΝΤ να έρχεται με βήμα ταχύ στο δίμηνο, ο Ian ΕΙΚΑΖΩ ότι εχει σορτάρει κάτω μιας και γελάγανε και τα μάτια του. Όταν σε παίζει κόντρα ένα Fund των +£19 Billion στο City, (φαντάζομαι και οι άλλοι το κάνουν) τότε ήρθε η ώρα να πας σπίτι σου. Τα μαγαζιά αυτά παίζουν σοβαρά και χτυπάνε αποδόσεις του +30% ετήσια, δεν είναι κρατικοί χαβαλέδες και συστημικές τράπεζες που μέχρι να σηκώσουν το ένα πόδι βρωμάει το άλλο. They take you to the cleaners όπως λέμε, σε φαλιρίζουν με απλά λογία μέσα σε μια ώρα.

    Τι εννοώ? Αυτό το ΔΙΣ που χάθηκε δεν εξαϋλώθηκε όπως μου εξηγούσε το βραδάκι μετα. Σε κάποιες τσέπες μπήκε.
    Με τους θεσμικούς να έχουν ρίξει τη συμμετοχή τους από το 34% το 2018 (Νοέμβριος) στο 4,3% το περασμένο μηνά στο χρηματιστήριο της Πόλης, μπορούμε να φανταστούμε ποιανών είναι αυτές οι τσέπες.

    Πέντε νούμερα μου είπε ο άνθρωπος και κατάλαβα το χάος:
    Τα ομόλογα τους είναι στο -22%, η λίρα εχει χάσει 6,5% και το χρηματιστήριο τους τρέχει με -17%. Όλα αυτά μέσα στον Αύγουστο.
    Το Κατάρ σταμάτησε να ρίχνει χρήμα στη μαύρη τρύπα και οι άλλοι Άραβες (ΗΑΕ-Αίγυπτος) τους έχουν στη μπούκα. Το ίδιο και οι Ισραηλινοί.
    Από Σεπτέμβριο ξεκινά η πληρωμή δημοσίου χρέους ύψους 140ΔΙΣ US μέσα σε ένα χρόνο. Τα αποθέματα είναι κάτω των 80ΔΙΣ στη κεντρική τράπεζα. Το ιδιωτικό επιχειρησιακό χρέος είναι άνω των 300ΔΙΣ. Όλα αυτά σημαίνουν ένα και μόνο ένα πράγμα με 3 γράμματα: IMF καθ’ ημάς ΔΝΤ.

    Όταν είσαι ξεβράκωτος λοιπόν έχεις θέμα. Όσες Αγ. Σοφίες και να κάνεις τζαμιά για να χαρούν τα πρόβατα. Όταν κάνεις 2 πολέμους ξεβράκωτος το θέμα μεγαλώνει. Γιατί ως γνωστόν ο πόλεμος είναι το πιο ακριβό σπορ στο πλανήτη.
    Όταν τα έχεις βάλει με ΟΛΟΥΣ γύρω σου και έχεις και εσωτερικά ΤΕΡΑΣΤΙΑ προβλήματα με Αρμένιους και Κούρδους έχεις θέμα.
    Όταν πας και τσακώνεσαι με τους Αμερικάνους για να το παίξεις υπερδύναμη και σε κόβουν από εξοπλιστικά έχεις θέμα.

    Οπότε αναμένουμε το μπαμ. Εχει σκάσει το κατάστημα απλά περιμένουμε τον ήχο. Γιατί ως γνωστόν η αστραπή προηγείται της βροντής. Αυτό δε κάνει την αστραπή μη τετελεσμένη.

    ΥΓ Η χθεσινή οριοθέτηση είναι ΜΕΡΙΚΗ και όχι τελική. Όσοι βιάζονται (φαντάζομαι διάβασαν ΟΛΗ τη συμφωνία πριν αυτή βγει) θα θυμίσω ότι εκκρεμεί οριοθέτηση με τη Κύπρο, το δύσκολο κομμάτι της ιστορίας. Επίσης θα θυμίσω ότι α) οριοθέτηση κάνεις όταν 2 μέρη έχουν αντικρυστά εδάφη άρα καλές οι μπούρδες με την ανατολική Ρόδο που βλέπει Τουρκία και όχι Αίγυπτο και β) οριοθέτηση στο Καστελόριζο με την Αίγυπτο ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ να κάνεις (είναι έγκλημα) μιας και αναλογικά η γραμμή της Αίγυπτου θα ανέβαινε άνω του 70% στη συνολική έκταση και θα δημιουργούσες τετελεσμένο. Το Καστελόριζο (η Μεγίστη για να το λεμέ σωστά) είναι θέμα ΑΟΖ με τους Κυπρίους και μόνο.

    Η χθεσινή οριοθέτηση εχει αποκλειστικά και μόνο ένα σκοπό. Να εδραιώσει βάση δίκαιου της θάλασσας την εθνική κυριαρχία ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ και να πετάξει στα σκουπίδια τη βλακεία του συμφώνου Τουρκίας- Λιβύης που απλά ‘ξέχασε΄ ότι αναμεσά τους είναι ελληνικά νησιά άρα ελληνικό έδαφος όπως λένε ΟΛΟΙ δηλαδή το δίκαιο της θάλασσας το State Department, ο Πούτιν και η Ε.Ε.

    Οπότε καλές οι κραυγές αλλά εγώ βλέπω 4-0 ημίχρονο προς το παρόν. Έβρος – ΑΟΖ με Ιταλία- Αιγαίο – ΑΟΖ (μερική) με Αίγυπτο είναι ΞΕΚΑΘΑΡΕΣ νίκες της Ελλάδας.

    Θα τα έκανε και το ζαβό αυτά αλλά δε πρόλαβε..
    Αφιερωμένο εξαιρετικά στον αχαστο που δήλωνε ότι η θάλασσα δεν εχει σύνορα και στην υπουργαρα του που δήλωνε να μην είμαστε μοναχοφαηδες. Μη θυμηθώ τον Ζουραρι που ψηφίζοντας τη παραχώρηση Γλώσσας και Εθνότητας στους Σκοπιανούς με ΜΗΔΕΝΙΚΑ ανταλλάγματα, δήλωνε το τρομερό: ε και να χάσουμε μερικά νησιά δε τρέχει και τίποτα.. Θεσσαλονικιός και ζμπαουγκτζης είναι ο άνθρωπος, τίποτα δεν είναι τυχαίο..

    Καλό υπολοιπο, TAKE CARE:

    https://twitter.com/drjoshuawolrich/status/1281310674833063939?lang=en

    Sent from my iPad

  19. Ο/Η The Snitch λέει:

    Eνα οικονομικό και ένα ποδοσφαιρικό που ξέχασα:

    Η Ελλάδα με τα 72ΔΙΣ βοήθειας της ΕΕ πηρέ ένα από τα υψηλοτέρα κατά κεφαλήν ποσά από τις όμοια χτυπημένες χώρες:
    Αν θυμάμαι καλά τα νούμερα σε εμάς αναλογεί ~4800-4900 ευρώ ανά κάτοικο στην Ιταλία αναλογεί γύρω στα ~3500 και στην Ισπανία κάτω των 2800 νομίζω.
    Εντάξει δεν έβγαλε και έρπη μετα από 17 ώρες, άντεξε 4 μέρες σερί αλλά κάτι έκανε ο ‘Κούλης’…

    Το δύσκολο κομμάτι είναι να απορροφήσουν τα κεφάλαια (είναι ΠΟΛΛΑ λεφτά για τα δεδομένα της Ελλάδας που εχει παράδοση να ΜΗΝ μπορεί να τα απορροφήσει ειδικά στο ΕΣΠΑ) και να διαχειριστούν όσο το δυνατόν σωστά. Είναι ευκαιρία να γίνουν αρκετά καλά πράγματα πέραν των γνωστών λαμογιων που σίγουρα θα φάνε..

    Ποδοσφαιρικό:

    Επίσημα πλέον στη 18η θέση της UEFA:

    Ο πρωταθλητής στον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League
    Ο δεύτερος, ο τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League (το Europa League 2 δηλαδή)

    Ο χώρος εχει γράψει τι θα γίνονταν από το Φεβρουάριο σε σχόλια μου στις 19:

    https://dailytripes.gr/blog/2020/02/19/%ce%b1-%ce%b5-%ce%ba-%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b9%cf%84%cf%89%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%83-6/

    και στις 21:

    https://dailytripes.gr/blog/2020/02/21/%ce%bc%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%bf-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%b9%cf%83-%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%bf%ce%bd-%cf%80%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf-%cf%87%cf%89%cf%81/

    ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΑΤΑ, 6 μήνες πριν. Δε νομίζω να υπάρχει παράπονο.

    Επίσημα πλέον ο ‘ατελείωτος καυλας’ θα κουβαλάει ότι Λουνα Παρκ του τύχει. Αρκεί να είναι ελεύθερος, με συμβόλαιο 100 χιλιάρικα (MAXIMUM) και να είναι ‘καλό παιδί’.

