ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…

Υπήρξε κάποια συγκίνηση στην σημερινή διαδικτυακή ημέρα μνήμης για τον Φίλαθλο. Όσοι διάβαζαν την εφημερίδα ή όσοι έτυχε να έχουν γνωρίσει κάποιους συντελεστές, είναι εύκολο να έχουν αντιληφθεί την διαφορά των συγκινήσεων. Για τις οποίες δεν χρειάζεται να αναλυθώ ιδιαίτερα. Υπάρχουν άνθρωποι που απολύθηκαν το 1983 ( 27 τον αριθμό ) και σήμερα ήταν παρόντες, και οι άνθρωποι που έμειναν μέχρι τέλους αλλά ενώ ήταν παρόντες, στην ουσία δεν μιλιούνται μεταξύ τους. Φυσικά υπήρχαν κι άλλοι που δεν εμφανίστηκαν καν.

Εγώ απλά για την πληρότητα του εδώ χώρου, θα αναφέρω μόνο το τι είπα εγώ, χωρίς καμία συγκίνηση παρότι η εβδομαδιαία αρθρογραφία μου, μου είχε γίνει πολύ αγαπημένη.

–   Την ώρα που πήγαινα στο περίπτερο για να ψωνίσω την εφημερίδα, δεν αγόραζα εφημερίδα. Ήξερα ότι αγόραζα ένα μυστήριο γραπτό κάποιας στοάς φιλοσοφικής.

– Αγόραζα ύλη που περίμενα να έρθει το σαββατοκύριακο για να ολοκληρώσω το διάβασμα ή να κόψω κείμενα για να τα κρατήσω στο αρχείο μου, ή να κρατήσω σημειώσεις που με βοηθούσαν στην συγγραφή πιθανών μελλοντικών μου κειμένων.

–  Αγόραζα κριτική, σάτυρα και χιούμορ για τα πάντα.

– Αγόραζα ποίηση και σκέψη για το τι κρύβεται πίσω από την κουρτίνα.

– Αγόραζα ελευθερία πνεύματος και έκφρασης που πάντα είχα ανάγκη, σε συνδυασμό με μια διαφορετικότητα στην ματιά των γεγονότων.

– Αγόραζα έναν τρόπο σκέψης, ένα λυσάρι θα τολμούσα να πω για να ολοκληρώσω το μυαλό και την προσωπικότητα μου.

– Μα πάνω απ’ όλα αγόραζα το εισιτήριο διαρκείας μου για την συμμετοχή μου σε εκείνη την στοά, που με αφορμή απλά αθλητικά γεγονότα, σου φώτιζε το κάθε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό γεγονός της καθημερινότητας που ζούσα.

Αργότερα λοιπόν, έγινα κι εγώ εξωσχολικός συνεργάτης σε εβδομαδιαία βάση, στην δεύτερη σελίδα της εφημερίδας, την καθ’ ύλην πολιτική, με την στήλη Στο φώς του φεγγαριού και στην σκιά του ήλιου, όπου έγραφα ό,τι περίεργο ή τρελό θέμα με απασχολούσε, είτε διαχρονικά είτε σαν επικαιρότητα . Το όνομα της στήλης το οφείλω στον αδερφό μου Νίκο Καραγιαννίδη, όπως βέβαια και την μέγιστη τιμή της αρθρογραφίας μέχρι την τελευταία στιγμή της εφημερίδας για δώδεκα χρόνια.

Την ίδια τιμή νοιώθω και σήμερα που παρευρίσκομαι στην σημερινή εκδήλωση και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω.

 

Γιάννης Θεοδωρακόπουλος ( πρόεδρος ΠΣΑΤ ): Αν δεν κάνω λάθος κύριε Αβραμίδη, όσο σας παρακολουθούσα, ουδέποτε γράψατε αθλητικό κείμενο.

Αβραμίδης : Έτσι είναι κύριε πρόεδρε. Ουδέποτε θεώρησα τον Φίλαθλο αθλητική εφημερίδα.

Connect

Κατηγορία άρθρου Άρθρο. Βάλτε Bookmark το μόνιμο σύνδεσμο.

94 Responses to ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…

  1. Ο/Η davor the pireaus GIVER λέει:

    ο Μπαζινας (ακομα εχω ολα τα αρθρα του) τα δικα σας κυριε Αβραμιδη ηταν και ειναι ευαγγελια ζωης.Φυσικα ειχα και παραπονα (σαν παναθηναικος) απ την αντιπαναθηναικη αντιμετωπιση του αποδυτηριακια!

  2. Ο/Η Από το Πρίγκηπατο λέει:

    Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, ότι κάποιοι δεν εμφανίστηκαν. Δεν χρειάζονται ονόματα, δεν υπάρχει λόγος. Ήσαν όμως και αυτοί “Φίλαθλος” και δικαιωματικά τους ανήκει κομμάτι της ιστορίας. Δεν ήθελαν, δικο τους θέμα. Όλοι, μα όλοι όμως, τόνισαν το τι τους έδωσε αυτή η παλιό φυλλάδα όπως την ανέφερε ο Καραγιαννιδης. Σημειώνω εδώ την συγκίνηση του, άσχετα που δεν άφησε να βγει, αλλά δεν μπορούσε και να την κρύψει τελείως. Θα πω, πως έχει μεγάλη διαφορά το όπως αναφέρεις τι είπες από το πώς τα είπες. Εγώ που το είδα από την αρχή μέχρι τέλους, μπορώ να καταλάβω την διαφορά. Σε τρεις, τέσσερις προτάσεις έκλεισες όλη την ουσία του τι έδινε αυτή η εφημερίδα. Ιδιαίτερα συγκινημένος κι ο Μαλλιαρης,χωρις να αφαιρώ συγκίνηση από τους άλλους. Θα μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερα το όλο σκηνικό, δεν παύει όμως να ήταν μια συνάντηση με κοινο παράνομαστη το πάθος των ομιλητών για το τι πρεσβεύει η εφημερίδα και για το πάθος του Καραγιαννιδη να πάει κόντρα στο “μη μου τους κύκλους τάραττε” του πολιτικό κοινωνικού και αθλητικού τελματος….

  3. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς davor the pireaus GIVER : Νάστε καλά αγαπητέ. Σας ευχαριστώ.

  4. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Από το Πριγκηπάτο : Γιάννη μου, εγώ ενσωματώθηκα στο τέλος, έχοντας ήδη την δουλειά μου, και θεωρώντας με σαν τεχνοκρατικό εργαλείο, τόσο ο Νίκος όσο και οι υπόλοιποι, που ήταν όλοι οι βασικοί. Μερικές φορές ξέφυγα, όπως γίνεται και τώρα. Οι βασικοί πυλώνες φυσικά με τους οποίους και σχετιστήκαμε, δεν είχαν πρόβλημα, όπως και ο οιοσδήποτε αποφάσισα να γνωρίσω περαιτέρω. Οι λοιποί, καλό ήταν που το είδαν έτσι.

  5. Ο/Η Από το Πρίγκηπατο λέει:

    Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση, ήταν πως σχεδόν όλοι, που είτε δούλευαν καιρό είτε έκαναν ένα πέρασμα, υπερθεματιζαν για τον τρόπο σκέψης λειτουργίας του Καραγιαννιδη, που τους φαινόταν πρωτόγνωρο να ξεφεύγουν από το “σεις και σας” και να “τσαμπουκαλευονται” για την είδηση. Θα έπρεπε όμως, να υπήρχε τρόπος να συμμετέχει και το κοινό, οι έξω-έξωσχολικοι, αφού και για αυτούς, τους αναγνώστες γινόταν ιδιαίτερη αναφορά. Απλά, μείναμε στις συζητήσεις….

  6. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Ως συνήθως, τα είπες ολα σε λίγες γραμμές, όπως σχολίασαν και κάποιοι στην ζωντανή ροή στο youtube.
    Το χαρακτηριστικό είναι ότι ΟΥΔΕΙΣ συμμετέχων,είχε για φόντο κάποια βιβλιοθήκη.
    (απο αυτές που και καλά έχουν στις πλάτες τους οι εμφανιζόμενοι “πολύξεροι” και “ειδικοί” που βλέπουμε,ειδικά τον τελευταίο χρόνο με την έξαρση της εξ αποστάσεως επικοινωνίας.μιλάμε για “νούμερα”).
    Mα ούτε ένας!
    Πράγμα που σημαίνει,ότι η φιλοσοφία της εφημερίδας, έπιασε τόπο,έκανε δουλειά.
    Πιστεύω πως και σε μεγάλη μερίδα του κόσμου,που την διάβαζε, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την εν γένει στάση ζωής τους.
    Δυστυχώς για πολλούς και διάφορους λόγους,-που δεν αφορούν την εφημερίδα φυσικά -δεν πληθύναν τόσο,όσο να είναι αρκετό για να είχαμε και ίσως λίγο καλύτερη τύχη ως χώρα.
    Εβαλε όμως γερό λιθαράκι.
    Ετσι είναι.
    Ουκ εν τω πολλώ το ευ.
    Σε όλα.

    Πρωτογνώρισα τον Φιλαθλο,εκεί όταν πρωτοβγήκε γύρω στα 12 μου χρόνια.Μέσω “Αυριανής”, η οποία δημοσίευε κομμάτια του “Αποδυτηριάκια” ( ο πατέρας μου καραδεξιός, “μαύρος” δηλαδή,αλλά πολύ συχνά έμπαζε την Αυριανή στο σπίτι, μάλλον γιατί ξέμενε στα καφενεία και την έπαιρνε για να τον συντροφεύσει στην μπύρα,πρίν τον μεσημεριανό ύπνο.
    Την βούταγα στα χέρια μου λοιπόν, και ξεπερνώντας τις κομματικές μπροσούρες και τις κλακαδόρικες φράσεις με τα μαύρα κεφαλαία, -και κάνοντας μια “στάση” στις αφίσες των νέων ταινιών του σινεμα ,(το έχω αυτό το κουσούρι ακομα.Οταν περνάω έξω από σινεμά σταματάω σκύβω και διαβάζω συντελεστές).πήγαινα βουρ για “Αποδυτηριάκια”.

    Την πρώτη φορά που τον διάβασα-με γραφή που να νομίζεις ότι σου μιλάει κάποιος δίπλα σου και να απέχει τοσο πολύ από τις τετρημένες γραφές των υπολοίπων φυλλάδων,- είπα μέσα μου “τί γίνεται εδώ πέρα ρε”; “τι γλέντι είναι αυτό”;
    Μετά από μερικά χρόνια την αγόραζα σχεδόν ανελειπώς. για τις “μόνιμες στήλες” φυσικά και όχι για να μάθω τα συμβάντα. Δεν με ενδιέφεραν οι “ειδήσεις” που θα μπαγιάτευαν την επόμενη μέρα. Αλλά η καθημερινή μετάληψη μου από τις πένες των πρώτων βιολιών της εφημερίδας-των γνωστών σε όλους μας.

    Θυμάμαι ότι καθημερινά αλλά ειδικά μετά από μεγάλα αθλητικά-αλλά και πολιτικά-γεγονότα, προσπαθούσα να μαντέψω το πρωτοσέλιδο της επόμενης μέρας. Κάτι σαν “τεστ”. Επί λέξει εννοώ και όχι στο περίπου. Οσο πέρναγαν τα χρόνια,έπεφτα όλο και πιο συχνά μέσα. Είχα “συγχρονιστεί” πλέον.
    Προσωπικά, η εφημερίδα με “χάραξε” σε μεγάλο βαθμό. Συνέβαλε πολύ στον τρόπο σκέψεις και θέσης μου απέναντι στα πράγματα.
    Ευχαριστώ τους συντελεστές και συμμετέχοντες για τα 20 αυτά χρόνια συντροφιάς.

  7. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    “…για αυτά τα 30 χρόνια…” ήθελα να γράψω.

  8. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Από το Πριγκηπάτο : Συμφωνώ μαζί σου. Πέραν των πυλώνων, μόνο οι εξωσχολικοί έπρεπε να μιλήσουν. Άντε και δυό τρεις ιστοριούλες από επαγγελματίες για το ύφος του Νίκου.

  9. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Πίσσα και πούπουλα : Αυτή ήταν η μόνη μου αίρεση, που είχα πιέσει τον Νίκο. Να έβγαινε δυό φορές την εβδομάδα σαν εφημερίδα άποψης και τίποτε άλλο. Το ΣΚ. Και φυσικά θα πετύχαινε διότι κανένα διαδίκτυο δεν θα είχε την ύλη. Όμως είχα βάλει μία προϋπόθεση: Μόνο στον Κουρή. Εκεί είχε τρελαθεί. Ήταν η μόνη παράμετρος, που δεν είχε υπολογίσει οτι θα πρότεινα. Εκεί έκανε πίσω. Οι λοιποί πυλώνες δεν είχαν αντίρρρηση. Ο Νίκος δεν κατάλαβε ποτέ – πιο σωστά, δεν παραδέχτηκε ποτέ – οτι ο Μπουκόφσκι έγραφε σε λαδόκολλες κι οτι δεν αναγνωρίστηκε σύγχρονα, όπως όλοι οι γνήσιοι. Επίσης έπαιζε και κάτι άλλο : Χωρίς τον εκβιασμό της είδησης, δεν θα υπήρχαν λεφτά. Δεν υπολόγισε το τίποτα σήμερα που θα είχε ανταγωνισμό, κι οτι δεν έχει σημασία η ξενοδοχειακή υποστήριξη. Τέλος πάντων, μεγάλες ιστορίες.

  10. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Πίσσα και πούπουλα : Χρηστάρα αυτά τα σχόλια, μπορώ να τα βρω κάπου;

  11. Ο/Η Dimitris λέει:

    20 ήμουν όταν πρωτοδιάβασα την εφημερίδα το 1983. Με συντρόφευε μέχρι το τέλος. Μια ολόκληρη εποχή. Τα χρόνια πέρασαν!
    Τα είπατε όλα. Είμαστε τυχεροί που το ζούσαμε αυτό. Νοιώθαμε ένα είδος υπεροχής!
    Μερικά επικά:
    – Τα ” Καννελάκεια”
    – Ο Καραντινίδης ΔΕΝ είναι χασικλής
    – Ο Ανάργυρος με τους επιστημονες
    – Ο Καπετάνιος, ο Πολυτρίχης, ο Τυρέμπορας, ο Περούκας, ο Σαγώνιας κλπ.

    Η απώλεια κάποια στιγμή του Χρήστου Σιέμπη μας συγκλόνισε!
    Ακόμη θυμάμαι τέλη Αυγούστου του 2013 νομίζω τη συνοδεία του Ηλία Μπαζίνα στην τελευταία του κατοικία. Πόνος.

    Θα μπορούσα να γράφω για μέρες.

    Στίβεν ευχαριστούμε.

  12. Ο/Η ΑΕΚ LFC λέει:

    Στηβεν Καλημερα.Ειδα ολη την εκδηλωση και ηταν πραγματικα συγκηνιτικη.Αυτο που ολοι εβγαλαν,εκτος απο συγκινηση,περηφανεια και εκτιμηση ηταν μια Νοσταλγια.Νοσταλγια οχι μονο για την εφημεριδα αλλα και για την εποχη που ολα αυτα συνεβαιναν.Αυτο λεει πολλα για το τοτε αλλα ακομη περισσοτερα για το σημερα.
    Ο Καραγιαννιδης φανερα συγκινημενος οχι μονο απο την εκτιμηση που ολοι εδειξαν αλλα γιατι ειδε τοσα παιδια του, που ανεξαρτητα την επαγγελματικη καριερα του καθενος,να τα εχει επηρεασει στο τροπο σκεψης και αντιληψης των πραγματων.Και για τον ιδιο νομιζω οτι αυτο ηταν το ζητουμενο,η επιτυχια που εψαχνε,να σε κανει να δεις τα πραγματα πιο καθαρα χωρις παρωπιδες,σε ολα τα θεματα κοινωνικα πολιτικα και αθλητικα.

  13. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Προς Steven: Κανονικά ναι,μπορεί να γίνει μεταφόρτωση της “ζωντανής συνομιλίας”.(γιατί για τέτοια μιλάμε και όχι για τα κανονικά σχόλια που βλέπουμε κάτω από το video που έχουμε επισκεφτεί.Αυτό είναι κάτι άλλο. Μιλώ για σχόλια της “ζωντανής ροής” που βρίσκονται δίπλα,δεξιά από το video που παρακολουθούμε)
    Αλλά από ότι είδα-επισκέφτηκα το κανάλι του PSAT παίζοντας ξανά το video που αφορά στον “Φίλαθλο”- η επανάληψη της “ζωντανής συζήτησης” είναι απενεργοποιημένη. Για κάποιους λόγους-που αφορούν τον χρήστη του καναλιού,γενικά- δίνεται η επιλογή ή μη της μεταφόρτωσης των ζωντανών σχολίων ,είτε όλων,είτε των “κορυφαίων συζητήσεων”.
    Στην περίπτωσή μας,είναι απενεργοποιημένα.

  14. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Για όποιον φίλο ενδιαφέρεται να δει-ή να ξαναδεί- το αφιέρωμα του ΠΣΑΤ στον “Φίλαθλο”, εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=HNty3Sc64C4

    Πάντως είναι εντυπωσιακό να παρατηρήσει κανείς ότι το συγκρότημα Κουρή εξέδιδε από τα ίδια πιεστήρια την χειρότερη “πολιτική” και την καλύτερη “αθλητική” εφημερίδα.
    Ο “Φίλαθλος” ήταν η ανοσολογική απάντηση στην επίθεση του “Αυριανισμού”.
    Αρα μιλάμε για συγκρότημα – οργανισμό που έπασχε από αυτοάνοσο.
    Φυσικά,δεν άντεξε τα χρόνια συμπτώματα και αναπόφευτκτα έκλεισαν και τα δύο σχεδόν ταυτόχρονα,με μια μικρή καθυστέρηση η “αθλητική” εφημερίδα.
    Αιωνία η μνήμη.

  15. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Προς Steven: Ωπα! μετά από αρκετή ώρα που έπαιζε το video,-όσο έγγραφα εδώ- εμφανίστηκαν σχόλια.
    Στην αρχή μου εμφάνισε ένα, μετά από αρκετή ώρα “κατέβηκαν” και κάποια άλλα, δεν ξέρω αν είναι όλα ή όχι. Μπορείς να επισκεφτείς το κανάλι του ΠΣΑΤ και να δεις τί μπορείς να κάνεις.