    Γιατί η καρδιά μετράει πάνω απ’ όλα.

    Τα συγχαρητήρια μου σε ΟΛΟΥΣ και κύρια στο γαύρο (δεν άφηνε ούτε κύπελλο στον Αστέρα) που κατάφεραν μέσα σε μια δεκαπενταετία από 3 ομάδες στο CHL ( η μια με προκριματικό οι 2 απ’ ευθείας) και 4 στο Europa να πάμε εκεί που πήγαμε.

    ΕΥΓΕ για τη προσπάθεια και είμαι σίγουρος ότι με τους Ινσουα τους Ολιβειρες και τους Οικονόμου μπορούμε και χειροτέρα: να μη συμμετέχουμε πουθενά και να γλυτώνουμε ακόμη και τη προετοιμασία στα Κελτσε. Γιατί τι εχει το Σπατο?

    ΧΟΛΕΡΑ??

  20. Ο/Η nnektarios λέει:

    Stelathen, πρώτη φορά αισθάνθηκα έτσι διαβάζοντας βιβλίο. Ενώ μόλις τελείωσα το εκπληκτικό επίσης, Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΟΥ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ, του Άγγελου Βλάχου…δεν περίμενα ότι θα με αρπάξει και θα με παρασύρει στην κυριολεξία. Γράφει όμως εκπληκτικά, κατανοητά και ουσιαστικά δεν σε κουράζει στο ελάχιστο την ίδια στιγμή που μεταφέρει τόσες πληροφορίες.

  21. Ο/Η DNAEK λέει:

    @ snitch
    Να σε ρωτήσω κάτι,φαινομενικά απλό αλλά που ίσως υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει ή αγνοώ.
    72 δις η βοήθεια οκ.10 εκατομμύρια είμαστε αρα μας αναλογούν κατά κεφαλήν 7.200.
    Πως προκύπτουν τα 4800-4900 που λες.
    Κατά τα αλλα,κατατοπιστικότατα αυτά για ΑΟΖ και οικονομία της Τουρκίας.
    Καλά να περνάς.

  22. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Υπέγραψε τελικά-με τα πολλά-ο περίφημος Καρακλάιτς.
    Ποιος σας είπε ότι “τον Αυγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις”;
    Ο Μήτσος βρίσκεται εδώ. Στούπα…Καρδαμύλη…
    Ετσι μου έρχεται να πάω και να του φιλήσω τα πόδια…πάνω απ΄τις σαγιονάρες.
    Καλες διακοπές, καλές “ψαριές” σε όλους.

  23. Ο/Η Απο το Πριγκηπατο.... λέει:

    Αποκλειστηκε ο γαυρος απο τους Λυκους,εχοντας σαφως ανωτερη εμφανιση και καλυτερη παρουσια στο χορτο του Μολινο. Αλλα τα φερνει ετσι η ζωη που σε γαμανε με τον ιδιο τροπο που γαμας κι εσυ στην Ελλαδα τους αντιπαλους σου. Για να νιωσεις στο πετσι σου τι εστι “ετσι γαμαω εγω…”
    Οι αμπελοπαπαρολογιες του τυπου επρεπε να περασει για να μαζεψει βαθμους η Ελλαδα,με αφηνουν παντελως αδιαφορο,οπως αφηνουν τους ΑΜΕΣΑ εμπλεκομενους επιχειρηματιες-ιδιοκτητες των εταιριων ΠΑΕ τους . Κανα δυο εγκληματα που εκανε ο διαιτητης εις βαρος του γαυρου ,με..τσεκουρι, εκαναν τους διοικουντες της ψαραγορας μουγγους ,αφου η Ευρωπη δεν σηκωνει μαλακιες σε αντιθεση με το Γαυρισταν που θα ειχαν καψει ολο τον Πειραια. Κριμα που δεν εφαγαν αλλα δυο να πιαναμε και το στοιχημα…

  24. Ο/Η The Snitch λέει:

    Τους Γάλλους ως Βρεττανό -φίλος τους σιχαίνομαι. Τους Γάλλους τη Γαλλία τα Γαλλικά και ότι εχει να κάνει με δαύτους. Είναι πελατάκια εδώ και 1,000 χρόνια και ο μόνιμος καρπαζοεισπράκτορας των Βρεττανών όπου τους πέτυχουμε. Έχω πάει και εγώ δε ξέρω πόσες φορές στο Παρίσι, έχω γυρίσει σχεδόν όλη τη χωρά πάνω από 10 φορές, περνώντας για να πάμε Λονδίνο. Ύφος χίλιων καρδιναλίων, ειδικά όταν βλέπουν ‘ξένο’ μη πω όταν βλέπουν βρετανικές πινακίδες στο αυτοκίνητο. Αυτό δεν αναιρεί το άρθρο του Αλέξανδρου Δρίβα που έλαβα στο e-mail και συμφωνώ σχεδόν αυτούσια: εδώ έχουμε να κάνουμε με ελληνικά συμφέροντα και μόνο.
    Για τη μετα Brexit εποχή και πως διαμορφώνεται η δύναμη του UK σε άλλο άρθρο. Ας πούμε για αρχή ότι χθες έγινε συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Ιαπωνία (μετα τις ΗΠΑ και το Commonwealth) για tariff-free εξαγωγές. Η συνολική αξία του εμπορίου των 2 χωρών το 2019 ήταν £31.6bn (€ 37,4bn), η εν λόγω συμφωνία θα αυξήσει τις εξαγωγές του UK κατά £15bn (€17,65bn) το χρόνο και άσε τους Γερμανούς να σκούζουν:

    Τους πολέμους ενός κράτους δεν τους αναλαμβάνει ποτέ άλλο κράτος. Αυτή είναι μια μίζερη αλλά συνάμα αληθινή ρεαλιστική διαπίστωση. Ο ρεαλισμός έχει συχνά επικριθεί για το «απαισιόδοξο» των προβλέψεών του, όμως κάθε φορά που η πραγματικότητα επαληθεύει τη διαχρονική υφή των διακρατικών σχέσεων, αντιλαμβανόμαστε πως η αισιοδοξία, η απαισιοδοξία όπως και κάθε άλλο αφήγημα, έχουν στην καλύτερη περίπτωση, μια συμπληρωματική θέση ως προς τον ρεαλισμό.
    Η κοσμοθεωρία του ρεαλισμού ασπάζεται το εξής απλό: Τα έθνη – κράτη φροντίζουν για την ασφάλειά τους και για την ευημερία τους. Επιθυμούν να είναι αυτοδύναμα.

    Από την άλλη πλευρά, δεν είναι καθόλου σπάνιο το να έρχονται κοντά δύο δυνάμεις και να είναι πραγματικοί σύμμαχοι. Αυτό σημαίνει ότι έχουν τον ίδιο εχθρό και τα ίδια συμφέροντα για τα όσα διακυβεύονται. Εδώ ανήκει και η περίπτωση της ελληνογαλλικής προσέγγισης. Γιατί η Γαλλία είναι η χώρα με την οποία πρέπει να αναπτύξουμε στρατηγική συνεργασία;

    Η Γαλλία είναι η ισχυρότερη χώρα της ΕΕ. Κάποιος θα πει πως η Γερμανία είναι πιο ισχυρή όμως πολλές φορές η ισχύς μπορεί να αναγνωσθεί με λανθασμένο τρόπο και αυτό ουσιαστικά, φέρνει και πολλά λάθη στο σχεδιασμό κρατών, ειδικά πάνω στο κομμάτι που ονομάζεται ως «εχθρογνωσία». Η Γαλλία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ μπορεί να ασκήσει veto για ένα διεθνές ζήτημα. Η Γαλλία δεν είναι μόνο πιο ισχυρή σε συμβατική στρατιωτική ισχύ στην Ευρώπη, έχοντας σημαντική αμυντική βιομηχανία. Είναι και πυρηνική δύναμη, η μοναδική στην ΕΕ μετά το Brexit.

    Μπορεί η οικονομία της να είναι δεύτερη στην ΕΕ μετά τη γερμανική, όμως σε όλους τους άλλους συντελεστές ισχύος, η Γαλλία υπερέχει. Ένας συντελεστής ισχύος είναι και η ήπια ισχύς. Η Γαλλία ως πρώην αποικιοκρατική δύναμη προσπαθεί και σήμερα μέσα από τη Γαλλοφωνία και από επενδύσεις, να επανακτήσει το ρόλο της στην Αφρική αλλά και σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Η γαλλική γλώσσα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο σύμφωνα με μελέτες και οι άνθρωποι που θα μιλούν Γαλλικά παγκοσμίως θα ξεπεράσουν τα 700 εκατομμύρια το 2050.

    Η Γαλλία έχει επίσης πολύ πιο ευνοϊκή γεωγραφική θέση από τη Γερμανία, έχοντας τεράστια ακτογραμμή στον Ατλαντικό Ωκεανό και ταυτόχρονα, στη Μεσόγειο. Παράλληλα είναι χώρα της βορειο-δυτικής Ευρώπης. Στην Αφρική η Γαλλία επενδύει πάρα πολλά. Το French Council of Investors in Africa, απαρτίζεται από εταιρείες όπως η Total, η L’Oreal και η Societe Generale και συνολικά οι 180 γαλλικές εταιρείες που συνθέτουν το Γαλλικό Συμβούλιο Επενδυτών στην Αφρική, έχουν πάνω από 10.000 εγκαταστάσεις στην υποσαχάρια Αφρική. Με άλλα λόγια, ο έλεγχος της Βόρειας Αφρικής από τη Γαλλία είναι απαραίτητος για την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα των μεγάλων πλάνων του Παρισιού στη Μαύρη Ήπειρο. Το 2016 οι επενδύσεις της Γαλλίας στην υποσαχάρια Αφρική έφτασαν τα 7.7 δισ. Ευρώ.
    Παρόλα αυτά, σε εξαγωγές η Γαλλία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση εντός ΕΕ στην Αφρική καθώς εξάγει προϊόντα και υπηρεσίες αξίας 5.6 δισ. Ευρώ ενώ η Γερμανία που κατέχει την πρώτη θέση, έχει εξαγωγές αξίας 8.3 δισ. Ευρώ. Ο πρόεδρος Μακρόν έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για τον στρατηγικό του στόχο (αναβίωση του ισχυρού της ρόλου στην Αφρική) από τη γερμανική διείσδυση. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ιταλία η οποία στο κομμάτι της ενέργειας (στη Λιβύη) μάλλον ανταγωνίζεται τα συμφέροντα της Γαλλίας (ΕΝΙ και Τοtal). Ωστόσο, η μεγάλη ανησυχία της Γαλλίας ακούει στο όνομα Κίνα καθώς το Πεκίνο από το 2010 έως το 2015 έδωσε δάνειο ύψους 2.5 δολαρίων στην Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ γενικά οι Αφρικανοί φαίνεται να διάκεινται πολύ θετικά στις κινεζικές επενδύσεις (λόγω του οτι δεν είναι από χώρες της Ευρώπης που έχουν αποικιοκρατικό παρελθόν).

    Το Παρίσι έχει όμως την πιο ενεργή στρατιωτική συμμετοχή στην Αφρική, διατηρώντας βάσεις σε Κεντρικοαφρικανική Δημοκρατία, Καμερούν, Ακτή Ελεφαντοστού, Τζιμπουτί, Γκαμπόν, Τσαντ, Σενεγάλη, έχοντας έτσι ένα δίκτυο βάσεων από την Ακτή Ελεφαντοστού μέχρι το Κέρας της Αφρικής, στο οποίο εσχάτως, η Τουρκία επιθυμεί να παίξει ρόλο. Στο Τσαντ η Γαλλία διατηρεί βάση η οποία είναι σημαντική για την καταπολέμηση της Αλ Καϊντα. Όσο η Γερμανία έχει ακόμη τον πρώτο λόγο στα οικονομικά της ΕΕ, η Γαλλία είναι υποχρεωμένη να ενισχύσει την παρουσία της στη Μεσόγειο.

    Οι προτάσεις της για μια Ευρωμεσογειακή Ένωση ήταν ανέκαθεν αρκετές και ενδεικτικές της περιοχής στην οποία εδράζονται τα γαλλικά ζωτικά συμφέροντα. Η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί παρελθόν από την ΕΕ και έτσι είναι σχεδόν απίθανο να μην ασχοληθεί ξανά με τη Μεσόγειο στην οποία ήταν μέχρι και τον Β’ ΠΠ η αδιαφιλονίκητη δύναμη. Το Παρίσι δεν επιθυμεί μια βρετανική επάνοδο στα της Μεσογείου ενώ ταυτόχρονα, προσπαθεί να μετριάσει την οικονομική διείσδυση της Γερμανίας στον Ευρωπαϊκό Νότο η οποία υποκαθιστά την όχι σημαντική ναυτική ισχύ της Γερμανίας.

    Το Βερολίνο προσπαθούσε πάντα (όπως σε ένα βαθμό και η Ρωσία) να διαφύγει από το γεωγραφικό του πεπρωμένο το οποίο του επιφύλαξε ναι μεν να «κάθεται» πάνω σε τεράστια κοιτάσματα άνθρακα, αλλά από την άλλη, να μην έχει υδρογονάνθρακες και κυρίως, να μην έχει μια ακτογραμμή που να του επιτρέπει να είναι με τους πολύ ισχυρούς όλων των εποχών, που πάντα ήταν, θαλάσσιες δυνάμεις. Η Τουρκία προσφέρει στη Γερμανία όχι μόνο μια μεγάλη αγορά για φτηνές ΞΑΕ και για εξαγωγές προϊόντων εντάσεως κεφαλαίου, αλλά και μια δίοδο για να έχει λόγο στη Μέση Ανατολή.

    Μπορεί η αμερικανική ενεργειακή αυτονομία να απήλλαξε την Ουάσινγκτον από τον πονοκέφαλο του ελέγχου της παραγωγής υδρογονανθράκων της Μέσης Ανατολής, αλλά αυτό δεν ισχύει και για τη Γερμανία η οποία αντέδρασε έντονα όταν οι ΗΠΑ υποχρέωσαν τους συμμάχους τους να προβούν σε κυρώσεις έναντι του Ιράν.
    Η Τουρκία έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την Γερμανία. Όπως αναφέραμε, η Γερμανία προσπαθεί με οικονομικά μέσα να έχει ρόλο στη Μεσόγειο. Μην ξεχνάμε οτι όλοι οι προϋπολογισμοί του Ευρωπαίκού Νότου, ελέγχονται ουσιαστικά από τη Γερμανία. Το Παρίσι από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να ακολουθήσει το γερμανικό άρμα, ποτέ δεν μπόρεσε. Ακόμη και ο περίφημος γαλλογερμανικός άξονας, ήταν ισχυρός μόνο όσο το Παρίσι πίστευε αυτό που είχε ως εξώφυλλο κάποτε η εφημερίδα Liberation, οτι δηλαδή ”με το Ευρώ η Γερμανία υπέγραψε ξανά Συμφωνία των Βερσαλλιών χωρίς να πέσει ούτε μια τουφεκιά”. Τα πράγματα όμως εξλίχθηκαν πολύ διαφορετικά.

    Η Αφρική και η Μεσόγειος αποτελούν για τη Γαλλία στοιχήματα που αλληλένδετα με την πρωτοκαθεδρία που επιθυμεί να επιτύχει στην ΕΕ, παίρνοντας σταδιακά τη θέση της Γερμανίας. Για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των γαλλικών επενδύσεων στην Αφρική και για να μειωθεί η καχυποψία λαών όπως της Ρουάντα για τη Γαλλία, ο πρόεδρος Μακρόν το 2017 ανέφερε πως η Αφρική είναι η κορωνίδα της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής και επιδιώκει την συνεργασία των αφρικανικών χωρών, όχι το πέρασμα σε μια νεο-αποικιακή εποχή.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία το 2019 τόνωσε την αναπτυξιακή βοήθεια σε Αφρική και σε Ιορδανία η οποία έφτασε τα 20 δις. Ευρώ. Το 2016, οι πρώτες πέντε χώρες που έλαβαν τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή βοήθεια από τη Γαλλία, ήταν το Μαρόκο, η Ιορδανία, η Ακτή Ελεφαντοστού, το Καμερούν και η Αίγυπτος. Παράλληλα, το Παρίσι δαπανά χρήματα για να αντιμετωπιστούν οι εξτρεμιστές στο Σουδάν.

    Όλα αυτά μας κάνουν να αντιληφθούμε πως η Βόρεια Αφρική και ο Ευρωπαϊκός Νότος, αποτελούν ζωτικό χώρο για την Γαλλία. Ο πρόεδρος Μακρόν έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους με τους οποίους συμφωνεί και η Γερουσία της Γαλλίας. Η προσφυγο-μεταναστευτική κρίση αντιμετωπίζεται από την Γαλλία ως ζήτημα ασφάλειας καθώς είναι ήδη πολύπαθη από τρομοκρατικά χτυπήματα που έχουν γίνει από ισλαμιστές τρομοκράτες. Η Αίγυπτος αποτελεί πολύ σημαντική χώρα για τα γαλλικά συμφέροντα καθώς είναι η γέφυρα μεταξύ δύο πολύ επικίνδυνων περιοχών συγκρούσεων.