  16. Ο/Η ΑΕΚ LFC λέει:

    Στηβεν ασχετο ,ισχυει οτι self test υπαρχουν δυο,ενα αμερικανικο και ενα γερμανικο? Ξερεις ποιο θα διαθεσουν;

  17. Ο/Η ΧΑΡΗΣ λέει:

    την εκδήλωση δεν την είδα λόγω δουλειάς,
    την εφημερίδα την αγόραζα σε τέτοιους ρυθμούς που μου είχε βάλει χέρι τότε η μάνα μου ”τι τις θέλω όλες αυτές και τις κρατάω και γεμίζει ο χώρος; τόσα λεφτά που δίνεις δεν τα λυπάσαι;”
    πως να εξηγήσω τι τις θέλω, αφού μπορούσε κάποιος να την διαβάσει μέρες μετά και να είναι πάντα επίκαιρη. Θυμάμαι στις διακοπές μου να τρέχω να προλάβω να την βρω αφού το πρακτορείο διανομής στην περιοχή δεν έφερνε αρκετές. Και όταν καμιά φορά αργούσα και δεν την έβρισκα μιλάμε για τεράστια απογοήτευση.
    Βέβαια αργότερα βρήκα την λύση μέσω κράτησης σε συγκεκριμένο περίπτερο αφού τον “λάδωσα” αγοράζοντας από εκεί και άλλα προϊόντα μαζί με την εφημερίδα κάθε φορά!!..χα χα!
    Ωραίες αναμνήσεις από ένα έντυπο που με βοήθησε σε ένα άλλο τρόπο σκέψης για κάποια πράγματα.
    Δια μέσω του Φιλάθλου γνώρισα τον Στίβεν όταν έκανα σχόλιο σε ένα άρθρο του σχετικά με το ούζο! και τα άλλα παιδιά αργότερα από το blog που όλοι μας είχαμε κοινό παρονομαστή τον Φίλαθλο

  18. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Dimitris : Να γράφεις όσο θέλεις. Ξέχασες τον Μάμπο…

  19. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς AEK LFC : Self tests υπάρχουν εκατοντάδες, από πάρα πολλές χώρες και με ποικιλία στο υπόστρωμα επίσης ( σάλιο, μύτη, πρωκτός ). Το ποιο θα διαθέσουν; Αυτό από το οποίο θα κονομήσουν.

  20. Ο/Η Απο το Πριγκηπατο λέει:

    Ο Τσιτσοπουλος (Δόξα Δραμας) με την “χαλκιδικη” (λιγδα) στο φανελάκι, ο sugar, ο ρουμπινιας, ο Ριγκο, οι Ιεχωβαδες (Απολλωνιστες), ο Μπάτμαν….Στον Μαμπο με την Μέδουσα είχε και αδυναμία, ο γλωσσοπλαστης ο Γιώργος ο Λιανης,

  21. Ο/Η nnektarios λέει:

    Προς Steven: Εγώ λέω το CLINITEST της SIEMENS. Είναι φίλοι μας, άλλωστε.
    Ωραία τα είπες στην εκδήλωση του ΠΣΑΤ, γέρασε ο Θεοδωρακόπουλος.

  22. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Από το Πριγκηπατο : Ξέρεις γιατί τον έλεγε Μάμπο;

  23. Ο/Η Απο το Πριγκηπατο λέει:

    Γνωστός μπαρμπουτιερης,έφτυνε τα κοκκαλα και εκεί που άλλοι φώναζαν όταν τα έριχναν “έλα καλή μου” , “καλά γαμησια”, αυτός είχε κολλήσει με το μαμποοο….! Ίσως είχε επιρροές από τον Μαρίνο…

  24. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Από το Πριγκηπατο : Σωστόςςςςςςςς !!

  25. Ο/Η Απο το Πριγκηπατο λέει:

    Με στεναχώρησε ένα πράγμα χθες. Μπορεί να έχεις κατασκοτωθει σε προσωπικό επίπεδο,να έχεις παίξει μπουνιδια,βγες ρε μεγάλε και πες δυο κουβέντες για την ιστορία σου.Ήσουν για χρόνια ολόκληρα,το νούμερο 2 στην εφημερίδα,μην πω πως είχε την πιο υψηλή αναγνωσιμότητα λόγω πολύ λαϊκού προφίλ.Για την “Ιστορία σου” γίνεται όλο αυτό. Βγες,πες δυο κουβέντες και τέλος.Στο κατω-κάτω ,εμμεσα να σε βοηθησουν ολοι ηθελαν τοτε.

  26. Ο/Η Απο το Πριγκηπατο λέει:

    Κοίτα τώρα ,πώς όλα αυτά που είπαν όσοι μίλησαν χθες,εμπεριέχονται σε 20-30 δευτερόλεπτα.Θα θυμάσαι το διαφημιστικό του Φιλαθλου,που σε έναν κατσικοδρομο πετάγεται μια μπάλα πάνω από μια μάντρα και πάει το πιτσιρίκι και την μαζεύει .Και φρενάρει ξαφνικά ο Καραγιαννιδης μην πατήσει παιδί και μπάλα και μπαίνει στην αλάνα που παίζουν χύμα μπάλα τα πιτσιρίκια και βγάζει το μπλοκάκι για σημειώσεις !!!!!

  27. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Απο το Πριγκηπατο : Βρίσκεται μέσα στην λογική αντίφαση της προσωπικότητας του. Από την μια ο Νίκος είναι ο Ροζέ Βαντίμ της δημοσιογραφίας κι από την άλλη είναι μια κουράδα που επιπλέει σε κάποιον λάκο. Επικράτησε το δεύτερο χωρίς να υπολογίζει μια τρίτη πλευρά : την ουμανιστική.

  28. Ο/Η The Snitch λέει:

    Ψάχνω, και δεν μπορώ να βρω- ΜΙΑ φορά που είπε, όπως χθες ο Κάρολος στα Ελληνικά και ΔΥΝΑΤΑ: Ζήτω η Ελλάς.

    Όπως το ειπε η Katherine Lucy Smith η πρέσβειρα του UK στην Ελλάδα στη συνέντευξη της σε ΑΨΟΓΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ( όπως και ο προκάτοχός της John kitmer που μιλαγε και Αρχαιά Ελληνικά..) και μιλά τη γλώσσα μας πολύ καλυτέρα από τους αγράμματους αποφοίτους γενικού λυκείου. Η συγκεκριμένη δε, εκτός από φιλέλλην είναι και εξαιρετικός άνθρωπος, εχει τύχει να τη γνωρίσω στη πρεσβεία, που παράγει τεράστιο έργο στην ανάπτυξη των σχέσεων UK – Ελλάδας εδώ και χρόνια.

    Πήγε ‘μπακουρι’ μιας και η Περιστέρα ‘φοβήθηκε’ τον ιό, λες και δεν υπάρχουν τεστ. Ο ΜΟΝΟΣ χωρίς γραβάτα. Ο ΜΟΝΟΣ που δεν έβαλε ακουστικά στις προσφωνήσεις μιας και είναι και άριστος γνώστης των Αγγλικών (μέχρι και ο Κάρολος σε αγγλική προσφώνηση φόρεσε ακουστικά).

    Όση ώρα μίλαγε ο Κάρολος έπαιζε με το ψωμάκι του σα τρίχρονο.. Οι αγκωνές ΠΑΝΩ στο τραπέζι λες και περιμένεις να σου φέρει ο Μπαμπης τα 3 απ’ όλα με τις πατάτες και το μπυρονι. Απέναντι του ο Πικραμένος. Δεν αντάλλαξε κουβέντα- τι να του πει ο ΞΕΦΤΙΛΑΣ? Οτι κατηγορούσε για διαφθορά ένα άνθρωπο 75 χρονών που έκανε 40 ημέρες ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ ΠΘ?

    Δε μίλησε με άνθρωπο πέραν των τυπικών. ΜΟΝΟΣ του σε μια γωνία να βγει η ‘υποχρέωση’. Μονός του πήγε, μονός του έκατσε, μόνος του έφυγε. Απομονωμένος ξεκομμένος- δεν νιώθει ανετά σε αυτά τα μέρη,. Ο Αιλ6ης είναι άνθρωπος των πεζοδρομίων και των αναρχομπαχαλακηδων. Από μικρός ένιωθε ανετά στις καταλήψεις. Τώρα πια τις βαρέθηκε και αυτές. Δοκίμασε τα Cohiba, τα private jet, τις λιμουζίνες και ελικόπτερα, έμαθε πως είναι να μένεις σε βίλες, γιατί ο αστακός είναι καλύτερος από τη τηγανιά με τη τυροκαφτερη, πως είναι τελικά αυτή η ζωή των καταραμένων αστών που τόσο μισεί χωρίς και ο ίδιος να ξέρει μιας και είναι ένας από αυτούς.

    Πάντα ήταν, απλά ως κακομαθημένος το έπαιξε επαναστάτης. Τώρα πια επιστρέφει εκεί που μεγάλωσε- άσωτος ιός που όμως δε θέλει να παραδεχτεί δημοσιά, το λάθος του.
    Το κάνει με τις πράξεις του: H αλάνα που πήγαινε αυτός πλέον έγινε Disneyland, όπως και το δημόσιο σχολείο που έκανε καταλήψεις, Κολλέγιο Αθηνών και σχολή Hill για τα παιδιά του.
    Το Camping με τα παιδιά της ΚΝΕ πλέον εχει γίνει κότερο και χωρίς όλους αυτούς τους ενοχλητικούς. Το καλό πουρό για να το απολαύσεις θέλει 2 πράγματα, ένα καλό καθαρό ποτό (ένα 18αρι- ένα triple distilled Jin- μια Belve, χωρίς αναψυκτικά πάγους κλπ.) και ΗΣΥΧΙΑ.
    To ΕΣΥ και οτιδήποτε ‘δημόσιο’ είναι για τους άλλους. Όταν χρειάσθηκε αυτός πήγε σε ιδιωτικό να κάνει την επέμβαση του. Η υγεία δεν είναι παιχνίδι, ας πάει άλλος να τον πετσοκόψει ο ‘αψύς κρητικός’.
    Έβαλε ένα ‘κεραμίδι’ πάνω από το κεφάλι του. Έστω και με ενοίκιο 500 ευρώ το μηνά, πέτυχε καλή τιμή για ένα σπίτι που κάτω από 80-100 χιλιάρικα δε το βρίσκει κάνεις.

    Είπαμε ο Αλι6ς είναι ο τυπικός ‘αριστερός’. Κατακεραυνώνει δημοσιά αυτά που ιδιωτικά επιζητεί και απολαμβάνει.

    Απλά επειδή δεν εχει τι να πει, δε ξέρει πως να φερθεί, δε ξέρει καν να μιλήσει, απλά αράζει σε κανα κότερο. ΜΟΝΟΣ του πάντα. Άντε να είναι και η Περιστέρα παρέα μη πέσει καμμιά παντόφλα.

    ΥΓ Είδαμε επιτέλους το πρωτόκολλο να εφαρμόζεται. Δε θα ξεχάσω τη προηγούμενη φορά που είχε έρθει ο Κάρολος και σε State Dinner, η Περιστέρα την ώρα που του μίλαγε τον χτύπαγε στο πέτο φιλικά λες και πίνανε μπύρες χρόνια παρέα. Ο άνθρωπος από ευγένεια δεν αντέδρασε το έκαναν άλλοι εδώ (media) όταν είδαν την εικόνα. Για ένα απλό λόγο. ΠΟΤΕ, όταν λεμέ ΠΟΤΕ εννοούμε ΠΟΤΕ και για ΚΑΝΕΝΑ λόγο δεν ακουμπάς Royals. NEVER EVER.

    Αυτό λεει το πρωτόκολλο εδώ και αιώνες, και αν δεν μπορείς να το εφαρμόσεις μη πας καν σε συνάρτηση: Ο Trump σε State Dinner το 2019 κατά τη διάρκεια επίσκεψής εδώ σε ανάλογη cowboy κίνηση ως βλαχαδερό που είναι, έκανε χειραψίες- όχι να χτυπάει αλα Pigeon τον άλλον στο πέτο- και του έγιναν επιτόπου ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ. Στραβομουτσούνιασε ο βλαχος αλλά ας πρόσεχε.

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

  29. Ο/Η The Snitch λέει:

    Roderick Beaton

    Κάτοχος επί τρεις δεκαετίες της Έδρας Κοραή (Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας) στο King’s College του Λονδίνου και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, αγάπησε την Ελλάδα, όχι για το ένδοξο παρελθόν της, αλλά για τον τόπο, όπως τον ζει σήμερα, ταξιδεύοντας πάνω από μισό αιώνα στη χώρα μας.

    To βιβλίο του «Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους» κυκλοφόρησε πέρυσι στην ελληνική έκδοσή του (Πατάκης) και η προσέγγισή του δεν έχει τη φιλοδοξία ενός ιστορικού: Δεν αρκείται στην παράθεση των γνωστών μεγάλων γεγονότων, αλλά περισσότερο ανατέμνει τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας, με νηφαλιότητα και την αναγκαία απόσταση του ξένου παρατηρητή. Βαθιά ευρωπαϊστής – με σφοδρότητα έχει ταχθεί εναντίον του Brexit -, ο Ρόντρικ Μπίτον μας έχει χαρίσει ακόμη τον πολιτικό Βύρωνα στο βιβλίο «Ο Πόλεμος του Μπάιρον».

    – Από την τελευταία κουβέντα μας, θυμάμαι πως ξεχωρίσατε από το ’21, όχι κάποιον ήρωα, αλλά τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Θα ήθελα να μας το εξηγήσετε.

    Ο Μαυροκορδάτος είναι πανέξυπνος και μάλλον ο πιο μορφωμένος από όλους τους ηγέτες της Επανάστασης. Μιλάει 8 γλώσσες · έχει σπουδάσει στη Γενεύη και στην Πίζα, και είχε μάθει τη διπλωματία επί 6 χρόνια όταν υπηρετούσε ως γραμματέας τον θείο του, τον φαναριώτη Ιωάννη Καρατζά, ο οποίος διατέλεσε Ηγεμών της Βλαχίας στο Βουκουρέστι (1812-18).

    Πριν ακόμα από το 1821 ο Μαυροκορδάτος έχει ενστερνιστεί τέλεια τις προοδευτικές ιδεολογίες στις οποίες βασίζονται τα συντάγματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της επαναστατημένης Γαλλίας. Στον Μαυροκορδάτο, πιο πολύ από κάθε άλλον, οφείλεται το Σύνταγμα της Επιδαύρου (1822), το οποίο (θεωρητικά, τουλάχιστο) υπήρξε ο θεμέλιος λίθος του μελλοντικού ελεύθερου ελληνικού κράτους.

    Αυτός είναι που πρώτος επινοεί τη λύση του περίφημου «Ανατολικού Ζητήματος», σύμφωνα με την οποία οι αγγλογάλλοι έπρεπε να υποστηρίξουν ένα ανέξαρτητο ελληνικό κράτος ως αντίβαρο της δύναμης της Ρωσίας στην ανατολική Μεσόγειο, μια που η Οθωμανική Αυτοκρατορία αρχίζει να πνέει τα λοίσθια.

    Πρώτος ο Μαυροκορδάτος, με τη δική του πρωτοβουλία (για την οποία τον κατηγορεί δριμύτατα ο Κολοκοτρώνης), απευθύνεται στον τότε καινούργιο Υπουργό Εξωτερικών της Μεγ. Βρετανίας, Γεώργιο Κάννιγκ, το καλοκαίρι του 1823, να του εξηγήσει τις ιδέες αυτές και να ζητήσει για πρώτη φορά την επέμβαση της χώρας του στον ελληνικόν Αγώνα.

    Το διάβημα αυτό δεν είχε άμεσο αποτέλεσμα, αλλά εκ των υστέρων μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η πολιτική του Μαυροκορδάτου είναι αυτή που σε λίγα χρόνια θα οδηγήσει στη ναυμαχία του Ναυαρίνου και την οριστική νίκη που θα σφραγίσει την ελευθερία της Ελλάδας ως ανεξάρτητου κράτους.

    – Το γεγονός ότι η πλειοψηφία του κόσμου αναγνωρίζει τον Κολοκοτρώνη και καταλαβαίνει περισσότερο τη στάση του, παρά τον Μαυροκορδάτο, τι μας λέει;

    Πράγματι είναι γεγονός. Όπως ξέρετε, σε δημοσκόπηση που έγινε στα τέλη του 2019, το 97% αναγνώρισαν τον ρόλο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ως πρωτεργάτη της ελληνικής ελευθερίας, ενώ μόλις 3% τον αντίστοιχο ρόλο του Μαυροκορδάτου. Δεν χωράει αμφιβολία ότι ο «Γέρος του Μοριά», και πίσω του πολλοί άλλοι καπετάνιοι / οπλαρχηγοί επικράτησαν και επικρατούν ακόμα στη συλλογική συνείδηση των Ελλήνων.

    Και ο λόγος είναι ευνόητος: ο Κολοκοτρώνης, καβαλλάρης πάνω στο άλογό του έξω από την Παλαιά Βουλή, με την περίφημη περικεφαλαία (αγγλικής κατασκευής, από τα αγγλοκρατούμενα τότε Επτάνησα) έχει ένα χάρισμα που δεν θα μπορούσε ποτέ να διεκδικήσει ο κοντός, παχουλός, μυωπικός Μαυροκορδάτος, ο οποίος κατά τα διάρκεια της Επανάστασης φορούσε φράγκικη «ρεδιγκώτα», ενώ ακόμα και πολλοί ξένοι φιλέλληνες προσαρμόζονται στο παραδοσιακό ντύσιμο του τόπου.

    Δεν θέλω με τίποτα, βέβαια, να μειώσω τη συμβολή των οπλαρχηγών, οι οποίοι πράγματι με τη δράση τους και τις θυσίες τους έδωσαν σάρκα και οστά στο όνειρο της ελληνικής απελεύθερωσης.

    Αλλά με το πέρασμα του χρόνου, πιστεύω ότι ήρθε ο καιρός και των πολιτικών ηγετών – κυρίως του δημοκράτη Μαυροκορδάτου, του λαϊκιστή Κολέτη, και του απολυταρχικού Καποδίστρια. Γιατί χωρίς την διπλωματική και διοικητική ικανότητα των ανθρώπων αυτών, και χωρίς την ευρύτερη πολιτική εμβέλεια των ιδεών τους, δεν θα μπορούσε να γίνει η Ελλάδα το αυτόνομο κράτος και μέλος της οικογένειας των ευρωπαϊκών εθνών-κρατών που έγινε.

    – Παρακολουθείτε στενά τα ελληνικά πράγματα από την Επανάσταση ως τις μέρες μας. Για τις παθογένειες στον τόπο, με ευκολία τα ρίχνουμε όλα είτε στο παρελθόν της Τουρκοκρατίας είτε στους ξένους που μας επιβουλεύονται. Είναι σωστό αυτό;

    Μόνο ένας έλληνας έχει δικαίωμα να μιλήσει για «παθογένειες»! Είναι κοινό γνώρισμα του ανθρώπου να θέλει να ρίξει σε άλλους τις ευθύνες για τις αποτυχίες τις δικές του. Η αυτογνωσία (είτε προσωπική, είτε «εθνική») είναι δύσκολη υπόθεση – ας όψονται διάφοροι φορείς στην δική μου πατρίδα και στην Αμερική.

    Έτσι όπως βλέπω τα πράγματα, το γεγονός ότι για κάμποσους αιώνες οι Έλληνες έζησαν ως υπήκοοι του Σουλτάνου έχει επηρεάσει τη νοοτροπία των μεταγενέστερων γενεών – και όχι μόνο με την πατροπαρόδοτη έννοια της «δουλείας». Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι υπηρέτησαν σε υψηλά αξιώματα στην οθωμανική αυτοκρατορία. Δεν έμαθαν τίποτε οι άνθρωποι αυτοί από την εμπειρία; Γιατί να μην περηφανεύονται για αυτό οι σημερινοί απόγονοί τους;

    Όσο για το (τετριμμένο πλέον) σκιάχτρο του «ξένου δακτύλου», δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι σε κρίσιμες στιγμής της νεότερης ελληνικής ιστορίας οι «εγγυήτριες» Μεγάλες Δυνάμεις ενέργησαν με τρόπο αυθαίρετο · μερικές ιστορικές παρεμβάσεις στην εσωτερική διακυβέρνηση του τόπου θα υπολογίζονταν ως ασυγχώρητες με σημερινά δεδομένα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πάντα φταίει ο ξένος· κάποτε τα ελαττώματά μας είναι πράγματι… δικά μας!

    – Οι εμφύλιες συγκρούσεις διατρέχουν τη νεότερη ιστορία μας, ήδη από τους χρόνους της εθνεγερσίας. Πιστεύετε ότι ο αλληλοσπαραγμός είναι χαρακτηριστικό του Έλληνα;

    Αποφεύγω τέτοιες γενικεύσεις! Κάποιος είπε ότι κάθε επανάσταση φέρνει μαζί της τον εμφύλιο σπαραγμό. Έτσι έγινε στην Γαλλία κατά την περίοδο του «Τρόμου» (1793-4), στην Αμερική στα 1860 (και τώρα τι γίνεται εκεί;), στην Ρωσία μετά το 1917. Έτσι και στην Ελλάδα, που έζησε τους εμφυλίους του 1824 (2 φορές), του 1831 μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια, το 1916 με τον «Εθνικό Διχασμό» και τα Νοεμβριανά, όπως και στον Εμφύλιο της δεκαετίας του 1940. Πιστεύω (όπως άλλωστε έχω ισχυριστεί στο βιβλίο μου Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους) ότι από τον καιρό το ’21 υπάρχει ένα ρήγμα στην ιδιοσυγκρασία της ελληνικής κοινωνίας – δεν αποκλείεται ακόμα και μέσα στο ίδιο άτομο.

    Από τη μία μεριά είναι το ιδανικό της απόλυτης ελευθερίας και της αυτάρκειας, το οποίο εμπνέει τα τραγούδια (και μάλλον τις πράξεις) των κλεφταρματωλών του παλιού καιρού· από την άλλη η διεθνικότητα, η ευλυγισία και η αναζήτηση της αλληλεγγύης μέσα από την ένταξη σε θεσμούς όπως η ΕΕ ή ο ΟΗΕ.

    Αν θέλετε: Ο Κολοκοτρώνης αντιμέτωπος με τον Μαυροκορδάτο. Είναι γεγονός ότι στις συγκυρίες που ανέφερα παραπάνω, το ρήγμα αυτό οδήγησε σε εμφύλιες συγκρούσεις. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι οι ακραίες εκφάνσεις του οφείλονται στη φύση του ρήγματος καθεαυτού· αντίθετα, οφείλονται στις ακραίες συνθήκες που κατά περιόδους έζησε ο ελληνικός λαός – για τις οποίες συνθήκες δεν έφταιγε πάντοτε ο ίδιος.

    – Η δολοφονία του Καποδίστρια ήταν αποτέλεσμα εμφύλιας διαμάχης. Συχνά μνημονεύουμε την περίπτωσή του ως χαμένη ευκαιρία για τον τόπο. Τι επιχείρησε να κάνει ο Καποδίστριας και γιατί δολοφονήθηκε;

    Αποτέλεσμα – αλλά και αφορμή, γιατί ύστερα από τη δολοφονία, η Ελλάδα έπεσε σε χάος για αρκετούς μήνες. Από τους τρεις εμφύλιους πολέμους που γίνονται κατά τη διάρκεια του Αγώνα, αυτός ο τελευταίος ήταν ο χειρότερος – και πολύ λιγότερο δικαιολογημένος, αφού δεν διακυβευόταν πλέον η μελλοντική πορεία του ελεύθερου κράτους· επρόκειτο απλώς για τις προσωπικές και ομαδικές διαφιλονικίες των αρχηγών και των θιασωτών τους.

    Ο Καποδίστριας και τα επιτεύγματά του, ως «Κυβερνήτης» ενός κράτους που ακόμα δεν αναγνωριζόταν την εποχή που έφτασε στο Ναύπλιο, αρχές του 1828, είναι μεγάλο θέμα που χρειάζεται πολύ περισσότερη προσοχή από τους ιστορικούς απ’ ό,τι έχει γίνει ως τώρα.

    Για να γίνει μια σωστή εκτίμηση της συμβολής του, πιστεύω ότι ο ερευνητής πρέπει να κατέχει τα ρώσικα, μαζί με όλες τις άλλες γλώσσες στις οποίες αλληλογραφούσε ο Καποδίστριας, ώστε να γίνει κατανοητό κατά πόσο επηρεάστηκε από τις εμπειρίες του στην υπηρεσία του Τσάρου Αλεξάνδρου Α΄ (1814-22), όπως και να ερευνηθεί το θέμα της δήθεν «ρωσοφιλίας» του την εποχή που εξουσίαζε στην Ελλάδα.

    Διάφορες πρωτοβουλίες του Καποδίστρια εκ των υστέρων φαίνονται ως προανακρούσματα της μεταγενέστερης πολιτικής του Όθωνα και των Βαυαρών. Πρώτος αυτός ενεργεί ώστε να γίνουν πρωτοφανείς για την περιοχή θεσμοί, όπως π.χ. ο εθνικός στρατός, το εθνικό νόμισμα (ο φοίνιξ – πριν από τη δραχμή που έφεραν οι Βαυαροί), εθνικό σύστημα δικαιοσύνης, παιδείας, ακόμα και φορολογίας.

    Το τελευταίο ήταν που του κόστισε τη ζωή, αφού οι Μαυρμιχαλαίοι της Μάνης στασίασαν από την πρώτη ώρα που πλησίαζαν οι έφοροι του Κυβερνήτη στα βουνά τους. Δεν πλήρωσαν ποτέ φόρους στους Τούρκους, και δεν θα πλήρωναν τώρα που δήθεν είχαν αποκτήσει την «ελευθερία» τους.

    Η ανταρσία των Μανιατών καταπατήθηκε, και 2 συγγενείς του Πετρόμπεη κρατήθηκαν ως ομήροι στο Ναύπλιο. Αλλά το γόητρο των Μαυρομιχαλαίων είχε θιγεί· αυτός είναι ο λόγος που ο Κωνσταντίνος και ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης (οι οποίοι κυκλοφορούσαν ελεύθερα μέσα στα όρια της πόλης) έστησαν ενέδρα έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα το πρωί της Κυριακής, 27 Σεπτεμβρίου 1831. Πυροβόλησαν και πέθανε ο Καποδίστριας στον τόπο.

    – Έχετε πει ότι «η Ελλάδα των δανείων και των χρεών είναι εκείνη που “ξεφύτρωσε” από την Επανάσταση». Κάνοντας σήμερα έναν απολογισμό, ποια είναι τα διδάγματα που μας έχει κληροδοτήσει η Επανάσταση;

    Τα δάνεια και τα χρέη ανήκουν στις δεσμεύσεις που εμπλέκουν το καινούργιο έθνος-κράτος στην Ευρώπη, και βέβαια του κόστισαν πολύ. Όμως αποτελούν τη μία όψη του νομίσματος.

    Η άλλη όψη του είναι η πραγματική απελευθέρωση, η διεθνής αναγνώριση, και ουσιαστικά τα πρακτικά μέσα διαβίωσης για ένα μικρό κράτος που ούτε οικονομικά ούτε στρατιωτικά δεν θα μπορούσε να σταθεί μόνο του κάτω από τις συνθήκες της εποχής. (Ας μην ξεχνάμε ότι την άνοιξη του 1897 τα τούρκικα στρατεύματα πέρασαν την Λαμία και θα μπορούσαν να απειλήσουν ακόμα και την Αθήνα, αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι «εγγυήτριες» Δυνάμεις. Οι ξένες παρεμβάσεις δεν γίνονταν αποκλειστικά σε βάρος της ελληνικής πλευράς.)

    Άλλα διδάγματα; Για πρώτη φορά στην τρισχιλιετή ιστορία τους οι Έλληνες αποκτούν κράτος δικό τους και ελληνικό. Για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία της Ευρώπης, δημιουργείται ένα καινούργιο κράτος (στο μοντέλο των ΗΠΑ και των νοτιοαμερικανικών δημοκρατιών) που να βασίζεται στις ιδέες του Διαφωτισμού για την αυτοδιάθεση του εθνικού κράτους.

    Και παρόλες τις γνωστές παρεκβάσεις, σιγά-σιγά η ελεύθερη Ελλάδα γίνεται ολοένα πιο δημοκρατική, σέβεται και διατηρεί τους διεθνείς θεσμούς (ενώ άλλα κράτη παρεκκλίνουν όλο και περισσότερο), και ως κράτος και ως πολίτες οι σημερινοί Έλληνες στηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Δεν είναι λίγα αυτά· και όλα απορρέουν από την εθνεγερσία που ξεκίνησε εδώ και 200 ακριβώς χρόνια.

    Η συνέντευξη δόθηκε στον Γιώργο Μυλωνά, Ιστορικό Τέχνης, arts editor και δημοσιεύτηκε στο Liberal.gr

  30. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς The Snitch : Για τον Τσίπρα δεν έχω λόγια. Είναι η Ελλάδα. Για τον Κάρολο έχω να πω απλά, Παλληκαρίδης, Καραολής, Δημητρίου, Μαυρομμάτης. Επειδή σήμερα, επειδή όλη αυτή η ιστορία με την ελληνική επανάσταση είναι απλά ένα ψέμα, σημειολογικά μιλάμε για ελευθερία, καλό θα ήταν να τα παράσημα που φοράει επειδή έσκισε το πόδι του σε κανά κυνήγι πέρδικας ή σε κανά καβγά με την Νταϊάνα που δολοφόνησαν, να τα βάλει στον κώλο του.

  31. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς The Snitch : Εδώ αν βρω την ευκαιρία, θα κάνω κείμενα. Όχι φυσικά πώς το βλέπουν όλοι αυτοί στους οποίους χρωστάμε απίστευτα δεινα, αλλά οπώς το βλέπει η Ελληνική Ακαδημία Αθηνών. Απλά προς στιγμήν να πούμε – άσχετα με τα αγγλάκια – οτι αφού φυλακίστηκε ο Κολοκοτρώνης, στην μάχη του Πέτα πήγε ο Μαυροκορδάτος με τα γνωστά αποτελέσματα. Αφού ανέλαβαν οι πολιτικοί, δόξα τω θεω βλέπουμε και την δολοφονία του Καποδίστρια και φυσικά βλέπουμε και την εικόνα μας σήμερα.

  32. Ο/Η ΑΕΚ LFC λέει:

    Στηβεν Καλημερα.
    Ο Καρολος παντως μεγαλυτερη αναφορα στους ηρωες της επαναστασης εκανε στην ομιλια του και τη λεξη Ελλαδα ανεφερε περισοτερες φορες απο την Προεδρο.Επειδη μιλαμε σημειολογικα οχι τιποτα αλλο.
    ΥΓ Ποσο δικιο εχεις για τα self test

  33. Ο/Η The Snitch λέει:

    @ Stevie

    Δεν φοράει μάχιμα μετάλλια, ως επιστέγασμα ανδρείας. Αντ’ ‘αυτού, φοράει την κατάλληλη ‘νομοθεσία’ , δεδομένης της υπηρεσίας του, των βαθμών στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία και κατάλληλους τίτλους. Ενώ ως πρίγκιπας της Ουαλίας δεν είδε μάχη, εξακολουθούσε να εκπαιδεύεται σθεναρά με τα μέλη των μονάδων στις οποίες ήταν συνδεδεμένος. Έχει εκπαιδευτεί σε υποθαλάσσιο πόλεμο, ‘διοικεί’ ένα Royal Navy Destroyer και έχει μάθει να πετάει ελικόπτερα και μαχητικά 2-engine jet fighters της RAF καθώς και ολοκλήρωσε και την εκπαίδευση επίσης με επιτυχία στις ρίψεις με αλεξίπτωτο.

    Όλα αυτά συνοδεύουν προσωπική αλλά και τιμητική θέση ως αξίωμα και ως διάδοχος του Βρετανικού θρόνου.
    Τα ιδιά και παραπάνω φοράνε ΜΗ μάχιμοι στρατηγοί σε ΗΠΑ- Γαλλία- Ρωσία και όλες τις μεγάλες δυνάμεις. Βλέπεις Αμερικανό στρατηγό και δεν εχει μισό πόντο ελεύθερο στη στολή από τα ασημικά χωρίς να εχει πολεμήσει μια μέρα.

    Επίσης όλοι αυτοί ως Head of state, έχουν διάφορους τίτλους, επίσης τιμητικούς πέραν των στρατιωτικών. Η Ελισάβετ πχ είναι η διοικούσα της εκκλησίας της Αγγλίας, μετα είναι ο αρχιεπίσκοπος κλπ. κλπ.

    Είναι η παράδοση τους, δε με ενοχλεί καθόλου, ίσα ίσα που μου αρέσει, αρκεί να μένει εκεί. Να μην παίζουν κανένα ρολό στα πολιτικά και στρατιωτικά δρώμενα. Το παλάτι δεν εχει καμμιά επιρροή στο πολίτευμα, δεν ασκεί καμμιά ‘πολιτική’, δεν εχει τίποτα πέραν του τυπικού της διαδικασίας: να διαλύσει τη βουλή η να ορκίσει πρωθυπουργούς και κυβερνήσεις καθ’ υπόδειξη του συντάγματος που είναι δημοκρατία. Είναι μια ΚΑΘΑΡΑ διακοσμητικό, ένα show που απλά θυμίζει άλλες εποχές. Οι Βρεττανοί το αγαπούν, το θέλουν σε αυτή τη μορφή και είμαι μαζί τους και εγώ με 1000..

    Και για να το πάμε και στην ουσία του πράγματος: Η Βασιλική οικογένεια συμβάλει κατά £1.8ΔΙΣ λίρες (2,15ΔΙΣ ευρώ) στα κρατικά έσοδα ετήσια.
    Αν κάναμε μια (αστοχεί μεν αλλά για χάρη της κουβέντας) αναλογία από το 1974 και μετα που έχουμε πρόεδρο εμείς μιλάμε για 47 χρονιά με 2,15ΔΙΣ= 101 ΔΙΣ έσοδα.
    Νομίζω δε χρειάζεται να κάνουμε καν τη σύγκριση με τα ‘Αγγλάκια’.

    Αυτά είναι χρήματα που μαζεύονται από εισιτήρια σε διαφορά ανάκτορα, Windsor- Tower Bridger- Buckingham κλπ., χρήματα από εμπορεύματα, οτιδήποτε εχει πάνω το στέμμα, χρήματα από τα γνωστά appointments (Royal Warrants) μάρκες που είναι ‘εγκεκριμένες’ από το παλάτι και δίνουν ετήσια ποσά για να έχουν το θυρεό- καθαρά θέμα prestige. Από ράφτες μέχρι ζαχαροπλάστες και από μεγάλες πολυεθνικές τροφίμων (P&G-Heinz), από τη British Telecom μέχρι τη Samsung την Apple, τη VW, τη Daimler τη Jaguar, ο κατάλογος είναι ατέλειωτος. Χρήματα από δωρεές, από Trusts, από εράνους: άμα γίνει ένα Charity και βγει η βασίλισσα να το στηρίξει γίνεται χαμός. Βγήκε ένας απόστρατος o Tom Moore να μαζέψει 1,000 λίρες για να τις χαρίσει στο NHS (Αγγλικό ΕΣΥ) ως έρανο. Τον στήριξαν 170,000 άνθρωποι και μάζεψε £4εκ λίρες!

    Για να κλείσω το θέμα αυτό: Το παλάτι εχει κάποιες αρχές κάποιους κανόνες και κάποιες προϋποθέσεις. Συμπεριφοράς, λειτουργίας. Σε οποίον αρέσει. Δεν είναι υποχρεωτικό να το ασπάζονται όλοι ποσό μάλλον εκτός UK. Όταν όμως φιλοξενείς κάποιον είσαι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ να φέρεσαι όπως αρμόζει άσχετα αν συμφωνείς η όχι στο τι είναι. Αλλιώς μη τον προσκαλείς. Ακόμη χειροτέρα αν εσύ πας στη χώρα του η αν εσύ επιλέγεις να μπεις σε αυτό το κόλπο και να παίξεις αυτό το παιχνίδι.
    Τη Νταϊάνα τη φάγανε για τους γνωστούς λογούς και γιατί ήταν ηλίθια. Πρώτον και κυριότερο: YOU DON’T FUCK WITH MI6 και δεύτερον ΗΞΕΡΕ και που έμπλεκε και τι έκανε. Εδώ τα ξέρω εγώ ένας Έλληνας δε τα ήξερε αυτή που μεγάλωσε μαζί τους?
    Αυτοί είναι οι κανόνες χωρίς μα μου ξου σου.

    Για το δεύτερο σχόλιο: Οι Άγγλοι είναι παγκόσμια αποικιοκρατική δύναμη, ίσως η μεγαλύτερη στο πλανήτη. Κοιτάνε το συμφέρον τους και καλά κάνουν. Ποσο μάλλον 2 αιώνες πίσω που έχουμε να κάνουμε με εντελώς διαφορετικά πράγματα σε επίπεδο κοινωνίας, αντίληψης, κοσμοθεωρίας (είμαστε αυτοκρατορία), νοοτροπίας και στρατιωτικής ισχύος.