    Η μια είναι η κρίση της Λιβύης και η άλλη είναι αυτή στο Σουδάν. Η Γαλλία πολεμάει το ριζοσπαστικό Ισλάμ ενώ η Τουρκία επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει για να επηρεάζει κράτη όπως η Συρία, η Λιβύη και η Αίγυπτος επιθυμώντας να εγκαθιδρύσει κυβερνήσεις με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

    Εντός της ΕΕ η Γαλλία έχει επίσης συμπληρωματικά συμφέροντα με την Ελλάδα. Στο Παρίσι γνωρίζουν καλά οτι η γερμανική οικονομική πολιτική έχει ως στόχο να μην επιτρέπει σε άλλες δυνάμεις να έχουν την εξαγωγική δυνατότητα του Βερολίνου. Η πολιτική λιτότητας λίγο έλλειψε να αποσταθεροποιήσει τη Γαλλία (Κίτρινα Γιλέκα) και ο πρόεδρος Μακρόν γρήγορα αντιλήφθηκε οτι χρειάζεται να διαφοροποιηθεί από τη Γερμανία.

    Εντός της ΕΕ η Γαλλία είναι σύμμαχος χώρα για την Ελλάδα. Στο θέμα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, η Γαλλία έχει επίσης δείξει ότι διαφοροποιείται από την γερμανική πολιτική και θεωρεί ότι πρώτα πρέπει οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να αποκτήσουν ευρωπαϊκούς θεσμούς και να σέβονται τις αρχές της καλής γειτονίας και μετά να ενταχθούν. Τέλος, όταν η λογική και η ομαλότητα επιστρέψουν στον Λευκό Οίκο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Γαλλίας θα πάρουν την ανιούσα.

    Ο λόγος είναι απλός: Η αρχιτεκτονική ασφάλειας που επιθυμούν οι ΗΠΑ στη Μεσόγειο σε συνδυασμό με την μερική αποχώρησή τους από την περιοχή, καθιστούν αναγκαία την συνεργασία της Ουάσινγκτον με μια τοπική δύναμη που έχει κοινά συμφέροντα (καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε Βόρεια Αφρική, Μεσόγειο και Ευρύτερη Μέση Ανατολή, μετριασμό του ρόλου της Κίνας στην Αφρική, ενεργειακή διαφοροποίηση και μείωση της εξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες) και κοινούς στρατηγικούς στόχους.

    Η φημολογούμενη ρήτρα αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας ισχυροποιεί τις δύο χώρες τόσο εντός της ΕΕ όσο και εντός του ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία και σε όσα πράττει σε Λιβύη, Αιγαίο, Κυπριακή ΑΟΖ και Κρήτη, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια περίοδο εσωστρέφειας η οποία θα συνεχιστεί με την κορύφωση της πόλωσης στο δρόμο προς τις εκλογές του Νοεμβρίου. Αυτή η ρήτρα αν υπογραφεί, βάζει την Ελλάδα στο κόλπο της Λιβύης μέσω Παρισίων. Η Γαλλία έχει επίσης κάθε λόγο να χρειάζεται την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς θα αποτελέσει το κλειδί για την παγίωση του γαλλικού ρόλου στην Ανατολική Μεσόγειο. Να μη λησμονούμε οτι η Γαλλία (και για λόγους περιορισμού της γερμανικής και βρετανικής επιρροής) έχει υπογράψει αμυντική συμφωνία και με την Κύπρο.

    Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει από τις 16 Δεκεμβρίου 2018 τον Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ και έτσι οι ελληνογαλλικές σχέσεις τέμνονται και στις σχέσεις των δύο χωρών με τις ΗΠΑ. Θα είχε μεγάλο όφελος για την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες που της παρέχει μια στρατηγική συνεργασία με τη Γαλλία, τόσο εντός της ΕΕ, όσο και στα θέματα της Μεσογείου και την αντιμετώπιση του περιφερειακού ταραξία της περιοχής, της Τουρκίας.

    Πιο συγκεκριμένα, Ελλάδα και η Γαλλία συμφωνούν στην ανάσχεση της Τουρκίας που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τον ισλαμικό φονταμενταλισμό στη Μεσόγειο, στον έλεγχο των προσφυγικών ροών και στη σταθεροποίηση της Βόρειας Αφρικής που αποτελεί το ανάχωμα στο χάος που επικρατεί στην υποσαχάρια Αφρική. Τέλος, η Γαλλία και η Ελλάδα επιθυμούν την αύξηση του ενδιαφέροντος της ΕΕ για την Μεσόγειο και την αλλαγή πολιτικής των Βρυξελλών σε ζητήματα που αφορούν την αντικατάσταση των αναποτελεσματικών πολιτικών σε θέματα ανάπτυξης των κρατών-μελών της ΕΕ.

    * Ο Αλέξανδρος Δρίβας είναι Research Fellow – Hellenic American Leadership Council, (HALC) Ph.D. Cand. (Hellenic-American Relations after the Cold War Era).

    ΥΓ Διαβάστε το ΠΟΝΗΜΑ του Δηματου. Μόνο ότι είμαστε τυχεροί που θα παίξουμε? στο Conference δε μας γραφεί. Λογικότατο. Πρέπει να πουλήσουμε το ανάλογο σανό στους ατελείωτα καυλωμενους ηλίθιους. Άμα κάθε χρόνο μικραίνεις και το παρουσιάζεις επιτυχία τότε ναι είσαι το αεκ του Καρακλανιτς..

    ΥΓ2 Αυτό το 1,5εκ του Ινσουα είναι αλήθεια. Σε τι νόμισμα δε μας είπαν μόνο αν είναι Λεκ η Ρούβλια. 600 ζήταγε από το γαύρο και του είπαν όχι. Γελάνε και οι άγκυρες στο γιοτ του Βαγγελα με τη μούφα. Θα σπρώξει Τσιμικα (ακουστηκε γι εμας και τη Τσελσκυ) Καμαρα ο άλλος κάνα 25-30αρι και θα λέμε πάλι τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε με 0-3 στο ημίχρονο.

  25. Ο/Η koreas λέει:

    @πίσσα και πούπουλα

    τον εγγυητή να τον προσέχεις από κοντά, φήμες λένε ότι βουτάει από συνήθεια κι εξαφανίζεται. όλο και καμιά αλυσιδίτσα στο χέρι, κανένα χρυσό σταυρουδάκι στο λαιμό θα έχεις…. από παιδί έχει μάθει κάθε μέρα να “κερδίζει” κι από κάτι…το νου σου.

    ps1. δεν αντέχω άλλο να βλέπω τα μούτρα του κοκκοβιού. ω ρε θα πήξουμε στο μάνταλο

    ps2. κάπου στη μεσσηνία δεν περνά τα καλοκαίρια κι ο έτερος πόντιος-τσιμέντας? (ξέρεις ο φίλος της αρετής).

    @nnektarios

    Τσιφόρος θεός…..μου έδωσες ιδέα…….πολύ καλή επιλογή για ελληνικό καλοκαιράκι………μεγάλος γραφιάς…….πολυτάλαντος……πολλές γνώσεις, Φαντασία και γραπτός λόγος να μη θέλεις να τελειώσει…..μεγάλος πλακατζής, με έφεση στον ποδόγυρο, ανατολίτης καπνιστής και ρεμπέτης. μάλλον στοιχεία χορτάτου ανθρώπου….

    να πάρεις οπωσδήποτε την ιστορία της αθήνας, τις σταυροφορίες και τους φράγκους………αν μπορείς ταυτόχρονα να ακούς και τραγούδια του σογιούλ, ή του γούναρη νομίζω η ζωή κυλάει όμορφα…

  26. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Προς “koreas”: Ναι,κάπου απέναντι,στην Κορώνη κοντά, έχει ένα φτωχικό κι αυτός.
    “Τοίχος και φιλιά”. Οταν κάνει πάρτυ εκεί, τα βεγγαλικά φάινονται απέναντι. Νομίζει κανείς ότι είναι Καθυστερημένο Πάσχα πολύ “προχώ” ανθρώπων…ή το αντίθετο. . Διακριτικά πράγματα.

    Ο Μήτσος,όταν θέλει να χαλαρώσει βουτάει από το σκάφος με ανιχνευτή μετάλλων στο χέρι.
    Ξέρεις τι μπορείς να ξεθάψεις από τον βυθό; Από χρυσές καδένες που κόπηκαν από λαιμούς, μέχρι λαιμούς που μπορεί να κόπηκαν από κάποια “καδένα”.