    Η συνέντευξη που παρέθεσα εχει να κάνει με την άποψη ενός ιστορικού που φυσικά τείνει προς τον πολιτικό παρα προς τον αγωνιστή μιας και αυτός του είναι πιο οικείος ως προσωπικότητα.
    Φυσικά και θα ανελάμβαναν οι πολιτικοί η για να το πω πιο καλά, δεν γινόταν να διοικήσουν οπλαρχηγοί ένα νεοσύστατο κράτος που δεν είχε τίποτα ως ραχοκοκαλιά και εξαρτιόταν αποκλειστικά από τη ξένη χρηματοδότηση αλλά και στρατιωτική προστασία.

    Πάντα οι στρατιωτικοί αναφέρονται στους πολίτικους.

    Το πως και γιατί διοικήθηκε το κράτος (καλά η κακά) είναι άλλη ιστορία, αυτό δεν αναιρεί την αναγκαιότητα να έχεις ανθρώπους που μπορούν η ξέρουν πως δουλεύει η πως πρέπει να στηθεί το μαγαζί. Επίσης άλλη ιστορία είναι το πως μεταχειρίστηκαν τους πραγματικούς αγωνιστές.

    Σε μερικά θέματα διαφωνώ αλλά δε μπορώ παρα να συμφωνήσω στη τελευταία παράγραφο:

    – Έχετε πει ότι «η Ελλάδα των δανείων και των χρεών είναι εκείνη που «ξεφύτρωσε» από την Επανάσταση». Κάνοντας σήμερα έναν απολογισμό, ποια είναι τα διδάγματα που μας έχει κληροδοτήσει η Επανάσταση;

    Τα δάνεια και τα χρέη ανήκουν στις δεσμεύσεις που εμπλέκουν το καινούργιο έθνος-κράτος στην Ευρώπη, και βέβαια του κόστισαν πολύ. Όμως αποτελούν τη μία όψη του νομίσματος.

    Η άλλη όψη του είναι η πραγματική απελευθέρωση, η διεθνής αναγνώριση, και ουσιαστικά τα πρακτικά μέσα διαβίωσης για ένα μικρό κράτος που ούτε οικονομικά ούτε στρατιωτικά δεν θα μπορούσε να σταθεί μόνο του κάτω από τις συνθήκες της εποχής. (Ας μην ξεχνάμε ότι την άνοιξη του 1897 τα τούρκικα στρατεύματα πέρασαν την Λαμία και θα μπορούσαν να απειλήσουν ακόμα και την Αθήνα, αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι «εγγυήτριες» Δυνάμεις. Οι ξένες παρεμβάσεις δεν γίνονταν αποκλειστικά σε βάρος της ελληνικής πλευράς.)

    Άλλα διδάγματα; Για πρώτη φορά στην τρισχιλιετή ιστορία τους οι Έλληνες αποκτούν κράτος δικό τους και ελληνικό. Για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία της Ευρώπης, δημιουργείται ένα καινούργιο κράτος (στο μοντέλο των ΗΠΑ και των νοτιοαμερικανικών δημοκρατιών) που να βασίζεται στις ιδέες του Διαφωτισμού για την αυτοδιάθεση του εθνικού κράτους.

    Και παρόλες τις γνωστές παρεκβάσεις, σιγά-σιγά η ελεύθερη Ελλάδα γίνεται ολοένα πιο δημοκρατική, σέβεται και διατηρεί τους διεθνείς θεσμούς (ενώ άλλα κράτη παρεκκλίνουν όλο και περισσότερο), και ως κράτος και ως πολίτες οι σημερινοί Έλληνες στηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Δεν είναι λίγα αυτά· και όλα απορρέουν από την εθνεγερσία που ξεκίνησε εδώ και 200 ακριβώς χρόνια.

    ΥΓ. Ευτυχώς που υπάρχουν και μας στήριξαν οι Βρεττανοί και η Κοινοπολιτεία. Εχει εκατοντάδες νεκρούς ο Βρεττανός στην Ελλάδα, εχει άλλους τόσους Αυστραλούς, Νέο Ζηλανδους (ANZACS) που ήρθαν από την άλλη μεριά του πλανήτη ως British Empire και πολέμησαν στο ίδιο χαντάκι με μας.
    Για το συμφέρον τους ΦΥΣΙΚΑ αλλά ΗΛΘΑΝ και ΠΕΘΑΝΑΝ δίπλα στον Έλληνα.

    Δεν είδα κανένα Ρώσσο, κανένα Αμερικανό, κανένα Ισπανό, Βέλγο, Σκανδιναβό, Αφρικανό διπλά μου τότε.
    Στη Ναυμαχία του Ναβαρίνο ΑΓΓΛΟΥΣ (Κόδριγκτον, Χειδεν) και Γάλλους (Δεριγνύ) είδα, οι Ρώσσοι κατέφθασαν ΜΕΤΑ την έναρξη με μόλις 8 πλοία.

    Ο δε Κορδινκτον εχει πει το ιστορικό- πιο Άγγλος πεθαίνεις: “δεν ήλθα για να λάβω διαταγές αλλά για να δώσω” στον Ιμπραήμ.

    Άγγλους έβλεπα και αυτούς τους τάφους έχεις ακόμη και σήμερα- ειδικά στη Κρήτη.

    Ευτυχώς που πάτησε πόδι ο Winston στη Γιαλτα -και με τα Δεκεμβριανά αργότερα- και δεν μας πηρέ η μπάλλα να γίνουμε άλλη μια περιοχή της ΕΣΣΔ η άλλο ένα κομμάτι της Γιουγκοσλαβίας.

    Αυτή είναι τουλάχιστον η δική μου άποψη. Δεν είναι αναγκαίο να συμφωνούμε.

  34. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς AEK LFC : Πράγματι έκανε, όμως η πρόεδρος επελέγη σαν γνήσιο ταγάρι από το καραγνήσιο ταγάρι που λέγεται κούλης.

  35. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς The Snitch : ¨ενας πόλεμος που παίζει πάντα στο μονόκλινο δωμάτιο στο Βατοπαίδι, είναι με λαστιχάκια να ρίχνει στρατιωτάκια.

  36. Ο/Η ΑΕΚ LFC λέει:

    Στην προσφωνηση της ΠτΔ αναφερομενη στη ναυμαχια του Ναυαρινου ειπε Αγγλια,εν συνεχεια ο Καρολος την “διορθωσε” λεγοντας οτι στη ναυμαχια ηταν η Μεγαλη Βρετανια.

  37. Ο/Η The Snitch λέει:

    @ LFC
    Υπάρχει ακόμη κόσμος που δε ξέρει τη διαφορά GB-UK, νομιζει ότι για όλα φταίνε οι κακοι κσενοι και οι φονιάδες των λαονε..
    Ξερουν και δίνουν συμβουλές για τα παντα και μόλις του ρωτήσεις το έχουν κάνει στη ζωή τους, δεν έχουν κρατήσει ουτε μια βδομάδα περίπτερο.

    Stevie
    Υπάρχουν 2 τρόποι να επιλέξει κάποιος στην ιστορία.
    Να διαβασει γεγονότα και να δει τι έγινε με τη λογική, η να ερμηνεύσει τα πράγματα όπως πιστευει.
    Προτιμώ το πρώτο.

  38. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς The Snitch : Αυτόν τον τρόπο επιλέγω κι εγώ. Και ξεκινώ απλά με το α΄βραβείο της ακαδημίας Αθηνών προς τον Θανάση Πετσάλη ( οι μαυρόλυκοι 1500-1810 ) και προχωρώ στο επίσης βραβευμένο επίτομο της Εκδοτικής Αθηνών ( ιστορία του ελληνικού έθνους ). Καμία ερμηνεία δική μου. Ξεκινώντας λοιπόν από όλη την κατάσταση προ επαναστάσεως που κατανοείς τι πάει να γίνει, απλά ακολουθείς τα γεγονότα που περιγράφονται επακριβώς από το σύγγραμμα που πιάνει το 1821 μέχρι το 1960. Οπότε οι εξυπνακισμοί και τα λογικά διλήμματα δήθεν, δεν με αφορούν. Ούτε φυσικά η μπούρδα ιστορία που διδάσκεται ή γιορτάζεται από τους πανηγυρτζήδες θρησκευτικούς ( πλήρης αφορισμός της επανάστασης, καμία σχέση με τον κρίνο του ευαγγελισμού ή το κουρελόπανο της Αγίας Λαύρας που ουδέποτε υπήρξε ), πολιτικούς ( που υποχρεωτικά πρέπει να καλύψουν τον κώλο τους ενώ αυτοί από τότε βρίσκονται στην εσχάτη προδοσία καταδικάζοντας Κολοκοτρώνη, Νικηταρά, Μιαούλη, Μαυρογένους, Μπουμπουλίνα ή σκοτώνοντας Ανδρούτσο – έχω κι άλλα δεκάδες ) ή σημερινούς ραγιάδες πολίτες ( ναι οι νεοέλληνες σαφώς και υπερέχουν σε ραγιαδισμό σε σχέση με τους τότε ).
    Υγ. Δεν είδα απάντηση για τις θηριωδίες και τις εκτελέσεις των ονομάτων που ανέφερα. Δεν το χρειάζομαι αλλά έλεος πια με το παλάτι που είναι μόνο για κατούρημα, σύμφωνα με την δική μου στάση. Και έλεος με έναν τίποτα και κλασσικό ομοφοβικό βλάκα που τον έστειλε η μαμάκα του δήθεν. Και σκέψου οτι δεν έχω δει και Crown ( αφού αρνούμαι να βλέπω τέτοιες σειρές ) που το επικαλούνται κοινοί Συριζαίοι.

  39. Ο/Η The Snitch λέει:

    Δεν είδες απάντηση πρώτον γιατί τώρα το έγραψες, δε μπορώ να γνωρίζω από πριν τι θα γράψεις στο μέλλον , και δεύτερον γιατί δεν τους αμφισβητώ.
    Αν ψάχνεις εξυπνακισμους δόξα τον Αλλάχ εχει μπόλικους να διαβάσεις.
    Καριέρες έχουν χτιστεί από εξυπνακηδες που χαροπαλευουν το γενικό λυκείο αλλα κατέχουν την αιώνια γνώση.

    Προσπαθώ παντα σε ότι γράφω να τα στηρίζω με επιχειρηματα. Το αν συμφωνεί η διαφωνεί κάποιος είναι δικό του θέμα. Δεν απάντησα για να σε πείσω για κάτι ο καθένας έχει την αποψη του.

    Επίσης καλά κάνεις και έχεις την αποψη σου για το παλάτι για τους Άγγλους για το καθένα. Ούτε τη βασιλεία διαφήμισα ουτε είπα να την επιβάλλουν στους Έλληνες.
    Εξήγησα πως και τι είναι στη πραγματικότητα για το UK
    , ένα σοου ένα publicity stand που επι της ουσίας δεν προσφέρει τίποτα πέραν αυτού που είδαμε χθες: στέλνει απεσταλμενους σε γιορτές, κανει κανα charity και τα εθιμοτυπικα.
    Οτι κανει δηλαδή η προεδρία στην Ελλάδα χωρίς το glamour περιτύλιγμα.
    Το.μονο που είπα είναι ότι εφόσον επιλέγεις να προσκαλέσεις κάποιον η να πας εσύ στο τόπο του οφείλεις να τον σέβεσαι ως έχει και να μην τον προσβάλεις. Πραγμα που ισχύει και από την άλλη μεριά φυσικά.

    Τώρα για τους ραγιάδες και λοιπά όμορφα θα συμφωνήσω αλλά θα πω ότι ο λαός εκλεγει και επιλέγει τόσο τους εκπροσώπους του όσο και τη ποιότητα τους.

    Τον αδωνι τον αλι6 το μπαρούφακι και το αιώνιο 5% κάποιων κομμουνιστών ο λαός τους έβαλε.

    Αν δεν ήθελες να τους έχεις θα είχες, ως λαός, με τη στάση σου να έχεις καλύτερης ποιότητας πολιτικούς.
    Δεν είναι ελληνικό μονο το φαινόμενο, παντού εχει πιάσει πάτο το θέμα απλα εδώ το ζούμε από κοντά. Θάτσερ,Μπλερ, Ζισκαρ, Μιτεράν, Κολ, Γκορμπατσοφ, έχουν γίνει πλέον Μπορις Τραμπ και το κακό συναπάντημα.
    Μη πας μακριά, ο κυρκος έγινε αλαβανος που έγινε ζαβο. Η διολισθιση με γεωμετρική πρόοδο κυριολεκτικά.

    Όταν οι κακοι κσενοι σου δσνειζαν λεφτά ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ δε σε υποχρεωναν να τα ξοδέψεις σε επιδοτήσεις cayenne μπουζούκια Μύκονο life style 10 φορές μεγαλύτερο από ότι μπορούσες ουτε σε υποχρεωσαν να αποβιομηχανοποιησεις τη χώρα σου στα 80-90’s η να πετάς ατο κουβα 30αρες δις για τα γλέντια της μαντάμ.

    Ο χοντρός της Ραφήνας πήρε το χρέος 110 και το άφησε 190 μέσα σε λίγα χρόνια. Το παλάτι φταίει? Τι έκανε ο λαός? Ψήφισε το Πακη των 600.000 προσλήψεων στο δημόσιο για ΠτΔ.

    Αυτό φίλε μου δεν είναι ραγιαδισμος. Είναι καθαρή μαλάκια.

    Ρσγιας σημαίνει δούλος, υποτακτικος.
    Εδώ δεν έχεις να κάνεις με δούλους, αλλά το αντίθετο με νεοελληνες “εξυπνους” που ζούσαν με δανεικά από τους κουτοφραγκους πιστεύοντας ότι αυτό θα γίνεται μόνιμα και δεν θα έρθει ποτέ ο λογαριασμός.
    Με αυτούς που δεν έχουν κάνει μισή μέρα σε περίπτερο να δουν τη γλυκά του το σημαίνει μαγαζί αλλά έχουν άποψη και ειρωνεία για όλα.
    Όταν ήρθε βέβαια ο λογαριασμός ξεκίνησε το παραμύθι.
    Φταινε οι πολιτικοί, λες και μόνος του έγινε πρωθυπουργός ο Αντρέας ο Καραμανλής ο αλι6ς, φταίνε οι κακοι κσενοι φταίνε οι εξωγήινοι φταίνε όλοι πλην υμών.

    Λες και εμείς άμα δανείσουμε αύριο κάποιον δε θα ζητήσουμε τα λεφτά μας πίσω. Και όταν το κάνουμε θα είμαστε οι κσκοι οι μπήξε οι δείξε.

    Sorry αν ξέφυγαν λαθάκια η ξέφυγα εγώ αλλά γράφω από κινητό μετα από μια ιδιαίτερα κουραστική εβδομάδα

    Sent from my iPhone

  40. Ο/Η The Snitch λέει:

    Υγ Το crown είναι εξαιρετική σειρά αν και έχω δει μόνο τη πρώτη σαιζόν (έπαιζε μια γνωστή της/μας τη Μαργαρίτα) και δε πρόλαβα να δω τις άλλες.

    Πολύ καλό cast, ακριβή και προσεγμένη παραγωγή σε κοστούμια σκηνικά φωτογραφία και φυσικά Pip Torrens ένας ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ ηθοποιός..
    39 βραβεία και 141 υποψηφιότητες σε Αμερική και Ευρώπη δε τα παίρνεις έτσι απλά.
    Δε ξέρω τι λένε οι ΤΣΥΡΙΖΑΙΟΙ. Μου είναι απλά σπεχθεις.
    Οπως γνωρίζεις καλά απλα αρνούμαι οποιαδήποτε σχέση με απόλυτους που είναι ιδεολογοι στο μυαλό και καπιταλες στη τσέπη, και απόλυτους χωρίς το ο ανάμεσα στο π και στο λ που είναι κοινοί ακαματηδες.

    Αλλα όπως ειπα γούστα είναι αυτά..

  41. Ο/Η ΑΕΚ LFC λέει:

    πριγκιπας ανδρεας σε επιστολη του προς τον μεταξα για τους Ελληνες της Σμυρνης
    “Απαίσιοι πραγματικώς είναι οι εδώ Έλληνες, εκτός ελαχίστων. Επικρατεί Βενιζελισμός ογκώδης και κατά την l5ην Δεκεμβρίου (σ.σ. ημέρα της εορτής του Αγίου Ελευθερίου) είχον κλείσει σχεδόν όλα τα καταστήματα. Θα ήξιζε πράγματι να παραδώσωμεν την Σμύρνην εις τον Κεμάλ δια να τους πετσοκόψη όλους αυτούς τους αχρείους, οι οποίοι φέρονται ούτω κατόπιν του φοβερού αίματος όπερ εχύσαμεν εδώ…». 

  42. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς The Snitch : Δημήτρη, έχω απαντήσει επί της ουσίας και ειδικά στην τοποθέτηση σου για το πώς κάποιος διαβάζει και κρίνει κι όχι βλέπει την αλληλουχία των γεγονότων. Αυτή ήταν η σπόντα σου για την αντίληψη μου. Από εκεί κι έπειτα, τα μεγάλα κείμενα που κάνουν στην ουσία crisis management δεν με διώχνουν από την ουσία. Παρέθεσα στοιχεία για την δική μας φάση και φυσικά την δική μου μόνο αισθητική για το ελέω Θεού που φυσικά μόνο ζώα ακολουθούν. Τα λοιπά για τους Έλληνες τα έχουμε συζητήσει και τα έχω γράψει 12 συναπτά χρόνια τόσο στην εφημερίδα, όσο κι εδώ, που το εδώ είναι και στο πριν blog. Επίσης υπάρχουν όλα τα tapes μου από την τηλεόραση όπως κι από το ραδιόφωνο. Μίλησα για την επανάσταση και την μπούρδα της και μίλησα και τις θανατικές εκτελέσεις στην Κύπρο. Τώρα για τα Σύριζα και τα ΝΔ, ειλικρινά μένω άφωνος αφού τα ίδια σκατά εξέλεξαν τον Σύριζα και τα ίδια σκατά ( σαν επιχειρηματίες και σαν πολίτες ) φέρανε τώρα τον κούλη. Οπότε μην διαχωρίζεις τα σκατά ανάλογα αν είναι στερεά και μένουν σε ένα κόμμα ή είναι διάρροια κι απλά κυλάνε δεξιά ή αριστερά. Μην μιλήσω για τους πούστηδες χαμερπείς πασόκους που βρίσκονται σήμερα στην κυβέρνηση ή το ταγάρι στην προεδρία που πρακτικά κι εσύ δεν μπορείς να βλέπεις ως γνήσια άπλυτη.

  43. Ο/Η ΑΕΚ LFC λέει:

    Για όλους τους, τα έχει γράψει ο Βάρναλης
    «Γράφε, Ιστορία, τα ψέματά σου αράδα
    και βλόγα το Φονιά, βρίζε το θύμα!
    Κι Αρετή, των δρομάκων σουσουράδα,
    τον κάθε σωματέμπορά σου τίμα ….
    …Και συ, τσούλα των δήμιων, Επιστήμη,
    της Αλήθειας εσχάτη τεφροδόχα,
    και συ, πρόστυχη Πένα και ψοφίμι,
    του βούρκου λιβανίζετε την μπόχα!”»

  44. Ο/Η ΑΕΚ LFC λέει:

    Μιλας για ταγαρια;;;
    Εγω λεω για παρταλια.
    Τι ζουμε ρε φιλε?Ποσο εχει μπουκωσει η μπακα τους?Ποσο ακομη? Απλα τα πολλα δεν ειναι αρκετα
    https://www.google.com/amp/s/www.newsbreak.gr/apopseis/190894/stentoreia-ti-foni-ston-iero-vracho/%3Famp
    Και το βαζεις στη σωστη διασταση,με στοιχεια, και λες τι ζω,μια καποια προσομειωση?

    https://3pointmagazine.gr/diethnoys-fimis-soprano

  45. Ο/Η nnektarios λέει:

    Προς Steven: Απόλαυσα αυτές τις γραμμές σου ”Τώρα για τα Σύριζα και τα ΝΔ, ειλικρινά μένω άφωνος αφού τα ίδια σκατά εξέλεξαν τον Σύριζα και τα ίδια σκατά ( σαν επιχειρηματίες και σαν πολίτες ) φέρανε τώρα τον κούλη. Οπότε μην διαχωρίζεις τα σκατά ανάλογα αν είναι στερεά και μένουν σε ένα κόμμα ή είναι διάρροια κι απλά κυλάνε δεξιά ή αριστερά.”

    Θα ήθελα όμως να προσθέσω μία διάσταση αναφορικά με τις εκλογές.

    Είναι ”ΚΑΘΑΡΕΣ”? Πόσο ”ΚΑΘΑΡΕΣ” μπορεί είναι όταν εδώ και 40 χρόνια έχουν ΕΞΑΓΟΡΑΣΤΕΙ εκατομμύρια ΨΗΦΟΙ?

    Γιατί να ψηφίζουν οι ΔΥ και οι ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ όταν πληρώνονται από το ΚΡΑΤΟΣ-ΛΗΣΤΗ-ΣΥΜΜΟΡΙΤΗ?

    Σκατά λοιπόν, ναι, κυλάνε δεξιά και αριστερά και ανάλογα το ρεύμα ψηφίζουν, αλλά εξαγορασμένα σκατά πλειοψηφίας. Το παιχνίδι είναι ΣΤΗΜΕΝΟ και θα άλλαζε μόνο την ημέρα που τα ΑΤΜ δεν θα έβγαζαν λεφτά για τους ΔΥ, αλλά δεν είναι τόσο ΚΟΥΤΟΙ οι ΦΡΑΓΚΟΙ για να τινάξουν στον αέρα δουλειά δεκαετιών (τουλάχιστον)….

  46. Ο/Η The Snitch λέει:

    @ Stevie
    Καμμιά σπόντα προς εσένα, μίλησα καθαρά για μένα και πως βλέπω τα πράγματα. Ξέρεις άλλωστε (Εχουμε κοντραριστεί πολλές φορές- μερικες και αγρια) ότι άμα θέλω να πω κάτι ειδικά σε σένα στο λέω ευθέως. Στα +50 μας κανένας δε κρύβεται.

    Τα μεγάλα κείμενα αποσκοπούν σε κατανόηση από τρίτους (και όχι εσένα) του τι γίνεται και πως δουλεύει το σύστημα σε ανθρώπους που δε το γνωρίζουν.
    Για παράδειγμα η πλειοψηφία του κόσμου (και είναι λογικό) θεωρεί ότι το παλάτι υπάρχει παρασιτικά και ζει με λεφτά των φορολογουμένων, τη στιγμή που όχι μόνο δεν ισχύει αυτό αλλά παράγει και εξαιρετικά κέρδη για το Βρετανικό κράτος. Μια μπιζνα +2ΔΙΣ το χρόνο που πουλάει στην ουσία αέρα, αυτό δεν είναι το εισιτήριο να μπεις στο Χ κάστρο και στο Υ παλάτι?, που πουλάει δικαιώματα (πάλι αέρα δηλαδή) στο επίσημο σκέλος της, που δίνει δουλειά σε χιλιάδες κόσμου- άρα φόρους για το κράτος, κατανάλωση κλπ. δε τη λες και άσχημη. Γύρω στα 300 κοστίζει αυτό να συντηρείται ως οικογένεια. Υπάλληλοι ,δηλαδή επισημά τεμπέληδες που πίνουν τσάι και τρέχουν σε δεξιώσεις. ΟΚ. Να κοστίζουν και αλλά 200 τα γύρω γύρω, θες 500-θες 700? Πάλι αφήνει και 1,5ΔΙΣ/ έτος. Ποσά είπαμε αφήνει η ελληνική προεδρία στη χωρά?
    Ακριβώς αυτό..

    Αυτά περί ψηφοφόρων τα Εχουμε πει αν θυμάσαι μια μέρα που ξεκινήσαμε να δούμε ένα ματς και φτάσαμε ξημέρωμα.
    Στην Ελλάδα κυβερνήσεις βγάζει ένα 15-20% που πάει δεξιά αριστερά.

    Οι εκλογικές βάσεις ‘μπετόν’ είναι χονδρικά: 25% δεξιοί, ένα περίπου 5% βασιλικοεθνικοφρονες (Καμμένοι- Καρατζαφυρερ κλπ.) , ένα 20-25% κεντρώοι, τα βλαμμένα του 5% με τα σφυροδρέπανα και οι άλλο ένα 30% που δε ξέρει τι του γίνεται. Πήγαν από τον Καραμανλή στον Αντρέα μετα στους οικουμενικούς μετα στο ΠΑΣΟΚ ξανά μετα στο χοντροβουδα της Ραφήνας μετα στο ΖΑΒΟ. Οπού φυσάει ο άνεμος και οποίος τάζει και ταΐζει πιο πολλά. Πως πήγε από το 3% ο άπλυτος στο 33%? Με το πολιτικό του- έλα μη γελάς- λόγο? Αυτός ο ΒΛΑΞ σε μια πρόταση κάνει 5 λάθη σοβαρά μιλάμε? Είναι ικανός να κάνει ορθογραφικό λάθος στο προφορικό του λόγο.

    Για να το κάνουμε απλο, ας πούμε ότι έχεις 30% ‘δεξιούς’ και άλλο τόσο ‘αριστερούς’. Βγάζεις τους μπετοστοκους ΑΚΑΜΑΤΗΔΕΣ των δυο ακρών που είναι ίδιοι ένα 10% και αυτό το 15-20% που μένει (και πάει να ψηφίσει – βασική παράμετρος μιας και η αποχή είναι μεγάλη πλέον) βγάζει κυβέρνηση.

    ΥΓ Αυτή στη προεδρία προσωπικά τη φωνάζω καθαρίστρια. Το τσεμπέρι και το φαράσι της λείπει να κάνει τη Δέσποινα Στυλιανοπουλου. Τόσο κόσμο είχε να βάλει και πήγε και βρήκε το χόμπιτ από το Tolkien μη τυχόν και παρεξηγηθούν οι Ταγάρηδες της αριστεράς.

    ΥΓ2 Σορρυ αλλά οι Κύπριοι μου είναι αδιάφοροι και ας έχω πολύ κάλους φίλους Κυπρίους. Τους αγαπάω τους συμπαθώ, μας συμφέρει εκατέρωθεν σε πολλά θέματα να έχουμε κοινό μέτωπο, αλλά όταν ήρθε η ώρα ζήτησαν να είναι ανεξάρτητο κράτος δια ψήφου. Το ότι μιλάνε ελληνικά δε μου λεει κάτι. Οποίος θέλει ανεξαρτησία, όπως και σε πολλά άλλα, να κοιτάξει εκτός από τα δικαιώματα του και τις υποχρεώσεις του. Αλλα κυριότερο να κοιτάξει να είναι αυτόνομος. Όχι είμαστε ανεξάρτητοι και μόλις μας τη πέσουν τρέχατε να μας σώσετε…
    Δε μας φθάνουν τα δικά μας, λες και είμαστε καμμιά υπερδύναμη, έχουμε και τους κουμπάρους να νταντεύομε.

    @LFC

    Το να δημοσιεύεις αποσπάσματα έτσι απλά, αφήνοντας υπόνοιες δε σε τιμά. Ο Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας ήταν Ελλην πολίτης και όχι Βρεττανός.

    Γεννήθηκε στην Αθηνά, μιλούσε ελληνικά και υπηρέτησε στον Ελληνικό στρατό. Η μητέρα του Όλγα ήταν ρωσικής καταγωγής (Όλγα Κωνσταντίνοβνα της Ρωσίας) ο πατέρας του Γεώργιος Α’ γνωστός πριν γίνει βασιλείας ως Γουλιέλμος, Δανικής καταγωγής. ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με Βρεττανούς.
    Η μονή σχέση με τους Windsor έρχεται τρία χρονιά ΜΕΤΑ το θάνατο του το 1944, όταν ο Φίλλιπος ως Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας παντρεύεται την Ελισάβετ το 1947, 5 χρόνια ΠΡΙΝ γίνει βασίλισσα το 1952.

    Για εξήγησε μου λοιπόν που ακριβώς εμπλέκεται το Βρετανικό παλάτι σε μια επιστολή Έλληνα (έστω ‘φυτευτού’) βασιλικού γόνου, αξιωματικού του ελληνικού στρατού που παράκουσε εντολές 26 χρόνια πριν?

    Η δε επιστολή εστάλη στις 21 Δεκεμβρίου 1921- όταν ο Φίλλιπος ως μελλοντικός σύζυγος της Ελισάβετ ήταν 6 μηνών!!!! και την έγραψε ως απλός πολίτης.
    Μετά την επανάσταση του Πλαστήρα, με διαταγή του Πάγκαλου ο Πρίγκιπας Ανδρέας συνελήφθη στην Κέρκυρα τον Οκτώβριο του 1922 από τον συνταγματάρχη Χρήστο Λούφα και μεταφέρθηκε στην Αθήνα για να δικαστεί από έκτακτο στρατοδικείο.

    Δε θα μπω σε περεταίρω ιστορικά, δεν εχει νόημα άλλα αν θες το κάνω. Είναι ολόκληρη ιστορία της Νεοτέρης Ελλάδας που αρχισει χρονια πριν με την Εκστρατεία της Καλλίπολης ως η διαμάχη βενιζελικων- αντιβενιζελικων και τι κόστισε και στην Ελλάδα και στον Ελληνισμό όλο αυτό το πράγμα. Δε θα λυθεί σιγουρά από εδώ.

    Το να πετάς όμως μια στρακαστρουκα copy-paste από το Ιντερνέτ, έτσι απλά, αφήνοντάς μάλιστα υπόνοιες, είναι λάθος

  47. Ο/Η The Snitch λέει:

    Η Ελλάδα όπως και η αεκ (εχει γράψει πριν καμμιά 10αρια χρονιά ο Stevie ΑΕΚ=ΕΛΛΑΣ), καταστρέφεται εκ των έσω.
    Από τότε που δίναμε κώνειο στο Σωκράτη, τη καταδίκη σε θάνατο του Μιλτιάδη – νικητή στο Μαραθώνα επι του Δατη, τον εξοστρακισμό (εξορία) του Θουκυδίδη- νικητή στη Σαλαμίνα επι του Ξέρξη, μέχρι σήμερα.

    Για να το ελαφρύνουμε λοιπόν λίγο, στη (θηλυκό με κεφαλαία) ΑΕΚ του Νεστορα του Νικολουδη του Μαυρου του Οκονσκι του Μπατιστα, φθάσαμε σήμερα στο αεκ (ουδέτερο με μικρά) να θεωρείται ηγέτης και αρχηγός κάποιος… Μανταλος μόνο και μόνο επειδή τον γουστάρει το ‘παλάτι’..

  48. Ο/Η ΑΕΚ LFC λέει:

    Δημητρη Καλημερα.Στο αποσπασμα της επιστολης που ανεβασα δεν εχει σκοπο να πω κατι για την βασιλικη οικογενεια αλλα να καταδειξω οτι πρωτα απ’ολα οι Ελληναραδες ειναι αυτοι που προδωσαν,διαλυσαν ,καταληστευσαν αυτο το τοπο.Οι Ελληναραδες ειναι αυτοι που εδωσαν αφεση αμαρτιων στους κοτσαμπασηδες,στους δοσιλογους και στους χαφιεδες.Ειναι οι ιδιοι που εξαντλησαν την δικαιοσυνη τους και αυστηροτητα τους,Στον Κολοκοτρωνη,στον Νικηταρα κλπ.
    Σου παραθετω τη πληρη ιστορια του συγκεκριμενου:

    Ο “βασιλόπαις” Ανδρέας, όπως του άρεσε να τον αποκαλούν, έπαιζε και πόλεμο.
    Ζήτησε να πάρει μέρος στην εκστρατεία στη Μικρά Ασία και βρέθηκε … υποστράτηγος, διοικητής του Β΄ Σώματος Στρατού (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 1921).
    Πολέμησε με “αυτοθυσία” στα καφέ – σαντάν της Σμύρνης και ενίσχυσε αποφασιστικά τις σχέσεις του με εκπροσωπους της Γαλλικής σχολής χορού!
    Τον πίκραινε όμως που δεν τον συμπαθούσαν και σε επιστολή του στον Ι. Μεταξά (19.12.1921) γράφει:
    «Ἀπαίσιοι πραγματικῶς εἶναι οἱ ἐδῶ Ἕλληνες, ἐκτὸς ἐλαχίστων. Ἐπικρατεῖ Βενιζελισμὸς ὀγκώδης καὶ κατὰ τὴν 15ην Δεκεμβρίου εἶχον κλείσει σχεδὸν ὅλα τὰ καταστήματα. Θὰ ἤξιζε πράγματι νὰ παραδώσωμεν τὴν Σμύρνην εἰς τὸν Κεμὰλ διὰ νὰ τοὺς πετσοκόψῃ ὅλους αὐτοὺς τοὺς ἀχρείους, οἱ ὁποῖοι φέρονται οὕτω κατόπιν τοῦ φοβεροῦ αἵματος ὅπερ ἐχύσαμεν ἐδῶ.
    Αἵματος τῆς Παλαιᾶς Ἑλλάδος δέ, διότι ὅλα τὰ παιδιὰ τῶν ὁπωσδήποτε καλυτέρων οἰκογενειῶν τῶν ἐνταύθα ὑπηρετοῦν εἰς τὴν Σμύρνην καὶ τὰ μετόπισθεν, ἀλλοίμονον δὲ ἂν ἓν οἱονδήποτε τμῆμα εὑρεθῇ σχηματισμένον μόνον ἀπὸ Μικρασιάτας καὶ ἐνώπιον τοῦ ἐχθροῦ».

    “Χύσαμε αίμα”… σε Α΄ Πληθυντικό μιλά ο πρίγκηψ που το μόνο αίμα που μπορεί να έχυσε βέβαια θα ήταν στο ξύρισμα…

    Από δω και πέρα δεν έχει πλάκα: προήχθη σε αντιστράτηγο και ανέλαβε τη διοίκηση του Β΄ Σώματος Στρατού.
    Τή στιγμή που εκδηλώνόταν η αντεπίθεση του Κέμάλ μετακίνησε το Σώμα του πίσω (στα σίγουρα ο Πρίγκηψ…) από το Γ΄ Σώμα, αφήνοντας τελείως ακάλυπτο το Α΄ Σώμα, που έπαθε πανωλεθρία. Κατόπιν τούτου ο Ανδρέας αντικαταστάθηκε από τον αντιστράτηγο Τρικούπη.
    Ήταν όμως πολύ αργά.
    Βούιξε ο τόπος τότε πως τη βραδιά της αντεπίθεσης του Κεμάλ ο πρίγκηψ ηταν άφαντος, συνέχισε να μορφώνεται πάνω στις σύγχρονες τάσεις της Γαλλικής σχολής χορού.
    Γυρνώντας στην Ελλάδα πέρασε Στρατοδικείο που τον έκρινε ένοχο παμψηφεί, αναγνωρίζοντάς του όμως ελαφρυντικά λόγω… απειρίας(!!!) Απίστευτο; του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό ″της τελείας απειρίας περί την διοίκησιν ανωτέρων μονάδων”και τον καταδίκασε στην ποινή της ισόβιας υπερορίας και της διαγραφής από το μητρώο των αξιωματικών.(!)
    Αυτοί που ανέθεσαν σε αυτον τον τυπο την διοίκηση των χιλιάδων φουκαράδων που άφησαν τα κόκκαλά τους στον Σαγγάριο;
    Αμέσως μετά την καταδίκη του, μεταφέρθηκε στο Φάληρο και αναχώρησε με το βρετανικό αντιτορπιλλικό ”Καλυψώ”.
    Το πλοίο σταμάτησε στην Κέρκυρα για να παραλάβει την οικογένειά του και μετά κατευθύνθηκε προς την Ιταλία.
    Τελικά, ο πρίγκιπας εγκαταστάθηκε σε προάστιο του Παρισιού, υπό την προστασία των Άγγλων.
    …..” Δούλοι ήσασταν πάντα μωρέ…”….

    ΥΓ Απλα ο παπους μου ηταν ενας απο του τυχερους που ειχε αυτο το ταγαρι διοικητη και γυρισε αναπηρος απο την Μικρα Ασια.Ξερεις κατι αυτη η “αντιληψη” καποιων οτι τους ανηκει,οτι τους χρωσταει, αυτη η χωρα δυστυχως υπηρχε και υπαρχει ακομη.Αυτο με πειραζει

  49. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Όλους : πρίγκηπας Κάρολος ήρθε στην Ελλάδα κι όχι μόνο με την παρουσία του δήλωσε ότι συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής της Ελληνικής Επανάστασης. Είναι δυνατόν; Βεβαίως είναι δυνατόν να συμβαίνει και να μην προκαλεί ερωτηματικά, τουλάχιστον.