  27. Ο/Η Δημήτρης Sweden λέει:

    Διάβασα κεφτετζόγλου μετά από μήνες μιας και μου κανε εντύπωση ο τίτλος με εξύμνηση Ολυμπιακού στο θέμα Τσιμίκα. Λέω δε μπορεί, τόσο ήθος;;; Τελικά το ζουμί ήταν «δε χρειάζεται να δαπανήσουνε λεφτά για μεταγραφές, πιτσιρικάδες με κάτι ψιλά. Καλό δε λέω αλλά δε γράφει βέβαια ότι είχε κανονικούς παίκτες είχε δίπλα του…

    Με άλλα λόγια η γραμμή έπεσε, πιτσιρικάδες με το ζόρι. Τι έχει ο Μπότος δηλαδή; Χολέρα; Θα τον μάθει ο Βέρντε…

    iPhone iTypos iApologize

  28. Ο/Η The Snitch λέει:

    Κάτσαμε τρία αγοράκια να δούμε το παιχνίδι. Check out Copenhagen’s Falk Jensen (μας είπε πριν το ματς ο Barnsie), he almost came to Melwood a couple back.
    Από δεξιά και από κέντρο τους είχε κάνει γιο γιο, οι σακούλες πέφτουν σύννεφο επι 90 στις παίκτριες του Νορβηγού Κωστένογλου, που εχει μάθει το παραμύθι με τα πέναλτι σα γνήσιος REFEREE United, 21 πέναλτι πήρε η ομαδαρα φέτος… θυμίζει τις ένδοξες εποχές του θείου ο άτιμος: Μόλις τα δούμε σκούρα ξεκινάμε τις καταδύσεις και σηκώνουμε τα χεράκια απελπισμένοι. ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΣΙΚΟΚΛΕΦΤΕΣ όσα χρόνια και να περάσουν.
    Αυτός ο σαχλαμάρας ο Fernandes που μας τον παρουσιάζουν κάτι αναμεσά σε Gerrard και Pirlo εχει ξεπεράσει και το Τζολε στα ‘πέναλτι’.

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ο Falk ομαδικός παίκτης σωστές πάσες κρατάει μπάλα. Τον κόβεις μέσα σε 20 λεπτά από το πως κινείται στο χώρο, ποτέ γκαζώνει πότε φρενάρει.

    https://tiger.cdnja.co/v/vv/vV0bG.mp4?secure=PSqfnaBAS14-bTEuqV4C9Q&expires=1597134600

    Κάτι Λιβαδειάδες τους εχει για πρωινό, χτες έκανε πάρτι κανονικό και ήταν και μονός του ο κακομοίρης.
    Αξία; 1,5εκ ευρώ!
    ΗΛΙΑ εσύ κοιτάς μόνο ότι τελειώνει σε ΙΤΣ και αγοράζεις ΤΣΑΜΠΑ μέχρι Καρακλανιτς. Τι μας έδωσε τα ‘κλειδιά’ ο άλλος ο παρτα ολας?

    Τη Κυριακή το πρωί έγραψα για το 1,5 εκ (ρούβλια) που θα έδινε ο ηθικός σε κάποιον Ινσουα.
    Οτι γελάγανε οι άγκυρες στο γιοτ, μόλις το άκουσε ο άλλος ακουγόταν το γέλιο του μέχρι εμάς.
    Τελικά λεει το αεκακι αποσύρθηκε και δε θα δώσει το 1,5 εκ- γελάστε άφοβα- ο άπλας που θα αγόραζε τη Μπαρτσελόνα (στα χαρτάκια από τις γκοφρέτες) άμα νευρίαζε (και άμα έκανε και προσφορά ο περιπτεράς).

    ΦΥΣΙΚΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΚΑ ΗΔΗ ΞΕΧΑΣΤΗΚΑΝ. ΟΠΩΣ ΞΕΧΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΒΡΑΝΙΕΣ ΠΡΟΠΕΡΣΙ. ΟΠΩΣ ΞΕΧΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ CAPELLI.
    5+3,5+5= 13,5εκ ευρώ ‘ξέχασε’ ο ηθικός προεδραρας.

    Μη τα σκορπάς έτσι αβέρτα τα εκατομμύρια ρε ηθικέ αμαρτία είναι. Βάλε και λίγο φρένο στη σπάταλη πλέον.
    Είναι πραγματικά εκπληκτικό ΠΟΣΟ ΣΑΝΟ πουλάνε στους αφελείς που μας το παίζουν και έξυπνοι.

    Welcome στο Τσιμικα, να πάρει καμμιά ανάσα και ο Robbocop. 3 χρόνια σερί εχει σκάψει χαντάκι δεξιά από το πάνω κάτω συνέχεια.
    Αν δουλέψει, ακούει και προσέχει θα παίξει. Όχι βασικός αλλά θα παίξει και μάλιστα αρκετά ματς. Ο Klopp δε καίει παίκτες, αν αξίζεις παίζεις.

    Η Liverpool εδώ και 4 χρόνια αγοράζει νούμερα: Θα σε κοιτάξει scouter αν οι αριθμοί σου είναι σοβαροί και μόνο και φυσικά όχι για μια χρονιά η άμα κάνεις 5 εμφανίσεις, η τακτική ΛΑΒΡΑΚΙ δε παίζει μπάλα στα κανονικά club.

    Η πρώτη και πιο σοβαρή αξιολόγηση είναι ΜΟΝΟ αυτή, γι’ αυτό σε κάθε παίκτη επιμένω και γραφώ τι εχει κάνει στατιστικά. Ένας παίκτης του 2 και του 3 δε θα γίνει ποτέ του 8 και του 9, ένας με ανοδικά 6αρια εχει τη πιθανότητα να το κάνει. Υπάρχει λόγος που ο άλλος είναι του 2 και στο αεκ τον έχουμε εμπεδώσει μια χαρά όλα αυτά τα χρόνια: Το Μπακακι έμεινε Μπακακι 6 χρόνια τώρα. Απλά τρέχει χωρίς λόγο, δε μπορεί να αμυνθεί και δεν εχει μάθει να βγάζει μια σέντρα που να μη βγει η μπάλα έξω από το γήπεδο, γι’ αυτό παίζει στην αρμάδα του εφτάρα. Ο άλλος έδειξε σταθερά ανοδική πορεία πήγε στο 4 στο 5 στο 6 στο 7 μέσα σε 2-3 σαιζόν. Έφτασε να είναι από τους σταθερότερους και καλυτέρους παίκτες του γαύρου με καλή παρουσία είτε έπαιζε με τη Arsenal είτε με το Βόλο.
    Γι’ αυτό ο ένας πήγε στη Liverpool πρωταθλήτρια Αγγλίας- Ευρώπης και κόσμου εν ενεργεία και ο άλλος ζορίζεται με κάποιον Μελισανίδη σε κάποιο Σπατο να πέτυχει ελέφαντα από μισό μετρό.

    Η δεύτερη αξιολόγηση είναι ο χαρακτήρας. Ποτε ακούσαμε έναν παίκτη μας να απασχολεί τα media με τα καμώματα του? Ποτε είδαμε μέσα στο χόρτο παίκτη μας να βρίζει διαιτητές να κάνει τσαμπουκάδες να αποβάλλεται?

    Η τρίτη αξιολόγηση- βήμα είναι και η δύσκολη: όταν είδε ο Κωστας +0044 στο κινητό, το σήκωσε και άκουσε Hi Kostas, its Jürgen Klopp πρέπει να του έφυγαν λίγα..

    Επόμενη κίνηση ένα CB και ένα δεξί εξτρεμ.

    Curtis Jones. Θα κλάψει κόσμος με το μικρό, 1,85 winger πασά με τη μια, τριπλα, ψηλά το κεφάλι και μπουκες στο κουτί.
    Αξία? ΜΗΔΕΝ λίρες, το σπίτι του είναι κυριολεκτικά 7 στενά πάνω από το γήπεδο…
    300 λεει θα δώσει ως budget η Σπανιόλα φέτος, να ενισχυθεί γιατί δεν εχει παίκτες. Λογικό άμα έχεις δώσει άλλα 240 πέρσι και ο άλλος σου ρίχνει μια εικοσάρα στο κεφάλι ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ! 2 χρόνια έχουμε πάρει τον Ιάπωνα Minamino πριν 7 μήνες που είναι παγκιτης για 7,2εκ και ελεύθερο και δωρεάν τον Adrian πέρσι το καλοκαίρι για δεύτερο τερματοφύλακα και τέλος.
    Ρε συ Jürgen πόσο πλάκα τους κάνεις ;

    Στις 25/06 επιβεβαιώθηκε μαθηματικά το πρωτάθλημα σε εμάς. Από εκείνο το βραδύ που έχασε η City μέχρι το κλείσιμο το μήνα 30/6 ουσιαστικά σε 4 εργάσιμες το club ανακοίνωσε ότι πούλησε 1,7εκ φανέλες προς £63 λίρες (~75 ευρώ) το κομμάτι. Αυτές τις 4 μέρες το Club τζίρε €127εκ ευρώ ΜΟΝΟ από τις εμφανίσεις. Αν θυμάμαι καλά το κέρδος ήταν 50% βάση συμφωνίας με την NB, δηλαδή πάνω από €60εκ. Όσο κόστισε το νέο ΑΠΙΘΑΝΟ προπονητικό στο Kirkby..