    Ως τι επισκέφθηκε την Αθήνα ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου; Τι άλλο παρά ως Άγγλος επίσημος, εκπρόσωπος της χώρας του και του στέμματος. Δεν θυμάμαι ποτέ η Αγγλία να μετανόησε δημόσια για την πολιτική της στους αιώνες που η Ελλάδα αποτελούσε επικράτεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Πότε δεν υπήρξε έστω και μια δήλωση τριτοκλασάτου παράγοντα της βασιλικής αυλής ή της κυβέρνησης της βρετανικής αυτοκρατορίας, με την οποία δεν αναγνώριζαν τυπικά και ουσιαστικά την οθωμανική κατάκτηση της Ελλάδος.

    Σύμφωνοι, σήμερα η μοναρχία στην Αγγλίας είναι θεσμός πάντα, αλλά στην πραγματικότητα άνευ εξουσίας. Η (Μεγάλη) Βρετανία δεν είναι αυτή που ήταν πριν 600 και πριν εκατό χρόνια. Ο Κάρολος, όμως, εκφράζει και το Χθες της χώρας του, η οποία για 400 χρόνια είχε στάση εχθρική με ό,τι ήταν και θεωρούνταν ελληνικό. Και ποτέ, έστω μια στιγμή, δεν έκανε παρέμβαση στον σουλτάνο υπέρ των ελληνικών συμφερόντων.

    Όποιος γνωρίζει Ιστορία συμφωνεί ότι η Βρετανία, ειδικά η Βρετανία, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, είναι υπόλογη τόσο όσο η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα της παράδοσης, της μήτρας του σύγχρονου πολιτισμού και της γεννήτρας της Ευρώπης. Μ’ άλλα λόγια, αν δεχόμαστε την τιμή που μας έκανε να γιορτάσει την επέτειο της Επανάστασης ένας Άγγλος επίσημος, είναι το ίδιο, αν αντί του Κάρολου ερχόταν στην Αθήνα, για τον ίδιο λόγο, ο Ερντογάν.

  50. Ο/Η The Snitch λέει:

    Αυτά που ανέφερες (και ο Stevie) είναι και σωστά και γνωστά ως ένα σημείο και πάντα κατά την άποψή μου.
    Απλά στη κουβέντα- για τους Βρεττανούς εν προκειμένω- δεν εχει καμμιά σχέση ο συγκεκριμένος.

    Ο δε Φίλλιπος- γιος του Ανδρέα, είχε ως όρο πριν το γάμο να εγκαταλείψει το ΔΑΝΙΚΟ όνομα του και τη ‘κληρονομιά’ του και να μπει στον οίκο των Windsor. Μόνο έτσι (και με την εκκλησιά της Αγγλίας να παίζει μέγιστο ρολό) έγινε δεκτός ως σύζυγος της Ελισάβετ.
    Αυτό εχει να κάνει με τη ιστορία του νησιού. Για οποίον δε ξέρει οι Άγγλοι είναι γερμανόφωνη φυλή που μαζί με τους Άξονες εποίκησαν το νησί εκ Δανίας προερχόμενοι και πολέμησαν αρχικά τους Παίκτες (μετέπειτα Σκότους) μετατοπίζοντάς τους στη σημερινή Ουαλία και Σκωτία, πριν φτάσουν να γίνουν όλοι μαζί φιλαράκια και το σημερινό κράτος.

    Όταν λοιπόν σφάζονταν και αγαπιόνταν μεταξύ τους, λες να λυπόντουσαν κάποιους Έλληνες? Η μήπως λυπήθηκε ο Έλληνας όταν ΚΑΤΕΣΦΑΞΕ μέχρι την Ινδία κόσμο και κοσμάκη και μετα ως Κάρολος τους το έπαιζε πατερούλης και εκσυγχρονιστής? Στη σημερινή Σικελία τα ιδία δεν έκανε ο αρχαίος Ελλην?

    Ήταν απλά ένα πιόνι ο Ανδρέας, ένας βολικά δραστήριος βλακα, της κόντρας βενιζελικων- αντιβενιζελικων που ξαναλέω ξεκινά 5 χρονιά πριν το 1916 στην εκστρατεία της Καλλίπολης που είχε σκοπό να καταλάβει αρχικά τα Δαρδανέλια σε μια συμμαχία Βρεττανών- Γάλλων- Ρώσσων και μετέπειτα φυσικά τη Πόλη.

    Ο λόγος απλός: ήθελαν να ελέγχουν το πέρασμα, κάτι ανάλογο που είχαν οι Βρετανοί στο Σουέζ και έχασαν επι Νάσε αν θυμάμαι καλά.

    Συμφωνώ απολυτά ότι Έλληνες, το έγραψα Αλλωστε, προδίδουν το τόπο τους. Το μόνο που κάνουν οι έξω είναι να τροφοδοτούν την διχόνοια εκμεταλλευόμενοι τη νοοτροπία μας.
    Bad people do bad things because they can, εγραψε ο Sir Arthur Conan Doyle μέσω του ηρώα του τότε.

    Άλλο το ένα άκρο όμως και άλλο το απέναντι. Ότι και να έγινε προ 1821 δε καταργεί ότι ο Βρεττανός 200 χρονιά σε στήριξε σε 3 πολέμους και στο τελευταίο ήταν ο ΜΟΝΟΣ που πολέμησε στα χώματα σου αφήνοντας χιλιάδες νεκρούς.

    Ήταν ο μονός που στη Γιάλτα πάτησε πόδι, όταν ο Αμερικάνος σε άφησε στα χεριά του Στάλιν παρέα με όλη την Βαλκανική χερσόνησο, και ο μόνος που στήριξε να μη γίνεις Αλβανία του Χότζα η παράρτημα του Τίτο πολεμώντας τα κουμμουνια που ήθελαν να μας κάνουν ΕΣΣΔ.

    Για το συμφέρον του φυσικά αλλά όπως εκ του αποτελέσματος ιστορικά αποδείχθηκε και για το δικό μας. Δεν ειχε συμφερον ο Γαλλος ο Ρωσσος? Ειδες κανα απο αυτους να πολεμαει στα χαντακια της Κρητης διπλα στους Ελληνες?

    Οι εγγυήτριες δυνάμεις είδαν ότι ερχόταν – σωστά το ανέφερε ο Stevie- και έκαναν το κουμάντα τους στη νέα κατάσταση που ήταν υπό διαμόρφωση.
    ΛΟΓΙΚΟΤΑΤΟ και δεν είναι κάτι νέο. Το ίδιο κάναμε και εμείς στην αρχαιότητα, το ίδιο και οι Ρωμαίοι το ίδιο όλοι ιστορικά.

    Όταν όμως ο άλλος έρχεται και πολεμάει διπλά σου, σκοτώνεται, σε νταντεύει στρατιωτικά επι δεκαετίες και σε δανείζει και λεφτά 200 χρονιά, ε τι περιμένουμε?
    Δε θέλει αντάλλαγμα? Είναι κακός? Αν εμείς αύριο δανείσουμε την Αίγυπτο η στείλουμε και στρατό, δε θα θέλουμε ανάλογα τα ιδία?
    Από ποτέ ζει ο τσαμπας και δε το θυμάμαι?

    Η Βρετάνια ήταν αποικιοκρατική δύναμη. Ως τέτοια κοίταγε – ορθά- το συμφέρον της ανά τους αιώνες. ΔΕΝ ήταν τότε τα πράγματα όπως είναι τώρα.
    Όταν είδε ότι αλλάζει γύρισε με τους Έλληνες. Όλος ο πλανήτης εχει συμμαχήσει και εχει πολεμήσει τους συμμάχους του ανά τους αιώνες, δεν είναι κάτι νέο αυτό, δε καταλαβαίνω γιατί προκαλεί έκπληξη.

    Είχα ανεβάσει πριν χρονιά ένα χιουμοριστικό, που μόνο τέτοιο δεν είναι, βιντεακια από την εξαιρετική σειρά του BBC: YES MINISTER.

    Το ξαναβάζω:

    https://www.youtube.com/watch?v=37iHSwA1SwE

    Britain has had the same foreign policy objective: to create a DISSUNITED Europe.

    In that cause, we have fought:

    *with the Dutch against the Spanish,
    *with the Germans against the French,
    *with the French and Italians against the Germans
    *with the French against the Germans and Italians.

    Divide and rule.

    Το μόνο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα, ως μια μικρή αδύναμη χωρά είναι αυτό που έχω γράψει δεκάδες φορές, ακόμη και για κάποιο ποδόσφαιρο που φωνάζω αντιγράψτε την FA:

    Να τα πηγαίνει καλά με τους ισχυρούς, να μην εχει κόντρες και ανούσιες διαμάχες στυλ Μπαρουφακι και ζαβού και να κοιτάει το μέγιστο όφελος από τις συμμαχίες της.
    Δεν είναι ανάγκη να είσαι δουλοπρεπής αλλά δεν μπορείς να είσαι και ανεξάρτητος.

    If you can’t fight them join them.

    Απλά πράγματα είναι.

  51. Ο/Η The Snitch λέει:

    Άξονες= Σαξονες
    Παίκτες= Πικτες.

    Sorry τα γυρνάει μόνο του και δε δίνω και πολύ σημασία

  52. Ο/Η Από το Πριγκηπατο λέει:

    @snitch Ο άνθρωπος,στην Ελλάς, θα πρέπει από την πρώτη φορά που ψηφίζει μέχρι την τελευταία του,να ψηφίζει το ίδιο κόμμα. Αν μεγάλωσε με το “πατρίς,θρησκεία,οικογένεια “, με το “ζητώ ο βασιλιας”, “ζητώ ο στρατός,ζητώ το εθνος”, η αν γαλουχήθηκε στην οικογένεια με το “όλοι να είναι ίσοι στην τσεπη” Η με την “επάρατη δεξια” , απαγορεύεται μεγαλώνοντας και ωριμαζοντας να δοκιμάσουν να ψηφίσουν κάτι που ίσως το βλέπουν καλύτερο από αυτό με το οποίο έφτασε μέχρι τα 18 που ψήφισε για πρώτη φορά. Αν αυτό το 30%,που δεν ξέρουν τι τους γίνεται και δεν πήγαινε από δω κι από κει,τότε δεν υπάρχει λόγος να γίνονται και εκλογές.Ας πάρουν τα αποτελέσματα,ας πούμε των πρώτων εκλογών μετά το ’74, και να τα ανακοινώνουν καθε τέσσερα χρόνια. Θα συμφωνούσα με αυτό το σκεπτικό,αν μια κυβέρνηση ,η οποία κυβέρνηση, έκανε πράξη τα προεκλογικά της τα οποία θα ικανοποιούσαν με το περί δικαίου αίσθημα πάνω από το 70% των ψηφοφόρων και με την αποχή στο -πολύ 2 άντε 3%. Πάντα θα υπάρχει και ένα 10-20%,που θα είναι δυσαρεστημένοι.Όσο και να τον έχει γαμησει πατόκορφα η κυβέρνηση των Σαμαροβενιζελων θα έπρεπε ο ελληνικός λαός να τον ξαναψηφισει ελπίζοντας στο mail Χαρδουβελη. Η, να ξαναψηφιζε τον Τσίπρα,που έκανε την μεγαλύτερη κωλοτούμπα στην ιστορία της Ελλάδος,μόνο και μόνο γιατί οι προηγούμενοι “κακοι” είχαν κόψει συντάξεις κτλ. Πάμε τότε σε ένα καθεστώς Σοβιετιας η χούντας αμερικανικού τύπου να τελειώνουμε…..

  53. Ο/Η The Snitch λέει:

    Θρίαμβος της εξυγίανσης μας λένε τα σανοσαιτ.
    66 στους 68 ψήφους πήρε ο τεστοστερόνης.
    Πατωσαν λέει οι άλλοι υποψήφιοι. Που δε τους ψήφισε ουτε καν η οπισθοδρομηση.
    Που ψήφισε τον θριαμβο αλλά έχασε!
    Τον τεστοστερονη που φύτεψε ο αυγενακης.
    Που κατεβασε και 1-2 ακόμη για το ξεκάρφωμα.
    Θρίαμβος του εγγύητη και του Ρώσου, ήττα του Βαγγέλη.
    Όλοι βέβαια το νικητή ψήφισαν.

    Πλέον λέει το πρωτάθλημα θα κρίνεται στα γήπεδα.
    Ουφ και ανησύχησα..
    Γιατί εκεί στο -20 με τα μανταλα και το μαύρο πανθηρα με αδικουσαν..

    Νικήσαμε όλοι μαζί αλλά έχασαν οι άλλοι.
    Πλέον ο πρωταθλητής αντι για αυγουστο βγαίνει Νοεμβριο.

    Κερδαμε…

    Sent from my iPhone

  54. Ο/Η J. Patikas λέει:

    Του Τακη Θεοδωροπουλου
    Θέλαμε δεν θέλαμε, όσοι ζήσαμε τη δικτατορία παλεύαμε να απομυθοποιήσουμε την 25η Μαρτίου. Τους συμβολισμούς της τους είχε διασύρει το καθεστώς με το κακό του γούστο και τις ελληνικούρες του. Διαβάζαμε Σκαρίμπα, οι πιο θαρραλέοι ακόμη και Κορδάτο. Και εννοείται, όσοι άντεχαν τις ισχυρές συγκινήσεις διάβαζαν Μακρυγιάννη. Ηταν η φωνή του αγωνιστή που δεν δικαιώθηκε για τους αγώνες του. Ηταν θυμωμένος και μας πήγαινε, γιατί και εμείς θυμωμένοι ήμασταν. Από την παλιγγενεσία κρατούσαμε μόνο την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Και με κάποιες αποχρώσεις ταξικού αγώνα, φθάσαμε να ταυτίζουμε το 1821 με το ΕΑΜ. Το έθνος δεν υπήρχε πουθενά. Κρυβόταν στα ιδεολογικά σεντούκια των δεξιών. Οποιος τολμούσε να μιλήσει για εθνική συνείδηση ήταν ύποπτος για εθνικισμό. Η επίκληση του έθνους είχε καταντήσει ιδιώνυμο αδίκημα. Τη θέση του την είχε πάρει ο «λαός». «Λαός» ο Νικηταράς, «λαός» και ο Βελουχιώτης. Η αγιογραφική βιογραφία του Αρη σάρωσε στις πωλήσεις και η εικόνα του βρήκε τη θέση της δίπλα στους ήρωες του ’21. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν ξέραμε τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου και επειδή δεν συμπαθούμε τα μπερδέματα, που σε υποχρεώνουν να σκεφτείς, την αφήναμε να περνάει σχεδόν απαρατήρητη. Η σημαία χρειαζόταν για το Euro και τους Ολυμπιακούς.
    Η γενιά μου μεγάλωσε. Πολλοί από μας βρέθηκαν σε σχολικές ή πανεπιστημιακές αίθουσες για να μεταδώσουν τη σύγχυση στις νεότερες γενιές. Αν το ελληνικό κράτος ήταν αποτέλεσμα της επανάστασης και επειδή το ελληνικό κράτος ήταν εκ προοιμίου ένοχο, έψαχναν τα στοιχεία της ενοχής του. Η ναυμαχία του Ναυαρίνου αντιμετωπιζόταν ως η αρχή της υποτέλειας, η γενική δοκιμή του αμερικανικού 6ου Στόλου, τα δε δάνεια της επανάστασης, η γενική δοκιμή των μνημονίων. Εχει σημασία ότι εφέτος, για πρώτη φορά, το ελληνικό κράτος τιμά τις τρεις δυνάμεις που συνεισέφεραν στη δημιουργία του. Είναι σαν να πετάμε από πάνω μας τη σκόνη της μεταπολίτευσης. Βαρεθήκαμε να απομυθοποιούμε την ύπαρξή μας. Το όριο των 200 ετών είναι συμβολικό. Ας αξιοποιήσουμε τους συμβολισμούς του, μήπως και καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις ενοχές μας, να πάψουμε να είμαστε θυμωμένοι με τους εαυτούς μας.
    Σήμερα γιορτάζουμε την εθνική μας ταυτότητα. Ετσι, για να θυμόμαστε πως η συνείδηση που την αντανακλά είναι ισχυρότερη από τη φλυαρία των δικαιωματιστών και τις συντεχνίες των δικαιωμάτων. Δεν ενδιαφέρει τι σκεφτόταν ο Κολοκοτρώνης για τις έμφυλες ταυτότητες, τα συμφέροντα των φαρμακοποιών ή τα δικαιώματα των καταληψιών. Ενδιαφέρει ότι κατέλαβε την Τριπολιτσά και κατατρόπωσε τον Δράμαλη στα Δερβενάκια. Οσο ο Κολοκοτρώνης μας συγκινεί, η Ελλάδα μπορεί να μας συγκινήσει. Η Ελλάδα χρειάζεται rebranding, πρώτα απέναντι στους Ελληνες.

  55. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς The Snitch : Κανείς αντίπαλος δεν υπήρξε. Αντίπαλος υπήρξε μόνο για τον Κετσετζόγλου που δήθεν ο Μελισσανίδης κατέβασε υποψήφιο ή για τον Καραγιαννίδη οτι ο Μελισσανίδης γαμάει την κυβέρνηση επειδή γράφει δήθεν αντιπολιτευτικά κάποιος Φιλιππάκης ( Εσπρέσο, Ωρα, Live, Δημοκρατία κλπ ). Μιλάμε για την απόλυτη πλάκα. Μιλάμε για γελοιποίηση. ¨οταν είχαμε πει εδω οτι Μελισσανίδης δεν υπάρχει, κάποιοι είχαν μια μικρή διαφωνία, τύπου εκδοτικού οίκου Φιλιππάκη. Μπορεί να παρεξηγήθηκα τότε, αλλά έχουν μεγάλη σημασία τα αρχίδια μου όπως ξέρεις. Κι αν θέλεις, ίσως και να μην είναι κι όλα δικά μου. Όμως μπορώ να τα χερησιμοποίησω. Οπότε οι μαλακίες που ακούγονται, θάμαι ο πρώτος που θα τις σωπάσω. Για τον αρχίδι τον αγαπητικο του Σαμαρά και του Τσίπρα ταυτόχρονα.

  56. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Koreas : ¨εχεις δηλώσει οτι αποχωρείς από το site. Βλέπω οτι μπαίνεις και γράφεις κι έχεις κάθε δικαίωμα φυσικά. ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΣΤΗΛΗ. ΑΡΑ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΙ ΣΕ ΕΝΟΧΛΗΣΕ. Στις άλλες στήλες, κουμάντο κάνουν οι συγγραφείς. Για να καταλάβεις τι σημαίνει ελευθεριότητα και τι σημαίνει ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΣΟΥ, που κατανοώ το είδες ευχή.
    Υγ. Το κείμενο σου το έχω σε πιθανή διάψευση.

  57. Ο/Η ΑΕΚ LFC λέει:

    Καλημερα
    Προεδρε Οκ ,πηρες την ΕΠΟ.Μπραβο σου.
    ΟΜΑΔΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ

  58. Ο/Η ΑΕΚ LFC λέει:

    Στον πρωινο καφε βρηκα κατι ενδιαφερον στο διαδικτυο.
    Αναλαφρο αλλα συναμα σημαντικο
    https://www.news247.gr/technologia/kyriaki-posa-likes-agorazo-me-2-43-eyro.9179769.html

  59. Ο/Η ΑΕΚ LFC λέει:

    Οπως αντιλαμβαναιστε ο καφες συνεχιζεται
    https://longreads.news247.gr/ethniki-pinakothiki/index.html

  60. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Προς AEKLFC: Είναι πονηρός μη τον βλέπεις έτσι.Καταστρώνει από τώρα το πρωτάθλημα της επόμενης 20ετίας. Δεν μπορεί,κάποια μαλακία θα κάνει ο πρώτος.Θα το ξαναπάρουμε.Να μην είναι έτοιμος;

  61. Ο/Η The Snitch λέει:

    @ Stevie

    Τα έχουμε πει αρκετό καιρό πίσω, ίσως και χρόνια. Εσύ αλλιώς όταν έλεγες για τους συσχετισμούς, εγώ αλλιώς όταν έλεγα μη βιάζεστε για το θέμα και των εκλογών (τράβηξε κοντά ένα έτος) ούτε για το αποτέλεσμα.

    Τώρα βέβαια, εγώ ο αφελής αυτό που δε κατάλαβα, εκτός από το ποιος νίκησε και ποιος έχασε αφού όλοι τον ίδιο ψηφίσανε (διάβασα ότι πηρέ 66 στις 68 ο τεστοστερόνης), είναι από ποιον πήραμε την ΕΠΟ και γιατί συνεπακόλουθα θα αλλάξουν τα πράγματα και θα κρίνονται λεει όλα στο χόρτο.

    Ο Γραμμένος από εμάς δεν στηρίχθηκε 4,5 χρόνια για να εξυγιάνει το ποδόσφαιρο? Ο Ιβάν και ο εγγυητής δεν τον ψήφισαν, ενάντια στο Βαγγέλη?
    Αρα τώρα που ο τεστοστερόνης είναι ψηφισμένος ΚΑΙ από τον Βαγγέλη, τι θα εξυγιάνει παραπάνω από τον προηγούμενο που ήταν 100% δικός μας?

    Επι δικού μας Γραμμένου τα πρωταθλήματα ΔΕΝ κρινόντουσαν στο χόρτο? Είναι κάλπικα? Άντε και να πούμε ότι είναι. Έχασε δηλαδή 2 ο Βαγγέλης. Το ένα που πηρέ ο Ιβάν -κάθε 35 χρόνια- και το άλλο εμείς -κάθε 27 χρόνια- ήταν μούφα?

    Περίεργους συλλογισμούς εχει ο Κωστας και αδυνατώ να τους ακολουθήσω.

    Το Φιλλιπακη δε το ξέρω προσωπικά. Όλα αυτά τα μέσα πάντως είναι αυτό που λέγαμε στα γήπεδα : δε γεμίζετε ταξί.
    Σιγουρά είναι φωνές, έχουν παρουσία, αλλά το θέμα είναι και ποιος/ πόσοι σε ακούν, όχι μόνο να φωνάζεις, αλλιώς όλοι θα ήταν ίδιοι.
    Με πρώτους ξαναλέω εμάς εδώ, η αν θες εμένα.

    Ο Νίκος όμως (που έχω γνωρίσει μέσω εσου και έχω συναντήσει λίγες φορές και στο σχολείο τότε με τα παιδιά) είναι έξυπνος άνθρωπος και απορώ πως έπεσε σε αυτή τη λούμπα ως σκέψη. Θα μου πεις όλοι τη πατάμε, εγώ πρώτος και αν έχω κάνει λάθος εκτιμήσεις, απλά επειδή δε τους λες και αγνώστους τόσα χρόνια, μου κάνει εντύπωση.

    Παρωδία και επίδειξη ισχύος με τα σποριά μοιρασμένα ήταν το θέμα και φώναζε ένα χρόνο τώρα από τότε που έγινε η συνάρτηση στο Μάξιμου και βγήκε το περίφημο M.O.U (Memorandum of Understanding για όσους δε γνωρίζουν τον ορό, ένα προσύμφωνο συνεργασίας με κοινά αποδέκτες παραμέτρους εκ των δυο πλευρών βάση των οποίων χτίζεις μια περεταίρω συμφωνία / συνεργασία).

    Μου θυμίζει το γνωστό και αυτό είναι πραγματικό γεγονός- το βάζω σε ελεύθερη μετάφραση:

    Περπατούσαν στο δρόμο ο Sir Winston Churchill με τη γυναικά το Κλημεντινη. Κάποια στιγμή αυτή κοντοστέκεται και πιάνει κουβέντα με ένα οδοκαθαριστή.
    Ο Winston, ως γνήσιος Gent, δε σταματά και συνεχίζει μερικά βήματα ώστε να δώσει τον απαραίτητο ‘χώρο’ σε μια κυρία να εχει μια ιδιωτική συζήτηση από την στιγμή που δεν έγιναν οι συστάσεις (άρα η κυρία δεν το επιθυμούσε).

    Μετα από μερικά λεπτά κουβέντας, η Κλημεντινη χαιρετά τον συνομιλητή της και προχωρώντας πιάνει αγκαζέ τον Winston για να συνεχίσουν τη βόλτα τους.

    Ακολουθεί ο εξής διάλογος, γραμμένος στο βιβλίο από τον ίδιο:

    – Ποιος ήταν αυτός?
    – Πολλά χρόνια πριν ήταν τρελά ερωτευμένος μαζί μου.
    – Είδες καλή μου? Θα μπορούσες σήμερα να ήσουν σύζυγος ενός οδοκαθαριστή.
    – Ω, όχι καλέ μου, απάντησε εκείνη λέγοντας ίσως μια από τις πιο διάσημες ατάκες:

    Αν τον είχα παντρευτεί, αυτός θα ήταν πρωθυπουργός σήμερα!!

  62. Ο/Η nnektarios λέει:

    Προς Steven: Δεν ήταν (τελικά) αντίπαλος ο ΑΥΓΟΤΑΚΗΣ; Τον πληγώνεις νομίζω γιατί προσπάθησε σκληρά.

  63. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς nnektarios : Νομίζω θέλει επανεκτίμηση το διάβασμα σου…

  64. Ο/Η Kalamatas λέει:

    Όλο το παιχνίδι παιζόταν στους αντιπροσώπους στην ΕΠΟ αφού για τον πρόεδρο είχαν συμφωνήσει από πριν .Για όσους δεν γνωρίζουν οι αντιπρόσωπο διοικούν την ΕΠΟ και η ΑΕΚ έχει 6 και ο ζμπαουγκ 5.Ο χωντρος με το ανδρείκελο τον Αυγενάκη με τις ευλογίες της κουμπαράς του και του αδερφού της sorry μάνας του είχαν λυσσάξει να ξαναπάρουν την ΕΠΟ και άλλες ομοσπονδίες αλλά πήραν τα αρχιδια του ΜΕΛΙΣΑΝ και του ρώσου βεβαίως. Οι πίεσης που δέχτηκαν ήταν αφωρητες αλλά δεν μάσησαν ούτε οι ψηφησωντες ούτε οι διοικήσεις η ΝΔ ήθελε πάλι την ΕΠΟ για να την κάνει δώρο στον χωντρο αλλά και για παραδειγματισμό βεβαίως.Τωρα ο Γιάννης θα Πάει διακοπές με συνοδεία 4 Γεωργιανο να των φυλάνε την έκανε την δουλειά του .Οσω για των δικό μας έδωσε εντολή για φτιάξιμο της ομάδας καρατσεκαρισμενο αυτό και βεβαίως θέλει να τους ειδοποιήσει ότι ήρθε και ο πρώτος που θα την πληρώσει τη νύφη θα είναι η θυγατρική του χωντρου ο Αρουλης κρατήστετο αυτό έρχεται το πρώτο γαμησι λείαν συντόμως και βεβαιώς για παραδειγματισμό.Για να μην ξεχάσω τη νύφη στην πορεία θα τη πληρώσει και ο Αλαφούζος.

  65. Ο/Η The Snitch λέει:

    Κατά τον Συριζα. ήταν φωτογραφικός ο διαγωνισμός για τα Covid test. Πως όμως πήραν μέρος 31 εταιρείες??? -Μάλλον ήταν ευρυγώνιος ο φακός…….

    ΥΓ Τι έγινε σύντροφοι? Η μιλημενη δουλειά της Siemens που μας λέγατε μετατράπηκε σε “αστοχη δήλωση”? Η Siemens τελικά δε κατέβηκε καν στο διαγωνισμό!
    Για τόσο μιλημα λεμε.

    Μετά τις αυταπάτες και τις κολοτουμπες είμαστε πλέον περήφανα στις αστοχίες. Τέτοια επιτυχία ουτε ο ΓΙΔΑΣ σε κενό τέρμα δεν έχει..

    ΥΓ2 Τωρα που ρίξαμε τη χούντα Γραμμένου, και τα παιχνίδια θα παίζονται στο χορτο η ομας πάει μόνο για νίκες αρχής γενομένης. Ε το γαυρο

    Sent from my iPhone

  66. Ο/Η ΑΕΚ LFC λέει:

    https://www.epe.org.gr/ola-ta-arthra/deltio-typoy-episimanseis-schetika-me-ti-symbasi-cisco-webex-me-to-ypoyrgeio-paideias

    Μια ενδιαφερουσα ανακοινωση για ενα απο τα θεματα των ημερων.
    Δεν ειμαι ειδικος αλλα εγειρει αρκετα ερωτηματα.Απλα η συγκεκριμενη ιστορια δειχνει τον λαβυρινθο που καλειται να διαβει ενας πολιτης αναφορικα με τα δικαιωματα του.

  67. Ο/Η Pontios λέει:

    @kalamatas

    Είσαι σίγουρος η είσαι υπό την επήρεια του διάσημου παγκοσμίως χόρτου;

  68. Ο/Η Από το Πριγκηπατο λέει:

    Δεν κάνουμε μια πρόταση στον Μπουφον ! Τι έχουμε να χάσουμε,ισα-ίσα αφού θέλει να παίζει όσο περισσότερα παιχνίδια γίνεται, οι “δευτεροι” δικοί μας δεν θα έχουν και άγχος στα ντέρμπυ.Για να το σκεφτούν στην ΠΑΕ δεν το βλέπω,να τους πάρω να τους το πω ,μισή ντροπή δική μου μισή δική τους!!! Χρόνια πείρας,σε κάπου θα χρησιμεύσει και στην υπόλοιπη ομάδα. Με τον Γκαρσία θα έχει ένα μικροβληματακι,αλλα δεν γαμιεται,Μπουφον θα έχεις στην ομάδα….

  69. Ο/Η Από το Πριγκηπατο λέει:

    @Kalamatas
    Μαζί με τα ξεροκλαδα ,μήπως φουντωσαν και τίποτα αλλά και σας πήρε η κάπνα?

  70. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Από το Πριγκηπατο : Βλέπω να σου αγοράζει ένα μπουφάν από το Μοναστηράκι και να βάζει εσένα τέρμα. Παίζοντας με μπουφάν, θα σε λέει μπουφόν.

  71. Ο/Η Από το Πριγκηπατο λέει:

    Βάλτου ιδέες τώρα,μετά θα φταίει αυτός?

  72. Ο/Η The Snitch λέει:

    Επεσε εντολη για φτιαξιμο ομαδας:

    https://www.youtube.com/watch?v=XkhxUzLn1n0

    – Προεδρε για να παιξουν πρεπει να τους ταξεις πριμ..
    – Αυτοι για να παιξουν, πρεπει να τους ταξω στη Τηνο

    – Τοσα ΓΙΔΙΑ εχω, το προβατακι θα μας πειραξει?

  73. Ο/Η ΑΕΚ LFC λέει:

    Πιο ΑΕΚ δεν υπαρχει χαχαχααα.

  74. Ο/Η ΑΕΚ LFC λέει:

    Αφιερωμενο στο kalamata και ολους τους καλλιεργητες του περίφημου φυτού του ΤΑΫΓΕΤΟΥ το “χόρτο μαγικό” που είναι γνωστό σ’ όλο το κόσμο αφου είναι
    τραγούδι του ΠΑΟ, τέτοιο άσμα έχει κ’ Η ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ
    ΠΟΥ ΛΕΕΙ :
    είμαστε δύο, είμαστε τρεις είμαστε έμποροι χασ&ς, πουλάμε δω, πουλάμε εκεί κ’ μαστ&#ριαζει όλη η ΓΗ! ΤΟ ΧΌΡΤΟ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΥΤΡΏΝΕΙ ΣΤΟ ΤΑΫΓΕΤΟ κλπ
    ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ

  75. Ο/Η Πίσσα και πούπουλα λέει:

    Δεν ξέρω που να πρωτοστρέψω την προσοχή μου. Στα άλματα λογικής του περιεχομένου,ή στον ορυμαγδό ορθογραφικών λαθών.
    Το διάβασα τρεις(3) φορές και κατόπιν “ξέθαψα” ένα στριφτό που είχα φυλαγμένο για να γιορτάσω την πρώτη μέρα της επικέιμενης άρσης του κοινωνικού εμπάργκο ελέω κορωνοϊού. Το φουμάρω.
    Το διαβάζω τέταρτη φορά και πάλι δεν έβγαλα νόημα.
    ‘Η το “πράμα” που είχα κρατημένο είχε χαλάσει, ή το σχόλιο είναι κάποιο Σανσκριτικό κείμενο του λόγιου Τζαγκαντγκούρου Ραμαναντατσάρια Σουάμι βιαστικά μεταφρασμένο από Google translatοr..
    Ποιος ξεύρει…

  76. Ο/Η Kalamatas λέει:

    @pontios &πριγκιπατο Το έγραψα ο πρωτος που θα πληρώσει είναι η θυγατρικη του χουντρου ο Ξεκολιαρης Άρης και για παραδειγματισμό αλλά και γιατί η ομαδα μας είναι κολως μουνι γαρύφαλλο και κυνδηνευουμαι να μην βγούμε Ευρώπη και για να μην γίνει αυτό επεται τημωρια βαριά για αυτούς. Είδη από χτες γράφτηκε το πρώτο όνομα του Γάλλου Σέντερ μπακ τυχαίω; δεν νομίζω και αυτόν δεν το παίρνεις με στραγάλια.Τα έχει πάρει και με τον Αλαφούζο πολι άσχημα που σαν γνήσιος πουστης που είναι αυτός και η ομάδα του υπόγεια και μπαμπεσικα όπως κάνουν μια ζωή τα βρήκε με τον πρεζεμπορα και τακημιασε μαζί του και εκεί που δεν τον ακουμπάγαμε τώρα έχει να γίνει με εαυτόν της πουτανας και έχει κάνει κίνηση και για τον Δουβηκα και αυτόν με στραγάλια ε;

  77. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Kalamatas : Εγώ απλά να σου πω ότι δεν τα βρήκε τώρα ο χάπιας με τον πούστη. Χρόνια είναι συνεταίροι. Επίσης να σου πω ότι η κυβέρνηση παίρνει πίπες και στους δύο και τους ευχαριστεί για την εκλογή της αλλά και την συντήρηση της. Ειδικά ο πούστης έχει ζητήσει κι ένα βουνό ( να είσαι σε αναμονή ).

  78. Ο/Η The Snitch λέει:

    Ο Γάλλος κλείνει τα 33 σε ένα μήνα και μπαίνει στη τρυφερή ηλικία των 34 ετών, γεννηθείς το Μάιο του 1988.
    Ο δε λόγος που τον ΄κοιτάει’ το αεκ είναι ότι μένει ελεύθερος, αρά είναι δωρεάν άρα ΟΥΤΕ ΣΤΡΑΓΑΛΙ δε θα δώσει παλι ο ‘εγγυητής’.
    Στη δε Ρεν είχε πάει πάλι ως ελεύθερος από τη Καεν, δυο χρονιά πριν, που τον ειχε αγοράσει 300 ολόκληρα χιλιάρικα.
    Οπότε καταλάβαμε νομίζω όλοι για τι ελεύθερο ‘κελεπούρι’ 34 ετών μιλάμε.

    Ο Αχιλλέας Μπέος ξεκαθάρισε για τον Τάσο Δουβίκα, ότι ο νεαρός επιθετικός του Βόλου θα πάει στον ΠΑΟΚ καθώς το έχει υποσχεθεί.

    Για το ζελα τα έχουμε γράψει από τις 23 Αυγούστου, πολύ ΠΡΙΝ (με κεφάλαια) ανακοινωθεί τίποτα από κανένα και όταν όλοι είχαν το project ως πεθαμένο:

    Tip: Τρέχει σοβαρά το project Βοτανικός για το ζελα. Υπό ‘νέα διεύθυνση’ με την οποία πίναμε χθες τα ποτάκια μας στη παραλία αργά το απόγευμα μιας και είναι σχεδόν 45 χρόνια φίλος. Budget 70 δηλαδή πραγματικά +80 μιας και δεν εχει καμία σχέση ως project με το γήπεδο του αεκ. Πάει καλά, εχει πολύ γραφειοκρατία, και αρκετή δουλειά. Αλλάζει το σχέδιο- δεν εχει καμία σχέση με του Βωβού- αλλά η λογική παραμένει ίδια. Εχει όμως τη κρατική αλλά κύρια τη δημοτική στήριξη.

    Στις 20 Νοέμβριου- 3 μήνες μετα- υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας και μόλις προχθές – 7 μήνες μετα- γράφηκαν τα ποσά που έλεγα τον ….Αύγουστο.

    ΥΓ Ρε μαιγαλει λειγω ωρθωγραφεια, αιλαιως! 10 κωλιρεια βαλαμαι. Ηπαμαι να μας φαιυγη κανα λαθακει αλλα αισοι υσε serial killer αδαιλφακει μου

    ΥΓ2 ΤΣΡΙΖΑ κατά το γιδοβοσκό διαβάζω ο Κολοκοτρώνης and Co. Πάλι καλά που τη γλύτωσε ο Περικλής και ο Σωκράτης (ο φιλόσοφος όχι ο θείος).
    Και όμως αυτοί οι τύποι έχουν ακόμη 20%!!