    @DNΑΕΚ

    Τα χρήματα και το ποσοστό είναι ανά μέγεθος GDP και συμμέτοχης όχι καθαρά αριθμητικό ως προς το λαμβάνειν. Αρα ορίζεται από τους συμμετέχοντες σε αυτό καθώς και από τη συμμετοχή της κάθε χωράς στο ταμείο. Άλλη συμμετοχή εχει η Γερμάνια άλλη το Λουξεμβούργο χρηματικά. Το όφελος για την Ελλάδα υπολογίζεται σε 8,5% μιας και εχει μόλις 214Δις GDP. Για την Ιταλία το καθαρό όφελος (μετά τη εισφορά της στον κοινοτικό προϋπολογισμό) είναι μόλις 1% λόγω μεγάλης συνεισφοράς της και μεγάλου GDP. Για την Ισπανία το καθαρό όφελος ανέρχεται σε 2,6% του ΑΕΠ( στοιχεία Bloomberg). Ενώ λοιπόν η Ισπανία με 47εκ πληθυσμό θα πάρει 140,4Δις με 1.419 GDP, η Ιταλία με 60εκ πληθυσμό θα πάρει 172,7 αλλά με 2,084Τρις GDP και η αναλογία με τις συνεισφορές πέφτει δραματικά υπερ της Ισπανίας και ας είναι μικρότερο το νούμερο. Είναι καθαρά δηλαδή ποσά βάζει η κάθε χωρά στο κοινό ταμείο και μετα ποσά παίρνει σε σχέση με το ΑΕΠ της. Επίσης δε διαιρείς το απολυτό νούμερο πληθυσμού με χρήματα. Μπορεί να έκανα λάθος στο αν οι Ιταλοί η οι Ισπανοί έχουν το 3500 και το 2800 (γι’ αυτό έγραψα αν θυμάμαι καλά) αλλά είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα πηρέ με πολύ μεγάλη διαφορά το καλύτερο ΄πακέτο’.

    Όταν παίρνεις τα μισά από τους Ισπανούς και το 41% από τους Ιταλούς αλλά το GDP σου είναι 85% και 90% (6,5 και σχεδόν 10 φορές ανάλογα) μικρότερο τότε μιλάμε για ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ deal.

    Sent from my iPad.

  29. Ο/Η The Snitch λέει:

    Σταμάτησε στα 22 πέναλτι η αρμάδα του Όλε Γκανερ Κωστένογλου τη σαιζόν, στην οποία και έσπασε το ρεκόρ στις εκτελέσεις.
    Για να πάρετε μια ιδέα η πρωταθλήτρια Liverpool κέρδισε 6 πέναλτι όλα και όλα. Στο κύπελλο έπαιξε η δεύτερη ομάδα και στο CHL δε πήρε κάποιο.

    Στα 2 ματς του τουρνουά (Quarter-Semi) έβαλε 2 γκολ και ναι σωστά μαντέψαμε και τα 2 με πέναλτι. Τα οποία λεει τα κερδίζει γιατί οι παίκτες της πατάνε πολύ στη περιοχή. Ενώ οι δικοί μας παίκτες πχ δε πατάνε στη περιοχή γιατί εχει απλώσει μπουγάδα ο αντίπαλος και ρίχνουν τρίποντα από τη σέντρα.

    66 γκολ με 55 Big chances created η απατεωνιά του ποδοσφαίρου, 85 γκολ με 88 Big chances created εμείς, αλλά πατάει πιο πολύ περιοχή κάνοντας 37,5% λιγότερες προσπάθειες! Μάλλον είναι σαρανταποδαρούσες εκεί στο Manchester δεν εξηγείται αλλιώς.

    Να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε από τα παπαγαλάκια της REFEREE UNITED, νόμιζα ότι τα έχω ακούσει όλα αλλά προφανέστατα εχει δρόμο ακόμη.

    Μεγάλος παίκτης αυτός ο Μπρουνο Φερνάντες, ειδικά στη φάση με τον Λιντελοφ που τα Fuck off on camera πέφτανε σύννεφο, μιλάμε για ηγέτη. Είναι αλώστε πασίγνωστο ότι άμα είσαι έξι μήνες στην ομάδα και τη βλέπεις ηγέτης!!! (αφού σε ανέχεται αυτός ο ΓΚΙΟΖΗΣ του πάγκου) ο καλύτερος τρόπος να ‘ηγηθείς’ είναι να αρχίσεις τα μπινελικια τους συμπαίκτες- πόσο μάλιστα τους παλιούς- σου εν ώρα αγώνα. Ο δε Νορβηγός Κωστενογλας παρακολουθούσε απαθής από το πάγκο λες και όλα ήταν φυσιολογικά. Τώρα θα μου πεις όταν ΠΡΩΤΟΣ ΕΣΥ σπας τον κώδικα στο τέρμα που έπαιζε ο Ρομέρο όλα τα ματς κυπέλλου Ευρώπης έτσι απλά επειδή σου κατέβηκε το να μιλάμε για ηθική, ιεραρχία και κανόνες στο τσιρκουλο είναι τουλάχιστον αστείο. Αλώστε δε μπορείς να χάσεις κάτι που ΠΟΤΕ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ.

    Φανταζόμαστε τον Μιναμινο (και αυτός τον Ιανουάριο ήρθε) να ρίχνει συνεχόμενα FUCK YOU στον VVD και τον Klopp να κοιτάει από το πάγκο έτσι γενικά?
    Ο Σακο το 2016 άργησε 20 λεπτά να έρθει στο John Lennon (αεροδρόμιο του Liverpool) και περίμενε όλο το αεροπλάνο με τους παίκτες και το team μέσα. Μόλις αποφάσισε ο πρίγκηπας να εμφανιστεί ο Klopp – αφού τον περίμενε στη πόρτας ΟΡΘΙΟΣ και δεν έδινε το οκ να φύγουν- του αρνήθηκε προσωπικά την είσοδο στο αεροπλάνο και έδωσε εντολή για πώληση του παρόλο που ήταν το βασικό (τότε) CB της ομάδας, ένας παίκτης που είχε αγορασθεί £19εκ από την PSG στα 24 του και ήταν και διεθνής με την Εθνική Γαλλίας. Η πλάκα είναι ότι τον πουλήσαμε £22εκ!

    ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΑΣ..

    Αξιoς δίπλα του ο μαύρος στύλος που λέγεται Πογκμπα που για κάποιο λόγο ο Όλε Γκανερ Κωστένογλου τον ντύνει ποδοσφαιριστή και τον βάζει να τριγυρνάει εκεί κάπου στο κέντρο. Τι να κάνει και αυτός ο έρμος? 210 μύρια (110 μεταγραφή και 5 χρόνια μισθοί) κάτι πρέπει να κάνεις να πεις ότι τα έδωσες για κάποιο λόγο. Η αλήθεια είναι πάντως ότι το παιδί κάνει τα πάντα να μην ενοχλεί συμπαίκτες και αντίπαλους, τελειώνει το ματς και κάνεις δε θυμάται να τον εχει δει.

    Αλλά 2 πέναλτι ήθελε η αρμάδα των κορακιών για να πάει τελικό αλλά σε 6 λεπτά τι να σου κάνει και ο κακομοίρης ο Μπριχ άμα δε βοηθάς και εσύ με μια βουτιά μια κατάδυση κάτι ρε αδελφέ. Στο έδωσε στο 6’ αφού σούταρε ο παίκτης, απέκρουσε ο τερματοφύλακας, έγινε δεύτερη προσπάθεια και βγήκε η μπάλα άουτ. Πρώτη φορά στα 40 χρόνια που βλέπω μπάλα υπάρχει πλεονέκτημα σε πέναλτι εκτός αν μπει γκολ στη φάση. Αυτή είναι αλώστε και η λογική του πλεονεκτήματος: ο παθών παρόλο το δίκιο του ΠΛΕΟΝΕΚΤΕΙ να συνεχίσει την ενέργεια του και εκ του αποτελέσματος εισπράττει το πλεονέκτημα του. Από τη στιγμή που συνεχίζει και μάλιστα ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ τη φάση ότι εχει γίνει παύει να ισχύει. Σε αντίθεσή με φάση που ο διαιτητής αφήνει να δει πως θα πάει και αν αρχικά χαθεί η μπάλα (πχ σε ένα διεκδικησιμο φάουλ) τότε τη γυρνάει πίσω. ΑΡΧΙΚΑ όχι 2 τελικές μετα, αλλιώς να γυρνάμε κάνα μισάωρο τις φάσεις πίσω κάθε φορά. Φανταζόμαστε φάση που παίκτης ναι μεν δέχεται φάουλ, κάνει τη πασά, συμπαίκτης του παίρνει τη μπάλα ξανακάνει νέα πασά και αν χαθεί η μπάλα το γυρνάμε πίσω? Ε αυτό είδαμε χθες!!!