  79. Ο/Η Από το Πριγκηπατο... λέει:

    @kalamata
    Ρε μεγάλε,βάλε κάνα κόμμα καμία τέλεια.Με μια ανάσα γράφεις ? Σε κυνηγάει κανείς? Μας έπιασε άγχος…..Βάλε μια τάξη,ξεκινά με βαλεριανα κι εδώ είμαστε…

  80. Ο/Η Kalamatas λέει:

    Το γνωρίζω κ Αβραμίδη αλλά θα θυμάστε και εσείς ότι ήταν τσακωμένοι για πολύ καιρό και ο πρεζεμπορας τον φώναζε περιπαιχτικά Γιαννάκη.Ο δικός μας τα έχει πάρει μαζί του άγρια με το θέμα της ΕΠΟ για τα αλλά που έχω γράψει εσείς τι γνώμη έχετε; Σας διαβάζω πολύ καιρό σπανίως γράφω τώρα έγραψα για αυτα που έμαθα αλλά είδα μια ειρωνεία από τους υπόλοιπους όχι από εσάς για αυτό σας ρωτάω.Χοτζεα γράφω από κινητό IPhone και μερικές φορές αλλά γράφω και αλλά ανεβάζει και δεν έχω και το χρόνο για να το διορθώσω

  81. Ο/Η ΑΕΚ LFC λέει:

    kalamata Καλησπερα.
    Ειναι ή οχι μαγικο βουνο ο Ταυγετος και τα χωρια της Αλαγονιας?
    Ειναι η ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ η ομορφοτερη ομαδα ή οχι?
    Για τα αλλα νομιζω τα ξερουμε λιγο πολυ.
    PS Ο Μενιος που ” χωραει”? Μεταξυ πιπας και πισοκολλητου?

  82. Ο/Η J. PATIKAS λέει:

    Προς The Snitch : Οχι μόνο ο Σύριζα. Έχουμε και εδω μέσα κάποιον που το πήρε χαμπάρι οτι η δουλειά ήταν μιλημένη. Δεν είναι δα και κανένα κορόιδο να τον ξεγελάσουν.
    Πίσσα και πούπουλα says : “Και ετοιμαζεται η siemens. Κατι μου λέει ότι θα τον κερδίσει τον «διαγωνισμό».

  83. Ο/Η ΑΕΚ LFC λέει:

    Στηβ Καλησπερα.
    Ειχε ατυχημα με το αμαξι ο προεδρος???

  84. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς The Snitch : Δημήτρη, μνημόνιο αλληλοκατανόησης…

  85. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς Kalamatas : Κατ’ αρχάς δεν είναι ειρωνεία, είναι καθαρή πλάκα που γίνεται μεταξύ μας πάντα και ειδικά όταν μιλάμε για τον εγγυητή μεγιστάνα ( πιστεύω τώρα να σου απάντησα ). Αγρίεψε και τα έχει πάρει; Οπότε τους σκοτώνει με τον υπέργηρο; Μην πάρει και τον Ραβούση που έχει και προϋπηρεσία. Σοβαρολογείς ότι τα έχει πάρει ο Μελισσανίδης; ΚΑΙ; Το πολύ να τους κλάσει μια μάντρα αρχίδια. Επίσης σου έχει απαντήσει ο Snitch χωρίς καμία ειρωνεία.

  86. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς AEK LFC : Δεν ξέρω κάτι

  87. Ο/Η bandog λέει:

    πιτσιρικας ειχα την συνηθεια να πηγαινω καφετρεια για καφε μονος και αν διαβαζω ολες τις αθλητικες.
    δεν ηξερα…

    φυσικα αγοραζα μονο φιλαθλο!
    οταν σταματησε να βγαινει ο φιλαθλος , σταματησα να διαβαζω και αθλητικες εφημεριδες…

    καραγιαννιδης, μπαζιανς, κολοκοτρωνςη και αλλοι πολλοι εγραφαν ενδιαφεροντα πραγματα ,σε μη προκατ υφος και φυσικα χωρις να χαϊδευουν αυτια…

    στα πεταχτα που εδια το βιντυεο της τηλεεκδηλωσης ειδα να απουσιαζει ο γεωργιου?
    τα εχει τσουγκρισει με τους υπολοιπους?
    αυτος επινε νερο στο ονομα του καραγιαννιδη!

    ΥΓ: συνμπατριωτη καλαματα , μη τους ακους.

    παρε φορα και μη σταματας.

    χωρις φρενο!

    ΥΓ2: ΑΕΚLFC

    ως Αλαγονιος μπορω να βεβαιωσω οτι οντως ειναι το καλυτερο !

  88. Ο/Η ...Το φως του φεγγαριού... λέει:

    Προς bandog : Ο Γεωργίου έχει τσακωθεί με τον Καραγιαννίδη, όπως και ο Κολοκοτρώνης. Απλά ο ένας σεβάστηκε σε ποιόν οφείλει το επάγγελμα του σήμερα, ενώ ο άλλος όχι.

  89. Ο/Η ΑΕΚ LFC λέει:

    Bandog απο αυτα τα μερη ειναι η καταγωγη μου

  90. Ο/Η The Snitch λέει:

    19% κάτω οι θάνατοι και 28% κάτω τα κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα.

    Από τα μέσα Ιανουάριου που ήταν και το peak, πήγαμε από τα 1600 στους 51 θανάτους και από τα 68,000 στα 4,000 σε περιστατικά όπου εκδηλώνονται συμπτώματα, σε ίδιο αριθμό τεστ ημερήσια.

    Η ζωή σταδιακά επανέρχεται, τα μαγαζιά ανοίγουν με λίγους περιορισμούς στις 12/4. Φυσικά ουδέποτε είχαμε αυτή τη μπούρδα του SMS. Υπήρχαν περιορισμοί στις μετακινήσεις- δε μπορούσαμε ούτε με μηχανή να βγούμε εκτός- αλλά το κυριότερο: δεν είχαμε κανένα ΜΑΛΑΚΑ ΖΑΒΟ να αναλαμβάνει κανένα ρίσκο και να κάνει 632 πορείες για ένα κοινό δολοφόνο. Ο κόσμος γενικά υπάκουσε, η αστυνομία όπως πάντα είναι εξαιρετικά αυστηρή, οι εμβολιασμοί πάνε σφαίρα (πάμε για το 60% του πληθυσμού) και Ασε την ‘ενωμένη Ευρώπη’ να κουρεύεται.

    Φυσικά το θέμα που μας καίει είναι οι Pub και αν θα πρέπει να έχουν η όχι πιστοποιητικό οι πελάτες. Πέραν της πλάκας όμως, τον κοροϊδεύαμε το Boris αλλά έβαλε τα γυαλιά ΣΕ ΟΛΟΥΣ και για άλλη μια φορά απέδειξε ότι μπορεί οι Βρεττανοί να είναι ότι είναι και να τους σέρνει ότι τους σέρνει ο υπόλοιπος κόσμος (που είναι ο ‘έξυπνος’), αλλά όταν σφίγγουν οι κολοι, απλά δε παίζονται. Αυτό είναι που μετράει και τα υπόλοιπα είναι για λαϊκή κατανάλωση.

    @ Stevie: η προίκα του γόνου μετα τη μαλακια (ίσως τη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκά) του μεγάλου περίπατου. Ο μονος τροπος να αναστηθει σε καμμια πενταετια που θα τελειωσει, ο ζελας ως εταιρεια. Γιατι αν περιμενουν απο το τοπι ειναι και αυτοι μια απο τα ιδια με τον ‘μεγιστανα-εγγυητη’.

    Εχει αρκετά ενδιαφέροντα ως project πάντως.

    @ Patikas: τη κομματική γραμμή του ΤΣΥΡΙΖΑ εκφράζει πιστά εδώ και χρόνια, δεκαετία κοντεύει. Ξεχάσαμε τι μας έλεγε δια ζώσης και τι μας έγραφε? Δε καταλαβαίνω γιατί εκπλήσσεσαι. Πρώτη φορά είναι η τελευταία? Φυσικά όλοι τους αφού πέταξαν την εξυπνάδα και τη λάσπη, όταν η –κάθε- Siemens όχι μόνο δε πηρέ τη δουλειά αλλά δεν κατέβηκε καν στο διαγωνισμό, έκαναν γαργάρα τις ‘προφητείες’ και τις εξυπνάδες τους. Περίμενες κάτι διαφορετικό από τους Πολλακηδες και τους οπαδούς τους?

  91. Ο/Η Από το Πρίγκηπατο λέει:

    Επειδή αύριο, βάση λογικής, θα φάμε πίκρα, ας ελπίσουμε σήμερα να σηκώσουμε την κούπα την αναδρομική προς δικιά μας ευχαρίστηση όσους την υποστηρίζουν. Αν κάτσουν και οι” εξάρες” στον φετινό τελικό με την Μπαρτσα, τότε θα κάνουν να κοιμηθούν κάνα μήνα εκεί στα Πυρηναία…. Ikourrina βέβαια δεν βλέπω να παίζει, αλλά ποτέ μην λες ποτέ.

  92. Ο/Η ΑΕΚ LFC λέει:

    Διαβαζωντας τους “ρεπορτερ” της ομαδας διακρινω οτι ειναι λιγο “απαισιοδοξοι” για το αυριανο με το γαβρο.Φοβουνται την ηττα οχι τοσο σε επιπεδο ξεφτιλας αλλα υπο το πρισμα οτι δεν θα εχουν τιποτα αλλο να πουν και η αναγκη για σοβαρη ενισχυση θα ειναι πιο επιτακτικη απο ποτε.Πως να το πουνε ομως αυτο οταν ηδη γνωριζουν οτι το φετινο καλοκαιρι θα ειναι και παλι στη φτηνια?Πως να πουλησουν και παλι εξυπηρετηση στο αφεντικο?
    Επισης αυτο που διακρινω στα γραπτα τους και στα λεγομενα τους ειναι η λεξη “πολεμος” Πολεμο με ποιον αραγε,οταν διαχρονικα η ομαδα τον μεγαλυτερο πολεμο τον εχει στο εσωτερικο της?
    Υποψιαζομαι βεβαια απο την αλλη οτι ο χοντρος μαζι με τον υπουργο,παρισταμε και χαιρετιζω,σε συνεργασια με την εεα μας ετοιμαζουν χοντρο στησιμο με αυτη την καταγγελια των πολιτών φιλαθλων Καρδιτσας για τις εκλογες της εκει Επσ.Φοβαμαι οτι το στησιμο θα ειναι επικων διαστασεων με απωτερο σκοπο την ακυρωση των εκλογων και τον ορισμο διοικουσας ή διοικησης πρωτοδικειου.
    Εδω ειναι το μεγαλο λαθος του Μελ που αφησε την ομαδα να απαξιωθει πληρως στο αγωνιστικο κοματι.Εβαλε και τον κοσμο απεναντι του.
    Υπομονη και μακαρι να κανω λαθος στην εκτιμηση μου.
    ΥΓ Βλεπωντας το πρωτο ημιχρονο με την Αρσεναλ ,απορω πως καταντησε ετσι αυτη η ομαδα.Δεν μπορουν να αλλαξουν τριτη πασα,ολη την ωρα φτου ξελευθερια,11 παικτες στα 30 μετρα σε γραμμη Μαζινο.Βεβαια και η LFC εχει μια ανουσια κατοχη χωρις ουσιαστικα μεγαλες ευκαιριες.Για να καταλαβουμε το επιπεδο αυτη η Αρσεναλ απεκλεισε το γαβρο.Ζοτα επειγωντος στο δευτερο.Τελειωντας βλεπωντας αυτο αναθαρω και για το δικο μας το αυριανο,ειναι σαν να βλεπω το δικο μας ματς αυριο

  93. Ο/Η bandog λέει:

    @snitch

    τις ιδιες επιδοσεις με την ΕΕ θα ειχε η βρετανια αν ειχε αναλαβει την δυσκολη υποχρεωση να συμβαδισει και να διανημει δικαια τα εμβολια σε 27 κρατη με διαφορετικης ταχυτητας οικονομιες, υποδομες, νοοτροπιες, πολιτικες κλπ

    οταν χορευεις μονος σου και με δικο σου πορτοφολι θα χορεψεις οπως θελεις αλλα ο σκοπος της ΕΕ ειναι να βοηθησει μεσα απο τις διαδικασιες και τους θεσμους της να μειωθουν οι ανισοτηετς στην ευρωπη.

    πιστευεις ας πουμε οτι η ελλαδα εκτος ΕΕ θα ειχε αυτη την επιδοση πουε χει τωρα στον εμβολιασμο αν θα επρεπε αν αγοραζει ατ εμβολια 4 φορες πανω οπως εκανε το ισραηλ?

    ‘η οτι θα εβγαινε στις αγορες με σχεδον μηδενικα επιτοπια αν δεν ειχε στηριγμα αγοραστη των ομολογων της την ΕΚΤ και την πλατη που εβαλαν για αυτο τον σκοπο γερμανο-ολλανδοι?

    η ΕΕ ειναι ενας ενας δυσκινητος και βραδυκινητος οργανισμος αλλα οταν παιρνει μπρος δουλευει σαν γερμανικη μηχανη!

    παντως για να ειμαστε ειλικρινεις , η ελλαδα μας εχει εκπληξει στις επιδοσεις και τις προσαρμογες της στην πανδημια.

    αν ελεγες προ πανδημιας οτι θα μπορεσει να κανει στοιχειωδη εστω τηλεκπαιδευση με δασκαλους που δεν ξερουν τι ειναι Η/Υ , οτι θα κανει ηλεκτρονικο εμποριο με καταστηματα που δεν εχουν ιστοσελιδα , οτι θα ανταποκριθει ως ΕΣΥ με νοσοκομεια που μεχρι πριξν λιγα χροναι ειχαν ρατζα , οτι θα κλεισιε τορυισμο και αγορα για 5 μηνες και δεν θα καταρρευσει κλπ ,

    θα σε ελεγαν τρελο.!

    φυσικα για να επιτυχεις τοσα σε τοσο λιγο χρονο και για να μην εισαι απλος ουραγος αλλα συμμετοχος σε μαι κοινη ευρωπαϊκη ρποσπαθεια, πρεπει εκτος απο την ευρωπαϊκη στηριξη , να εχεις και το αναλογο πολιτικο κεφαλαιο που θα την εξαργυρωσει.

    ηταν ευλογια που σε δυσκολες καταστασεις (εβρος,καστελοριζο,μεταναστευτικο, πανδημια, οικονομια) ειχαμε στα ηνια ο,τι καλυτερο μπορουσαμε να εχουμε απο την πολιτικη δεξαμενη της χωρας.

    γιατι μπορει ο μητσοτακης να μην ειναι αντεναουερ αλλα τρεμω στην ιδεα σημερα να ηγειτω ο τσαρλατανος (χαρακτηρισμος ευρωπαϊκου περιοδικου) αλεξης, η φωφη , ο κουτσουμπας, ο επιστολογραφος του χριστου ή το καραφλο παγωνι….

    η προχθεσινη δευτερολογια του Μητσοτακη στη βουλη εδειξε οτι τουαλχιστον εχουμε ενα σοβαρο και ρεαλιστη ανθρωπο να ηγηθει αυτη την μεταβαλκανικη καρικατουρα κρατους.

    θλιβερη η αντιπολιτευση και ανικανη να προσφερει ή να εμπνευσει για κατι προοδευτικοτερο και καλυτερο….

    κολλημενη στον στειρο και επικινδυνο λαϊκισμο.

    θυμηθηκα τον τσιπρα που τον νοεμβριο κατηγορουσε τον μητσοτακη οτι επενδυει σε ενα εμβολιο που δεν εχει ανακαλυφθει!

    η δικη του θεραπεια ηταν να προσλαβουμε 15.000 μονιμους γιατρους , αγνοωντας οτι στη σχετικη προκυρυξη για 2000 θεσεις δηλωσαν ενδιαφερον μολις καμια 50αρια αν θυμαμαι….

    αργοτερα στις 13 ιανουαριου θυμαμαι παλι τον αχαστο τελικα να κανει υποδειξεις για το εμβολιο (αυτο που δεν ειχε ανακαλυφθει ντε) και να κουναει το δαχτυλο στον μητσοτακη με την συμβουλη να μην λεει μεγαλα λογια για τον εμβολιασμο γιατι χωρις 25.000 εμβολιασμοςυ την ημερα , το 2021 θα ειναι χαμενη χρονια και οτι με την ανοργνωσια της κυβερνησης δεν θα πιασουμε ουτε τους 5.000 την ημερα…

    σημερα ειχαμε 52.000 εμβολαισμους !
    σε συνεχεια των διαρκως αυξανομενων ανω των 30.000 ημερησιων εμβολιασμων….

    εχουμε επιτυχει 1.800.000 εμβολιασμοςυ ηδη και θα αυξηθουν δραματικα τοςυ επομενοςυ δυο μηνες με ελευση νεων εμβολιων.
    δλδ το 14% του πληθυσμου!

    ηδη 660.000 πολιτες εχουν κανει και την δευτερη δοση , δλδ ενα 8% του πληθυσμου εχει αποκτησει το 100% της θεωρητικης προστασιας που δινει ο εμβολιασμος.

    τον μαϊο θα εχει ολοκληρωθει ο εμβολιασμος των ηλικιων ανω των 60 και των ευπαθων ομαδων ωστε ιουνιο να αρχισει ο εμβολιασμος του γενικου πληθυσμου και να μπει ενα τελος σε αυτη την ιστορια.

    θα το καταφερουμε παρα το σαμποταζ των εμμονικων και γραφικων αυτου του τοπου!

    ΥΓ: πριν 4 ημερες εμβολιαστικαν και οι δυο γονεις μου , 54 και 62 ετων, με το εμβολιο της ΑΖ.

    ο πατερας μου με ΧΑΠ και με διπλο μπαλονακι και ακρδιακη ανεπαρκεια λογω ανακοπης πριν δυο χρονια.

    μοναδικη παρενεργεια μεχρισ τιγμςη μια ελαφρα διαρροια το απογευμα της επομενςη του εμβολιασμου….

    εχουμε να αντιμετωπισουμε και τους ψεκασμενους εδω που δεν ξερουν να διαβασουν πισω απο μαι ανακοινωση και φυσικα να θυσιασουμε ενα οπλο οπως το εμβολιο της ΑΖ για να εξυπηρετηθει η κοντρα ΕΕ-γερμανιας με την βρετανια-εταιρεια καθως κριθηκε το εμβολιο επικινδυνο γιατι στα 20.000.000 που το εκαναν , 9 ατομα πεθαναν απο θρομβωσεις.

  94. Ο/Η Από το Πριγκηπατο... λέει:

    Λίγη η ομάδα χθες,μάλλον το μυαλό ήταν στην Μπάρτσα.Αυτός ο Μαρτινεθ,πρέπει να έχει κάνει τάμα στον Άγιο Ανδρέα ,να κάνει οπότε παίζει,πεναλντυ…