    Το πέναλτι εχει πλεονέκτημα ΜΟΝΟ αν σκοράρει η ομάδα π.χ. γίνει ένα σουτ και βρει στο χέρι του αμυντικού αλλά μπει γκολ, η αν γίνει μια ανατροπή αλλά σκοράρει η ομάδα με κάποιο άλλο τρόπο στην ΙΔΙΑ προσπάθεια. Ο λόγος είναι ότι το γκολ υπερτερεί του πέναλτι μιας και είναι σίγουρο. Πέναλτι σημαίνει ΤΙΜΩΡΙΑ και αυτή επιβάλλεται τη στιγμή που γίνεται το παράπτωμα όχι οπότε μας βολεύει: αστούς να παίξουν ΔΥΟ τελικές και αν δε μπει εδώ είμαστε να το δώσουμε!

    Παράβαση έγινε και μάλιστα για κόκκινη: Η το σφύρας εκείνη τη στιγμή η το αφήνεις αφού ο παίκτης σουτάρει. Από τη στιγμή που το άφησες και μάλιστα δυο φορές τέλειωσε. Πέναλτι είναι όχι φάουλ. Αν έμπαινε τη δεύτερη φορά, αφού η παράβαση εχει γίνει σε άλλο παίκτη τι θα έκανες? Θα το ακύρωνες μήπως και θα το γύρναγες πίσω? Εκεί δε θα ήταν γενόμενη η φάση?

    Θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέρουμε με δαύτους.

    # Football did NOT start in 1992.

    250 ανά έτος στο τριετές (750 σύνολο) και αλλά 250 πριμ κατάκτησης πρωταθλήματος έβαλε ο ‘άπλας’ για κάποιον Ινσουα. Αυτόν ντε που θα κόστιζε 1,5εκ ευρώ χωρίς τα bonus. Έτσι δεν μας έλεγε η ΠΑΕ? Όσο για το πριμ κατάκτησης πρωταθλήματος HATS OFF στο μεγαλύτερο απατεώνα που εχει περάσει ποτέ από την ομάδα. Και λίγα είναι μεγάλε: βάλε εκεί κάνα εκατομμύριο βάλε 2 βάλε 3 , ΣΑΜΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΠΟΤΕ?

    Είναι σα να βάλω εγώ bonus επίτευξης στόχων 500 χιλιάρικα αν οι πωλήσεις μου κάνουν 100εκ ευρώ. Από πίτα που δε τρως τι σε νοιάζει αν καεί?
    Ό άλλος απέναντι πάει και σκάει τα ΔΕΚΑΠΛΑ στο Ραφίνια και μετα στο 3-0 στο ημίχρονο κάποιοι θα κάνουν αναλύσεις σε κάνα τρίμηνο και θα αναρωτιούνται τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε.

    Τα 3,5εκ που ονειρευτήκατε για Έλληνα παίκτη 29 ετών (στις 31/8 γίνεται) με 2 χιαστούς/ χειρουργεία είναι μεν ωραία αλλά σε Dirham το νόμισμα των ΗΑΕ δηλαδή. Με το rate στα 0,23 σήμερα είναι 800 χιλιάρικα που αν με ρωτήσετε ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΛΕΦΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ. Η οποία αεκ ζητάει λεει 8εκ ευρώ για το ΚΟΥΤΣΑΥΛΟ. Κάπου πρέπει να έχω ένα παλιό iPhone τριετίας νομίζω στο συρτάρι, το πουλάω και εγώ προς 1500 ευρώ και μην ακούσω καμμιά βλακεία ότι τόσο κάνει το καινούργιο..
    Για να πάρουμε μια ιδέα ο Javier Pastore της Ρόμα (Εθνική Αργεντινής-PSG) στα 31 του είναι στα 6εκ, όσα και ο Giacomo Bonaventura (Εθνική Ιταλίας- Μίλαν), όσα και ο Marc Albrighton της Λέστερ όσα και οι Andros Townsend (κάνει πλάκα σε τεχνική στο κακομοίρη το Πετράκη) και Jordan Ayew της Palace. Ένα Πετράκη που άμα τον ρίξεις σε ρυθμούς Premier League θα βάλει τα κλάματα στο εικοσάλεπτο και θα κάνει πάλι το τραυματία ΟΠΩΣ ΠΕΡΣΥ για να στη σκαπουλάρει.
    Το ότι ονειρεύονται στο αεκ παρέα με τα παπαγαλάκια τους νούμερα που παίρνουν παίκτες δεκαπλής αξίας και τα πασάρουν στα πρόβατα εχει τη πλάκα του. 700 χιλιάρικα έδωσαν το Μπακασετα, 8εκ (+11 φορές παραπάνω) θέλουν για παίκτη 2 χρόνια μεγαλύτερο του με 2 χειρουργεία. Marketing από τη λαϊκή ούτε καν από τα Lidl.
    ΥΓ Αυτή η Bayern δε μου λεει κάτι τρομερό. Από τη μέση και πίσω εχει ΜΕΓΑΛΑ θέματα (ο Μποατεγκ θυμίζει Σβάρνα) και μια σοβαρή ομάδα θα τη ζορίσει πολύ. Τα 8 στη Μπαρτσα είναι σιγουρά μεγάλο πράγμα αλλά δε μου λένε κάτι σε μια ομάδα παλαίμαχων που δε μάρκαρε ούτε με τα μάτια και η άμυνα της θύμιζε Οικονόμου και Μπακακι. Το ότι ολόκληρη Μπαρτσελόνα 10 χρόνια σχεδόν μετα τον Πουγιολ παρουσιάζει τον …. Λανγκλε, τον Σεμεδο στη θέση του Ντανι Αλβες σαν λύση στην άμυνα μαζί με κάποιον Martin Braithwaite ένα 29αρη Δανό από τη Λεγανες σαν αντικαταστατή του Νειμαρ τα λεει όλα.

    Ένα εξαιρετικό χαφ που έτρεχε τον Αρτουρ είχαν όλο και όλο και πήγαν και τον έδωσαν μαζί με 60 για τον Πιανιτς. Που είναι παικταράς μεν αλλά μαρκάρει και αυτός από απόσταση και διακριτικά. Κορονοιο έχουμε μη κολλήσουμε τίποτε και τρέχουμε..

    Η αλλιώς άμα κάνει ‘σχεδιασμό’ και μεταγραφές ο ‘πρόεδρος’. Το έχουμε ξαναδεί έτσι δεν είναι?

    Sent from my iPad

  30. Ο/Η The Snitch λέει:

    Μαδούρο, Έβο Μοράλες, Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

    Τα τρία φιλαράκια του αχαστου στη κηδεία του δημοκράτη Κάστρο. Ο ΜΟΝΟΣ θα θυμίσω πρωθυπουργός Δυτικού κράτους που πήγε στη κηδεία (και ξόδεψε και το ευτελές ποσό των +300,000 για το ταξιδάκι).

    Του Κάστρο που έκανε ‘επανάσταση΄ το 1959 και μετα απλά ‘ξέχασε’ να κάνει εκλογές ως γνήσιος αριστερός δημοκράτης που ήταν. 60 χρονιά άνευ εκλογών είναι η ‘δημοκρατία’ της Κούβας που ‘δημοκρατικά’ η εξουσία πήγε από το Φιντελ στο αδελφό του Ραουλ το 2006. Έκατσε και αυτός 12 χρονακια μέχρι να φτάσει και αυτός 150 χρονών, και τώρα τη καρέκλα την κληρονόμησε το δεξί του χέρι και πρώτος αντιπρόεδρος του Κομουνιστικού Κόμματος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ. Δίκαια πράγματα και ξηγημένα. Αριστερά και για το λαό πάντα.

    Επειδή εχει τύχει να είμαι προσωπικά παρών σε δουλείες (όχι δικές μου αλλά του συνεταίρου μου τότε) με government Κουβάνους στην Αβάνα το 2005: ΤΥΦΛΑ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο DON CORLEONE ΣΤΟ ΝΟΝΟ και δεν υπερβάλλω ούτε 0,0001%. Δε μπορώ να γράψω αλλά έχω δει απίθανα πράγματα εκεί πέρα. Από τα πιο ‘δύσκολα’ μέχρι τα πιο απλά. Ας πούμε 2 εύκολα:

    Παγωτό (εκπληκτικό είναι η αλήθεια) σε κεντρικό καφέ της Αβάνας. $2,5 δολάρια US για τους ξένους, 0,10 πεσο Κούβας (0,09 περίπου) για τους Κουβάνους. 2 σειρές ξεχωριστές ανάλογα ποιος είσαι, ντόπιος η όχι, το ίδιο παγωτό, το σερβίρουν από την ίδια γαβάθα!

    Πούρα: Βehike 54/56αρια βρίσκεις σε ‘επίσημα’ κανάλια γύρω στο 50% φθηνότερα από ότι πωλούνται στην Ευρώπη. Μιλάμε για αυθεντικά πάντα γιατί οι μαϊμούδες που πλασάρουν και είναι χόρτο ντυμένο εξωτερικά με καπνά και ποτισμένο με λάδι για να μυρίζει!! κάνουν 2 δολάρια στα πρόβατα.
    Αυτό σημαίνει χονδρικά γύρω στα $30/τμχ (€25) την ώρα που εδώ είναι στα €62/τμχ. Επίσημα κανάλια είναι αυτά που το ίδιο το εργοστάσιο ‘πουλάει’ (δηλαδή οι δικοί του- όχι μαγαζιά) τα κομμάτια που προορίζονται για ιδία χρήση. Το Deal γίνεται στο ‘χώρο ξενάγησης’ απλά τα παίρνεις σε χαρτοσακούλα χύμα. Σε κουβέντα απλά ενημερωτικά με τον ‘άνθρωπο’ μας είπε ότι το κόστος ιδίας χρήσης ΛΙΑΝΙΚΗ για τη κουτά των 10 είναι: όσο ένα πακέτο τσιγάρα στο Μαϊάμι, δηλαδή γύρω στα 8 δολάρια η κούτα. Γι’ αυτό είναι όλη μέρα με τα μπαζούκας στο στόμα όλοι τους.. άντρες γυναίκες.

    Άθεος λοιπόν και αυτός ο Κανελ σα το δικό μας τον Αλι6 που δήλωνε ότι εγώ δεν θα ανάψω κεράκι για να με τραβάνε οι κάμερες γιατί δε λέω ψέματα (ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΝΑ ΣΕ ΚΑΨΕΙ ΑΛΙ6 ΜΟΥ ΨΕΜΜΑΤΑ ΕΣΥ? ΘΟΥ ΚΥΡΙΕ) και προχθές έριξε τόσα κοσμητικά στη Παναγιά που ο Geronimo κοκκίνησε από τη ντροπή του.

    Το κολλητάρι του Αλι6 το Μαδούρο τον ξέρουμε όλοι δε θέλει συστάσεις. Είναι ο πρόεδρος της πιο πλούσιας χωράς σε πετρέλαιο στο πλανήτη που οι κάτοικοι της ζουν χωρίς ρεύμα τις μισές μέρες τις εβδομάδας. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει το Νικόλα να εχει κάτι δεκάδες ΔΙΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑ καταθέσεις ούτε τον Αλι6 να ονειρεύεται κατά επίσημες δηλώσεις του να μας κάνει Βενεζουέλα.

    Στον άλλο το Μοράλες ο Αλι6ης του ευχόταν σε επίσκεψή του στο Μάξιμου κάθε καλό, κάθε προκοπή και μακροημέρευση των προσπαθειών του για την εδραίωση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στη χώρα του.

    Αυτός ο Μοράλες άλλαξε με το έτσι θέλω το σύνταγμα για να μπορεί να ‘κυβερνά’ όσο μπορεί. Αφού έγιναν διάφορα που δεν είναι της παρούσης (από παραβιάσεις Συνταγματικών Δικαστηρίων μέχρι νοθείες στις ‘εκλογές’) το 2019 ανακοίνωσε από το El Chapare, μια αγροτική περιοχή της Cochabamba που καλλιεργεί κόκα ότι ‘παραιτείται’ και τη κοπάνησε από τη χώρα προς την Αργεντινή μέσω Παραγουάης Μεξικό Βραζιλίας και Περού!

    Τα ποδιά στη πλάτη έβαλε ο σύντροφος.. με κάτι ΔΙΣ δολάρια παρέα και αυτός. Μόνο το ύψους 29 ορόφων «Μεγάλο Σπίτι του Λαού» που διέμενε ο Έβο Μοράλες με τη 1.068 τμ σουίτα του, στον 24ο όροφο που διαθέτει σάουνα, τζακούζι, αίθουσες μασάζ και ελικοδρόμιο, κόστισε το ευτελές ποσό των 34εκ δολαρίων, σε μια χώρα που ο μισθός είναι περίπου 200 δολάρια το μήνα. 170,000 μηνιάτικα (14,165 χρόνια) χωρίς τους τόκους, είναι ένα ποσό που ο καθένας μπορεί να δώσει για ένα σπίτι και οποίος πει το αντίθετο είναι εχθρός του λαού και της ‘δημοκρατίας’.

    Το σχόλιο όμως εχει να κάνει με ένα άρθρο που διάβασα για τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε που κυβέρνησε και αυτός από το 1980 και επίσης ‘ξέχασε’ να κάνει εκλογές 37 χρόνια. Μαρξιστής Λενινιστής μέχρι το 1990 οπού ξεκίνησε να δηλώνει ότι ήταν ο φορέας του σοσιαλισμού στην αφρικανική ήπειρο. ΣοσιαΛΗΣΤΗΣ και αυτός. Σας θυμίζει κάτι? Έλα τώρα σύμπτωση θα είναι δε μπορεί.

    Ο σύντροφος Μουγκάμπε που είχε ΘΕΡΜΟΤΑΤΟΥΣ εναγκαλισμούς με τον Αλι6 και κάθεται δίπλα του στις φωτο.

    Ο σύντροφος Μουγκάμπε λοιπόν που ανέλαβε τη Ζιμπάμπουε, μετά από την ανεξαρτησία από τους Βρεττανούς (Ροδεσία) το 1980 ξεκίνησε με την κατάσχεση της αγροτικής περιουσίας που ανήκε στη μειονότητα των λευκών πολιτών και η παράδοση της στους ακτήμονες της μαύρης κοινότητας. Αποτέλεσμα ήταν η αγροτική παραγωγή να υποπολλαπλασιάστει μέσα σε λίγα χρόνια, αδυνατώντας να καλύψει ακόμα και τις εγχώριες βασικές ανάγκες σίτισης των κατοίκων της χώρας. Μιας χωράς που από αυτό ζει έτσι κ αλλιώς: από τη καλλιέργεια της γης.

    Λαβράκια (κανονικά όχι σα του Ηλία) έβγαλε η νέα κυβέρνηση που ανέλαβε από το 2018: η κεντρική τράπεζα της χώρας (Reserve bank of Zimbabwe) αποφάσισε την απόσυρση του επίσημου νομίσματος της χώρας, που λόγω του υπερπληθωρισμού, δεν έχει πλέον την παραμικρή αξία. H απόσυρση θα συνοδεύεται από την υποχρεωτική ανταλλαγή και μετατροπή των δολαρίων της Ζιμπάμπουε, σε δολάρια ΗΠΑ. Έτσι η απόσυρση γίνεται σύμφωνα με την τρέχουσα ισοτιμία, σύμφωνα με την οποία, 1$ ανταλλάσσεται με 1 τετράκις εκατομμύριο, ή 10 εις την 15η δύναμη, ή καλύτερα 1.000 τρισεκατομμύρια, ή ακόμα καλύτερα 1.000.000.000.000.000 δολάρια Ζιμπάμπουε.

    1.000.000.000.000.000 έκαναν όσο ΕΝΑ ΔΟΛΛΑΡΙΟ (0,83 ευρώ). Για να πάρεις μια τυρόπιττα θες ένα ανατρεπόμενο σε χαρτονόμισμα.

    Παράλληλα η περιουσία του συντρόφου Μουγκάμπε, ο οποίος έπαιρνε και ετήσια σύνταξη 150.000 δολαρίων Ο ΑΘΕΟΦΟΒΟΣ, ξεπερνάει τα 2ΔΙΣ δολάρια.

    Είναι ο κομμουνισμός και οι αριστεροί ηλίθιε. Τι δε καταλαβαίνεις?

    Hasta la Victoria siempre, αναφώνησε ο Αλι6ς ο Πανάγιο- προcτατηc.

    Μάλλον θα ήταν πριν αγοράσει τη βίλα στο Σούνιο (είναι πολύ κοντά σε μας) προς 1,400,000 ευρώ τον Ιούνιο. Λεφτά που πρέπει να αποταμίευε η Περιστέρα μιας και από δασκάλα δημοτικού έφτασε ως εκ θαύματος να είναι καθηγήτρια πανεπιστημίου, όπως και ο Προκόπης της πήρε- δεύτερο θαύμα εν σειρά- δίπλωμα μηχανικού μετα από 20 χρόνια ‘σπουδών’. 40 χρονών έφτασε ο ΑΚΑΜΑΤΗΣ να πάρει ένα χαρτί που ο κανονικός κόσμος το εχει πάρει στα 21 του.
    Τα δε θαύματα ΟΛΑ συνέβησαν επι κυβέρνησης ΤΣΥΡΙΖΑ.

    Είναι να μη πιστεύεις μετα? Δεξιό ψάλτη το βλέπω το ΖΑΒΟ από εδώ και πέρα.
    Θα ψέλνει σε παραλλαγή το: Venceremos (θα θριαμβεύσουμε) κοροιδάρες. Με Καρανίκα, ραγκουση, Πολλακη και παπά (του μαγαζιού).
    Τρεχάτε εσείς στα camping στο Γράμμο και εγώ αράζω με τα Cohiba μου στο Σούνιο στη πισίνα.

    Hasta la CONOMA siempre.